Alle årgange Søg Facebook BUPL.dk
Søgning i fagbladet Børn&Unge

Der er søgt efter: vuggestue*. Søgningen fandt mere end 100 artikler. Vi viser kun de første 100
To ud af tre kommuner har erfaringer med pædagogisk brug af robotter, viser Børn&Unges rundspørge. Og kombinationen af pædagoger og robotter kan lære børn egenskaber, de får brug for i fremtiden, vurderer flere eksperter.
År: 2017 Nr.: 16
Når robotterne slippes løs i Bastionen i Ringsted, bygger børnene med legoklodser ovenpå dem og bestemmer, hvad de skal sige. På den måde bliver børnene klædt på til en fremtid med flere robotter.
År: 2017 Nr.: 16
Twitter er et udbredt værktøj blandt politikere og journalister. Det gør det muligt for dig at bruge mediet til at påvirke dagsordenen til kommunalvalget. Også selvom du blot har plads til at skrive 140 tegn i et tweet.
År: 2017 Nr.: 16
År: 2017 Nr.: 15
Kommunalpolitikernes ambitioner varierer voldsomt, når det handler om andelen af pædagoger i dagtilbud. I Hørsholm bevilger man penge ud fra, at kun lidt flere end halvdelen skal være uddannede. I Sønderborg vil politikerne have 80 procent uddannede pædagoger.
År: 2017 Nr.: 15
Vi har fundet inspiration til udsagnene om medhjælpere ved at google ’pædagogmedhjælper’. De kommenteres af lederne Ulla Daverkosen, Højbyhus vuggestue og børnehave i Ringsted, og Dorte Dam Jensen, den integrerede institution Troldblomst i Christiansfeld.
År: 2017 Nr.: 15
75, 60 og 50 procent. Sådan lyder tallene for, hvor stor en andel pædagogerne udgør af det pædagogiske personale i tre forskellige institutioner. Pædagogerne er knalddygtige, siger lederne, men de vil ikke undvære medhjælperne.
År: 2017 Nr.: 15
Det har stor betydning for børnenes trivsel, skoleparathed og evne til konfliktløsning, at de bliver mødt af uddannet personale i dagtilbud. Det fortæller seniorforsker Mogens Christoffersen, som har fulgt den internationale forskning på området.
År: 2017 Nr.: 15
I Norge har næsten to ud af tre medarbejdere i dagtilbud ikke en pædagoguddannelse. Men politikerne har fået øje på problemet. I Sverige er cirka 41 procent af medarbejderne pædagoger.
År: 2017 Nr.: 15
Sensommeren er højsæson for skilsmisser, når familien vender hjem til hverdagen, og far og mor har fået nok af hinanden. Når forældrene skal skilles, går det ofte ud over børnenes trivsel. Og her har pædagoger en vigtig rolle som barnets støtte og talerør, mener John Halse.
År: 2017 Nr.: 14
Grænserne mellem daginstitution og hjem flytter sig, i takt med at pædagogiske aktiviteter og læringsmål breder sig fra daginstitutionen og ud i hjemmene. Det stiller nye krav til samarbejdet mellem pædagoger og forældre.
År: 2017 Nr.: 14
For børn i vuggestuen Corneliusmindevej fortsætter de pædagogiske aktiviteter hjemme i stuen sammen med forældrene. Forældresamarbejdet om børnenes læring og udvikling skaber sammenhæng i børnenes og liv og respekt for pædagogernes faglighed.
År: 2017 Nr.: 14
Private virksomheder med vind i sejlene begynder at tilbyde ’ad hoc’-børnehaver og vuggestuer som et attraktivt personalegode. Enkelte overvejer tilmed at etablere permanente dagtilbud.
År: 2017 Nr.: 13
Vuggestuen Paddehatten brugte de digitale muligheder, der findes med en iPad og en projektor, til at styrke de små børns leg, nysgerrighed og evne til at sanse og opleve.
År: 2017 Nr.: 13
Der er for meget fokus på læring i vuggestuen. Lad os i stedet tale om den vigtige følelsesmæssige omsorg, siger forsker Thomas Gitz-Johansen. Han har fulgt en vuggestue gennem et år og observeret børnene i perioder med både opslidende grådkoncerter og vild jubel.
År: 2017 Nr.: 12
Pædagoger har brug for at udvikle det professionelle sprog for den del af pædagogiske arbejde, der handler om at give små børn følelsesmæssig omsorg, mener forsker Thomas Gitz-Johansen. Selv henter han begreber fra udviklingspsykologien til at beskrive det pædagogiske arbejde med vuggestuebørns følelser.
År: 2017 Nr.: 12
Pædagoger skal klædes på begrebsmæssigt for at vinde magtkampen om ­børnesynet og det gode børneliv, mener bogaktuelle Dion Sommer.
År: 2017 Nr.: 11
Mange institutioner mærker, at forældrene ikke har råd til ordentligt fodtøj, en solid madpakke eller overtøj. Vi ser gennem fingrene med reglerne, siger pædagog.
År: 2017 Nr.: 11
Ugentlige barselsbesøg af en pædagog er en del af Aarhus-projektet ’Tryg start i livet’, hvor pædagoger og sundhedsplejen samarbejder om støtte til sårbare spædbørnsfamilier i både hjem og dagtilbud. Projektet gav tvillingerne Esther og Villum en tryg start i vuggestuen.
År: 2017 Nr.: 11
Tæt samarbejde om tidlig indsats mellem sundhedsplejersker og pædagoger er endnu et temmelig uopdyrket land. Men potentialet er stort, viser flere kommuners erfaringer.
År: 2017 Nr.: 11
I regeringens nye aftale om bedre dagtilbud afsættes der 58 millioner kroner til forsøg med samarbejde sundhedsplejedagtilbudssamarbejde målrettet sårbare småbørn. God idé, mener de faglige organisationer, men normeringerne må forbedres.
År: 2017 Nr.: 11
Socialdemokraterne har for nylig foreslået tvangsopskrivning i vuggestue for etårige.
År: 2017 Nr.: 11
Mange tager det i dag for givet, at børn løbende skal målstyres med test og læreplaner. Men det er en skadelig forstyrrelse af børns naturlige skabelse af identitet og forståelse af verden og dens begreber, mener psykolog og forsker Nadja Prætorius.
År: 2017 Nr.: 11
Meningitis har de seneste år kostet flere unge mennesker livet. Selvom sygdommen er sjælden, skal pædagogerne først og fremmest vide to ting: At febersyge børn ikke skal være i institution, og at Styrelsen for Patientsikkerhed tager over og vejleder ved mistanke om sygdommen.
År: 2017 Nr.: 11
Børnehuset Kølvrå arbejder med Tidlig Opsporing og Indsats (TOPI). Konceptet sikrer blandt andet, at pædagogerne er opmærksomme på alle børns trivsel, og at de sammen med forældrene kan sætte ind og hjælpe dem.
År: 2017 Nr.: 10
Hvis de organisatoriske rammer og personalets samarbejde ikke fungerer, er det svært at arbejde kvalificeret med børns deltagelse og medbestemmelse omkring måltiderne i daginstitutionen, viser Sarah Damgaard Warrers forskning.
År: 2017 Nr.: 10
Sådan lød Arbejdsskadestyrelsens svar til pædagog Gitte Lindegaard, der døjer med voldsomme smerter efter et fald i en svømmehal, hvor hun beskyttede et handikappet barn.
År: 2017 Nr.: 09
Forskere har for første gang i Danmark defineret en asylpædagogik. Hanne Nysom udøver den i praksis og mener, at asylpædagogik kan inspirere alle pædagoger
År: 2017 Nr.: 09
Sociolog og forfatter Anette Prehn vil lære børn, unge og deres pædagoger at forstå hjernen og handle derefter. Se hvordan i denne guide.
År: 2017 Nr.: 08
Som pædagoger er vi afhængige af, at vi selv kan udvikle praksis i den kontekst, vi befinder os i.
År: 2017 Nr.: 07
Digitalisering i dagtilbud er et krav, som er svært at komme udenom. Men det er der heller ingen grund til, lyder det fra teknologibegejstrede institutioner, som er vilde med at bruge robotter og sociale medier som pædagogiske redskaber. Tag med på tourdigital i Børnehuset Bøgely og Nyrup Børnehus, hvor tablets og kodning er lige så vigtige pædagogiske redskaber som maling og modellervoks.
År: 2017 Nr.: 07
Vores pædagoger og ledere er klar til opgaven, men vi kræver altså, at politikerne leverer flere ressourcer
År: 2017 Nr.: 06
Efter 25 år som pædagog i det samme dagtilbud har pædagog Anne Marie Rasmussen oplevet mange forringelser. Øget alenetid er en af dem. Vi er blevet overbliksvoksne, siger hun. Men der er et lille lys i mørket.
År: 2017 Nr.: 06
Grotesk, forfærdeligt og farligt, lyder det fra forsker Charlotte Ringsmose, da hun bliver præsenteret for tre konkrete situationer, pædagoger har beskrevet i BUPL’s alenetidsundersøgelse. Klare brud på dagtilbudsloven, fastslår forskeren.
År: 2017 Nr.: 06
3. marts blev Eksperimentalinstitutionen kåret som årets dagtilbud. En institution, hvor halvdelen af børnene har psykosociale vanskeligheder. De inkluderes gennem nærvær og et fællesskab, de kan spejle sig i. Og alle ansatte er pædagoger.
År: 2017 Nr.: 05
Så kære pædagoger, husk at åbne jeres mail, og svar på spørgeskemaet.
År: 2017 Nr.: 04
Hver tredje private dagtilbud og hver anden friskole har ikke en overenskomst med BUPL. Det skal der laves om på nu.
År: 2017 Nr.: 04
Halvdelen af de pædagogstuderende oplever at stå alene med ansvaret for børn eller voksne på deres praktiksted. For 38 procent er ’alenetiden’ planlagt, viser ny undersøgelse.
År: 2017 Nr.: 03
Nogle børn er på tur næsten hver dag, mens andre er det én gang på en måned, viser en rundspørge, som Børn&Unge har gennemført. Svarene peger også på, at der generelt er færre ture end tidligere, mens det er gået kraftigt tilbage for kolonierne.
År: 2017 Nr.: 03
Pædagogstuderende i udlandspraktik oplever, at naturlige aktiviteter i Danmark opleves som farlige.
År: 2017 Nr.: 03
Børnene i Arveprinsesse Carolines Børneasyl i Aarhus er vant til at smække lågen efter sig og drage på tur både i nærområdet og på koloni. Det styrker relationerne mellem børn og voksne og er med til at danne børnene. I dag går turen til Botanisk Have, og Børn&Unge er med
År: 2017 Nr.: 03
I den integrerede institution Paddehatten ved Vejle tager pædagoger og vuggestuebørn på en opdagelsesrejse i den digitale verden. Med forskere på sidelinjen har sjove og lærerige eksperimenter givet lyst til mere
År: 2017 Nr.: 03
Lone Thomsen og Ann-Kathrine Nymann Svendsen er ansat i social normering i Vuggestuen Smedegården, som ligger i et udsat boligområde i Aalborg. De oplever, at de har mulighed for at give børnene en bedre start i livet.
År: 2017 Nr.: 02
Sociale normeringer er nød­vendige, for at pædagogerne i Anne Mariegårdens Børnehus i København kan arbejde kvalificeret med de mange udsatte børn. ­Børneborgmesteren mener, at pengene er givet godt ud. BUPL er enig, men ønsker mere støtte til den store opgave.
År: 2017 Nr.: 02
Der findes blogs om pædagogik, psykologi, forholdene i institutioner og meget mere, men hvor er de, og hvem skriver dem? Her får du gode råd til at finde de spændende blogs og til, hvordan du selv kan blive blogger.
År: 2017 Nr.: 02
Der er ikke brug for flere metoder og koncepter til inklusion. I stedet skal der fokus på, hvad alt det, der er sat i værk, betyder for børnene. Pædagogiske aktiviteter kolliderer ofte med børnenes egne forsøg på at danne fællesskaber i vuggestuen, viser ny forskning.
År: 2017 Nr.: 02
Pædagoger søger forgæves hjælp i de kommunale ressourceteams. Psykologer og andre fagpersoner har ikke tid til at samarbejde, viser ny forskning.
År: 2017 Nr.: 02
En institution i Haderslev har gjort op med lange, kedelige gange. De har overladt indretningen til en pædagogisk indretningskonsulent. Nu understøtter indretningen pædagogikken.
År: 2017 Nr.: 01
År: 2016 Nr.: 20
År: 2016 Nr.: 20
Trinitatis Sogns Menigheds Børnehave satte gang i et projekt om skyggeteater, og det blev både til lege med lommelygter og pizzabakker samt en færdig teaterforestilling for forældre og bedsteforældre.
År: 2016 Nr.: 20
År: 2016 Nr.: 20
Brugen af søvndyssende piller til børn er eksploderet, fordi fortravlede forældre har svært ved at putte børnene, mener børnelæge, som efterlyser, at pædagoger guider om god søvnhygiejne.
År: 2016 Nr.: 19
Et projekt om køn i Børnehusene Kokkedal har sat spot på blinde pletter i det pædagogiske arbejde, som bunder i fordomme, forventninger og forskelsbehandlinger af mænd og kvinder, drenge og piger. Nu udfordrer både børn og voksne stereotype kønsforståelser.
År: 2016 Nr.: 19
Kampagner rykker ikke meget ved den massive overvægt af kvindelige pædagoger i institutioner. Nøglen til at få flere mandlige pædagoger er mænds konkrete oplevelser med pædagogik.
År: 2016 Nr.: 19
Et ofte gentaget argument for at få flere mænd i daginstitutioner er, at det er godt for børnenes udvikling og læring. Men den forskningsmæssige dokumentation mangler.
År: 2016 Nr.: 19
Børns følelsesmæssige udvikling er blevet en blind plet i vores kultur, mener psykolog Susan Hart. Hun har udviklet en forståelsesramme, hvorfra pædagoger kan arbejde med relationer og samspil og dermed hjælpe børn med følelsesmæssige udfordringer.
År: 2016 Nr.: 19
Pædagogerne i den integrerede institution Mælkebøtten i Holte var trætte af kaotiske scener i garderoben, skred i det planlagte program og manglende tid til faglighed. Et projekt skabte ny og bedre organisering af hverdagen.
År: 2016 Nr.: 19
Regeringen har forsøgt at komme os i møde med en pulje på 580 millioner kroner over fire år. Det er godt, men det er ikke godt nok.
År: 2016 Nr.: 19
År: 2016 Nr.: 18
Ny kampagne fra Ligestillingsministeriet om pædagogers gode arbejde i daginstitutioner storhitter på Facebook. Baggrunden for kampagnen er dog en trist tendens blandt mandlige pædagoger til at fravælge småbørnsområdet.
År: 2016 Nr.: 18
I dagtilbuddet Baunegården har flere børn diagnoser. Men det er deres behov og udfordringer, der er grundlag for pædagogikken – ikke diagnoserne.
År: 2016 Nr.: 18
År: 2016 Nr.: 18
BUPL’s formand, Elisa Bergmann, 46 år, genopstiller ved BUPL’s kongres. Hun glæder sig over, at BUPL er trængt igennem med budskabet om, at der er behov for bedre normeringer, og ærgrer sig over, at arbejdet med skolereformen ikke er kommet helt i mål. I den næste kongresperiode skal der endnu mere fokus på pædagogers faglighed.
År: 2016 Nr.: 18
Pædagogerne Britta Søndergaard Nielsen og Jeannette Winther fra vuggestuen i Børnehuset Regnbuen på Frederiksberg vil have mere bevægelse i hverdagen. Løbecyklen er redskabet, og en årlig event trækker andre vuggestuer med.
År: 2016 Nr.: 18
Børn skal opleve, at omsorgsarbejdet ikke udelukkende udføres af kvinder, og at det ikke altid er den mandlige pædagog, der er med på træværkstedet.
År: 2016 Nr.: 18
En byttecentral med børnetøj var kun starten. Barrit Børnehus er gået hele institutionen igennem for at finde områder, hvor de kan gøre en forskel for særligt udsatte børn.
År: 2016 Nr.: 17
Kontanthjælpsloftet vil kaste flere børn ud i relativ fattigdom. Det vil få fatale konsekvenser for deres opvækst og liv, forudser eksperter.
År: 2016 Nr.: 17
Børnehaven Lystruplund havde svært ved at finde ud af, om den skulle betale for komponisternes ophavsret, når pædagogerne ville streame musik til børnene. Det skal institutionen ikke, lyder den korte konklusion på Børn&Unges tur gennem junglen af paragraffer.
År: 2016 Nr.: 17
I Dagtilbud Midt i Randers arbejder syv institutioner målrettet på at sikre udsatte børns trivsel og udvikling. Det sker blandt andet med en positiv og relationsorienteret tilgang til barnet.
År: 2016 Nr.: 17
Pædagog Martin Niemann fik nok af vintrene i vuggestuen med besværlige, bortblevne børnevanter. Han har nu designet en ny praktisk vante til småbørn
År: 2016 Nr.: 16
Cyklistforbundet har netop søsat kampagnen ’Vi kan cykle’, der skal hjælpe børnehaver med at introducere cykler som et legeredskab.
År: 2016 Nr.: 16
Regeringen har en ambition om, at vi skal blive bedre til at bryde den sociale arv, at vi skal inkludere alle i fællesskabet. Svært at være uenig i det. Men hvad gør regeringen så? Den sætter kommunerne under stram styring. Den er så stram, at der ikke er råd til at investere i en fokuseret indsats i socialt belastede områder.
År: 2016 Nr.: 16
Den nye chef for TrygFondens Børneforskningscenter, Simon Calmar Andersen, ønsker mere forskning i, hvordan personlig udvikling spiller sammen med faglig udvikling hos børn.
År: 2016 Nr.: 16
Et flertal af kommunerne planlægger massive besparelser på dagtilbud og skoler, viser en ­gennemgang af de kommunale budgetter. De skulle hellere investere, siger BUPL’s formand.
År: 2016 Nr.: 15
Allerede under uddannelsen til pædagog vidste Lene Vangsgaard, at hun ville bruge den til at arbejde med ældre. Det gør hun med stor glæde på Plejecenter Hørgården på Amager.
År: 2016 Nr.: 15
År: 2016 Nr.: 15
Når pædagoger tør tie og lade børnenes egen kreativitet og fantasi udfolde sig, opstår der spændende processer, og børnene fordyber sig. Det er erfaringen fra et projekt i Kolding.
År: 2016 Nr.: 15
Nysgerrige og undrende spørgsmål til indretning og ­praksis kan flytte pædagogikken.
År: 2016 Nr.: 15
Leder Dennis Mathiassen har bidraget til ny national plan mod mobning. Han bruger mægling og en indiansk trækæp for at få pædagogerne til at lytte til hinanden.
År: 2016 Nr.: 14
Forsker Ole Henrik Hansen har ikke belæg for at sige, at pædagoger ikke er empatiske nok, mener BUPL. Forskeren siger også, at mange pædagoger har problemer med relationen til børn.
År: 2016 Nr.: 14
Danmarks Statistik har offentliggjort en opgørelse over normeringerne i dagtilbud og dagpleje. Men opgørelsen var så fuld af fejl, at den blev trukket tilbage. Opgørelsen viste blandt andet, at der var ét barn pr. voksen i vuggestuerne i Langeland Kommune, som ikke driver nogen vuggestuer.
År: 2016 Nr.: 14
16 pædagoger fortæller om hverdagen og den normering, de har den dag, Børn&Unge ringer. De er enige om, at normeringerne skal forbedres, helst med uddannede. For børnenes skyld. De har brug for kompetente voksne, der kan give dem omsorg og øge trivslen.
År: 2016 Nr.: 14
Kommunale forskelle i normeringer og ens bopæl må ikke afgøre, om et barn får et godt liv, siger ­psykolog Margrethe Brun Hansen. Hun går ind for minimumsnormeringer og 100 procent uddannet personale i daginstitutioner.
År: 2016 Nr.: 14
Tre børn fra Ministeriernes Børnehus i København sætter ord på fordele og ulemper ved mange og få voksne. Børnehavestuerne i den selvejende institution er normerede til 20 børn og 3 voksne, mens vuggestuestuerne tæller 4 voksne til 14 børn.
År: 2016 Nr.: 14
To forskere, der er kendt for at have stærke meninger, er blevet bedt om at prioritere, om normeringer, andelen af uddannede, ledelsen eller læringsmiljøet betyder mest for kvaliteten af et dagtilbud.
År: 2016 Nr.: 14
Hverdagens mange praktiske gøremål giver unikke rum for læring og udvikling i daginstitutionerne. Men det kræver mentalt og organisatorisk fokus på rutinerne hos pædagoger og ledelse, mener forsker Søren Smidt.
År: 2016 Nr.: 14
Pædagoger elsker deres fag, men det psykiske arbejdsmiljø er nu så opslidende, at hver fjerde pædagog overvejer at sige op. Mange tvivler på, at de holder til pensionsalderen, viser ny undersøgelse. BUPL kræver bedre normeringer.
År: 2016 Nr.: 13
Efter et jobskifte trives Anne Geertsen igen med at være pædagog. Men vi skal tale højt om pædagogers dårlige psykiske arbejdsmiljø, siger hun.
År: 2016 Nr.: 13
Danmarks mest solgte børnebog i 2015, ’Kaninen, der så gerne ville sove’, er nu kommet som lydbog. CD-formatet er velegnet til brug i børneinstitutioner.
År: 2016 Nr.: 12
Hver anden pædagog over 55 år tager medicin eller får anden behandling på grund af nedslidning. Mange kan ikke se sig selv arbejde frem til pensionsalderen.
År: 2016 Nr.: 12
Tre pædagoger på 70+ fortæller her, hvorfor de fortsætter med at arbejde, selvom de for længst har passeret den klassiske pensionsalder. Arbejdsglæde, omstillingsparathed, nedsat tid og en lang pause fra arbejdsmarkedet er nogle af deres forklaringer.
År: 2016 Nr.: 12
Den integrerede institution Krudtuglen i København har forbudt både børn, forældre og ansatte at bruge egne mobiler i institutionen. Det har skabt mere nærværende forældre og færre problemer blandt de større børn, fortæller leder Pia Lykke Pedersen.
År: 2016 Nr.: 12
Det udskældte omprioriteringsbidrag er fjernet i økonomiaftalen mellem KL og regeringen. Vi undgår dermed, at børneområdet bliver slagtet, siger BUPL.
År: 2016 Nr.: 11
Pædagoger skal tro mere på børnene og fokusere på det gode, de bidrager med. Men det kan være op ad bakke, fordi pædagogerne i stigende grad skal måle børnenes præstationer. Sådan siger sociolog og forsker Hanne Warming i ny bog.
År: 2016 Nr.: 11
Fremtidens Dagtilbud er uetisk og minder om de laboratorieforsøg, der foregik for 40-50 år siden. Både børn og pædagoger bliver gjort til forsøgskaniner i en uhellig alliance mellem forskningsmæssige, politiske og kommercielle interesser. Tre forskere og BUPL er stærkt kritiske over for det 25 millioner kroner dyre forskningsprojekt.
År: 2016 Nr.: 10
Hver gang vi i BUPL dokumenterer virkeligheden, giver det genlyd. Men svaret fra politikerne kan hurtigt blive det forkerte, når det handler om de mindste børn.
År: 2016 Nr.: 10
Stine Lemming oprettede sidste år sin selvstændige virksomhed Familielivet i fokus, hvor hun bruger sin pædagogiske viden og erfaring til at vejlede familier i mistrivsel.
År: 2016 Nr.: 09
Kvalitet i daginstitutioner for små børn ’doesn’t come cheap’, siger den engelske forsker Brenda Taggart. Hun har undersøgt effekten af høj kvalitet i dagtilbud hos 3.000 engelske børn gennem 14 år. Konklusionen er, at politikerne må punge ud, hvis de vil have varige, holdbare forbedringer af børns læring og udvikling.
År: 2016 Nr.: 08
Hver tredje institution har søgt eller overvejer at søge sponsorater, viser ny rundspørge fra Børn&Unge. Tendensen rejser både etiske og økonomiske spørgsmål, vurderer BUPL og en dagtilbudsforsker.
År: 2016 Nr.: 07
Børn kan lære en masse og få gode erfaringer med materialer og egen krop, hvis de får lov til at eksperimentere med vand, viser ny forskning.
År: 2016 Nr.: 07
En mastergruppe skal komme med bud på en revision af læreplanerne. Der lægges ikke op øget skoleficering, siger formand for mastergruppen Andreas Rasch-Christensen. BUPL ser positivt på det pædagogiske grundsyn
År: 2016 Nr.: 06
Empati, nærvær, overblik, at være stabil og positiv er noget af det, pædagogerne i Børnehuset Ellekilde kræver af sig selv og fremtidige kolleger. Der er brug for de bedste.
År: 2016 Nr.: 06
I Estland bruger mange børnehaver og skoler det danske antimobbeprogram Fri for Mobberi, som Mary Fonden og Red Barnet står bag. Esterne er meget glade for programmet og har besluttet at indføre det i alle landets børnehaver.
År: 2016 Nr.: 06
Flere institutioner i Kolding Kommune har indført nye retningslinjer for mad og måltider, efter at pædagogerne har prøvet et dialogisk spil, der fokuserer på medarbejdernes egne idéer.
År: 2016 Nr.: 06
Sunde frokostordninger har stor betydning. De skal tilbage i intuitionerne, mener BUPL
År: 2016 Nr.: 05
År: 2016 Nr.: 05
Det er ved at blive forår, og børnene tilbringer mere tid udenfor. Derfor er det vigtigt at beskytte dem mod solens stråler. Her får du en håndfuld gode råd om solbeskyttelse.
År: 2016 Nr.: 05
Anne-Mariegårdens børn har fået udvidet ordforrådet og større interesse for bøger, efter at den integrerede Valby-institution gennemførte et tre ugers forløb med højtlæsnin
År: 2016 Nr.: 05
Kun fem procent af alle underretninger kommer fra dagpleje og dag­tilbud. Allerede mens børnene er små, kan pædagogerne se, hvem de udsatte børn er, men underretningerne kommer først, når børnene begynder i skole. Vi skal fange børnene tidligere end i dag, siger BUPL’s formand.
År: 2016 Nr.: 04
Det kniber for pædagogerne i Struer med at få underrettet, men ressourcepædagog Anette Knold Koch underretter altid, når det er nødvendigt. Hun gennemgår indholdet af underretningen med forældrene, inden den bliver sendt til forvaltningen.
År: 2016 Nr.: 04
Børneminister Ellen Trane Nørby vil have centralt fastsatte mål i de pædagogiske læreplaner. BUPL ønsker sig en vision for børneområdet og siger nej til test, tjeklister, koncepter og mere bureaukrati.
År: 2016 Nr.: 03
Antallet af private daginstitutioner er mere end fordoblet, siden loven blev ændret for 10 år siden. I cirka 40 procent af institutionerne arbejder pædagogerne uden overenskomst, viser kortlægning fra Fyn og Sydjylland.
År: 2016 Nr.: 03
Privatisering vil typisk føre til ringere løn- og arbejdsvilkår, men egentlig social dumping i daginstitutioner er usandsynlig, for det vil forældrene ikke finde sig i. Det mener arbejdsmarkedsforsker Nana Wesley Hansen.
År: 2016 Nr.: 03
Kapsler, klistermærker, Barbiedukker eller kastanjer. At samle er en slags miniforskning, som har enorm betydning for barnets læring, især hvis den ikke er kommercielt styret. Det mener den tyske pædagogikprofessor Ludwig Duncker, der har interviewet flere end 500 børn om deres samlinger.
År: 2016 Nr.: 03
Vi orienterer os over nettet. Derfor er en institutions hjemmeside ambassadør for institutionen, og den skal ikke kun give oplysninger og viden videre. Den skal også signalere kvalitet og professionalisme, mener Skive Kommune, hvor alle institutionerne har oprustet på den del af kommunikationen.
År: 2016 Nr.: 03
Vi skal fortælle, at kvalitet koster og hvis det lykkes regeringen at fjerne 2,4 milliarder kroner, så kommer der altså ikke kvalitet.
År: 2016 Nr.: 03
Pædagog Anne Søgaard var selv med til at præge sin stilling som inklusionsvejleder i Dragør Kommune. I dag hjælper hun institutioner og lokalsamfundet med at skabe inkluderende fællesskaber.
År: 2016 Nr.: 02
Nogle børn i vuggestuer og børnehaver har det så skidt med de test, de gennemgår i forbindelse med udviklingsprogrammet Fremtidens Dagtilbud, at BUPL og forældrene vil have testene stoppet. Ministeren afviser.
År: 2016 Nr.: 02
Den integrerede institution Firkløveren i Humlebæk har sat alt ind på at bekæmpe sygdom og smittefare, og det har givet pote. Sygefraværet er faldet, og trivslen er i top.
År: 2016 Nr.: 02
Legetøj og sofahynder i daginstitutioner er kun mindre smittekilder, så der er næppe grund til at skrue op for rengøringen, siger Tobias Ibfelt. Hans nylige ph.d. afhandling er en af de første forskningsundersøgelser af virus og bakterier i miljøet i daginstitutioner.
År: 2016 Nr.: 02
År: 2016 Nr.: 02
Københavns nye døgnåbne integrerede institution er en succes for børn, forældre og personale, men undervejs har de tilfredse pædagoger mødt en del fordomme.
År: 2016 Nr.: 02
Pædagogers faglighed har stor betydning for små børns udvikling. Deres vedvarende opmærksomhed mod børns engagement og behov er helt afgørende, men ressourcerne skal være i orden, fastslår forskere.
År: 2016 Nr.: 01
I Balders Hus i Kerteminde har pædagogerne ambitioner om at gøre det allerbedste for børnene. I vuggestuegruppen arbejder de på at gøre de 12 børn selvhjulpne og socialt, sprogligt og motorisk stærke.
År: 2016 Nr.: 01
Et nyt inspirationsmateriale viser, hvordan man på syv uger får gang i observation og refleksion i det småbørnspædagogiske arbejde. Det skal der afsættes tid til, mener BUPL.
År: 2016 Nr.: 01
I en helt almindelig daginstitution er der oprettet et skærmet tilbud for sårbare børn. Her er normeringerne i top, så pædagogerne kan give børn, der har fået en svær start i livet, et blidt skub i den rigtige retning.
År: 2016 Nr.: 01
Det er især i hovedstadsområdet og det sjællandske opland, at kommunerne prioriterer vuggestuer. I landkommunerne er dagplejen oftere anvendt til de mindste børn.
År: 2016 Nr.: 01
Facebook udfordrer grænserne mellem det arbejdsmæssige og det private rum. Institutionerne og den enkelte pædagog og leder møder udfordringen vidt forskelligt.
År: 2016 Nr.: 01
Tusindvis af danske børn er blevet til ved hjælp af en ukendt sæddonor. Da Pia Olsen fødte Karla, fandtes der ingen litteratur om emnet. Men det gør der nu.
År: 2015 Nr.: 20
Nicoline Holm-Jørgensen har oprettet en supplerende pensionsopsparing. Hun vil have mulighed for selv at bestemme, hvornår hun går på pension.
År: 2015 Nr.: 20
I Danmark har der de seneste år været hed debat om, hvorvidt danske institutioner skal tage religiøse hensyn til andre religioner. Det er en diskussion, vi kommer til at høre meget mere til i fremtiden, spår eksperter og BUPL.
År: 2015 Nr.: 20
I Aalborg ligger der tre institutioner inden for en radius af kun to kilometer. Selvom den fysiske afstand er lille, er der stor forskel på, hvordan de fejrer den kristne jul og andre religioners højtider.
År: 2015 Nr.: 20
Linjerne trækkes ofte hårdt op, når religiøse særhensyn i dagtilbud og skole diskuteres. Her kan du møde to engagerede debattører, der langtfra er enige om, hvad institutionerne skal gøre.
År: 2015 Nr.: 20
Børnetegninger overalt, røde Ikea-sofaer, høje børnetaburetter og glade børn, der synger, løber på gangen og kaster sig i store bløde puder. Alt ligner en almindelig vuggestue. Men Rodacie ligger i Rumæniens hovedstad og er en vuggestue ud over det sædvanlige på disse kanter.
År: 2015 Nr.: 20
Rumænske politikere og eksperter ser store fordele i inspiration fra Danmark. De lægger især vægt på uddannelse af medarbejderne, som skal have mere fokus på trivsel og mindre på fysisk omsorg.
År: 2015 Nr.: 20
Børneinstitutionen Byskovgaard i Slagelse har bragt børnehave-, vuggestue- og specialbørn sammen i kreative projekter. Det har givet større sammenhold på tværs af stuerne.
År: 2015 Nr.: 20
102 ansatte i vuggestuer og børnehaver anmeldte sidste år en psykisk erhvervssygdom som stress eller depression til ­ Arbejdsskadestyrelsen. Ingen af sagerne er blevet anerkendt.
År: 2015 Nr.: 19
I 2014 steg antallet af anmeldelser om psykiske erhvervssygdomme markant på det ­pædagogiske område. Større opmærksomhed på det psykiske arbejdsmiljø og pressede arbejdsvilkår kan være nogle af forklaringerne.
År: 2015 Nr.: 19
Folketinget vil ikke umiddelbart ændre i loven, så flere psykiske arbejdsskader kan blive anerkendt. Men de mange afvisninger er ’påfaldende’, siger beskæftigelsesordfører.
År: 2015 Nr.: 19
I Børnehuset Skovstjernen har pædagogerne dagligt fokus på det gode forhold til forældrene, som skal mødes med respekt og opfordring til dialog. For så får vi deres tillid, og det er til gavn for børnene, siger de.
År: 2015 Nr.: 17
Pædagog Ib Jensen har fået ros for sin måde at være på i DR-programmerne ’Børnenes hemmelige liv’. Virkelighedens Ib er også optaget af, hvordan børn får mulighed for at blive sig selv i samspillet med andre børn og nærværende voksne.
År: 2015 Nr.: 17
Et nyt Center for Daginstitutionsforskning åbner på Roskilde Universitet. BUPL har skudt penge i centret for at give området en større stemme i debatten og for at samle forskningsmiljøet. Begge dele er tiltrængt, mener centerleder Annegrethe Ahrenkiel.
År: 2015 Nr.: 13
I år er 5.163 håbefulde nye studerende optaget på pædagoguddannelserne landet rundt. Caroline Åskov Arnecke er en af de heldige. Hun er blevet inspireret af sin pædagogmor.
År: 2015 Nr.: 12
Danske pædagoger er ikke gode nok til at udvikle børns sprog, viser forskningsprojekt. En forklaring er de mange værktøjer, kommunerne overdynger pædagagogerne med, mener BUPL.
År: 2015 Nr.: 12
Juridisk konsulent Ulla Nielsen, BUPL, svarer her på nogle af de spørgsmål om ytringsfrihed, som hun oftest hører fra pædagoger og ledere.
År: 2015 Nr.: 12
Danske institutioner har mange farveltraditioner, og de kan være meget opfindsomme. Nogle holder fast i ritualerne, mens andre må opgive på grund af nedskæringer. Men sjove traditioner må ikke skjule, at et barn måske en morgen faktisk er ked af det.
År: 2015 Nr.: 12
Depression og skizofreni forhindrer Maiken Svendsen i at arbejde som pædagog. Nu har hun skrevet en bog om sit møde med det psykiatriske system.
År: 2015 Nr.: 11
Flere penge til børneområdet står højt på pædagogernes ønskeseddel til valget, men også velfærd for de gamle og syge og beskyttelse af miljøet er vigtige emner.
År: 2015 Nr.: 10
Børn&Unge har spurgt de partier, der stiller op til folketingsvalget 18. juni 2015, om deres holdninger til politik for børn, unge og pædagoger. Kun Kristendemokraterne har ikke ønsket at svare. Svarene er modtaget via mail, så der har ikke været mulighed for at stille uddybende spørgsmål. Her får du partiernes svar, som de selv har ønsket at formulere dem. Der kan være redigeret i besvarelser, som var længere end aftalt.
År: 2015 Nr.: 10
Der er langt mellem pædagogerne på partiernes opstillingslister til folketingsvalget. Vi fandt frem til to, der begge vil tale børnenes sag, hvis de bliver valgt ind.
År: 2015 Nr.: 10
I folketingssalen er det mest rød blok, der nævner pædagoger og daginstitutioner. Pædagogerne kvitterer for interessen ved typisk at stemme mere rødt end blåt.
År: 2015 Nr.: 10
Lene Larsen fra Hirtshals har fortalt historien om hjælpsomhed
År: 2015 Nr.: 10
2 voksne til 20 børnehavebørn er pædagog Mette Munck Theisens hverdag. Hun ønsker minimumsnormeringer i den børnepakke, som regeringen barsler med.
År: 2015 Nr.: 09
I Institutionen Valhalla i Skoven tager børnene billeder af deres yndlingsting til Børn&Unge. Her er fokus på udeliv og gode legesteder. Børnene er ude på den store legeplads omgivet af skov det meste af dagen.
År: 2015 Nr.: 09
Et godt børnefællesskab er vigtigt i Børnehuset Munke Mose. Børnene skal lære at respektere andre og lege godt sammen. Børn&Unge har stukket tre af børnene et kamera for at se børnehaven fra børnenes perspektiv.
År: 2015 Nr.: 09
Bogen ’Du kan en masse’ af pædagog Gitte Frigaard skal hjælpe pædagoger med at flytte fokus til børns styrker, for det giver selvværd og opbygger lyst til læring.
År: 2015 Nr.: 08
Sunde vaner og forebyggelse er ikke et spørgsmål om madpakker eller fælles frokost, men om pædagogernes arbejde med mad og måltider. Det mener Kommunernes Landsforening.
År: 2015 Nr.: 08
Da Børnehuset Slåenhaven i Odense for fire år siden gik fra madpakker til frokostordning, gav det en ro og hyggelig stemning ved måltidet.
År: 2015 Nr.: 08
År: 2015 Nr.: 08
Vuggestueafdelingen i Margrethe Børnehaven i Ryomgård indretter dagen efter børnenes rytme. Børnene spiser og sover sjældent samtidig. Til gengæld går de ikke rundt og er sultne og trætte, når de deltager i vuggestuens mange fysiske aktiviteter, hvor pædagogerne fokuserer på børnenes motorik.
År: 2015 Nr.: 08
Pædagoger fra nær og fjern er interesserede i at høre, hvordan pædagogerne i Margrethe Børnehaven arbejder. De ansatte skal kunne formidle deres viden både til omverdenen og til kollegerne i institutionen, fortæller leder Christian Haubuf.
År: 2015 Nr.: 08
Når børnene skal ud at lege i sommersolen, er det vigtigt at huske solbeskyttelse. Ellers risikerer de at blive solskoldet. Senere i livet kan manglende solbeskyttelse medføre kræft.
År: 2015 Nr.: 08
Lars Villadsen er blevet kåret som landets bedste vuggestuepædagog af bladet Vores Børn. Prisen er også en ros til mine kolleger, mener han.
År: 2015 Nr.: 07
BUPL anbefaler en minimumsnormering på 1 voksen til 3 vuggestuebørn og 1 voksen til 6 børnehavebørn. Vi er nødt til at få lagt en bund, der kan stoppe nedskæringerne, siger formand Elisa Bergmann.
År: 2015 Nr.: 07
Godt 1.000 mandlige BUPL-medlemmer er ansat i integrerede daginstitutioner, viser nye tal. Men kun få vælger et job i vuggestueafdelinger. En af dem er Henrik Madsen, der blev noget overrasket ved jobsamtalen.
År: 2015 Nr.: 06
År: 2015 Nr.: 06
Poppet og usolidarisk. Sådan kritiserer flere pædagoger magasinet Vores Børns konkurrence, der vil kåre Danmarks bedste vuggestuepædagog.
År: 2015 Nr.: 06
Ligestillingsminister Manu Sareen (R) ønsker flere mænd i de kvindedominerede ­daginstitutioner. Men mændene kommer ikke med stormskridt, afslører tallene.
År: 2015 Nr.: 06
Med støtte fra Ligestillingsministeriet gennemfører fem kommuner projekter om alt fra nudging til skovbørnehaver for at få flere mænd til at arbejde i institutionerne. Her kan du læse om alle projekterne.
År: 2015 Nr.: 06
Mandeforsker Kenn Warming er fortaler for flere mandlige pædagoger på 0-6-årsområdet, men advarer mod John Wayne-typer. Kernen i faget er jo omsorg, siger han.
År: 2015 Nr.: 06
Motivationen er drivkraften, der hjælper dig med at holde gejsten oppe i det pædagogiske arbejde. Her får du nogle redskaber, som kan hjælpe dig med at komme forårstrætheden til livs.
År: 2015 Nr.: 06
SF vil afsætte to milliarder kroner til børneområdet i næste valgperiode. Det vil give mulighed for at ansætte 5.000 flere pædagoger. BUPL glæder sig over udspillet.
År: 2015 Nr.: 05
I ny forskning advarer man mod daginstitutioner med over 100 børn. BUPL opfordrer kommunerne til at sikre ressourcer til bedre organisering og planlægning i de store institutioner.
År: 2015 Nr.: 05
Med projektet ’Barnet i Centrum’ har et hold forskere fra Aarhus Universitet undersøgt, hvordan man mindsker gråd, når et vuggestuebarn skal afleveres i institution. Og det kan lade sig gøre.
År: 2015 Nr.: 05
Hvis de børn, der har størst sandsynlighed for at komme ud i noget skidt, også er de børn, der tidligt kommer til at gå for sig selv, har vi problemet med tiltrækning til den kriminelle løbebane. Løsningen er at lave en pædagogisk friplads, så alle har råd til et klub- og fritidsliv.
År: 2015 Nr.: 05
Aarhus Kommune har sendt 46 pædagoger på 7 ugers praktikvejlederuddannelse. For at fylde vikarstillingerne valgte de at afholde ’speedrekruttering’ for jobsøgende pædagoger.
År: 2015 Nr.: 04
To undersøgelser viser, at pædagoger netop er blevet pædagoger, fordi de holder af mennesker og ønsker at gøre en forskel.
År: 2015 Nr.: 04
Følelserne er med på jobbet i Børnehuset Baunevangen. Pædagogerne har uddannet sig i relations- og ressourceorienteret tænkning, og det har givet mere fokus på den måde, de er sammen med børnene på.
År: 2015 Nr.: 04
En velkomstfolder og et hyggeligt besøg i hjemlige omgivelser. Det er opskriften på et initiativ, der har gjort kommunikationen og tilliden bedre mellem forældre og pædagoger i Påfuglen.
År: 2015 Nr.: 04
Magasinet Vores Børn er gået på jagt efter Danmarks bedste vuggestuepædagog.
År: 2015 Nr.: 04
Først da projekt ’Ro i naturen’ fik tilført lidt ekstra ressourcer, faldt tingene i hak i Børnehuset Hjortholm. Men så blev det også fantastisk.
År: 2015 Nr.: 03
Yoga er fast på programmet i vuggestuen. Børnene elsker det. Nu vil pædagogerne skabe yderligere ro med en stillezone.
År: 2015 Nr.: 03
I begyndelsen var det ikke altid rart for børn og voksne, når der var stilletime. Men nu har hele institutionen skabt et velfungerende åndehul med lidt hjælp udefra.
År: 2015 Nr.: 03
Tre forskellige og relativt nemme veje til at skabe mere ro i en hektisk hverdag.
År: 2015 Nr.: 03
Københavns Kommune vil lukke en række små fritidshjem og samle børnene i større institutioner. Det går ud over børnene, advarer pædagog Thomas Bergendorff, der ikke ved, hvad der kommer til at ske med hans arbejdsplads.
År: 2015 Nr.: 02
Sidste år steg ledigheden med over 200 pædagoger. Det giver ikke mening, for der er brug for dem ude i institutionerne, siger BUPL.
År: 2015 Nr.: 02
Pædagog Alice Frederiksen er ofte alene med en stor gruppe børn. 8 ud af 10 pædagoger har alenetid en tilfældig dag, viser undersøgelse. Beskæmmende, mener BUPL.
År: 2015 Nr.: 01
Neuropædagogikken breder sig fra specialinstitutioner til normalområdet. Hjerneforskerne finder hele tiden nye processer i hjernen, og det danner grundlag for nye teorier. Om få år kan pædagoger ved hjælp af ny teknologi måle på børnenes hjerneaktivitet.
År: 2015 Nr.: 01
Resultater fra hjerneforskningen kan ikke overføres til hverdagen i en daginstitution. Forskningen bygger på dyr og døde mennesker og viser ofte noget, pædagoger ved i forvejen.
År: 2015 Nr.: 01
I det seneste år har institutionen Stenurten på Frederiksberg gennemgået lidt af en forvandling. Glæden ved genbrug er kommet i fokus, og det har givet både børn og voksne store oplevelser.
År: 2015 Nr.: 01
År: 2015 Nr.: 01
Pædagog John Colerick, leder af specialinstitutionen Lavuk, får årets handicappris. Han gør brugerne klar til livet og klæder personalet på til arbejdet.
År: 2014 Nr.: 22
Især danske forældre er vilde med børnenes vuggestuer og børnehaver, viser ny undersøgelse.
År: 2014 Nr.: 22
Flere af Børn&Unges artikler var med til at kickstarte en debat eller sætte dagsordenen i årets løb.
År: 2014 Nr.: 22
Pædagog Charlotte Hansen har lært at sige ’pyt’ til det, der før stressede hende. Det giver overskud til det vigtige i arbejdet, siger hun.
År: 2014 Nr.: 22
Sandheden om småbørns gode liv har ændret sig flere gange i løbet af de seneste årtier, og ikke nødvendigvis til det bedre. Det siger Sine Penthin Grumløse, som i en ph.d-afhandling har analyseret politikeres måde at tale om de 0-7-årige på fra 1960 til 2010.
År: 2014 Nr.: 22
Både børneministeren og undervisningsministeren besøgte BUPL’s kongres. Det sender et signal om en ­sammenhæng i børns liv fra 0-18 år, mente formanden.
År: 2014 Nr.: 21
Fokus ligger på test, regneark og økonomiske modeller i uddannelsessystemet. Tænk på kvalitet i stedet for tal, siger forfatter til ny bog om uddannelsespolitik
År: 2014 Nr.: 20
Regeringen, SF og Enhedslisten har afsat en milliard kroner til flere pædagoger i dagtilbud. Pengene er øremærket til personale, og det vækker stor tilfredshed hos BUPL.
År: 2014 Nr.: 20
Pædagoger oplever, at de ikke har tid til at opfylde børnenes basale behov for nærhed i daginstitutionerne, viser en undersøgelse. Det er især krav fra politikerne, som tager tiden fra børnene.
År: 2014 Nr.: 20
Børn får ikke nok nærvær i en presset hverdag, mener pædagogerne i Børnehuset ved Skoven i Ballerup. Her holder pædagogerne facaden, men går ofte hjem med tårer i øjnene.
År: 2014 Nr.: 20
I Børnehuset ved Skoven er forældrene trygge ved institutionen, selv når de må være stand-in for pædagoger. Men de efterlyser, at pædagoger har mere tid til børnene.
År: 2014 Nr.: 20
De ansatte i Børnehuset ved Skoven ved, hvad der skal til for at give børnene en god start på livet, men der er masser af forhindringer på vejen dertil.
År: 2014 Nr.: 20
År: 2014 Nr.: 20
Måske er det ved at gå op for politikerne, at man ikke kan fortælle om vigtigheden af tidlig pædagogisk indsats og samtidig se på, at kommunerne underprioriterer børneområdet.
År: 2014 Nr.: 20
De vil lede BUPL Der bliver kampvalg til BUPL’s daglige politiske ledelse, forretningsudvalget, når BUPL holder kongres den 21.-22. november. Mød her de syv kandidater, der kæmper om fem pladser i forretningsudvalget.
År: 2014 Nr.: 19
Pædagogerne mener, at de pædagogiske læreplaner i udgangspunktet er en god ting, som styrker arbejdet med børnene. Men de savner tid til arbejdet og respons fra kommunen.
År: 2014 Nr.: 19
Diskussioner om læreplanerne har været heftige siden 2004 og vil helt sikkert fortsætte i fremtiden. Børn&Unge har spurgt fire aktører på området, om læreplanerne er en succes. De er ikke helt enige.
År: 2014 Nr.: 19
Pædagogerne i Børnehuset ved Skoven i Ballerup Kommune har opfundet deres egen version af læreplaner. Det betyder, at de planer, som før var overordnede og fjerne, er blevet nærværende, brugbare og lige efter deres smag.
År: 2014 Nr.: 19
14 sygedage om året placerer pædagoger højt i sygefraværsstatistikken. Både BUPL og Kommunernes Landsforening mener, at pædagogers sygefravær kan sænkes, men ­ensidigt fokus på flotte fraværstal har en slagside, advarer BUPL.
År: 2014 Nr.: 18
Pædagoger rammes af alt fra bræksyge til sjældne kræftformer. Få forklaringerne her.
År: 2014 Nr.: 18
Læs, hvordan fire institutioner sænkede ­sygefraværet ved at sætte fokus på inde­klima, ergonomi, organisering og ledelse.
År: 2014 Nr.: 18
Pædagoger køber flere fagbøger end nogensinde. De læser for at blive klogere på deres fag, men de vil ikke have alt for tunge og teoretiske bøger. Det handlingsanvisende hitter, siger redaktøren for Pædagogisk Bogklub, Anita Egelund.
År: 2014 Nr.: 18
Børn med kroniske sygdomme har brug for støtte fra voksne, når de skal tage medicin. Også i daginstitutionen og skolen. Ellers risikerer de at blive sat tilbage i deres udvikling.
År: 2014 Nr.: 18
Når hverdagen er presset og usammenhængende, og vi ikke kan få tid til at være rigtigt sammen med børnene, ja, så slider det, og vi bliver syge.
År: 2014 Nr.: 18
Mange kommuner sparer på børnene. Normeringerne er historisk ringe, mener BUPL.
År: 2014 Nr.: 17
Normering, pædagogernes uddannelse samt kvaliteten af det pædagogiske indhold i daginstitutioner har altafgørende betydning for, om børn senere i livet får uddannelse og job og holder sig ude af kriminalitet, viser ny forskningsoversigt.
År: 2014 Nr.: 17
Det ser faktisk ud til, at regeringspartierne har fået øjnene op for, hvad dygtige pædagoger betyder for børnene.
År: 2014 Nr.: 17
Forældre skal træde til som frivillig, gratis arbejdskraft, når Hedensted Kommune vil forlænge åbningstiden. Det er en dårlig idé, mener BUPL og pædagoger, der raser på Facebook.
År: 2014 Nr.: 16
Så har vi søsat en etikstafet. Den første blev bragt i nr. 15 med forretningsudvalgsmedlem Allan Baumann, som sendte stafetten videre til Jytte Hare. Vi forlænger hermed den energiske debat mellem medlemmer, tillidsvalgte og eksperter på de etik-roadshows, som BUPL’s Etiske Råd turnerede med i foråret. Følg med i etikstafetten, send gerne dit eget bidrag, og spred debatten.
År: 2014 Nr.: 16
Tre pædagoger fortæller, hvordan de finder energi til at være gode forældre oven på en lang arbejdsdag. Planlægning, afkobling og motion lyder tre af deres forslag.
År: 2014 Nr.: 15
Så sætter vi en etikstafet i gang. I fem numre af Børn og Unge vil vi debattere etik i pædagogisk praksis. Vi forlænger og udvider den energiske debat mellem medlemmer, tillidsvalgte og eksterne eksperter, der var på de etik-roadshow, som BUPL’s Etiske Råd turnerede med i foråret. Har din pædagogiske praksis brug for et etisk gennemsyn? Følg med i etikstafetten og spred debatten.
År: 2014 Nr.: 15
Der skal ø-mærkede produkter på menuen i vuggestuer og børnehaver, lyder regeringens målsætning. Men imens daginstitutionerne omkring de store byer omlægger til økologi, halter resten af landet gevaldigt bagefter.
År: 2014 Nr.: 14
Daginstitutionen Tumlehøj er blevet økologisk – på kun et par måneder. Det koster hverken flere penge eller mere arbejdstid.
År: 2014 Nr.: 14
Vuggestuer og børnehaver ligger helt i front, når det gælder økologi, viser ny rapport. Hensynet til børnenes helbred er en af de primære årsager til den økologiske omlægning, men økologisk kost er også et brand.
År: 2014 Nr.: 14
Er der kun rodfrugter og linser på menuen i en økologisk daginstitution? Se, hvordan madplanen for daginstitutionen Kridthuset så ud på en tilfældig uge – før og efter køkkenet omlagde til økologi.
År: 2014 Nr.: 14
Pædagoger putter flere økomælk og ø-mærkede rodfrugter i indkøbskurven end landsgennemsnittet. Det skyldes længere uddannelse, køn og måske et større omsorgsgen, vurderer ekspert.
År: 2014 Nr.: 14
Pædagoger, som føler sig pressede og afmægtige, risikerer at udvikle en forrået tilgang til kolleger, forældre, børn og vilkårs­diskussioner. Faglig tænkning er deres bedste værn mod ondskab, siger forfatter til ny bog, psykolog Dorthe Birkmose.
År: 2014 Nr.: 14
Den tyske børnehave i Sønderborg er funktionsopdelt, og vægten ligger på at formidle tysk sprog og kultur, så der samtidig tages hensyn til dansk. Forældrene er glade for det pædagogiske fokus på struktur.
År: 2014 Nr.: 13
Engelsby Børnehave er en af 15 danske daginstitutioner syd for grænsen. En stor opgave er at fastholde dansk sprog og kultur, og det gøres konsekvent. Lederen mener, at den tyske pædagogik har nærmet sig den danske.
År: 2014 Nr.: 13
Et stærkt voksende behov for vuggestuer i Tyskland giver nye udfordringer til Dansk Skoleforening for Sydslesvig, der driver danske institutioner syd for grænsen.
År: 2014 Nr.: 13
Birte Schwitzkowski er en af de pædagoger, der får arbejde i de nye tyske vuggestuer.
År: 2014 Nr.: 13
Spejling og jeg-støtte virker godt på både sunde børn og børn med diagnoser, fortæller lederen af Hvedevej Børnehave i Brønshøj. Et pejlemærke er, at tilliden mellem barn og voksen, stiger.
År: 2014 Nr.: 13
Hjertebanken, hyperventileren og søvnløshed. Kroppen prøvede at advare Charlotte. Men først efter en nedtur med alvorlig stress, mange måneders sygemelding og timevis af coaching er hun på vej op igen.
År: 2014 Nr.: 11
Efter en hård sammenlægningsproces for daginstitutionen Essedalen var det psykiske arbejdsmiljø elendigt. Projekt ’det gode arbejdsliv’ har hjulpet.
År: 2014 Nr.: 11
Få tips til, hvordan I bruger tablets til både leg, læring og dokumentation og samtidig gør det lettere at forberede sig til møder. Og til, hvordan I ikke skal bruge dem.
År: 2014 Nr.: 11
BUPL-formand Henning Pedersen satte i Børn&Unge nr. 8 en dannelsesstafet i gang. Den blev overtaget af socialminister Manu Sareen (R), som afleverede sin stafet til vuggestuepædagog og meningsdanner Helle Trasborg. Hun har sendt den videre til Fie Lademann, dagtilbudsleder i Svendborg og medlem af Rådet for Børns Læring.
År: 2014 Nr.: 11
Manu Sareen kan ikke blive ved med at fralægge sig ansvaret og henvise til det kommunale selv­styre. Regeringen skal tage ansvar i stedet for at stikke hovedet i busken.
År: 2014 Nr.: 11
At få børnene til at sove var en af de metoder, Anne-Louise Jespersen tog i brug, når hun var alene med 20 børn. Tre ud af fire pædagoger er dagligt alene med op til 15 børn, viser ny undersøgelse.
År: 2014 Nr.: 10
Jobrotation giver flotte resultater. Senest viser tal fra Odense, at hver anden ledig er kommet i arbejde efter at have deltaget i et rotationsforløb.
År: 2014 Nr.: 10
BUPL-formand Henning Pedersen satte i Børn&Unge nr. 8 en dannelsesstafet i gang. Den blev overtaget af socialminister Manu Sareen (R), som afleverede sin stafet til vuggestuepædagog og meningsdanner Helle Trasborg.
År: 2014 Nr.: 10
Normeringerne i landets daginstitutioner er stort set uændret, selvom regeringen har givet penge til flere pædagoger i vuggestuer og børnehaver.
År: 2014 Nr.: 09
Det er en udbredt holdning, at personlige følelser ikke hører hjemme på jobbet. I en ny bog diskuterer otte forfattere betydningen af de professionelles følelser.
År: 2014 Nr.: 09
I skov- og idrætsbørnehaven Skovsneglen er børnene ude hele dagen og lærer en masse takket være naturens alsidige læringsrum og de engagerede pædagoger.
År: 2014 Nr.: 09
Fang larver og haletudser i vandhullet eller krabber ved havet, mal skønne billeder af plantesaft, eller flet pilefigurer. Pædagog Rikke Schmidt fra Tårnby Naturskole anbefaler gode naturaktiviteter. Og at pædagoger tænker i nærvær, når de er sammen med børn i naturen.
År: 2014 Nr.: 09
Intensitet og nærhed præger årets børne- og ungeteater, Børn&Unge var med på teaterfestivallen i Holstebro.
År: 2014 Nr.: 09
Jeg ved, at der findes tonsvis af daginstitutioner i Danmark, der kan mere, end de får lov til at vise.
År: 2014 Nr.: 09
BUPL-formand Henning Pedersen satte i Børn&Unge nr. 8 en dannelsesstafet i gang. Her overtager socialminister Manu Sareen stafetten og sender den videre.
År: 2014 Nr.: 09
Daginstitutionen Troldhøj kappede båndene til kommunen og genopstod som privat. Leder og pædagoger fortæller om friheden, glæden ved at gå egne veje og om at svigte det kommunale fællesskab.
År: 2014 Nr.: 08
Find hoved og hale i påstande om private børnehaver og vuggestuer
År: 2014 Nr.: 08
Forældre og pædagoger opretter private daginstitutioner i stor stil. De er trætte af bureaukratisering og nedskæringer hos kommunen.
År: 2014 Nr.: 08
År: 2014 Nr.: 08
De fleste små børn bevæger sig meget, mens de er i daginstitution, men de stillesiddende skal gøres mere fysisk aktive. Det vurderer Line Brinch Christensen, som i en ph.d.-afhandling har foretaget den første danske undersøgelse af omfanget af treåriges fysiske aktivitet.
År: 2014 Nr.: 08
En undersøgelse fra Trafikstyrelsen viser, at 12 ud af 13 busser, der bruges til at transportere børn, ikke har lovligt sikkerhedsudstyr. Derfor gælder det om at have tjek på køretøjet – og en del mere, når I skal på tur.
År: 2014 Nr.: 08
Pædagoger er enige om, at der er kommet meget mere selvledelse i deres hverdag. Det er positivt, hvis rammerne og retningen er klokkeklar.
År: 2014 Nr.: 07
Succesen ved wellness til børn skyldes blandt andet, at man kan gøre det overalt.
År: 2014 Nr.: 07
Opfindsomhed er en forudsætning for innovation, og derfor skal voksne bibeholde kreativiteten fra barndommen. Gode idéer kan for eksempel lette arbejdet for pædagoger, der ønsker mere tid med børnene.
År: 2014 Nr.: 07
Efter at have været leder i mange år har Jytte Hare sagt sin stilling op i protest over de vilkår, som styrer det pædagogiske arbejde. Vi skal teste børnene i stedet for at være sammen med dem, siger hun.
År: 2014 Nr.: 06
De seneste fire år er antallet af mandlige ansatte i daginstitutioner og dagcentre steget markant mere end antallet af kvinder. Det skaber glæde hos både BUPL og FOLA. Der er dog stadig lang vej til ligestilling.
År: 2014 Nr.: 06
Der er fast arbejde til børneminister Manu Sareens i det nye kæmpeministerium. Men han håber at gøre forventningerne om, at daginstitutionsområdet vil drukne i alle de tunge socialsager, til skamme.
År: 2014 Nr.: 05
I Børnehuset Nattergalen har drenge lov til at være drenge. Her må man løbe på gangene og slås med sværd, og de voksne leger også med. Fokus på ‘drengede’ aktiviteter har hjulpet til at inkludere drengene bedre.
År: 2014 Nr.: 05
Landets jobcentre ansætter nu pædagoger til at hjælpe udsatte og unge arbejdsløse nærmere jobmarkedet. Charlotte Lund slog til.
År: 2014 Nr.: 04
Efter mange år med lavt fødselstal er der håb om flere dejlige babyer i de kommende år. Det kan betyde et stop for en massiv bølge af institutionslukninger.
År: 2014 Nr.: 04
Vuggestuen Firkløverens køkken-alrum er blevet dekoreret, så det nu er en indendørs sansehave. Ambitionen er, at pædagogikken skal kunne aflæses i alle institutionens rum.
År: 2014 Nr.: 04
Vuggestuepædagogerne mener, at de gør, hvad de kan for at have et højt fagligt niveau. Men kunne de sammensætte den ideelle institution, skulle meget ændres. Flere uddannede pædagoger er et stort ønske.
År: 2014 Nr.: 03
Der er langt færre uddannede pædagoger ansat i vuggestuer end i børnehaver og de integrerede institutioner. Det er ikke godt nok, mener BUPL's formand Henning Pedersen.
År: 2014 Nr.: 03
Pædagogandelen er høj i vuggestuen i Ærtebjerghave Børnecenter i Køge. Det giver en højere grad af bevidsthed om, hvordan man styrker børns trivsel, udvikling og læring, mener pædagogerne.
År: 2014 Nr.: 03
Der har ikke tidligere været meget interesse for at forske i de små børn og i vuggestuens betydning. Men nu pibler det frem med danske og udenlandske undersøgelser, der peger på, at kvalitetsvuggestuer er nødvendige.
År: 2014 Nr.: 03
To forskere med stærke meninger om vuggestuerne, har fået stillet de samme fire spørgsmål. Svarene viser, at de ikke er enige.
År: 2014 Nr.: 03
Mandlige pædagoger er i høj kurs, både hos børne- og ligestillingsminister Manu Sareen og i Børnehaven Columbus. I løbet af kort tid er antallet af mænd i institutionen steget markant.
År: 2014 Nr.: 03
Billeder siger mere end 1.000 ord. Og med fotodelingstjenesten Instagram er det let for Valby LilleFri Børnehave at fortælle om livet i børne­haven. I denne guide får I tips til nemt at gøre kunsten efter.
År: 2014 Nr.: 03
Antallet af jobannoncer til pædagoger er det højeste siden 2009. Men jobbene er især kommet omkring de større byer, mens pædagoger i udkantsområder stadig må kigge langt efter arbejde.
År: 2014 Nr.: 02
Småbørnsforældre i Allerød skal tjene 8.000 kroner for at have råd til pasning af et vuggestuebarn og et børnehavebarn. For dyrt, mener BUPL’s formand.
År: 2014 Nr.: 02
Debatten om test i børnehaver og tidligere skolestart ruller, men professor i udviklingspsykologi Dion Sommer fastslår, at legen er børnenes største kilde til læring.
År: 2014 Nr.: 02
Skemaer, PISA-lister og testscores har sendt dansk pædagogik ud i en krise. I en ny bog opfordrer forskeren Thomas Aastrup Rømer pædagoger og lærere til at gøre modstand.
År: 2014 Nr.: 01
Fire projekter om at få flere mænd til daginstitu­tioner får støtte fra Ligestillingsministeriet.
År: 2014 Nr.: 01
Pædagoger fra fem naboinstitutioner i Vejle har prøvet hinandens job i en uge. Det har øget samarbejdet mellem institutionerne og givet deltagerne masser af selvtillid.
År: 2014 Nr.: 01
Pædagoger har ikke spor imod at dokumentere resultaterne af deres arbejde, for det kan vi sagtens, hvis vi ellers får tid til det.
År: 2014 Nr.: 01
Der er brug for bedre uddannelse og retningslinjer, hvis pædagogerne skal bekæmpe bakterier og bryde smittekæden, konkluderer forskningsprojekt.
År: 2013 Nr.: 22
Pædagog Karsten Jensen nyder stadig sit livsvalg om at bo og arbejde i det nordnorske. Men han har en plan om at vende hjem.
År: 2013 Nr.: 22
Se, hvor BUPL har lagt de fleste af sine kræfter.
År: 2013 Nr.: 22
Langt de fleste af landets daginstitutioner tager børnene med i kirke op til jul. Kirkebesøget handler mere om hygge end om religion, mener flertallet.
År: 2013 Nr.: 21
Utryghed i ansættelsen, mistillid fra ledelsen, løgn og frihedsberøvelse. Det er ­arbejdsmiljøforhold, som har påført børnehavepædagog Lykke Arent en depression og sendt hende ned i så dybt og sort et hul, at hun bare har lyst til at forsvinde.
År: 2013 Nr.: 21
God kvalitet har svære vilkår, når pædagogerne ikke har tid til at være sammen med børnene, mener Grethe Kragh-Müller. I en ny bog undersøger hun kvalitet i dagtilbud og giver sit bud på, hvad der giver børn en god barndom i dagtilbud.
År: 2013 Nr.: 21
Mobning er ikke forbeholdt børn i skolealderen. Allerede i børnehaven kan børns forhandlinger udvikle sig til mobning, viser ny forskning. Mobning kræver ikke onde hensigter, som først skal tillæres, men onde mønstre. Og mønstre er uafhængige af alder
År: 2013 Nr.: 20
Kvinden bag gravidkonsulenterne, Jean Vennestrøm, mener, at det vigtigste råd til gravide er, at de skal undgå stress, for det fører til sygefravær.
År: 2013 Nr.: 20
37 pædagoger , som stiller op til kommunalvalget, har taget imod tilbuddet om at blive præsenteret i Børn&Unge. Her kan du se, hvad de vil arbejde for .
År: 2013 Nr.: 19
Agenterne i Tryllefløjten har en mission. De skal sætte fokus på børneglæde. Og er der tegn på mistrivsel blandt ungerne, er agenterne klar til at sætte ind.
År: 2013 Nr.: 19
Når man vil bakterier og vira til livs i institutionen, er en god håndhygiejne første skridt på vejen. I Næstved har børn og voksne fået hjælp til opgaven af en heks, der aldrig vasker hænder.
År: 2013 Nr.: 19
Desværre har jeg ikke set mange kandidater, der lover penge til flere pædagoger til børnene.
År: 2013 Nr.: 19
Børn, der har gået i vuggestue, klarer sig bedre senere i livet, end børn der har gået i dagpleje. BUPL vil have flere vuggestuepladser, især til de udsatte børn.
År: 2013 Nr.: 18
Et skulderklap, kalder vuggestuepædagog Helle Trasborg undersøgelsen, der viser, at vuggestuerne er gode til tidlig indsats.
År: 2013 Nr.: 18
Politikere i kommunerne opfylder langt de fleste valgløfter til børnene, viser en stikprøve. Men løfterne er formuleret så upræcist, at det er nemt at holde dem, mener BUPL og en ekspert i kommunalpolitik.
År: 2013 Nr.: 18
Kommunerne lever heller ikke næste op til deres løfte om at styrke kvaliteten i vuggestuer og børnehaver med de 500 millioner kroner, regeringen har afsat til daginstitutionerne.
År: 2013 Nr.: 18
I Thorsminde ligger vuggestuen Udsigten – en pædagogisk forpost mod vest med kun fire børn, en pædagog og en medhjælper på deltid. Rapport fra en dag med mågeskrig, hidsige bølger og en institution med helt specielle forhold.
År: 2013 Nr.: 18
Undersøgelsen viser, at det har stor effekt for børn, hvis de er i en institutionel ramme med uddannede pædagoger.
År: 2013 Nr.: 18
Høje følelsesmæssige krav, søvnbesvær og manglende overblik placerer pædagoger blandt bundskraberne i en ny ­undersøgelse af 54 faggruppers arbejdsmiljø. En giftig cocktail af for mange arbejdsopgaver og for få hænder til at løse dem får skylden.
År: 2013 Nr.: 17
Masser af børn bliver afleveret i vuggestue eller børnehave trods feber, snotnæse og andre sygdomme. Det fortæller næsten alle pædagoger i ny undersøgelse.
År: 2013 Nr.: 17
Et sygt barn skal ikke afleveres i institutionen, hvor det griber ind i det pædagogiske arbejde, fastslår BUPL’s næstformand, Birgitte Conradsen.
År: 2013 Nr.: 17
Panodil og andre former for paracetamol skal gives mod infektioner og smerter og ikke til at slå feber ned, siger medicinsk ekspert Margareta Söderström.
År: 2013 Nr.: 17
En regnfuld onsdag mødes en lokalpolitiker og en daginstitutionsleder til en snak om stort og småt på daginstitutionsområdet. Uformelle møder et par gange om året giver begge nye perspektiver.
År: 2013 Nr.: 17
Med modellervoks under neglene, glimmerlim på kinderne og fatboy­kugler mellem ballerne, bliver børn anno 2013 hver dag udsat for giftstoffer. Læs her, hvordan I bedst undgår den klamme kemi.
År: 2013 Nr.: 17
Det er forkert at tro, at børn, der sover til middag, ikke kan sove om natten.
År: 2013 Nr.: 17
Mens landets vuggestuer og børnehaver i stigende grad skal rumme børn med særlige behov, følger de nødvendige ressourcer sjældent med fra kommunerne. Det viser en undersøgelse fra Politiken.
År: 2013 Nr.: 16
Enkelte kommuner sender nu pædagogerne på reel uddannelse i dilemmaet: Tag dig af specialbarnet eller alle de andre børn.
År: 2013 Nr.: 16
Billeder fra institutionens hverdag spreder glæde og giver god forældrekontakt. Desuden indgår de i både hygge, leg, udvikling og tungere dokumentationsopgaver. Få pressefotografens gode råd om at tage bedre billeder til alle formål.
År: 2013 Nr.: 16
Vegansk mad stod lige så højt på dagsordenen som den gode kemi med personalet, da to veganske familier skulle vælge daginstitution til deres børn.
År: 2013 Nr.: 15
Hver femte dansker er utilfreds med sin mødetid, viser ny undersøgelse. Forskning peger på god effekt ved at lade medarbejderne bestemme selv.
År: 2013 Nr.: 15
Regeringen barsler med beskæftigelsesreformer. Politikerne stiller krav til ledige om flere jobansøgninger. Uddannelsesinstitutionerne kappes om at tilbyde de arbejdsløse kurser. Jobcentrene vil lære ledige at lave cv’er. Folk i arbejde synes, at de ledige må tage ansvar. A-kasserne prøver at få de ledige i aktivering. Men hvad med de ledige selv? Hvad vil de? I juni 2013 var 3.446 pædagoger uden fast arbejde, og spørger man pædagogerne Kirsten, Lonnie, Mia og Vera, så vil de bare gerne have et job. Helst et, hvor de kan bruge faget. De har søgt mellem 20 og 100 job, men har kun fået afslag. Det er hårdt, og alligevel har de ikke mistet modet. Mød dem her.
År: 2013 Nr.: 15
iPads og tablets er ved at vinde indpas i mange af landets daginstitutioner. Derfor takkede den nyuddannede pædagog Alexander Mørup Rasmussen ja til et kursus om børns mediekultur.
År: 2013 Nr.: 14
Annette Vilhelmsen er blevet ny socialminister. Samtidig er hele 0-6-årsområdet rykket fra Børne- og Undervisningsministeriet tilbage til Socialministeriet. Det er et tilbageskridt, lyder kritikken.
År: 2013 Nr.: 14
Færre pædagogtimer og flere krav fra kommunen giver mindre tid til nærvær med børnene. Planlagte aktiviteter er blevet meget svære at gennemføre.
År: 2013 Nr.: 14
Målinger, mistro og nedskæringer skal afløses af anerkendelse, tillid og bedre normeringer.
År: 2013 Nr.: 14
Et af Danmarks største pædagogiske udviklingsprojekter nogensinde viser, hvad der optager pædagoger. Rutiner, inklusion og legepladsen har størst interesse, når daginstitutionerne selv må vælge, hvad der er vigtigt at arbejde med.
År: 2013 Nr.: 13
I fire år har vuggestuebørn og plejehjemsbeboere på Frederiksberg jævnligt mødtes til brunch og bevægelse. Initiativtagerne er lige så begejstrede, som de var ved projektets start.
År: 2013 Nr.: 13
Hvis børn får fortalt eventyr, kan de lære en hele masse om sig selv, venskaber, glæde og frygt. Det kommer fra en magisk verden, der minder om den, de har inde i sig selv.
År: 2013 Nr.: 13
Det er tiltrækkende at kunne gøre en forskel for andre, ikke mindst i en krisetid
År: 2013 Nr.: 13
År: 2013 Nr.: 12
Danske børn bombarderes med farveindtryk på tøj og i deres om­givelser. Men hvad sker der inde i børnenes hvide og grå hjerne­masse, når de ser på deres farverige omgivelser? Og kan det bruges til noget? Vi har spurgt børneneuropsykolog Helle Kjærgaard.
År: 2013 Nr.: 12
Én sætning bekymrer mig særligt, nemlig at man regner med at kunne spare 1,2 milliarder kroner ’som følge af reduceret pasningsbehov’ i fritidsinstitutioner og klubber.
År: 2013 Nr.: 12
I Hillerød Kommune har institutionerne siden nytår haft ekstra timer til, at medarbejderne kan give forældrene pædagogisk rådgivning.
År: 2013 Nr.: 12
Sidste år fandt Arbejdstilsynet mere dårligt arbejdsmiljø i daginstitutioner end året før. Både pædagoger, børn og samfundsøkonomien bliver påvirket.
År: 2013 Nr.: 11
Knap hver fjerde af pædagogernes sygedage skyldes dårligt psykisk arbejdsmiljø. Alligevel er psykiske problemer kun årsag til hvert tolvte påbud i landets daginstitutioner.
År: 2013 Nr.: 11
Flere institutioner laver yoga med børnene for at skabe pusterum i en travl hverdag. Børnehaven Hylet og Dosseringens Vuggestues yogaprojekt har givet mærkbare resultater for alle.
År: 2013 Nr.: 11
År: 2013 Nr.: 11
Kreativitet er ikke bare perle­plader og paprørs­robotter. Det er også alle mellemregningerne i hverdagen, selve måden, vi møder børnene på, mener pædagog Trine Munkøe.
År: 2013 Nr.: 11
Fire ud af fem pædagogiske ledere oplever, at forældre holder sommerferiefri uden børn, viser en ny undersøgelse.
År: 2013 Nr.: 10
En del børn i institutionerne i Favrskov holder kun halvt så meget ferie som forældrene. De vil have tid til sig selv og mener, deres børn har brug for institutionernes rutiner og aktiviteter. Men børnene har brug for en længere pause fra hverdagen, mener pædagogerne.
År: 2013 Nr.: 10
Forskeren, der sidste år skældte vuggestue­pæda­gogerne ud for at være for dårlige, har fået godkendt sin ph.d.-afhandling. Retorikken var nok lidt for hård, erkender Ole Henrik Hansen.
År: 2013 Nr.: 09
Manu Sareen (R) er den første pædagog, der er blevet minister. Han bruger sine erfaringer fra børneområdet aktivt og er aktuel med en plan for at tiltrække og fastholde mandlige pædagoger i daginstitutioner.
År: 2013 Nr.: 09
Vi er kommet et lille stykke, der er lang vej endnu, men jeg har ikke tænkt mig at give op.
År: 2013 Nr.: 09
Pædagogerne må ikke glemme den faglighed, der er i bleskift og andre rutineopgaver, selvom de er blevet tvunget til at have mere fokus på planlagte, pædagogstyrede aktiviteter. Den upåagtede faglighed i hverdagen er mindst lige så vigtig som læringsdagsordenen, mener forskere fra Roskilde Universitet.
År: 2013 Nr.: 08
Der findes andre børnesyn end den, som læreplanernes stramme styring står for, mener forskere fra RUC. De efterlyser en diskussion af, hvad vi vil med daginstitutionerne.
År: 2013 Nr.: 08
Rystede pædagoger var helt uvidende om, at deres institutioner om natten blev gjort rent af rumænere, som arbejdede 12 timer i døgnet og tjente mindre end 3.700 kroner om måneden.
År: 2013 Nr.: 07
Det offentlige står bag en stor del af de byggerier, hvor der er foregået løndumping. Vallensbæk Kommune vil nu sikre, at der bliver betalt dansk løn, både når der bygges, repareres og gøres rent.
År: 2013 Nr.: 07
År: 2013 Nr.: 07
Pædagogisk filosof Louise Nabe-Nielsen har inspireret pædagogerne i to daginstitutioner i Aarhus til at arrangere filosofiske samtaler med børn. Samtalerne styrker børns evne til at undre sig og træner pædagogerne i at stille spørgsmål uden at forvente bestemte svar.
År: 2013 Nr.: 07
Børn er født med matematisk forståelse. Tidligt fokus vil hjælpe dem til en bedre forståelse af, hvordan verden hænger sammen. Pædagoger skal derfor slippe deres skræk for matematik og lege med former, mængder og begreber, siger eksperter.
År: 2013 Nr.: 06
Børn vil vide, hvor vandet forsvinder hen, når det løber ud i sandet, og hvorfor himlen er blå. Pædagoger må ikke give hurtige svar, men skal undersøge sammen med børnene, siger en lektor og en professor, der har arbejdet sammen med 12 institutioner om sciencepædagogik.
År: 2013 Nr.: 06
Hvide, kedelige vægge er hverdag i mange institutioner, men hvid er børns hadefarve, fortæller kunstner på Bornholm, der har dekoreret en hel institution. Andre institutioner kan sagtens gøre det samme, men pædagogerne skal være klar til slippe kontrollen.
År: 2013 Nr.: 06
I Danmark bruger vi mange ressourcer på at give børn og unge en god start på livet. Men vi ved for lidt om effekten af indsatserne. Det bliver der rådet bod på med et nyt center for forskning i børns og unges trivsel.
År: 2013 Nr.: 06
Daginstitutionen Kongelyset i Slagelse har indledt et utraditionelt projekt: Hver tirsdag tilbyder frivillige gratis gældsrådgivning i institutionen.
År: 2013 Nr.: 05
I syv år har idrætsinstitutionen Børnehuset Troldhøj arbejdet med idræt, leg og bevægelse. Nu har institutionen oprettet et kompetencecenter, der skal vejlede kommunens andre institutioner om, hvordan de får mere bevægelse i hverdagen.
År: 2013 Nr.: 05
Pædagoger skal være engagerede og aktive rollemodeller for at få børn til at lege og bevæge sig – men de skal også vide, hvornår de skal trække sig og lade børnene lege selv.
År: 2013 Nr.: 05
Når institutionerne fokuserer på idræt, bliver både børn og pædagoger gladere og mere aktive. Det viser en ny evaluering af DGI’s idrætsinstitutioner.
År: 2013 Nr.: 05
Idræt, leg og bevægelse styrker både fysiske, psykiske, sociale og kognitive færdigheder.
År: 2013 Nr.: 05
Har du svært ved at overskue, hvad din institution kan deltage i af idrætsprojekter? Børn&Unge giver her en oversigt over mange af de tilbud, som institutioner kan deltage i og blive inspireret af.
År: 2013 Nr.: 05
14. juli 2011 tog den 58-årige pædagog Jette tidligt hjem fra arbejde med ondt i maven. Præcis otte måneder senere døde hun af kræft. Åbenhed og ærlighed blev de vigtigste kodeord, da kollegerne skulle håndtere sygdommen og dødsfaldet over for børn, forældre og hinanden. Da det sidste punktum var sat, kunne lederen mærke, hvor ondt det egentlig gjorde.
År: 2013 Nr.: 04
Pædagoger, der arbejder i udsatte boligområder, tilgodeser børnene bedst, hvis de anser socialpædagogisk arbejde som lige så værdifuldt som alment pædagogisk arbejde. Sådan lyder rådet fra adjunkt, ph.d. Kirsten Elisa Petersen fra DPU, Aarhus Universitet. Sammen med to kolleger sætter hun fokus på emnet i en ny rapport.
År: 2013 Nr.: 04
Karsten Jensens lys for enden af arbejdsløshedens tunnel blev et job i det nordligste Norge. Han ser kun sin kone hver 6.-7. uge, men føler sig aldrig ensom. Lønnen er i top, og når han vender hjem, vil husgælden være betalt. Børn&Unge har besøgt Karsten Jensen i Nordnorge og hørt hans livs eventyr.
År: 2013 Nr.: 03
I 2013 indføres der pasningsgaranti til børn under 3 år i Tyskland. Men der mangler stadig flere end 150.000 institutionspladser, så der bliver kamp om de kvalificerede kræfter. Derfor har danske pædagoger gode chancer for at få job i Tyskland nnu.
År: 2013 Nr.: 03
For tre år siden blev den nyuddannede pædagog uretmæssigt anklaget for et seksuelt overgreb. Angsten for igen at blive anklaget har fået ham til at opgive at arbejde som pædagog.
År: 2013 Nr.: 02
Børnehavebørn, der bruger for lang tid foran en skærm, risikerer at blive dårligere til at koncentrere sig. Det kan gå ud over evnen til at lære at læse, advarer psykolog.
År: 2013 Nr.: 02
Et intranet til daginstitutioner kan mere end at holde styr på legeaftaler, sygemeldinger og sovetider. Det kan være et værktøj til pædagogers daglige arbejde med at dokumentere og reflektere, mener ingeniør Torben Væring, udvikler af INFOBA.
År: 2013 Nr.: 02
Pædagoger føler flere steder, at deres indflydelse på forandringer i daginstitutionerne er begrænset, viser en række aktindsigter. Eksperter advarer mod demotiverede pædagoger. Det kan have alvorlige konsekvenser for børnene.
År: 2013 Nr.: 01
Et nyt forskningscenter på Aarhus Universitet skal opbygge viden om, hvordan børns og unges trivsel kan forbedres. Også de helt små børn i vuggestuerne undersøges.
År: 2013 Nr.: 01
De tre bud Her er tre eksperters bud på, hvordan pædagogikken vil udvikle sig i de kommende år.
År: 2012 Nr.: 20
Ambassadører for en god barndom Områdeledelse kræver ledere, der kan samarbejde på tværs af niveauer og tør gøre sig til talsmænd for pædagogers opfattelse af god barndom.
År: 2012 Nr.: 20
Huset er revet ned nu. Det var en faldefærdig rønne, uegnet som menneskebolig, da kranen kom. Her boede Brønderslevfamilien med ni børn, der blev udsat for vanrøgt, mishandling og grove overgreb i årevis. Kommuner, forvaltninger og socialrådgivere kendte de forfærdelige kår, børnene voksede op i. Der lå mellem 12 og 29 underretninger i hver enkelt af de ni børns sagsakter. Alle kommuner frygter i dag at få ’den næste Brønderslevsag’. Derfor bliver der underrettet som aldrig før og handlet, når det er helt grelt. Men der findes andre sager, hvor der ikke sker noget. Børn&Unge har snakket med tre pædagoger, der har underrettet igen og igen, uden at kommunerne reagerer. Sagerne er ikke så slemme som i Brønderslev, men hvor slemt skal det være, før forvaltningen griber ind?
År: 2012 Nr.: 19
Kreativitet udvikler børn og gør hverdagen sjov og interessant. Derfor skal pædagogernes sparsomme tid gennemsyres af kreativ pædagogik.
År: 2012 Nr.: 19
Kreativitet blev noget andet end klip og klister i Børnehuset Hyrdehøj. Nu er pædagogerne kreative med tiden, så der er plads til både eksperimenter og til fordybelse.
År: 2012 Nr.: 19
Pædagoger bliver ofte kontaktet af journalister. Men en tur i mediemøllen kan være både skræmmende og forvirrende. Her får du få enkle redskaber, som klæder dig bedre på til mødet med pressen.
År: 2012 Nr.: 18
København bruger som en af de få kommuner hele sin andel af de 500 millioner kroner til at ansætte flere pædagoger.
År: 2012 Nr.: 17
År: 2012 Nr.: 17
Når du fortæller historier, øver du børnenes evne til at koncentrere sig, stimulerer sprog og skaber nærvær og bedre relationer, forklarer psykolog Lene Brok.
År: 2012 Nr.: 16
Flere aktiviteter, der fastholder og stimulerer udsatte børns opmærksomhed, kan måske forebygge ADHD-diagnoser og specialundervisning, siger professor Charlotte Ringsmose.
År: 2012 Nr.: 15
På årets Sorø-møde blev der vedtaget et manifest for Ny Nordisk Skole, som også omfatter børnehaver og vuggestuer. Indholdet skal skabes af blandt andre lærere og pædagoger. Griber de professionelle ikke bolden, falder projektet til jorden.
År: 2012 Nr.: 14
Siden 2007 er der kommet næsten tre gange så mange kæmpeinstitutioner med over 150 børn. Til gengæld lukker små børnehaver og vuggestuer på stribe. Kommunerne spår, at vokseværket fortsætter.
År: 2012 Nr.: 13
10 børnehuse er blevet til én stor områdeinstitution. Børnehusene Kokkedal i Fredensborg Kommune er slået sammen og har fået det til at fungere. Pæda­gogerne mener, at der er flere fordele end ulemper.
År: 2012 Nr.: 13
Nogle kommuner satser så målrettet på store daginstitutioner, at hver tredje nu rummer over 100 børn. Andre kommuner har ikke en eneste af den størrelse.
År: 2012 Nr.: 13
Skovby Børnehus med 220 børn blev til med begejstring, tårer og søde minder, som havnede i en container. Sammenlægninger af daginstitutioner sætter det psykiske arbejdsmiljø på prøve. Der kan gå år, før en fælles identitet er fundet.
År: 2012 Nr.: 13
År: 2012 Nr.: 12
BUPL inviterede til en workshop om fremtidens pædagogiske arbejdsplads den 31. maj i Nyborg. 200 pædagoger mødte frem, og Børn&Unge har til seks af deltagerne stillet følgende tre spørgsmål: 1. Hvilke ønsker har du for fremtidens pædagogiske opgave? 2. Hvilke drømme har du om arbejdsvilkårene på fremtidens pædagogiske arbejdsplads? 3. Hvilke scenarier vil du gerne undgå?
År: 2012 Nr.: 11
Task Forcen om Fremtidens Dagtilbud anbefaler en pædagogisk praksis med fokus på læring og inklusion. Bedre forældresamarbejde, evaluering og ledelse skal også sikre højere kvalitet i dagtilbuddene.
År: 2012 Nr.: 11
Efterhånden som flere og flere daginstitutioner får iPads inden for dørene, stiger behovet for information om apps med kvalitet og indhold. Denne guide hjælper dig, der arbejder i vuggestue eller børnehave, til at vælge de rigtige apps til dit pædagogiske arbejde.
År: 2012 Nr.: 11
Debatten om vuggestuer har været overophedet, og præmisserne har været forkerte. Det mener børneminister Christine Antorini (S), som ønsker en ordentlig snak med pædagogerne om, hvordan man kan sikre høj kvalitet for de mindste.
År: 2012 Nr.: 10
Dansk pædagogik bliver forbilledet, når en ny vuggestue for udsatte børn etableres i Rumæniens hovedstad, Bukarest.
År: 2012 Nr.: 10
Forsker Ole Henrik Hansen mener, at en del vuggestuer skal lukkes, fordi de er elendige og ’fri hash og gratis kakaomælks-institutioner’. Det opfatter pædagoger og BUPL som respektløs tale og en skævvridning af debatten. Vuggestuerevseren mener selv, at han bare er ærlig.
År: 2012 Nr.: 09
På Facebook har mange pædagoger raset imod Ole Henrik Hansens udtalelser i en række medier. Læs med, og/eller deltag i debattten på www.facebook.com/bupl.dk
År: 2012 Nr.: 09
Solceller skal være en del af en helt ny klimapædagogik i Solhuset og i hele Hørsholm Kommune. Solhuset lever op til sit navn og er blevet kaldt Danmarks mest klimavenlige børneinstitution.
År: 2012 Nr.: 09
Derfor er det hul i hovedet, at kun hver anden ansat i vuggestuen er pædagoguddannet.
År: 2012 Nr.: 09
Det er klart, at vi skal knokle for at holde fast i vores pædagogiske fundament, for vi bliver sikkert også udfordret på fagligheden.
År: 2012 Nr.: 08
Børn og pædagoger på Den Grønne Planet i København fik fornemt besøg, da to kronprinser og verdenspressen kom et smut forbi.
År: 2012 Nr.: 07
Vera Nduwimana flygtede fra Burundis blodige borgerkrig for 11 år siden. Den nu 33-årige laborant og mor til tre er kommet fri af traumer, fordi hun fik den rigtige hjælp.
År: 2012 Nr.: 07
Regnbuefamilien med homoseksuelle forældre er en blandt en række mere utraditionelle familieformer, som der findes flere og flere af i dag. En ny børnebog baner vejen for at få en snak med børnene om, at man kan have to mødre.
År: 2012 Nr.: 07
Villads og Johanne er de eneste børn i institutionen med to mødre. I vuggestue- og børnehavealderen er børnene endnu ikke så bevidste om forskellene, fortæller børnenes mødre, der ønsker at blive behandlet ligesom alle de andre forældre.
År: 2012 Nr.: 07
På det seneste møde den 21. og 22. marts besluttede og drøftede hovedbestyrelsen blandt andet:
År: 2012 Nr.: 07
Konkurserne breder sig blandt private daginstitutioner. De seneste 12 måneder er 9 institutioner gået konkurs, og en 10. kæmper for overlevelse.
År: 2012 Nr.: 06
Vil vi mindske omfanget af rygning, druk og kriminalitet blandt unge, er social pejling og fokus på social kapital vejen frem. Det viser et stort projekt fra Aarhus.
År: 2012 Nr.: 06
Hverdagen bliver rykket op med rode, når børn og ansatte med kort varsel smides ud af institutionen. I Kernehuset i Nr. Bjert fik rotter embedslægen til at beordre lukning, og så handlede pædagogerne hurtigt.
År: 2012 Nr.: 06
Overalt i landet oplever institutioner, at de skal lukke med ultrakort varsel. Uanset hvad, der har lukket institutionen, er det fælles budskab, at grundig information til alle involverede er en forudsætning for at komme helskindet gennem krisen.
År: 2012 Nr.: 06
Arkitekterne må ud af deres drømmeverden og tegne institutioner, som fungerer i en pædagogisk hverdag. Til gengæld skal pædagogerne være bedre forberedt til mødet med arkitekten, mener barndomsforsker.
År: 2012 Nr.: 05
Institutionsbyggeriet har været præget af ambitioner om god plads, kunst og fokus på indretning, der passer til børn. Men børnene tabte kampen om pladsen på grund af økonomien. I ny bog sætter barndomsforsker Ning de Coninck-Smith fokus på idéer og dilemmaer i årtiers byggeri til børn.
År: 2012 Nr.: 05
Pædagogerne i Marthagården på Frederiksberg har kæmpet hårdt for, at ombygningen af og tilbygningen til deres institution kommer til at fungere i dagligdagen. Arkitekten mener, at det gode samarbejde har medvirket til, at nødvendighed er blevet til kvalitet.
År: 2012 Nr.: 05
Med næsten alle 3-5-årige børn i børnehaven har vi i international sammenhæng en helt enestående mulighed for at arbejde strategisk med de små børns kreativitet og samarbejdsevner.
År: 2012 Nr.: 05
Håndværkere bygger nye daginstitutioner med historisk hast. På få år har kommunerne tredoblet udgifterne til at renovere og bygge nye dagtilbud.
År: 2012 Nr.: 04
Hovedparten af pædagogerne klager over rungende toner og dårligt indeklima, viser arbejdspladsvurderinger fra fem kommuner. Flere steder er forholdene ikke blevet bedre, selvom undersøgelserne er op til tre år gamle.
År: 2012 Nr.: 03
Pædagoger i Vollsmose har i et samarbejde med Odense Tandpleje børstet tænder på børnene. Børnene har i dag mindre ondt, pædagogerne bruger mindre tid på at trøste, og forældrene lærer om tandsundhed og sunde madvaner.
År: 2012 Nr.: 03
Lau var indstillet til behandling på børnepsykiatrisk hospital. Han slog, bed og sparkede, og i vuggestuen, havde de opgivet at hjælpe ham. Men efter han har fået den rigtige hjælp via inklusion, er han blevet en helt ny dreng, fortæller hans far
År: 2012 Nr.: 03
I daginstitutionen Skovlinden i Svendborg har 14 af de 71 børn adfærdsvanskeligheder. Her er inklusion meget mere end et modeord. Pædagogerne lærer børnene at fungere sammen til trods for forskelle, og det har de så stor succes med, at børneforskere kommer på besøg for at blive klogere.
År: 2012 Nr.: 03
Kommunerne har vidt forskellig praksis, når de inkluderer børn med specielle behov. Eksperter efterlyser fælles standarder.
År: 2012 Nr.: 03
Fem pædagogpolitikere vil danne en tænketank, som sætter ny dagsorden på småbørnsområdet. De vil blandt andet kæmpe for, at 1500 uddannede pædagoger ansættes for de ekstra finanslovsmidler.
År: 2012 Nr.: 02
Christiansborgpolitiker lover at lytte til stemmerne fra den nye tænketank.
År: 2012 Nr.: 02
År: 2012 Nr.: 02
Det kan være en linedans at være mor og pædagog i samme institution. Selvfølgelig har man følelser i klemme, siger mor til tre, der arbejder i den institution, hvor hendes barn går. Børn&Unge har talt med mødre og børn om dobbeltrollen.
År: 2012 Nr.: 02
Mor er som bekendt den bedste i verden. Spørgsmålet er, om hun kan passe både sit job og sit eget barn i institutionen. I landets børnehaver og vuggestuer er der stærkt delte meninger om den sag.
År: 2012 Nr.: 02
Børn&Unge har spurgt tre pædagoger, om de vil blive i den ændrede efterlønsordning, eller om de vil have udbetalt deres efterlønsbidrag. Her er deres tre forskellige svar.
År: 2012 Nr.: 02
Dorthe Jørgensen frygtede, at hendes datter ville blive fjernet, da vuggestuen skrev en underretning. Men hun fik hjælp, og i dag trives både mor og datter. Hun er heldig at bo i en kommune, hvor både pædagoger og forvaltning har fokus på underretninger. Der er nemlig stor forskel på kommunernes praksis, og pædagoger underretter generelt meget mindre end alle andre faggrupper.
År: 2012 Nr.: 01
Hvad er et pædagoghåndtag? Svaret får du i denne artikel, som gennemgår, hvilke nye sproglige opfindelser og fornærmelser, pædagoger måtte tåle i 2011.
År: 2012 Nr.: 01
Leg er i løbet af de seneste århundreder blevet til et instrument. På Fröbels tid til dannelse, i dag til læring. Men børn har mest brug for at øve sig i at lege, mener lektor Flemming Mouritsen.
År: 2011 Nr.: 22
Spørgsmålet er ikke, om børn skal lege eller ej eller hvor meget.Men om, hvordan man bedst integrerer leg og læring i førskolepædagogikken, mener professor Ingrid Pramling Samuelsson.
År: 2011 Nr.: 22
At lege og bevæge sig skal først og fremmest være sjovt og handle om fysisk aktivitet. Men forfatterne til to bøger om bevægelseslege mener, at legene også kan bruges som et bevidst pædagogisk redskab.
År: 2011 Nr.: 22
Pia Olsen har fået 200.000 kroner i godtgørelse for uberettiget fyring. Hun blev fyret fra sit lederjob og har aldrig forstået hvorfor. BUPL vandt hendes sag, og det har givet hende værdigheden tilbage.
År: 2011 Nr.: 21
En af idékvinderne bag chip-armbåndet er overrasket over manglende opbakning fra BUPL.
År: 2011 Nr.: 21
Ved ordet lobbyist toner et billede af en slikket type i jakkesæt frem, som får politikerne til at danse for sig. Men pædagoger har også travlt med at massere politikerne. I Høje-Taastrup lykkedes det at forhindre besparelser for 35 millioner kroner.
År: 2011 Nr.: 21
Efter mange års kommunale nedskæringer er det mange steder sundhedsskadeligt at opholde sig i en dansk daginstitution.
År: 2011 Nr.: 21
Flere pædagoger går ned med stress, fordi de skal rumme specialbørn. Inklusion af børnene sker ofte uden de nødvendige ressourcer, viser nye tal. Det er en fejlslagen politik, som skader både børn og pædagoger, lyder det fra de arbejdsmedicinske klinikker.
År: 2011 Nr.: 20
En daginstitution i Veksø har investeret i to iPads til deres vuggestue- og børnehavebørn. Daginstitutionens leder mener, at iPads er et godt læringsredskab og en sjov måde at introducere børnene for it på.
År: 2011 Nr.: 20
Pædagoger spiller en stor rolle, når børn skal udvikle deres ordforråd. Nærvær, snak og engagement er nøgleordene, siger pædagogisk konsulent Lis Pøhler.
År: 2011 Nr.: 20
Da Dorthe Bak blev kontaktperson for Thoke, stod det hurtigt klart, at han var præget af sin baggrund som adopteret. I dag går han i en specialgruppe, for her er der den ro, han har behov for.
År: 2011 Nr.: 20
Mange adopterede børn har følelsesmæssige forstyrrelser, fordi de manglede voksenkontakt som spæde. Det betyder, at deres udvikling ikke altid matcher deres alder, siger adoptionsrådgiver Michel Gorju.
År: 2011 Nr.: 20
BUPLs a-kasse sætter institutioner, der skal bruge en vikar, i kontakt med ledige. Institutionerne får kvalificeret arbejdskraft fra dag til dag, og de ledige kan skrive et vikariat på deres cv. Men antallet af vikariater skrumper.
År: 2011 Nr.: 20
Ny finanslov betyder, at kvaliteten i daginstitutionerne skal forbedres med 500 millioner kroner om året. BUPL glæder sig både på børnenes og pædagogernes vegne.
År: 2011 Nr.: 20
Danske pædagoger vil have børn, som stiller koppen på plads, viser Jytte Juul Jensens forskning. Udlandet perspektiverer.
År: 2011 Nr.: 19
Daginstitutionen Egalia er blevet verdensberømt for sin radikale kønspædagogik. Børn&Unge har besøgt den svenske institution, hvor drenge må gå i kjole, og pædagogerne siger 'kompis' i stedet for dreng og pige.
År: 2011 Nr.: 19
Kønsroller og ligestilling står langt højere på den pædagogiske dagsorden i Sverige end i Danmark.
År: 2011 Nr.: 19
Pædagogstuderende Mette Nielsen er taget i praktik i Sverige. Kun her kan hun få erfaringer med kønskritisk pædagogik.
År: 2011 Nr.: 19
Vi skal turde udforske kønsspørgsmål sammen med børnene, mener den svenske pædagog og ph.d.-studerende Klara Dolk. Pædagoger skal skabe rum til alle slags piger og drenge.
År: 2011 Nr.: 19
Danske pædagoger siger nej til lovgivning mod kønsstereotyper, viser ny undersøgelse. Det er på tide, at pædagogerne tager kønsbrillerne på, mener BUPL.
År: 2011 Nr.: 19
Pædagogerne i Blomsterhaven i Gladsaxe arbejder med inddragelse af børnenes synspunkter i dagligdagen. Børnene er med i Børnerådets nye børnepanel.
År: 2011 Nr.: 19
Pædagoger vil gerne skille drenge og piger, men det kan cementere kønsroller, siger lektor.
År: 2011 Nr.: 19
Dag- og fritidsinstitutionerne bliver flyttet over i Undervisningsministeriet, som får nyt navn. Det var på tide, mener forskere, der forventer sig mere sammenhæng mellem skole og de tidlige år.
År: 2011 Nr.: 18
Det er desværre lige før, det kan betale sig at skrive besparelser på børneområdet ind i evighedskalenderen samtidig med løvfald og skiftet til vintertid.
År: 2011 Nr.: 18
Pædagoger er ofte alene med alt for mange børn. De er skrækslagne for, om der sker ulykker. De råpasser og kan ikke få enderne til at hænge sammen. De har ikke tid til specialbørnene. De går hjem med ondt i maven og sover dårligt. Arbejdstilsynets påbud afslører graverende og sundhedsskadelige arbejdsforhold i mange daginstitutioner. Men man kan selv gøre en del for at rette skuden op. Meget handler om at have realistiske forventninger til, hvad man kan nå. I hver femte institution er arbejdsmiljøet så dårligt, at det er decideret sundhedsskadeligt. Det viser en særlig indsats foretaget af Arbejdstilsynet. Derfor har institutionerne fået påbud om at rette op på forholdene. Heldigvis kan det lade sig gøre, mener Arbejdstilsynet.
År: 2011 Nr.: 17
Otte ud af ti pædagoger står alene med den samlede børnegruppe i betydelige perioder af dagen, viser undersøgelse fra BUPL. Det er blevet værre inden for det seneste år.
År: 2011 Nr.: 16
De store litterære dannelsestemaer om at rejse ud i verden, prøve sig selv af og udfordre det farlige er på færde i flere af de nyere billedbøger. Der er et særligt søskendemotiv i de tre billedbøger, vi her fortæller om. Det er Tommy og Annika, som er blevet de modige og selvstændige nu. De behøver ikke længere Pippi til at sørge for, at der sker noget. I to af bøgerne findes et markant kønsperspektiv. Har man i sin børnegruppe stille piger, man gerne vil styrke, kan de to norske bøger være gode at bruge. Først og fremmest er det gode historier om piger, der tager og får power. Mellem billedbøgerne finder vi også rim og remser, en fantasybilledbog og en rejse ind i den indre verden. Af Anne Petersen
År: 2011 Nr.: 16
Vi går konstruktivt ind i trepartsdrøftelser. Den slags forhandlinger har tidligere løst store samfundsproblemer. Og det kan de gøre igen
År: 2011 Nr.: 16
De tunge økonomiske emner har presset børnene ud af valgkampen. Børnene bliver kun nævnt perifert af partilederne, og de store dagblade skriver stort set ikke et ord om daginstitutioner. Men børnene er nævnt i enkelte partiprogrammer.
År: 2011 Nr.: 15
Jeg betragter de positive lyspunkter i den nuværende valgkamp som et godt halvlegsresultat.
År: 2011 Nr.: 15
Socialminister Benedikte Kiær fortryder ikke, at hun har sagt, at nogle pædagoger arbejder med en 'dybt forældet pædagogik fra hippietiden'. For udtalelsen har fået sparket gang i en debat. Og det var det, hun ville.
År: 2011 Nr.: 14
Formand for BUPL Henning Pedersen mener, at socialminister Benedikte Kiær er kommet helt skævt fra start i sit forsøg på at sætte fokus på vuggestuepædagogikken.
År: 2011 Nr.: 14
Socialministerens udtalelse om hippiepædagoger falder ikke i god jord hos den konservative pædagog og folketingskandidat Kristian Egebæk Mortensen.
År: 2011 Nr.: 14
Er børnehaven god, kan det direkte aflæses på karakteren, når børnene afslutter 9. klasse, viser en ny undersøgelse.
År: 2011 Nr.: 14
Børn&Unge er taget med Villy Søvndal på besøg i Børnehuset Jennumparken. Her kan SF-formanden profilere sin politik i fotografvenlige omgivelser. Men han bliver måske også klogere på den virkelighed, han ønsker at forme.
År: 2011 Nr.: 14
Asiens fremstormende økonomier tvinger Danmark til at satse på viden og kreativitet, hvis vi skal overleve som velfærdssamfund. Derfor retter mange for tiden blikket mod de alleryngste børn. Det er deres kreative evner, som skal redde Danmark i fremtiden.
År: 2011 Nr.: 14
Børnenes spor og kreativitet er en værdi, der gennemstrømmer pædagogikken i Børnehuset Falkonergården på Frederiksberg.
År: 2011 Nr.: 14
Musik og sang er også med til at udvikle børns kreativitet. Men pædagoger er ofte tilbageholdende med selv at udøve det musisk-kreative, fordi de tror, at de ikke kan. To musikere og musikpædagoger brænder for at lære pædagoger, hvordan de med få redskaber kan lege med musikken i dagligdagen.
År: 2011 Nr.: 14
Børnehaven i den midtfynske landsby Søllinge er lukket. Den var ikke stor nok til at overleve. Forældrene er utilfredse, for de kan godt lide små institutioner. De er gået i aktion.
År: 2011 Nr.: 14
Fem institutioner i Faaborg-Midtfyn kommune er for små til at have hver deres leder. De har fået fælles leder, som har kontor langt væk, og pædagogerne må ofte klare sig alene.
År: 2011 Nr.: 14
De radikales udspil kom som et lille lyspunkt i den lange politiske tågesnak og det økonomiske fokus, som har præget vores område gennem mange år
År: 2011 Nr.: 14
Danske pædagoger mener ikke, at de har afgørende betydning for børns læring. Det viser en ny undersøgelse. Danske pædagoger tror mere på læring gennem leg, men socialministeren og hendes task force vil have mere voksenstyring.
År: 2011 Nr.: 13
Regnbuen er klar topscorer på navnehitlisten. Regnbuen er et stærkt symbol på forskellighed, glæde, fred og fantasi. Når først man er begyndt at lede, ser man dem alle vegne.
År: 2011 Nr.: 13
En Top 10-liste over de mest almindelige institutionsnavne beskriver et børneunivers med poesi, vækst og frihed. Navnene fortæller om vores ønsker for institutionen. Men nogle navne skal man holde sig fra, mener ekspert.
År: 2011 Nr.: 13
I Unimukken leger man med sproget og blander fugl og fisk. Det er vigtigt i en institution med mange tosprogede børn, mener pædagogerne.
År: 2011 Nr.: 13
En tredje og mere alvorlig årsag er, at regeringen med ministeren i spidsen faktisk mener, at den eneste vej til forbedringer går gennem straf og nedladen tale.
År: 2011 Nr.: 13
Regeringen har indgået en aftale, som skal gøre det lettere for private at drive daginstitutioin. Men aftalen er uklar og uforståelig, mener ekspert.
År: 2011 Nr.: 12
Der findes 325 private institutioner i Danmark, men regeringen vil gerne have flere. En 12-punktsplan skal give de private institutioner en lettere gang på jord. Men det er ikke alle punkter, der giver lige meget mening - heller ikke for dem, der har lavet aftalen. Læs også 10 institutioners erfaringer med et liv uden kommunal indblanding.
År: 2011 Nr.: 12
Flere og flere daginstitutioner bliver private. Det sker for at undgå dårlig normering og lukkedage. Nu vil regeringen gøre det lettere for private at drive børnehave og vuggestue. Det hilser eksperter velkommen, men forældre og fagforeninger er imod.
År: 2011 Nr.: 12
En privatisering af en nordsjællandsk børnehave skal sikre, at børnene fortsat får besøg af en kunstner og kan deltage i motion. Det ville massive besparelser ellers have skåret væk. Men forældrene betaler gerne ekstra for god kvalitet til deres børn.
År: 2011 Nr.: 12
I Græshoppen i Rødovre må pædagogerne gerne tro, at de er noget. De er professionelle og står ved sig selv og deres faglighed. Til gengæld må de ikke sladre, for der bliver mindre plads til at arbejde fagligt, hvis arbejdspladsen er inficeret af skjult kritik og alt for meget privat snak.
År: 2011 Nr.: 12
Kroppen er kommet i højsædet. Mens politikere og forældre presser på for at få mere krop og bevægelse i børnehaven, peger forskere på det store udviklings- og læringspotentiale i fysisk aktivitet. Men hvis vi bare fokuserer på motion, ender kroppen som instrument, og det er ikke sundt, lyder det fra to førende forskere.
År: 2011 Nr.: 113
Børn danser, kaster med puder, balancerer på træstammer og leger "kongens efterfølger" eller "bro bro brille" rundt om i landets daginstitutioner og skoler, for såvel forskere, som pædagoger, politikere og forældre tror på, at bevægelse er godt for børns sundhed, fællesskab og læring.
År: 2011 Nr.: 113
Børns muligheder for at lege og bevæge sig har ændret sig gevaldigt. Historiker Ning de Coninck-Smith udpeger de største milepæle for barndommens fysiske udfoldelse.
År: 2011 Nr.: 113
Pædagoger bliver truet på livet og slået af forældre og børn. I hver 15. institution, som Arbejdstilsynet besøgte sidste år, var vold en del af hverdagen. Det gør pædagogerne bange og syge.
År: 2011 Nr.: 11
S og SF overser desværre, at uddannelsessystemet starter i vuggestuen. At det er os pædagoger, der i vuggestuer og børnehaver skaber grundlaget for læring.
År: 2011 Nr.: 10
Lovforslag udpensler, hvordan og nærmest hvad pædagogerne skal spise uden at risikere skattesmæk.
År: 2011 Nr.: 09
Senest næste år skal alle kommuner offentliggøre oplysningerne om den faglige kvalitet i daginstitutioner. Resultaterne af evalueringsmetoderne kan læses forkert, og konsekvenserne kan være fatale, frygter pædagoger, der har afprøvet syv nye metoder.
År: 2011 Nr.: 09
Hvis forskere og praktikere skal bruge hinanden til noget, skal de møde hinanden med nysgerrighed og en åben tilgang til hinandens forskellige arbejdsopgaver og metoder
År: 2011 Nr.: 09
Små børns udvikling er for vigtig til, at den kan foregå i vugge­stuer, som lægger mere vægt på pasning end på pædagogik. Pædagogerne skal gøre sig mere umage for at lave kvalitetspædagogik for børnenes skyld. Og det skal være slut med misforstået selvforvaltning i store børnegrupper, mener forsker Ole Henrik Hansen.
År: 2011 Nr.: 09
Små børns udvikling er for vigtig til, at den kan foregå i vugge­stuer, som lægger mere vægt på pasning end på pædagogik. Pædagogerne skal gøre sig mere umage for at lave kvalitetspædagogik for børnenes skyld. Og det skal være slut med misforstået selvforvaltning i store børnegrupper, mener forsker Ole Henrik Hansen.
År: 2011 Nr.: 09
Regeringens 2020-plan lægger op til fortsatte besparelser på børnene. Det er det stik modsatte af at sikre velfærden, mener BUPL's formand, Henning Pedersen.
År: 2011 Nr.: 08
Når pædagoger evaluerer deres praksis på egne præmisser, sådan som tre institutioner i Hillerød har forsøgt, kan de mest bruges internt. Men det er svært at oversætte den pædagogiske praksis til tal og søjlediagrammer.
År: 2011 Nr.: 08
Prinsessepiger i pink og Spidermandrenge i sort. I børnehaven har børnene klare forestillinger om, hvordan drenge og piger går klædt. Pædagoger skal blande pige- og drengefarver sammen, mener eksperter.
År: 2011 Nr.: 07
Fjerner man fuldtidsjobbene, fjerner man også mændene fra vores fag. Sådan lyder det fra bekymrede BUPL-folk, efter at kommunerne i stor stil er begyndt at skære heltidsjob ned til deltidsjob.
År: 2011 Nr.: 06
Hver dag opholder tusindvis af børn og pædagoger sig i institutioner, der ligger tæt på virksomheder, myndighederne har stemplet som farlige. Personalet har ofte slet intet kendskab til deres farlige naboer og ved ikke, hvad de skal gøre, hvis ulykken sker. Det kan have katastrofale konsekvenser.
År: 2011 Nr.: 06
Farver, lys og indretning kan understøtte pædagogikken og sætte skub i trivslen for både børn og voksne. Det ved de nu i Børnehuset Mælkevejen i Gellerup ved Aarhus.
År: 2011 Nr.: 06
Hvis forældre i en skilsmissesag er uenige om, hvordan ansvaret for børnene skal deles, kan pædagoger blive bedt om at skrive en udtalelse. Men det kan være svært at blande sig i en skilsmisse. Eksperter kritiserer, at fagpersoner skal skrive erklæringer til brug for myndighedernes afgørelser.
År: 2011 Nr.: 05
Margrethe Brun Hansen er vejviser i skilsmisseland - et sted, som mange danske børn ufrivilligt flytter til. Her kan børnene ikke længere gå ad vante stier, og de har brug for støtte i det fremmede land.
År: 2011 Nr.: 05
Pædagoger og bibliotekarer skal arbejde sammen, hvis børns møde med skriftsproget skal blive en succes. Bogpakker og sprogprojekter kan hjælpe til. Læs om mulighederne, om en nyttig fagbog og om nye, gode børnebøger.
År: 2011 Nr.: 05
I de sidste fortællinger om, hvorfor pædagoger går på efterløn, er årsagerne et mix mellem sygdom, fyringer og behov for selv at bestemme over tiden.
År: 2011 Nr.: 05
En ny masteruddannelse vil opkvalificere pædagoger, der arbejder i vuggestuer, børnehaver, SFO'er og indskolingen.
År: 2011 Nr.: 04
Pædagogerne i Børnehuset Ønskeøen i Odense har omdannet institutionen til et sted, hvor børnene må gøre alt det, der er godt for deres kroppe og for deres forudsætninger for at lære.
År: 2011 Nr.: 04
Pædagoger er fantastisk gode til at beskrive, hvorfor de er vilde med efterløn. Mange nyder livet efter et langt arbejdsliv, som de har været utroligt glade for, men som også har slidt på både krop og sjæl.
År: 2011 Nr.: 04
Pædagogerne skal tænke anderledes for at overvinde de barrierer for fysisk aktivitet, som præger mange daginstitutioner. Det mener Mads Brodersen, der underviser pædagoger i at sætte fut i ungerne.
År: 2011 Nr.: 04
Sara faldt om på arbejdet efter i flere måneder at have været udsat for mobning fra hendes ledere og kolleger.
År: 2011 Nr.: 03
Pædagoger vil hellere arbejde lidt mere hver uge end at vinke farvel til efterlønnen. Filosof mener, at efterlønnen gør lykke hos pædagogerne. Det gavner også økonomien.
År: 2011 Nr.: 03
Det er vigtigere, at børn lærer gode kostvaner, end at skattekassen bugner, mener skatteministeren.
År: 2011 Nr.: 02
Ro på ferieplanlægningen og en tryg opstart for børnene i august. Det er nogle af de positive argumenter, pædagogiske ledere fremfører for at holde lukket et par uger hver sommer. Men medarbejderne er ikke glade.
År: 2011 Nr.: 02
Pædagoger, der går på efterløn, er nedslidte og udmattede. Det vidner de fortællinger, de selv har sendt til Børn&Unge, om.
År: 2011 Nr.: 02
Pædagogernes kamp for ligeløn står i stampe, for ingen kan blive enige om, hvorvidt problemet overhovedet eksisterer. Lønkommissionens eksperter mener, at svaret er helt enkelt. De er bare dybt uenige om, hvad det enkle svar er.
År: 2011 Nr.: 01
Marianne Joldersma passer børn i vuggestuen. Hendes mand Robin Joldersma passer computere. Hun har en taget en uddannelse på tre et halvt år, han har ingen uddannelse. Alligevel tjener han 8000 kroner mere om måneden end hende.
År: 2011 Nr.: 01
Besparelser på børneområdet prægede debatten om beretningen på BUPL's kongres. Små 30 indlæg fra salen gjorde deres til at vise nedskæringernes brutale konsekvenser for pædagoger, børn og unge. BUPL skal ind i kampen, lød det fra flere talere.
År: 2010 Nr.: 29
I de næste to år vil BUPL dokumentere, at pædagoger er en del af løsningen, når det gælder om at sørge for, at børn og unge ikke marginaliseres.
År: 2010 Nr.: 29
I dag handler arbejdsglæde ikke bare om at have et godt job, men også om have en god arbejdsplads. Arbejdsmiljøets 'grand old man' Tage Søndergård Kristensen uddyber, hvad det er for en størrelse. Hverken gratis kaffe eller fitness gør forskellen. Det gør derimod graden af social kapital.
År: 2010 Nr.: 28
Lone Brøndum mener ikke, hun er en særlig god pædagog, men hun er i sit es i jobbet som topleder for seks børnehuse i Horsens. Det udfordrer, udvikler og glæder hende at se sine visioner for organisationen ført ud i livet.
År: 2010 Nr.: 28
De små øjeblikke af nærvær, omsorg, kærlighed og anerkendelse gør det til en lykke at være pædagog, mener Helle Nielsen og Joan Schjødt Kjær. De kalder det, deres arbejde går ud på, for kærhed, og holder fast i begejstringen og glæden i det pædagogiske arbejde.
År: 2010 Nr.: 28
Mange pædagoger praktiserer teori U uden at være bevidste om det, siger erhvervspykolog Mette Møller. Teorien handler blandt andet om at finde den dybere mening med arbejdet.
År: 2010 Nr.: 27
Som den eneste institution i Danmark arbejder Børneinstitution Hunderup i Odense gennemført med teori U. Alle medarbejdere og ledere har sammen med institutionsleder Tina Bue fået uddannelse i teorien. Resultatet er større arbejdsglæde, men også større livsglæde. Det hjælper pingvinerne også med ...
År: 2010 Nr.: 27
Det går ikke kun ud over forældrene, at kommunerne indfører flere lukkeuger og lukkedage. Også pædagogerne bliver låst fast i forhold til egen ferie.
År: 2010 Nr.: 26
Hvad skete der så? I maj spurgte Børn&Unge 14 institutionsledere i økonomisk trængte kommuner, om de frygtede besparelser, og hvordan de eventuelt ville blive ramt. Dengang lød meldingen, at der ville komme flere sammenlægninger, færre ture, flere børn og færre pædagoger og dårligere mad. Vi har kontaktet lederne igen for at høre, hvordan situationen er nu, hvor kommunerne har lagt deres budgetter for 2011. Ikke alle har ønsket at deltage her i anden runde, så derfor er vi nu nede på 11 ledere.
År: 2010 Nr.: 26
Pædagoger har en forhøjet risiko for at udvikle lymfeknudekræft. Til gengæld har de har 10 procent mindre risiko for at få hudkræft. Det viser ny forskning fra Kræftens Bekæmpelse.
År: 2010 Nr.: 25
Det er på høje tid, at der kommer mere fokus på vuggestuepædagogik. Det mener to pædagoger og en forsker, som sammen har skrevet en bog om de mindste børns liv og læring i vuggestuen.
År: 2010 Nr.: 25
Små børn har alt for ringe mulighed for interaktion med en voksen, og det går ud over sproget. I nogle vuggestuer får børnene kun tre minutters kontakt i timen. Pædagoger skal have bedre muligheder for at kunne tilbyde et stimulerende miljø, mener forsker Ole Henrik Hansen.
År: 2010 Nr.: 25
Børns sprog får vitaminer af nærhed, relationer, mulighed for tilknytning, dialog og imitation. I Fredensborg har medarbejdere i vuggestuerne lært om teorien bag børns sprogtilegnelse. Det har ændret deres praksis.
År: 2010 Nr.: 25
Pædagoger bliver privare børnepassere I Aalborg stiger antallet af pædagoger, der går sammen og laver private mini-institutioner. Mød Lene Brun og Ann Møller Zinck, der dyrker pædagogikken som private børnepassere, elsker friheden og lønnen, men oplever, at andre pædagoger ser ned på dem.
År: 2010 Nr.: 24
Pædagoger er uenige om mange ting. Det skal de ikke være kede af. Det er en styrke, som kan højne fagligheden, hvis den håndteres rigtigt. Sådan siger lektor Morten Ejrnæs, som har forsket i pædagogers forskellige holdninger.
År: 2010 Nr.: 24
Vuggestue- og børnehavepædagoger kører børn på skadestuen med småskader, som de selv kunne have klaret med førstehjælp.
År: 2010 Nr.: 23
Forældrene er stort set tilfredse med samarbejdet med pædagogerne. Men en del mener, at pædagogerne ikke er gode nok til at tage konflikterne med forældrene og få dem løst.
År: 2010 Nr.: 23
Børnene er ikke interesserede i, at forældrene kommer i klubben, og det prøver klubfolkene at respektere. Kontaktpersoner kan skabe et bedre forældresamarbejde, anbefaler konsulent fra Ungdomsringen
År: 2010 Nr.: 23
Alvorlige dødsulykker med børn i daginstitutioner får nu undervisningsminister Tina Nedergaard (V) til at foreslå undervisning i førstehjælp som en obligatorisk del af pædagoguddannelsen. Forslaget møder lutter bifald, men husk nu opfølgningskurserne, lyder det fra blandt andre BUPL.
År: 2010 Nr.: 22
Designbørnehuset SanseSlottet i Vonsild har kreativitet som sit særkende. Der er særligt gode forhold, som giver børn mulighed for at udvikle og bruge deres fantasi.
År: 2010 Nr.: 21
I mere end 15 år har den nordirske professor Richard Jenkins studeret Danmark og danskere. I børnehave og på værtshus. Der er brug for en nytænkning af danskheden i det multietniske Danmark, mener han.
År: 2010 Nr.: 20
Tænk, hvad samfundet kunne spare, hvis der blev satset meget mere på forebyggelse. Tænk, hvad der kunne spares i sygedagpenge. Tænk, hvad de mange penge i stedet kunne være brugt til.
År: 2010 Nr.: 20
Da pædagog Heidi Andersen for to år siden slog hovedet under leg med et barn, betragtede hun det som en mindre skade. I dag er hun fuldt uarbejdsdygtig. BUPL's arbejdsskadestatistik viser, at antallet af ulykkes­sager er steget med 221 procent på seks år.
År: 2010 Nr.: 20
I Lindevang Børnehave på Frederiksberg kan pædagogerne på alle områder mærke, at børnene nu kommer, når de er 2 år og 10 måneder eller derunder.
År: 2010 Nr.: 19
Det skal være nemmere for journalister og forældre at følge med i, hvad der foregår i landets børnehaver, foreslår kommission. Med nye regler om aktindsigt vil forældre få adgang til interne dokumenter i sager om støtte eller hjælp til deres barn.
År: 2010 Nr.: 19
Mangel på vuggestuepladser og dårlig økonomi får mange kommuner til at rykke vuggestuebørn tidligt op i børnehave. Der kan være penge at spare, men ingen pædagogiske fordele, viser ny evaluering af børnehavealderen på 2 år og 10 måneder i Frederiksberg Kommune.
År: 2010 Nr.: 19
Pædagogerne i Tingbo må gerne løfte vuggestuebørn ud i krybben, når de skal sove middagslur. Arbejdstilsynet siger nu, at påbuddet om at løfte vuggestuebørn mindre var en fejl.
År: 2010 Nr.: 18
Forældre ønsker at komme ud af tvungen madordning i daginstitutioner, allerede før den er blevet gjort frivillig.
År: 2010 Nr.: 18
Kommunerne får 400 millioner kroner til mad i daginstitutioner, som de oprindeligt var blevet lovet. Men det er usikkert, om pengene kommer til at gå til formålet.
År: 2010 Nr.: 18
Inklusion bliver misbrugt til at spare penge. Det mener flere pædagoger, som ellers gerne vil inkludere de udsatte børn. Det er misforstået og slet ikke muligt at spare, hvis man samtidig vil have inklusion, mener ekspert. Det kræver tværtimod investeringer i bedre normeringer og i pædagogernes uddannelse.
År: 2010 Nr.: 18
Gentofte Kommune har haft succes med at inkludere børn med særlige udfordringer i de seneste fem år. Børnehuset Lunden er et af Gentofte Kommunes otte inkluderende tilbud. De otte børn med særlige udfordringer kræver en god organisering af arbejdet og pædagoger med viden om inklusion.
År: 2010 Nr.: 18
Samarbejdet mellem en tidligere Michelin-kok og pædagoger, der praktiserer en bevidst mad- og måltidskultur i den integrerede institution Martha Hjemmet på Nørrebro, er nu blevet til kogebogen ’Marthas Måltider’. Her kan daginstitutioner og familier hente inspiration til sund og nærende brændstof til små børn, der skal udvikle sig.
År: 2010 Nr.: 17
Jo flere børn, der puttes i institutionerne, jo mere er pædagogerne syge. Den sammenhæng påvises i ny undersøgelse om normeringers betydning for sygefraværet. Normeringerne spiller også ind på pædagogernes lyst til at skifte job eller helt trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet.
År: 2010 Nr.: 17
Et påbud fra Arbejdstilsynet står i vejen for den pædagogiske kerneydelse og skaber flere problemer, end det løser. Det mener lederen og pædagogerne i vuggestuen Tingbo i Solrød.
År: 2010 Nr.: 16
Ny særlig målrettet service til medlemmer via BUPL's hjemmeside signalerer eksklusivitet.
År: 2010 Nr.: 16
Sammen med deres pædagoger er 63 store børnehavebørn flyttet ind i en pavillon på SabroKorsvejskolen ved Århus. Formålet er at lette overgangen til skolen.
År: 2010 Nr.: 15
Trangen til forbedring af det pædagogiske arbejdsfelt driver Rikke Winckler på hendes konstante private og professionelle udviklingsrejse, som i høj grad handler om at skabe bevidsthed om pædagogens skyggesider.
År: 2010 Nr.: 15
Forældre og børn kan overbevise den brede befolkning om, at pædagogerne er bedre end deres rygte. Det mener Henrik Strøier, der er en af Danmarks førende eksperter i omdømme.
År: 2010 Nr.: 15
Den organiserede læring vinder frem i børnehaver og SFO'er. Det skyldes både globaliseringen, politikeres ambitioner og pædagogers frygt for at aflevere børn, der ikke er skoleparate. Men det risikerer at give bagslag, advarer eksperter.
År: 2010 Nr.: 15
Dorthe Filtenborg Sørensen er så bidt af dokumentation, at hun ofte drømmer om det og får nye ideer midt om natten. Det har resulteret i flere bøger om emnet. For hende er dokumentation af pædagogikken lige så vigtigt som selve den pædagogiske aktivitet.
År: 2010 Nr.: 14
I dag er der allerede masser af eksempler på, at dagtilbudsloven ikke kan overholdes. Pædagoger, eksperter og politikere giver eksempler. De nye spareplaner vil forværre forholdene.
År: 2010 Nr.: 13
I Københavns Kommune koster en plads i børnehaven det dobbelte af, hvad den koster i Jammerbugt. Taksterne på daginstitutioner svinger mere og mere blandt kommunerne. De dyreste SFO'er er nu så dyre, at forældre tager børnene ud.
År: 2010 Nr.: 13
Silkeborg er en almindelig dansk kommune, som skiller sig ud ved at være tidligt ude med forslag om historisk høje besparelser på børneområdet. Tag med på besøg i en typisk kriseramt by, hvor en leder snart siger stop, hvor pædagogerne er i chok, hvor politikerne er bekymrede, og hvor forældrene har ondt i maven.
År: 2010 Nr.: 13
De uheldige helte, Børn&Unge vil følge 14 institutioner i 14 forskellige kommuner i år og i starten af næste år for at se, om de bliver ramt, og hvordan de bliver ramt af deres kommunes dårlige økonomi.
År: 2010 Nr.: 13
Trods lavvande i kommunekassen opretter Sønderborg Kommune 80 nye vuggestuepladser. De er ikke særligt meget dyrere end dagplejen.
År: 2010 Nr.: 12
Det strømmer ind ad døren hos DPU med pædagoger, der vil videreuddanne sig. Men langtfra alle kommer ud med en ny titel på visitkortet. Studiet er ensomt, og undervisningsformen engagerer os ikke, lyder kritikken fra de studerende.
År: 2010 Nr.: 11
Dette er historien om en 26-årig mor og hendes fire børn. En mor, som ikke føler sig fattig, men som aldrig har været på ferie med sine børn. En mor, som frygter for myndighederne, og hvis højeste ønske er at få lov til at være i fred. Det er beretningen om en familie, som har mistet alt ved en brand. Hun havde ingen forsikring.
År: 2010 Nr.: 11
Pædagoger i Maribo hjælper ressourcesvage familier med at kæmme børnene for lus og søge om friplads. Men fattig­domsaspektet er røget ud af institutionerne, advarer ekspert.
År: 2010 Nr.: 11
Det skorter ikke på kreativitet i de danske daginstitutioner. Her kommer børnenes kreative evner til udfoldelse på vidt forskellig vis gennem leg, musik, rollespil, sang, maleri, snedkeri og meget mere. Nogle institutioner arbejder ud fra en særlig metodik eller et særligt teoretisk udgangspunkt. Andre har kroppen og bevægelsen i højsædet. Nogle er bygget op om naturoplevelsen, mens andre kredser om specifikke temaer. Her er fem eksempler på kreative traditioner - til inspiration.
År: 2010 Nr.: 109
Det skorter ikke på kreativitet i de danske daginstitutioner. Her kommer børnenes kreative evner til udfoldelse på vidt forskellig vis gennem leg, musik, rollespil, sang, maleri, snedkeri og meget mere. Nogle institutioner arbejder ud fra en særlig metodik eller et særligt teoretisk udgangspunkt. Andre har kroppen og bevægelsen i højsædet. Nogle er bygget op om naturoplevelsen, mens andre kredser om specifikke temaer. Her er fem eksempler på kreative traditioner - til inspiration.
År: 2010 Nr.: 109
Tidligere udøvede pædagoger deres fag. I dag skal en moderne pædagog også undersøge og udvikle faget. Hvordan klæder pædagoguddannelsen de studerende på til at agere i de tre forskellige roller? Lektor Jan Jaap Rothuizen står i spidsen for et nyt forskningsprojekt om den moderne pædagogprofessionsidentitet.
År: 2010 Nr.: 108
For godt 25 år siden fik de danske fritidshjem en søster med skolefritidsordningen, SFO, der hurtigt er blevet det mest søgte fritidstilbud for især 6-9-årige danske børn. Men manglende faglig udvikling og en samtidig stærk skoledagsorden er ved at underminere hundrede års dansk tradition for at prioritere børns fritidsliv. Forsker Pernille Hviid opfordrer til udviklingen af en ny fritidspædagogik, som også skolen og resten af verden kan lære af.
År: 2010 Nr.: 107
Københavnske institutioner har været tvunget til at betale ågerpriser for mad, men ingen ville lytte til deres klager. Først da pressen fik nys om sagen, skete der noget.
År: 2010 Nr.: 10
Puslemadrassen skal sprittes af efter hvert bleskrift. Det anbefaler Sundhedsstyrelsen. Men daginstitutionerne har ikke taget anbefalingen til sig, viser Børn&Unge's rundspørge. Og gør de det, kommer Arbejdstilsynet efter dem med påbud.
År: 2010 Nr.: 10
Pædagoger er ofte syge, og de er væsentligt mere ­sengeliggende end mange andre faggrupper, viser de seneste statistikker over kommunalt ansattes syge­fravær. Arbejdsmiljøet er en vigtig faktor.
År: 2010 Nr.: 09
Regeringens nye lovforslag til mad i daginstitutioner volder store problemer i kommunerne. De var først blevet lovet 400 millioner kroner til ordningen. Men nu er det uvist, om kommunerne får pengene.
År: 2010 Nr.: 09
Velfungerende madordninger i daginstitutioner har været i fare for at blive ødelagt, efter at regeringen har gjort ordningen frivillig. Men det nye lovforslag lader en kattelem stå åben. Kommunalpolitikerne får mulighed for at indføre ordningen, hvis kommunerne selv vil betale.
År: 2010 Nr.: 09
Ryggen værker, børnene larmer og luften er tung. Arbejdstilsynet besøgte sidste år 1000 dagins­titutioner og klubber og gav 758 påbud for dårligt arbejdsmiljø.
År: 2010 Nr.: 09
Anne Petersen ser nærmere på billedbøger om familier, forskelligheder og forplantning. Hun fortæller også om ny, spændende faglitteratur med fokus på begrebet 'literacy'.
År: 2010 Nr.: 08
Pædagogerne og forskerne er uenige om, hvad der skaber køns­identitet, og hvad der skal til for at undgå fastlåste kønsroller hos børn. Nogle er begestrede for kønsopdelte ­aktiviteter, mens andre er imod.
År: 2010 Nr.: 07
Helt små børn og meget gamle mennesker kan have stor for­nøjelse af hinanden. Det viser erfaringerne fra vuggestuen Spiren på Frederiksberg, som en gang om måneden besøger det lokale plejehjem for at spise brunch, synge og lege med de gamle.
År: 2010 Nr.: 07
Et enigt Europa er på vej mod tidligere læseindlæring. Den skandinaviske model for daginstitutioner og læring ser dog også ud til at vinde indpas.
År: 2010 Nr.: 06
En gruppe af de svagest stillede børn i Danmark kommer ikke i dagtilbud. Integrationshuset Kringlebakken viser mødrene fordelene ved de danske dagtilbud.
År: 2010 Nr.: 06
Dansk Folkeparti vil tvinge udsatte børn i vuggestue og har kaldt indenrigs- og socialminister Karen Ellemann i samråd.
År: 2010 Nr.: 06
Landet rundt gøres de store børnehavebørn klar til skolen. Det er stort set frit valg, når det handler om pædagogikken, så nogle arbejder med læseplaner, mens andre bruger naturen. Forsker glæder sig over mangfoldigheden.
År: 2010 Nr.: 06
Ny undersøgelse skal klarlægge, om det store fokus på pædofili har ført til en frygtkultur blandt pædagoger, hvilket i sidste ende kan ødelægge børnenes tillid til voksne.
År: 2010 Nr.: 06
I daginstitutionen Galaksen i Gentofte Kommune er opslagstavlerne fjernet. I stedet foregår den skriftlige kommunikation med forældrene på institutionens intranet og via mobiltelefoner. Andre institutioner er også på vej med at forene pædagogik med internet og mobiltelefon. Det giver nye perspektiver for at dokumentere det pædagogiske arbejde.
År: 2010 Nr.: 05
Mangeårig madordning i Albertslund risikerer at blive ødelagt af regeringens frivillige ordning. Men kommunalpolitikerne agter at trodse regeringen. De fortsætter som hidtil.
År: 2010 Nr.: 05
Århus var en medvirkende årsag til, at den tvunge frokostordning nu er blevet frivillig. Men regeringen har håndteret sagen klodset, og den er endt som en farce, lyder vurderingen fra en politisk kommentator.
År: 2010 Nr.: 04
Leder Ruth Theilmann fortalte til Børn&Unge, at seks institutioner i Århus havde droppet leverpostej og frikadeller. Og så brød helvede løs med trusler og chikane. Vi skal kunne diskutere de her ting åbent og frit, siger hun i det første større interview oven på medieturbulensen.
År: 2010 Nr.: 04
Ressourcestærke forældre kører gerne barnet til den anden side af kommunegrænsen for at få den bedste institution. På to år er der kommet 1000 flere børn, som pendler til børnehaven. Det skyldes blandt andet, at forældre, der flytter, vil skåne barnet for et skift.
År: 2010 Nr.: 04
I Danmark giver regeringens madordning i børnehaver og vuggestuer anledning til diskussion og utilfredshed. I Sverige har de haft madordning i årtier, og der er stor tilfredshed både hos forældre og personale. Men i Sverige er maden også gratis.
År: 2010 Nr.: 04
Siden 2007 har samtlige nul- til seksårige i den integrerede daginstitution Dragen fået lov til at snuppe en lur, når de havde behov. Det kræver ekstra nærvær af personalet, men har også skabt større overskud hos både børn og voksne.
År: 2010 Nr.: 03
Statsministeren har blandt andre inviteret BUPL-formand Henning Pedersen til rundbordssamtale på Marienborg for at høre bud på, hvordan folkeskolen kan blive bedre. Børn&Unge har spurgt eksperter og BUPL's formand, hvordan pædagoger kan gøre folkeskolen bedre.
År: 2010 Nr.: 03
Aktionslæring er en ny metode, der skal hjælpe pædagoger med at udvikle kvaliteten i det pædagogiske arbejde. 31 institutioner har arbejdet med at ændre den nære praksis ved at handle på nye måder. BUPL har betalt forskningsprojektet.
År: 2010 Nr.: 03
Mens flere kommuner hæver prisen for en vugge­stueplads med op til 900 kroner som følge af den tvungne frokostordning, så undgår dagplejen at stige. Dagpleje er nemlig ikke omfattet af loven.
År: 2010 Nr.: 02
Børn i 19 kommuner efterlod madkassen hjemme, da de startede i daginstitution i det nye år. I stedet får mange børn mad, der er produceret i institutionen. 18 kommuner har egenproduktion helt eller delvist, viser en undersøgelse. Men forældre frygter for kvaliteten
År: 2010 Nr.: 01
Pædagog Cathe Hald Levi var med til at redde treårige Caspers liv. Under en sangleg i vuggestuen opdagede hun en stor kræftsvulst i hans mave. Og så gik det ellers stærkt.
År: 2010 Nr.: 01
Langt de fleste kommuner udskyder den tvungne frokostordning i børnehaver og vuggestuer. Kun 19 ud af 98 kommuner er klar fra årsskiftet. Mange af disse har i forvejen frivillig frokostordning, viser en undersøgelse blandt kommunerne.
År: 2010 Nr.: 01
Pædagoger i Maribo hjælper ressourcesvage familier med at kæmme børnene for lus og søge om friplads. Men fattig­domsaspektet er røget ud af institutionerne, advarer ekspert.
År: 2010 Nr.: 01
Pædagoger, der tager en arbejdsgiverbetalt telefon ­eller computer med hjem, bliver næste år beskattet med 3000 kroner ekstra i multimedieskat. Det gælder, uanset om computeren er en nødvendig del af pædagogens arbejde.
År: 2009 Nr.: 34
Over halvdelen af kommunerne har forpligtet sig til at reducere CO2-udledningen med to procent om året. Flere steder er institutionerne en del af løsningen. Pædagoger er klimaambassadører. Institutioner bliver bygget som passivhuse, nogle får varmen fra jorden, og andre har hyret klimavarmemestre.
År: 2009 Nr.: 33
Au pair-piger strømmer fra især Filippinerne til danske hjem for at hjælpe med børnepasning og husligt arbejde. Men når familierne ansætter unge kvinder til at passe deres børn i stedet for at dele børnepasningen mellem mor og far, så forbliver børnepasning en kvindeting, mener to forskere.
År: 2009 Nr.: 32
Vinderen af Børn&Unges kogebogskonkurrence, Børnehaven Løvspring i Viborg, måtte arbejde for sin præmie. Både børn og voksne lærte nye madtricks, da kokken Katrine Klinken kom på besøg og viste, hvordan man tilbereder kanin og varm frugtsalat.
År: 2009 Nr.: 32
Politikerne skal lytte til borgerne, som ønsker nedskæringsspiralen stoppet og erstattet med klare visioner for de mindste.
År: 2009 Nr.: 32
Arbejdet med pædagogiske læreplaner er omfattende og tidskrævende. Men for børnene har det ikke den store betydning, viser forskningsprojekt.
År: 2009 Nr.: 32
Kommunerne er så utilfredse med den tvungne frokostordning i daginstitutionerne, at de har søgt ministeriet om dispensation. Men de kan forvente at få afslag.
År: 2009 Nr.: 31
Stort set alle daginstitutioner har børn med særlige behov, men børnene får ikke den hjælp, de skal have. Kun de allerdårligste børn får tildelt ekstra ressourcer. De børn, som betegnes som gråzonebørn eller bekymringsbørn, får institutionerne slet ikke hjælp til. Det viser en undersøgelse blandt BUPL's medlemmer.
År: 2009 Nr.: 31
Brit Hindborg Skovgaard arbejder i en SFO, og her møder hun nogle af de udsatte børn, som hun vil skabe bedre forhold for. Sagsbehandlingstiden i børnesager er alt for lang, mener hun.
År: 2009 Nr.: 30
Det er vigtigt ikke at råbe 'ulven kommer', for alle børn kan være bange, og angst er ikke et begreb, der skal bruges i flæng. Men det er lige så vigtigt at se, når normal adfærd går over grænsen og bliver til en sygelig adfærd, mener professor Per Hove Thomsen.
År: 2009 Nr.: 30
Miasser Hawwas baggrund som palæstinenser har formet hendes politiske ståsted. Hendes pædagogiske uddannelse gør, at hun ved, det nytter at handle sig ud af problemerne.
År: 2009 Nr.: 30
Børnehaver og vuggestuer nedlægges på stribe og erstattes af integrerede institutioner. En børneforsker beklager udviklingen, fordi børn i integrerede institutioner ofte har mindre voksenkontakt. Forældrene glæder sig derimod over, at deres børn slipper for at skifte institution.
År: 2009 Nr.: 29
Da børnehaven i Sølystgade i Århus blev omdannet til integreret institution tog det år, før stedet igen fungerede som én enhed. Pædagogerne tvivlede på, at det var en god idé at optage vuggestuebørn, men ser i dag mange fordele.
År: 2009 Nr.: 29
Det skaber usikkerhed at blive omdannet til integreret institution. I Elsted Børnehus var pædagogerne i tvivl, om pædagogikken skulle ændres, og usikre på, hvem der skulle arbejde med vuggestuebørnene.
År: 2009 Nr.: 29
Selvom Ishøj og Vallensbæk kommuner både geografisk og politisk er naboer, finder man den som regel i hver sin ende af de sociale og økonomiske statistikker. Børn&Unge tog på institutionsbesøg for at se, hvad forskellene mellem kommunerne betyder for den pædagogiske hverdag.
År: 2009 Nr.: 28
Kommuner bruger flere penge på løn til pædagoger i år, end de har budgetteret med. Kommunerne har fulgt en vejledning, der har vist sig ikke at passe til alle. Dermed har politikerne uden at vide det godkendt budgetter, der forringer normeringerne.
År: 2009 Nr.: 28
Det skal ikke være kommunerne, der fremover fastsætter antallet af børn pr. voksen i daginstitutioner, hvis forældrene kan bestemme. De ønsker en landsdækkende, lovbestemt standard for normeringen.
År: 2009 Nr.: 28
SFO'erne har ikke så ofte en kostpolitik som daginstitutionerne. Men de har fokus på sundhed alligevel.
År: 2009 Nr.: 27
Forældrene i Århus er glade for pædagogernes indsats. Hver fjerde er dog utilfreds med pædagogernes tid til det enkelte barn
År: 2009 Nr.: 27
Det ville være endnu federe, hvis der blev skabt mere plads til at udfolde sig på.
År: 2009 Nr.: 27
Drop legetøjet, og sæt fokus på sanserne. Sådan har de gjort i vuggestuen Barnets Hus Amerikavej. Resultatet er færre konflikter hos børnene og fornyet arbejdsglæde hos pædagogerne.
År: 2009 Nr.: 26
Professor i psykologi Dion Sommer beklager de fortsatte nedskæringer på daginstitutionerne. Han kan ikke anbefale mange af de danske børnehaver. De er blevet for dårlige, mener han.
År: 2009 Nr.: 26
Forældre bedømmer i stigende grad daginstitutioner på nettet. Nogle forældre bruger internetsiderne til at få afløb for frustrationer.
År: 2009 Nr.: 26
Mere end hver anden kommune har benyttet sig af muligheden for at udskyde den tvungne frokostordning, viser rundspørge blandt kommunerne.
År: 2009 Nr.: 26
På hver sin måde skiller de sig ud ved at være domineret af en teori, som ikke er mest udbredt i nogen anden kommune. I Lemvig er det naturpædagogik. I Hillerød er pædagogerne blevet inspireret i Italien, mens Faxe satser på læringsstile. Det har de alle tre deres gode grunde til. Dem kan du læse om i disse artikler om de enestående pletter på danmarkskortet.
År: 2009 Nr.: 25
Wrooouuum! Susanne Sewohl mødte i august op på sit første job som uddannet pædagog i en åben sportsvogn, 70 kilo lettere efter en fedmeoperation. Jeg har fået livet tilbage, fortæller hun.
År: 2009 Nr.: 25
Skærpede krav til leverandører skal sikre, at københavnske institutioner lettere kan finde de sundeste alternativer, når de køber legetøj.
År: 2009 Nr.: 25
Vibeke Manniche er ikke bange for at stille sig på øretævernes holdeplads, hvis det er til gavn for børnene. Nu genudgiver hun håndbogen 'Alt om Barnet', og den giver klare råd om sundt og usundt - også når det handler om forholdet mellem institutioner, forældre og børn.
År: 2009 Nr.: 25
Kommunerne har kritiseret, at der ikke var nok penge i den tvungne frokostordning, som skal være indført senest i januar 2011. Men nu viser en meningsmåling, at op til 30 procent af kommunerne skåner forældrene og undlader at kræve fuld betaling i børnehaverne.
År: 2009 Nr.: 25
Børn og unge med særlige behov er for kommunerne blevet den gøgeunge, der skubber andre unger ud af reden.
År: 2009 Nr.: 25
Danske daginstitutioner er domineret af pædagogikker, som fokuserer på relationer mellem børn. Anerkendelse og inkluderende pædagogik er topscorerne, men læringsbaserede teorier som 'Mange Intelligenser' og 'læringsstile' vinder frem, viser Børn&Unges pædagogiske danmarkskort.
År: 2009 Nr.: 24
I næsten alle kommuner er det forvaltningen og politikerne, der beslutter, hvilken pædagogik institutionerne skal arbejde med. Det kan give problemer, mener erhvervspsykolog. En pædagog fra Herlev arbejder med glæde efter de retningslinjer, forvaltningen har udstukket.
År: 2009 Nr.: 24
Vuggestuepædagog Bushra Naseem bærer muslimsk klædedragt og tørklæde. Hun beder fem gange om dagen og føler, at islam gør hende stærkere og giver hende mere tålmodighed i arbejdet med børnene.
År: 2009 Nr.: 23
Ledere af børnehaver, vuggestuer og SFO'er kan nu vælge deres egen tillidsrepræsentant. I starten var der skepsis mod det nye tiltag, men mellem 20 og 25 ledertillidsrepræsentanter er på vej til at blive valgt.
År: 2009 Nr.: 22
Sprogvurderinger kan være udmærkede, men de er ikke svaret på, hvad man skal gøre for at støtte børns sproglige udvikling optimalt. Det er meget vigtigere, hvad der sker, når testen er taget. Og at se på, hvordan daginstitutionerne kan bidrage til, at børn udvikler deres sprog optimalt.
År: 2009 Nr.: 21
Leder Anne Nøhr Andresen så en mulighed for at udføre en plan om mere kreativitet for de større børn, da Fredericia Kommune skulle finde plads til 200 børn. En kulturbørnehave med masser af kreativ udfoldelse er nu skabt, og det giver pædagogerne masser af arbejdsglæde.
År: 2009 Nr.: 21
I Københavns Kommune skal vuggestue- og børnehavepædagogerne være med til at løfte ansvaret for, at fremtidens danske børn bliver bedre læsere. Men læsepolitikken bliver mødt med skepsis og frygt for tests og undervisning i børnehaverne.
År: 2009 Nr.: 20
Klubberne er gode til inklusion, viser en rapport fra Albertslund. Her rummer klubberne alle typer af unge, men i de enkelte klubber er medlemmerne ikke blandet på tværs af etnicitet og social klasse. Samtidig peger rapporten også på problemer ved både aktivitets- og relationspædagogikken.
År: 2009 Nr.: 19
Selvom kommunerne har fået mulighed for at udsætte den tvungne madordning, så vælger mange kommuner at indføre ordningen 1. januar 2010 som planlagt, viser rundspørge. Ellers tackler kommunerne madordningen vidt forskelligt.
År: 2009 Nr.: 19
Det bliver markant billigere at få sit barn passet i dagplejen end i vuggestuen, når den tvungne madordning indføres ved årsskiftet. Det rammer fagligheden, vurderer en ekspert.
År: 2009 Nr.: 18
Ny undersøgelse viser et klart flertal af forældre, som foretrækker en fritvalgsordning frem for tvungen betaling for frokost, som regeringen har vedtaget. BUPL-formand Henning Pedersen vurderer, at resultatet skyldes manglende tiltro til kostordningernes kvalitet.
År: 2009 Nr.: 18
Pædagoger har ikke mulighed for at kritisere deres arbejdsforhold, og de får heller ikke noget ud af at prøve. Det fører til umyndiggørelse af pædagogerne, som reagerer ved at blive syge, stressede og udbrændte. I bogen 'Umyndiggørelse' beskriver sociologen Rasmus Willig hvorfor.
År: 2009 Nr.: 18
Som flyvende pædagog observerer Susanne Kjær Andersen kollegerne med friske øjne for at hjælpe dem med at inkludere udsatte børn. Sammen med efteruddannelse har det ført til, at pædagogerne i Ungernes Hus har flere diskussioner om deres faglige praksis.
År: 2009 Nr.: 17
Kommunerne skal sørge for, at den forebyggende, tidlige indsats over for udsatte børn foregår i daginstitutionerne. Indsatsen skal være rettet mod at støtte barnets ressourcer og inkludere barnet i institutionens fællesskab. Men kommunerne bruger i stedet deres penge på at afhjælpe de udsatte børns fejl og mangler.
År: 2009 Nr.: 17
Flere kommuner har ikke kunnet styre økonomien i år. Derfor har de genåbnet budgetterne og skåret ekstra på børn og unge-området. Den vigtigste årsag til besparelserne i børnehaver og vuggestuer er, at udgifterne til specialområdet er eksploderet.
År: 2009 Nr.: 17
Forskning skal give argumenter til at forbyde hormonforstyrrende og sundhedsskadelige stoffer. I mellemtiden skal oplysning hjælpe pædagoger til at vælge, mener miljøministeren.
År: 2009 Nr.: 17
Vuggestuen Abel i København går forrest i kampen mod sundhedsskadelige og hormonforstyrrende stoffer. Den farlige kemi gemmer sig nemlig i alt fra modellervoks til puslepuder, så nu har vuggestuen smidt sækkevis af usundt legetøj ud og lavet en indkøbsvejledning.
År: 2009 Nr.: 16
Ikke alle plejeprodukter, hobbymaterialer og legetøj indeholder skadelige stoffer, men de sunde alternativer kan være svære at finde.
År: 2009 Nr.: 16
Udgifter til hygiejnekurser, renovation, el, vand og varme udhuler økonomien i landets daginstitutioner. Disse udgifter stiger som følge af den tvungne madordning og i cirka halvdelen af landets kommuner må børnehaverne selv punge ud, viser en undersøgelse.
År: 2009 Nr.: 16
Frikadellen skal ikke bare spises, pædagoger skal også tale om den. Projekt Køkkenløftet var på jagt efter den optimale spisesituation i Spindegården, Børn & Unge tog med.
År: 2009 Nr.: 16
Der bliver brugt rigelig med penge på børne- og ungeområdet allerede, og pædagogerne skal ikke forvente flere ressourcer, påpegede Karen Ellemann, da Børn&Unge mødte den nye indenrigs- og socialminister.
År: 2009 Nr.: 14
Forskellen på fripladser og søskenderabatter i kommunale og private institutioner sætter mangfoldigheden under pres, frygter BUPL. Ernaprismodtager Lene Lind og Line Barfod (EL) bakker op.
År: 2009 Nr.: 14
Rabatten på søskende skrumper ind, når børnene går i en privat institution. Det kan studerende Sanne Lausen Wolff mor til to mærke på sit skrabede budget.
År: 2009 Nr.: 14
Det er ikke sikkert, at minoritetsbørn nemt lærer dansk, bare fordi de er kommet i en dansk børnehave. Det siger Martha Sif Karrebæk, cand.mag. i sprogvidenskab og ph.d., som i ni måneder fulgte treårige Sulimans vanskeligheder med at begå sig blandt de andre børn og med at lære dansk.
År: 2009 Nr.: 13
Børn i områder med mange socialt belastede borgere risikerer at få en ringere madordning end børn i velhavende områder. Flere borgmestre raser og Kommunernes Landsforening vil kræve flere penge til ordningen ved de kommende økonomiforhandlinger.
År: 2009 Nr.: 13
Den, der mobber, er selvsikker. Og den, der bliver mobbet, er ikke selv skyld i mobningen. Myterne om mobning bliver aflivet i bogen 'Drop drilleri'. Forfatterne efterlyser pædagoger, der kan se forskel på en konflikt og mobning.
År: 2009 Nr.: 12
Da vuggestuen Kareten blev privatiseret, kunne Sara Bang Fynne mærke det på pengepungen. Fra at have en fuld friplads til sin søn er prisen nu 17.000 kroner årligt.
År: 2009 Nr.: 12
På trods af mediernes historier om overgrebssager i daginstitutioner, tænker pædagogerne ikke meget over risikoen for at blive anklaget. Det viser ny undersøgelse foretaget af Børn&Unge. Ekspert vurderer, at retningslinjer i institutionerne får pædagogerne til at føle sig mere sikre.
År: 2009 Nr.: 09
Mens 80 procent af landets kommuner har ændret strukturen på daginstitutions­området, holder 13 kommuner fast i de små enheder, viser en kommuneundersøgelse.
År: 2009 Nr.: 07
Sæsonen 2008 byder på bøger, som kan danne basis for en fornyelse af bogsamlingerne i vuggestuer og dagplejer. Der er også guf til børnehavebørn, men der er mest til de yngste. Bøger, som kan være udgangspunkt for sprog, samvær og gode oplevelser, når vi sammen med børnene skaber en fælles opmærksomhedsramme. Der er bøger med mere sammensatte kvaliteter, som gør det til en ekstra fornøjelse, også i et voksenperspektiv. Der er selvfølgelig en del hverdagsnære bøger, som kommer rundt om sprog og begreber, og der er eventyr og remsenærvær med de små. Og så er der en rigtig god overraskelse.
År: 2009 Nr.: 05
I Møllehuset i Gladsaxe betyder minutiøs planlægning, at møder og forberedelse af det pædagogiske arbejde klares i arbejdstiden. Det giver både pædagoger og børn en bedre og mindre stresset hverdag. Tiden er dedikeret til børnene og forældrene får mindre opmærksomhed
År: 2009 Nr.: 05
Elsebeth Rasmussen har 30 års erfaring fra kommunale institutioner. Nu arbejder hun i Børnehuset Møgelkær, og det er hun glad for.
År: 2009 Nr.: 03
EU får større og større indflydelse på daginstitutioner og skoler. Derfor skal pædagoger og lærere sætte EU og værdier på dagsordenen, mener EU-politikeren Christel Schaldemose. BUPL-formand Henning Pedersen er enig.
År: 2009 Nr.: 03
For to år siden var der 20 private institutioner i Danmark. Nu er der omkring 200. Der er flere grunde til denne stigning, men én af faktorerne er lukning af skoler i kommunalreformens kølvand. Forældre svarer igen med at oprette friskoler og private institutioner.
År: 2009 Nr.: 03
Mange private institutioner opstår, fordi forældrene vil beholde den institution, de og deres børn er glade for. Derfor er motivet i højere grad vilje og stædighed i forældrekredsen, end det er ønsket om at tjene penge. Tag med en tur gennem Danmark på privat klasse.
År: 2009 Nr.: 03
Børnehuset Møgelkær i Viborg opstod som ny privat institution, da pædagog Marlene Frederiksen manglede en vuggestueplads til sit barn og var træt af kommunale stramninger.
År: 2009 Nr.: 03
Når Århus Kommune indfører kostordning, kommer forældrene til at betale forskellig pris for præcis det samme måltid. Prisen afhænger af, hvor stort et modul forældrene har valgt til deres børn. Andre kommuner med modulordning følger sandsynligvis samme model.
År: 2009 Nr.: 02
Halvdelen af alle små børn har problemer med motorikken, og det bliver værre jo ældre, de bliver. Det viser en undersøgelse af læge Bente Pedersen og bevægelseskonsulent Anne Brodersen, der har undersøgt 500 børn i alderen fra otte uger til 3,7 år. Undersøgelsen viser også, at motorikken bedres ved stimulation af tre primære sanser.
År: 2009 Nr.: 02
Lokale aviser skriver om en truende fnatepidemi. Helt så galt står det ikke til, understreger en ekspert og en embedslæge. Risikoen for smitte i børnehaver og vuggestuer er lille.
År: 2009 Nr.: 02
I mange vestlige lande er dagtilbud til de mindste børn ikke en del af uddannelsessystemet. Konsekvensen er, at meget læring går tabt, lyder det fra John Bennett, som står bag omfattende undersøgelser af OECD-landenes daginstitutioner.
År: 2008 Nr.: 51
Joan Leikier Henriksen er på fleksibel efterløn. Hun har både økonomisk og social fordel af at arbejde 10 timer om ugen. Men reglerne er komplicerede.
År: 2008 Nr.: 42
De ti professionsmål blev diskuteret i temagrupper på kongressen. Børn&Unge var med i fem af grupperne.
År: 2008 Nr.: 41
Professor beskylder pædagoger for ikke at være læringsorienterede nok, men det afviser BUPL's pædagogiske konsulent.
År: 2008 Nr.: 40
Med babytegn har man en dialog med små børn lang tid, før de begynder at sige de første ord. Det giver mere tilfredse børn og derfor langt mere ro og harmoni i hverdagen, viser erfaringer fra Vuggestuen Garantien.
År: 2008 Nr.: 39
Til forskel fra børnehaverne og vuggestuerne, er der ikke nogen øvre grænse for, hvor meget forældrebetalingen kan hæves, ligesom der i princippet heller ikke er nogen nedre grænse for hvor mange pædagoger, der skal være.
År: 2008 Nr.: 39
Nogle børn kan blive fristede til at gøre dit til mit, og det giver konflikter. Men hvad er det udtryk for, når børn tager fra hinanden eller gemmer noget i garderoben for at få det med hjem? Hvordan tackler man det, og hvornår skal forældre inddrages? Børnehuset Vestervangen i Viborg giver svarene.
År: 2008 Nr.: 38
Regeringens madordning koster dyrt. Alene renoveringen af køkkener i vuggestuer og børnehaver kan løbe op i en milliard kroner. Men regningen er sendt videre til kommuner og forældre. Pædagogikken er i fare.
År: 2008 Nr.: 38
Uklare regler hindrer kommunerne i at indrette køkkener i børnehaver og vuggestuer. Fødevarestyrelsen er på vej med en vejledning.
År: 2008 Nr.: 38
Regeringen vil tvinge forældre til at betale for madordning i børnehaver og vuggestuer. Kun med en lægeattest kan forældrene slippe. Systemtvang og centralisme, lyder kritikken. Venstre afviser at være uliberal.
År: 2008 Nr.: 37
Daginstitutioner kan hente råd og inspiration til, hvordan de får mere bevægelse ind i hverdagen.
År: 2008 Nr.: 37
Om få måneder skal alle dagtilbud servere et måltid mad om dagen. Måltidet skal være sundt. Men reglerne for, hvad sund mad er, når ikke at blive færdige til tiden.
År: 2008 Nr.: 36
Værestedet Muhabet var nødvendigt for Najib Haddar. Der skulle være et tilbud til de psykisk syge indvandrere og flygtninge.
År: 2008 Nr.: 35
Aber forstår sig, modsat det moderne menneskedyr, på autentisk indlæring. De skaber selv et naturligt lærende miljø.
År: 2008 Nr.: 34
I mange institutioner boltrer børnene sig på reklamebetalte rutsjebaner. Reklamer på legepladsen er blevet svaret på institutionernes pressede økonomi. Men husk at give børnene et frirum, advarer barndomsforsker.
År: 2008 Nr.: 34
Smid for en stund de professionelle pædagogiske briller og rejs med den anerkendte adfærds- og evolutionærpsykolog Jill Byrnit til abernes verden. Aben kan lære pædagoger om nutidens børn og de leverer et kritisk blik på institutionskulturen
År: 2008 Nr.: 34
Pædagogerne skal afgrænse sig fra andre faggrupper, og de skal gøre deres arbejde mere synligt. Sådan lyder fire eksperters bud på vejen til en stærk professionsidentitet. BUPL's bud er formuleret i 10 nye forslag til mål, som Børn&Unge sætter fokus på de næste to måneder. Og som pædagogerne selv skal tage stilling til på generalforsamlinger og BUPL's kongres i november.
År: 2008 Nr.: 32
Mette Moesgaard svinger penslen og kreerer farverige universer i rum, hvor børn føler sig hjemme. Hun har været verden rundt, før hun landede på Fyn som selvstændig.
År: 2008 Nr.: 30
Vi ved, hvad der skal til - både indholdsmæssigt og ressourcemæssigt. Der skal flere pædagoger til - flere dygtige pædagoger.
År: 2008 Nr.: 29
Halvdelen af landets kommuner regner med at skære ned på daginstitutioner, SFO'er og klubber i 2009, viser ny undersøgelse. Især 0-6 års institutionerne må holde for.
År: 2008 Nr.: 29
Den Pædagogiske Grunduddannelse er afløst af en ny Pædagogisk Assistentuddannelse. Interessenter på daginstitutionsområdet spår, at den nye uddannelse vil hæve uddannelsesniveauet blandt de ansatte
År: 2008 Nr.: 27
Da Jan og Annemarie skulle skilles, indviede pædagogerne dem i institutionens handleplan om skilsmisse. Begge forældre ser handleplanen som en god hjælp for en familie i krise
År: 2008 Nr.: 26
Godt 100 kilometer øst for Berlin ligger Eisenhüttenstadt, en socialistisk mønsterby, der vækker minder om DDR-dagene. Byens DDR-museum har tidligere huset både vuggestue og børnehave. I dag fungerer kun børnehaven, men flugt fra arbejdsløshed truer nu også børnehavens eksistens.
År: 2008 Nr.: 25
Modulordninger går ud over børnenes trivsel. Børn med små moduler har sværere ved at få venner, og moduler modarbejder pædagogernes arbejde med læreplaner og indsats for udsatte børn. Det vurderer godt tre ud af ti ledere ifølge en ny rapport fra Velfærdsministeriet.
År: 2008 Nr.: 24
Nogle børn var glade for at se hinanden igen. Andre var mere kede af at sige farvel til mor. Vi var med i institutionen Smykkeskrinet den første dag efter strejken. Her arbejder Dorthe Mathiasen, som vi har fulgt gennem strejken.
År: 2008 Nr.: 23
I 2005 bevilgede regeringen to milliarder kroner til bedre kvalitet i daginstitutioner. Pengene skulle blandt andet gå til flere pædagoger til børnene, men sådan er det ikke gået, viser ny analyse. Velfærdsministeriet afviser kritikken.
År: 2008 Nr.: 23
Thomas og Mie Jensen fra Bornholm er glade for, at strejken er overstået, men har været heldige med fire hjælpsomme bedsteforældre i nærheden
År: 2008 Nr.: 23
Forældregruppe i Århus står bag storstilet kampagne for at få stoppet modulordningen. BUPL støtter forældrene.
År: 2008 Nr.: 22
Resumé: På vej hjem fra ferie får pædagog Lotte Skov en blodprop. Hun bliver sygemeldt i en længere periode fra sit lederjob i en SFO i Vejen, og da hun kommer tilbage på arbejde, er mange ting ændret. Hun er selv blevet mere alvorlig og neddæmpet, og kollegerne begynder at vende sig væk fra hende, ligesom skoleledelsen gradvist og uden at fortælle hende det tager Lottes opgaver fra hende. Lotte får en fornemmelse af, at skolen forsøger at mobbe hende væk, fordi de ikke har råd til at fyre hende. Men tingene spidser til, og det ender med en afskedigelsesaftale i september 2007.
År: 2008 Nr.: 22
Børn&Unge følger dagligt en familie fra Bornholm, en tillidsrepræsentant fra Frederiksberg, en pædagog fra Hjørring og BUPL's formand, mens konflikten løber. På vores hjemmesider kan du se, hvad de har lavet, og hvad de mener om konflikten. Du kan selvfølgelig også følge vores fire hovedpersoner i Børn&Unge.
År: 2008 Nr.: 19
Børn&Unge følger dagligt en familie fra Bornholm, en tillidsrepræsentant fra Frederiksberg, en pædagog fra Hjørring og BUPL's formand, mens konflikten løber. På vores hjemmesider kan du se, hvad de har lavet, og hvad de mener om konflikten. Du kan selvfølgelig også følge vores fire hovedpersoner i Børn&Unge.
År: 2008 Nr.: 18
Vuggestueleder Poul Luttermann er en af få mænd, der har vovet sig ind i den mest kvindedominerede gren af pædagogfaget. Han tager det med oprejst pande at blive omtalt som hunkønsvæsen i såvel tale som skrift. For Poul Luttermann er overbevist om, at mænd har noget at give børnene, også de helt små.
År: 2008 Nr.: 17
Pædagoger er med til at grundlægge uligheden mellem drenge og piger. Det vil et nyt tværfagligt netværk nu gøre op med.
År: 2008 Nr.: 17
Legetøjet i daginstitutioner er ofte fyldt med snot, snavs og bakterier. Derfor skal legoklodser i opvaskemaskinen, og børnenes bamser skal i bad mindst en gang om måneden, råder eksperter
År: 2008 Nr.: 13
Der har gennem den seneste tid været en del debat på BUPL's hjemmeside om nytten af en konflikt. Så uden at forgive at vi hermed dækker den fulde sandhed, har Børn&Unge aflagt besøg for at lodde stemningen på et par af de institutioner, som skal ud i konflikt, hvis ikke BUPL og arbejdsgiverne bliver enige om et OK-forlig. Valget faldt på land og by. Æblehaven ligger i hjertet af Frederiksberg klemt godt inde mellem Frederiksberg Seminarium og pladsen foran metrostationen. Det er en 0-6 års institution med 33 ansatte og 145 vuggestue- og børnehavebørn, hvoraf godt 30 tilbringer dagen i den tilknyttede skovbørnehave i Rude Skov. Børnehuset Humlebien i den lille lollandske by Kettinge, med 9 voksne og godt 50 børn mellem to et halvt og seks år holder til i en stor gammel skole med masser af plads både ude og inde.
År: 2008 Nr.: 13
Pædagoger er nemlig også "anderledes". Vi kan noget, som ingen andre faggrupper kan. Det skal kunne ses både i det daglige virke og på lønsedlen.
År: 2008 Nr.: 12
Vikarbureauer melder nu om flere pædagoger blandt deres ansatte, og kunderne er i stigende grad daginstitutioner. Fagforeninger er traditionelt modstandere af løsarbejdere, men en arbejdsmarkedsforsker opfordrer BUPL til at tage tyren ved hornene og sikre vikarerne ordentlige løn- og arbejdsvilkår.
År: 2008 Nr.: 11
Hverken BUPL eller kommunerne er begejstret for den obligatoriske madordning og færre lukkedage i daginstitutioner, som er en del af den nye finanslov.
År: 2008 Nr.: 10
Århusianske pædagoger har fået nok af nedskæringer og politiske initiativer, der strammer skruen om deres metodefrihed. Derfor har de oprettet Kritiske Pædagoger, som diskuterer hverdagen i institutioner fra en pædagogisk synsvinkel.
År: 2008 Nr.: 10
Irene Dall kunne bare kigge på, da vuggestuen, hun arbejder i, blev offer for en af de mange påsatte brande, der har hærget i Danmark. Branden ødelagde halvdelen af institutionen.
År: 2008 Nr.: 08
Anne Petersen anbefaler bøger, der går i clinch med de store spørgsmål, som små børn vil have svar på. Der er charmerende bøger til de mindste og fabulerende bøger til de større.
År: 2008 Nr.: 07
BUPL stiller krav til regeringen om at leve op til valgløfterne om bedre fysiske rammer for børn i daginstitutioner. SF støtter et forslag fra fagforbundet om mere plads pr. barn i institutionerne, mens Det Konservative Folkepartis boligordfører tror på status quo.
År: 2008 Nr.: 07
Maden er 99 procent økologisk, og de våde flyverdragter bliver ikke længere hængt til tørre i varmeskabet. Som i alle andre institutioner i Albertslund Kommune fylder både det nære og det globale miljø meget i hverdagen i Børnehuset Humlen.
År: 2008 Nr.: 06
I Villa Villakulla i Sorø er det en A-dag. Andre dage kan være B-, C- eller D-dage, det afhænger af, hvor mange ansatte, der er på arbejde. Systemet med at graduere dagene hjælper personalet til at afstemme forventningerne til ressourcerne. Det giver mindre stress.
År: 2008 Nr.: 02
Københavns børne- og ungdomsborgmester og Århus' børne- og ungerådmand topper listen over de personer i Danmark, der har størst indflydelse på hverdagen i danske dagtilbud. Længere nede på listen figurerer ministrene, men måske ligger magten i virkeligheden hos pædagogerne og de seminarielærere, der har uddannet dem.
År: 2008 Nr.: 01
Et stigende antal pædagoger går med høreværn på arbejdet. For mange børn på for lidt plads og dårlig akustik er grundene til, at pædagoger tvinges til at lukke støjen ude. Støjen giver stress, hovedpine og i særlige tilfælde tinnitus. Læger er også bekymret for børnene.
År: 2008 Nr.: 01
År: 2007 Nr.: 43
Fotoserie: Mariannes dagbog 70 pædagoger har skrevet dagbog den 7. november 2007. På de næste sider i dette særnummer kan du læse pluk fra dagbøgerne, som vi har valgt at illustrere ved at lade fotograf Jeppe Carlsen følge pædagog Marianne Nielsen fra tidlig morgen til sen aften.
År: 2007 Nr.: 43
År: 2007 Nr.: 43
År: 2007 Nr.: 43
År: 2007 Nr.: 43
År: 2007 Nr.: 43
År: 2007 Nr.: 43
År: 2007 Nr.: 43
År: 2007 Nr.: 43
Efter store nedskæringer i den nye Frederikssund Kommune opleves muligheden for at tale fag og faglighed som et lille lys i mørket. Pædagogerne Mette Wittenburg og Anne Koch tror, at vejen væk fra de dårlige normeringer er, at politikerne får et fagligt modspil at forholde sig til.
År: 2007 Nr.: 42
Et super-høreapparat giver børn hørelse og et nyt liv i "normale" børnehaver. De specielle døveinstitutioner er derfor overflødige, lyder det. Men Danske Døves Landsforbund advarer nu mod at behandle de nyhørende børn som alle andre.
År: 2007 Nr.: 39
Der er hverken flertal for minimums-normeringer eller standarder for pladsforholdene i danske daginstitutioner blandt de partier, som stiller op til valget. Det viser en rundspørge, som Børn&Unge har foretaget blandt ordførerne for det pædagogiske område. Men der er bred enighed om, at pædagogernes løn er for lav. Læs svarene her.
År: 2007 Nr.: 38
Regeringen har lovet bedre kvalitet i daginstitutioner, og for at fremvise resultater har den sat ind med nye love og masser af dokumentationsopgaver. Men når der ikke følger hænder og ressourcer med, presser opgaverne pædagogerne og røver tiden fra børnene, vurderer eksperter. De advarer mod kvalitetsforringelser, hvis ikke området får et løft nu.
År: 2007 Nr.: 38
Flere børn pr. ansat, mindre plads til det enkelte barn og en stærkt stigende forældrebetaling. Vestjysk SFO kigger langt efter den kvalitetsforbedring, som statsministeren lovede i 2005.
År: 2007 Nr.: 38
Regeringen siger på den ene side, at der er blevet tilført flere midler til området samtidig med, at næsten alle institutioner har været ramt af besparelser.
År: 2007 Nr.: 37
Da ledertræffet forrige onsdag åbnede med nyheden om, at der skulle udskrives folketingsvalg, endte en politisk debat om fremtidens daginstitutioner i valgkamp. Politikerne gav til pædagogerne fra højre og fra venstre, og BUPL's formand Henning Pedersen mindede om, at løfter forpligter.
År: 2007 Nr.: 37
Fem procent af alle børn mellem to og fem år stammer i forbindelse med deres sproglige udvikling. Alligevel er kendskabet til, hvorfor børn stammer, begrænset, og myterne er mange. Det betyder i værste fald, at barnets stammen forværres. Men kyndige pædagoger kan hjælpe sproget på gled.
År: 2007 Nr.: 36
For flere end 600 børn i Vollsmose er hver dag et mareridt. De lever med traumer fra krigen, flugt eller forældrenes lidelser. Men traumer er tabu, og der er alt for lidt viden om traumer, siger sundhedsplejerske i ny undersøgelse.
År: 2007 Nr.: 35
Sidste efterårs protester og demonstrationer mod kommunale nedskæringer på daginstitutioner havde hold i virkeligheden. Regeringen fastholder stadig, at der ikke er noget at komme efter.
År: 2007 Nr.: 34
Ikke kun børnene kan have brug for førstehjælp. Det kan de ansatte også. Heldigvis fik Vibeke Hjortsberg kompetent førstehjælp af en kollega, da hun faldt om med hjertestop på institutionen.
År: 2007 Nr.: 34
Andelen af pædagoger falder i alle institutionstyper undtagen i SFO'erne. Pædagogmedhjælperne sidder nu på halvdelen af stillingerne i vuggestuer og børnehaver. Nogle steder udgør de flertallet.
År: 2007 Nr.: 33
Institutioner i Århus er blevet beskåret med helt op til 12 procent af deres budget, siden modulordningen trådte i kraft 1. august. Ordningen er dybt upopulær blandt både forældre og pædagoger, men rundt om i institutionerne prøver pædagogerne at få det bedste ud af situationen.
År: 2007 Nr.: 32
Blokader har ramt de københavnske daginstitutioner, som en reaktion på Ritt Bjerregaards spareplan
År: 2007 Nr.: 32
De senere års sparerunder har gjort det så surt at være pædagog i Århus, at nogle dropper jobbet, og flere overvejer at stoppe. Århus Kommune afviser, at pædagogerne flygter, mens BUPL Hovedstaden frygter, at tendensen vil brede sig til København.
År: 2007 Nr.: 31
Den pædagogiske praksis kan gøre en stor forskel, når belastede børn skal lære at sno sig ud af deres negative sociale arv. Med anerkendelse kan daginstitutionerne være med til at bryde den negative sociale arv, mener pædagogisk konsulent Marianna Egebrønd.
År: 2007 Nr.: 30
Anne Petersen giver et bud på nye og gamle bøger, der tager afsæt i at betragte, primært byrum, men vandringen fører også ind i huse, bag byggeri og tilbage i tiden. Den ender med at tage en tur rundt om de nødvendige bandeord.
År: 2007 Nr.: 30
Støjproblemer gennem mange år fik personalet i Børnehuset Stensmosen i Albertslund til at nyindrette gangarealet og to tilstødende rum sammen med kommunens arkitekt. Der er tænkt i æstetik, lyd, lys og ikke mindst i pædagogik.
År: 2007 Nr.: 29
Centrumvenstrepartierne på Købehavns Rådhus indgår aftale, som koster 64 institutioner livet eller selvstændigheden. Også pædagogfyringer på vej.
År: 2007 Nr.: 27
Ringe løn, nul faglighed og udstødelse fra samfundet. Det er årsagerne til, at pædagog Susanne Bjørnelund forlader Grønland efter halvandet års intenst arbejdsophold. Jagten på en grønlandsk pædagogik har været hård, men forgæves. Grønlænderne er flok teenagere alene hjemme, siger hun.
År: 2007 Nr.: 25
Fagforeningen for pædagoger i Grønland slår nu alarm. Manglen på uddannet personale er så enorm, at der ofte er blot en enkelt faglært pædagog per institution. Dårlig løn og usynlig faglighed får fagfolk til at søge andre græsgange, mener ekspert.
År: 2007 Nr.: 25
Over 41 procent af de frivillige på BørneTelefonen har en pædagogfaglig baggrund. Gitte Mølgård Andersen er en af dem. Tre gange om måneden sidder hun ved telefonerne, hvor børn ringer og får råd og trøst i sager om blandt andet mobning, ensomhed, kærestesorg og seksuelt misbrug.
År: 2007 Nr.: 25
Forældrene vil informeres om deres barns udvikling og trivsel i den daglige kontakt med pædagogerne. De er ikke interesseret i tests, individuelle vurderinger og skriftlig dokumentation. Det viser en undersøgelse foretaget af Gallup for KL, FOA og BUPL.
År: 2007 Nr.: 24
Personale og forældre fra ni københavnske daginstitutioner har sammen lavet film om engagement, humor og omsorg. Resultaterne er bedre dialog mellem forældre og personale, nye legerelationer blandt børnene, gode oplevelser og bedre hjemmevideoer.
År: 2007 Nr.: 23
De 0-3-årige har altid lært meget i de danske vuggestuer og integrerede institutioner - samtidig med, at de har haft en sjov, udfordrende og omsorgsfuld barndom.
År: 2007 Nr.: 23
Giv hellere børnene frugt og grønt, siger børn og unge-læge Vibeke Manniche, der sammen med sin datter er aktuel med en ny kogebog.
År: 2007 Nr.: 22
En artikel i Børn&Unge har skabt bred debat om manglen på mandlige pædagoger i de danske daginstitutioner. De radikales Lone Dybkjær går ind for positiv kønsdiskrimination for at få flere mænd til at søge stillingerne, mens SF's Bo Asmus Kjeldgaard vil se på fagligheden før kønnet.
År: 2007 Nr.: 21
Nye tal fra BUPL viser, at forældre og pædagoger står sammen om, at der bør være et fastsat minimum af kvadratmeter pr. barn i de danske daginstitutioner. KL kalder ideen for "en gang vandgrød".
År: 2007 Nr.: 20
I mere end to år har kommunerne kunnet opfordre mænd til at søge pædagogstillinger i institutioner med mange kvinder. Kun én kommune har benyttet sig af muligheden, mens tre slet ikke kendte reglerne på området, viser en rundringning til 10 af landets største kommuner.
År: 2007 Nr.: 20
Odense-pædagoger brænder mindre for BUPL's krav om bedre pladsforhold end for kravet om mere personale. Alligevel kaldet de kravet relevant.
År: 2007 Nr.: 20
Ny hjemmeside giver forældre mulighed for at give institutionerne karakterer i form af stjerner, så andre kan lade sig inspirere eller afskrække. Værdiløst og farligt, mener eksperter.
År: 2007 Nr.: 19
Vi har også klare meldinger om, at mange af de pædagoger, der har deltidsstillinger, meget gerne vil op på fuld tid.
År: 2007 Nr.: 19
Odense-pædagoger giver BUPL klart mandat i forhandlingerne om kvalitet og trivsel: Kæmp for mere omsorg til omsorgsgiverne, siger de i Børn&Unges serie.
År: 2007 Nr.: 19
Danmark har fået en fan i amerikanske Allison Hood. Hun havde ikke forventet at blive så indtaget i "det lille land med de store ideer". Hun har studeret børnepsykologi og været i praktik i en børnehave, og især pædagogikken og menneskesynet, imponerer den unge amerikaner. Af Vibeke Bye Jensen, vbj@bupl.dk / Foto: Gitte Sofie Hansen
År: 2007 Nr.: 19
Da tre institutioner skulle smelte sammen til én, blev der uro i børneinstitutionen Kagsmosen i Herlev. En metode til at arbejde med stress, fravær og kvalitet fik værdier og kultur på plads. Og så steg arbejdsglæden.
År: 2007 Nr.: 18
I Børnehuset Siv skaber pædagogerne livskvalitet for alvorligt syge børn og deres forældre. Der ligger lige meget glæde og opdragelse i vægtskålen. For man skal stille krav til børn, selv om de er syge.
År: 2007 Nr.: 18
Flere hænder, mere tid, bedre muligheder for faglig udvikling. Det er de konkrete og mærkbare forbedringer af medarbejdernes vilkår, som skal på bordet, for at Fogh-regeringen kan gøre sig forhåbninger om at få BUPL med i en trepartsaftale om den offentlige sektor.
År: 2007 Nr.: 18
Fylder arbejdet for meget, går det mest ud over børnene. Derfor er anbefalingerne i Familie- og Arbejdslivskommissionens rapport overvejende rettet mod at skabe balance mellem familie og arbejdsliv i børnefamilierne.
År: 2007 Nr.: 18
Tre børn er blevet syge, efter de har slugt magneter fra legetøjet Geomag, og et af børnene var i en periode i livsfare. Barnets mor, som er pædagog, advarer om, at det også kan gå galt i daginstitutionerne. Bedre mærkning af legetøjet er på vej.
År: 2007 Nr.: 17
Personalet i børnehaven Akacien i Silkeborg har været på førstehjælpskursus. Det opfriskede deres viden, og nu er de klar til at lære nogle af de simple teknikker videre til børnene.
År: 2007 Nr.: 17
Daginstitutioner i Albertslund har siden 2004 haft særligt fokus på sproget, og det har givet mærkbare resultater. 35 procent af børnene i kommunen er tosprogede, og børnehaven er derfor første skridt mod en bedre integration. Sideeffekten er, at pædagogernes job er blevet sjovere.
År: 2007 Nr.: 16
Mindst en pædagog i hvert dagtilbud i Århus skal tage en uddannelse som sprogvejleder. Kun hvert fjerde tosprogede barn taler godt nok dansk, når de begynder i skole. Resten har brug for særlig støtte.
År: 2007 Nr.: 15
Et værksted er der, hvor man beslutter, det er. Kunstneren Anna Marie Holm laver kunstnerisk udfoldelse med de helt små børn og helst på legepladsen. Hun mener, at kunst opstår i mødet mellem mennesker, så for at være skabende er det ikke nødvendigt at organisere alt for meget. Hun har netop udgivet bogen Baby-Art.
År: 2007 Nr.: 15
Privat ansatte vælter sig i skattefrie frynsegoder. Dem snydes pædagoger for. Men ikke nok med det. Deres lønstigninger lider også under frynsefesten.
År: 2007 Nr.: 12
Børn i skovbørnehaver er mestre til at finde på. De er markant bedre end deres jævnaldrende i "almindelige" børnehaver. Også når det gælder motorik, opmærksomhed og sygefravær, har udebørnene førertrøjen på. Det dokumenterer en dansk undersøgelse for første gang.
År: 2007 Nr.: 12
Et nyt inspirationsmateriale fra Familieministeriet giver ideer til, hvordan man kan udforme den pædagogiske læreplan. Der er især lagt vægt på, hvordan man evaluerer læreplanen og i mindre grad på, hvordan man arbejder med de udsatte børn og de tosprogede. To områder, som evalueringen af læreplanerne viste, var svære for pædagogerne.
År: 2007 Nr.: 12
Seks måneder i en dansk småbørnsinstitution blev byttet ud med vietnamesiske børn, spisepinde, rismarker og store personlige udfordringer. 25-årige Andreas Lau er begejstret for sit praktikophold i en børnehave i Hanoi.
År: 2007 Nr.: 11
Det vælter frem med nye børnebøger. Børn&Unge har bedt Anne Petersen, ekspert i børnelitteratur, skabe et overblik over de billedbøger, der er værd at sætte sig ned og læse sammen med børnene.
År: 2007 Nr.: 11
Et stigende antal pædagogstuderende bytter et praktikophold på en dansk institution ud med et praktikophold i udlandet. "De studerende kommer hjem med bedre oplevelser - også fagligt," siger rektor.
År: 2007 Nr.: 11
Socialforskningsinstituttet har forsøgt at evaluere kommunernes indsat med at få brudt den negative sociale arv, men mange af tiltagene har vist sig at være svære både at evaluere og sammenligne på grund af manglende systematik. Men undersøgelserne viser, at en tidlig indsats over for gravide og spædbørnsfamilier giver pote, og at læring og undervisning af de nul-10-årige udsatte bør forstærkes.
År: 2007 Nr.: 11
Nu er regeringens bud på en samlet lov om dagtilbud klar. Det er positivt, at man vil samle paragrafferne om tilbud til børn og unge i én lov, mener BUPL's formand Henning Pedersen, men kalder regeringens forslag for uambitiøst.
År: 2007 Nr.: 10
Den integrerede institution Midgården i Rønne er blevet lukket, fordi kommunen skulle spare penge. Dagen efter genopstod den som privat institution. Det giver kommunen økonomiske problemer, fordi en del af personalet allerede var flyttet til andre institutioner. Nu er der ikke nok børn i de institutioner i forhold til antallet af voksne.
År: 2007 Nr.: 10
For lidt over et år siden fik private mulighed for at åbne daginstitutioner på nye vilkår. Siden er der kommet 19 private institutioner med tilsammen 487 børn på landkortet. En stor del af dem er født i protest mod, at kommunen lukkede en kommunal institution.
År: 2007 Nr.: 10
En holdningsændring i befolkningen og bedre børnepasningsmuligheder er nøglen til tyske kvinders ligestilling, viser et etnografisk studie af den tyske landsby Tamm. Her er der som mange andre steder i Tyskland ingen vuggestuer, børnehaverne er halvdags, og kvinders plads er hos børnene og ved kålgryderne.
År: 2007 Nr.: 09
Både Danmark og Tyskland var blandt de første lande, der i 1911 afholdt Kvindernes Internationale Kampdag. Men i dag halter Tysklands kvinder gevaldigt efter de danske i helt basale ligestillingsspørgsmål om adgang til arbejde og muligheder for børnepasning.
År: 2007 Nr.: 09
Familie- og forbrugerminister Carina Christensen (K) kalder sit ministerium et holdningsministerium. Efter en måned på ministertaburetten har hun masser af holdninger til modulordninger, normeringer, daginstitutionsledelse med mere. Men der kan være langt fra holdning til handling.
År: 2007 Nr.: 08
I Børnehaven Barnets Hus i Rødovre laver børnene selv musik sammen med pædagog Flemming Slot. De digter teksterne og er med til at komponere musikken. De optræder også gerne med deres sange. Senest på en mini-musik-festival, som pædagogerne i Rødovre havde arrangeret.
År: 2007 Nr.: 07
Alle Albertslunds daginstitutioner har fået et EU-miljøcertifikat. Et farvel til legetøj med ftalater var prikken over i'et i den miljøvenlige kommune.
År: 2007 Nr.: 07
Hans Egede børnehave i Aalborg-bydelen Grønlandskvarteret gør alt for at bryde de svage børns isolation. Derfor skal alle børn have mindst en ven
År: 2007 Nr.: 06
Det tog et år at overbevise Line om, at det er bedre at fyre den af på guitar end at ryge, stjæle og ture rundt med en bande
År: 2007 Nr.: 05
I over 30 år delte personalerne i en børnehave og en vuggestue i Roskilde både grund og hus, men uden egentlig at tale sammen. Først da institutionerne skulle sammenlægges og skillevæggen mellem dem rives ned, begyndte et udviklende samarbejde - godt hjulpet på vej af en konsulent med en god ide
År: 2007 Nr.: 04
De kan bruges til at gøre op med vanetænkningen i institutionerne og til at se på, om pædagogernes gode intentioner også bliver omsat til praksis, viser en ny rapport om pædagogers arbejde med de pædagogiske lærerplaner
År: 2007 Nr.: 04
Venner er børn. Det kan ikke være de voksne, for de er ikke "lille" nok, og så skulle man jo også først lære dem at lege. For det vigtigste ved venner er, at man leger godt sammen med dem. Susanne Tryggedsson, cand. pæd. pæd. og underviser på CVU-Fyn, har spurgt børn om venskaber
År: 2007 Nr.: 04
Børn uden talesprog og med svære bevægelseshandicaps. Nok pædagoger til at mandsopdække hvert enkelt barn. Gange og stuer med særpræget legetøj. Forskellene på specialinstitutionen Troldemosen og et almindeligt børnehus er mange. Alligevel emmer stedet langt mere af børnehave end af behandling
År: 2007 Nr.: 02
Allerede i vuggestuealderen er nogle børn så højt begavede, at de skiller sig ud fra kammeraterne. De ofte indadvendte eller meget udadfarende børn bliver dog mange gange misforstået af de voksne og bremset i deres udvikling. Nogle børn har været til børnepsykiater, før det konstateres, at de ikke "fejler" andet, end de er født med særlig forudsætninger. I nogle daginstitutioner er der dog ved at opstå forståelse for de særligt begavede børns behov
År: 2007 Nr.: 01
Klub 200 i Skibby har været ulovlig siden den så dagens lys for 18 år siden, men en dispensation gav kommunen ret til at drive klubben i tre år. Dispensationen er for længst udløbet, men elendige lysforhold, problemer med brandsikkerheden, en vandskade og dårligt indeklima præger fortsat dagligdagen
År: 2006 Nr.: 43
I Ghana er der tradition for, at der allerede terpes tal og bogstaver i børnehaven. Og for en meget disciplinær børneopdragelse. To pædagogstuderende fra Højvangsseminariet i København prøver at lære pædagogerne i Tender Care i Wa, at børn lærer mere gennem leg
År: 2006 Nr.: 41
Regeringen inviterer BUPL til at give sit bud på bedre kvalitet i dagtilbud, men fastholder, at det ikke bare er et spørgsmål om flere ressourcer
År: 2006 Nr.: 41
Tempoet skal sættes ned! Der skal skabes mulighed for, at det er indholdet, der tæller.
År: 2006 Nr.: 41
Flere og flere børn har et alt for lille ordforråd. Det påvirker deres mulighed for at blive gode læsere. Pædagoger taler dansk light til børnene, og det fastholder de sprogsvage børn i en social arv, det er meget svært at bryde, mener talepædagog og tosprogskonsulent Jette Løntoft
År: 2006 Nr.: 40
Leder jeres klub efter en ny guitar? Mangler I viden om den luseepidemi, der hærger vuggestuen? Eller savner I opskriften på den perfekte personaleweekend? En ny internetportal samler relevant viden for pædagoger
År: 2006 Nr.: 40
Daniel Goleman ændrede verden for 11 år siden med sin bog om følelsernes intelligens. Nu er han tilbage med en opfølger, der handler om, hvordan vores sociale intelligens nok er den vigtigste af alle. Han forklarer til Børn&Unge, hvordan meget af det, som udgør vores sociale intelligens, er grundlagt gennem værdifulde erfaringer i barndommen. Og det bedste af alt: Meget af det kan - og skal - læres
År: 2006 Nr.: 39
Pædagoger bruger mange af deres personlige kompetencer og evner sammen med deres faglige viden. Derfor kan der let komme ubevidste negative følelser og oplevelser fra egen barndom op, når de skal samarbejde. Og så kan de ikke snakke sammen som voksne mennesker. Psykoterapeut Helle Løbner, mener, at man er forpligtet til at erhverve sig en vis selvindsigt, når man arbejder med børn
År: 2006 Nr.: 38
Da pædagog-konflikterne stod på højeste blus, valgte 43 filmskabere sammen med filmproducenten Zentropa at annoncere i fire store aviser. I annoncen takker de pædagogerne for at kæmpe for børnenes fremtid
År: 2006 Nr.: 37
Det politiske mål er at undgå en skatteforhøjelse i Holbæk, slog formanden for sammenlægningsudvalget fast, da VKR-flertallet stadfæstede et budget med store besparelser på børne- og ungeområdet og samtidig sænker skatten i de øvrige fire kommuner.
År: 2006 Nr.: 35
Pædagogerne i Århus er frustrerede over, at deres protester ikke førte til en genforhandling af kommunens budget, men de er også stolte over, at de stod sammen. Lige nu samler de kræfter til at fortsætte kampen mod nedskæringerne
År: 2006 Nr.: 35
År: 2006 Nr.: 35
I flygtningecentrenes institutioner forsøger pædagogerne at skabe en forudsigelig og tryg hverdag for børnene. Men det er svært, når deres liv er præget af konflikter og traumer og frygten for at blive sendt tilbage, hvor de kom fra
År: 2006 Nr.: 33
Hvis man giver penge til institutionerne med den ene hånd og tager mindst lige så mange tilbage igen med den anden, har institutionerne så overhovedet fået nogle? Regeringen og BUPL er meget uenige om, hvordan facit i det regnestykke ser ud
År: 2006 Nr.: 33
Aldrig har der været så mange børn i institution, selv om børnetallet falder. Der er 147.000 flere børn indskrevet nu end for 10 år siden. Med andre ord betyder de mindre børneårgange ikke, at der er behov for færre daginstitutionspladser
År: 2006 Nr.: 32
Det får voldsomme konsekvenser for både børn og voksne, at et solidt flertal i Århus byråd har besluttet at spare 410 millioner kroner. Men pædagogerne har ikke opgivet at få politikerne til at ændre kurs, inden spareforliget bliver endeligt vedtaget
År: 2006 Nr.: 31
I tidsrummet mellem klokken 15.00 og 17.00 på BUPL's kampagnedag den 12. september blev der på Kultorvet i København uddelt 4000 protest-postkort, som skal sendes til tatsministeren. Flere end hver anden forbipasserende tog imod et postkort. Børn&Unge standsede dem, der underskrev kortene, og dem, der gik forbi
År: 2006 Nr.: 31
Indenrigsministeren er parat til at lette lidt på låget til pengekassen og sende penge til nogle af de økonomisk mest trængte kommuner. Løser kun en flig af problemet, siger BUPL's formand, Henning Pedersen
År: 2006 Nr.: 30
Næsten alle børnehaver, vuggestuer og dagplejer har lavet eller er i gang med at lave pædagogiske læreplaner. Det kniber dog med at få lavet læreplaner for svage børn og for de tosprogede børn. Det viser første del af evaluering af læreplanerne. Ministeren er godt tilfreds
År: 2006 Nr.: 29
Frygten for nye nedskæringer er velbegrundet. Næste års budgetter tegner for dagpasningsområdet til at blive en slem nedtur
År: 2006 Nr.: 29
Små kommuner rundt om Århus bliver oversvømmet af børnefamilier. Det tvinger kommunerne til at bruge store summer på ekstra institutionspladser. Alligevel kniber det med at holde kvaliteten
År: 2006 Nr.: 29
Politikerne på Københavns Rådhus vil nedsætte medarbejdernes sygefravær med to dag per person om året. Samtidig spiller den ud med besparelser, som vil koste knapt 90 fuldtidsstillinger alene på institutionsområdet. En ejendommelig form for logik, mener de pædagogiske organisationer i hovedstaden
År: 2006 Nr.: 28
Århus Kommune skal spare 410 millioner kroner. Daginstitutionsområdet skal fremover reduceres til 0-6 års institutioner og SFO fra 0.-7. klasse. Strukturændringer vil ifølge kommunen ikke betyde ændringer i basisydelsen, men det afviser BUPL Århus Kommune
År: 2006 Nr.: 28
Selvom nogle tvillinger ligner hinanden som to dråber vand, er det vigtigt, at de behandles som to selvstændige individer
År: 2006 Nr.: 26
Færre pædagoger og flere pædagogmedhjælpere giver serviceløft, lover PMF-fagforening i Vendsyssel
År: 2006 Nr.: 25
En nicaraguansk fest i Danmark, et oplæg om Howard Gardners teori i Nicaragua og personligt engagement i BUPL er, hvad der er kommet ud af pædagog Anette Markussens besøg i Nicaragua. I maj 2006 var hun udsendt af International Børnesolidaritet
År: 2006 Nr.: 23
145 BUPL-seniorer samledes i sidste måned på Brandbjerg Højskole ved Vejle for at afholde det årlige landsmøde i pensionistsektionen. Højskoleopholdet bød traditionen tro på fem dage med kreative kurser, foredrag, ekskursioner og masser af sang og samvær. Børn&Unge var med på førstedagen
År: 2006 Nr.: 23
Kommunalreformen giver BUPL en sidegevinst på omkring 2000 nye medlemmer, der hidtil har arbejdet i amtslige specialtilbud og dermed hørt til Socialpædagogernes Landsforbund (SL). Når de amtslige tilbud fra 2007 bliver kommunale, må SL afhænde medlemmerne til BUPL, og det sker ikke uden protester
År: 2006 Nr.: 23
En ny lov forpligter ledere og personale til at udarbejde en børnemiljøvurdering inden for de næste tre år, og børnene skal så vidt muligt høres. Der følger dog ingen penge med til at sænke støjen eller udsmykke væggene, og der er ingen sanktioner, hvis loven ikke efterleves
År: 2006 Nr.: 23
Børn i børnehavealderen skal bevæge sig meget mere. Derfor har Børne- og ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune og Folkesundhed København oprettet et bevægelseskorps, der puster liv i børnehavers idrætsaktiviteter
År: 2006 Nr.: 22
Man skal turde stå ved sit køn og tro på sig selv både som mand og pædagog, hvis man vil begå sig i et kvindefag. Sådan lyder det fra to mandlige pædagoger, der begge har brudt igennem muren af fordomme over deres karrierevalg - et valg, som de ikke har fortrudt
År: 2006 Nr.: 22
Der er mangel på god børnelitteratur i daginstitutionerne. Pædagoger ved ikke nok om børnebøger, og de bruger dem alt for lidt i det pædagogiske arbejde. Det mener seminarielektor Anne Petersen, som har lavet en undersøgelse af brugen af børnelitteratur i daginstitutioner
År: 2006 Nr.: 21
Her er en god nyhed: Pædagogerne og deres fortjenstfulde gerning får permanent fagmuseum. BUPL agerer fødselshjælper
År: 2006 Nr.: 21
Hver gang et barn begynder i vuggestue, begynder samtidig et samarbejde mellem institutionen og forældrene. For begge parter er det vigtigt, at samarbejdet fungerer
År: 2006 Nr.: 20
I Børnehuset Spodsbjerg i Hundested kan pædagogerne slet ikke arbejde uden forældrene. De har brug for forældrenes viden om børnene for at kunne arbejde med deres udvikling og adfærd i gruppen
År: 2006 Nr.: 20
Ingen bleer til vuggestuebørn. Slut på madordninger. Pædagoger fyres. Daginstitutioner lukker. Det er i Ballerup og Hillerød Kommuner en konsekvens af udligningsreformen. Reformen skal udligne servicen og sænke skatten i danske kommuner, men kritikere mener, at reformen snarere udhuler velfærden
År: 2006 Nr.: 18
Hvis integrationen af tosprogede børn skal lykkes, kræver det en tæt kontakt til forældrene, koncentreret sprogstimulering og små børnegrupper. Det mener de i Vollsmose i Odense, hvor pædagogerne kan fortælle gode historier. Personalet tager udgangspunkt i STROF-modellen, der er udviklet til børn i svære livssituationer for eksempel i flygtningelejre
År: 2006 Nr.: 16
For to år siden var en børnegruppe ved at tage magten i Børnehuset Kildegaarden i Vollsmose i Odense. De kastede med sten og spyttede efter de voksne. Personalet måtte spørge sig selv, om deres pædagogik var god nok? Svaret var nej, og den blev derfor lavet om. I dag er lederen stolt af institutionens arbejde med at integrere de tosprogede børn
År: 2006 Nr.: 16
Kan man som pædagog tage børn med ind i kunstmaler Michael Kviums makabre univers? Ja, mener museet Aros. Nej, advarer børnepsykolog John Halse. Masser af institutioner har allerede gjort det
År: 2006 Nr.: 15
Hvert år fyres tre til fire procent af BUPL's medlemmer. Afskedigelsesstatistikken for 2005 sætter nye, triste rekorder for pædagoger. I to ud af fem sager skyldes afskedigelsen sygdom. Årsagen er dårligt psykisk arbejdsmiljø, påpeger eksperter
År: 2006 Nr.: 15
At være leder af en børnehave i et arktisk minearbejdersamfund kræver mere end almindelig pædagogik. På Svalbard er den danske pædagog Pernille Weis-Fogh byens fælles bedstemor, der giver gode råd om alt fra forfrysninger til forliste ægteskaber
År: 2006 Nr.: 14
Giftig skimmelsvamp i indskolingshuset på Østervangsskolen i Roskilde gør personalet i skolens tre SFO'er utrygge ved at gå på arbejde. Pædagoger, lærere og børn skal snart flytte i pavilloner, men her truer nye arbejdsmiljøproblemer
År: 2006 Nr.: 14
Regeringens krav om pædagogiske lærerplaner kom samtidig med, at lederen af institutionen Hulen i Hedehusene stødte på læren om de 10 intelligenser. I dag er de 10 intelligenser en stor hjælp, for eksempel når pædagogerne udfylder lærerplaner
År: 2006 Nr.: 12
Legetøjsforsker Jørn Martin Steenhold udarbejdede sammen med Christina V. Østergaard legetøjsfirmaet RABO-BRIO BB's 10 bøger om intelligenserne
År: 2006 Nr.: 12
De tosprogede børn i Ishøj må gerne blive bedre til at tale dansk end deres etsprogede kammerater. Pædagogerne må også gerne blive bedre til integration. Selv om pædagoger og konsulenter har arbejdet med sprogstimulering og integration i kommunen i over 10 år, er der stadig et stykke vej, til indsatsen er i top
År: 2006 Nr.: 12
I den integrerede institution Asgård på Nørrebro i København står frokosten hver dag på en sund og lækker buffet. Resultatet er børn med sunde kostvaner
År: 2006 Nr.: 11
Når der deles ud til fødselsdage, er slik og kage ikke et særsyn i danske daginstitutioner. Mange vuggestuer og børnehaver har ingen regler for, hvor meget sødt børnene må få. Især børn med indvandrerbaggrund og kræsne børn er udsatte
År: 2006 Nr.: 11
Fire bornholmske daginstitutioner er på eget initiativ gået sammen om at skabe en institution med fire afdelinger, fire pædagogiske ledere og en fælles leder. Det vil give mere tid til pædagogisk ledelse og kvalitet i det daglige arbejde, mener daginstitutionsleder
År: 2006 Nr.: 10
For nogle få måneder siden var indretningen på stuen Violen i Vuggestuen Valmuen i København ikke noget særligt. Nu har to arkitektuddannede forældre omdannet rummet til en hyggelig oase for både børnene og deres pædagoger
År: 2006 Nr.: 10
Som professionelle kan og vil vi løfte de mange og store opgaver, daginstitutionerne er rammen om, men det forudsætter altså, at vi er mange nok!
År: 2006 Nr.: 10
I Trinitatis Udflytterbørnehave har man valgt at konvertere medhjælpertimer om til pædagogtimer for at give fagligheden et løft. Den faglige sparring og refleksion kan foregå hele tiden, og det højner niveauet, mener pædagogerne
År: 2006 Nr.: 10
Stumper af ledning, papstykker og uslebne træklodser er helt almindeligt legetøj i den integrerede institution Midgaard i Randers. Materialerne stammer fra 50 forskellige virksomheder, der ellers bare ville smide tingene ud. I stedet giver børnenes kreative hænder og hoveder materialerne nyt liv
År: 2006 Nr.: 09
Pædagogerne på Højby Skoles SFO har fået øjnene op for, at EyeToy kan bruges på linje med andre fysiske aktiviteter. Samtidig er pædagogerne glade for at have et alternativ til de almindelige computerspil
År: 2006 Nr.: 08
Ikke en krone må det koste, når reformen af pædagoguddannelsen til næste år træder i kraft. Indholdet er også derefter, raser oppositionens uddannelsesordførere. De kalder regeringens reformudspil uambitiøst, sølle, pinligt og ringere end udgangspunktet
År: 2006 Nr.: 07
Vallensbæk Kommune vil kompensere for, at børnehaver og vuggestuer mangler mænd ved at ansætte drenge fra 8. og 9. klasse som juniorpædagoger
År: 2006 Nr.: 07
To pædagoger fra Århus har skrevet sig ud af deres frustrationer over, at de er for få voksne og ikke kan yde det, de gerne vil. De har beskrevet almindelige situationer med børnene, og hvad det kræver af pædagogerne, for at vise, hvad deres arbejde går ud på
År: 2006 Nr.: 05
Instistutionslederne i Odense Kommune fik mulighed for at blive forfremmet til områdeledere. Kun hver femte valgte at søge stillingen
År: 2006 Nr.: 03
Leg vil vinde over lærdom, familien bliver mere rummelig, daginstitutionen bliver mere opdragende, ordet teknologi forsvinder, og pædagogerne får en endnu vigtigere rolle. En fremtidsforsker, en børneforsker og en legeforsker forudsiger barndommen i 2031
År: 2006 Nr.: 02
Ombudsmanden kan ikke selv føre vidner i en sag, og han måtte derfor kort før jul opgive nærmere at undersøge påstandene om manglende ytringsfrihed blandt daginstitutionsledere i Ballerup Kommune. Jurist i BUPL mener, at ombudsmandens udtalelse i sagen alligevel er til ledernes fordel
År: 2006 Nr.: 01
Hvis pædagogerne hjælper børnene for meget, kan de risikere at indlære hjælpeløshed. I Mælkebøttens vuggestue er af- og påklædning, bleskift og måltiderne et samarbejde mellem pædagoger og børn, fordi pædagogerne mener, at der er meget læring i omsorgsopgaverne
År: 2006 Nr.: 01
En ny arbejdsmiljøpris i Frederiksværk Kommune blev for nylig uddelt for første gang. Prisen gik til pædagog Ingrid Madsen, der netop er blevet fælles sikkerhedsrepræsentant for kommunens 15 daginstitutioner
År: 2005 Nr.: 43
Vuggestue- og børnehavebørn, som er født for tidligt, har det svært. Men problemerne er vanskelige at definere, og børnene får ofte ikke den støtte, de har brug for. Derfor er der behov for stadig mere fokus på området, mener forfatter og mor til for tidligt fødte tvillinger, Jonna Jepsen
År: 2005 Nr.: 40
Det er pionerarbejde, når pædagoger får job i ældreplejen. Men området har brug for de kvaliteter, pædagoger har, mener rektor for Jydsk Pædagog-Seminarium. Han bakkes op af lederen af ældreområdet i Sønderhald Kommune. Hun har stor succes med at ansætte pædagoger
År: 2005 Nr.: 40
Kunst i form af både teater, musik og dans kan være med til at udvikle vuggestuebørn til at blive bedre mennesker og samfundsborgere. Det mener seminarielærer Annelise Arent og jazztrioen Yuya, der begge er involveret i EU-projektet "Glitterbird - kunst for de allermindste"
År: 2005 Nr.: 39
Efter to et halvt års reformarbejde møder regeringens nye forslag til lov om pædagoguddannelse stærk kritik. Ikke godt nok, melder BUPL og rektorerne. De pædagogstuderende erklærer pædagogikken for død, og folkene bag en meget negativ evaluering af uddannelsen kalder det nye forslag visionsløst
År: 2005 Nr.: 39
Socialpædagogernes Landsforbund er den foretrukne partner, når pædagoger bliver spurgt, hvem de synes, BUPL skal slå sig sammen med. Overraskende mange - hos BUPL Vejle Amt endda et flertal - peger dog på Danmarks Lærerforening. Pædagogmedhjælperne, nu en del af FOA, regnes stadig ikke for noget godt papir
År: 2005 Nr.: 38
Faget skal lede vejen
År: 2005 Nr.: 37
Værdier og dialog er nøgleord i Hvidovres variant af kontraktstyring. I institutionen Pindsvinet har arbejdet med kontrakten skabt større fællesskab og en mere spændende hverdag, mener medarbejderne. Men alle pædagoger i kommunen er ikke lige begejstrede
År: 2005 Nr.: 37
Sorg og krise hører også barndommen til, og det skal daginstitutionerne lære, mener Kræftens Bekæmpelse. I dag har kun omkring hver tredje daginstitution en sorg handleplan
År: 2005 Nr.: 37
Landsforeningen af forældre til børn i dagtilbud, FOLA, står bag et nyt forslag med 10 bud om børns rettigheder, som skal sætte ord og handling på debatten om kvalitet i daginstitutioner
År: 2005 Nr.: 37
Danske daginstitutioner er modsat i andre lande bygget massivt op omkring fællesskab. Det er fint, men det kan blive for meget, mener to eksperter. Pædagoger bør huske på, at også ro og tid til at falde i staver og være afsondret er vigtigt for barnets udvikling
År: 2005 Nr.: 37
Frem til byrådsvalget i næste måned har en række institutioner i Århus hver adopteret en politiker, som dermed kan få et bedre kendskab til pædagogisk arbejde. Bogtrykker Claus Ørnbjerg Christensen fra Venstre er i nærkontakt med børnene i vuggestuen Kernehuset
År: 2005 Nr.: 36
Unge i dag skal have en personlig grund til at engagere sig. Derfor er spørgsmålet ikke, om der kommer færre eller flere ind i BUPL, men om fagforeningen har en berettigelse for medlemmerne, mener ungdomsforsker
År: 2005 Nr.: 34
Det vil være god investeringspolitik at sørge for bedre luft, lys, mindre støj og den rette temperatur for arbejdet, for det virker!
År: 2005 Nr.: 34
Forventninger om det søde otium kan hurtigt blive erstattet af et tomrum efter et aktivt liv på arbejdsmarkedet. Derfor skal man forberede sig på seniorlivet, siger to psykologer. PBU har taget emnet op
År: 2005 Nr.: 34
750 pædagoger mødtes i København for at snakke med hinanden og lytte til andres tanker om, hvad der lige nu sker i det pædagogiske fag, og hvordan det skal gå i fremtiden
År: 2005 Nr.: 34
Økonomisk sikkerhed i familien og kvalitet i daginstitutioner er blandt de vigtigste våben i kampen mod negativ social arv. Det mener sociolog Gøsta Esping-Andersen
År: 2005 Nr.: 32
En uddannet køkkenleder på 20 timer om ugen og en medhjælp på fem timer befrier nu pædagogerne for køkkenansvaret. Og allerede efter de første tre uger skal der skrælles flere gulerødder
År: 2005 Nr.: 31
Ingen børn skal holdes uden for fællesskabet i den nye forældrebetalte kostordning i børnehaven i Sorring. Folketingsflertallet ville ellers sikre, at forældre ikke skal tvinges med, men i Sorring er linjen klar: Alle skal være med
År: 2005 Nr.: 31
En legeplads kan være andet end plasticredskaber og gynger. Sean Mc Kenna forlod pædagogfaget til fordel for livet som kunstner, og nu designer han blandt andet legepladser til institutioner
År: 2005 Nr.: 30
Margit Dam kan som den første fejre 25 års jubilæum i BUPL's hovedbestyrelse
År: 2005 Nr.: 29
I disse uger bringer Børn&Unge en serie artikler om unge og BUPL. De unge fravælger fagforeningen i større og større stil. I 2000 var seks procent af de nyuddannede pædagoger kun medlem af a-kassen og havde dermed fravalgt fagforeningen. Det tal er i 2005 steget til ca. 20 procent. Det vil sige, at en femtedel af alle nyuddannede pædagoger ikke ønsker at være med i BUPL.
År: 2005 Nr.: 29
Fortørnelse over, at pædagogmedhjælperne har fået en seniorordning, der sikrer dem ret til en uges ekstra ferie. Pædagogerne har ikke sådan en ordning og må håbe på en kommunal velvilje, som det hidtil har skortet meget på
År: 2005 Nr.: 29
Børnehaven er et af de få faste holdepunkter i tilværelsen for flygtningefamilier i Danmark. Nogle gange det eneste holdepunkt. Derfor har to børnehaver i Midtjylland erkendt, at de er nødt til at hjælpe nydanske familier mere, end danske familier er vant til
År: 2005 Nr.: 28
Regeringen foreslår i finanslovforslaget 2006 at harmonisere brugerbetalingen på åben uddannelse på videregående niveau. Det betyder, at pædagogmedhjælpere, som vil læse til meritpædagog, fra næste år skal betale 62 procent mere for uddannelsen. Seminarierne mener, at det bliver døden for den populære uddannelse
År: 2005 Nr.: 28
Daginstitutioner kører mange børn på skadestuen med småskader, som pædagogerne eller forældrene kunne have klaret. De unødvendige skadestuebesøg forskrækker barnet og belaster daginstitution og skadestue
År: 2005 Nr.: 26
Barndommen - og livet- bliver på denne måde reduceret til at handle om det næste, der kommer, i stedet for at handle om at skabe det gode liv og den gode barndom her og nu
År: 2005 Nr.: 26
Børn lever og lærer gennem deres krop - de er deres krop. Nu skal 1000 århusianske pædagoger undervises i, hvordan børn lærer med kroppen. De første har været på skolebænken
År: 2005 Nr.: 24
Derfor er det ufatteligt, at det er så svært for vores politikere at forstå, at investeringer i det pædagogiske fagområde er investering i fremtiden.
År: 2005 Nr.: 23
Når kunstbussen stopper, kommer der fart på kreativiteten for de 0-6-årige i institutionerne i Silkeborg og omegn. Billeder, skulpturer og nye kompetencer er souvenirs på rejsen med bussen. Kodeordet er fordybelse
År: 2005 Nr.: 22
Hvem har ansvaret for, at mere end 25.000 danske børn nu er under en eller anden form for ekspertbehandling? Og at stigningen i antallet af "syge" børn er inde i en stejl stigning? Et af svarene kan være pædagoger, der tør tage ansvar og melde klart ud til forældre til børn, der mistrives. Det har de gjort i vuggestuen i Tønder de sidste 32 år
År: 2005 Nr.: 22
Pædagog Iben Palm ville ikke førtidspensioneres, da hun som 54-årig blev syg. Derfor fik hun et fleksjob. SFO Klostermarken i Roskilde er god til at integrere Iben Palm på arbejdspladsen, men et fleksjob er ikke ubetinget en succes. Alligevel bliver der flere fleksjob, og kommuner sparer udgifter til pension
År: 2005 Nr.: 21
En ny rapport fra Center for Ligestillingsforskning sætter fokus på mænd, der vælger at arbejde i traditionelle kvindefag, herunder pædagogfaget. En af konklusionerne er, at mændende også privat får større forståelse for de bløde værdier, og til gengæld tilfører de de bløde værdier noget maskulint
År: 2005 Nr.: 20
Der er blevet længere mellem dårlige rygge og ømme skuldre i Ribe Kommune. Fem daginstitutioner har siden sidste sommer deltaget i et projekt i samarbejde med bl.a. Gigtforeningen og BUPL om at undgå fysiske skader og nedslidning
År: 2005 Nr.: 19
Jakob er født med Downs Syndrom. Han er mongol og vil altid være afhængig af, at andre tager styringen i hans liv. Derfor ville forældrene have valgt ham fra, hvis de havde haft valget. Det havde de ikke
År: 2005 Nr.: 19
I Børnehuset Klostervangen i Århus kan pædagogerne bruge hænderne til andet end at snøre støvler og pudse næser. Igennem et halvt år har de med hjælp fra to fagfolk bygget deres eget halmhus. Det giver både stolthed, sammenhold - og mere plads til børnene
År: 2005 Nr.: 19
Hun laver billeder af naturmaterialer og gamle ting. Har lavet en hjemmeside - oldemor.dk, hvor hun sælger alt det skønne skrot, som andre smider ud, men som hun elsker. Desuden er Susanne Møllerskov souschef i en vuggestue i Viborg
År: 2005 Nr.: 19
Loven, der tillader forældrebetalte madordninger i børnehaver, er ændret, så forældrene også skal betale for køkkendamens løn. Desuden kan private nu lovligt tjene penge på at drive daginstitutioner. BUPL ser kritisk på det hele
År: 2005 Nr.: 18
I Nøddeboparken har personalet igennem to år arbejdet med at udvikle og ændre hele huset. Målet var blandt andet at sænke stressniveauet både for børn og voksne. Samtidig har man også arbejdet med stress på det mere individuelle plan
År: 2005 Nr.: 18
Valgflæsk kalder man det, når politikerne strør om sig med løfter om bedre tider, medvind på cykelstierne eller mere kvalitet i daginstitutionerne. Også ved dette års valg i februar skortede det ikke på de lovende ord, men denne gang vil BUPL følge op på politikernes valgløfter
År: 2005 Nr.: 16
Næsten hver femte kvindelige pædagog og hver tiende mandlige pædagog er udsat for vold på jobbet, viser en ny rapport. Tallene svarer til mere end en tredobling på knap 10 år i andelen af pædagoger, som har oplevet psykisk eller fysisk vold på arbejde. Undersøgelsens forfatter er forbavset og kalder på handling
År: 2005 Nr.: 16
Hvis pædagoger ikke har tid nok til børnene og slet ikke til de truede børn, så må daginstitutionerne rationalisere, mener familie- og forbrugerminister Lars Barfoed (K). Han kommer fra en hård finans- og arbejdsgiververden og vil nu være børnenes minister. Bedste kvalifikation er, at han er far
År: 2005 Nr.: 15
" Hvis vi mener noget med innovationssamfundet og iværksætter-Danmark, så skal der sættes ind med kvalitet allerede i de første offentlige tilbud, børnene mødes med.
År: 2005 Nr.: 15
Siden sidste efterår har seks CVU'er udbudt en længe ventet praktikvejlederuddannelse. PLS er begejstret, og BUPL kræver uddannelsen gjort obligatorisk. Praktikvejledere påpeger, at den nye uddannelse giver dem selv og pædagoguddannelsen et tiltrængt løft, men institutionerne kan ikke betale prisen
År: 2005 Nr.: 13
Arbejdstilsynets smileyordning tegner i en række tilfælde et forhastet og forkert billede af arbejdsmiljøet i daginstitutionerne. De glade og sure munde har mange steder ikke hold i virkeligheden, viser Børn&Unges rundringning til en række smiley-tildelte daginstitutioner
År: 2005 Nr.: 13
I Hvidovre arbejder en børnehave, et fritidshjem og en skole for tredje år i træk sammen om at lette overgangen mellem de forskellige institutioner for børnene. Emnet er identitet og selvforståelse, metoden er billedkunst og teater
År: 2005 Nr.: 13
I eventyrenes verden kan børn gå på opdagelse i deres følelsesliv, uden at det er farligt, for det ender jo godt til sidst. Psykolog Lene Brok har længe arbejdet med at få den mundtlige fortælling ind i daginstitutionerne i form af eventyrtimer
År: 2005 Nr.: 12
Et barn kan blive kvalt i sin anoraksnor på vej ned af en rutschebane eller få fingrene klemt i en gynges ophæng. Københavnske daginstitutioners nyindkøbte legeredskaber er fyldt med farer og konstruktionsfejl, viser inspektionsrapporter. Københavns Kommune er blot en blandt 35 kommuner, som melder, at der er problemer med sikkerheden
År: 2005 Nr.: 07
Gennem et år har to vuggestuer i Århus fokuseret på børns sprog, opmærksomhed og kommunikation som led i et KiD-projekt. Resultatet er en læringsguide i form af en bog og en video
År: 2005 Nr.: 06
Birthe Mikkelsen er leder af Lions Vuggestue i Randers. Men hvis hun en dag bliver træt af arbejdet som pædagog, har hun sikret sig beskæftigelse i sin egen kreative papirbutik "Prikken"
År: 2005 Nr.: 04
På tirsdag den 8. februar bliver der sat endeligt punktum for valgkampen. Hvad vil politikerne gøre for at forbedre forholdene i landets daginstitutioner efter valget? Det spørgsmål stillede vi de sociale ordførere plus den ansvarlige minister for området. Sidstnævnte, minister for familie og forbrug Henriette Kjær (konservative), har dog ikke ønsket at medvirke. Dansk Folkeparti har heller ikke ønsket at medvirke
År: 2005 Nr.: 04
Glæde, forundring og et "mon det nu også passer" hos Amager-pædagoger over valgkamps-løfter om bedre forhold på daginstitutionsområdet
År: 2005 Nr.: 03
Menneskelig varme, rolige børn og taknemmelige forældre. 15 pædagoger fra København suger en masse godt til sig under studietur i Rom
År: 2005 Nr.: 03
Børn skal ses, høres og anerkendes. De skal føle sig trygge og have tillid til de voksne, som de omgås, mener pædagogerne i Børnehuset Planeten på Frederiksberg. De arbejder med anerkendende relationer og med Marte Meo for at blive bedre til at se, hvad børnene viser dem
År: 2005 Nr.: 03
Mange pædagoger ryger, men røgen er farlig for dem selv, børn og kolleger. "Selvom en institution har et rygerum, slipper røgen ud gennem nøglehullet," siger en læge fra Kræftens Bekæmpelse. Forskere ønsker rygeforbud på danske arbejdspladser, og et rygeforbud er en succes i vuggestuen Tumlingen
År: 2005 Nr.: 02
Bodil Tyron er på efterløn og bruger næsten al sin tid på at være mentor for en ung mor på Alexandrakollegiet, passe børn, være voksenven og frivillig i Mødrehjælpens genbrugsbutik
År: 2005 Nr.: 02
I Horsens har man dæmpet støjniveauet i kommunens daginstitutioner og gjort mere, end loven byder. "Pral," siger den arbejdsmiljøansvarlige i BUPL Vejle Amt. Han mener, Horsens gør, hvad der bør forventes af en kommune med store støjproblemer
År: 2005 Nr.: 02
Pædagogen Helle Lindahl har skrevet den bog, hun altid selv har savnet i sit arbejde. En legebog med 200 lege, som hun håber vil inspirere til, at voksne og børn leger mere sammen. For når man leger, knytter man sig tættere til hinanden og lærer en masse, mener hun
År: 2005 Nr.: 01
Pædagoger, forældre og dagplejere var usikre, da Trundholm Kommune nedlagede dagplejen og flyttede børn og dagplejere over i børnehaven Solstrålen, som blev lavet om til en integreret institution. I dag er alle enige om, at ændringen er en succes
År: 2004 Nr.: 44
Lederne i Rønnede Kommune er blevet til Team Dagpasning med ansvar for drift og udvikling af hele dagpasningsområdet. Der er ingen børneforvaltning, og Team Dagpasning refererer direkte til politikerne. De fem tidligere "dronninger i eget rige" har brugt meget tid på processen fra institutionsegoisme til solidarisk teamledelse
År: 2004 Nr.: 44
De såkaldte profitbørnehaver spås ikke nogen stor fremtid i en undersøgelse lavet for den pædagogiske branche. Alligevel frygter BUPL, at de vil øge de sociale skel mellem børn
År: 2004 Nr.: 43
Regeringen har afsat 33,9 millioner kroner til blandt andet uddannelse af pædagoger i pædagogiske læreplaner. "Det forslår som en skrædder i helvede," mener roskildeborgmesteren Bjørn Dahl (V). I BUPL er man enig
År: 2004 Nr.: 42
Pædagoguddannelsen, arbejdsmiljøet, lønnen og anerkendelsen af pædagogernes arbejde. Det kan alt sammen blive bedre, mente formand Birgit Elgaard, der i sin beretning gav Danmark dumpekarakter. "Hvorfor ikke have verdens bedste daginstitutioner som ambition?" spurgte formanden og spejdede mod Sverige efter inspiration
År: 2004 Nr.: 41
Temaet på årets ledertræf på Hotel Nyborg Strand var det hele lederliv. Et begreb, der dækker over en ændring i holdningen til arbejdslivet. I dag fylder arbejdet meget i hverdagen, og der stilles krav om både personlig og faglig udvikling på jobbet. Ledere såvel som medarbejdere i pædagogiske institutioner skal være sprudlende, engagerede og turde tage ansvar med hele sin person og hele tiden. Det skaber på den ene side arbejdspladser med mulighed for personlig udvikling, men på den anden side sætter det også det enkelte menneske i dilemmaer og konflikter, der kan være svære at håndtere: Hvornår har jeg fri? Er det her vuggestueprojekt en arbejdsopgave eller mit personlige udviklingsprojekt? Hvad er forskellen på mig som privatperson og mig som leder? Hvordan imødegår jeg både kommunens krav om at spare og medarbejdernes ønsker om mere i løn? Hvordan forbliver jeg pædagog, når jeg skal være virksomhedsleder?
År: 2004 Nr.: 40
Der er politisk fokus på folkeskolen, og det er naturligvis også godt. Men hvor bliver visioner på institutionsområdet af?
År: 2004 Nr.: 40
Ledere af daginstitutioner hentes typisk fra egne rækker i kommunen og bliver på posten i mange år. Det hindrer friske øjne i at komme til at se på udviklingen, advarer professor Kurt Klaudi Klausen
År: 2004 Nr.: 40
Læring er på mode inden for dansk småbørnspædagogik. Pædagoger taler om læring i stedet for udvikling. Hvorfor gør de det? Og hvad betyder det for pædagogikken og for pædagogfaget? Børn&Unge har talt med forskellige eksperter for at få svar på spørgsmålene
År: 2004 Nr.: 38
Halvdelen af landets kommuner skærer ned på daginstitutionerne til næste år, og kun otte procent tilfører institutionerne ressourcer til arbejdet med læreplaner. Det viser en undersøgelse, Vilstrup Research har gennemført for BUPL og PMF
År: 2004 Nr.: 38
Generalforsamlingen i BUPL Afdeling 3 blev præget af et massivt stormløb på Ballerup Rådhus fra ledere af alle institutionstyper, der betegner kommunens politik på børne- og ungeområdet som management-orienteret og DJØF'iseret
År: 2004 Nr.: 37
Politikerne i Rønnede har proppet så mange børn ind i SFO Fristedet, at pædagogerne er nødt til at bruge en megafon til at råbe børnene op. Byrådet vil gerne bygge Fristedet større, men det har kommunen ikke råd til. Nu får pædagogerne hjælp af Arbejdstilsynet
År: 2004 Nr.: 37
Familieminister Henriette Kjær (K) vil ikke acceptere, at der fortsat er problemer med sikkerheden på legepladserne. Hun vil derfor have klare, faste retningslinjer, som leverandører og producenter fremover skal følge. BUPL inviteres med i den hurtigtarbejdende arbejdsgruppe, der skal komme med anbefalinger til ministeren
År: 2004 Nr.: 35
Der var ingen timelang formandsberetning fra talerstolen på Roskilde Amts Generalforsamling. Diskussioner ved bordene medførte, at de fremmødte medlemmer også i plenum tog ordet. "Det er på tide at smide mundkurven," lød det fra salen. Det gjorde pædagogerne især i diskussionen om løn og fratædelsesgodtgørelser til valgte tillidsmandsfolk. Der var kampvalg til bestyrelsen
År: 2004 Nr.: 35
Brugerundersøgelser siger intet om kvaliteten af daginstitutionerne, pædagogerne kan ikke bruge dem til ret meget, og politikerne bruger dem ofte til at profilere kommunen, mener forsker Bente Bjørnholt fra Aalborg Universitet
År: 2004 Nr.: 35
Kan æbler sejle? Kan sten? Hvad lærer man af at vaske borde og skære frugt? Og af at bære en gryde med sand fra den en ende af legepladsen til den anden? I Vægterparken har pædagogerne taget udgangspunkt i hverdagslivet for at finde ud af, hvornår, hvad og hvordan børn lærer
År: 2004 Nr.: 34
Langt de fleste gør, men det er ikke alle børnefamilier i Danmark, som benytter offentlige dagtilbud. Ny undersøgelse afdækker, hvilke børn det er, der ikke kommer i institution
År: 2004 Nr.: 30
Nye regler betyder, at institutioner må opfordre mænd til at søge pædagogstillinger. Det kan give mere lige kønsfordeling, vurderer kønsforsker
År: 2004 Nr.: 29
En ny rapport viser, at støj kan give mange andre skader end høreproblemer. Blandt de mere upåagtede skader er hjertekarsygdomme og fosterskader. Støjen i institutionerne er dog ikke skadelig for et foster, vuderer forsker
År: 2004 Nr.: 28
Børns Vilkår er ved at etablere en sorggruppe for børn i Helsinge i Nordsjælland. Pengene kommer blandt andet fra en gruppe frivillige, som driver en genbrugsbutik.
År: 2004 Nr.: 28
Forældres tilfredshed med institutionerne ligger lavt i Esbjerg, hvis man sammenligner med andre kommuner. De er bl.a. utilfredse med den tid, der er til børnene. Omvendt er forældrene glade for pædagogerne
År: 2004 Nr.: 26
Læreplaner fører ikke nødvendigvis til den praksis, som de overordnede rammer lagde op til, viser erfaringen fra Sverige. Nogle steder er indlæring blevet en del af førskolernes praksis, viser svenske erfaringer
År: 2004 Nr.: 25
Hvad er dansk kulturarv, og kan nutidens børn bruge den til noget? Kulturarvsstyrelsen vil de næste tre år støtte kommuner og lokale projektmagere, der vil formidle den lokale kulturarv til børn. Det første projekt er allerede på vej i Gentofte Kommune
År: 2004 Nr.: 24
Gå i øjenhøjde med børnene og se, hvad de er optaget af, og lad det bestemme kursen for de pædagogiske aktiviteter, mål og delmål for læreplanen. Den skal formuleres i forlængelse af børnenes interesse og engagement - for der ligger deres potentielle udviklingszone, siger forsker Pernille Hviid
År: 2004 Nr.: 23
Det tager fire en halv time, når børnene fra børnehaven Kongerosen tager i svømmehallen. For en tur i svømmehallen handler også om sauna, massage, frokost og måske vigtigst af alt god tid
År: 2004 Nr.: 23
Hver måned modtager godt 8.000 ledere gratisbladet Institutionslederen, der kalder sig et uafhængigt fagblad. Men bladet er hverken uafhængigt eller et fagblad, siger mediejurist og fremhæver, at Institutionslederen mangler en klar skillelinje mellem reklame og tekst. Dermed bliver læserne vildledt og manipuleret
År: 2004 Nr.: 22
Vuggestuen Røde Ko i København holder til på tredje sal, og der er ingen elevator. Trappen har ikke altid været lige populær hos børn, forældre og pædagoger, men deltagelsen i et KiD-projekt har givet et nyt syn på trappen
År: 2004 Nr.: 22
Hvordan får man det maksimale ud af legepladsen? Ministeriernes Vuggestue i København har udforsket sagen
År: 2004 Nr.: 21
I efteråret bliver det første hold hospitalsklovne uddannet i Danmark. Et arbejde, som kræver stor indlevelse. Tre pædagoger er blandt landets første hospitalsklovne
År: 2004 Nr.: 21
To danske firmaer er på markedet med digital teknologi til at holde en usynlig snor i børnene i forlystelsesparker og zoologiske haver. I fremtiden vil både børn og voksne blive udsat for her-og-nu-markedsføring, der vil bruge vores mobiltelefoner til med få meters nøjagtighed at afsløre, hvor vi befinder os.
År: 2004 Nr.: 20
Institutioner med mange svage børn får næsten ingen ekstra personaletimer, viser en ny undersøgelse, der dækker det meste af landet. I skolerne er der langt større forskel på bemandingen til svage og stærke elever
År: 2004 Nr.: 20
Nye forestillinger for vuggestue- og små børnehavebørn var en mangelvare på årets børneteaterfestival. Men et par godbidder er der dog faldet af til de yngste.
År: 2004 Nr.: 19
Nye forestillinger for vuggestue- og små børnehavebørn var en mangelvare på årets børneteaterfestival. Men et par godbidder er der dog faldet af til de yngste.
År: 2004 Nr.: 19
25 vuggestuebørn og personalet fra Mariendal på Frederiksberg har i to uger haft besøg af billedkunstlærer Luna Panduro. Et projekt som ud over at pædagogerne lærer at arbejde med børn og billedkunst, giver mange sidegevinster
År: 2004 Nr.: 19
Børn kan få værdifulde erfaringer med skriftsprog i uformel praksis mellem børn og voksne i institutionerne. Pædagoger svigter børnene, hvis de ikke introducerer det trykte og skrevne sprog i børnehaven, mener lektor Kjeld Kjertmann, DPU
År: 2004 Nr.: 18
25 vuggestuebørn og personalet fra Mariendal på Frederiksberg har i to uger haft besøg af billedkunstlærer Luna Panduro. Et projekt som ud over at pædagogerne lærer at arbejde med børn og billedkunst, giver mange sidegevinster
År: 2004 Nr.: 17
Der er langt mellem skægstubbe og mandesved i landets vuggestuer. I vuggestuen Østboulevarden i Århus prioriterer man mangfoldigheden, også når det gælder ansættelse af mænd
År: 2004 Nr.: 17
25 vuggestuebørn og personalet fra Mariendal på Frederiksberg har i to uger haft besøg af billedkunstlærer Luna Panduro. Et projekt som ud over at pædagogerne lærer at arbejde med børn og billedkunst, giver mange sidegevinster
År: 2004 Nr.: 17
Når det kommer til stykket, så er det pengepungens tykkelse, der er afgørende for, hvor meget frit valg forældre har mulighed for.
År: 2004 Nr.: 16
Efter flere måneders forsinkelse har regeringen fremsat forslag, der skal lette vilkårene for private institutioner. Danske forældre har indtil nu været skeptiske over for alternativer til offentlig pasning, og hverken kommunerne eller BUPL tror på den store interesse fremover
År: 2004 Nr.: 14
Chancen for at få sig et måltid i daginstitutionen er markant størst i kommuner omkring hovedstaden, viser en ny undersøgelse af madordninger og kostpolitik
År: 2004 Nr.: 14
De pædagogiske læreplaner giver pædagoger mulighed for at dokumentere det arbejde, de i forvejen gør. Det giver større synlighed, prestige for faget og i sidste ende mere i løn. Men vi må ikke glemme barnet og vort børnesyn, advarede flere pædagoger på BUPL-medlemskonference
År: 2004 Nr.: 13
Dokumentation, følge børns spor, medinddragelse af børnene og børns kunstneriske udtryk er nogle af de afsmitninger Reggio Emilia-pædagogikken har haft på dansk pædagogik. Ifølge Reggio Emilia-eksperten Karin Eskesen handler det dog ikke om at kopiere italienerne, men om at bruge deres erfaringer til en dansk variant
År: 2004 Nr.: 13
Et moderat fornyet forretningsudvalg skal levere varen og holde fred internt, ellers kan dens levetid blive kort
År: 2004 Nr.: 12
Med otte kandidater til syv pladser skulle det være sikkert, at der bliver kampvalg til forretningsudvalget på BUPL's ekstraordinære kongres, som holdes i dag den 11. marts på Scandic Hotel i København. Følg slagets gang på www.bupl.dk
År: 2004 Nr.: 11
Ekstraordinær kongres i næste uge skal vælge ny forbundsledelse og vedtage handleplan, som skal sikre, at BUPL kan komme videre
År: 2004 Nr.: 10
Institutioner skal indrettes, så de passer til moderne forældres behov. Sådan lyder kravet fra forældre og politikere. Men der er stor fare for, at man glemmer det vigtigste, nemlig at de skal passe til børnenes behov, advarer en forsker fra Danmarks Pædagogiske Universitet.
År: 2004 Nr.: 10
Jeppe Christoffersen frygtede "et halvt år i ble-helvede", da han startede i praktik i Jægersborg Vuggestue. I stedet blev det til et stort og udfordrende udviklingsprojekt, for han lavede i samarbejde med sin praktikvejleder en naturlegeplads.
År: 2004 Nr.: 09
Børnefamilierne skal have hjælp til at få hverdagen til at hænge sammen, lød meldingen i sidste uge fra socialminister Henriette Kjær (K). Hun foreslår bl.a en taxameterordning, hvor forældre kun skal betale for den tid, deres børn bliver passet. Men det kan ramme de svageste, viser undersøgelse fra Århus
År: 2004 Nr.: 08
Lederne i de københavnske daginstitutioner er utilfredse. Kommunens indkøbsaftaler tvinger dem til at opsige aftaler med håndværkere, de har brugt i mange år, fratager dem retten til at købe tilbudsvarer i butikkerne og begrænser institutionernes selvforvaltning. Til gengæld sparede Københavns Kommune sidste år 23 millioner på de fælles indkøb
År: 2004 Nr.: 08
Ekstraordinær kongres angiver retningen, generalforsamlingerne diskuterer de konkrete forslag og den ordinære kongres til efteråret beslutter. Det er køreplanen for en revision af løn- og ansættelsesvilkårene for BUPL's lønnede tillidsfolk.
År: 2004 Nr.: 07
Læreplaner vil være et tilbageskridt for dansk pædagogik, mener Søs Bayer, rektor for Dannerseminariet, og pædagogerne Jytte Hare og Tina Petersen fra to institutioner i Hillerød. De mener, at legen er dømt ude. De obligatoriske planer vil kun føre til en mere læringspræget hverdag, der ikke sikrer, at børn lærer mere, men bare lærer noget andet.
År: 2004 Nr.: 07
Mindst seks forældrebestyrelser i de århusianske daginstitutioner har nedlagt sig selv. Det sker i protest mod, at politikerne har lagt det overordnede ansvar for store besparelser ud til institutionerne selv. En alt for omfattende opgave, mener bestyrelserne.
År: 2004 Nr.: 05
I 2003 satte daginstitutionerne en ny trist rekord med 1641 fyringssager. Bag de mange sager gemmer sig endnu flere, hvor pædagoger bliver presset ud. I takt med at presset på pædagogerne stiger og stiger, bliver tolerancen på personalestuen mindre og mindre. Tina Poulsen har oplevet at blive frosset ud af kollegaerne. Den 10. juni 2003 gav hun op og sendte sin afskedigelse. Hun er en af de mange, der ikke optræder i statistikken
År: 2004 Nr.: 04
Forældrene betaler en stadig større andel af udgifterne
År: 2004 Nr.: 04
Forældre der spiser frokost sammen med deres børn i vuggestuen og bagefter lægger dem til at sove middagssøvn. Forældre der lige kigger ind og siger hej, inden de går tilbage til arbejdet, og forældre der i det hele taget deltager meget mere i dagligdagen, fordi de arbejder i rummet lige ved siden af. En ny type institution er på vej
År: 2004 Nr.: 04
Seks ud af ti institutioner frygter, at det bliver sværere at tiltrække ledere det kommende år. BUPL's Ledersekretariat mener ikke, der er grund til panik. Et generationsskifte er på vej, og nok af unge står klar til at tage over, lyder vurderingen.
År: 2004 Nr.: 03
Hvad skal børn have oplevet, opdaget, hørt, set og lært i deres første seks-syv leveår? Hvad skal de minimum have været i berøring med? De spørgsmål har Børn&Unge stillet en række mennesker for at få et bud på, hvad børn skal kunne, når de står ved den første alvorlige skillevej i deres liv: Overgangen til skolen.
År: 2004 Nr.: 03
År: 2003 Nr.: 51
År: 2003 Nr.: 51
År: 2003 Nr.: 51
År: 2003 Nr.: 51
År: 2003 Nr.: 51
År: 2003 Nr.: 51
Den ny arbejdsskadereform, der træder i kraft ved årsskiftet, gør det lettere for pædagoger at få anerkendt skader, der hidtil er blevet afvist. En klar forbedring, siger socialrådgiver i BUPL.
År: 2003 Nr.: 50
Findes der gode pædagoger. Finder der dårlige pædagoger. Skal det i givet fald kunne ses på lønnen, om pædagogen tilhører den ene eller anden kategori? Sådan lød spørgsmålet, Børn&Unge stillede nogle af deltagerne i BUPL's femte træf for fællestillidsrepræsentanter. Træffets tema var "Ny Løn og nye, alternative lønmodeller"
År: 2003 Nr.: 48
Det er alt for tilfældigt, hvad de kommunale målsætninger for daginstitutioner fokuserer på, viser ny undersøgelse. Daginstitutionsområdet trænger til et fælles, uafhængigt forum, der kan følge og påvirke udviklingen, mener forsker Søren Smidt
År: 2003 Nr.: 47
Støttepædagoger er en usynlig og undervurderet faggruppe. Det er baggrunden for projektet "Støttepædagogen som forandringsagent", som gerne skulle sætte deltagerne bedre i stand til at dokumentere deres arbejde og argumentere over for institutioner, andre eksperter, forvaltninger og politikere
År: 2003 Nr.: 46
Kontorarbejdet tager mere og mere af institutionslederens tid. Det problem har lederne af børneinstitutionerne i to små sjællandske kommuner fundet en praktiske løsning på. De deler en sekretær
År: 2003 Nr.: 46
Hastværket med at lave lovforslaget om læreplaner har givet for mange uklarheder om, hvad man egentlig vil opnå med læreplaner for småbørnsområdet. Læreplansforslaget er udelukkende hastet igennem, fordi det skulle være socialministerens bidrag til at bryde den negative sociale arv, mener BUPL, og det holder ikke
År: 2003 Nr.: 46
Hver fjerde kommune skærer i antallet af ansatte per barn. Især vuggestuerne ser ud til at blive ramt af nedskæringer.
År: 2003 Nr.: 45
Den nye generation af pædagoger har lyst til fagligt arbejde. Heldigvis, for generalforsamlingerne i fagforeningerne efterlod indtrykket af en organisation, der har brug for alle gode kræfter.
År: 2003 Nr.: 45
Et historisk lavt fremmøde og en historisk stille forsamling resulterede i en historisk hurtig generalforsamling, da BUPL Storstrøms Amt mødtes onsdag i sidste uge og skældte ud på regeringen
År: 2003 Nr.: 42
Firmaet Bruger-Hjælper Formidlingen har opgivet planerne om at bygge ti private institutioner i København, inden året er omme. Firmaets direktør, Torben Hansen, erkender, at han ikke kan få økonomien til at hænge sammen
År: 2003 Nr.: 42
Over halvdelen af landets kommuner skærer ned på børne- og ungeområdet næste år. Det sker samtidig med, at regeringen blæser til kamp mod den sociale arv og kommunernes mål og visioner for området bliver stadig flottere
År: 2003 Nr.: 42
Formanden for BUPL Fyn, Lars Søgaard, mener, at Odense Kommunes nye spareplan er en katastrofe for især SFO'erne
År: 2003 Nr.: 40
Man må godt vise film fra den lokale videoudlejning i klasseværelset, fastslår Kulturministeriet. Ekspert i ophavsret tilføjer, at samme regler gælder for vuggestuer og børnehaver.
År: 2003 Nr.: 39
Selv om danske vuggestuer er ganske gode, har de muligheden for at blive verdens bedste. Mikael Witte har skrevet en bog om, hvad der skal til. Blandt andet opfordrer han pædagogerne til at lytte til børnenes personlige sprog. Og i øvrigt råbe op om, at de laver et vigtigt stykke arbejde
År: 2003 Nr.: 38
I finanslovforslaget for næste år er der f.eks. ikke afsat én ekstra krone til at forbedre ressourcerne for det pædagogiske arbejde.
År: 2003 Nr.: 38
Alt det sjove er for længst skåret væk på Ravnekærinstitutionen i Nyborg, som har været gennem konstante sparerunder de sidste fem år. Sidste års besparelser blev klaret ved, at en række medarbejdere frivilligt valgte at gå ned i tid, men nu står en ny sparerunde for døren
År: 2003 Nr.: 37
I Fredericia blev to institutioner til én. Sammenlægningen er gået langsomt og med en sparringspartner på sidelinjen. Det er ifølge personalet opskriften på succes
År: 2003 Nr.: 37
Da to selvstændige institutioner blev til Eventyrhuset i Fredericia, havde de en erhvervspsykolog med på sidelinien til at hjælpe dem igennem forandringerne
År: 2003 Nr.: 37
Pasningsgarantien skal nu være en realitet i landets næststørste by, Århus. Til gengæld vil politikerne sende en grønthøster rundt og skære på samtlige driftsudgifter. Resultatet kan meget vel blive, at børneområdet selv kommer til at betale
År: 2003 Nr.: 36
Børnehaveleder Kim Madsen fra Odense fik sidste år et irettesættende brev fra kommunen, fordi han var med til at protestere mod nedskæringerne. Men han lader sig ikke skræmme, selvom politikerne allerede fægter med sparekniven igen.
År: 2003 Nr.: 35
Tidlig indlæring er gavnligt for børnene, siger man i Frankrig. Så de små franskmænd starter i "moderskolen" fra to-års-alderen. Og venlige lærerinder sørger for, at de lærer noget.
År: 2003 Nr.: 35
I Børnenes Hus i Randers tager pædagogerne sig også af børnenes forældre. I Nordbyen, hvor den integrerede institution ligger, bor mange familier med sociale problemer, men ved at lytte, undre sig og stille spørgsmål til den måde, forældrene forvalter deres rolle på, yder pædagogerne hjælp til selvhjælp
År: 2003 Nr.: 34
Aldrig før har kommunerne fået så få midler at gøre godt med i spillet om at få økonomien til at hænge sammen.
År: 2003 Nr.: 33
Grænseoverskridende. Intimiderende. En overskridelse af privatsfæren. Det vil mange forældre kalde det, hvis barnets pædagoger inviterer sig selv på middag. Men Vuggestuen Røde Rose har siden 1971 haft stor succes med hjemmebesøg. Børn&Unge tog med til middag hos lille Alvilda
År: 2003 Nr.: 31
Børnene kender hverken hendes navn eller ansigt, men de elsker hendes tv-programmer. Siden Danmarks Radio i 1968 fik en børne- og ungdomsafdeling, har Anette Tony Hansen produceret danske kulturskatte som Ingrid og Lillebror og Ude på noget. Karrieren og kærligheden til børn startede på pædagoguddannelsen
År: 2003 Nr.: 30
Mens regeringen arbejder for mere fleksible åbningstider i landets institutioner, vælger flere og flere kommuner at holde mere lukket.
År: 2003 Nr.: 29
Fordommme skal bearbejdes med humor, accept og nysgerrighed. Opskriften er Helle Kiruds. Hun er 39 år, pædagog, indvandrer fra Fyn og har som tosprogskonsulent haft succes med at integrere tosprogede småbørn i Ishøj Kommunes daginstitutioner
År: 2003 Nr.: 28
En ældre skrutrygget mand med hornbriller, der forsker i atomfysikkens mysterier. Det er det billede, mange ser for sig, når de skal gætte på, hvem der står i spidsen for Mensa - foreningen for højt intelligente. Men nej. Den danske formand er 35 år ... og pædagog
År: 2003 Nr.: 27
Kommunerne er godt i gang med at lægge institutioner sammen eller skabe andre ændringer i ledelses- og institutionsstrukturen. Mange kommuner regner med at tynde ud blandt ledere og souschefer i den forbindelse
År: 2003 Nr.: 27
Daginstitutioner kan være med til at bryde den negative sociale arv. Men forskningen viser, at det kræver midler til at forbedre normeringerne. For få voksne, for mange børn i grupperne, støj og dårligt miljø kan være med til at fastholde de mønstre, der fører den sociale arv videre, mener Henning Pedersen, medlem af BUPL’s forretningsudvalg
År: 2003 Nr.: 26
Aldrig har psykologer og psykiatere set så mange stressede børn. Psykolog Margrethe Brun Hansen og psykiater Gideon Zlotnik mener, at flere børn i dag er stressede, fordi voksne stiller for høje krav eller kræver, at legen skal have et formål. Systematisk læring bør bandlyses i daginstitutionerne, fordi det stresser
År: 2003 Nr.: 25
En tidlig, kvalificeret indsats er nødvendig, hvis man vil bryde den sociale arv. Kommunerne skal lave bedre rammer, så daginstitutionerne kan arbejde mere systematisk for at opdage børn med særlige vanskeligheder og sætte ind med en bred indsats, mener Bente Jensen, DPU
År: 2003 Nr.: 25
De voksne smitter danske børn med stress. Det har Børnehuset Humlen taget konsekvensen af. Gennem et toårigt udviklingsprojekt og med hjælp fra en stresskonsulent er børnehuset blevet et frirum, hvor børnene kan slappe af og udvikle sig i deres eget tempo
År: 2003 Nr.: 25
I Gaia Integration i Herning introduceres flygtninge- og indvandrerkvinder med små børn for den danske institutionskultur. Børnene bliver ikke kun passet, både børn og mødre bliver trænet i at være en del af en daginstitution. Når de er klar, sluses de videre til en "rigtig" institution
År: 2003 Nr.: 24
Jeg mener, det øger den sociale ulighed, og forældrene tages som gidsler i en velfærdspolitisk situation, vi langt hellere skulle samle kræfterne om at forandre!
År: 2003 Nr.: 24
Nordiske forældre ønsker at kunne vælge mellem forskellige pasningsformer, både offentlige og private. Men det offentlige skal give tilskud til alle former og stå som garant for sikkerhed, kvaliItet og tryghed, viser ny nordisk undersøgelse
År: 2003 Nr.: 23
I 2000 var ungdomsskoleklubben Hampen i Tanzania for at bygge en klub. Nu er det endelig lykkedes at få nogle af de unge fra den afrikanske klub på genbesøg i Ølstykke. Børn&Unge var med på en rundtur i Ølstykke
År: 2003 Nr.: 22
Det er umuligt at have 1300 mennesker siddende på sjælen. De vejer for meget. Alligevel prøver fællestillidsrepræsentant Lonnie Weiglin at tage sig af BUPL’s medlemmer i Odense. Et stort fagligt engagement og en endnu større portion stædighed har fået hende til at flytte sit pædagogiske omsorgs-gen fra børnene til pædagogerne
År: 2003 Nr.: 20
Fies dage er fyldt med børn. Hjemme er det Anders på fire år og Ebbe på ét år, og i Børnehaven Mariesminde i Kolding er det de 20 "ræve-børn". Anne Sophie Kristensen, bedre kendt som Fie, elsker at være pædagog. Hendes veludviklede antenner spotter hurtigt børnenes stemninger, humør og behov, og med sit nærvær guider hun dem gennem dagens oplevelser, udfordringer og konflikter
År: 2003 Nr.: 19
Pædagogernes arbejdsforhold er så dårlige, at Arbejdstilsynet i gennemsnit finder tre problemer i hver daginstitution. Kommunerne mener ikke, det står helt så slemt til.
År: 2003 Nr.: 15
Må man viderebringe børns tegninger og portrætter i personlige mapper i overgangen mellem børnehave og skole? Ekspert i forvaltningsret og persondatalov fortæller, at pædagoger uden problemer kan lave børnemapper, kufferter eller billedbøger, bare forældrene først får besked.
År: 2003 Nr.: 15
En personlig mappe med børnetegninger, der følger barnet i overgangen fra børnehave til fritidshjem eller til skole, er et elsket pædagogisk redskab. Men i et nyt forslag fra Københavns Kommune kommer pædagogikken i karambolage med lovgivningen.
År: 2003 Nr.: 14
Efter en meget vanskelig begyndelse har personalet på daginstitutionen Guldregn fået begravet spøgelserne fra en kaotisk tid.
År: 2003 Nr.: 13
På dagen, hvor krigen brød ud i Irak, blev der sluttet fred mellem lederne i BUPL og fagforeningen. Efter sidste års kongres truede flere ledere med at forlade BUPL, fordi et forslag om fem stemmeberettige, delegerede til kongressen blev stemt ned, men i dag ser lederne lyst på fremtiden.
År: 2003 Nr.: 13
Fra Accra ved Guniea Bugten i Syd til Wa i det støvede Nord rapporterer Børn&Unge om børneliv i Ghana. I sidste nummer besøgte vi en børnehave, og i dette nummer møder vi de drenge og piger, som er flygtet fra det stille landsbyliv i Nord for at søge lykken i byen. Mange af dem er endt blandt Accras 20.000 gadebørn, og vi taler med de ildsjæle, der forsøger at hjælpe dem. Serien fortsætter. Biografer, modetøj, et arbejde og andre drenge end naboens søn. Rygtet om storbylivets goder er nået ud i de yderste afkroge af Ghana. Teenagepigerne oplever deres søstre og veninder vende hjem til landsbyen med nye sandaler, et væld af ørenringe og flere sæt gryder til medgiften. De vil også afsted, men lykken er lunefuld
År: 2003 Nr.: 12
Fra Accra ved Guniea Bugten i Syd til Wa i det støvede Nord rapporterer Børn&Unge i dette og de kommende numre om børneliv i Ghana. Vi har besøgt børnehaver og vuggestuer, og talt med drengen der sælger snacks på stranden. Teenagemoderen, der sover på gaden. Og den prostituerede, der bytter sin krop med mad. Dette er første nummer i serien. Børnene har tavler at tegne på. Men selv om de kun er fem år gamle, skal de sidde på stolen hele dagen, og pædagogen bestemmer, hvad de skal tegne. Dræbende udenadslære og hård disciplin er hverdagen i Alko Nursery i Ghana. Det vil et BUPL-projekt nu ændre på
År: 2003 Nr.: 11
De 900 institutionsledere og souschefer i Århus Kommune får nu mulighed for anonym rådgivning. Tilbuddet kommer blandt andet i erkendelse af, at der er langt fra forvaltningen ud til lederne i de enkelte institutioner.
År: 2003 Nr.: 10
Det er blevet så sikkert for HIV-positive at få børn, at læger er begyndt at behandle dem for barnløshed.
År: 2003 Nr.: 10
Vi må forudse, at børneområdet endnu engang skal holde for - og det er og bliver uacceptabelt, hvis skattelettelserne i regeringens udspil vil blive finansieret ved ringere velfærdsydelser og/eller øget brugerbetaling.
År: 2003 Nr.: 10
År: 2003 Nr.: 06
Støj, indeklima, for tunge løft og dårlige arbejdsstillinger er stadig dagligdag for pædagogerne. På trods af flere års fokus på området er der ikke sket forbedringer, viser Arbejstilsynets nyeste tal.
År: 2003 Nr.: 05
Prisen på en daginstitutionsplads bliver ved med at stige mere end andre varer - og også mere end lønnen.
År: 2003 Nr.: 04
Socialministeren vil gøre det muligt for private at oprette børneinstitutioner og legalt at tjene penge på dem.
År: 2003 Nr.: 04
Opløftende erfaringer med den pædagogiske diplomuddannelse. Alle profiterer af den
År: 2003 Nr.: 03
I efteråret 2002 blev to børn og to voksne i en række institutioner i Århus smittet med hepatitis A. Pædagogerne kræver nu forebyggende vaccine mod den smitsomme leverbetændelse. Det afvises af embedslægen. Speciallæge støtter dog pædagogernes ønske
År: 2003 Nr.: 03
Pædagogerne i Gadekæret i Århus har fået en stor udfordring i fire-årige Rasmus. Han er en ualmindelig velbegavet knægt, men til gengæld halter det med praktiske opgaver. Det har givet både grå hår og mange smil i institutionen
År: 2002 Nr.: 51
Ingen erstatning til pædagog for arbejdsskade, som har tvunget hende på efterløn
År: 2002 Nr.: 51
Pædagogerne fra Humlebien Børnehus og Cirkusgrundens Vuggestue deltager i et projekt om at samarbejde med psykisk syge forældre. Nu tør de tale med børn og forældre om problemerne.
År: 2002 Nr.: 48
Luisa havde ikke tid til at gå i børnehave. Hun skulle købe ind, stryge farens skjorter og passe lillebroren. For hendes mor var depressiv og rejste sig sjældent fra sofaen. Først efter mange års psykologhjælp og morens død har Luisa mod på selv at være mor.
År: 2002 Nr.: 48
I mindst 50.000 danske børnefamilier er mor eller far psykisk syg. Men ingen snakker med børnene om problemerne. Det er en misforstået opfattelse af omsorg, når man ikke taler med børnene om det, der er deres virkelighed, mener familieterapeut.
År: 2002 Nr.: 47
Gode og trygge rammer i daginstitutionen giver udsatte børn en god ballast for resten af livet, mens for lidt plads og få pædagoger omvendt kan forstærke den negative sociale arv. Det viser en undersøgelse fra Socialforskningsinstituttet, som efterlyser dansk forskning på daginstitutionsområdet
År: 2002 Nr.: 47
BUPL bygger i ny velfærdsredegørelse videre på sit forslag fra 1999 om gratis daginstitutioner. 3-9-årige skal have ret til en institutionsplads, og kommunerne forpligtes til at overholde kvalitetsmæssige mindstemål.
År: 2002 Nr.: 47
År: 2002 Nr.: 47
Den viden, pædagoger har om familier med problemer, udnyttes ikke godt nok. Det mener leder Margot Clemmensen, som har lavet et konkret forslag til, hvordan børnehaven kan indgå i den tidlige forebyggelse.
År: 2002 Nr.: 46
Over halvdelen af landets kommuner skærer ned på børnepasningen næste år.
År: 2002 Nr.: 46
Beskæftigelsesministerens forslag til en ny arbejdsskadelov truer retssikkerheden og skaber ikke den efterlyste klarhed om, hvornår en skade er en arbejdsskade.
År: 2002 Nr.: 45
Hurtige nyheder på e-mail, dialog med sagsbehandlere, overskuelige menupunkter og direkte adgang til dine foretrukne emnesider. BUPL's nye hjemmeside muliggør daglig og personlig dialog med fagforeningen
År: 2002 Nr.: 44
Som pædagoger skal vi endda blive endnu bedre til at fokusere på det, der er med til at bryde den sociale arv. Det kan vi simpelthen ikke blive gode nok til.
År: 2002 Nr.: 42
Små børn er faktisk langt klogere, end vi gik og troede. De allerfleste babyer kan nemlig hurtigt lære tegn for en hel række almindelige ting i deres hverdag. Dermed kan de kommunikere præcist - længe før de første ord.
År: 2002 Nr.: 40
Eget bibliotek, højtlæsning, fortælleøvelser og masser af bogstav-, rim- og remselege. Med disse initiativer sætter Østerfælled Børnehus på Østerbro i København fokus på bogen og barnet. Resultatet er børn, der vil være forfattere, forældre, der inspireres til højtlæsning, og pædagoger, som oplever faglig stolthed, når børnene udvikler sig til glade og gode læsere
År: 2002 Nr.: 38
Pædagoger og pædagogmedhjælpere har i den forløbne uge strejket flere steder i landet. Der ventes flere konfrontationer i den kommende tid, for det ser ud til, at det i høj grad bliver børne- og ungeområdet, der står for skud, når kommunerne svinger sparekniven i forbindelse med næste års budget.
År: 2002 Nr.: 37
Vi ved godt, hvad vi selv kan, men det er godt med en profilering af vores fag. Det siger nogle af de pædagoger, der har været med i høringsgrupper omkring udformningen af BUPL's pædagogiske profil.
År: 2002 Nr.: 37
Mobning og chikane præger mange institutioner. Men hvad kan man gøre ved det? 100 pædagoger mødtes i Århus på "Café Rummelighed og Mangfoldighed" for at komme med deres bud. Cafeen var en del af i et forebyggelsesprojekt i Silkeborg og Århus.
År: 2002 Nr.: 36
Kvindelige pædagoger i vuggestuer og børnehaver har den tredje laveste dødelighed blandt kønsfællerne. Selvmordsraten er dog højere end gennemsnittet i den erhvervsaktive del af befolkningen.
År: 2002 Nr.: 35
De mere end 25.000 vuggestue- og børnehavebørn, som er født for tidligt, har nogle helt særlige behov. Men de bliver ofte overset i institutionerne, fordi pædagogerne mangler den nyeste viden
År: 2002 Nr.: 33
Alle børn på 41/2 år i Greve Kommune bliver sendt på "en tur i junglen", så pædagoger og sundhedsplejersker kan se, hvor gode de er til at slå kolbøtter, hoppe, kravle og holde balancen. Formålet er at opspore børn med sansemotoriske vanskeligheder og forsinket motorisk udvikling for at forebygge, at de får problemer i skolen.
År: 2002 Nr.: 33
For den tre-årige, der skifter fra vuggestue til børnehave, er det vigtigste at blive integreret i børnegruppen, siger to forskere i ny bog. Pædagogernes rolle er at støtte barnet i at blive en del af det fælles børneliv.
År: 2002 Nr.: 28
Gyserføljetonen om besparelser i kommunerne fortsatte i den forløbne uge med vrede forældre på stormøde, forældrebestyrelser, som truede med at skride, og vestjyske pædagoger, som nedlagde arbejdet for første gang i 18 år. Et mærkværdigt parallelt indslag var en storstilet, officiel konference om kvalitet i daginstitutioner.
År: 2002 Nr.: 26
Aftalen om næste års kommunale budgetter fører til alvorlige nedskæringer, forudsiger formanden for Kommunernes Landsforening. Også regeringen kryber til korset og dropper alle reklameindslag om serviceforbedringer
År: 2002 Nr.: 25
Det er vigtigt, at pædagoger ikke belønner det barn, der bider. Og det gør de, hvis de giver barnet for meget opmærksomhed. I stedet skal det barn, der bider, tages ud af legen, råder psykolog
År: 2002 Nr.: 25
Det er en kilde til stor afmagt hos pædagoger, når børn i institutionen bider. Især når det inspirerer andre børn til også at bide. Det oplevede personalet i Smykkeskrinet på Frederiksberg, hvor problemet til sidst tog overhånd
År: 2002 Nr.: 25
Pædagogerne er uenige om, hvorvidt der skal laves nationale læreplaner for vuggestuer og børnehaver. I en undersøgelse foretaget af BUPL er medlemmerne delt i tre lige store grupper af fortalere, modstandere og skeptikere
År: 2002 Nr.: 24
Det kan være svært at leve i en meget anderledes kultur. Ikke mindst for familiernes børn, som ikke selv har valgt at blive rykket op med rode. Alene starten i en fremmed daginstitution med et nyt sprog er en kæmpe omvæltning. Tre danske mødre fortæller, hvordan det har påvirket deres børn at flytte til Ungarn
År: 2002 Nr.: 24
Pædagogerne skal selv være med til at diskutere og formulere eventuelle overordnede retningslinjer for småbørnsområdet, mener tre af de pædagoger, som har deltaget i BUPL's undersøgelse af medlemmernes holdning til nationale læreplaner
År: 2002 Nr.: 24
Fire ud af ti mænd opgiver at gennemføre pædagogstudiet, viser en pilotundersøgelse. Mænd møder modsatrettede forventninger og skal ofte forklare, hvorfor de har valgt pædagogjobbet. Derfor falder forholdsvis mange mænd fra studiet, mener forsker.
År: 2002 Nr.: 19
Med den såkaldte "nye forældregeneration" stiger antallet af klager over både pædagoger og daginstitutioner voldsomt. Klagerne går lige fra hundelopper i tøjet, støv i krogene og til langvarig utryghed ved at aflevere børnene i børnehaven
År: 2002 Nr.: 17
Der er færre børn i Danmark. Til gengæld lever børnene ligesom deres forældre et mere hektisk liv end tidligere. De fleste af de små børn går i daginstitution. Rigtig mange af de større børn og unge går til en eller anden form for sport eller anden fritidsaktivitet. Fritidsjob er meget almindeligt for unge på mellem 13 og 15 år
År: 2002 Nr.: 17
Urolige, ukoncentrerede og flaksende børn har ikke fået hjælp til at styre deres opmærksomhed og har derfor ikke fået det altafgørende "hul igennem til verden". Grundlaget skal lægges af forældrene, men en opmærksomhedens pædagogik kan hjælpe børn til at udvikle koncentrationsevnen senere hen
År: 2002 Nr.: 16
Bekymring for risikobørn er et godt grundlag for handling, viser erfaringer fra Silkeborg Kommune, som for fire år siden indførte et "Bekymringsbarometer". Men pædagoger mener ikke, at kommunen har afsat tilstrækkelige midler til at fuldføre det visionære projekt
År: 2002 Nr.: 15
Efter en tragisk dødsulykke har alle daginstitutioner i Århus Kommune fået påbud om, at der altid skal være en voksen på legepladsen sammen med børnene. Eksperterne advarer om, at skærpet opsyn kan hindre børnenes udviklingsmuligheder. På den anden side skal børnene ikke overlades til sig selv.
År: 2002 Nr.: 13
I England starter skolen allerede i børnehaven. De tre til femårige har en fastlagt undervisningsplan, som de alle skal igennem, inden de kan komme i skole fra de er fyldt fire år. For vuggestuebørnene er der lidt friere rammer. Og sådan er det også i den private institution Abacus i syd London, som har 25 børnehavebørn og 25 vuggestuebørn. Men meningerne om systemet er delte.
År: 2002 Nr.: 12
Skal småbørnspædagogikken beskrives i et nationalt dokument - en lære- eller rammeplan? Og hvad skal i så fald beskrives? En mere præcis og specifik national læreplan har været diskuteret ivrigt gennem et stykke tid. Socialministeren mener ikke, at der skal udarbejdes en læreplan. Tre børneforskere er henholdsvis for, imod og betænkelig
År: 2002 Nr.: 12
BUPL arbejder med et bud på det, man kalder nationale anbefalinger for småbørnsområdet. En sådan beskrivelse kan være med til at anerkende, at det pædagogiske arbejde er en vigtig samfundsmæssig opgave. Nu skal medlemmerne spørges om deres holdninger til en national beskrivelse af mål og værdier
År: 2002 Nr.: 12
Venstre i Århus har politisk opbakning til at indføre en taxameterordning i daginstitutionerne. Forældrene siger ja, mens oppositionen og BUPL Århus er betænkelige. Skjern Kommune har haft en lignende ordning i 10 år, og kommunens pladsanviser siger, alle er tilfredse. Det er sagsbehandler i BUPL Ringkøbing Amt uenig i
År: 2002 Nr.: 11
I en række kommuner bliver udgifter til barsel ikke altid kompenseret på institutionerne. Resultatet er nogle steder kæmpe underskud, som institutionerne hænger på i årevis, og BUPL går nu til Tilsynsrådet
År: 2002 Nr.: 11
Pædagoger skal sætte sig ordentligt ind i teorierne for at kunne støtte børns udvikling på en faglig kvalificeret måde, mener Annegrete Brøner. Hun holder kurser i Daniel Sterns teorier om børns kompetencer og synes, at pædagoger er for lidt teoretiske og derfor får pædagogiske begreber galt i halsen
År: 2002 Nr.: 10
Det er ikke nødvendigvis en gave at være højt begavet - og slet ikke, hvis man er barn. Omgivelserne har ofte svært ved at acceptere særligt begavede børn, og mange forældre er frustrerede over lærere og pædagogers fokus på barnets svage sider frem for de stærke
År: 2002 Nr.: 09
Kompetente børn, selvforvaltning og "at tage udgangspunkt i det enkelte barn" er modeord, som danske pædagoger har slugt råt uden at reflektere fagligt over dem. Det har betydet asociale, utrygge, forvirrede og selvoptagne børn, som er ladt i stikken af ansvarsløse voksne, mener tidligere seminarielærer, cand.rer.soc. Carsten Ringsmose
År: 2002 Nr.: 07
To børn. Det ene går i vuggestue og det andet i børnehave, mens far og mor går på arbejde. Det bliver de simpelthen nødt til, for det koster at bruge daginstitution. Og det koster mere og mere. Hvor meget mere, har Pædagogisk Medhjælper Forbund fundet ud af
År: 2002 Nr.: 04
Dårligt psykisk arbejdsmiljø i den udliciterede institution Klosterdalen i Kalundborg tvinger personalet væk eller gør dem syge. Driftsherren, Børn & Unge Fonden, der ifølge en uvildig rapport har skabt problemerne, siger, at problemerne nu er løst, og anklager til gengæld BUPL for overenskomststridig arbejdsnedlæggelse
År: 2002 Nr.: 04
Forslaget om at lade pengene følge barnet vil blive dyrt, fordi arbejdsudbuddet vil falde og skatteindtægterne blive mindre. En anden konsekvens vil være et øget frafald af arbejdskraft fra områder som ældreomsorg og børnepasning, der er domineret af lavtlønnede kvinder
År: 2002 Nr.: 02
25 vuggestuebørn og en kunstpædagog har samarbejdet om at forvandle et grimt plankeværk til en oplevelse. I juni i år boltrede børnene sig med pensler og maling, og nu kan de dagligt glæde sig over det fine resultat
År: 2001 Nr.: 51
Pædagogerne i Vollsmose i Odense var ved at bukke under tidligere på året. Børnene i de belastede områder var blevet for stor en mundfuld. Otte institutioner har siden fået færre børn per stue. Men de sidste fire institutioner har kun fået penge
År: 2001 Nr.: 51
"Sørg for, at børnene ikke sutter på legetøj med ftalater - og kræv skriftlige garantier, når I køber nyt legetøj," er Grøn Informations råd til vuggestuerne
År: 2001 Nr.: 50
Det er svært at finde legetøjsforhandlere, der vil give skriftlige garantier for, at legetøjet er ftalatfrit
År: 2001 Nr.: 50
I den sidste uge af valgkampen kom der alligevel penge på bordet til børneområdet. Socialminister Henrik Dam Kristensen lovede 100 millioner kroner over tre år til at afprøve de ideer til højnelse af kvaliteten i det pædagogiske indhold, der ligger i KID-projektet.
År: 2001 Nr.: 47
Faste madordninger bliver stadigt mere almindelige i børnehaver og skoler, men kun de færreste er opmærksomme på, at køkkenerne skal være godkendt af myndighederne
År: 2001 Nr.: 47
Fremtidens børnefamilier kan mikse en helt ny ret af suppedasen dårlig samvittighed, manglende tid og høje forventninger. Det får konsekvenser for pædagoger og kommuner, mener en fremtidsforsker
År: 2001 Nr.: 47
Endnu en undersøgelse viser, at pædagoger har fået så mange nye opgaver, at de kun har tid til at tilbringe under halvdelen af arbejdstiden sammen med børnene. I København er pædagogerne kun 48 procent af tiden i børnegrupperne
År: 2001 Nr.: 46
Undersøgelsen af tidsforbruget i københavnske småbørnsinstitutioner viser, at det især er øget kontakt til forældrene, ledelse og administration, deltagelse i møder, tilfældige afbrydelser, praktisk arbejde og pædagogernes bestræbelser på at synliggøre det pædagogiske arbejde, der "stjæler" tiden fra børnene
År: 2001 Nr.: 46
Socialdemokratiets børnepolitiske ordfører vil hjælpe kommunerne til at kunne leve op til bestemte kvalitetsstandarder i daginstitutionerne
År: 2001 Nr.: 46
Det skal være sjovt at gå på arbejdet er holdningen i daginstitutionen Toftegården. Her får medarbejderne aldrig nej, hvis de vil prøve en god idé af - heller ikke selvom det koster penge. Hvis budgettet ikke slår til, bliver der søgt om støtte i private fonde og hos erhvervsvirksomheder.
År: 2001 Nr.: 43
Klaus Wilmann, tidligere næstformand i BUPL, er blevet udpeget som formand for Børnerådet. Børneperspektivet skal tænkes ind i al lovgivning, nye regler for barsel og bedre integration af tosprogede, lyder programerklæringen.
År: 2001 Nr.: 40
På en tilfældig dag foretog Børn&Unge en tilfældig rundspørge i en tilfældigt udvalgt daginstitution. Vi havnede i Børnehuset Solbjerg i Værløse
År: 2001 Nr.: 39
BUPL Nordjylland kalder undersøgelsen af aalborgensiske pædagogers tidsforbrug et uvidenskabeligt billede på de mange nye krav, der bliver stillet til pædagogerne, uden at de får mere tid til at løse dem. Det går ud over børnene, fordi det øgede arbejdspres ikke har udløst bedre normeringer
År: 2001 Nr.: 38
I Frankrig eksperimenteres der seriøst med med aldersintegrerede institutioner. En institution i Saint Maur ved Paris har både vuggestue og plejehjem under samme tag
År: 2001 Nr.: 38
År: 2001 Nr.: 37
Menneskelige værdier er stærkt undervurderede, når pengene skal fordeles i kommunen, mener far til barn i vuggestue
År: 2001 Nr.: 35
BUPL og PMF offentliggør i dag en tilfredshedsundersøgelse blandt forældre til børn i daginstitutioner. Forældrene er alt i alt temmelig tilfredse, men de fleste ønsker forbedringer
År: 2001 Nr.: 35
I Frederikshavn har SFOerne fået besked på at skære 20 procent på beskæftigelseskontoen. Pengene skal i stedet bruges til lærerlønninger. BUPL mener, at det er urimeligt, at SFOerne skal lide under kommunens fejl, selvom besparelserne er lovlige nok.
År: 2001 Nr.: 29
BUPL har stævnet Randers Kommune med et krav om 200.000 kr. i erstatning for grove æreskrænkelser og usaglig fyring af en pædagog, der urigtigt blev beskyldt for tvangsfodring af et ni-måneders barn. Påstanden havde intet på sig - alligevel blev pædagogen fyret for "manglende tillid".
År: 2001 Nr.: 27
Personaleflugt truer nu for alvor institutionerne og dermed børnene i Vollsmose ved Odense. Garvede pædagoger bukker under, og værdifuld viden siver væk i takt med opsigelserne
År: 2001 Nr.: 25
Børn vil helst være sammen med andre børn, og de kan lide at gå i daginstitution, fordi det er der, de kan lege med kammeraterne. Pædagoger og forældre ser gerne, at børn ikke bare leger for legens skyld, men at samværet fører til indlæring af kompetencer - især de sociale
År: 2001 Nr.: 24
Ordet forældresamarbejde giver ingen mening på arabisk. Og man når længst ved at appellere til følelserne hos arabiske forældre. Palæstinenseren Adham Dakwar tager rundt til daginstitutioner og udreder de mange misforståelser, der kan opstå i mødet mellem danskere og arabere
År: 2001 Nr.: 23
Møde med bossen i en privat kæde, som tjener mange dollars på privatiseringen af børnepasningen i eksperiment-nationen New Zealand
År: 2001 Nr.: 23
Er legepladsen et sted, hvor børnene leger, som de nu bedst kan, mens pædagogerne er opsynsmænd eller holder pause? Eller er den der, hvor urolige børn sendes hen som straf? Legepladsen, skoven eller parken kan blive rum fyldt med aktiviteter til aflastning for den ofte meget trange plads indendørs, mener to tidligere pædagoger, der tilbyder kurser i udepædagogik
År: 2001 Nr.: 22
År: 2001 Nr.: 22
Alt for mange børnesange synges for lavt og har for mange toner, siger sang- og småbørnspædagog Birgit Kahré, der efterlyser gode børnesange frem for CDer og bongotrommer i børneinstitutionerne
År: 2001 Nr.: 22
Langt de fleste kvinder trives ikke med at gå hjemme hos deres små børn i flere år. Hvis de tvinges til det, vil det gå ud over børnene. Tilfredshed med barselsorlovens længde, job og parforhold er afgørende for forældres og børns trivsel, påviser Dion Sommer i ny bog om følelseslivet i den nydannede familie
År: 2001 Nr.: 20
Det bebudede fald i børnetallet er i nogle kommuner luftig teori. I Gladsaxe er det dagens realitet. Her nedlægges 290 pladser fra 1. juni
År: 2001 Nr.: 20
Saml kræfterne, teoretikere, politikere og embedsmænd, og skab et familie- og arbejdsliv, der hænger sammen. Det ser vi alt for lidt af.
År: 2001 Nr.: 19
Det vil være et tilbageskridt for integrationenen af flygtninge og indvandrere, hvis de ledige kvinder vælger at passe børnene hjemme
År: 2001 Nr.: 18
Margrit Veng kunne i marts fejre et højst usædvanligt jubilæum: Siden 1976 har hun konstant haft et barn gående i Fritidshjemmet i Thomas P. Hejles Ungdomshus i København. I dag har hun både et barn og et barnebarn gående på fritidshjemmet
År: 2001 Nr.: 17
Det er omsorgsvigt at overlade de små børn til pædagogerne. Børn, der forlades af deres mor, inden de er to år, vil resten af livet være i tvivl, om de er elsket, og derfor kan de ikke indgå i ordentlige samspil med andre. Ole Schouenborg, psykolog, seminarielærer og forfatter til bogen "Velfærdsyngel", vil have kvinderne til at vende tilbage til yngelplejen
År: 2001 Nr.: 12
2. juledag var en sort dag for de ansatte på institutionen Remisen på Frederiksberg. Den dag udkom Berlingske Tidende med en forsidehistorie, der satte en lavine i gang af kritik og beskyldninger om omsorgssvigt i institutionen. Her udtaler personalet sig for første gang om deres oplevelse af begivenhederne.
År: 2001 Nr.: 11
Fra nogle børnehavebørn er der kontant afregning, hvis ikke de får den voksnes opmærksomhed her og nu, eller hvis den voksne vil bestemme. De slår, sparker eller bider den voksne. En daginstitutionsleder har undersøgt problemet i sin kommune
År: 2001 Nr.: 10
Odense Vuggestue fylder 100 år i denne måned. Det gør den måske ikke til landets ældste af slagsen, men det placerer den i veteranklassen
År: 2001 Nr.: 10
Kommunernes forbrug på pasning svinger fra 10.000 kroner pr. barn om året til 38.000 kroner. Børnene mærker på egen krop, at der findes et Overdanmark og et Underdanmark
År: 2001 Nr.: 09
Vi må have andre visioner for børns liv og børns institutioner end kortsigtet økonomi og nye styringsredskaber
År: 2001 Nr.: 09
Tusindkunst Pædagogerne i Jelling Kommune er glade for deres svendebrev. I forbindelse med projekt Tusindkunst har de været i "mesterlære" for at blive bedre til at udtrykke sig praktisk-musisk sammen med børnene
År: 2001 Nr.: 07
Pædagoger må forvente uforudsigelige skader, fordi de arbejder med børn. Det fastslås for første gang i en ny dom fra Østre Landsret, som BUPL nu har anket til Højesteret
År: 2001 Nr.: 06
Supervision er en proces, hvori der gives støtte til at udvikle den faglige kunnen. I det pædagogiske arbejde kan supervision være et godt redskab til at give både faglig og personlig vækst
År: 2001 Nr.: 05
Frie Børnehaver har med succes kastet sig ud i kampen om arbejde i udliciteringsivrige kommuner. Organisationen har netop indgået to aftaler med henholdsvis Gentofte og Skovbo Kommune
År: 2001 Nr.: 05
Børneforsker Stig Brostrøm har i en kronik beskyldt selvforvaltningspædagogikken for at være årsag til, at svage børn ikke bliver set og dermed ikke får den hjælp, de har behov for. Børn&Unge har inviteret Stig Brostrøm og børneforsker Jan Kampmann, som er fortaler for børns selvbestemmelse, til at tale sammen om blandt andet selvforvaltning og pædagogens rolle
År: 2001 Nr.: 05
En provokation, kalder Bente Sorgenfrey KL-plan om store besparelser på daginstitutionsområdet. De sparede millioner skal gå til folkeskolen
År: 2001 Nr.: 05
To timer hver dag går en medarbejder fra arbejdet på stuerne for at ordne alle rutineopgaverne. Vi har fået mere tid, lyder budskabet fra den integrerede institution Kildebo i Gladsaxe
År: 2001 Nr.: 04
"Derfor er der heller ingen tvivl om, at det har store konsekvenser for pædagogers muligheder for at give omsorg, at normeringerne er blevet så meget ringere."
År: 2001 Nr.: 03
Pædagoger skal ikke kunne tromme en calypsorytme for at lave rytmik med børnene. De skal hellere finde deres eget legebarn frem, for så får de børnene til at udfolde sig til sang og musik
År: 2001 Nr.: 02
Da børnene i Vuggestuen Mindegade hører, at der igen er rytmik på programmet, jubler de. »Jeg elsker rytmik,« siger Marie, og det gør pædagogerne også, for når de køber en "trommeekspert" udefra, har de fri til at nyde børnene og bare lege med
År: 2001 Nr.: 02
Drenge burde være et år længere i børnehaven. For deres hjerner er faktisk slet ikke skoleklare, og deres indlæring foregår på en helt anden måde end pigers. I det hele taget burde vi behandle de to køn anderledes, end vi gør, mener hjerneforsker Ann Knudsen
År: 2001 Nr.: 01
Vedtaget på BUPLs kongres 2000
År: 2001 Nr.: 01