Alle årgange Søg Facebook BUPL.dk
Søgning i fagbladet Børn&Unge

Der er søgt efter: udsatte børn or druk* or svigt* or misbrug* og sexmisbrug* or pædofili*. Søgningen fandt mere end 100 artikler. Vi viser kun de første 100
Uanset partifarve ønsker langt de fleste en god velfærd, som ikke kun er for de 80 procent, der kan klare sig selv.
År: 2017 Nr.: 17
Når robotterne slippes løs i Bastionen i Ringsted, bygger børnene med legoklodser ovenpå dem og bestemmer, hvad de skal sige. På den måde bliver børnene klædt på til en fremtid med flere robotter.
År: 2017 Nr.: 16
Hvordan skal pædagoger tage hånd om børn, der er ofre for selvskade eller seksuelle overgreb? Det giver to håndbøger af Lisbeth Zornig Andersen hjælp til.
År: 2017 Nr.: 14
Nanna Hovgaard har orlov fra sit pædagogstudie for at udleve sit podcasteventyr med veninden Josephine Kühn. De to står bag den populære serie 'Fries before guys' om at være ung kvinde i 20'erne.
År: 2017 Nr.: 14
Mange udsatte og tosprogede børn drømmer om en plads i et fritidstilbud, nogle så meget, at de tropper op i SFO’en for at få lov til at komme ind. Men forældrene vælger den fra. To ud af tre pædagoger ser udsatte børn, der ikke kommer i et fritidstilbud, selvom de ville have stor gavn af at komme.
År: 2017 Nr.: 14
Fritidsinstitutionerne har det svært. Derfor vil BUPL snart lancere et fritidsudspil, der skal sætte vigtigheden af gode fritidsinstitutioner tilbage på dagsordenen, siger BUPL’s formand, Elisa Bergmann.
År: 2017 Nr.: 14
År: 2017 Nr.: 13
Der er for meget fokus på læring i vuggestuen. Lad os i stedet tale om den vigtige følelsesmæssige omsorg, siger forsker Thomas Gitz-Johansen. Han har fulgt en vuggestue gennem et år og observeret børnene i perioder med både opslidende grådkoncerter og vild jubel.
År: 2017 Nr.: 12
Tæt samarbejde om tidlig indsats mellem sundhedsplejersker og pædagoger er endnu et temmelig uopdyrket land. Men potentialet er stort, viser flere kommuners erfaringer.
År: 2017 Nr.: 11
Danmark bruger milliarder på sundhedspleje og daginstitutioner i kampen for at mindske social ulighed, men vi kender ikke effekten af investeringen, siger økonom Miriam Wüst, der arbejder på en ny kortlægning af de to områder.
År: 2017 Nr.: 11
I regeringens nye aftale om bedre dagtilbud afsættes der 58 millioner kroner til forsøg med samarbejde sundhedsplejedagtilbudssamarbejde målrettet sårbare småbørn. God idé, mener de faglige organisationer, men normeringerne må forbedres.
År: 2017 Nr.: 11
Socialdemokraterne har for nylig foreslået tvangsopskrivning i vuggestue for etårige.
År: 2017 Nr.: 11
Der går i gennemsnit 11 år, før folk med alkoholproblemer søger hjælp. Når arbejdspladsen bakker op, er det både lettere for misbrugeren at erkende sit problem og få succes med behandlingen. Derfor er det vigtigt, at du støtter din medarbejder eller kollega.
År: 2017 Nr.: 10
Den fysiske selvskade har fået en ny dimension på nettet, hvor begreber som autotrolling og selfbaiting vinder frem. Samtidig er antallet af fysisk selvskadende unge stigende, og det vækker stærk bekymring blandt eksperter.
År: 2017 Nr.: 09
Hver femte danske ung har skadet sig selv eller gør det stadig. Men pædagoger har ikke redskaberne til at opdage eller håndtere selvskaden. Det kan koste liv, fortæller Mille Heskjær, der underviser i emnet på PAU-uddannelsen.
År: 2017 Nr.: 09
Med 580 millioner kroner over fire år skal kvaliteten i landets dagtilbud løftes. En styrket pædagogisk læreplan har fingeraftryk fra de pædagoger og ledere, der har deltaget i forarbejdet
År: 2017 Nr.: 08
Når bekymrede pædagoger sender en underretning ind til forvaltningen, aner de ofte ikke, hvad forvaltningen gør ved bekymringen. Og mange pædagoger synes, at kommunens indgreb ikke er tilstrækkeligt. »Virkeligheden er, at der ofte ikke bliver gjort noget,« siger ekspert.
År: 2017 Nr.: 08
Der kommer nu så mange underretninger, at det hæmmer socialrådgivernes mulighed for at vurdere sagerne ordentligt. Pædagogernes frustration vokser, fordi de skal underrette, men alligevel sker der ofte ikke noget.
År: 2017 Nr.: 08
Nu kan pædagogerne blive en del af de netværksmøder, der skal hjælpe udsatte børn og familier. Og sagsbehandleren er bare et opkald væk. Brønderslev lægger sagsbehandlingen helt om
År: 2017 Nr.: 08
Andelen af udsatte børn holder sig nogenlunde konstant på trods af gode indsatser og intentioner. Det er en myte, at problemerne kun kommer fra udsatte familier. Langt de fleste problemer kommer fra helt almindelige familier, siger ekspert
År: 2017 Nr.: 08
Han udråbte børn til at være kompetente, men han har aldrig ment, at forældre eller pædagoger skulle lade børn stå alene med ansvaret. Børn har brug for voksne, der kan og vil lede, siger familieterapiens grand old man, Jesper Juul.
År: 2017 Nr.: 08
Forskere og pædagoger skal sammen undersøge, hvordan et engageret samspil mellem voksne og børn kan gøre en forskel for 80 udvalgte børn på Lolland, fortæller adjunkt og ph.d. i pædagogisk psykologi Lone Svinth.
År: 2017 Nr.: 08
Kobberbakkeskolen i Næstved satser nu massivt på uddannet personale. Det skal sikre, at elever med særlige behov udvikler sig personligt og socialt.
År: 2017 Nr.: 07
Anne Kathrine Munk Petersen har fået medhold i retten i en sag om offererstatning, efter at hun blev overfaldet med en ildrager af en 11-årig dreng.
År: 2017 Nr.: 06
’Helt vildt’ og ’totalt uansvarligt’ er nogle af de ord, to børneforskere finder frem, når de vurderer situationer, hvor en pædagog er alene med mange børn. Alenetiden rammer især børn i udsatte positioner, advarer de.
År: 2017 Nr.: 06
Flere pædagiske arbejdspladser kan blive bedre til at rumme psykisk sårbare medarbejdere, mener blandt andre pædagog Mette Galberg Jørgensen, der fortæller, hvordan de gør i dag­institutionen Oasen.
År: 2017 Nr.: 06
Pædagogerne manglede håndfast viden, da en treårig pige begyndte at onanere voldsomt i institutionen. Tre ud af fire pædagoger savner materialer og redskaber til at håndtere børns seksualitet og dialogen med forældrene, viser ny undersøgelse.
År: 2017 Nr.: 05
Frygt for pædofilisager og seksuelle ovegreb mellem børn får mange institutioner til at indføre forbud mod nøgenhed, puderum og seksuelt orienterede lege. Reglerne præsenterer børnene for et voksenperspektiv, de ikke er klar til, advarer eksperter.
År: 2017 Nr.: 05
Det positive og udviklende i børns seksuelle lege og udforskningen af kroppen kan drukne i negativt formulerede forbud. Men retningslinjer kan sagtens motivere både børn og voksne til at tale om seksualitet og sætte emnet på dagsordenen i institutionen på en måde, hvor børnenes udvikling og trivsel i forhold til krop, køn og seksualitet er i fokus. Her er en række spørgsmål, I med fordel kan arbejde med
År: 2017 Nr.: 05
3. marts blev Eksperimentalinstitutionen kåret som årets dagtilbud. En institution, hvor halvdelen af børnene har psykosociale vanskeligheder. De inkluderes gennem nærvær og et fællesskab, de kan spejle sig i. Og alle ansatte er pædagoger.
År: 2017 Nr.: 05
Den 45-årige irakiske flygtning, Ayar Hama-Ali Hama-Morad, blev tvunget på en dramatisk flugt fra sit hjemland, men endte med at vende modgangen til sin fordel og uddannede sig til pædagog. Han ved, hvordan det føles at være udsat og alene. Derfor kæmper han for at gøre en forskel for de unge.
År: 2017 Nr.: 04
Ingen kan hjælpe alle svigtede børn, men hver gang pædagog Tobias Kofoed-Christensen går hjem fra sine samtaler på Børnetelefonen, hvor han er frivillig, har han hjulpet nogle.
År: 2017 Nr.: 03
Ture ud af huset styrker børns fantasi, legen, fællesskabet og troen på, at de kan håndtere uvante situationer. Men man skal ikke tage på tur for enhver pris, mener eksperter.
År: 2017 Nr.: 03
Et tilfældigt postnummer må ikke afgøre, om et barns behov bliver mødt. Og vi skal som pædagoger ikke stå tilbage med følelsen af, at det altid er vores ansvar
År: 2017 Nr.: 02
Ny ’findebog’ er skrevet og fotograferet sammen med børn på Nørrebro i København. Den er universel, fordi den handler om rod på værelset og børn, der leger.
År: 2017 Nr.: 02
Antallet af underretninger boomer på Lolland. De fleste underretninger er valide, og bekymringen velbegrundet, vurderer kommunen. Også på landsplan stiger antallet af underretninger
År: 2017 Nr.: 02
År: 2017 Nr.: 02
Kun 4 ud af 10 kommuner giver ekstra penge til daginstitutioner med mange udsatte børn, og de bruger i gennemsnit kun 5 procent af daginstitutionsbudgettet. BUPL mener, at pædagogerne ikke kan løfte opgaven uden ekstra ressourcer.
År: 2017 Nr.: 02
De tre kommuner, Børn&Unge har talt med, ved endnu ikke, om pengene til sociale normeringer har effekt.
År: 2017 Nr.: 02
Børneminister Mai Mercado (K) mener, at sociale normeringer kan være en af flere forskellige muligheder for at støtte udsatte børn.
År: 2017 Nr.: 02
Sociale normeringer er nød­vendige, for at pædagogerne i Anne Mariegårdens Børnehus i København kan arbejde kvalificeret med de mange udsatte børn. ­Børneborgmesteren mener, at pengene er givet godt ud. BUPL er enig, men ønsker mere støtte til den store opgave.
År: 2017 Nr.: 02
Lene Kjærgaard blev kendt i medierne som pædagogen, der ville skifte børn ud med grise for at få et job. Men Lene karriere som grisepasser gik ikke helt som forventet.
År: 2016 Nr.: 20
Professionsforsker Bent Madsen er i gang med en omfattende kortlægning af det specialpædagogiske arbejde, der skal vise, om specialpædagogerne har kompetencerne til at løse deres opgaver med nogle de allermest udsatte børn, unge og familier i Danmark.
År: 2016 Nr.: 20
Et politisk flertal afsætter 943,3 millioner kroner i den nye satspuljeaftale, hvor en stor del af pengene går til udsatte børn og unge. Et tiltrængt løft, mener BUPL.
År: 2016 Nr.: 18
Børn skal opleve, at omsorgsarbejdet ikke udelukkende udføres af kvinder, og at det ikke altid er den mandlige pædagog, der er med på træværkstedet.
År: 2016 Nr.: 18
En omgang kartofler i klubben giver energi til dagens sidste matematiktime. Pædagoger og lærere skal sammen knække koden til at motivere skoletrætte drenge på Ny Hollænderskolen på Frederiksberg.
År: 2016 Nr.: 18
En byttecentral med børnetøj var kun starten. Barrit Børnehus er gået hele institutionen igennem for at finde områder, hvor de kan gøre en forskel for særligt udsatte børn.
År: 2016 Nr.: 17
I SFO Nøddeknækkeren i Holeby gør pædagogerne, hvad de kan, for at hjælpe familier, der er pressede på økonomien. For eksempel rådgiver de om, hvordan man søger om friplads.
År: 2016 Nr.: 17
Kontanthjælpsloftet vil kaste flere børn ud i relativ fattigdom. Det vil få fatale konsekvenser for deres opvækst og liv, forudser eksperter.
År: 2016 Nr.: 17
År: 2016 Nr.: 17
I Dagtilbud Midt i Randers arbejder syv institutioner målrettet på at sikre udsatte børns trivsel og udvikling. Det sker blandt andet med en positiv og relationsorienteret tilgang til barnet.
År: 2016 Nr.: 17
Kontanthjælpsloftet betyder, at andelen af børn, der lever i fattigdom stiger til 43.500. Bag ved det høje tal gemmer der sig et hav af børneskæbner, der må leve med daglige afsavn.
År: 2016 Nr.: 17
Antallet af mandelige pædagoger er næsten ikke vokset på ni år. Det vil BUPL og børneministeren ændre på med flere kampagner.
År: 2016 Nr.: 16
Har man først prøvet at drikke sig fuld, er der 11 gange større risiko for, at man ryger hash efterfølgende. Det er logisk, mener Stofrådgivningen, at unge gerne vil prøve noget mere, når de først har prøvet en ting.
År: 2016 Nr.: 16
Unge, som ryger hash og sniffer kokain, er et problem overalt. Børn&Unge tog en dag med misbrugsbehandler Morten Abildgaard på arbejde i Behandlerhuset Vest i den nordjyske by Aars. Vi mødte Casper og Michael, begge på vej ud af et misbrug. Det begyndte med hash og druk.
År: 2016 Nr.: 16
Regeringen har en ambition om, at vi skal blive bedre til at bryde den sociale arv, at vi skal inkludere alle i fællesskabet. Svært at være uenig i det. Men hvad gør regeringen så? Den sætter kommunerne under stram styring. Den er så stram, at der ikke er råd til at investere i en fokuseret indsats i socialt belastede områder.
År: 2016 Nr.: 16
Nicolas Kruse Dziegiel har for første gang i sit liv fundet en profession, der betyder noget. Samtidig har han travlt med at arbejde frivilligt for udsatte børn og unge.
År: 2016 Nr.: 15
Skolereformen har betydet færre børn i SFO og klub, viser en ny analyse. Det er især et problem for de børn, der ikke har fornuftige fritidsinteresser, mener BUPL.
År: 2016 Nr.: 14
Forsker Ole Henrik Hansen har ikke belæg for at sige, at pædagoger ikke er empatiske nok, mener BUPL. Forskeren siger også, at mange pædagoger har problemer med relationen til børn.
År: 2016 Nr.: 14
Danmarks Statistik har offentliggjort en opgørelse over normeringerne i dagtilbud og dagpleje. Men opgørelsen var så fuld af fejl, at den blev trukket tilbage. Opgørelsen viste blandt andet, at der var ét barn pr. voksen i vuggestuerne i Langeland Kommune, som ikke driver nogen vuggestuer.
År: 2016 Nr.: 14
Flygtningeforældre på integrationsydelse risikerer økonomisk straf for at blive væk fra deres sprogkursus, når de skal køre deres børn ind i dagtilbud. Grotesk, siger BUPL.
År: 2016 Nr.: 11
År: 2016 Nr.: 10
Pædagogik er i Fremtidens Dagtilbud defineret som direkte voksen-barn-stimulering i forhold til bestemte kompetencer, man efterfølgende kan måle på, mener tre forskere. Det er et anderledes syn på pædagogik og læring, end man tidligere har set i Danmark.
År: 2016 Nr.: 10
Kun hver femte pædagog oplever, at læreplanerne har indflydelse på arbejdet med udsatte børn, viser rapport om læreplanernes betydning i praksis. Det skyldes mangel på ressourcer, mener professor Stig Broström.
År: 2016 Nr.: 08
Justitsministeriet har netop udgivet en vejledning, der skal sikre, at pædagoger kan få dispensation fra politianmeldelse af børn. BUPL er behersket positiv.
År: 2016 Nr.: 08
BUPL lancerer ny kampagne, der især henvender sig til forældre og kommunalpolitikere. Målet er at gøre opmærksom på pædagogernes vigtige rolle i skolen.
År: 2016 Nr.: 07
På et år er kriminaliteten i udsatte boligområder faldet med 15,7 procent. I nogle områder er kriminaliteten halveret. Politiet kan ikke forklare nedgangen, men peger alligevel på et omfattende tværgående samarbejde.
År: 2016 Nr.: 06
Sunde frokostordninger har stor betydning. De skal tilbage i intuitionerne, mener BUPL
År: 2016 Nr.: 05
Forældre til småbørn bliver skilt som aldrig før. Det mærker pædagogerne, der ofte må balancere som mellemmænd mellem stridende forældre i skilsmissefamilier. 
År: 2016 Nr.: 05
Men hvis mange børn mistrives samtidig, er det en kolossal udfordring for pædagogerne at få ressourcer til at tage sig lige godt af alle børn, der skriger på hjælp
År: 2016 Nr.: 05
Kun fem procent af alle underretninger kommer fra dagpleje og dag­tilbud. Allerede mens børnene er små, kan pædagogerne se, hvem de udsatte børn er, men underretningerne kommer først, når børnene begynder i skole. Vi skal fange børnene tidligere end i dag, siger BUPL’s formand.
År: 2016 Nr.: 04
Tragiske overgrebssager har skærpet kravet om underretninger, men nu får kommunerne alt for mange, mener Dansk Socialrådgiverforening. Men hellere en underretning for meget end en for lidt, siger BUPL’s formand.
År: 2016 Nr.: 04
Det kniber for pædagogerne i Struer med at få underrettet, men ressourcepædagog Anette Knold Koch underretter altid, når det er nødvendigt. Hun gennemgår indholdet af underretningen med forældrene, inden den bliver sendt til forvaltningen.
År: 2016 Nr.: 04
Et kursus i at spotte udsatte børn gav ikke flere underretninger. Nu ansætter Struer Kommune en socialrådgiver til at lære pædagogerne, hvornår og hvordan de skal underrette.
År: 2016 Nr.: 04
År: 2016 Nr.: 04
Pædagogerne i Barrit Børnehus ville gerne hjælpe de familier, der ikke har så meget. Nu bytter forældrene brugt tøj i børnehavens byttecentral, og pædagogerne kan altid finde en varm hue og et par tørre sokker til børnene.
År: 2016 Nr.: 04
For vi ved det jo godt: Tidlig indsats hjælper! Det er dokumenteret, og forskningen er entydig på det punkt.
År: 2016 Nr.: 04
Omgangssyge er en væsentlig grund til, at pædagoger er mere syge end andre faggrupper, siger både pædagoger og hygiejneeksperter. Knap en fjerdedel af pædagogers samlede sygefravær skyldes virus og infektioner, viser undersøgelse.
År: 2016 Nr.: 02
Pædagoger er via deres uddannelse godt klædt på til arbejdet med flygtningebørn, siger Mette Blauenfeldt fra Dansk Flygtningehjælp, som har udgivet en gratis guide.
År: 2016 Nr.: 01
Det er især i hovedstadsområdet og det sjællandske opland, at kommunerne prioriterer vuggestuer. I landkommunerne er dagplejen oftere anvendt til de mindste børn.
År: 2016 Nr.: 01
Linjerne trækkes ofte hårdt op, når religiøse særhensyn i dagtilbud og skole diskuteres. Her kan du møde to engagerede debattører, der langtfra er enige om, hvad institutionerne skal gøre.
År: 2015 Nr.: 20
Børnetegninger overalt, røde Ikea-sofaer, høje børnetaburetter og glade børn, der synger, løber på gangen og kaster sig i store bløde puder. Alt ligner en almindelig vuggestue. Men Rodacie ligger i Rumæniens hovedstad og er en vuggestue ud over det sædvanlige på disse kanter.
År: 2015 Nr.: 20
Rikke Smedegaard Hansen er udpeget til at være hverdagsekspert i en gruppe, der skal se nærmere på inklusionsindsatsen i folkeskolen. Hun ser sig selv som en pædagog, der med sin faglighed kan bidrage til, at nogle børn kan inkluderes.
År: 2015 Nr.: 19
102 ansatte i vuggestuer og børnehaver anmeldte sidste år en psykisk erhvervssygdom som stress eller depression til ­ Arbejdsskadestyrelsen. Ingen af sagerne er blevet anerkendt.
År: 2015 Nr.: 19
Folketinget vil ikke umiddelbart ændre i loven, så flere psykiske arbejdsskader kan blive anerkendt. Men de mange afvisninger er ’påfaldende’, siger beskæftigelsesordfører.
År: 2015 Nr.: 19
Mange flygtninge kommer til Danmark i disse måneder. Derfor er det vigtigt, at der står pædagoger klar til at tage godt imod flygtningebørnene i de danske institutioner
År: 2015 Nr.: 19
En smittende begejstring for cykling har nu givet leder Erik Nielsen en pris fra Cyklist­forbundet. Som pædagog brænder han for at gøre børn cykelsikre og glade for de to hjul.
År: 2015 Nr.: 18
Må ressourcestærke forældre give aflagt tøj til børn fra mere udsatte familier? Hvad gør man, når et barn fortæller, at mor slår? I fire dagtilbud i Hirtshals har pædagoger fokuseret på den etiske dimension af praksis.
År: 2015 Nr.: 18
Fordelene ved at gøre det rigtigt fra starten er åbenlys og dokumenteret gennem utallige forskningsprojekter, som forvaltningerne ikke kan have overset.«
År: 2015 Nr.: 18
De er glade for skolen og vennerne, men har lavt selvværd. De drikker mindre alkohol, men eksperimenterer mere med narkotika. Og selvskade er blevet et massefænomen. Den nye generation balancerer mellem individualitet og kollektivet, mellem tryghed og intensitet.
År: 2015 Nr.: 16
Bøger og alfabetklodser er vigtige for børns sproglige udvikling i børnehaven. Derfor har et forskerhold undersøgt, hvordan det fysiske sprogmiljø ser ud i de danske børnehaver.
År: 2015 Nr.: 16
Et skærpet krav om politianmeldelse af voldelige episoder med børn sætter pædagoger i et frygteligt dilemma, udtaler BUPL’s etiske råd.
År: 2015 Nr.: 15
Udenlandske evidensbaserede koncepter, som skal købes, har vundet indpas i mange instituioner. Spørgsmålet er, om man kan stole på råd fra de eksperter, der tjener penge på koncepterne. Det mener en kritisk professor, man ikke kan.
År: 2015 Nr.: 15
Pædagoger er blandt de vigtigste voksne i børns og unges liv, og de skal både være topprofessionelle og personlige, siger psykolog Ulla Dyrløv. Kram og kærlig omsorg kan gøre en kæmpe forskel for det udsatte barn, mener hun.
År: 2015 Nr.: 15
Inklusionen i skolen skal have et serviceeftersyn, men BUPL’s formand tror ikke, at det har nogen mærkbar effekt, så længe ressourcerne er for små..
År: 2015 Nr.: 14
Pædagoger er bange for at bruge deres ytringsfrihed, men de, der tør tale, oplever sjældent negative konsekvenser. Pædagog og meningsdanner Mette Munck Theisen får ros.
År: 2015 Nr.: 12
Samarbejdsproblemer, sygemeldinger og stress. Inklusionsopgaven kan presse pædagoger til det yderste. Men der er også gevinster, viser nyt forskningsprojekt.
År: 2015 Nr.: 11
Flere penge til børneområdet står højt på pædagogernes ønskeseddel til valget, men også velfærd for de gamle og syge og beskyttelse af miljøet er vigtige emner.
År: 2015 Nr.: 10
BUPL arbejder for, at børns og unges vilkår placeres højt på dagsordenen i valgkampen. En evig dagsorden, nu krydret med krav om minimumsnormeringer.
År: 2015 Nr.: 10
Politikere vil gerne tale om, hvordan de kan forbedre danskernes hverdag. Derfor har de brug for at lytte til almindelige mennesker, også meget gerne pædagoger.
År: 2015 Nr.: 10
Derfor skal vi både som fagforening og pædagoger blande os højlydt i valgkampen
År: 2015 Nr.: 10
2 voksne til 20 børnehavebørn er pædagog Mette Munck Theisens hverdag. Hun ønsker minimumsnormeringer i den børnepakke, som regeringen barsler med.
År: 2015 Nr.: 09
Selvom antallet er støt stigende, vil uddannelsesministeren have langt flere pædagogstuderende til at tage et studieophold i udlandet. Men målsætningen er for ambitiøs, mener chef for internationalt sekretariat.
År: 2015 Nr.: 09
Børn udvikler sproget, hvis pædagoger leger, er åbne for dialog, læser for børnene, er nærværende og har fokus på relationen. Pædagoger i otte daginstitutioner i Københavns Nordvest har ændret syn på sprogstimulering.
År: 2015 Nr.: 09
Nyt udspil fra regeringen skal bekæmpe ungdomskriminaliteten. Det er en tynd kop te, mener BUPL.
År: 2015 Nr.: 08
Marginaliserede unge har én ting til fælles: De har ikke noget at miste, siger Line Lerche Mørck, ekspert i marginaliserede unge og voksne. Personer med en blakket fortid kan hjælpe det etablerede system i arbejdet med de unge.
År: 2015 Nr.: 07
Fald i dækningsgraden skaber frygt for, at nøglebørn er på vej tilbage. Konsekvensen for pædagogerne er afskedigelser og tvungen nedgang i tid.
År: 2015 Nr.: 06
De fire mandlige pædagogstuderende bag de syv roller fortæller om plusser, minusser og maskulin faglighed i et kvindefag
År: 2015 Nr.: 06
På et år rejste over 30 radikaliserede unge fra Aarhus til Syrien og Irak. Men Aarhusmodellen har bremset trafikken. Løsningen er godt gammeldags kriminalpræventivt arbejde, hvor pædagoger spiller en stor rolle.
År: 2015 Nr.: 05
I Køge har en bandekrig sat sit præg på en generation af børn og unge omkring miljøet, hvor også radikaliserede holdninger trives. Fællesskab og gode relationer kan rykke de unge og hjælpe dem en anden vej, siger pædagogerne.
År: 2015 Nr.: 05
Hvis de børn, der har størst sandsynlighed for at komme ud i noget skidt, også er de børn, der tidligt kommer til at gå for sig selv, har vi problemet med tiltrækning til den kriminelle løbebane. Løsningen er at lave en pædagogisk friplads, så alle har råd til et klub- og fritidsliv.
År: 2015 Nr.: 05
Mistanke og pædofilianklager har betydet et uskyldstab i forhold til pædagogers glæde ved børn, mener Else-Marie Buch Leander, der forsker i frygten for pædofili og pædofilianklager.
År: 2015 Nr.: 04
Kathrine Lilleør mener, at pædagoger skal elske børn, og kalder det vanvittigt, hvis de ikke må eller tør røre børnene.
År: 2015 Nr.: 04
Følelserne er med på jobbet i Børnehuset Baunevangen. Pædagogerne har uddannet sig i relations- og ressourceorienteret tænkning, og det har givet mere fokus på den måde, de er sammen med børnene på.
År: 2015 Nr.: 04
Fonde kan være vejen frem, hvis I har en god idé og mangler penge til at udføre den. Men konkurrencen om bevillinger fra pengetankene er benhård. Se, hvordan I øger chancen for, at jeres projekt slipper gennem nåleøjet.
År: 2015 Nr.: 04
Magasinet Vores Børn er gået på jagt efter Danmarks bedste vuggestuepædagog.
År: 2015 Nr.: 04
Folkeskolereformen har gjort inklusionsopgaven tungere at løfte, mener pædagogerne. En lang skoledag, flere inklusionsbørn og for dårlige ressourcer gør det svært for udsatte børn at lære og trives i folkeskolen.
År: 2015 Nr.: 03
Både nu og i fremtiden skal pædagogerne blive bedre til at dokumentere, hvad de gør. Læring og overgange kommer mere i fokus, spår redaktør af ny bog.
År: 2015 Nr.: 02
Hvis man vil gøre en forskel for udsatte børn og unge, skal man lære dem, at der findes pålidelige voksne. Det mener en forfatter, der selv var omsorgssvigtet.
År: 2015 Nr.: 01
Mange pædagoger bliver psykisk syge af arbejdet, viser ny arbejdsskadestatistik. Men sagerne anerkendes sjældent som en arbejdsskade. Skammeligt, mener BUPL.
År: 2015 Nr.: 01
Viden om børns seksualitet har gjort det meget lettere for pædagogerne i Vinkelvejens Børnehave at håndtere børnenes doktorlege i hverdagen. Også i forhold til forældrene.
År: 2014 Nr.: 22
Hvem fik ordet i Børn&Unge i 2014, hvad talte de om, og hvor kommer de fra?
År: 2014 Nr.: 22
En miniberetning om de ­væsentligste satsninger og begivenheder, som de ser ud fra forbundskontoret i København.
År: 2014 Nr.: 22
Sandheden om småbørns gode liv har ændret sig flere gange i løbet af de seneste årtier, og ikke nødvendigvis til det bedre. Det siger Sine Penthin Grumløse, som i en ph.d-afhandling har analyseret politikeres måde at tale om de 0-7-årige på fra 1960 til 2010.
År: 2014 Nr.: 22
Fritidsinstitutionerne rummer en ramme og en pædagogik, der fortjener at være en vigtig og væsentlig del af skolen.
År: 2014 Nr.: 22
Både børneministeren og undervisningsministeren besøgte BUPL’s kongres. Det sender et signal om en ­sammenhæng i børns liv fra 0-18 år, mente formanden.
År: 2014 Nr.: 21
Nogle af de unge på Nørresundby Gymnasium tumler med tunge problemer. De kan få hjælp hos elevcoach Christina Kronborg Nielsen
År: 2014 Nr.: 20
Der kan gå flere år, før børns mistrivsel bliver opdaget, og der bliver taget hånd om den. Her får du en håndfuld redskaber til at opspore udsatte børn, før problemerne vokser sig så store, at det hæmmer barnets trivsel og udvikling.
År: 2014 Nr.: 20
Pædagoger rammes af alt fra bræksyge til sjældne kræftformer. Få forklaringerne her.
År: 2014 Nr.: 18
Børnehuset Bulderby tog kampen op mod et skyhøjt sygefravær og et elendigt arbejdsmiljø. I dag er trivslen i top, og sygefraværet skudt i sænk. Det krævede en gennemgribende kulturændring at nå dertil.
År: 2014 Nr.: 18
Forældrene til den pædagogstuderende Malthe Thomsen, som i New York er anklaget for krænkelser mod børn, gennemgår ligesom han selv et sandt mareridt. Som pædagoger kender de til pædofiliangst i institutionsverdenen.
År: 2014 Nr.: 17
Hvad er godt for børnene? Akademikere strides om de begreber, som alle er enige om, er gode. Men ordene betyder noget forskelligt, alt efter hvem man spørger. Bliv klogere på de begreber, der definerer pædagogikken lige nu, og på de uenigheder, eksperterne har med hinanden om begrebernes betydning.
År: 2014 Nr.: 17
Så har vi søsat en etikstafet. Den første blev bragt i nr. 15 med forretningsudvalgsmedlem Allan Baumann. Han sendte stafetten videre til Jytte Hare, som har sendt den videre til Christian Aabro. Vi forlænger debatten mellem medlemmer, tillidsvalgte og eksperter på de etik-roadshows, som BUPL’s Etiske Råd turnerede med i foråret. Følg med i etikstafetten, send gerne dit eget bidrag, og spred debatten.
År: 2014 Nr.: 17
Det ser faktisk ud til, at regeringspartierne har fået øjnene op for, hvad dygtige pædagoger betyder for børnene.
År: 2014 Nr.: 17
Evidens er oppe i tiden. Politikere og kommunalforvaltninger vil have, at pædagogerne skal arbejde med metoder og teorier, der virker. Men hvad er evidens, og hvorfor er kravet om evidens i det pædagogiske arbejde blevet så larmende? Børn&Unge er taget på jagt efter svarene.
År: 2014 Nr.: 16
Så har vi søsat en etikstafet. Den første blev bragt i nr. 15 med forretningsudvalgsmedlem Allan Baumann, som sendte stafetten videre til Jytte Hare. Vi forlænger hermed den energiske debat mellem medlemmer, tillidsvalgte og eksperter på de etik-roadshows, som BUPL’s Etiske Råd turnerede med i foråret. Følg med i etikstafetten, send gerne dit eget bidrag, og spred debatten.
År: 2014 Nr.: 16
Kompetencer og trivsel kan udvikles gennem pædagogisk idræt. Derfor er det en relevant måde at koble sig på Folkeskolereformen på, mener forfatter til ny bog.
År: 2014 Nr.: 15
Flere pædagoger til børnene, praktikanterne ud af normeringerne, mindre papirarbejde og nye penge til tidlig indsats. SF's forslag kan være en god investeing, mener professor.
År: 2014 Nr.: 15
I medierne fylder pædofili og voksnes overgreb mod børn ­meget, men i hverdagen fylder børns seksuelt orienterede lege meget mere. Og ’doktorlegene’ skaber ofte konflikter mellem forældre og pædagoger, siger eksperter.
År: 2014 Nr.: 15
Pædagogerne i Vinkelvejens Børnehave i Hobro går ikke længere i panik, hvis en gruppe treårige kommer nøgne ud fra puderummet. De er ved at lægge sidste hånd på institutionens ’handleplan for seksualitet’.
År: 2014 Nr.: 15
I 1970’erne fik børn direkte og udførligt svar på deres spørgsmål om livets ­begyndelse. I dag er seksuelle spørgsmål og børns egen seksualitet tabui­­seret, selvom vi konstant bombarderes med nøgenhed og erotiske signaler.
År: 2014 Nr.: 15
Så sætter vi en etikstafet i gang. I fem numre af Børn og Unge vil vi debattere etik i pædagogisk praksis. Vi forlænger og udvider den energiske debat mellem medlemmer, tillidsvalgte og eksterne eksperter, der var på de etik-roadshow, som BUPL’s Etiske Råd turnerede med i foråret. Har din pædagogiske praksis brug for et etisk gennemsyn? Følg med i etikstafetten og spred debatten.
År: 2014 Nr.: 15
Der er stadig brug for en hurtig hjælp til alle de ledige pædagoger, der er røget ud af dagpenge­systemet og kæmper for at få hverdagen til at hænge sammen.
År: 2014 Nr.: 15
Mange institutioner registrerer ikke, når medarbejdere bliver udsat for vold eller trusler om vold i arbejdstiden. Det skader både pædagogernes sag og muligheden for at dokumentere problemer ved arbejdsmiljøet.
År: 2014 Nr.: 14
Svigtede børn har behov for, at vi forstår og accepterer deres følelsesmæssige tilstand, før vi stiller krav, siger børnepsykolog Lars Rasborg, som har udviklet en ny teori.
År: 2014 Nr.: 13
År: 2014 Nr.: 13
I Vejle Kommune kommer der 11 procent færre børn i SFO’erne næste år som følge af skolereformen. I Kolding regner kommunen med et endnu større fald.
År: 2014 Nr.: 12
Normalt ser de unge i Kokkedal Ungdomsklub skævt til politiet. Men klubben drives i samarbejde med politiet, og en af medarbejderne er betjent. Hun indgår nu på lige fod med de andre medarbejdere i arbejdet med de unge.
År: 2014 Nr.: 12
I kølvandet på en sag om pædofili lægger Lyngby-Taarbæk Kommune nu op til, at alle institutioner skal lave regler for, om pædagoger må hjælpe børn med at tage tøj på, have børn på skødet og tage alene på tur.
År: 2014 Nr.: 11
Stramme regler for samvær mellem børn og voksne i institutioner risikerer at sætte pædagogers faglighed og intuition ud af kraft.
År: 2014 Nr.: 11
En kulturkuffert skal bringe børn nærmere kunst og kultur. BUPL hilser den velkommen, men er bange for, at der ikke er ressourcer til at åbne den.
År: 2014 Nr.: 11
Hjertebanken, hyperventileren og søvnløshed. Kroppen prøvede at advare Charlotte. Men først efter en nedtur med alvorlig stress, mange måneders sygemelding og timevis af coaching er hun på vej op igen.
År: 2014 Nr.: 11
Den romantiske idé om, at bare børn kommer ud i naturen, lærer de bedre og mere, holder ikke, mener en forsker. En anden mener, at der er så mange gode effekter af at være i naturen, at børn skal derud så meget som muligt.
År: 2014 Nr.: 09
Bjørn Thomsen er træt af at blive mistænkeliggjort, fordi han er mand og pædagog. Han vil lege pudekamp og give krammere uden at skulle se sig over skulderen.
År: 2014 Nr.: 08
Daginstitutionen Troldhøj kappede båndene til kommunen og genopstod som privat. Leder og pædagoger fortæller om friheden, glæden ved at gå egne veje og om at svigte det kommunale fællesskab.
År: 2014 Nr.: 08
De seneste fire år er antallet af mandlige ansatte i daginstitutioner og dagcentre steget markant mere end antallet af kvinder. Det skaber glæde hos både BUPL og FOLA. Der er dog stadig lang vej til ligestilling.
År: 2014 Nr.: 06
Her kan pædagoger hente viden og redskaber om specialpædagogik og inklusion.
År: 2014 Nr.: 06
I Frederiksberg Kommune har man valgt at uddanne en masse pædagoger til konfliktmæglere. Er kommunens børn og unge virkelig så besværlige, eller ligger der noget andet til grund for den prioritering?
År: 2014 Nr.: 06
Karsten Lerche blev truet med bank på internettet, fordi en mor var utilfreds med håndteringen af hendes søn. FTF’s medlemsorganisationer oplever et stigende antal sager om netchikane.
År: 2014 Nr.: 05
Der er fast arbejde til børneminister Manu Sareens i det nye kæmpeministerium. Men han håber at gøre forventningerne om, at daginstitutionsområdet vil drukne i alle de tunge socialsager, til skamme.
År: 2014 Nr.: 05
I Børnehuset Nattergalen har drenge lov til at være drenge. Her må man løbe på gangene og slås med sværd, og de voksne leger også med. Fokus på ‘drengede’ aktiviteter har hjulpet til at inkludere drengene bedre.
År: 2014 Nr.: 05
Facebook, blogs og hjemme­sider har gjort det lettere for frustrerede forældre, unge og andre pårørende at dele løgne og private oplysninger om pædagoger. Læs her, hvordan du kan undgå at blive hængt ud på internettet.
År: 2014 Nr.: 05
Landets jobcentre ansætter nu pædagoger til at hjælpe udsatte og unge arbejdsløse nærmere jobmarkedet. Charlotte Lund slog til.
År: 2014 Nr.: 04
Man kan fremover blive pædagog uden at lære, hvordan man søsætter praktiske aktiviteter. Pædagoguddannelsen kan også blive meget forskellig. Det mødes af skarp kritik fra BUPL.
År: 2014 Nr.: 04
Slag, spark og trusler er en del af jobbet for alt for mange pædagoger i Aarhus. En lille gruppe børn står bag de mange sager. De har det svært med SFO´ens løse struktur, og ansatte her er derfor mere udsatte.
År: 2014 Nr.: 03
Vuggestuepædagogerne mener, at de gør, hvad de kan for at have et højt fagligt niveau. Men kunne de sammensætte den ideelle institution, skulle meget ændres. Flere uddannede pædagoger er et stort ønske.
År: 2014 Nr.: 03
Der er langt færre uddannede pædagoger ansat i vuggestuer end i børnehaver og de integrerede institutioner. Det er ikke godt nok, mener BUPL's formand Henning Pedersen.
År: 2014 Nr.: 03
Der har ikke tidligere været meget interesse for at forske i de små børn og i vuggestuens betydning. Men nu pibler det frem med danske og udenlandske undersøgelser, der peger på, at kvalitetsvuggestuer er nødvendige.
År: 2014 Nr.: 03
To forskere med stærke meninger om vuggestuerne, har fået stillet de samme fire spørgsmål. Svarene viser, at de ikke er enige.
År: 2014 Nr.: 03
Pædagogerne kender udmærket de udsatte børn i deres institutioner. Men de går rundt med bekymringen selv i stedet for at underrette. Pædagogerne skal blive bedre til at tro på deres faglige kompetencer, mener norsk forsker og forfatter.
År: 2014 Nr.: 02
Hvilke udfordringer møder pædagoger, der arbejder i et udsat boligområde med stor arbejdsløshed og mange etniske minoriteter? Og hvordan tackler man bedst udfordringerne? Det giver ph.d. og adjunkt Kirsten Elisa Petersen fra Institut for Uddannelse og Pædagogik på Aarhus Universitet (DPU) nogle bud på her. Hun er uddannet psykolog og har gennem de seneste år beskæftiget sig med socialt udsatte børn og daginstitutionens funktion og betydning i forsømte boligområder.
År: 2014 Nr.: 01
Nøglen til børns trivsel, læring og social inklusion er et kompetenceløft hos pædagogerne. Det viser ny forskning fra Aarhus Universitet.
År: 2013 Nr.: 22
I foråret kundgjorde ligestillingsminister Manu Sareen (R), at flere mænd i daginstitutionerne er hans hjertesag. Det bliver det også i 2014, fortæller han her.
År: 2013 Nr.: 22
Erik Kirk blev mistænkt for overgreb og suspenderet. Nu glæder han sig over, at han har fået et vikariat, men han arbejder ikke med børn længere.
År: 2013 Nr.: 22
Børneminister Annette Vilhelmsen (SF) fremhæver nogle af de gode ting, der skete i år, og hvad hun har gjort for, at 2014 bliver et godt år for børn og unge.
År: 2013 Nr.: 22
Se, hvor BUPL har lagt de fleste af sine kræfter.
År: 2013 Nr.: 22
BUPL afsluttede sidste år 28 arbejdsskadesager om depression. Kun 1 sag blev anerkendt af Arbejdsskadestyrelsen.
År: 2013 Nr.: 21
Forsøg på at møde alle børns behov kan utilsigtet gøde jorden for mobbemønstre, viser ny forskning. Det rammer børn med særlige behov, som skal inkluderes i almindelige dagtilbud.
År: 2013 Nr.: 20
SF’s politiske ordfører Jonas Dahl ærgrer sig over, at partiet har mistet opbakningen blandt pædagogerne.
År: 2013 Nr.: 19
Socialdemokraternes socialordfører Maja Panduro kan godt forstå, at mange synes, den økonomiske politik er hård.
År: 2013 Nr.: 19
37 pædagoger , som stiller op til kommunalvalget, har taget imod tilbuddet om at blive præsenteret i Børn&Unge. Her kan du se, hvad de vil arbejde for .
År: 2013 Nr.: 19
Børn, der har gået i vuggestue, klarer sig bedre senere i livet, end børn der har gået i dagpleje. BUPL vil have flere vuggestuepladser, især til de udsatte børn.
År: 2013 Nr.: 18
Et skulderklap, kalder vuggestuepædagog Helle Trasborg undersøgelsen, der viser, at vuggestuerne er gode til tidlig indsats.
År: 2013 Nr.: 18
Undersøgelsen viser, at det har stor effekt for børn, hvis de er i en institutionel ramme med uddannede pædagoger.
År: 2013 Nr.: 18
Lovforslaget til en ny pædagoguddannelse ligger nu klar, og BUPL kan konstatere, at uddannelses­ministeren har lyttet. Målgruppespecialiseringen er nedtonet, men der er stadig knaster.
År: 2013 Nr.: 17
Med modellervoks under neglene, glimmerlim på kinderne og fatboy­kugler mellem ballerne, bliver børn anno 2013 hver dag udsat for giftstoffer. Læs her, hvordan I bedst undgår den klamme kemi.
År: 2013 Nr.: 17
Daginstitutionernes vigtigste formål er at sørge for, at børnene trives og udvikler sig, så de kan klare sig i livet, mener den nye minister for 0-6-års området. Annette Vilhelmsen har også fokus rettet mod inklusion, som hun mener, at nogle kommuner ’ikke er i mål med’.
År: 2013 Nr.: 16
Mens uddannelsesministeren er ved at lægge sidste hånd på en reform af pædagoguddannelsen, har de faglige organisationer indgivet deres høringssvar. Der er plads til forbedring, mener BUPL.
År: 2013 Nr.: 16
Annette Vilhelmsen er blevet ny socialminister. Samtidig er hele 0-6-årsområdet rykket fra Børne- og Undervisningsministeriet tilbage til Socialministeriet. Det er et tilbageskridt, lyder kritikken.
År: 2013 Nr.: 14
Moderen er pædagog. Datteren er pædagog. Svigersønnen er pædagog, og sønnen er minsandten på vej til også at blive det. I Vestjylland bor familien, som har et særligt sammenhold, fordi næsten alle er pædagoger.
År: 2013 Nr.: 14
Et af Danmarks største pædagogiske udviklingsprojekter nogensinde viser, hvad der optager pædagoger. Rutiner, inklusion og legepladsen har størst interesse, når daginstitutionerne selv må vælge, hvad der er vigtigt at arbejde med.
År: 2013 Nr.: 13
Et nyt elektronisk system skal gøre det muligt hurtigt at få overblik over, hvordan anbragte og udsatte børn og unge trives.
År: 2013 Nr.: 13
Hvis børn får fortalt eventyr, kan de lære en hele masse om sig selv, venskaber, glæde og frygt. Det kommer fra en magisk verden, der minder om den, de har inde i sig selv.
År: 2013 Nr.: 13
Læs her, hvordan voksne og børn beskytter sig mod de farer, der rent faktisk er i den ellers så harmløse danske natur.
År: 2013 Nr.: 13
Halvdelen af institutionerne, som har fået fore­byggelsespakker, ligger i BUPL MidtVestjyllands område. Næstformanden fortæller, hvordan det gik til.
År: 2013 Nr.: 12
År: 2013 Nr.: 12
Fire ud af fem pædagogiske ledere oplever, at forældre holder sommerferiefri uden børn, viser en ny undersøgelse.
År: 2013 Nr.: 10
Årets nye teatertilbud til børn og unge er præget af større aktualitet og færre kulørte effekter end tid­ligere. Teatret er vendt tilbage til sine rødder.
År: 2013 Nr.: 10
Flere mænd søger pædagoguddannelsen, viser nye tal. Forsker peger på, at nye manderoller i samfundet har betydning, men lav løn og svære vilkår skræmmer mange mænd væk igen.
År: 2013 Nr.: 09
Forskeren, der sidste år skældte vuggestue­pæda­gogerne ud for at være for dårlige, har fået godkendt sin ph.d.-afhandling. Retorikken var nok lidt for hård, erkender Ole Henrik Hansen.
År: 2013 Nr.: 09
Læs, hvad de 10 forskere mener om skolereformen her
År: 2013 Nr.: 09
Børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) er vild med Strandgårdskolen. Læs, hvad lederen, pædagogen og forældrene siger.
År: 2013 Nr.: 09
En skolereform vil sætte fritidspædagogikken under voldsomt pres. Måske rykker fritidspædagogerne ind i skolen, men deres pædagogik flytter ikke nødvendigvis med, mener to forskere.
År: 2013 Nr.: 09
Heldagsskolen er 65 procent dyrere end gennemsnittet i Høje Taastrup. Alligevel er skolen ikke dyrere end tid­ligere. Det er de mange udsatte, tosprogede børn, der gør skolen dyrere.
År: 2013 Nr.: 09
Manu Sareen (R) er den første pædagog, der er blevet minister. Han bruger sine erfaringer fra børneområdet aktivt og er aktuel med en plan for at tiltrække og fastholde mandlige pædagoger i daginstitutioner.
År: 2013 Nr.: 09
Inden for det seneste år har Mette Kusk oplevet 11 tilfælde af vold eller trusler, fordi hun nu arbejder med et meget udadreagerende barn. Men hun føler sig fagligt stærkere til at klare opgaven.
År: 2013 Nr.: 08
Den integrerede institution Pakhuset i Brønshøj har fået en pris for at hjælpe udsatte mennesker ind på arbejdsmarkedet via virksomhedspraktik. Det virker og giver meget tilbage.
År: 2013 Nr.: 08
Inden 6 år skal der skaffes 12 milliarder kroner, og de skal skaffes via ændringer i vores arbejdsforhold og arbejdstidsregler.
År: 2013 Nr.: 08
Da anmeldelsen om blufærdighedskrænkelse fik Erik Kirks tilværelse til at ramle, traf han en beslutning om at være åben over for mistanken. Det har bragt ham gennem forløbet.
År: 2013 Nr.: 07
Erik Kirk, er skuffet over Aarhus Kommunes hånd­tering af hans sag. Kommunen giver ham delvis ret, men afviser at diskutere personsager i pressen.
År: 2013 Nr.: 07
I Danmark bruger vi mange ressourcer på at give børn og unge en god start på livet. Men vi ved for lidt om effekten af indsatserne. Det bliver der rådet bod på med et nyt center for forskning i børns og unges trivsel.
År: 2013 Nr.: 06
Gældsrådgivningen i Daginstitutionen Konge­lyset åbner i en tid med stigende behov for rådgivning om gæld og privatøkonomi.
År: 2013 Nr.: 05
Alt er fred og idyl i børnehaven Æblet i Mammut­teatrets forestilling af samme navn. Forældrene dyr­ker fællesskabet og kæmper deres børns sag, men finder deres værste sider frem, da en lille dreng viser sig i en yndig, rød kjole.
År: 2013 Nr.: 05
Pædagoger, der arbejder i udsatte boligområder, tilgodeser børnene bedst, hvis de anser socialpædagogisk arbejde som lige så værdifuldt som alment pædagogisk arbejde. Sådan lyder rådet fra adjunkt, ph.d. Kirsten Elisa Petersen fra DPU, Aarhus Universitet. Sammen med to kolleger sætter hun fokus på emnet i en ny rapport.
År: 2013 Nr.: 04
»Jeg har aldrig, aldrig tænkt, at jeg kunne blive anklaget,« siger en kvindelig pædagog, der blev uretmæssigt anklaget for seksuelt overgreb mod et barn. 5 ud af 17 pædagoger ramt af uretmæssige anklager for pædofili er kvinder.
År: 2013 Nr.: 03
Med den rette forberedelse øger du dine chancer for at klare dig godt til jobsamtalen. Læs her, hvad du typisk bliver spurgt om, hvordan du skal klæde dig og opføre dig, og hvorfor det sandsynligvis ikke er et problem, at du er nervøs.
År: 2013 Nr.: 03
Institutioner forbyder nøgenhed og ’doktorlege’, viser en undersøgelse. Det kan hæmme børns naturlige seksuelle udvikling og tabuisere kroppen.
År: 2013 Nr.: 02
For tre år siden blev den nyuddannede pædagog uretmæssigt anklaget for et seksuelt overgreb. Angsten for igen at blive anklaget har fået ham til at opgive at arbejde som pædagog.
År: 2013 Nr.: 02
En uretmæssig anklage for seksuelt overgreb mod et barn kan udløse alvorlige psykiske lidelser hos den anklagede. Men lidelserne kan anerkendes som en arbejdsskade.
År: 2013 Nr.: 02
Min opfordring til os alle er, begræns hysteriet. Det er ganske få børn, der udsættes for overgreb i danske daginstitutioner. Hav tillid til de yderst professionelle pædagoger, der hver dag yder en kæmpeindsats, og som ved, hvad børn og unge har brug for.
År: 2013 Nr.: 02
Retningslinjer til forebyggelse af pædofili i danske institutioner skaber tryghed, men også begrænsninger for den pædagogiske praksis. Det viser en ny undersøgelse.
År: 2013 Nr.: 01
Knap 7 af 10 pædagoger føler, at risikoen for at blive anklaget for pædofili er blevet større de seneste år. Mere end halvdelen af de mandlige pædagoger har ændret adfærd over for børnene.
År: 2013 Nr.: 01
Det går ud over børnene, hvis man hele tiden skal passe på, mener Henning Pedersen om den stigende angst for pædofilianklager.
År: 2013 Nr.: 01
Pædagoger skal være godt klædt på til at tackle anklager om pædofili. Det var meldingen fra 95 pædagoger, der så ’Jagten’ i Ikast Bio. Selvom tanken om at blive anklaget for pædofili er skræmmende, dominerer frygten ikke hverdagen. Det fortalte tre mandlige pædagoger efter at have set Thomas Vinterbergs nye film ’Jagten’.
År: 2013 Nr.: 01
Uretmæssige anklager om seksuelle overgreb på børn kan have alvorlige konsekvenser for den anklagede pædagog. Det fortæller overlæge i psykiatri Jørn Thykjær Mogensen.
År: 2013 Nr.: 01
Gode råd til alle involverede, hvis en anklage om overgreb mod børn rammer din arbejdsplads.
År: 2013 Nr.: 01
Huset er revet ned nu. Det var en faldefærdig rønne, uegnet som menneskebolig, da kranen kom. Her boede Brønderslevfamilien med ni børn, der blev udsat for vanrøgt, mishandling og grove overgreb i årevis. Kommuner, forvaltninger og socialrådgivere kendte de forfærdelige kår, børnene voksede op i. Der lå mellem 12 og 29 underretninger i hver enkelt af de ni børns sagsakter. Alle kommuner frygter i dag at få ’den næste Brønderslevsag’. Derfor bliver der underrettet som aldrig før og handlet, når det er helt grelt. Men der findes andre sager, hvor der ikke sker noget. Børn&Unge har snakket med tre pædagoger, der har underrettet igen og igen, uden at kommunerne reagerer. Sagerne er ikke så slemme som i Brønderslev, men hvor slemt skal det være, før forvaltningen griber ind?
År: 2012 Nr.: 19
Pædagoger er ofte frustrerede over socialrådgivernes indsats. Socialrådgiver Jeanne Hust svarer på de spørgsmål, pædagoger ofte har.
År: 2012 Nr.: 19
Synes du, at kommunen ikke gør nok for et barn, tager Ankestyrelsen også imod underretninger og kontrollerer, om kommunen gør nok.
År: 2012 Nr.: 19
De seneste fire år har stram økonomisk styring bremset socialrådgivernes muligheder for at hjælpe udsatte børn, mener formanden for Dansk Socialrådgiverforening.
År: 2012 Nr.: 19
År: 2012 Nr.: 19
Det er helt uforståeligt, at der ikke sker noget, siger BUPL’s formand, Henning Pedersen, om børn, der kan gå i flere år uden at få hjælp – selvom pædagogerne har underrettet.
År: 2012 Nr.: 19
Molly er den nyeste medarbejder i Børnehuset Buen – og så er hun en hund. Alligevel har hun masser at bidrage med i børnehusets hverdag.
År: 2012 Nr.: 18
København bruger som en af de få kommuner hele sin andel af de 500 millioner kroner til at ansætte flere pædagoger.
År: 2012 Nr.: 17
År: 2012 Nr.: 17
Siden 2006 har Ingelise Pedersen kæmpet med Københavns Kommune for retten til at blive arbejdsprøvet. Nu har retten slået fast, at hun skulle have været arbejdsprøvet for længst. Hun får nu en erstatning på 500.000 kroner.
År: 2012 Nr.: 16
Når pædagog Ole Nielsen fortæller, går tiden i stå. Han møder børnene i en fantasiverden, hvor der er plads til skøre påfund, politisk ukorrekthed og masser af nærvær.
År: 2012 Nr.: 16
Flere aktiviteter, der fastholder og stimulerer udsatte børns opmærksomhed, kan måske forebygge ADHD-diagnoser og specialundervisning, siger professor Charlotte Ringsmose.
År: 2012 Nr.: 15
Pædagoger i store institutioner oplever en større distance til beslutningerne, og mange mister ansvarsfølelsen i forhold til deres arbejde, mener professor Jan Kampmann.
År: 2012 Nr.: 13
10 børnehuse er blevet til én stor områdeinstitution. Børnehusene Kokkedal i Fredensborg Kommune er slået sammen og har fået det til at fungere. Pæda­gogerne mener, at der er flere fordele end ulemper.
År: 2012 Nr.: 13
Kommunerne, der er blevet kendt for meget grove sager om misbrug og vanrøgt, mangler overblik over underretningerne. Rebild og Brønderslev Kommuner aner ikke engang, hvor mange underretninger de har. Kun en kommune, Kolding, har et præcist overblik over, hvor mange underretninger der bliver til en sag i forvaltningen.
År: 2012 Nr.: 12
Er kommunernes arbejde med underretninger blevet bedre? Børn&Unge har spurgt 11 kommuner, som de seneste fem år har huset de værste sager om overgreb, sexmisbrug og vold mod børn. Nogle af kommunerne har fået alvorlig kritik af Ankestyrelsen for mangelfuld sagshåndtering. En enkelt kommune, Skanderborg, er udvalgt, fordi den har været mellem- og endestation for to af sagerne og har demonstreret handlekraft i de alvorligste sager.
År: 2012 Nr.: 12
Klubberne i Albertslund har ansat deres egen socialrådgiver. Hun skal opkvalificere underretningerne og det tværfaglige samarbejde. Intentionen er, at det forebyggende arbejde skal være så godt, at klubberne har grebet ind, inden anbringelser bliver nødvendige.
År: 2012 Nr.: 12
I København laver man hellere en sikkerhedsplan, end at man fjerner et barn fra hjemmet. Barnet bliver hjemme, selvom det er udsat for omsorgssvigt. Pædagoger spiller en nøglerolle i sikkerhedsplanerne.
År: 2012 Nr.: 12
• I mange institutioner kniber det med penge til for eksempel bøger. • Læsningen risikerer at blive nedprioriteret, fordi bøgerne er gamle og måske slidte. • Læs her, hvordan I kan forny jeres bogsamling – helt gratis! Guiden er delt i to: Gratis papirbøger Gratis bøger online, der skal downloades til computer eller iPad.
År: 2012 Nr.: 12
Faggrupper som lærere, pædagoger og sangere er meget udsatte for at få knuder på stemmebåndene. Især de svage stemmer rammes, fortæller talepædagog.
År: 2012 Nr.: 11
LP-modellen er en af de mest brugte pædagogiske metoder. Her kan du se fem andre metoder, som bruges i mange institutioner og skoler.
År: 2012 Nr.: 10
Metoder bliver ligegyldige, hvis ikke pædagogerne bruger deres faglighed til at justere, hvad de kan bruges til. Forsker Bjørg Kjær mener, at pædagogerne skal styrke deres metodebevidsthed. En metode brugt ukritisk kan gøre mere skade end gavn.
År: 2012 Nr.: 10
Dansk pædagogik bliver forbilledet, når en ny vuggestue for udsatte børn etableres i Rumæniens hovedstad, Bukarest.
År: 2012 Nr.: 10
I familier med alkoholproblemer er der ofte også vold og seksuelt misbrug. Kun en lille andel af børnene taler med pædagoger og lærere om problemerne i hjemmet. Det viser en ny undersøgelse fra Center fra Rusmiddelforskning.
År: 2012 Nr.: 09
Opvæksten i en familie med alvorlige alkoholproblemer har været en lang kamp for pædagog Rikke Krabsen Bredahl, der i dag, længe efter forældrenes død, stadig mærker konsekvenserne. I en årrække forsøgte hun forgæves at få kommunen til at hjælpe familien.
År: 2012 Nr.: 09
Medarbejderne i udelivsinstitutionen Terslev Børnehus er blevet bedre til at gå til familier med alkoholproblemer. Institutionen har deltaget i et alkoholforebyggende projekt, som involverer i alt 20 kommuner.
År: 2012 Nr.: 09
Det halter stadig gevaldigt med indsatsen over for børn, der vokser op i familier med alkoholproblemer, mener ekspert. Kommunerne afviser kritikken.
År: 2012 Nr.: 09
"Fantastisk at være børnenes cirkusmor" I Cirkus Tværs oplever Trille Lucassen, at det er let både at være anerkendende og give opmærksomhed.
År: 2012 Nr.: 08
"Jeg lytter og skaber selvtillid" Der er langt fra velfungerende børn i parcelhusene til stærkt udsatte familier, har Jane Rasmussen erfaret.
År: 2012 Nr.: 08
Berøringsangst, kulturelle forskelle og for lidt viden om flygtningebørn med traumer betyder, at mange af børnene ikke får den rette hjælp i daginstitutionerne. Sådan lyder beskeden fra organisa­tioner, der arbejder med flygtninge. Men der er hjælp at hente.
År: 2012 Nr.: 07
En normal tilværelse og nære voksne, der tilbyder barnet tryghed og forudsigelighed i hverdagen, kan få et traumatiseret flygtningebarn til at overkomme selv alvorlige traumer. Det viser forskningschef Edith Montgomerys undersøgelser.
År: 2012 Nr.: 07
Struktureret læring i børnehaven er lige så meningsløs som det snævre pædagogiske fokus på grænser og autoriteter, mener den tyske forsker, forfatter og børnelæge Herbert Renz-Polster, der ser den pædagogiske debat i lyset af menneskebarnets evolutionshistorie.
År: 2012 Nr.: 07
Vil vi mindske omfanget af rygning, druk og kriminalitet blandt unge, er social pejling og fokus på social kapital vejen frem. Det viser et stort projekt fra Aarhus.
År: 2012 Nr.: 06
Før valget var det en hastesag at få afskaffet tidsbegrænsningen for sygedagpenge. Men nu tøver regeringen, og det får oppositionen til at beskylde dem for løftebrud.
År: 2012 Nr.: 06
Når pædagoger underretter om deres mistanker om seksuelle overgreb, er det ikke altid, der sker noget. Børn&Unge har undersøgt de groveste misbrugssager gennem de seneste år for at se, hvilken rolle pædagoger og forvaltning har spillet i afsløringen af misbruget.
År: 2012 Nr.: 04
I 18 byer har der inden for de seneste år været sager om misrøgt, seksuelt misbrug eller vold mod børn. Grove sager, hvor forældre eller andre tæt på børnene har lavet overgreb. I nogle af sagerne er der faldet dom, andre venter stadig på en afslutning ved domstolene. Børn&Unge har gravet i dem alle for at finde ud af, hvad der skete.
År: 2012 Nr.: 04
År: 2012 Nr.: 04
Når pædagoger har mistanke om, at børn bliver seksuelt misbrugt, underretter langt de fleste. Et stort flertal aner ikke, hvad kommunen gør ved underretningerne. Det er en katastrofe, siger BUPL’s formand.
År: 2012 Nr.: 03
Pædagoger i Vollsmose har i et samarbejde med Odense Tandpleje børstet tænder på børnene. Børnene har i dag mindre ondt, pædagogerne bruger mindre tid på at trøste, og forældrene lærer om tandsundhed og sunde madvaner.
År: 2012 Nr.: 03
I daginstitutionen Skovlinden i Svendborg har 14 af de 71 børn adfærdsvanskeligheder. Her er inklusion meget mere end et modeord. Pædagogerne lærer børnene at fungere sammen til trods for forskelle, og det har de så stor succes med, at børneforskere kommer på besøg for at blive klogere.
År: 2012 Nr.: 03
Når et barn har problemer i Hvidovre, tilrettelægger pædagoger ofte indsatsen uden at involvere forældrene, viser en analyse af knap 200 individuelle læreplaner. Taberne er børnene.
År: 2012 Nr.: 01
Mennesker passer ikke ind i kasser. Derfor kan BUM-modellen skade kvaliteten af tilbud til udsatte familier. Det konkluderer forskere.
År: 2012 Nr.: 01
Ankestyrelsen er bekymret for, at pædagoger underretter alt for lidt om omsorgssvigt. Kun seks procent af sagerne om anbringelser står pædagoger bag.
År: 2012 Nr.: 01
Forskellen mellem pædagogers og kommuners praksis for at underrette er enorm. En dårlig underretningskultur kan skade barnet, advarer Børns Vilkår, der er bekymret over den store geografiske forskel.
År: 2012 Nr.: 01
Muligheden for at opdage et barn med problemer er mindre i en institutionen med mange børn fra udsatte familier. Opfattelsen af, hvad der er normalt, flytter sig. Det er pædagogerne opmærksomme på i Ellekærskolens SFO.
År: 2012 Nr.: 01
Selvfølgelig begrænses motivationen til at underrette, hvis man gang på gang oplever, at der ikke bliver lyttet højere oppe i systemet.
År: 2012 Nr.: 01
Flere pædagoger går ned med stress, fordi de skal rumme specialbørn. Inklusion af børnene sker ofte uden de nødvendige ressourcer, viser nye tal. Det er en fejlslagen politik, som skader både børn og pædagoger, lyder det fra de arbejdsmedicinske klinikker.
År: 2011 Nr.: 20
At børn får lov til at lege med digitale redskaber i institutionerne, skyldes stort set kun pædagogiske ildsjæle. Kommunerne har ingen strategi eller plan for digital pædagogik.
År: 2011 Nr.: 20
Da Dorthe Bak blev kontaktperson for Thoke, stod det hurtigt klart, at han var præget af sin baggrund som adopteret. I dag går han i en specialgruppe, for her er der den ro, han har behov for.
År: 2011 Nr.: 20
Mange adopterede børn har følelsesmæssige forstyrrelser, fordi de manglede voksenkontakt som spæde. Det betyder, at deres udvikling ikke altid matcher deres alder, siger adoptionsrådgiver Michel Gorju.
År: 2011 Nr.: 20
Ny bog giver gode råd til, hvordan man støtter adopterede børn. Børnenes forhistorie vil altid være en del af deres liv, og de har behov for øget opmærksomhed. Det fortæller en af bogens forfattere, der selv er adoptivmor og socialpædagog.
År: 2011 Nr.: 20
Udsatte børn har især gavn af høj kvalitet i daginstitutionerne, mener professor Gösta Esping Andersen.
År: 2011 Nr.: 19
Udsatte børn kan lære at indgå i sociale sammenhænge, hvis bare de får hjælp fra voksne, oplyser Annette Risager.
År: 2011 Nr.: 19
Minimumsnormeringer skal indgå i de kommende økonomiforhandlinger med kommunerne. Børneminister Christine Antorini (S) vil have tilstrækkeligt mange veluddannede pædagoger i dag- og fritidsinstitutioner, ellers kan hendes vision for et bedre børneliv og en bedre forberedelse til skolen ikke lade sig gøre.
År: 2011 Nr.: 19
Børn og forældre må leve med den ene fejl efter den anden, når sager om forældremyndighed og samvær skal afgøres. Børn&Unge kan dokumentere flere fejl.
År: 2011 Nr.: 18
Voksne kan rent fysisk holde et barn, der er gået amok. Men det kan være svært beslutte, hvornår man skal bruge magtanvendelse, der reelt er frihedsberøvelse. Det er anledning til et dilemma for SFO-pædagog Morten Amstrup.
År: 2011 Nr.: 18
Pædagog Nanna Hansen har for nylig modtaget en pris for sit arbejde med børn i sorg. Efteruddannelsen som sorgpilot har rustet Nanna Hansen til at tage sig af børn i små og store kriser. Børn & Unge fik lov til at overvære et møde mellem Nanna Hansen og en pige fra fritidsklubben, men pigens navn er ændret.
År: 2011 Nr.: 18
Politikere vil indføre kontrol og tilsyn med de børnesagkyndige undersøgelser. Det sker, efter at Børn&Unge har afsløret, at undersøgelserne er fulde af fejl.
År: 2011 Nr.: 17
BUPL's hovedbestyrelse mødes mindst seks gange om året. Hovedbestyrelsen er BUPL's landsledelse. Det er den højeste myndighed mellem kongresserne, som holdes hvert andet år. Hovedbestyrelsen består af de syv forretningsudvalgsmedlemmer, herunder formanden, to medlemmer fra hver af de lokale fagforeninger, to fra Lederforeningen samt to medlemmer fra den pædagogiske studieorganisation PLS. Hovedbestyrelsen holdt senest møde den 14. og 15. september
År: 2011 Nr.: 17
De to pædagoger og folketingskandidater Kristian Egebæk Mortensen og Birgit Elgaard, som du kunne læse om i sidste nummer af Børn&Unge, fik ikke stemmer nok til at komme ind i Folketinget. De er enige om, at en rød regering ikke er en mirakelkur for pædagogerne.
År: 2011 Nr.: 16
Hver femte københavnske klub har pædagoger, der arbejder i skolen. Arbejdet med inklusion har klubberne taget til sig uden ekstra ressourcer, viser en ny undersøgelse.
År: 2011 Nr.: 16
Der er fuld opbakning til gode daginstitutioner, men der er ikke brug for mere kontrol med pædagogernes arbejde for at sikre kvaliteten. Der er ikke flertal for minimumsnormeringer, viser en rundspørge blandt otte politiske ordførere. Børn&Unge har stillet de otte ordførere fem spørgsmål, der er væsentlige for langt de fleste pædagoger. Svarene er redigeret. Du kan læse politikernes svar i deres fulde længde på www.bupl.dk/valg
År: 2011 Nr.: 15
Styring og test har afløst tilliden til pædagoger, mener Stig Broström fra Danmarks Pædagogiske Universitetskole. På den positive side har regeringen set, at småbørnspædagogik ikke bare er pasning
År: 2011 Nr.: 15
Socialminister Benedikte Kiær fortryder ikke, at hun har sagt, at nogle pædagoger arbejder med en 'dybt forældet pædagogik fra hippietiden'. For udtalelsen har fået sparket gang i en debat. Og det var det, hun ville.
År: 2011 Nr.: 14
Når vi pludselig får en god idé eller er kreative, hvad er det så egentligt, der foregår. Det har Lars Geer Hammershøj forsket i. Han mener, at kreativitet er en dannelsesproces, der indeholder tre kræfter: overskridelseskraften, dømmekraften og indbildningskraften.
År: 2011 Nr.: 14
De radikales udspil kom som et lille lyspunkt i den lange politiske tågesnak og det økonomiske fokus, som har præget vores område gennem mange år
År: 2011 Nr.: 14
Flere unge og færre førskolebørn er en væsentlig årsag til den store vækst i udgifterne til udsatte børn og unge. De udsatte unge koster simpelthen flere penge. Det viser en ny analyse fra Anvendt Kommunalforskning.
År: 2011 Nr.: 12
Der kommer stadigt stigende fokus på læring og skoleforberedende arbejde i dagtilbud. Senest med et nyt lovforslag om fælles nationale læremål. Hvad er det for en tendens, vi er vidne til, og hvad betyder den for den pædagogiske faglighed?
År: 2011 Nr.: 12
Der kommer stadigt stigende fokus på læring og skoleforberedende arbejde i dagtilbud. Senest med et nyt lovforslag om fælles nationale læremål. Hvad er det for en tendens, vi er vidne til, og hvad betyder den for den pædagogiske faglighed?
År: 2011 Nr.: 111
Kommunerne skal holde nulvækst i 2012. Det skulle betyde uændret service, men det kommer til at betyde nedskæringer. Allerede nu planlægger hver tredje kommune at skære på pasningsområdet næste år.
År: 2011 Nr.: 11
54 daginstitutioner i Københavns Kommune har fået deres egen socialrådgiver. Det tætte samarbejde mellem pædagoger og socialforvaltning skal føre til en bedre og tidligere indsats for de udsatte børn. Pædagogerne får hurtigere afklaret deres bekymringer for børnene og lærer at skrive bedre underretninger.
År: 2011 Nr.: 11
Københavns Kommune håber, at projektet med at knytte socialrådgivere til de enkelte institutioner vil forkorte vejen fra daginstitution til socialforvaltning til glæde for de udsatte børn og deres familier.
År: 2011 Nr.: 11
Manglende viden og usikkerhed får pædagoger til at lade være med at underrette mistanke om vold mod børn, viser ny undersøgelse fra SFI.
År: 2011 Nr.: 10
Da Sanne Olsen blev skilt, var hun ved at drukne i sin egen sorg, og familiens orden gik i opløsning. Sønnen Johan røg ud i misbrug og massivt pjækkeri. I dag er de sammen kommet gennem krisen med hjælp fra familierådgivere.
År: 2011 Nr.: 10
En skattekiste af oplevelser; 111 teatre har været til festival i Randers for at præsentere deres samlede skat af teateroplevelser for børn og unge. Det blev ikke året med afgørende nyskabelser eller sjældne stjernestunder. Men festivalen viste et stort og rigt udbud af kvalitetsforestillinger og en mangfoldighed af kunstneriske udtryk, som er værd at anbefale. Man kan også overveje at opsøge nogle af de forestillinger fra sidste år, der har været rift om. Mange spilles stadigvæk og er blevet nemmere at få fat i for kommuner og institutioner.
År: 2011 Nr.: 09
Spøgelsesfædre er de fædre, som forsvinder helt ud af deres børns liv efter en skilsmisse. De fortsætter med at betale børnepenge, men er fysisk fraværende og bliver som spøgelser for deres børn.
År: 2011 Nr.: 09
Små børns udvikling er for vigtig til, at den kan foregå i vugge­stuer, som lægger mere vægt på pasning end på pædagogik. Pædagogerne skal gøre sig mere umage for at lave kvalitetspædagogik for børnenes skyld. Og det skal være slut med misforstået selvforvaltning i store børnegrupper, mener forsker Ole Henrik Hansen.
År: 2011 Nr.: 09
Små børns udvikling er for vigtig til, at den kan foregå i vugge­stuer, som lægger mere vægt på pasning end på pædagogik. Pædagogerne skal gøre sig mere umage for at lave kvalitetspædagogik for børnenes skyld. Og det skal være slut med misforstået selvforvaltning i store børnegrupper, mener forsker Ole Henrik Hansen.
År: 2011 Nr.: 09
Udsatte børn bliver i stigende grad inkluderet i almindelige daginstitutioner. Men der er hverken ressourcer eller viden til at hjælpe disse børn. Det går ud over både børn og pædagoger.
År: 2011 Nr.: 08
Forskere og eksperter mener, at evalueringer fortrinsvis skal bruges til at udvikle den pædagogiske praksis. Nogle af dem har ikke meget tilovers for evalueringer overhovedet. De er bare spild af pædagogernes tid, lyder meldingen.
År: 2011 Nr.: 08
Politikerne vil vide, hvad de får for pengene. Derfor er dokumentation og evaluering stormet frem på daginstitutionsområdet. Nogle forskere og eksperter mener, at det er dyrekøbt viden.
År: 2011 Nr.: 08
Møder kan være tidskrævende, kedelige, ineffektive og en pestilens. Læs, hvordan du gør møder effektive samtidig med, at de er rare. Ja, ligefrem sjove.
År: 2011 Nr.: 08
Torsdag den 10. marts fik lederne i BUPL deres egen formand. Hun hedder Sanne Lorentzen og blev valgt på den nye lederforenings landsmøde i Nyborg. BUPL har i forvejen en formand, Henning Pedersen. Vi har spurgt de to ledere, hvorfor det er nødvendigt med to formænd. Og hvad de forventer sig af samspillet. Vi har også spurgt dem, hvilke særlige udfordringer pædagogiske ledere står over for i de kommende år, og hvordan de vil tackle dem. Beslutningen om, at lederne skulle have deres egen formand, blev truffet på BUPL-kongressen i december 2010. Der stillede i alt tre kandi­dater op til posten som formand for lederne. Den ene kandidat fik ingen stemmer, den anden fik 39, mens Sanne Lorentzen fik 43 af de 82 delegeredes stemmer.
År: 2011 Nr.: 06
Tillid handler om troen på, at vi kan - både børn og pædagoger
År: 2011 Nr.: 06
Forældrenes stigende krav til daginstitutionerne er en udfordring. Ny bog giver gode råd om, hvordan pædagoger kan kommunikere bedre med de stadigt mere krævende forældre.
År: 2011 Nr.: 05
Børnene er blevet de store tabere, efter at forældreansvarsloven blev indført for tre år siden, mener en række eksperter. Men loven er god nok. Den er blot blevet fejlfortolket, lyder det fra Familiestyrelsen, som skal evaluere loven forud for en politisk revision.
År: 2011 Nr.: 05
Pædagoger og bibliotekarer skal arbejde sammen, hvis børns møde med skriftsproget skal blive en succes. Bogpakker og sprogprojekter kan hjælpe til. Læs om mulighederne, om en nyttig fagbog og om nye, gode børnebøger.
År: 2011 Nr.: 05
Pædagogerne har fået et etisk råd, der skal sætte fokus på etiske dilemmaer og holde debatten om det nye etiske grundlag levende og vedkommende i den pædagogiske praksis. Børn&Unge har talt med tre af medlemmerne.
År: 2011 Nr.: 03
Flere år med bagtalelse og ydmygelser fra kollegerne endte med, at børnehavepædagogen Christina fik konstateret angst.
År: 2011 Nr.: 03
Pædagoger, der går på efterløn, er nedslidte og udmattede. Det vidner de fortællinger, de selv har sendt til Børn&Unge, om.
År: 2011 Nr.: 02
Ansvaret for underretninger er ikke længere pædagogernes alene. Eksperterne diskuterer, om lovændringen vil få nogen betydning. Leder og pædagog Majbrit Michelsen mener, at en øget opmærksomhed er meget vigtigere.
År: 2011 Nr.: 01
Med Barnets Reform skal kommunerne svare ja eller nej til spørgsmålet om, hvorvidt de har gjort noget ved sagen. Spørgsmålet er bare, om det er nok at få et ja eller nej.
År: 2011 Nr.: 01
I de næste to år vil BUPL dokumentere, at pædagoger er en del af løsningen, når det gælder om at sørge for, at børn og unge ikke marginaliseres.
År: 2010 Nr.: 29
Jane Boye og hendes fire børn bor stadig med andres aflagte møbler. De mistede alt ved en brand for knap et år siden og havde ingen forsikring. Nu skal den 26-årige mor til at betale af på et lån. Men julegaverne er der alligevel råd til. Hun har også mødt et menneske, hun ikke har set i mange år.
År: 2010 Nr.: 29
I 25 år har Ayhan Demir arbejdet i en klub i Københavns mest belastede bydel. Han giver de udsatte unger støtte, laver netværk på tværs af bydelen - og får mening i sit arbejdsliv.
År: 2010 Nr.: 28
Verden er i krise, og der skal en helt ny bevægelse til at forandre tingenes tilstand. Teori U anviser en U-vending i ledelsesfilosofi, der skal få ledere og organisationer til at tænke nyt og sammen med medarbejdere skabe nye, bedre og bæredygtige resultater. Børn&Unge var med, da teoriens ophavsmand, Otto Scharmer, besøgte Århus.
År: 2010 Nr.: 27
På Den Flyvende Kuffert i Ishøj er der klare regler for, hvordan man taler. De unge og pædagogerne taler høfligt og dansk til hinanden. Man bander ikke og siger aldrig noget skidt om mødre.
År: 2010 Nr.: 26
Nyt debatforum på nettet giver medlemmer af BUPL direkte indflydelse på de udtalelser, som kongressen skal vedtage til december.
År: 2010 Nr.: 26
Mens medicinforbruget til børn med ADHD er eksploderet, så kritiserer såvel eksperter som forældre, at der mangler behandlingssteder. Førende psykiatere hævder ellers, at medicinen ikke står alene.
År: 2010 Nr.: 25
Folketinget har bevilget knap 140 millioner kroner til projekter, som skal forebygge kriminalitet i belastede boligområder. Men værdifulde erfaringer kan gå tabt. Kun én kommune har planer om at videreføre sit projekt, og politikerne har bestemt, at der ikke er penge til erfaringsopsamling.
År: 2010 Nr.: 24
Dannelse og opdragelse er igen in i det pædagogiske arbejde. Det kan ses i det etiske grundlag for pædagoger, som sandsynligvis vedtages senere i år. Jørgen Husted har skrevet en bog om værdier og etik i socialt arbejde, og han synes, at det er godt, at pædagogerne melder ud, at de vil være mere end børnepassere.
År: 2010 Nr.: 22
På seks år er omfanget af vold, trusler og chikane mod pædagoger mere end syvdoblet, viser nye tal fra BUPL. Det er både børn og unge, deres forældre og tilfældige trafikanter, der tænder af på pædagogerne. Mindre respekt og større individualisering kan forklare noget af volden, mener psykolog.
År: 2010 Nr.: 21
Elisabeth Pedersen er pædagog og ansat i fleksjob. Hun mister nu sit arbejde, fordi institutionen efter brutale nedskæringer ikke har ressourcer til at være rummelig.
År: 2010 Nr.: 20
Når de unge ikke kommer i klubben om sommeren, må klubben flytte ud til dem. Tag med Rubinen og en pose friskbagte boller til fodbold hos en flok sultne unger i Københavns Sydhavn. Hør om de store pædagogiske fordele, der er ved at opsøge børnene.
År: 2010 Nr.: 20
I Lindevang Børnehave på Frederiksberg kan pædagogerne på alle områder mærke, at børnene nu kommer, når de er 2 år og 10 måneder eller derunder.
År: 2010 Nr.: 19
Pædagoger vil uddannes i at håndtere udsatte børn. Der findes også mange kurser om emnet, men alligevel kommer mange ikke af sted, og en del kurser bliver aflyst, viser ny undersøgelse.
År: 2010 Nr.: 19
Pædagogerne i Tingbo må gerne løfte vuggestuebørn ud i krybben, når de skal sove middagslur. Arbejdstilsynet siger nu, at påbuddet om at løfte vuggestuebørn mindre var en fejl.
År: 2010 Nr.: 18
Inklusion bliver misbrugt til at spare penge. Det mener flere pædagoger, som ellers gerne vil inkludere de udsatte børn. Det er misforstået og slet ikke muligt at spare, hvis man samtidig vil have inklusion, mener ekspert. Det kræver tværtimod investeringer i bedre normeringer og i pædagogernes uddannelse.
År: 2010 Nr.: 18
Inklusion er hverken en hurtig løsning på de voksende udgifter til specialområdet eller et spareobjekt, som kommunerne kan ty til i trange tider. Det kræver investeringer nu, men gevinsten kan først indkasseres senere, siger eksperterne.
År: 2010 Nr.: 18
Gentofte Kommune har haft succes med at inkludere børn med særlige udfordringer i de seneste fem år. Børnehuset Lunden er et af Gentofte Kommunes otte inkluderende tilbud. De otte børn med særlige udfordringer kræver en god organisering af arbejdet og pædagoger med viden om inklusion.
År: 2010 Nr.: 18
Det tager tid og kræver en investering i mange år, hvis inklusion på et tidspunkt skal spare kommunen for udgifter til udsatte børn, mener pædagogisk konsulent Maj-Britt Skjøth fra Gentofte Kommune.
År: 2010 Nr.: 18
Pædagoger skal også kunne undervise i de mindste klasser, anbefaler Skolernes Rejsehold.
År: 2010 Nr.: 17
De offentligt ansatte bør gå efter en toårig overenskomst og bevare reguleringsordningen, mener arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen.
År: 2010 Nr.: 17
Et påbud fra Arbejdstilsynet står i vejen for den pædagogiske kerneydelse og skaber flere problemer, end det løser. Det mener lederen og pædagogerne i vuggestuen Tingbo i Solrød.
År: 2010 Nr.: 16
Det er hårde tider for Camilla Heller og hendes to sønner. Med et rådighedsbeløb på 2600 kroner om måneden har hun hidtil ikke haft råd til ferie. Camilla blev gift, da hun var blot 20 år, og fik sit første barn, da hun var 21. Med økonomisk hjælp fra Børnesagens Fællesråd er hun nu i gang med at uddanne sig til pædagog. Og i år bliver der råd til ferie.
År: 2010 Nr.: 16
Udelukkelse og mobning er populære temaer hos børne- og ungdomsteatrene, der godt tør give publikum mentale og etiske udfordringer.
År: 2010 Nr.: 14
Allerede i dag oplever pædagoger dagligt ikke at kunne leve op til formålsbestemmelserne i dagtilbudsloven. Yderligere besparelser vil kun forværre forholdene, og børneforskere frygter nu for konsekvenserne. Man skulle hellere investere i børnene, siger de.
År: 2010 Nr.: 13
De uheldige helte, Børn&Unge vil følge 14 institutioner i 14 forskellige kommuner i år og i starten af næste år for at se, om de bliver ramt, og hvordan de bliver ramt af deres kommunes dårlige økonomi.
År: 2010 Nr.: 13
"Undersøgelsen afslører flere tilfælde af deciderede ulovligheder, idet flere socialrådgivere fortæller om eksempler, hvor man tager unge hjem fra velfungerende anbringelser for at spare penge.
År: 2010 Nr.: 12
Det skorter ikke på kreativitet i de danske daginstitutioner. Her kommer børnenes kreative evner til udfoldelse på vidt forskellig vis gennem leg, musik, rollespil, sang, maleri, snedkeri og meget mere. Nogle institutioner arbejder ud fra en særlig metodik eller et særligt teoretisk udgangspunkt. Andre har kroppen og bevægelsen i højsædet. Nogle er bygget op om naturoplevelsen, mens andre kredser om specifikke temaer. Her er fem eksempler på kreative traditioner - til inspiration.
År: 2010 Nr.: 109
Det skorter ikke på kreativitet i de danske daginstitutioner. Her kommer børnenes kreative evner til udfoldelse på vidt forskellig vis gennem leg, musik, rollespil, sang, maleri, snedkeri og meget mere. Nogle institutioner arbejder ud fra en særlig metodik eller et særligt teoretisk udgangspunkt. Andre har kroppen og bevægelsen i højsædet. Nogle er bygget op om naturoplevelsen, mens andre kredser om specifikke temaer. Her er fem eksempler på kreative traditioner - til inspiration.
År: 2010 Nr.: 109
I de seneste årtier er en bølge af akademisering skyllet ind over professionsuddannelser, og det har givet anledning til megen debat. Hvad er op og ned i hele akademiseringsdebatten? Hvor meget skal Foucault og Bourdieu fylde i pensum? Børn & Unge Forskning har talt med professor Pär Nygren om opskriften på den gode rofessionsuddannelse.
År: 2010 Nr.: 108
Da loven om pædagogiske læreplaner blev indført i børnehaven i 2004, skete det ikke uden gråd og tænders gnidsel. Var det ikke et overgreb mod børnehavens traditionelle fokus på børns indre vækst og udvikling? Men læring har i virkeligheden været på programmet siden de første børnehaver så dagens lys, fortæller lektor Stig Broström, DPU, Aarhus Universitet i et historisk vue over børnehavens idé.
År: 2010 Nr.: 107
For godt 25 år siden fik de danske fritidshjem en søster med skolefritidsordningen, SFO, der hurtigt er blevet det mest søgte fritidstilbud for især 6-9-årige danske børn. Men manglende faglig udvikling og en samtidig stærk skoledagsorden er ved at underminere hundrede års dansk tradition for at prioritere børns fritidsliv. Forsker Pernille Hviid opfordrer til udviklingen af en ny fritidspædagogik, som også skolen og resten af verden kan lære af.
År: 2010 Nr.: 107
Den nyeste førskoleforskning kan sige en del om, hvad der kendetegner god kvalitet i daginstitutionerne. Men den kan ikke sige meget om, hvordan man skaber udvikling og kvalitet i en institution, hvor kvaliteten er ringe. Kortlægning af førskoleforskningen efterlyser viden om forandrings- og udviklingsprocesser.
År: 2010 Nr.: 106
"I den kommende tid er det BUPL's store udfordring at gøre politikere opmærksomme på den klokkeklare sammenhæng mellem ressourcer, forebyggelse og økonomi.
År: 2010 Nr.: 10
Pædagogerne har ikke de store forventninger til, at de i fremtiden vil blive mødt med mere tillid. De håber alligevel, at den nye lov om afbureaukratisering vil hjælpe dem af med nogle af de mange opgaver, som i dag opleves som unødig kontrol af deres arbejde.
År: 2010 Nr.: 09
Forældre, pædagoger og forældrebestyrelser bør lave regler for børns brug af energidrikke, mener Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti. Politikerne kan ikke forbyde dem.
År: 2010 Nr.: 08
Når børn eksperimenterer med drikkelege, efter­ligner de bare de voksne. Men der er god grund til at udskyde alkoholdebuten: De unge, der begynder tidligt, har også størst risiko for et højere forbrug senere i livet.
År: 2010 Nr.: 08
Fritidsklubben Krudthuset har forbudt enrgidrikke, fordi børnene konkurrerede om, hvem der kunne blive mest høj af de koffeinholdige drikke. Energidrikkene kan bygge bro til alkohol frygter medarbejder.
År: 2010 Nr.: 08
En rundspørge til 10 skoler viser, at de generelt er tilfredse med de børn, de modtager fra daginstitutionerne. Ingen af skolerne har faglige forventninger, men vil gerne have skoleparate og selvhjulpne børn. Der er et godt samarbejde om overgangen fra børnehave til skole de fleste steder.
År: 2010 Nr.: 06
En gruppe af de svagest stillede børn i Danmark kommer ikke i dagtilbud. Integrationshuset Kringlebakken viser mødrene fordelene ved de danske dagtilbud.
År: 2010 Nr.: 06
Dansk Folkeparti vil tvinge udsatte børn i vuggestue og har kaldt indenrigs- og socialminister Karen Ellemann i samråd.
År: 2010 Nr.: 06
Ny undersøgelse skal klarlægge, om det store fokus på pædofili har ført til en frygtkultur blandt pædagoger, hvilket i sidste ende kan ødelægge børnenes tillid til voksne.
År: 2010 Nr.: 06
Pensionerede pædagoger er i høj kurs i et nyt projekt, der kobler sårbare børn og unge sammen med ældre mennesker med overskud, tid og nærvær.
År: 2010 Nr.: 05
De børn, der ikke får et kvalitetsdagtilbud, bliver stillet ringere senere i livet end deres jævnaldrende.
År: 2010 Nr.: 05
De unge slår bare tiden ihjel og sender kedelige beskeder til hinanden på de sociale netværk som Facebook. Men der er meget mere på spil: Her iscenesætter de sig selv og konstruerer deres personlighed, her plejer de deres venskaber og finder nye måder at styrke båndene på. Men klubfolkene er ikke meget for at bruge de sociale netværk pædagogisk.
År: 2010 Nr.: 05
De højtbegavede børn skal opdages i børnehaven for ikke at halte bagud socialt, når de skal begynde i skolen. Men pædagoger er ikke gode nok til at skelne høj begavelse fra Aspergers syndrom eller almindelig asocial adfærd, mener ekspert.
År: 2010 Nr.: 02
Den nye formand for Børne rådet, Lisbeth Zornig ­Andersen, er selv børnehjemsbarn og har mange meninger om, hvordan børn skal behandles for at få et bedre liv. Pædagogerne skal blive bedre til at se og støtte de udsatte børn. Men samfundet skal også give dem rammerne til det.
År: 2010 Nr.: 02
Film og medier fylder meget i børns hverdag. Men det er langtfra alle børn, som har kompetencer til at bearbejde deres oplevelser fra mediernes verden. Efteruddannelseskurset Filmpilot klæder pædagoger på til at arbejde mediepædagogisk med de yngste børn i institutionerne.
År: 2009 Nr.: 35
Ganske almindelige, gennemsnitlige danske børn sover mindst en time for lidt - hver nat. Det koster venskaber, sygedage, læring og livskvalitet i børnehøjde. Og så går det i øvrigt ud over de voksnes arbejdsmiljø. Nu vil søvneksperter have en god søvnhygiejne tilbage på opdragelsens dagsorden.
År: 2009 Nr.: 34
Pædagogerne vil gerne lære børnene om klima og miljø, men det kniber med tiden til det. De fleste snakker dog med børnene om at spare på ressourcerne. Det viser en rundspørge, som Børn&Unge har foretaget til 25 institutioner.
År: 2009 Nr.: 33
På Røsnæs Skole og Børnehus mener tre børn fra 4. klasse, at ­klimaforandringernes værste konsekvens er, at Nordpolen ­smelter helt væk, og isbjørnene drukner.
År: 2009 Nr.: 33
Politikerne skal lytte til borgerne, som ønsker nedskæringsspiralen stoppet og erstattet med klare visioner for de mindste.
År: 2009 Nr.: 32
På Vestre SFO i Silkeborg bader børnene hele vinteren. Børn&Unge sendte en journalist med i vandet for at skrive om det kolde gys og de seje børn.
År: 2009 Nr.: 31
Stort set alle daginstitutioner har børn med særlige behov, men børnene får ikke den hjælp, de skal have. Kun de allerdårligste børn får tildelt ekstra ressourcer. De børn, som betegnes som gråzonebørn eller bekymringsbørn, får institutionerne slet ikke hjælp til. Det viser en undersøgelse blandt BUPL's medlemmer.
År: 2009 Nr.: 31
Brit Hindborg Skovgaard arbejder i en SFO, og her møder hun nogle af de udsatte børn, som hun vil skabe bedre forhold for. Sagsbehandlingstiden i børnesager er alt for lang, mener hun.
År: 2009 Nr.: 30
SFO 2 bliver mere og mere udbredt som fritidstilbud for 10-14-årige. Harmonisering, besparelser og et målrettet tilbud for udsatte børn er nogle af argumenterne for at flytte større børns fritidstilbud ind under skolens ledelse. Et snigløb, lyder forsker Pernille Hviids kommentar til den udvikling.
År: 2009 Nr.: 30
Forældre mener, at kvaliteten i dagtilbuddene er blevet for ringe, men de vil ikke selv betale for en forbedring. Alle skatteborgere skal hjælpe til, viser ny BUPL-undersøgelse.
År: 2009 Nr.: 29
Hjælpen til børn med fysiske eller psykiske handikap er ved at blive ændret markant i kommunerne. Det kommer til at gå ud over de udsatte børn, vurderer en ekspert og fem regionale BUPL-fagforeninger.
År: 2009 Nr.: 29
Skovagerskolen i Jelling har stor ekspertise i at hjælpe handikappede børn. Men elevtallet falder, og presset på specialskolen stiger.
År: 2009 Nr.: 29
Tidligere kaldte man dem sarte og overfølsomme. I virkeligheden er de særligt sensitive børn. Omkring hvert femte barn er født med karaktertrækket og har brug for nærvær, ro og fordybelse. Får de ikke det, risikerer vi flere børn og unge på lykkepiller, mener en førende psykolog og psykoterapeut på området.
År: 2009 Nr.: 29
Selvom Ishøj og Vallensbæk kommuner både geografisk og politisk er naboer, finder man den som regel i hver sin ende af de sociale og økonomiske statistikker. Børn&Unge tog på institutionsbesøg for at se, hvad forskellene mellem kommunerne betyder for den pædagogiske hverdag.
År: 2009 Nr.: 28
Det skal ikke være kommunerne, der fremover fastsætter antallet af børn pr. voksen i daginstitutioner, hvis forældrene kan bestemme. De ønsker en landsdækkende, lovbestemt standard for normeringen.
År: 2009 Nr.: 28
Barnets reform skal styrke indsatsen over for udsatte børn og unge. Der er afsat 928 millioner kroner fra 2010-2013 til reformen. S og SF er ikke helt tilfredse.
År: 2009 Nr.: 28
Støttepædagoger fra Odense er som de første i Danmark i gang med at tage en diplomuddannelse, der er specielt designet til dem.
År: 2009 Nr.: 27
Århus Kommunes hotline om seksuelle overgreb er blevet populær blandt pædagogerne. Kun få forældre bruger den.
År: 2009 Nr.: 26
Wrooouuum! Susanne Sewohl mødte i august op på sit første job som uddannet pædagog i en åben sportsvogn, 70 kilo lettere efter en fedmeoperation. Jeg har fået livet tilbage, fortæller hun.
År: 2009 Nr.: 25
Børn og unge med særlige behov er for kommunerne blevet den gøgeunge, der skubber andre unger ud af reden.
År: 2009 Nr.: 25
Samarbejdet mellem lærere og pædagoger blomstrer i heldagsskolerne i Odense. Undervisningen er blevet bedre, og man arbejder målrettet på at give mere plads til fritidspædagogikken, viser forskningsprojekt fra tre heldagsskoler i Odense.
År: 2009 Nr.: 23
Statsministeren vil have flere heldagsskoler. De heldagsskoler, der er i Danmark, er primært rettet mod etniske minoriteter i udsatte områder. Heldagsskolen skal være gratis ligesom folkeskolen, og det vil passe danskerne godt. To tredjedele af alle danskere ønsker nemlig, at institutionerne er gratis.
År: 2009 Nr.: 23
Det kan være en stor følelsesmæssig belastning for pædagoger, når et barn i deres varetægt bliver væk. Derfor bliver psykologer ofte tilkaldt for at hjælpe pædagogerne med at bearbejde deres oplevelser.
År: 2009 Nr.: 22
Når børn bliver væk fra pædagogerne, er det en god historie for medierne. Hvis man som pædagog bliver kontaktet af journalister i den forbindelse, bør man holde hovedet koldt og svare ærligt, påpeger medieekspert
År: 2009 Nr.: 22
Sidste år blev personalet i Børnehaven Kløvermarken i Sønderborg med ét stillet over for det enorme ansvar, deres job indebærer, da en dreng pludselig forsvandt under en udflugt til stranden.
År: 2009 Nr.: 22
Sprogvurderinger kan være udmærkede, men de er ikke svaret på, hvad man skal gøre for at støtte børns sproglige udvikling optimalt. Det er meget vigtigere, hvad der sker, når testen er taget. Og at se på, hvordan daginstitutionerne kan bidrage til, at børn udvikler deres sprog optimalt.
År: 2009 Nr.: 21
Børn kan have svært ved at rumme de følelser, der opstår, når en forælder er udstationeret i en krigszone. Derfor har de ofte brug for voksnes støtte, fortæller børnepsykolog John Halse.
År: 2009 Nr.: 20
Klubberne er gode til inklusion, viser en rapport fra Albertslund. Her rummer klubberne alle typer af unge, men i de enkelte klubber er medlemmerne ikke blandet på tværs af etnicitet og social klasse. Samtidig peger rapporten også på problemer ved både aktivitets- og relationspædagogikken.
År: 2009 Nr.: 19
I den integrerede institution Vedbyholm i Hvidovre Kommune har personalet været en del af HPA-projektet. Det har betydet et øget fokus på inklusion, fordybelse og opkvalificering af kompetencer hos pædagogerne.
År: 2009 Nr.: 17
11 børnehuse i Svendborg deler fire flyvende pædagoger, der hurtigt kan sættes ind, når børn har brug for særlig støtte. Det har blandt andet ført til, at færre børn har brug for støttepædagog.
År: 2009 Nr.: 17
Som flyvende pædagog observerer Susanne Kjær Andersen kollegerne med friske øjne for at hjælpe dem med at inkludere udsatte børn. Sammen med efteruddannelse har det ført til, at pædagogerne i Ungernes Hus har flere diskussioner om deres faglige praksis.
År: 2009 Nr.: 17
Udsatte børn klarer sig bedre, hvis man sætter ind med en systematisk pædagogisk indsats, der styrker børnenes kompetencer i et inkluderende miljø. Det viser en ny undersøgelse, hvor 60 institutioner og 3000 børn har deltaget.
År: 2009 Nr.: 17
I en integreret institution i Silkeborg arbejder pædagogerne med KRAP, og det giver især mening for de udsatte børn. Pædagogerne er optaget af at finde ressourcerne og ikke fejlene hos børnene.
År: 2009 Nr.: 17
Kognitiv, Ressourcefokuseret & Anerkendende Pædagogik (KRAP) har vist sig særdeles virkningsfuld til at hjælpe børn med særlige behov, både på normalområdet og specialområdet.
År: 2009 Nr.: 17
Kommunerne skal sørge for, at den forebyggende, tidlige indsats over for udsatte børn foregår i daginstitutionerne. Indsatsen skal være rettet mod at støtte barnets ressourcer og inkludere barnet i institutionens fællesskab. Men kommunerne bruger i stedet deres penge på at afhjælpe de udsatte børns fejl og mangler.
År: 2009 Nr.: 17
Flere kommuner har ikke kunnet styre økonomien i år. Derfor har de genåbnet budgetterne og skåret ekstra på børn og unge-området. Den vigtigste årsag til besparelserne i børnehaver og vuggestuer er, at udgifterne til specialområdet er eksploderet.
År: 2009 Nr.: 17
Kommunikationen mellem pædagoger og socialrådgivere skal være bedre. Et forsknings- og udviklingsprojekt skal gøre underretninger forståelige hos begge parter. Det kan betyde, at udsatte børn får hurtigere hjælp.
År: 2009 Nr.: 17
Danmark har verdensrekord i at nedbringe antallet af nyfødte børn med Downs syndrom. Men det er en negativ rekord. I stedet for automatisk at vælge abort ved risiko for Downs syndrom skulle kommende forældre hellere oplyses om, hvordan det er at have en barn med sygdommen, mener pædagog Michael Kock, der har en datter med Downs syndrom.
År: 2009 Nr.: 16
Ikke alle plejeprodukter, hobbymaterialer og legetøj indeholder skadelige stoffer, men de sunde alternativer kan være svære at finde.
År: 2009 Nr.: 16
Bedersagen har haft en voldsom påvirkning på Lone Jensen og Lene Døssing, der mener, at pædagoger skal kunne stille kritiske spørgsmål til hinandens arbejde.
År: 2009 Nr.: 15
Mistanker om pædofile overgreb opstår ofte på grund af kulturforskelle, eller fordi medarbejdere ikke kan skille det private og det professionelle. Pædagoger skal være opmærksomme på, hvilke signaler de sender, og sørge for at skabe en kultur, hvor det er tilladt at undre sig højlydt over kolleger.
År: 2009 Nr.: 15
EU's satsning på 'livslang læring' rammer lige ned i hverdagen i danske daginstitutioner. De pædagogiske læreplaner er et af de områder, hvor børn og pædagoger kan mærke EU's indflydelse.
År: 2009 Nr.: 15
Der bliver brugt rigelig med penge på børne- og ungeområdet allerede, og pædagogerne skal ikke forvente flere ressourcer, påpegede Karen Ellemann, da Børn&Unge mødte den nye indenrigs- og socialminister.
År: 2009 Nr.: 14
Forskellen på fripladser og søskenderabatter i kommunale og private institutioner sætter mangfoldigheden under pres, frygter BUPL. Ernaprismodtager Lene Lind og Line Barfod (EL) bakker op.
År: 2009 Nr.: 14
I årets nye teaterforestillinger sætter flere børne- og ungdoms­teatre fokus på menneskelige værdier, der ikke kan sættes på regneark.
År: 2009 Nr.: 14
Hun har opfundet begrebet primærpædagogik, blandet belastede og velfungerende børn og insisterer på, at pædagoger skal granske hinandens praksis. Mød Lene Lind, årets Ernaprismodtager.
År: 2009 Nr.: 13
Siden 2006 er antallet af underretninger sendt direkte til Ankestyrelsen steget eksplosivt. BUPL-formand Henning Pedersen sætter pris på muligheden for at kontakte Ankestyrelsen, men påpeger, at beføjelserne til at gribe ind over for de udsatte familier ligger hos kommunerne.
År: 2009 Nr.: 12
Danske unge i alderen 15-16 år drikker mere end unge i noget andet europæisk land, viser en ny rapport. Ekspert vurder, at højere alkoholpriser kan nedsætte de unges alkoholforbrug.
År: 2009 Nr.: 11
I klubberne Rosenvang og Rosenhøj under Viby Fritidscenter har pædagogerne diskuteret etiske dilemmaer i det daglige arbejde. De anbefaler andre at gøre det samme, for det er en god måde at få en dialog om, hvad ansvarlig professionel adfærd er.
År: 2009 Nr.: 11
Selvudslettende og generte - sådan forventes det, at stille piger opfører sig. Men de kan også råbe højt, hvis vi giver dem lov, vurderer ekspert i køn og ligestilling.
År: 2009 Nr.: 10
Venstres familieordfører blev mødt af højlydte protester, da hun talte varmt for områdeledelse som et middel til at skaffe mere kvalitet og mere tid.
År: 2009 Nr.: 10
De fleste kommuner har en plan for, hvordan man handler, hvis en daginstitution rammes af anklager om pædofili. Men mange daginstitutionsledere kender ikke til kommunens planer, viser ny undersøgelse foretaget af Børn&Unge.
År: 2009 Nr.: 10
På trods af mediernes historier om overgrebssager i daginstitutioner, tænker pædagogerne ikke meget over risikoen for at blive anklaget. Det viser ny undersøgelse foretaget af Børn&Unge. Ekspert vurderer, at retningslinjer i institutionerne får pædagogerne til at føle sig mere sikre.
År: 2009 Nr.: 09
Retningslinjer for pædagogers omgang med børnene kan mindske risikoen for mistanke om overgreb. Men de må ikke overtrumfe den pædagogiske praksis, påpeger ekspert Pernille Hviid. Hun foreslår øget dialog mellem institution og forældre.
År: 2009 Nr.: 09
Der er ingen konsekvenser for forældre, der bevidst fremsætter falske pædofilianklager mod pædagoger. Det er nemlig så godt som umuligt at bevise en mistanke om, at forældre har løjet.
År: 2009 Nr.: 09
Mange pædagoger er berøringsangste for at gribe ind over for indvandrerfamilier med sociale problemer, mener folketingsmedlem for SF Özlem Sara Cekic, som er aktuel med bogen 'Fra Føtex til Folketinget'. Her beskriver hun sig selv som et taberbarn, som klarede sig på trods. Sådan går det langt fra hver gang.
År: 2009 Nr.: 07
Et Facebook-venskab var ikke gavnligt, da en pædagog blev anklaget for overgreb på et barn. En anden pædagog oplevede, at hendes leder fik tilsendt en udskrift fra hendes Facebook-profil. Tænk dig om, når du bevæger dig ind på Facebook, advarer BUPL-advokat.
År: 2009 Nr.: 07
I Skamby Børnehave lærer pædagogerne, hvordan de skal hjælpe, hvis de opdager alkoholproblemer i en familie. De er blevet trænet af to konsulenter fra Odense Kommunes Alkoholklinik. Børnehavens arbejde kommer snart på tv.
År: 2009 Nr.: 06
Mindst 60.000 danske børn - måske helt op til 200.000 børn - vokser op med en mor eller far, der drikker for meget. Vi skal blive meget bedre til at opdage de signaler, barnet sender, siger en alkoholkonsulent fra Odense.
År: 2009 Nr.: 06
Skal jeg forhandle løn som nyuddannet? Og hvordan er det lige med barselsreglerne? Det var nogle af spørgsmålene, da BUPL og SL holdt hvervemøde på Pædagoguddannelsen København. Børn&Unge var med.
År: 2009 Nr.: 04
Kravene og budskaberne var ikke klare nok. BUPL's hovedbestyrelse har evalueret især det, der ikke gik godt under overenskomstforhandlingerne og strejken.
År: 2009 Nr.: 04
Mange børneinstitutioner får stadig intet at vide om, hvordan de skal omgås forurenet jord. Kommunerne havde ellers lovet at få styr på rådgivningen i 2008. Men en ny undersøgelse viser, at kommunerne løber fra deres løfte. Både S og K vil have miljøministeren til at gribe ind.
År: 2009 Nr.: 03
Sidste år blev personalet i Børnehaven Kløvermarken i Sønderborg med ét stillet over for det enorme ansvar, deres job indebærer, da en dreng pludselig forsvandt under en udflugt til stranden.
År: 2009 Nr.: 02
Forskningsprojektet ”Dokumentation og evaluering – mellem forvaltning og pædagogik” er udført i 2007- 2008 i et samarbejde mellem Københavns Universitet og Danmarks Pædagogiske Universitetsskole. Formålet med projektet har været at undersøge, hvilken betydning dokumentation og evaluering har for daginstitutionsområdet.
År: 2008 Nr.: 51
Sociale og praktiske evner er vigtigere end de boglige, når pædagogerne i Krible Krable Huset vurderer, om børnene er klar til at gå i skole.
År: 2008 Nr.: 42
Strejken og fastholdelse af medlemmerne tog mest taletid, da BUPL's kongresdelegerede diskuterede beretningen. Og der var slet ikke problemer med enigheden, når det gjaldt om at kritisere den siddende regering, kunne formand Henning Pedersen konstatere.
År: 2008 Nr.: 41
Et etisk grundlag kan både styrke identiteten indadtil og skabe tillid til professionen udadtil. Og så sætter det fokus på, hvad en god pædagog er. I disse dage beslutter BUPL's kongres, om man skal udforme et etisk grundlag for pædagoger.
År: 2008 Nr.: 40
Professor beskylder pædagoger for ikke at være læringsorienterede nok, men det afviser BUPL's pædagogiske konsulent.
År: 2008 Nr.: 40
Kommunerne er forpligtet til at rådgive børneinstitutioner på lettere forurenet jord. Men 43 procent af kommunerne lever ikke op til deres informationspligt. Formanden for KL's miljøudvalg beklager.
År: 2008 Nr.: 40
Forandringer skal bygges nedefra. Fagforeningsapparatet må ikke omklamre medlemmerne, men tværtimod være parat til at støtte lokale initiativer og initiativer fra arbejdspladserne, siger arbejdsmarkedsforsker.
År: 2008 Nr.: 40
Det tager kun et par timer at lære babytegn på Center for Tegnsprog og Tegnstøttet Kommunikation. Derefter er resten ren praksis med børnene, siger ekspert og underviser.
År: 2008 Nr.: 39
Pædagoger er vant til at arbejde procesorienteret og det kan bruges konstruktivt i rollen som rådgiver, siger Henriette Hove, der arbejder som konsulent og rådgiver for udsatte unge og deres familier.
År: 2008 Nr.: 39
Politikere og ledelse skal ikke blande sig for meget i emnerne for pædagogers efteruddannelse. De får mest ud af kurser, når de selv har valgt dem, mener pædagogerne selv. En uddannelsesforsker giver dem ret, mens Århus Kommune sender alle pædagoger og lærere på kursus i læringsstile.
År: 2008 Nr.: 38
Indianerreservatet Robinson Rancheria i det nordlige Californien gemmer på en tragisk fortid. Men også på en pædagogisk institution, hvor man er fast besluttet på at give børnene et godt værested på trods af omgivelserne. Og her har en dansk pædagogstuderende en finger med i spillet.
År: 2008 Nr.: 37
Betty Robinson-Harris har i snart 20 år arbejdet med, og ikke mindst for, udsatte børn i daginstitutionen Burnett Children's Center i San Franciscos barske East Side-kvarter.
År: 2008 Nr.: 37
For første gang nogensinde herhjemme er en forælder blevet dømt for falsk anklage om pædofili. Falske anklager om pædofili er dog langt fra sjældne.
År: 2008 Nr.: 35
Den oprørske efternøler endte med at blive Danmarks ungdoms kærlige bagstopper. Stemmen og personen Tine Bryld er nu stoppet på radioprogrammet Tværs efter 36 år.
År: 2008 Nr.: 35
Pædagoger synes, at de har autonomi i deres arbejde, men tiltagene udefra opleves som en trussel mod metodefriheden. Til gengæld giver de mulighed for løft af fagligheden og anerkendelse. Det er et af mange dilemmaer, som pædagoger oplever, viser ny undersøgelse.
År: 2008 Nr.: 33
De pædagogiske læreplaner kaldes en faglig succes, men to pædagoger og speciale­studerende har nærlæst slut­evalueringen, og de mener ikke, at den afspejler virkeligheden. Den blåstempler markedsgørelsen af pædagogikken i institutionerne, siger de.
År: 2008 Nr.: 33
Velfærdsminister Karen Jespersen indrømmer, at pædagogerne gennem de seneste år er blevet pålagt for mange opgaver. Hun vil nu lette det bureaukrati, som målinger, dokumentation og evalueringer er vokset til. Ministeren vil dog stadig holde øje med pædagogernes arbejde, siger hun i dette interview til Børn&Unge.
År: 2008 Nr.: 31
En dag måtte pædagog Susanne Emmysdatter Behnke erkende, at hun var ramt af stress. Hendes hukommelse var elendig, og hun havde konstant hovedpine.
År: 2008 Nr.: 31
Den 14-årige Sleiman Sleiman var opgivet af alle professionelle i Greve. Han var psykopat, sagde de. Uden for pædagogisk rækkevidde. Men pædagogen Birger Mosholt blev redningen for drengen, som ingen andre troede på.
År: 2008 Nr.: 30
Bettina tilbragte sine barndomsår på et behandlingshjem langt væk fra mor og far. Pædagogen Mikael stod for opdragelsen af den iltre pige. I dag ønsker Bettina at gøre det samme for andre børn.
År: 2008 Nr.: 30
Rashid Qasems teenageliv var på vej i retning mod stofmisbrug, druk og slåskampe. Lige indtil han mødte pædagogen Thomas, der så noget særligt i den glade dreng.
År: 2008 Nr.: 30
Ny undersøgelse fra Børn&Unge viser, at op mod hver fjerde daginstitutionsleder har undladt at underrette kommunen om en mistanke om omsorgssvigt. Det er i strid med loven. Alligevel mener ekspert ikke nødvendigvis, at problemet er stort.
År: 2008 Nr.: 28
I BUPL er der ingen tvivl om, hvad der er vigtigst. Den manglende ligeløn mellem mænd og kvinder skal undersøges, og kommissionen skal bidrage med løsningsforslag.
År: 2008 Nr.: 27
Kravene fra børnehaveklassen bliver stadigt større, når de 5-6-årige går fra at være børn til at blive elever. Samtidig kan forringelsen af normeringen i børnehaverne skade børnenes muligheder for at leve op til de høje krav.
År: 2008 Nr.: 26
Modulordninger går ud over børnenes trivsel. Børn med små moduler har sværere ved at få venner, og moduler modarbejder pædagogernes arbejde med læreplaner og indsats for udsatte børn. Det vurderer godt tre ud af ti ledere ifølge en ny rapport fra Velfærdsministeriet.
År: 2008 Nr.: 24
Resumé: Lotte Skov bliver fyret fra sit arbejde som leder af en SFO i Vejen efter et længere sygdomsforløb. Herefter begynder kampen for at finde sig selv og et nyt arbejde. Hun har fået afslag på afslag og har oven i købet skullet tage sig af dødsfald og sygdom i familien. Nu er foråret dog ved at vise sig, og hun er blevet opfordret til at søge en stilling som souschef i en børnehave
År: 2008 Nr.: 24
I 2005 bevilgede regeringen to milliarder kroner til bedre kvalitet i daginstitutioner. Pengene skulle blandt andet gå til flere pædagoger til børnene, men sådan er det ikke gået, viser ny analyse. Velfærdsministeriet afviser kritikken.
År: 2008 Nr.: 23
Resumé: Lotte Skov er leder af en SFO i Vejen. Men på en ferie til Tunesien i oktober 2006 sammen men sine to børn og en veninde får hun det skidt. På vej hjem i flyveren får hun en blodprop i hjertet. Herefter følger et flere måneder langt sygdomsforløb med en blodprop mere. Men nu er hun efterhånden frisk nok til at komme tilbage på arbejdet.
År: 2008 Nr.: 21
Ferien har englevinger
År: 2008 Nr.: 20
Kun få måneder efter et nyt klubtilbud for vilde unge er åbnet i Frederikssund, er antallet af hærværkssager i politiets døgnrapport raslet ned.
År: 2008 Nr.: 19
Børn med særlige behov bliver ofre for en kaotisk fordeling af ressourcer i de ny kommuner, viser nye tal. Dybt kritisabelt, siger pædagoger, mens Børns Vilkår kalder situationen for en bombe under den kommunale økonomi.
År: 2008 Nr.: 16
Regeringens iver for at gennemføre en hurtig kommunalreform betyder, at vigtig viden om udsatte børn nu forsvinder, advarer BUPL.
År: 2008 Nr.: 16
Både pædagoger og forvaltningen begik en række fejl, da en medhjælper sidste år misbrugte flere børn seksuelt i en børnehave i Beder. Pædagogerne er stadig mærkede af sagen. I flere uger fik de ikke den støtte og de informationer, de havde brug for. Det viser ny rapport fra Århus Kommune.
År: 2008 Nr.: 16
De nye tendenser i årets forestillinger går mere på indholdet end på formen. Men samtidig er det visuelle udtryk i højere grad blevet en aktiv del af spillet.
År: 2008 Nr.: 16
Medlemsmøder om forslaget til ny overenskomst trækker landet over fulde huse. Børn&Unge var med, da Aalborg-pædagogerne fik teksten udlagt og sagde deres mening. Og de var ikke spor tilfredse...
År: 2008 Nr.: 15
Børn skal have masser af kærlighed, det er fundamentet. Men børn har også brug for fællesskaber, hvor de har en fornemmelse af, at de bidrager med noget. Meningsmaskinen Per Schultz Jørgensen er netop blevet 75 år, men det afholder ham ikke fra fortsat at have skarpe meninger om børn og de vilkår, de bydes.
År: 2008 Nr.: 12
Personalet i Frihavn Sogns Menighedsbørnehave II blev tvunget til at opgradere sin viden om børns seksualitet, da et barn var ekstremt fokuseret på andre børns kønsdele.
År: 2008 Nr.: 08
Irene Dall kunne bare kigge på, da vuggestuen, hun arbejder i, blev offer for en af de mange påsatte brande, der har hærget i Danmark. Branden ødelagde halvdelen af institutionen.
År: 2008 Nr.: 08
Klubarbejdet bliver nedprioriteret, mens uroligheder i gaderne tager til over hele landet. Men klubberne er gode til at forebygge problemerne med de unge, mener konsulent i BUPL's pædagogiske team.
År: 2008 Nr.: 08
Anne Petersen anbefaler bøger, der går i clinch med de store spørgsmål, som små børn vil have svar på. Der er charmerende bøger til de mindste og fabulerende bøger til de større.
År: 2008 Nr.: 07
Pædagoger efterlyser viden. De mener ikke, at de ved nok til at efterkomme krav om bedre kvalitet i det pædagogiske arbejde. En undersøgelse af 84 udviklingsprojekter viser, at langt de fleste af dem handler om at give pædagogerne et kompetenceløft.
År: 2008 Nr.: 06
Hårdt ramte og behandlingskrævende incestofre lades i stikken af den danske stat. Kan 11 psykologtimer ikke gøre skaden god igen, må de sejle deres egen sø.
År: 2008 Nr.: 03
Et tæt samarbejde og en fast tidsplan har fået stort set alle børn til at tage springet fra SFO til klub i et udviklingsprojekt i Middelfart.
År: 2007 Nr.: 42
Vi bliver nødt til alle sammen at have en seriøs samtale med regeringen og forklare det indlysende vigtige i at satse på pædagogers viden.
År: 2007 Nr.: 41
Høje-Taastrup Kommune er klar til at oprette endnu et alternativt skoleforløb med klubpædagoger og lærere, der skal støtte børn, som er i fare for at droppe ud af folkeskolen.
År: 2007 Nr.: 39
Der er hverken flertal for minimums-normeringer eller standarder for pladsforholdene i danske daginstitutioner blandt de partier, som stiller op til valget. Det viser en rundspørge, som Børn&Unge har foretaget blandt ordførerne for det pædagogiske område. Men der er bred enighed om, at pædagogernes løn er for lav. Læs svarene her.
År: 2007 Nr.: 38
Intet er så stærkt som en engageret pædagog, der fortæller, hvordan vilkårene er, når man hver dag har dem helt inde på kroppen.
År: 2007 Nr.: 38
Regeringen siger på den ene side, at der er blevet tilført flere midler til området samtidig med, at næsten alle institutioner har været ramt af besparelser.
År: 2007 Nr.: 37
Når kommunerne skærer store lunser af institutionernes budgetter, fører det til frustration, vrede og protester. Men når slaget om kronerne er tabt, skal ledere og personale have en ny hverdag til at fungere. Det kræver stor åbenhed og skarpe prioriteringer, fortæller to ledere.
År: 2007 Nr.: 36
Den pædagogiske praksis kan gøre en stor forskel, når belastede børn skal lære at sno sig ud af deres negative sociale arv. Med anerkendelse kan daginstitutionerne være med til at bryde den negative sociale arv, mener pædagogisk konsulent Marianna Egebrønd.
År: 2007 Nr.: 30
Sundhedsordfører Anne Baastrup (SF), finder det uacceptabelt, at børn udsættes for det, hun kalder tilfældig behandling i børnepsykiatrien alt efter bopæl. Hun vil tage sagen op med sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Han afviser imidlertid overfor Børn&Unge, at der er et problem.
År: 2007 Nr.: 29
17-årige Pipaluks liv har en pris. 27.500 kroner. Alt for høj, mener Nanortalik Kommune i Grønland. Selv om pigen har forsøgt selvmord, siden hun var tre år, vil kommunen ikke hjælpe hende, fordi et efterskoleophold i Danmark er for dyrt. Et brud på FN's Børnekonvention, fastslår Grønlands Landsret.
År: 2007 Nr.: 27
Grønland bryder FN's Børnekonvention. For tyndt, mener ordførere fra Venstre, SF og Enhedslisten.
År: 2007 Nr.: 27
Det prisvindende Projekt Matu på Børnehjemsvej i Nuuk hiver hvert år en lille håndfuld voldelige grønlandske unge 160 kilometer henover frosne fjorde og fjelde iført langrendski. Det giver dem status i det lille fangersamfund.
År: 2007 Nr.: 26
Ringe løn, nul faglighed og udstødelse fra samfundet. Det er årsagerne til, at pædagog Susanne Bjørnelund forlader Grønland efter halvandet års intenst arbejdsophold. Jagten på en grønlandsk pædagogik har været hård, men forgæves. Grønlænderne er flok teenagere alene hjemme, siger hun.
År: 2007 Nr.: 25
Over 41 procent af de frivillige på BørneTelefonen har en pædagogfaglig baggrund. Gitte Mølgård Andersen er en af dem. Tre gange om måneden sidder hun ved telefonerne, hvor børn ringer og får råd og trøst i sager om blandt andet mobning, ensomhed, kærestesorg og seksuelt misbrug.
År: 2007 Nr.: 25
Coke, ecstasy eller 2CB? Valget mellem euforiserende stoffer er bredt på festivaller, hvor de unge ofte giver den en ekstra tand med snifferøret og pillerne. En gruppe frivillige ex-misbrugere er klar med råd og tips til rusen på Roskilde Festival 2007.
År: 2007 Nr.: 24
35 pædagoger laver opsøgende gadeplansarbejde på Roskilde Festival 2007. Gaderne er muddersøer og arbejdet ulønnet, men den faglige udvikling og fællesskabet er det hele værd, siger pædagogerne. De ser især efter sigøjnerbørn og helt unge festivalgængere. Men dem over 14 er også glade for omsorgen.
År: 2007 Nr.: 24
Personale og forældre fra ni københavnske daginstitutioner har sammen lavet film om engagement, humor og omsorg. Resultaterne er bedre dialog mellem forældre og personale, nye legerelationer blandt børnene, gode oplevelser og bedre hjemmevideoer.
År: 2007 Nr.: 23
Forbundsformand Henning Pedersen har ikke fortrudt, at han var med til at trække hovedorganisationen FTF ud af forhandlingerne om trepartsaftalen.
År: 2007 Nr.: 23
Anne Gormsen var alkoholiker i mange år. Hun var "Isdronningen", der drak sig fra sine følelsesmæssige problemer. Datteren Christine Horn, der i dag er pædagog, var heltebarnet, der tilpassede sig alt for meget. Nu er Anne Gormsen ædru, og hun og datteren bruger deres erfaringer til at hjælpe andre.
År: 2007 Nr.: 22
Der er masser af muskler i årets mange, nye teaterforestillinger for børn og unge. Storslået, velspillet dramatik, visuel sprudlen og tænksom underholdning præger det udvalg fra Børneteaterfestival 2007, som Børn&Unge anbefaler.
År: 2007 Nr.: 17
Ofte går der 10-15 år, fra en far eller mor begynder at drikke, til diagnosen alkoholiker bliver stillet. Og inden hjælpen kommer, har alkoholmisbruget haft store konsekvenser for børn i familien. Derfor skal man involvere ægtefæller og børn i alkoholbehandlingen, mener norsk psykolog.
År: 2007 Nr.: 14
To tidligere pædagoger har begge oplevet etiske dilemmaer i deres arbejde. René Meyrowitsch fortæller om pædagoger, som på grund af egne værdier har tendens til altid at hjælpe de samme børn og overse andre. Nina Hemmingsens mødte etiske dilemmaer i sit arbejde med belastede unge fra et indvandremiljø.
År: 2007 Nr.: 14
Leder-medlemmerne er generelt meget tilfredse med den særlige rådgivning, de siden april 2003 har kunnet hente i BUPL's ledersekretariat. Frygten for medlemsflugt har lagt sig
År: 2007 Nr.: 14
Repræsentanterne fra regeringen og Dansk Folkeparti glimrede ved deres fravær, så det blev spil til ét mål, da BUPL holdt høring om regeringens forslag til en dagtilbudslov.
År: 2007 Nr.: 13
En pæn million fra BG Fonden satte skub i pigeklubprojekterne i Fredericia. Medarbejderne fik fælles uddannelse og tid til fælles personalemøder, og de udsatte piger fik tiltrængt hjælp.
År: 2007 Nr.: 13
Unge drikker og ryger mindre, viser ny undersøgelse. Ifølge ekspert kan de unge ikke lide følelsen af afhængighed og skodder derfor røgpindene. At være sejlende stiv hver weekend er også blevet mere yt.
År: 2007 Nr.: 12
Et nyt inspirationsmateriale fra Familieministeriet giver ideer til, hvordan man kan udforme den pædagogiske læreplan. Der er især lagt vægt på, hvordan man evaluerer læreplanen og i mindre grad på, hvordan man arbejder med de udsatte børn og de tosprogede. To områder, som evalueringen af læreplanerne viste, var svære for pædagogerne.
År: 2007 Nr.: 12
Socialforskningsinstituttet har forsøgt at evaluere kommunernes indsat med at få brudt den negative sociale arv, men mange af tiltagene har vist sig at være svære både at evaluere og sammenligne på grund af manglende systematik. Men undersøgelserne viser, at en tidlig indsats over for gravide og spædbørnsfamilier giver pote, og at læring og undervisning af de nul-10-årige udsatte bør forstærkes.
År: 2007 Nr.: 11
Nu mangler vi bare, at politikerne indser det og forholder sig mere imødekommende i forhold til virkeligheden
År: 2007 Nr.: 10
De traditionelle maskuline værdier er i høj kurs, hvis mandlige pædagoger skal overleve i faget. Men der er også mange forventninger at leve op til, slår sociolog Kenn Warming fast i sit speciale "Kønnet som med- og modspiller".
År: 2007 Nr.: 09
Tv er et magtfuldt medie, der taler direkte til følelserne, og mediernes fokus kan være med til at ændre uacceptable forhold - også i den offentlige sektor. Det er godt, men det er næppe godt nok.
År: 2007 Nr.: 08
Familie- og forbrugerminister Carina Christensen (K) kalder sit ministerium et holdningsministerium. Efter en måned på ministertaburetten har hun masser af holdninger til modulordninger, normeringer, daginstitutionsledelse med mere. Men der kan være langt fra holdning til handling.
År: 2007 Nr.: 08
Allerede i børnehaveklassen havde Jesper tilpasningsproblemer ud over alle grænser. I dag underviser han børn som sig selv i musik
År: 2007 Nr.: 05
Med sin placering midt i et belastet kvarter i Nakskov har Falken mange børn fra dårligt stillede familier. Pædagogerne i ungdomsklubben bruger musik til at sætte fokus på børnenes ressourcer. Undervisningen foregår i bands, så børnene må tage ansvar for hinanden
År: 2007 Nr.: 05
Et stigende antal piger kommer for tidligt i puberteten, især adopterede piger fra udlandet. Et forskerhold fra Rigshospitalet skal nu undersøge fænomenet
År: 2007 Nr.: 03
Tre gange har BUPL og SL forsøgt sig med fusioner, men hver gang er det slået fejl. Og der er ikke umiddelbart udsigt til et fjerde forsøg
År: 2007 Nr.: 02
Det er i udlandet dokumenteret, at børn og unge med handicap er særligt udsat for seksuelle overgreb, og ny undersøgelse skal sætte fokus på forholdene i Danmark. Mere seksualundervisning kan forebygge overgreb, og både forældre og pædagoger skal tale seksualitet med de unge, mener psykolog
År: 2007 Nr.: 02
Med samlet set 5.000 medlemmer bliver social- og specialpædagoger en gruppe, der taler med vægt i BUPL. Og både forbund og de lokale fagforeninger har rustet sig yderligere til at varetage deres interesser
År: 2007 Nr.: 02
Zack lærte at læse, da han var to år og begyndte kort efter at skrive ord på computer, og to år efter skriver og læser han på både dansk og engelsk. Han havde det dog meget svært, da han begyndte i børnehaven og blev frygteligt ked af det, hvis han skulle være sammen med andre børn. I dag mener personalet, at Zack ikke skal passe til børnehaven, men at børnehaven skal passe til Zack
År: 2007 Nr.: 01
Viden, respekt og kommunikation er nogle af kodeordene, når det gælder om at tackle urolige børn og unge, mener Anne-Merete Hallas-Møller, mor til en dreng med ADHD. Hun har samlet egne og andres erfaringer samt al tilgængelig viden om udviklingsforstyrrelsen i en bog
År: 2006 Nr.: 43
Det værste er, at de mest sandsynlige tabere i denne udvikling, er de børn, som vi alle gør os de største anstrengelser for at hjælpe godt på vej i livet. De børn der af forskellige årsager er udsatte og i risiko for at få en dårlig skoletid.
År: 2006 Nr.: 43
Antallet af pædagoger, der kun vil være medlem af BUPL's a-kasse vokser og vokser. Især blandt nyuddannede er antallet eksploderet indenfor de sidste fem år. Det er ikke længere et naturligt valg at melde sig i fagforening, når man kommer ud på arbejdsmarkedet, mener Lasse Bjerg Jørgensen fra BUPL's forretningsudvalg
År: 2006 Nr.: 43
Både oppositionen og regeringen lover millioner af kroner til børnevelfærd, og daginstitutionen frekventerer hyppigt politikernes dagsorden. Løfter om flere pædagoger og kvalitetsbørnepasning lyder ofte fra især partierne R, S og V. Børn&Unge sammenligner de tre partiers børnepolitik
År: 2006 Nr.: 41
En ny rapport slår endnu engang fast, at daginstitutioner skal være med til at bryde den sociale arv. Men at man ikke ved nok om, hvad der skal til, for at de kan gøre det. Derfor vil Familieministeren bruge en del af de to milliarder, der er afsat til bedre kvalitet i dagtilbud, på forskning i emnet
År: 2006 Nr.: 41
Den pædagogiske arbejdsplads er i en særlig farezone, hvis medarbejderne ikke får støtte og omsorg. Uden følelsesmæssig påfyldning brænder pædagoger ud
År: 2006 Nr.: 39
Det politiske mål er at undgå en skatteforhøjelse i Holbæk, slog formanden for sammenlægningsudvalget fast, da VKR-flertallet stadfæstede et budget med store besparelser på børne- og ungeområdet og samtidig sænker skatten i de øvrige fire kommuner.
År: 2006 Nr.: 35
Ny statistik fra Ankestyrelsen giver for første gang overblik over antallet af børn og unge, som er anbragt uden for hjemmet. Statistikken viser, at hver tredje anbringelse er sket på foranledning af pædagogers underretning til kommunen. Flest teenagere anbringes, og der kan sættes tidligere ind
År: 2006 Nr.: 34
Hvis man giver penge til institutionerne med den ene hånd og tager mindst lige så mange tilbage igen med den anden, har institutionerne så overhovedet fået nogle? Regeringen og BUPL er meget uenige om, hvordan facit i det regnestykke ser ud
År: 2006 Nr.: 33
Mistænker man et barn for at mistrives, skal man hellere underrette en gang for meget end for lidt, mener socialminister Eva Kjer Hansen (V). Oplysningskampagnen "Vores Ansvar" har fået flere både fagfolk og privatpersoner til at handle på deres mistanke om voldelige eller seksuelle overgreb på børn
År: 2006 Nr.: 33
De er bindeleddet til ledelsen, til kollegerne, til lærerne, og de sørger for, at alle får den nødvendige information. I et år har SFO Junglen haft fire teamkoordinatorer til, netop, at koordinere arbejdet og kommunikationen
År: 2006 Nr.: 32
Fester foran klubben med mindreårige, der drikker, strip og slagsmål. John Dalsgaard Jensen, leder af Fritidscentret Munkegården i Store Heddinge, fik sig noget af en overraskelse, da han begyndte at kigge nærmere på optagelserne fra et videoovervågningskamera
År: 2006 Nr.: 30
Unge drikker for at vise deres modenhed. Pigerne drikker for at vise, at de er klar til det seksuelle spil med det modsatte køn, drengene drikker for at vise deres mandighed, viser ny undersøgelse af de 15-åriges drikkevaner
År: 2006 Nr.: 30
Indenrigsministeren er parat til at lette lidt på låget til pengekassen og sende penge til nogle af de økonomisk mest trængte kommuner. Løser kun en flig af problemet, siger BUPL's formand, Henning Pedersen
År: 2006 Nr.: 30
Næsten alle børnehaver, vuggestuer og dagplejer har lavet eller er i gang med at lave pædagogiske læreplaner. Det kniber dog med at få lavet læreplaner for svage børn og for de tosprogede børn. Det viser første del af evaluering af læreplanerne. Ministeren er godt tilfreds
År: 2006 Nr.: 29
Der var en trykfejl i Foghs kontrakt med børnene. I stedet for flere ressourcer til dagpasningen, tyder de kommunale budgetter for 2007 på, at der kommer færre. BUPL gør klar til skærpet modstandskamp
År: 2006 Nr.: 28
Århusianske institutioner får fælles ledelse og fritidsklubber og fritidshjem bliver lavet om til SFO'er. Det er to næsten sikre konsekvenser af Århus Kommunes spareprogram. Også indførelse af modulordning og afskaffelse af jobgaranti virker sandsynligt
År: 2006 Nr.: 28
Mange unge har så ondt i livet, at de skærer sig i armen eller på anden måde skader sig selv. Nogle går så vidt som til at overveje selvmord. Desværre lider de personer, som burde hjælpe, nemlig lærere og pædagoger, af berøringsangst overfor de udsatte unge, mener Anne Marie Nyborg og Annette Vilhelmsen, der holder kurser for pædagoger og lærere i, hvordan de tackler de her unge
År: 2006 Nr.: 27
Charlotte Schmidt bliver seksuelt misbrugt af sin far, da hun er ganske lille. Pædagoger og andre voksne overser signalerne fra en skadelig barndom. Nu fortæller hun sin historie, for at pædagoger kan få øje på børn, der lever i dysfunktionelle familier. Også børn fra familier som Charlottes, der ser rigtig ud på overfladen. Hendes far var ingeniør, mor var børnehaveleder
År: 2006 Nr.: 26
Ömer Kibar er ansat af Folkesundhed København til at dyrke idræt med børn i det københavnske Nordvestkvarter. Han møder børnene med respekt og prøver at give børnene den hjælp, han ikke selv fik som ung
År: 2006 Nr.: 26
Når livet gør ondt, skal børn og unge have de rigtige redskaber til at løse problemer. Pædagoger kan gøre meget for at børn og unge ikke ender i en selvicenesat barndom med kurs mod selvmordstanker og spiseforstyrrelser, mener psykologen Jette Petersen
År: 2006 Nr.: 25
Kun en forsvindende lille del - cirka en procent - af støttepædagogforbruget går til større børn i fritids- og ungdomsklubber, viser dugfrisk undersøgelse. Selv om klubber får flere børn med diagnoser og adfærdsproblemer, har de stadig en lav normering og svært ved at få ekstra støtte, påpeger pædagogisk konsulent
År: 2006 Nr.: 25
Ebba Strange er kendt som en markant kvindeskikkelse på venstrefløjen i dansk politik. Men hun er også pædagog, og det har præget hele hendes politiske virke. Med sine erindringer "Ebba - politiker og pædagog" ser hun tilbage på et liv, hvor hun forsøgte at ændre et socialt uretfærdigt samfund og kvindernes og børnenes vilkår
År: 2006 Nr.: 24
En minibus, en boldspilbane og billige teaterture. Det er blandt de ting, som pædagoger, forældre og unge fra Gadegårdens Fritidscenter i Roskilde gennem frivilligt arbejde i en sandwichbod på Roskilde Festival har tilført fritidscentret. I år havde "Gadegårdens Bollebod" 25 års jubilæum
År: 2006 Nr.: 23
Kommunalreformen giver BUPL en sidegevinst på omkring 2000 nye medlemmer, der hidtil har arbejdet i amtslige specialtilbud og dermed hørt til Socialpædagogernes Landsforbund (SL). Når de amtslige tilbud fra 2007 bliver kommunale, må SL afhænde medlemmerne til BUPL, og det sker ikke uden protester
År: 2006 Nr.: 23
Vi snakker meget om stress. Men bliver man selv stresset, fordi man ikke slår til i jobbet, er det svært at se virkeligheden i øjnene. Psykologerne Finn Godrim og Anne Pedersen giver deres bud på, hvordan stress opstår, og hvordan man kan bryde den
År: 2006 Nr.: 21
I Danmark har hvert tiende barn brug for særlig støtte, og pædagoger er drøngode til at observere, hvis et barn viser tegn på mistrivsel. Men de skal holde sig fra at stille diagnoser, mener psykolog. Et forældrepar tog deres søn ud af børnehaven, da pædagogerne uden belæg stemplede drengen som autist
År: 2006 Nr.: 20
Ifølge Red Barnets psykolog, Kuno Sørensen, er hjælpen til potentielle krænkere slet ikke god nok herhjemme, mens England er foregangsland
År: 2006 Nr.: 19
Forældreundersøgelsen skærer ud i pap, at forældrene har kvalitet og uddannet personale højest på ønskelisten. Det bør Thor Pedersen tænke på, når han forhandler bag Finansministeriets tykke mure om næste års kommunaløkonomi.
År: 2006 Nr.: 19
Børnene strømmer til, og ventelisten flyder over. Alligevel frygter Fritidsklubben Møllen i Sakskøbing for fremtiden. I den kommende Guldborgsund Kommune skal klubberne nemlig harmoniseres, og det kommer til at gå ud over de klubber, der kører efter serviceloven. En halvering af normeringen er på tale
År: 2006 Nr.: 19
En ny undersøgelse viser, at pædagoger har den højeste erhvervsrisiko for at blive indlagt med stress og depression. Det gælder også de mandlige pædagoger
År: 2006 Nr.: 16
Knap 10 procent af alle børn betegnes som udsatte og har brug for en tidlig indsats. Nu viser en ny undersøgelse fra Socialforskningsinstituttet, hvilke problemer, disse børn typisk har. Den viser også, at børn med ressourcesvage forældre har sværere ved at få den hjælp, de behøver
År: 2006 Nr.: 12
Op mod halvdelen af de unge med skader eller forstyrrelser i hjernen ender i fængsel. En neuropædagogisk indsats kunne lære de unge at kompensere for deres handicap
År: 2006 Nr.: 12
Når der deles ud til fødselsdage, er slik og kage ikke et særsyn i danske daginstitutioner. Mange vuggestuer og børnehaver har ingen regler for, hvor meget sødt børnene må få. Især børn med indvandrerbaggrund og kræsne børn er udsatte
År: 2006 Nr.: 11
Sagen om de famøse Rabo-legeredskaber fra en SFO i Holte er landet. Men det vælter ind med nye inspektionsrapporter, der dokumenterer sikkerhedsfejl på utallige danske legepladser
År: 2006 Nr.: 06
Den ekspertviden om handicappede, misbrugere og andre udsatte grupper, der hidtil har ligget i amterne, risikerer at smuldre bort med kommunalreformen, frygter en række organisationer
År: 2006 Nr.: 06
Nye nedskæringer truer børn og pædagoger. Alle BUPL's 5000 tillidsrepræsentanter indkaldt til topmøde 1. marts for at markere, at "nu er det nok", som BUPL's nye kampagne har som slogan
År: 2006 Nr.: 06
Med kommunalreformen rykker socialpædagogerne i stort tal ind på den kommunale scene. En grund til endnu engang at overveje fusion, mener BUPL. Men Socialpædagogernes Landsforbund takker nej
År: 2006 Nr.: 04
Flere forskere kritiserer den undersøgelse af de pædagogiske læreplaner, som Familieministeriet har sat igang. Forskerne mener, den er for uambitiøs og at den ikke tager hensyn til, at børn er levende væsner. Ph.d Pernille Hviid sammenligner de tests, der bruges, med dem, man evaluerer rumraketter med
År: 2006 Nr.: 02
Marianne Nelhorf-Holm var med til at starte Børneposten i Albertslund. I 25 år har hun været redaktør for et hold af unge, der har lavet en fast avisside og en brevkasse, der har fået over 5000 breve. Mobning, kærester, venner, sex og familie er stadig det, der optager de unge
År: 2005 Nr.: 43
På Birkegården i Hillerød har afstivningen af de bogligt svage børn en fast plads i hverdagen. Alligevel er lederen uenig med regeringen, når den vil tvinge SFO'erne til at lave lektier. Professor Niels Egelund mener, det er noget pjat at anskue lektiehjælp som tvang. Det bør være de voksnes opgave at vende det til noget positivt
År: 2005 Nr.: 42
I sager om seksuelle overgreb på børn er hovedbeviset ofte videoafhøringer af børn. Forsker i hukommelse kalder disse beviser et udslag af voksenfantasi, og advokat i BUPL frygter muligheden for justitsmord. Underviser på politiets kurser i afhøringer af børn er uenig
År: 2005 Nr.: 41
Pædagogerne er fanget i et tomrum mellem 80'ernes bollerumstankegang og nutidens pædofiliforskrækkelse. Derfor er det svært at acceptere børns normale seksuelle udvikling, der blandt andet rummer sexlege, når børnene samtidig skal beskyttes mod seksuelle overgreb
År: 2005 Nr.: 40
Vuggestue- og børnehavebørn, som er født for tidligt, har det svært. Men problemerne er vanskelige at definere, og børnene får ofte ikke den støtte, de har brug for. Derfor er der behov for stadig mere fokus på området, mener forfatter og mor til for tidligt fødte tvillinger, Jonna Jepsen
År: 2005 Nr.: 40
Det er pionerarbejde, når pædagoger får job i ældreplejen. Men området har brug for de kvaliteter, pædagoger har, mener rektor for Jydsk Pædagog-Seminarium. Han bakkes op af lederen af ældreområdet i Sønderhald Kommune. Hun har stor succes med at ansætte pædagoger
År: 2005 Nr.: 40
BUPL Vestsjælland har som optakt til kommunevalget i løbet af de seneste par uger arrangeret offentlige høringer om børne- og ungepolitikken i de kommende syv storkommuner i afdelingens område. Børn&Unge var med som fluen på væggen i Kuben på Holbæk Seminarium
År: 2005 Nr.: 38
To børn med diagnosen autisme har fundet deres plads i Utterslev Kirkes Børnegård i Bispebjerg. De får en særlig behandling og skal på sigt inkluderes mere og mere i børnegrupperne. Deres forældre er meget glade for ordningen, og det er pædagogerne også
År: 2005 Nr.: 38
Indvandrere i Århus og Esbjerg står ofte bag anklager om pædofili. Det fører let til misforståelser, når forældre fra ikke-vestlige lande ser mænd skifte ble
År: 2005 Nr.: 38
Tavsheden er ikke guld, når det gælder børn i sorg, mener psykoterapeut Ilona Bechsgaard. Hun har som en af få herhjemme sorggrupper for børn helt ned til tre år. Det gælder om at møde børnene i det nu, hvor de er uden at trække voksensnak og abstrakte begreber ned over dem
År: 2005 Nr.: 36
750 pædagoger mødtes i København for at snakke med hinanden og lytte til andres tanker om, hvad der lige nu sker i det pædagogiske fag, og hvordan det skal gå i fremtiden
År: 2005 Nr.: 34
Nu skal daginstitutionerne være mere rummelige over for børn med særlige behov. Det siger ministeren, og det siger politikerne i kommunerne. Men rummelighed er også en ny pædagogisk trend. Årsagen til den megen rummelighedssnak er både økonomisk og ideologisk
År: 2005 Nr.: 33
Kristian Dreinø laver spil. Men for ham er det vigtigste ikke kappestriden, men at spillerne skal samarbejde. Der skal være pædagogiske intentioner med et spil, ellers er det ikke noget værd for ham
År: 2005 Nr.: 33
Skal vi som pædagoger klynke over alt det, der forventes af os? Nej! Vi skal glæde os over, at flere og flere får øjnene op for, at vi ikke bare passer børn, men at vi ud over omsorgen yder et væsentligt bidrag til børnenes udvikling, dannelse, læring og socialisering.
År: 2005 Nr.: 32
Blandt de 150 børn og 25 ansatte i Lærkereden er fraværet af stress og larm påfaldende. Det handler ikke om størrelsen på en institution, men om holdningen, fortæller leder Ruth Kristensen
År: 2005 Nr.: 32
Alle børn omgås sandheden mere eller mindre lemfældigt. Men det er forkert at kalde det løgn, siger psykolog Per Thomsen, der arbejder med udsatte børn og unge. Tværtimod siger de sandheden på deres egen måde. Den sandhed har pædagoger pligt at prøve at finde frem til
År: 2005 Nr.: 28
Ofte bliver der sat ind for sent i forhold til familier med problembørn og ondt i familielivet. I den integrerede daginstitution Børnehuset Sjælsø i Birkerød Kommune har man oprettet en specialgruppe i institutionen, så støttekrævende familier kan få hjælp tidligt i barnets liv
År: 2005 Nr.: 24
Derfor er det væsentligt, at BUPL er ramme for en begavet og professionel dagsorden, hvor vi taler om sammenhængskraft i samfundet med et andet sprog end det økonomiske.
År: 2005 Nr.: 24
Forældrene i en børnehave i Holbæk Kommune fik i et brev fra kommunen at vide, at en mandlig pædagog fra institutionen var sigtet for seksuelt overgreb mod et barn i institutionen. Kommunen valgte at oplyse mandens navn, og det er en overtrædelse af forvaltningsloven, mener BUPL
År: 2005 Nr.: 24
I vinters fik de ansatte lærere og pædagoger på Søren Kanne Skolen i Grenå så mange bank af de adfærdsvanskelige elever, at de meldte skolen til Arbejdstilsynet. Tilsynsrapporten viser nu, at de ansatte blev syge af at gå på arbejde. Kommunen og skoleledelsen får hård kritik og påbud fra Arbejdstilsynet
År: 2005 Nr.: 23
Derfor er det ufatteligt, at det er så svært for vores politikere at forstå, at investeringer i det pædagogiske fagområde er investering i fremtiden.
År: 2005 Nr.: 23
Hvem har ansvaret for, at mere end 25.000 danske børn nu er under en eller anden form for ekspertbehandling? Og at stigningen i antallet af "syge" børn er inde i en stejl stigning? Et af svarene kan være pædagoger, der tør tage ansvar og melde klart ud til forældre til børn, der mistrives. Det har de gjort i vuggestuen i Tønder de sidste 32 år
År: 2005 Nr.: 22
Mistanken om seksuelle overgreb på børn i Gadekæret har ødelagt hans liv. I dag føler han, at han går rundt med en kniv i ryggen. Dolket af sine kolleger
År: 2005 Nr.: 21
I dag næsten fire år efter pædofili-anklagen nager tvivlen stadig pædagogisk konsulent Jette Pedersen
År: 2005 Nr.: 21
Du skal have lyst til at arbejde med børn og ofre. For i pædofilisager er alle ofre, mener kriminalassistenterne Hanne Pedersen og Steen Hansen fra Gladsaxe Politi. De har videoafhørt over hundrede børn
År: 2005 Nr.: 21
Manden er færdig som pædagog, tænkte Susanne Nielsen, da mistanken om sexovergreb landede på hendes bord. Hun var leder af børnehaven Gadekæret i Ledøje. Tilbage står billedet af svigt
År: 2005 Nr.: 21
Tvivl og panik er pædofili-anklagens tro følgesvende. Fordi seksuelle overgreb mod børn stadig er et stort tabu, mener etnograf Anette Hammershøi. I 2001 ramte panikken Ledøje. En pædagog i landsbyens børnehave blev mistænkt
År: 2005 Nr.: 21
En høj grad af selvforvaltning skal puste nyt liv i de små lokalsamfund i den kommende Ny Holbæk Kommune efter kommunalreformen. BUPL Vestsjællands Amt frygter, at helheden på det pædagogiske område går tabt i decentraliseringens ånd
År: 2005 Nr.: 21
Forældre råbte ad personalet, kommunen og hinanden, efter at en pædagog i børnehaven Gadekæret blev mistænkt for overgreb. Børn&Unge har talt med en far, der rasede, og med formanden for bestyrelsen, som forsøgte at mægle
År: 2005 Nr.: 21
Mange grønlandske børn lever under så kummerlige forhold, at pædagogerne nu vil lægge sag an mod landsstyret for ikke at gøre noget ved problemerne. En gennemgang af politiets døgnrapporter gennem to år viser, at pædagogerne har grund til at slå alarm
År: 2005 Nr.: 20
Loven, der tillader forældrebetalte madordninger i børnehaver, er ændret, så forældrene også skal betale for køkkendamens løn. Desuden kan private nu lovligt tjene penge på at drive daginstitutioner. BUPL ser kritisk på det hele
År: 2005 Nr.: 18
Når man er stresset, er man "ude af sig selv". Stresshåndtering går ud på at "komme hjem til sig selv". Eller at komme fra det værste af sig selv til det bedste af sig selv. Det mener psykolog Ingrid Ortmann, som netop har udgivet en bog om forebyggelse og håndtering af stress hos pædagoger og børn
År: 2005 Nr.: 18
Næsten hver femte kvindelige pædagog og hver tiende mandlige pædagog er udsat for vold på jobbet, viser en ny rapport. Tallene svarer til mere end en tredobling på knap 10 år i andelen af pædagoger, som har oplevet psykisk eller fysisk vold på arbejde. Undersøgelsens forfatter er forbavset og kalder på handling
År: 2005 Nr.: 16
De ansatte pædagoger og lærere på Søren Kanne Skolen i Grenå får så mange bank af de adfærdsvanskelige elever, at de sammen med deres fagforeninger har meldt skolen til Arbejdstilsynet. BUPL Århus Amt og pædagogerne kritiserer kommunen for at lade stå til. En tidligere ansat pædagog kalder det kriminelt
År: 2005 Nr.: 16
Hvis pædagoger ikke har tid nok til børnene og slet ikke til de truede børn, så må daginstitutionerne rationalisere, mener familie- og forbrugerminister Lars Barfoed (K). Han kommer fra en hård finans- og arbejdsgiververden og vil nu være børnenes minister. Bedste kvalifikation er, at han er far
År: 2005 Nr.: 15
År: 2005 Nr.: 14
Børn med handicap som DAMP eller autisme er i stigende grad på vej ind i klubberne. Her er de ikke i behandling, men de er en pædagogisk udfordring
År: 2005 Nr.: 12
I eventyrenes verden kan børn gå på opdagelse i deres følelsesliv, uden at det er farligt, for det ender jo godt til sidst. Psykolog Lene Brok har længe arbejdet med at få den mundtlige fortælling ind i daginstitutionerne i form af eventyrtimer
År: 2005 Nr.: 12
Frederiksberg har oplevet et boom af større børn, der vil gå i fritidsklub, efter at SFO 2'erne blev nedlagt og omdannet til selvstændige klubber. Alene i 5. klasse er antallet af klubbørn steget med 42 procent
År: 2005 Nr.: 10
Mens forskere diskuterer, hvad fattigdom i Danmark er, lever op mod 90.000 børn i fattigdom. I Tranekær er hvert sjette af kommunens børn fattige - dobbelt så mange som på landsplan. "Her er ingen fattige børn," lyder det fra borgmester Jørgen Nielsen
År: 2005 Nr.: 09
Druk, sex og skudsår var temaer i senfirsernes amerikanske gangsterrap. Med en rapper som Niarn er de sexistiske og rå rim nu kommet til Danmark. Niarn bliver hypet i medierne som gangsterrapper, og de unge ser op til ham som sådan. Selv kalder han sig bare ballademager, og han benægter at være sexistisk
År: 2005 Nr.: 08
Ny viden ender som noget, der "står i en mappe på en hylde" og ikke som ændret praksis, hvis man kun sender to medarbejdere på kursus. De viser ny forskning af Bente Jensen, DPU. Hun anbefaler, at man bruger resultaterne, når man skal implementere loven om læreplaner
År: 2005 Nr.: 08
Vi hjælper gerne den nye familieminister, som ikke kan forventes at være daginstitutionsekspert, med at finde ud af, hvordan kvalitetspengene skal bruges.
År: 2005 Nr.: 07
I Fredericias klubber er der så store forskelle i børnekultur, børnesyn og forældresamarbejde, at den samlede styring og fælles faglige udvikling overfor udsatte børn og unge bliver meget svær, viser en ny undersøgelse, som pædagogisk konsulent Jes Jørgensen har lavet. Problemet er landsdækkende
År: 2005 Nr.: 06
En ny model for tildeling af ressourcer på klubområdet er kommet på plads i København. Modellen indebærer bl.a. flere midler til det opsøgende arbejde og mere lokalt samarbejde mellem klubberne. Den får hård kritik fra en række klubledere, der mener, at aftalen er for slap
År: 2005 Nr.: 05
Unge sjusker forfærdeligt med sproget og er under påvirkning fra vulgær populærkultur. Sådan lyder ældre generationers evige klager over unges sprog. "Sure gamle mænd bør holde sig langt væk fra sproget," siger en sprogforsker. Ligeglade voksne skader børnene, mener psykolog
År: 2005 Nr.: 04
På tirsdag den 8. februar bliver der sat endeligt punktum for valgkampen. Hvad vil politikerne gøre for at forbedre forholdene i landets daginstitutioner efter valget? Det spørgsmål stillede vi de sociale ordførere plus den ansvarlige minister for området. Sidstnævnte, minister for familie og forbrug Henriette Kjær (konservative), har dog ikke ønsket at medvirke. Dansk Folkeparti har heller ikke ønsket at medvirke
År: 2005 Nr.: 04
Glæde, forundring og et "mon det nu også passer" hos Amager-pædagoger over valgkamps-løfter om bedre forhold på daginstitutionsområdet
År: 2005 Nr.: 03
De store hjerter og de gode viljer er ikke nok, når det gælder behandlingen af omsorgssvigtede børn, mener man på Skodsborg Observations- og Behandlingshjem. Her er professionalismen sat i højsædet overfor de 20 børn i alderen 0-6 år, der for en kortere eller længere periode er blevet anbragt udenfor hjemmet
År: 2005 Nr.: 02
Per Schultz Jørgensen, Erik Sigsgaard, Jesper Juul og John Aasted Halse er vrede og skuffede. I manifestet "Forræderiet mod børns opvækst" lader de harmen over det, de kalder et megaudsalg af kvalitet i børns liv og et kæmpeskred i velfærdssamfundets omsorg for de svageste, få frit løb
År: 2004 Nr.: 44
Der er ingen tvivl om, at vi har brug for både dokumentation og samarbejde for at imødegå regeringens snævertsynede dagsorden på børn- og unge-området.
År: 2004 Nr.: 43
En evaluering af klubbernes arbejde viser, at klubberne har særlige forudsætninger for at arbejde forebyggende med udsatte børn og unge. Men nogle ledere er ikke fulgt med udviklingen og behøver efteruddannelse
År: 2004 Nr.: 43
Ledighedsproblematikken bør ikke begrænses af kommunegrænser, uanset hvordan disse grænser flyttes.
År: 2004 Nr.: 42
Pædagoguddannelsen, arbejdsmiljøet, lønnen og anerkendelsen af pædagogernes arbejde. Det kan alt sammen blive bedre, mente formand Birgit Elgaard, der i sin beretning gav Danmark dumpekarakter. "Hvorfor ikke have verdens bedste daginstitutioner som ambition?" spurgte formanden og spejdede mod Sverige efter inspiration
År: 2004 Nr.: 41
Ministeren for daginstitutionerne, Henriette Kjær, er uenig i, at pædagogerne ikke kan gøre noget for de udsatte børn med de nuværende vilkår. Hun mener, at de pædagogiske læreplaner er et godt initiativ, der vil sætte pædagogerne i stand til at gøre arbejdet endnu bedre, end de gør i dag
År: 2004 Nr.: 40
Danske daginstitutioner kan have svært ved at klare det forebyggende arbejde og være med til at bekæmpe den negative sociale arv. Det viser en ny undersøgelse af Bente Jensen, forsker og lektor på DPU. Bedre normeringer, bedre rammer og mere uddannelse til pædagogerne er helt nødvendig, hvis daginstitutionerne skal kunne gøre en forskel
År: 2004 Nr.: 40
Rollespil har bredt sig i de danske institutioner inden for de sidste tre til fire år, men hvad er det egentlig, og hvilke pædagogiske gevinster ligger der i spillene? Pædagog Lars Andersen og Claus Raasted har skrevet en bog til begyndere om rollespillets pædagogiske muligheder
År: 2004 Nr.: 39
Politikerne i Rønnede har proppet så mange børn ind i SFO Fristedet, at pædagogerne er nødt til at bruge en megafon til at råbe børnene op. Byrådet vil gerne bygge Fristedet større, men det har kommunen ikke råd til. Nu får pædagogerne hjælp af Arbejdstilsynet
År: 2004 Nr.: 37
De nicaraguanske piger har det svært. De er undertrykte, bliver ikke respekterede og er ofte ofre for seksuelt misbrug i hjemmet. Gadepigerne i Managua er det skræmmende eksempel på konsekvenserne. Prostitution, teenage-graviditeter og misbrug af lim og stoffer er en del af deres hverdag på gaden
År: 2004 Nr.: 34
Ligesom mange voksne lever danske børn og unge i en alkoholkultur. På godt og ondt ligger den danske ungdom på en klar europæisk førsteplads, når det gælder både debutalder og forbruget af alkohol. Og det har nogle alvorlige konsekvenser
År: 2004 Nr.: 33
Jens Bruun blev i 2002 forflyttet fra en fritidsklub til en SFO i Holbæk. Måske var det på grund af samarbejdsproblemer. Selv er han i tvivl. "Jeg ved stadig ikke, hvorfor jeg røg ud," siger Jens Bruun i dag. Folketingets ombudsmand kalder kommunens afgørelse for ugyldig
År: 2004 Nr.: 33
I Ørnevang Fritidshjem er det børnene, der bestemmer. Pædagogerne arbejder bevidst på at træde tilbage, være afvæbnende og lade børnene tage initiativerne. Det giver sejre og selvværd til både stærke og svage børn
År: 2004 Nr.: 32
Byrådsflertallet i Odense så stort på medarbejderdemokratiet og indgik endnu engang budgetforlig uden at holde aftalte møder med de faglige organisationer. Flere SFO'er frygter, at forliget vil sætte deres arbejde med særligt udsatte børn flere år tilbage
År: 2004 Nr.: 31
De børn, der har flest problemer, får ikke hjælp og slet ikke tidligt nok. En ny undersøgelse viser ellers, at disse børn kan spottes allerede, mens de er små. Else Christensen fra Socialforskningsinstituttet, der har lavet undersøgelsen, mener, at pædagogerne ser disse børn, men mangler redskaber til at hjælpe
År: 2004 Nr.: 28
... man må jo sige, at linjerne mellem "duer" og "duer ikke" bliver trukket op, så enhver kan se det!
År: 2004 Nr.: 27
I Kong Oscars Børnehave er der både tid til fordybelse og omsorg. Plads til børnenes egne ideer, personalets engagement, til haven, der giver mad året rundt, og til dyrene, som skal passes og plejes. Kong Oscar ligger i Må-godt-land, men også i Søborg ved København
År: 2004 Nr.: 26
Det var begyndelsen på en negativ spiral den aften, Camilla sagde ja til at have sex med fire drenge. Hendes venner tog afstand fra hende; hun følte, hun havde svigtet sig selv; hun drak for at glemme sit selvhad; og hun blev mere og mere viklet ind i et spind af krænkelser og udnyttelse. I sin fritids- og ungdomsklub havde hun dog et fristed og nogle voksne, som hun kunne tale fortroligt med
År: 2004 Nr.: 26
Line Lerche Mørck har i flere år fulgt en række københavnske projekter, hvor vilde unge og tidligere rødder udfører gadeplansarbejde. Iagttagelserne er nu samlet og analyseret i en ph.d.-afhandling. Den konkluderer, at eks-rødder kan gøre en positiv forskel, hvis de får den nødvendige opbakning
År: 2004 Nr.: 25
I København og Århus satser en række projekter på at ansætte tidligere rødder som socialarbejdere. I resten af landet er man imidlertid mere tøvende. Her er holdningen, at det langtfra er en kvalifikation i sig selv at have været en rod
År: 2004 Nr.: 25
Den tidligere rod Ali Haseki er i dag koordinator på Gadepulsen, der tager sig af Indre Nørrebros 13-18-årige. Tillid og tilstedeværelse i stedet for kontrol og mistanke er hans bud på at nå de udsatte, etniske unge
År: 2004 Nr.: 25
I de nye regler for pædagogiske læreplaner er der kun nogle få krav, som institutionerne skal opfylde
År: 2004 Nr.: 23
Hver tredje gang, seksuelle overgreb mod børn bliver meldt til politiet, retter anklagen sig mod et familiemedlem. Overgreb begået af de nærmeste er den værste form for svigt, et barn kan opleve, siger psykolog
År: 2004 Nr.: 21
Børns mavepine, hovedpine og ufrivillig afføring er nogle af de symptomer, der vidner om mistrivsel forårsaget af stress blandt børn. Men løsningen er ofte ligetil og ret banal, fortæller to erfarne pædagoger, der underviser daginstitutioner i at håndtere stress blandt børn
År: 2004 Nr.: 20
Institutioner med mange svage børn får næsten ingen ekstra personaletimer, viser en ny undersøgelse, der dækker det meste af landet. I skolerne er der langt større forskel på bemandingen til svage og stærke elever
År: 2004 Nr.: 20
Ingen er endnu blevet smidt ud af BUPL med den begrundelse, at de har forgrebet sig på børn. Det har forbundets love ellers åbnet mulighed for siden 2000. Nu får aktive i BUPL instruks om at holde bedre øje med lokale sager
År: 2004 Nr.: 19
Ingen er endnu blevet smidt ud af BUPL med den begrundelse, at de har forgrebet sig på børn. Det har forbundets love ellers åbnet mulighed for siden 2000. Nu får aktive i BUPL instruks om at holde bedre øje med lokale sager
År: 2004 Nr.: 19
Børn kan få værdifulde erfaringer med skriftsprog i uformel praksis mellem børn og voksne i institutionerne. Pædagoger svigter børnene, hvis de ikke introducerer det trykte og skrevne sprog i børnehaven, mener lektor Kjeld Kjertmann, DPU
År: 2004 Nr.: 18
Efter flere måneders forsinkelse har regeringen fremsat forslag, der skal lette vilkårene for private institutioner. Danske forældre har indtil nu været skeptiske over for alternativer til offentlig pasning, og hverken kommunerne eller BUPL tror på den store interesse fremover
År: 2004 Nr.: 14
Kun i sjældne tilfælde lytter myndighederne til mindre børn i samværssager, der er gået i hårdknude, viser en ny undersøgelse fra Socialforskningsinstituttet. Børnene bør synliggøres, mener forsker
År: 2004 Nr.: 14
De pædagogiske læreplaner giver pædagoger mulighed for at dokumentere det arbejde, de i forvejen gør. Det giver større synlighed, prestige for faget og i sidste ende mere i løn. Men vi må ikke glemme barnet og vort børnesyn, advarede flere pædagoger på BUPL-medlemskonference
År: 2004 Nr.: 13
Børnefamilierne skal have hjælp til at få hverdagen til at hænge sammen, lød meldingen i sidste uge fra socialminister Henriette Kjær (K). Hun foreslår bl.a en taxameterordning, hvor forældre kun skal betale for den tid, deres børn bliver passet. Men det kan ramme de svageste, viser undersøgelse fra Århus
År: 2004 Nr.: 08
Børn fra Børnehaven Ragnarok liver op på Plejehjemmet Fælledgården, når de synger og hygger sammen med de gamle. Samarbejdet har gennem fire år ført børn og gamle sammen, og det er godt for begge parter, mener pædagogerne. Men indimellem må børnene forholde sig til, at deres gode venner bliver demente eller dør
År: 2004 Nr.: 08
Red Barnet og Socialforskningsinstituttet anslår i en ny undersøgelse, at der er 200.000 fattige børn i Danmark. Men det passer ikke, mener socialminister Henriette Kjær (V): "Børnene har jo tøj på kroppen og tag over hovedet"
År: 2004 Nr.: 04
En projektgruppe med fagforeninger og forvaltning har nu besluttet at sætte turbo på en løsning af problemerne på det københavnske klubområde
År: 2004 Nr.: 04
I København har man med den såkaldte "klubrapport" valgt at stille en række helt konkrete krav til klubberne. Men klubrapporten er for minutiøs, og der mangler en afdækning af behovet for opsøgende arbejde, lyder kritikken.
År: 2004 Nr.: 02
I Valby i København er en gammel ydmyg spejderhytte udgangspunkt for det opsøgende arbejde. "Fingeren" kaldes det nyåbnede sted, der i løbet af få måneder har formået at tiltrække langt flere "klubløse" børn, end pædagogerne havde regnet med.
År: 2004 Nr.: 02
I København har den kommunale forvaltning besluttet at ensrette og synliggøre klubarbejdet med udsatte unge. I "Klubrapporten" har forvaltningen stillet 10 konkrete krav til det københavnske klubarbejde. Krav, der er blevet mødt med undren, utilfredshed og forvirring.
År: 2004 Nr.: 02
Vinteren er over os ifølge kalenderen, og traditionelt er en del forældre og pædagoger usikre på, hvor længe små børn kan opholde sig i kulden. Sundhedsstyrelsen besvarer mange spørgsmål fra institutionerne, og her er nogle af deres råd om børn i kulden.
År: 2003 Nr.: 50
Indvandrerbørn er i en særlig risikogruppe for at udvikle sukkersyge på grund af overvægt. Det skyldes en uheldig kombination af genetisk disposition og livsstil.
År: 2003 Nr.: 50
Vi er modstandere af denne udvikling, ikke mindst fordi de sociale uligheder vil blive endnu tydeligere.
År: 2003 Nr.: 49
Der skabes ikke arbejdspladser ved at nedsætte ydelserne til de unge, til flygtninge, indvandrere eller danskere
År: 2003 Nr.: 48
Hastværket med at lave lovforslaget om læreplaner har givet for mange uklarheder om, hvad man egentlig vil opnå med læreplaner for småbørnsområdet. Læreplansforslaget er udelukkende hastet igennem, fordi det skulle være socialministerens bidrag til at bryde den negative sociale arv, mener BUPL, og det holder ikke
År: 2003 Nr.: 46
BUPL's klagenævn behandlede i perioden fra november 2001 til marts 2003 bare 11 klager: I intet tilfælde fik klageren medhold.
År: 2003 Nr.: 45
Børns mobning er flyttet fra hjørnet i skolegården til indbakken på mobiltelefonen eller e-mailen. Teknologien har medført nye måder for børn at mobbe på. Måder, der kan være værre for offeret end at stå ansigt til ansigt med sin mobber.
År: 2003 Nr.: 45
Hver fjerde kommune skærer i antallet af ansatte per barn. Især vuggestuerne ser ud til at blive ramt af nedskæringer.
År: 2003 Nr.: 45
Trods regeringens løfter om, at den negative sociale arv skal bekæmpes, er der ikke afsat ekstra midler til området.
År: 2003 Nr.: 45
Pædagoger vil gerne være enige, sådan er kulturen inden for faget. Og for at blive enige holder de møder. De mange nye krav og sparerunder betyder flere møder, som tager tiden fra børnene. En antropolog og en pædagog vil lære pædagoger at holde de nødvendige møder og gøre dem mere effektive.
År: 2003 Nr.: 43
21 socialarbejdere har netop afsluttet en videreuddannelse skræddersyet til folk, der arbejder med de vanskeligste unge i Danmark. Og samtidig udkommer bogen "Inden for rækkevidde", hvor de samme 21 socialarbejdere fortæller om deres arbejde
År: 2003 Nr.: 42
Skoda, skur og skildpadde. Drømmen om et borgerligt liv lever i bedste velgående blandt unge. Det viser en ny bog fra Fredericia, hvor 30 unge fortæller om deres værdier. Håbet er, at bogens budskaber skal få kommunens klubber til at arbejde bedre sammen
År: 2003 Nr.: 42
Over halvdelen af landets kommuner skærer ned på børne- og ungeområdet næste år. Det sker samtidig med, at regeringen blæser til kamp mod den sociale arv og kommunernes mål og visioner for området bliver stadig flottere
År: 2003 Nr.: 42
I mange institutioner med dyrehold udsættes dyrene for hårrejsende mishandling af folk udefra. Det sker, at børn mister et dyr to til tre gange
År: 2003 Nr.: 38
Fire pædagoger fra børnehaven Sirius i Horsens har fået en kollektiv påtale af kommunen, efter at en fireårig dreng fra børnehaven en dag selv gik hjem. Uden at pædagogerne opdagede det. Men den afgørelse mener BUPL er forkert, og sagen er nu indbragt for Tilsynsrådet for Vejle Amt
År: 2003 Nr.: 38
Unge, der krænker mindreårige seksuelt, bliver fremover tilbudt behandling som led i treårigt forsøg under Socialministeriet
År: 2003 Nr.: 38
Alt det sjove er for længst skåret væk på Ravnekærinstitutionen i Nyborg, som har været gennem konstante sparerunder de sidste fem år. Sidste års besparelser blev klaret ved, at en række medarbejdere frivilligt valgte at gå ned i tid, men nu står en ny sparerunde for døren
År: 2003 Nr.: 37
Oversete, svigtede og ensomme. Sådan er de stille pigers lod, men ikke i Lyngby, hvor projektet Gnisterne gennem syv år har hjulpet stille piger ud af deres isolation. For det kan nemlig lade sig gøre at give de stille piger stemme, viser en bog, der dokumenterer effekten af Gnisternes indsats
År: 2003 Nr.: 36
Det skal ikke kunne betale sig at arbejde. Borgerlig regering svigter eget "noget for noget"-ideal med forslag, som straffer den flittige
År: 2003 Nr.: 36
BUPL og Somalisk Forening i Århus har efter mægling i byretten indgået en aftale, der skal forhindre grundløse anklager om seksuelle overgreb i institutionerne
År: 2003 Nr.: 35
Det er ikke blot Nørrebro, der har grund til at skamme sig over, at vi som samfund er kommet dertil, at børn dræber tilfældigt på åben gade.
År: 2003 Nr.: 35
Der var ingen penge til daginstitutionerne i regeringens udspil om at bryde den negative sociale arv. Til gengæld er der mere arbejde i vente. En obligatorisk læreplan skal sørge for, at udsatte børn bliver bedre rustet til skolelivet. BUPL er meget skuffet
År: 2003 Nr.: 27
Daginstitutioner kan være med til at bryde den negative sociale arv. Men forskningen viser, at det kræver midler til at forbedre normeringerne. For få voksne, for mange børn i grupperne, støj og dårligt miljø kan være med til at fastholde de mønstre, der fører den sociale arv videre, mener Henning Pedersen, medlem af BUPL’s forretningsudvalg
År: 2003 Nr.: 26
En tidlig, kvalificeret indsats er nødvendig, hvis man vil bryde den sociale arv. Kommunerne skal lave bedre rammer, så daginstitutionerne kan arbejde mere systematisk for at opdage børn med særlige vanskeligheder og sætte ind med en bred indsats, mener Bente Jensen, DPU
År: 2003 Nr.: 25
Både tilhængere, modstandere og kritikere maner til selvransagelse, så dokumentation ikke bliver endnu en metode, som pædagoger ukritisk tager til sig. Man skal vide, hvorfor man vil dokumentere, og hvad man vil dokumentere, ellers kan det ende med, at dokumentation udelukkende laves for anerkendelsens skyld
År: 2003 Nr.: 24
For små til druk og dating i ungdomsklubben, og for store til perler og puslespil i fritidsklubben. Det er dilemmaet for de 12 til 13-årige klubgængere, der i Gentofte Kommune normalt går i klub med unge på op til 18 år. En tredelt klubstruktur løser imidlertid problemet, men det er ikke nok at aldersdifferentiere, påpeger ungdomsforsker
År: 2003 Nr.: 18
En politisk fælleserklæring mellem BUPL og Danmarks Lærerforening lader vente på sig. Men det hindrer ikke de to forbund i udarbejde fælles politikker på en række områder. Sådan lyder meldingen fra de to forbundsformænd, Bente Sorgenfrey og Anders Bondo Christensen, der afviser al tale om krise
År: 2003 Nr.: 18
Langt de fleste børn i daginstitutionerne bliver hentet inden lukketid. Det viser i hvert fald en minirundspørge, som Børn&Unge har gennemført i 10 kommuner
År: 2003 Nr.: 18
I Ghana er der store problemer med lærere, som giver lektiehjælp til teenagepiger mod betaling i sex.
År: 2003 Nr.: 13
Fra Accra ved Guniea Bugten i Syd til Wa i det støvede Nord rapporterer Børn&Unge om børneliv i Ghana. I sidste nummer besøgte vi en børnehave, og i dette nummer møder vi de drenge og piger, som er flygtet fra det stille landsbyliv i Nord for at søge lykken i byen. Mange af dem er endt blandt Accras 20.000 gadebørn, og vi taler med de ildsjæle, der forsøger at hjælpe dem. Serien fortsætter. Biografer, modetøj, et arbejde og andre drenge end naboens søn. Rygtet om storbylivets goder er nået ud i de yderste afkroge af Ghana. Teenagepigerne oplever deres søstre og veninder vende hjem til landsbyen med nye sandaler, et væld af ørenringe og flere sæt gryder til medgiften. De vil også afsted, men lykken er lunefuld
År: 2003 Nr.: 12
Kommunerne drukner i tilbud om diplomuddannelser, som pædagogerne ikke vil bruge. De nye Centre for Videregående Uddannelser må droppe katalogvaren og skræddersy kurserne til pædagogernes behov for kompetenceudvikling, mener ledende konsulent i Gladsaxe Kommune
År: 2003 Nr.: 11
Ni ud af ti ledere må selv tage initiativet til lederuddannelse, og en tredjedel skal endda lægge fritid til. Det viser en ny undersøgelse, som FTF har lavet. Dermed svigter kommunerne deres medarbejdere
År: 2003 Nr.: 11
Så kom der penge på bordet til projekt "Åndehullet" i Utterslev Kirkes Børnegård på Bispebjerg. Socialministeren har lovet, at institutionen og Københavns Kommune kan få de penge, det koster at sætte projektet for børn fra belastede familier i gang.
År: 2003 Nr.: 10
I Randers er der ikke længere problemer med voldelige piger. Et gadeprojekt, der nu kører på femte år, har for alvor formået at nå ind til kriminelle unge, og metoden er enkel: Samværet foregår på pigernes præmisser.
År: 2003 Nr.: 09
Piger i dag er ikke bly violer, men vilde og voldelige. Forsker kalder det bagsiden af Girl Power. De seje tøser stiller pædagogerne over for helt nye udfordringer, for bag den rå facade gemmer sig et uudslukkeligt behov for omsorg.
År: 2003 Nr.: 08
Børn fra Børnehaven Ragnarok liver op på Plejehjemmet Fælledgården, når de synger og hygger sammen med de gamle. Samarbejdet har gennem fire år ført børn og gamle sammen, og det er godt for begge parter, mener pædagogerne. Men indimellem må børnene forholde sig til, at deres gode venner bliver demente eller dør
År: 2003 Nr.: 08
Børn fra Børnehaven Ragnarok liver op på Plejehjemmet Fælledgården, når de synger og hygger sammen med de gamle. Samarbejdet har gennem fire år ført børn og gamle sammen, og det er godt for begge parter, mener pædagogerne. Men indimellem må børnene forholde sig til, at deres gode venner bliver demente eller dør
År: 2003 Nr.: 08
I USA er der nu for alvor sat spotlys på den skjulte og mere indirekte mobning blandt piger, hvor venskaber og kropssprog bliver brugt som våben i stedet for næver og aggressive ord. En mobning, der hidtil har været skubbet i baggrunden forskermæssigt og uddannelsespolitisk, men som har voldsomme konsekvenser.
År: 2003 Nr.: 07
Konsekvenspædagogikkens opfinder, Jens Bay, kritiserer pædagogikken i ungdomsklubberne. Klubberne er ofte et værtshus uden alkohol, siger pædagogen, som til efteråret udgiver sin store bog om konsekvenspædagogik.
År: 2003 Nr.: 06
Støj, indeklima, for tunge løft og dårlige arbejdsstillinger er stadig dagligdag for pædagogerne. På trods af flere års fokus på området er der ikke sket forbedringer, viser Arbejstilsynets nyeste tal.
År: 2003 Nr.: 05
I efteråret 2002 blev to børn og to voksne i en række institutioner i Århus smittet med hepatitis A. Pædagogerne kræver nu forebyggende vaccine mod den smitsomme leverbetændelse. Det afvises af embedslægen. Speciallæge støtter dog pædagogernes ønske
År: 2003 Nr.: 03
»En ven er god at snakke med. Min bedste ven, vi bruger hinanden til alt,« siger Martin, 14 år. Børn&Unge lyttede med, da fire knægte på et dialogmøde på Kystgården diskuterede venskaber på godt og ondt.
År: 2002 Nr.: 51
Børn lyver ikke om seksuelle overgreb, men deres beretninger kan misforstås af voksne, der ikke er opmærksomme på børns måde at forstå og tolke virkeligheden. Det mener psykologen Katrine Egede Zeuthen, der netop har modtaget en guldmedalje for sin afhandling om emnet
År: 2002 Nr.: 50
Efter mere end fire timers debat - og en del valgtaler - tilsluttede kongressen sig hovedbestyrelsens skriftlige og forbundsformand Bente Sorgenfreys mundtlige beretning. Alle på nær én stemte for
År: 2002 Nr.: 49
Når somaliske forældre beskylder en pædagog for at have krænket et barn, skyldes det ikke kun kulturelle forskelle. Det handler i lige så høj grad om, at forældrene vil opnå noget. Det mener leder Mette Langhein, der tre gange har oplevet sex-anklager i sin institution.
År: 2002 Nr.: 48
Luisa havde ikke tid til at gå i børnehave. Hun skulle købe ind, stryge farens skjorter og passe lillebroren. For hendes mor var depressiv og rejste sig sjældent fra sofaen. Først efter mange års psykologhjælp og morens død har Luisa mod på selv at være mor.
År: 2002 Nr.: 48
I mindst 50.000 danske børnefamilier er mor eller far psykisk syg. Men ingen snakker med børnene om problemerne. Det er en misforstået opfattelse af omsorg, når man ikke taler med børnene om det, der er deres virkelighed, mener familieterapeut.
År: 2002 Nr.: 47
Gode og trygge rammer i daginstitutionen giver udsatte børn en god ballast for resten af livet, mens for lidt plads og få pædagoger omvendt kan forstærke den negative sociale arv. Det viser en undersøgelse fra Socialforskningsinstituttet, som efterlyser dansk forskning på daginstitutionsområdet
År: 2002 Nr.: 47
BUPL bygger i ny velfærdsredegørelse videre på sit forslag fra 1999 om gratis daginstitutioner. 3-9-årige skal have ret til en institutionsplads, og kommunerne forpligtes til at overholde kvalitetsmæssige mindstemål.
År: 2002 Nr.: 47
År: 2002 Nr.: 47
En gruppe somaliere i Århus spreder rygter om, at pædagogerne i et bestemt område af byen er pædofile, selvom alle deres anklager er fundet grundløse. BUPL ser nu ingen anden udvej end at stævne somalierne for injurier.
År: 2002 Nr.: 46
Den viden, pædagoger har om familier med problemer, udnyttes ikke godt nok. Det mener leder Margot Clemmensen, som har lavet et konkret forslag til, hvordan børnehaven kan indgå i den tidlige forebyggelse.
År: 2002 Nr.: 46
Den daglige alkoholration for Tine Andersens mor lød på mindst tre liter papvin. Og skønt råbet om hjælp strålede i neon fra den lille pige, vendte både pædagoger, lærere og myndigheder det blinde øje til i årevis.
År: 2002 Nr.: 45
Det er børnene, der betaler den højeste pris, når mor eller far drikker for meget. Derfor skal pædagogerne gribe ind, så snart de har en fornemmelse af, at ikke alt er, som det skal være. De skal ikke vente på beviser.
År: 2002 Nr.: 45
Norges børneombudsmand Trond Waage og statsminister Kjell Magne Bondevik har erklæret mobningen krig. Mobning er skadeligt, og derfor skal den være ude af landet inden 2004. Og her har pædagoger og lærere en vigtig funktion, mener Trond Waage
År: 2002 Nr.: 44
Frivillige forældre i landsbyen Hald holder fest for de 13-17-årige. De unge har deres egen sprut med, og forældrene holder øje med, om de drikker for meget
År: 2002 Nr.: 44
I de russiske republikker Tjetjenien og Ingusjetien undervises børn og unge ikke kun i matematik og geografi. Dansk Flygtningehjælp lærer også børnene, hvordan de overlever i et land med mere end en million miner.
År: 2002 Nr.: 43
Hvert tredje barn udvikler astma eller allergi, men kun i Aalborg findes en astma- og allergivenlig børnehave og folkeskole. Og det kan faktisk være farligt, at pædagoger ikke ved nok om astma og allergi, mener overlæge.
År: 2002 Nr.: 42
De fynske medlemmers dugfriske erfaringer fra barrikaderne gav liv og diskussionslyst på generalforsamlingen i BUPL Fyn. Følelsen af fælles kamp var stor, og Anker Boye fik et par harske ord med på vejen.
År: 2002 Nr.: 42
År: 2002 Nr.: 39
Sodavand med alkohol er blevet det helt store hit blandt børn og unge, og de såkaldte breezere sælges i stort tal. Sundhedsstyrelsen er bekymret, pædagogerne fordømmende, forbrugerombudsmanden frustreret, og de unge er glade.
År: 2002 Nr.: 39
I Århus er der overvældende mange beskyldninger fra somaliere om overgreb i institutionerne, og de fastholder dem ofte, selvom pædagogen frikendes, eller sagen frafaldes i retssystemet. Derfor forsøger BUPL Århus nu at få et samarbejde i gang med en af de somaliske foreninger.
År: 2002 Nr.: 39
Pædagoger og medhjælpere strejkede fortsat mandag i Randers og Odense. En 95 procents sejr, hedder det i Århus efter budgetforlig uden om borgmesteren. I Odense: Forliget blev et forlis
År: 2002 Nr.: 38
Det er helt uacceptabelt, at der på kun fire år er sket en stigning i ulykkestilfældene på 32 pct. Det skal være sådan, at børns ophold og brug af legepladser er forsvarlig og sikker.
År: 2002 Nr.: 37
De holder øje med børnene i vandet, men de redder også de lidt ældre fra at ryge hash, lave hærværk eller genere hinanden og andre strandgæster. Pædagogerne fra fritids- og ungdomsklubben Krudthuset i Veddelev ved Roskilde har sommeren igennem forhindret uhensigtsmæssig adfærd blandt de unge på Vigen Strand.
År: 2002 Nr.: 36
Det ligger dybt i vores pædagogiske sjæle, at vi har omsorg for det enkelte barn, har blik for dets behov og dets muligheder og glæder os over de fremskridt i dets udvikling, trivsel og selvstændighed, som vi kan bidrage til.
År: 2002 Nr.: 34
De mere end 25.000 vuggestue- og børnehavebørn, som er født for tidligt, har nogle helt særlige behov. Men de bliver ofte overset i institutionerne, fordi pædagogerne mangler den nyeste viden
År: 2002 Nr.: 33
Det er meget sjældent, at vi bringer fiktion i Børn&Unge. Men når et medlem sender en novelle af denne kaliber, kan vi i "sommervarmen" ikke stå imod: Der skal også være noget til den søde tand.
År: 2002 Nr.: 27
Hvordan lever børn på 6-10 år deres liv i fritidsordning og skole? Det spørgsmål har pædagog og cand.psych. Pernille Hviid forsøgt at besvare. Svaret gav hende en ph.d.-grad i sidste uge. Hun mener kort sagt, at voksne skal tage udgangspunkt i børnenes engagement for at fremme deres udvikling
År: 2002 Nr.: 25
Det er en kilde til stor afmagt hos pædagoger, når børn i institutionen bider. Især når det inspirerer andre børn til også at bide. Det oplevede personalet i Smykkeskrinet på Frederiksberg, hvor problemet til sidst tog overhånd
År: 2002 Nr.: 25
På Årby Skole ved Kalundborg har pædagogerne fra fritidsordningen fået etableret et velfungerende samarbejde med lærerne om de yngste børn. Gennembruddet kom den dag, lærerne bad pædagogerne definere deres faglighed
År: 2002 Nr.: 23
Mange institutioner har svært ved at håndtere de ubehagelige personsager, der med jævne mellemrum dukker op. Det siger arbejdspsykolog, der råder pædagoger til at støtte og snakke med kolleger, der er udsat for alvorlige beskyldninger
År: 2002 Nr.: 20
En fælles, stærk modstander skaber enighed i fagbevægelsen - og i Pædagogstuderendes LandsSammenslutning, PLS. Enigheden var også udtalt, da de studerende i weekenden holdt jubilæumsårsmøde. Men ikke alt var jubel. Regnskabet var ikke færdigt til tiden, og den skriftlige beretning var ikke godkendt af alle hovedbestyrelsesmedlemmer
År: 2002 Nr.: 18
En sanselig spillestil med skuespilleren i centrum har afløst flere års fokusering på orgier af lyd og lys.
År: 2002 Nr.: 18
Den sociale arv er ikke blevet "svagere" inden for de sidste 10 år, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Daginstitutionerne hjælper ikke børn fra udsatte familier godt nok og er derfor med til at fastholde børnene i deres marginaliserede roller som børn uden ressourcer, mener forsker
År: 2002 Nr.: 17
Forbuddet mod salg af alkohol til unge under 15 år skulle lægge en dæmper på forbruget. Men efter et lille dyk i forbruget, drikker de unge lige så meget som tidligere. Det er forældrenes ansvar at begrænse de unges druk, mener eksperter
År: 2002 Nr.: 16
Den ene af dem af har allerede stemt nej, og de to andre har tænkt sig at gøre det. Tre Grenaa-pædagogers nej til mæglingsforslaget er først og fremmest et signal. Til omverdenen og til BUPL. At man kan strejke sig igennem til et bedre resultat, tror ingen af dem på.
År: 2002 Nr.: 15
Nybygget fritidshjem i Dragør er fuldt af byggefejl. Det har kostet lederen masser af tid og kræfter, mens børn og personale har gennemlevet to vintre med kolde lokaler. Teknisk Forvaltning har været sløve, mener lederen.
År: 2002 Nr.: 13
650.000 kommunalt ansatte skal i løbet af april stemme om forligskvinde Mette Lene Christensens forslag til nye kommunale overenskomster
År: 2002 Nr.: 12
Pædagogers hensynsbetændelse går ud over en ordentlig løsning på de utallige konflikter, som dagligt opstår i daginstitutionerne. Derfor er det vigtigt, at sammenstød løses på stedet, og at der skabes forum til at få talt ud om problemerne, mener erfaren konfliktmægler
År: 2002 Nr.: 11
BUPL modtager en stafet fra Nævnet for Etnisk Ligestilling og har derved forpligtet sig til at fremme integrationen og ligestillingen mellem etniske grupper på daginstitutionsområdet. BUPL vil sætte fokus på arbejdet med de tosprogede børn og deres familier, integration i klubberne og på samarbejdet i de institutioner, hvor personalet har forskellig etnisk baggrund
År: 2002 Nr.: 10
BUPL hjælper dig og giver kompetent sagsbehandling, hvis din arbejdsgiver svigter, og du bliver uretfærdigt behandlet på arbejdspladsen
År: 2002 Nr.: 10
På Vestsjælland er syv daginstitutions-ledere indenfor de sidste tre måneder blevet afsløret. De har taget af kassen. Beløbene bliver større og større, siger BUPL-jurist, der understreger, at BUPL ikke kan gøre meget for at hjælpe i sådanne sager.
År: 2002 Nr.: 09
Det er ikke nok at forstå, hvad børn siger og gør. Man skal også forstå, hvad børnene forstår. Det mener pædagogisk konsulent. Forsker advarer imod misbrug af børneinterview
År: 2002 Nr.: 06
Daginstitutionerne skal alligevel ikke tilsluttes Bedriftssundhedstjenesten 1. januar 2002. BUPL frygter for arbejdsmiljøet
År: 2002 Nr.: 02
"Sørg for, at børnene ikke sutter på legetøj med ftalater - og kræv skriftlige garantier, når I køber nyt legetøj," er Grøn Informations råd til vuggestuerne
År: 2001 Nr.: 50
Efterhånden handler skolen og fritidsordningen mere om tal og resultater end børnenes trivsel. Måske burde man se på, hvor meget børnene smiler i stedet for at måle, hvor hurtigt de læser en tekst, mener en af forældrene bag SFO-undersøgelse
År: 2001 Nr.: 49
Klubberne skal i stadig stigende omfang tage sig af truede børn og unge. Flere og flere klubber arbejder i gråzonen mellem fritidstilbud og behandlingstilbud. I Århus har tre klubber kastet sig ud i decideret behandling med programmet Ny Start
År: 2001 Nr.: 48
Husk at bøgerne hverken forhandles af BUPL eller Børn&Unge
År: 2001 Nr.: 47
Fremtidens børnefamilier kan mikse en helt ny ret af suppedasen dårlig samvittighed, manglende tid og høje forventninger. Det får konsekvenser for pædagoger og kommuner, mener en fremtidsforsker
År: 2001 Nr.: 47
Hun er ung, og hun er lige blevet mor. Og det kan hun slet ikke klare. Dag og nat flyder sammen i barnegråd, amning, bleskift og meget lidt tid til sig selv. Alt det hun ikke lærte derhjemme om omsorg, kontakt og om at være mor og tilsidesætte egne behov, kan hun lære i Victoriahuset. Hvis hun bor i Aalborg
År: 2001 Nr.: 44
Pædagoger mangler tillid til "dem på rådhuset", når de skal underrette om svigtede børn. Det mener chefen for børnesektoren i Brøndby Kommune
År: 2001 Nr.: 43
Pædagoger lever ikke op til reglerne om skærpet underretningspligt. De foretager for få underretninger til kommunen, fordi de er bange for forældrenes reaktion. Men der er ingen grund til angst, blot pædagogerne holder sig fra at stille diagnoser
År: 2001 Nr.: 43
Pædagogisk Forbund bliver ikke til noget. BUPLs hovedbestyrelse og fagforeningsformænd er indkaldt til ekstraordinært møde 23. oktober for, som det hedder, at afslutte fusionsprojektet i respekt for generalforsamlingernes tydelige tale. Forbundsformand Bente Sorgenfrey erkender, at løbet er kørt
År: 2001 Nr.: 42
Man kunne godt engang imellem have lyst til at "se", hvad der foregår i en kommunalpolitikers hoved.
År: 2001 Nr.: 37
Stadig flere borgere henvender sig til kommunen, hvis de er bekymrede for naboens børn. Og underretningerne viser sig ofte at være konkrete og reelle
År: 2001 Nr.: 36
De gode børn har egentlig ikke specielt meget brug for klubben, så lad os i stedet bruge kræfterne på de børn og unge, der har særlige behov. Klublederne Per Axholt og Tommy Widriksen vil have klubberne til at omprioritere kræfterne
År: 2001 Nr.: 33
Kæledyr og husdyr er kilde til en række infektioner hos børn. Fødevaredirektoratet opfordrer pædagoger til at være særligt opmærksomme på børnenes kontakt med dyrene. I foråret døde en lille dreng af en infektion
År: 2001 Nr.: 32
Vi har brug for dygtige og kompetente medarbejdere, som har gennemgået en uddannelse med et højt selvværd og stor stolthed
År: 2001 Nr.: 32
Et godt måltid er pædagogik i høj potens, mener kostterapeut Else Marie Simonsen. Pædagoger skal spille en vigtig rolle, når det gælder børns forhold til mad. Et gedigent måltid efter skoletid serveret af pædagoger kan være med til at stille både den fysiske og den psykiske sult, som mange børn har i dag.
År: 2001 Nr.: 29
Meget tyder på, at en række CVUer ikke vil få mulighed for at udbyde videreuddannelse til pædagoger. BUPL og SL har sendt et vredt brev til undervisningsministeren, fordi man mener, at pædagogerne svigtes.
År: 2001 Nr.: 27
Selv om Claus Møller slap for en tjenstlig påtale for sin kritik af sagsbehandlingen i Århus Kommune, så fastholder kommunen stadig kritikpunkterne, senest i en intern mail, der er sendt rundt til samtlige medarbejdere i kommunens Børn- og Ungeafdeling. Claus Møllers påstande var urigtige, men vi lod tvivlen komme ham til gode, lyder forklaringen fra kommunen
År: 2001 Nr.: 25
En af de vigtigste egenskaber hos pædagoger er evnen til at skabe tætte relationer, og denne kvalitet er især vigtig i arbejdet med truede børn. Nu har et pædagogisk udviklingsprojekt fra Århus Kommune sat ord på de utallige, værdifulde detaljer i arbejdet, der skaber den gode pædagog
År: 2001 Nr.: 22
Alt for mange børnesange synges for lavt og har for mange toner, siger sang- og småbørnspædagog Birgit Kahré, der efterlyser gode børnesange frem for CDer og bongotrommer i børneinstitutionerne
År: 2001 Nr.: 22
Fremover kan alle, der har direkte kontakt med børn under 15 år, afkræves en særlig pædofil-straffeattest. Det fremgår af en ny bekendtgørelse fra Justitsministeriet, som trådte i kraft den 1. april
År: 2001 Nr.: 19
480 tillidsfolk fra BUPL og PMF debatterede fusion ved en til tider hidsig session i Odense
År: 2001 Nr.: 14
I år er det 10 år siden, BUPL fusionerede med Landsforeningen Danske Klubfolk. Vi har spurgt tre af de klubfolk, der var med dengang, om deres syn på fusioner
År: 2001 Nr.: 11
Når far slår mor, gemmer børnene sig ofte under sengen. Mange tror, at de er skyld i, at deres mor bliver slået, og derfor lever de et hemmeligt liv fyldt med angst og skam og skjulte følelser. På Dannerhusets Krisecenter hjælper pædagoger børnene med at sætte ord på deres oplevelser
År: 2001 Nr.: 07
Da han var 17 år, hang han ud på Strøget i København, røg hash og stjal biler sammen med vennerne. I dag er Sascha Popovic leder af SSP-institutionen Satellitten i Brøndby Strand, hvor han er et af de få faste holdepunkter for en gruppe udsatte børn og unge
År: 2001 Nr.: 06
Forældre kan som regel blive indlagt med deres syge børn. Men ikke hvis barnet er for tidligt født, og det må laves om, mener eksperter
År: 2001 Nr.: 06
HB-MØDE
År: 2001 Nr.: 05
Symptomerne på en medfødt alkoholskade og DAMP ligner hinanden til forveksling, og med omkring 7000 børn og unge med medfødte hjerneskader er risikoen for at tage fejl stor. Ingen ved, om børn med medfødte alkoholskader får den rigtige diagnose og dermed den rigtige hjælp
År: 2001 Nr.: 04
Børnene skal væk fra computerne og i stedet sanse, lege og bevæge sig i den virkelige verden, fastslår amerikansk rapport
År: 2001 Nr.: 04
Politik for fremtiden
År: 2001 Nr.: 01