Alle årgange Søg Facebook BUPL.dk
Søgning i fagbladet Børn&Unge

Der er søgt efter: køn*. Søgningen fandt mere end 100 artikler. Vi viser kun de første 100
Der går i gennemsnit 11 år, før folk med alkoholproblemer søger hjælp. Når arbejdspladsen bakker op, er det både lettere for misbrugeren at erkende sit problem og få succes med behandlingen. Derfor er det vigtigt, at du støtter din medarbejder eller kollega.
År: 2017 Nr.: 10
Ulla Pallisgaard har siddet med i en af seks arbejdsgrupper, der har formuleret "En styrket pædagogisk læreplan", som liger til grund for ministeriets arbejde med den nye dagtilbudsreform
År: 2017 Nr.: 08
Samira Darawshes fortælling om kampen mod myndighederne, efter at hendes tre børn blev tvangsfjernet, er også en fortælling om svær integration.
År: 2017 Nr.: 07
Pædagogerne manglede håndfast viden, da en treårig pige begyndte at onanere voldsomt i institutionen. Tre ud af fire pædagoger savner materialer og redskaber til at håndtere børns seksualitet og dialogen med forældrene, viser ny undersøgelse.
År: 2017 Nr.: 05
Hvis et barn begynder at onanere meget, er det tegn på, at noget er svært for barnet, og så skal barnet have hjælp, fastslår Katrine Zeuthen, psykolog med speciale i børns seksualitet.
År: 2017 Nr.: 05
Det positive og udviklende i børns seksuelle lege og udforskningen af kroppen kan drukne i negativt formulerede forbud. Men retningslinjer kan sagtens motivere både børn og voksne til at tale om seksualitet og sætte emnet på dagsordenen i institutionen på en måde, hvor børnenes udvikling og trivsel i forhold til krop, køn og seksualitet er i fokus. Her er en række spørgsmål, I med fordel kan arbejde med
År: 2017 Nr.: 05
Hver tredje private dagtilbud og hver anden friskole har ikke en overenskomst med BUPL. Det skal der laves om på nu.
År: 2017 Nr.: 04
Det er den enkelte pædagogs faglighed, viden og erfaring, som bærer det daglige arbejde og ikke religion og kulturel baggrund. Men sammenstød mellem religion og kulturelle værdier kan alligevel opstå. Og hvad gør man så? Kan man for eksempel bede en muslimsk pædagog lave flæskesteg til børnene, og bør man fritage hinduisten fra at gå med børnene i kirke? Få svar på seks dilemmaer her.
År: 2017 Nr.: 04
År: 2017 Nr.: 04
Det er temmelig almindeligt og slet ikke farligt, hvis et småbarn har en opdigtet kammerat eller en personificeret genstand, mener amerikansk psykologiprofessor.
År: 2016 Nr.: 20
Et projekt om køn i Børnehusene Kokkedal har sat spot på blinde pletter i det pædagogiske arbejde, som bunder i fordomme, forventninger og forskelsbehandlinger af mænd og kvinder, drenge og piger. Nu udfordrer både børn og voksne stereotype kønsforståelser.
År: 2016 Nr.: 19
Kampagner rykker ikke meget ved den massive overvægt af kvindelige pædagoger i institutioner. Nøglen til at få flere mandlige pædagoger er mænds konkrete oplevelser med pædagogik.
År: 2016 Nr.: 19
Norge har en målsætning om 20 procent mænd i dagtilbud. Minister og BUPL afviser tilsvarende tiltag i Danmark.
År: 2016 Nr.: 19
Børnenes behov og pædagogernes evner og faglige interesser har større betydning for pædagogikken end personalets køn. Alligevel er det vigtigt, at både mænd og kvinder er repræsenteret, fortæller tre pædagoger fra Kragelundskolens SFO i Højbjerg.
År: 2016 Nr.: 19
Tre børn fra Kragelundskolens SFO om mandlige og kvindelige pædagoger.
År: 2016 Nr.: 19
Med få greb kan I undgå at ’fiske i samme dam’, når I leder efter nye pædagoger: Undgå kønsfarvet sprog, skriv to opslag, og fokuser på faglighed og specialer.
År: 2016 Nr.: 19
Ny kampagne fra Ligestillingsministeriet om pædagogers gode arbejde i daginstitutioner storhitter på Facebook. Baggrunden for kampagnen er dog en trist tendens blandt mandlige pædagoger til at fravælge småbørnsområdet.
År: 2016 Nr.: 18
I en rørende video, der skal lokke flere mænd til pædagogfaget, genså pædagog Palle Juul Hansen tv-journalisten Thomas Skov - et af de 1.000 børn, som han har kendt som pædagog.
År: 2016 Nr.: 18
Børn skal opleve, at omsorgsarbejdet ikke udelukkende udføres af kvinder, og at det ikke altid er den mandlige pædagog, der er med på træværkstedet.
År: 2016 Nr.: 18
’Ung kend din krop’ er en ny håndbog, der vil hjælpe unge i puberteten med viden om kroppens udvikling og nogle af de følelser og tanker, der opstår.
År: 2016 Nr.: 16
Der er mange fordele ved at have kaniner i børnehaven eller klubben. Men for at projektet skal blive en succes, kræver det forberedelse og en masse overvejelser, råder kaninekspert.
År: 2016 Nr.: 15
To forskere, der er kendt for at have stærke meninger, er blevet bedt om at prioritere, om normeringer, andelen af uddannede, ledelsen eller læringsmiljøet betyder mest for kvaliteten af et dagtilbud.
År: 2016 Nr.: 14
År: 2016 Nr.: 12
Merete Martin Jensen havde svært ved at finde en børnebog, der satte fokus på kønsstereotyper, da hendes børn var små. Så nu har hun skrevet den selv.
År: 2016 Nr.: 04
I Danmark har der de seneste år været hed debat om, hvorvidt danske institutioner skal tage religiøse hensyn til andre religioner. Det er en diskussion, vi kommer til at høre meget mere til i fremtiden, spår eksperter og BUPL.
År: 2015 Nr.: 20
Pædagog Ib Jensen har fået ros for sin måde at være på i DR-programmerne ’Børnenes hemmelige liv’. Virkelighedens Ib er også optaget af, hvordan børn får mulighed for at blive sig selv i samspillet med andre børn og nærværende voksne.
År: 2015 Nr.: 17
Små børn foretrækker genkendelige og trygge universer, når de ser tv, mens større børn og unge danner fællesskaber om deres øjeblikkelige interesser, forklarer ekspert i børns og unges medievaner.
År: 2015 Nr.: 14
I år er 5.163 håbefulde nye studerende optaget på pædagoguddannelserne landet rundt. Caroline Åskov Arnecke er en af de heldige. Hun er blevet inspireret af sin pædagogmor.
År: 2015 Nr.: 12
To nye bøger skal lære børn om muslimernes hellige måned ramadan og den tilhørende eidfest.
År: 2015 Nr.: 10
Teater handler om følelser. Mange af årets nye gode teaterforestillinger for børn og unge har fokus på følelser, som hører deres aldersgrupper til. Det er forestillinger, der tør vise, at følelser er vigtige, men at ikke alle følelser er lige nemme at håndtere eller altid fører til noget positivt. Når børn og unge ser godt teater, bliver de klogere på deres egne og andres følelser og på kreative måder at udtrykke sig på. Det mener Børn&Unges børneteateranmelder Randi K. Pedersen, der har fulgt årets festival og her ­anmelder de forestillinger, hun faldt for.
År: 2015 Nr.: 10
År: 2015 Nr.: 07
Godt 1.000 mandlige BUPL-medlemmer er ansat i integrerede daginstitutioner, viser nye tal. Men kun få vælger et job i vuggestueafdelinger. En af dem er Henrik Madsen, der blev noget overrasket ved jobsamtalen.
År: 2015 Nr.: 06
De fire mandlige pædagogstuderende bag de syv roller fortæller om plusser, minusser og maskulin faglighed i et kvindefag
År: 2015 Nr.: 06
Ligestillingsminister Manu Sareen (R) ønsker flere mænd i de kvindedominerede ­daginstitutioner. Men mændene kommer ikke med stormskridt, afslører tallene.
År: 2015 Nr.: 06
Med støtte fra Ligestillingsministeriet gennemfører fem kommuner projekter om alt fra nudging til skovbørnehaver for at få flere mænd til at arbejde i institutionerne. Her kan du læse om alle projekterne.
År: 2015 Nr.: 06
Mandeforsker Kenn Warming er fortaler for flere mandlige pædagoger på 0-6-årsområdet, men advarer mod John Wayne-typer. Kernen i faget er jo omsorg, siger han.
År: 2015 Nr.: 06
Det er vigtigt, at vi får pustet nyt liv i debatten og revitaliserer vores strategi for, hvordan vi opnår ligeløn.
År: 2015 Nr.: 06
Sex og Samfund mener, at seksualundervisningen i skolen kan profitere af pædagogernes særlige kompetencer, ikke mindst i uge 6.
År: 2015 Nr.: 02
Der er masser af ’neuro-vrøvl’ i omløb, og det skal pædagoger være særligt opmærksomme på, siger forskerne.
År: 2015 Nr.: 01
Afrikanske børn tegner en palme, når de danske tegner et grantræ. Men der er også mange ligheder mellem børn i Danmark og Afrika, fortæller bogen ’Afrikanske børnestreger’.
År: 2014 Nr.: 22
Hvem fik ordet i Børn&Unge i 2014, hvad talte de om, og hvor kommer de fra?
År: 2014 Nr.: 22
Sandheden om småbørns gode liv har ændret sig flere gange i løbet af de seneste årtier, og ikke nødvendigvis til det bedre. Det siger Sine Penthin Grumløse, som i en ph.d-afhandling har analyseret politikeres måde at tale om de 0-7-årige på fra 1960 til 2010.
År: 2014 Nr.: 22
Tre institutioner har fået bevilget en ’skovmand’, som sætter fokus på naturen og de mandlige ­værdier i det pædagogiske arbejde. Det kan ­kvinderne lære meget af, mener pædagogerne.
År: 2014 Nr.: 16
I medierne fylder pædofili og voksnes overgreb mod børn ­meget, men i hverdagen fylder børns seksuelt orienterede lege meget mere. Og ’doktorlegene’ skaber ofte konflikter mellem forældre og pædagoger, siger eksperter.
År: 2014 Nr.: 15
I 1970’erne fik børn direkte og udførligt svar på deres spørgsmål om livets ­begyndelse. I dag er seksuelle spørgsmål og børns egen seksualitet tabui­­seret, selvom vi konstant bombarderes med nøgenhed og erotiske signaler.
År: 2014 Nr.: 15
Pædagoger og lærere skal være fødselshjælpere til et godt samarbejde med og mellem forældre i skolen.
År: 2014 Nr.: 15
Pædagoger putter flere økomælk og ø-mærkede rodfrugter i indkøbskurven end landsgennemsnittet. Det skyldes længere uddannelse, køn og måske et større omsorgsgen, vurderer ekspert.
År: 2014 Nr.: 14
U’s politik påvirker alt fra love om pædagogers ansættelsesforhold til regler om arbejdsmiljø. Her får du en række eksempler på godt og skidt fra EU.
År: 2014 Nr.: 10
Intensitet og nærhed præger årets børne- og ungeteater, Børn&Unge var med på teaterfestivallen i Holstebro.
År: 2014 Nr.: 09
Bjørn Thomsen er træt af at blive mistænkeliggjort, fordi han er mand og pædagog. Han vil lege pudekamp og give krammere uden at skulle se sig over skulderen.
År: 2014 Nr.: 08
Find hoved og hale i påstande om private børnehaver og vuggestuer
År: 2014 Nr.: 08
De fleste små børn bevæger sig meget, mens de er i daginstitution, men de stillesiddende skal gøres mere fysisk aktive. Det vurderer Line Brinch Christensen, som i en ph.d.-afhandling har foretaget den første danske undersøgelse af omfanget af treåriges fysiske aktivitet.
År: 2014 Nr.: 08
De seneste fire år er antallet af mandlige ansatte i daginstitutioner og dagcentre steget markant mere end antallet af kvinder. Det skaber glæde hos både BUPL og FOLA. Der er dog stadig lang vej til ligestilling.
År: 2014 Nr.: 06
I Børnehuset Nattergalen har drenge lov til at være drenge. Her må man løbe på gangene og slås med sværd, og de voksne leger også med. Fokus på ‘drengede’ aktiviteter har hjulpet til at inkludere drengene bedre.
År: 2014 Nr.: 05
Der er ikke noget komisk over en ødelagt stemme. Den skal tages lige så alvorligt som alle andre arbejdsskader, mener faglig sekretær i BUPL Mette Aagaard Larsen.
År: 2014 Nr.: 03
Mandlige pædagoger er i høj kurs, både hos børne- og ligestillingsminister Manu Sareen og i Børnehaven Columbus. I løbet af kort tid er antallet af mænd i institutionen steget markant.
År: 2014 Nr.: 03
Med brand, storm og andre udfordringer bliver hverdagen aldrig kedelig for Mia Nielsen, der som nyudklækket pædagog fik job i Vollsmose. Og det er hun glad for.
År: 2014 Nr.: 01
I foråret kundgjorde ligestillingsminister Manu Sareen (R), at flere mænd i daginstitutionerne er hans hjertesag. Det bliver det også i 2014, fortæller han her.
År: 2013 Nr.: 22
Børn bevæger sig ikke nok i børnehaverne. Derfor skal pædagogerne sørge for planlagt bevægelse og afvekslende rammer, der indbyder til fysisk aktivitet, viser ny ph.d.-afhandling. Og så skal pædagogerne selv være aktive.
År: 2013 Nr.: 14
Et af Danmarks største pædagogiske udviklingsprojekter nogensinde viser, hvad der optager pædagoger. Rutiner, inklusion og legepladsen har størst interesse, når daginstitutionerne selv må vælge, hvad der er vigtigt at arbejde med.
År: 2013 Nr.: 13
Flere unge vil være pædagog, og optaget på professionshøjskolerne sætter rekord. I krisetider vender unge sig mod nære værdier og fællesskaber, og så er det oplagt at søge ind på pædagoguddannelsen.
År: 2013 Nr.: 13
Flere mænd søger pædagoguddannelsen, viser nye tal. Forsker peger på, at nye manderoller i samfundet har betydning, men lav løn og svære vilkår skræmmer mange mænd væk igen.
År: 2013 Nr.: 09
Manu Sareen (R) er den første pædagog, der er blevet minister. Han bruger sine erfaringer fra børneområdet aktivt og er aktuel med en plan for at tiltrække og fastholde mandlige pædagoger i daginstitutioner.
År: 2013 Nr.: 09
Pædagogernes overenskomstforhandlinger er overstået. Henning Pedersen, BUPL’s formand, ærgrer sig over KL’s attitude undervejs, men glæder sig over en ny kompetencefond og pædagogiske projekter.
År: 2013 Nr.: 05
Der er indgået overenskomstforlig for de kommunalt ansatte med en samlet økonomisk ramme på 2,62 procent over to år. Reallønnen er ikke sikret, men til gengæld kom arbejdsgiverne ikke igennem med forringelser. Det glæder BUPL’s formand.
År: 2013 Nr.: 04
Retningslinjer til forebyggelse af pædofili i danske institutioner skaber tryghed, men også begrænsninger for den pædagogiske praksis. Det viser en ny undersøgelse.
År: 2013 Nr.: 01
Pædagoger skal være godt klædt på til at tackle anklager om pædofili. Det var meldingen fra 95 pædagoger, der så ’Jagten’ i Ikast Bio. Selvom tanken om at blive anklaget for pædofili er skræmmende, dominerer frygten ikke hverdagen. Det fortalte tre mandlige pædagoger efter at have set Thomas Vinterbergs nye film ’Jagten’.
År: 2013 Nr.: 01
Sanselig og særpræget Daginstitutioner bliver større, sanselige og særprægede. Tegnestuen Cebra og Dorte Mandrup Arkitekter, som begge har vundet store arkitekturpriser, og som har tegnet mange offentlige institutioner, giver her deres bud på fremtidens institution. Illustrator Jørgen Stamp har fortolket informationerne og kommer med et visuelt bud.
År: 2012 Nr.: 20
Miljøminister Ida Auken (SF) forbyder hormonforstyrrende ftalater i forbrugerprodukter.
År: 2012 Nr.: 16
• Læs, hvad fagbøger er særligt gode til •Sådan arbejder man med fagbøger • 2 typer af fagbøger • 18 gode fagbøger
År: 2012 Nr.: 16
Beskrevet med input fra pædagog Malene Tange Elmsted og leder Nina Lybke, Solvognen, Gladsaxe Kommune.
År: 2012 Nr.: 14
År: 2012 Nr.: 12
188 forskellige teaterforestillinger blev i april præsenteret på ’Festival 2012 – teater for børn og unge’. I den kommende sæson er der rig mulighed for at give både små og store børn en god, gammeldags kulturoplevelse. Børn&Unge har udvalgt og anbefaler her nogle af forestillingerne.
År: 2012 Nr.: 11
Villads og Johanne er de eneste børn i institutionen med to mødre. I vuggestue- og børnehavealderen er børnene endnu ikke så bevidste om forskellene, fortæller børnenes mødre, der ønsker at blive behandlet ligesom alle de andre forældre.
År: 2012 Nr.: 07
Pædagoger skal bruge deres faglige viden om børn, ikke børnenes køn. Så vil de drenge, der i dag ikke trives i børnehaven, få meget bedre vilkår, mener professor Lars Qvortrup. Hans undersøgelse viser meget markant, at drenge ikke har det godt i børnehaven.
År: 2012 Nr.: 05
Mænd er en mangelvare i danske daginstitutioner. Kun 15 procent af pædagogerne er mænd. Men hvad betyder det, når der er flere af det andet køn på ens arbejdsplads? Gør det en forskel for pædagogikken? I anledning af Kvindernes Internationale Kampdag den 8. marts har vi spurgt en mandlig og en kvindelig pædagog om deres erfaringer med at arbejde sammen med mange kolleger af det modsatte køn.
År: 2012 Nr.: 05
Pædagog Danny Mutanda Andersen føler sig privilegeret over at arbejde sammen med 'så mange dygtige, smukke og fascinerende kvindelige kolleger'. Han peger dog på, at en mere lige kønsfordeling gavner både den pædagogiske praksis og forældresamarbejdet.
År: 2012 Nr.: 05
I 18 byer har der inden for de seneste år været sager om misrøgt, seksuelt misbrug eller vold mod børn. Grove sager, hvor forældre eller andre tæt på børnene har lavet overgreb. I nogle af sagerne er der faldet dom, andre venter stadig på en afslutning ved domstolene. Børn&Unge har gravet i dem alle for at finde ud af, hvad der skete.
År: 2012 Nr.: 04
Når pædagoger har mistanke om, at børn bliver seksuelt misbrugt, underretter langt de fleste. Et stort flertal aner ikke, hvad kommunen gør ved underretningerne. Det er en katastrofe, siger BUPL’s formand.
År: 2012 Nr.: 03
Børn vil udfordre deres egne grænser, når de leger. Men de bliver bremset af overdrevne sikkerhedsregler på legepladser, mener den norske forsker Ellen Beate Sandseter. Hun advarer om følgerne for børnenes psykiske udvikling.
År: 2011 Nr.: 22
Flere faciliteter og bevidste pædagoger kan fremme børns fysiske aktivitet i fritidshjem og SFO'er. Især pigerne har behov for stimulering, viser ny forskning.
År: 2011 Nr.: 22
BUPL's hovedbestyrelse mødes mindst seks gange om året. Hovedbestyrelsen er BUPL's landsledelse. Det er den højeste myndighed mellem kongresserne, som holdes hvert andet år. Hovedbestyrelsen består af de syv forretningsudvalgsmedlemmer, herunder formanden, to medlemmer fra hver af de lokale fagforeninger, to fra Lederforeningen samt to medlemmer fra den pædagogiske studieorganisation PLS. Hovedbestyrelsen holdt senest møde den 25. november
År: 2011 Nr.: 21
Daginstitutionen Egalia er blevet verdensberømt for sin radikale kønspædagogik. Børn&Unge har besøgt den svenske institution, hvor drenge må gå i kjole, og pædagogerne siger 'kompis' i stedet for dreng og pige.
År: 2011 Nr.: 19
Kønsroller og ligestilling står langt højere på den pædagogiske dagsorden i Sverige end i Danmark.
År: 2011 Nr.: 19
Pædagogstuderende Mette Nielsen er taget i praktik i Sverige. Kun her kan hun få erfaringer med kønskritisk pædagogik.
År: 2011 Nr.: 19
Vi skal turde udforske kønsspørgsmål sammen med børnene, mener den svenske pædagog og ph.d.-studerende Klara Dolk. Pædagoger skal skabe rum til alle slags piger og drenge.
År: 2011 Nr.: 19
Queerpædagoger vil gøre op med normerne for køn og seksualitet. De står for en ny pædagogisk retning.
År: 2011 Nr.: 19
Danske pædagoger siger nej til lovgivning mod kønsstereotyper, viser ny undersøgelse. Det er på tide, at pædagogerne tager kønsbrillerne på, mener BUPL.
År: 2011 Nr.: 19
Kun én procent af de danske pædagoger arbejder på institutioner, hvor køn er et selvstændigt mål. De har gode hensigter, men prioriterer ikke kønsarbejdet, fastslår ekspert.
År: 2011 Nr.: 19
Pædagoger vil gerne skille drenge og piger, men det kan cementere kønsroller, siger lektor.
År: 2011 Nr.: 19
De store litterære dannelsestemaer om at rejse ud i verden, prøve sig selv af og udfordre det farlige er på færde i flere af de nyere billedbøger. Der er et særligt søskendemotiv i de tre billedbøger, vi her fortæller om. Det er Tommy og Annika, som er blevet de modige og selvstændige nu. De behøver ikke længere Pippi til at sørge for, at der sker noget. I to af bøgerne findes et markant kønsperspektiv. Har man i sin børnegruppe stille piger, man gerne vil styrke, kan de to norske bøger være gode at bruge. Først og fremmest er det gode historier om piger, der tager og får power. Mellem billedbøgerne finder vi også rim og remser, en fantasybilledbog og en rejse ind i den indre verden. Af Anne Petersen
År: 2011 Nr.: 16
De tunge økonomiske emner har presset børnene ud af valgkampen. Børnene bliver kun nævnt perifert af partilederne, og de store dagblade skriver stort set ikke et ord om daginstitutioner. Men børnene er nævnt i enkelte partiprogrammer.
År: 2011 Nr.: 15
Fag, som har mange kvinder ansat, er kendetegnet ved lav løn, fastslår en undersøgelse fra SFI. BUPL vil have bedre lovgivning for at sikre ligeløn.
År: 2011 Nr.: 12
Er der meget sladder på din arbejdsplads, er det måske, fordi I ikke arbejder ud fra et fælles fagligt grundlag. Hvis det private og det personlige styrer samarbejdet, er der større sandsynlighed for sladder og for meget privat snak. En sladrekultur kan ændres med få konkrete redskaber.
År: 2011 Nr.: 12
Nyt forskningsprojekt peger på, at den væsentligste faktor for børns bevægelse er, hvordan pædagoger forvalter rummene. Børnenes muligheder for fysisk udfoldelse handler ikke bare om kvadratmeter, men måske snarere om, at indretningen er båret af en pædagogik, lyder det fra to forskere.
År: 2011 Nr.: 113
Kroppen er kommet i højsædet. Mens politikere og forældre presser på for at få mere krop og bevægelse i børnehaven, peger forskere på det store udviklings- og læringspotentiale i fysisk aktivitet. Men hvis vi bare fokuserer på motion, ender kroppen som instrument, og det er ikke sundt, lyder det fra to førende forskere.
År: 2011 Nr.: 113
Et stigende antal velfungerende familier får alvorlige problemer, når børnene når puberteten. På familiecenter Løvdal i Helsingør har pædagoger succes med at hjælpe familierne tilbage på sporet.
År: 2011 Nr.: 10
En skattekiste af oplevelser; 111 teatre har været til festival i Randers for at præsentere deres samlede skat af teateroplevelser for børn og unge. Det blev ikke året med afgørende nyskabelser eller sjældne stjernestunder. Men festivalen viste et stort og rigt udbud af kvalitetsforestillinger og en mangfoldighed af kunstneriske udtryk, som er værd at anbefale. Man kan også overveje at opsøge nogle af de forestillinger fra sidste år, der har været rift om. Mange spilles stadigvæk og er blevet nemmere at få fat i for kommuner og institutioner.
År: 2011 Nr.: 09
Spøgelsesfædre er de fædre, som forsvinder helt ud af deres børns liv efter en skilsmisse. De fortsætter med at betale børnepenge, men er fysisk fraværende og bliver som spøgelser for deres børn.
År: 2011 Nr.: 09
Små børns udvikling er for vigtig til, at den kan foregå i vugge­stuer, som lægger mere vægt på pasning end på pædagogik. Pædagogerne skal gøre sig mere umage for at lave kvalitetspædagogik for børnenes skyld. Og det skal være slut med misforstået selvforvaltning i store børnegrupper, mener forsker Ole Henrik Hansen.
År: 2011 Nr.: 09
Små børns udvikling er for vigtig til, at den kan foregå i vugge­stuer, som lægger mere vægt på pasning end på pædagogik. Pædagogerne skal gøre sig mere umage for at lave kvalitetspædagogik for børnenes skyld. Og det skal være slut med misforstået selvforvaltning i store børnegrupper, mener forsker Ole Henrik Hansen.
År: 2011 Nr.: 09
Forældre er mere restriktive end pædagoger, når det gælder børns seksuelle lege og adfærd, viser ny undersøgelse. Men pædagogerne må ikke give efter for forældrenes krav. Forbud mod doktorlege er skadelige, mener ekspert.
År: 2011 Nr.: 07
Prinsessepiger i pink og Spidermandrenge i sort. I børnehaven har børnene klare forestillinger om, hvordan drenge og piger går klædt. Pædagoger skal blande pige- og drengefarver sammen, mener eksperter.
År: 2011 Nr.: 07
Små drenge har i 100 år været klædt i lyseblåt og små piger i lyserødt. Hvis man går længere tid tilbage, gik små børn ens klædt, og der var ikke forskel på drenge- og pigefarver.
År: 2011 Nr.: 07
Fremtidens forældre vil ikke lege påklædningsdukker med deres børn, forudser forbrugerekspert Kirsten Poulsen. En kommende antiforbrugsbølge betyder, at børnetøj vil blive byttet, genbrugt og slidt op.
År: 2011 Nr.: 07
Kvinderne er i større fare end mændene, når der er prikkerunder i landets institutioner. Og mændene slipper for at gå på nedsat tid, fordi de er forsørgere
År: 2011 Nr.: 06
Børnene er blevet de store tabere, efter at forældreansvarsloven blev indført for tre år siden, mener en række eksperter. Men loven er god nok. Den er blot blevet fejlfortolket, lyder det fra Familiestyrelsen, som skal evaluere loven forud for en politisk revision.
År: 2011 Nr.: 05
En undersøgelse i syv fynske børnehaver viser, at institutionernes størrelse og pædagogernes indstilling til fysisk aktivitet er afgørende for, hvor meget eller hvor lidt børnene bevæger sig.
År: 2011 Nr.: 04
Lønnen søger derhen, hvor mændene er, og det er ikke værdigt i et moderne og langt hen ad vejen ligestillet samfund, som det danske.
År: 2011 Nr.: 04
Pædagogernes kamp for ligeløn står i stampe, for ingen kan blive enige om, hvorvidt problemet overhovedet eksisterer. Lønkommissionens eksperter mener, at svaret er helt enkelt. De er bare dybt uenige om, hvad det enkle svar er.
År: 2011 Nr.: 01
Der er mange myter omkring tvillingers særlige forhold. Helle Birkholm-Buch er familieterapeut og tvillingemor. Hun har fulgt med i den internationale forskning og afliver på den baggrund myten om, at tvillinger skulle være mere afhængige af hinanden end andre søskende.
År: 2011 Nr.: 01
Marianne Joldersma passer børn i vuggestuen. Hendes mand Robin Joldersma passer computere. Hun har en taget en uddannelse på tre et halvt år, han har ingen uddannelse. Alligevel tjener han 8000 kroner mere om måneden end hende.
År: 2011 Nr.: 01
Pædagoger kan opleve nydelse, lykke og begejstring i det pædagogiske arbejde. Det er et spørgsmål om at vælge en mulighedsudvidende tilgang til arbejdet i stedet for jammerpædagogikken. Ved at skabe selvforglemmende aktiviteter kan både børn, unge og pædagoger opleve nydelse og øjeblikke af lykke.
År: 2010 Nr.: 28
Der er ingen gode argumenter for, at pædagoger [...] skal aflønnes dårligere end ansatte i traditionelle mandefag.
År: 2010 Nr.: 26
Der er ingen gode argumenter for, at pædagoger [...] skal aflønnes dårligere end ansatte i traditionelle mandefag.
År: 2010 Nr.: 26
Pædagoger har en forhøjet risiko for at udvikle lymfeknudekræft. Til gengæld har de har 10 procent mindre risiko for at få hudkræft. Det viser ny forskning fra Kræftens Bekæmpelse.
År: 2010 Nr.: 25
Kommunerne mener ikke, at der på det kommunale arbejdsmarked er ligelønsproblemer, som overenskomstparterne skal tage hånd om ved forhandlingerne. Det er vi i BUPL lodret uenige i.
År: 2010 Nr.: 25
Har pædagoger et problem med uligeløn? Ja, pædagogernes løn halter langt bagefter, mener fagforeningen. Nej, vi lønner mænd og kvinder ens, fastholder arbejdsgiverne. Selv efter en 3000 sider lang redegørelse slås de to modstandere om spørgsmålet. Diskussionen er tilbage ved udgangspunktet, mener ekspert.
År: 2010 Nr.: 24
BUPL har nu listet sine krav til en ny overenskomst op. Ligeløn, højere pension og seniorfridage står højt på de fornuftige pædagogers ønskeseddel.
År: 2010 Nr.: 22
Kvindelige pædagoger taber ikke alene på lønnen. Den kønsmæssige ulighed forstærkes, fordi kvinder og mænd ikke længere skal dele pensioner ved skilsmisse. Pædagoger har ikke øget deres opsparing, viser tal fra PBU og PFA.
År: 2010 Nr.: 17
Pædagogerne skylder arbejdsgiverne 1,4 procent af lønnen, når de tager hul på de kommende overenskomstforhandlinger. Det skyldes reguleringsordningen.
År: 2010 Nr.: 17
Pædagoger halter langt bagefter med lønnen sammenlignet med andre mellemlange uddannelser, fastslår lønkommissonen. Privatisering og øget konkurrence kan være løsningen, mener professor og ligestillingsekspert Nina Smith.
År: 2010 Nr.: 16
Udelukkelse og mobning er populære temaer hos børne- og ungdomsteatrene, der godt tør give publikum mentale og etiske udfordringer.
År: 2010 Nr.: 14
I Hvepsebo Børnehave brænder to teenagedrenge krudt af med børnene i vilde pudekampe og brydelege. Junior­pædagogordningen, som vinder udbredelse i kommuner og daginstitutioner, bliver rost til skyerne og kraftigt kritiseret.
År: 2010 Nr.: 10
Køn skal være et tema i de pædagogiske læreplaner, mener redaktør bag ny bog om køn og pædagogik.
År: 2010 Nr.: 08
Pædagogerne og forskerne er uenige om, hvad der skaber køns­identitet, og hvad der skal til for at undgå fastlåste kønsroller hos børn. Nogle er begestrede for kønsopdelte ­aktiviteter, mens andre er imod.
År: 2010 Nr.: 07
De unge slår bare tiden ihjel og sender kedelige beskeder til hinanden på de sociale netværk som Facebook. Men der er meget mere på spil: Her iscenesætter de sig selv og konstruerer deres personlighed, her plejer de deres venskaber og finder nye måder at styrke båndene på. Men klubfolkene er ikke meget for at bruge de sociale netværk pædagogisk.
År: 2010 Nr.: 05
Mere i løn og bedre vilkår bliver hovedtemaerne for overenskomstdebatten, der skal køre på medlems­møder i foråret. Men hvordan kan den diskussion blive til fornuftige krav til den næste overenskomst?
År: 2010 Nr.: 04
Slunkne kommunekasser og skrappe krav til legeredskaber er en dårlig kombination, hvilket mange steder giver store åbne sår på legepladserne som her på Balleskolens SFO i Silkeborg. Når det gamle kasseres på grund af slid og råd, har institutionerne ofte ikke penge til at købe nyt. Hvis de vil erstatte mudder med gynger, skal de være kreative. Leasing og reklamefinansierede legepladser kan være løsningen.
År: 2010 Nr.: 01
Overgrebsanklager, imageproblemer og fordomme om rundkredspædagogik var blandt emnerne, da mandlige pædagogstuderende i Holstebro diskuterede deres udfordringer i uddannelsen.
År: 2009 Nr.: 29
Vuggestuepædagog Bushra Naseem bærer muslimsk klædedragt og tørklæde. Hun beder fem gange om dagen og føler, at islam gør hende stærkere og giver hende mere tålmodighed i arbejdet med børnene.
År: 2009 Nr.: 23
Anne-Marie Bønløkke Larsen gik på pension som 68-årig, men det føltes forkert, og hun begyndte derfor at arbejde igen. I dag er hun 74 år, afdelingsleder i en SFO og nyder at gå på arbejde hver dag.
År: 2009 Nr.: 19
Danmark har verdensrekord i at nedbringe antallet af nyfødte børn med Downs syndrom. Men det er en negativ rekord. I stedet for automatisk at vælge abort ved risiko for Downs syndrom skulle kommende forældre hellere oplyses om, hvordan det er at have en barn med sygdommen, mener pædagog Michael Kock, der har en datter med Downs syndrom.
År: 2009 Nr.: 16
Vuggestuen Abel i København går forrest i kampen mod sundhedsskadelige og hormonforstyrrende stoffer. Den farlige kemi gemmer sig nemlig i alt fra modellervoks til puslepuder, så nu har vuggestuen smidt sækkevis af usundt legetøj ud og lavet en indkøbsvejledning.
År: 2009 Nr.: 16
Ikke alle plejeprodukter, hobbymaterialer og legetøj indeholder skadelige stoffer, men de sunde alternativer kan være svære at finde.
År: 2009 Nr.: 16
I årets nye teaterforestillinger sætter flere børne- og ungdoms­teatre fokus på menneskelige værdier, der ikke kan sættes på regneark.
År: 2009 Nr.: 14
Selvudslettende og generte - sådan forventes det, at stille piger opfører sig. Men de kan også råbe højt, hvis vi giver dem lov, vurderer ekspert i køn og ligestilling.
År: 2009 Nr.: 10
På trods af mediernes historier om overgrebssager i daginstitutioner, tænker pædagogerne ikke meget over risikoen for at blive anklaget. Det viser ny undersøgelse foretaget af Børn&Unge. Ekspert vurderer, at retningslinjer i institutionerne får pædagogerne til at føle sig mere sikre.
År: 2009 Nr.: 09
BUPL satser på forskning, fordi forskning i pædagogisk arbejde er en nødvendig drivkraft i udviklingen af den pædagogiske profession
År: 2008 Nr.: 50
Næsten hver fjerde dreng venter et år med at komme i skole. Det er for mange, mener professor Niels Egelund, der skyder skylden på pædagogerne i børnehaven. Men hverken forældre eller børnehaveklasseledere oplever sen skolestart som et problem.
År: 2008 Nr.: 42
Ni institutioner over hele landet er i gang med at teste en række anbefalinger fra Fødevareinstituttet. Anbefalingerne skal sikre, at maden i institutionerne er sund. Men reglerne er lidt firkantede, lyder vurderingen fra daginstitutionen Ahornhuset i Hørsholm
År: 2008 Nr.: 36
Regeringen bøjede sig til sidst for fagbevægelsens ønsker, så nu nedsættes der alligevel en lønkommission. Den skal blandt andet have fokus på lønforholdene inden for pædagogfaget og andre kvindefag i den offentlige sektor
År: 2008 Nr.: 34
Mette Bruhn skal træde lidt ud af rollen som pædagog, når hun skal give børn større livsværdi i weekendaflastning på Solsikkens Fritidscenter i Vejle.
År: 2008 Nr.: 32
Forhandlingerne om ligelønskommissionen har skabt splid mellem de faglige organisationer. Hvis uenigheden mellem LO og FTF ikke stopper, risikerer lønkommissionen at blive skudt ned, inden den er kommet på vingerne.
År: 2008 Nr.: 29
Børnelitteratur til børn fra fem til ti år. Børn&Unges børnebogsekspert anbefaler splinternye og nyere børnebøger, der har fokus på kroppen og sjælen hos mere eller mindre vilde børn og voksne.
År: 2008 Nr.: 27
Der er håb for nedsættelse af en lønkommissionen, som skal se på løndannelsen i det offentlige. Det er nemlig indskrevet i KL's og BUPL's forlig om en overenskomst, og nu har også finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) lovet at diskutere ideen. Men ministeren skal have penge med, siger BUPL.
År: 2008 Nr.: 23
Tag med forbundsformand Henning Pedersen, TV2 og 4.000, 5.000, 10.000 eller 12.000 magentaklædte pædagoger til demonstration i Dronningens København.
År: 2008 Nr.: 20
Vuggestueleder Poul Luttermann er en af få mænd, der har vovet sig ind i den mest kvindedominerede gren af pædagogfaget. Han tager det med oprejst pande at blive omtalt som hunkønsvæsen i såvel tale som skrift. For Poul Luttermann er overbevist om, at mænd har noget at give børnene, også de helt små.
År: 2008 Nr.: 17
Pædagoger er med til at grundlægge uligheden mellem drenge og piger. Det vil et nyt tværfagligt netværk nu gøre op med.
År: 2008 Nr.: 17
De nye tendenser i årets forestillinger går mere på indholdet end på formen. Men samtidig er det visuelle udtryk i højere grad blevet en aktiv del af spillet.
År: 2008 Nr.: 16
Pædagoger skal ud med alle deres gode idéer. Det mener Annette Andersen, der selv fandt på at lave bondegårsdyr i træ. Det er hendes drøm at få dem solgt i hele verden.
År: 2008 Nr.: 15
Jesper Juuls arbejde har altid gået ud på at tage hånd om de voksne, så de kunne være der for børnene. Lige nu synes han, at familierne trænger til hjælp med at finde ud af, at de ikke skal aktivere børnene ligesom pædagogerne gør. Børn skal lære, at voksne også kan gøre voksenting og har et selvstændigt liv.
År: 2008 Nr.: 15
I Tyskland har pigevold længe ligget øverst på dagsordenen hos pædagoger og sociologer. De har succes med et voksende antal anti-aggressions-projekter målrettet til pigernes særlige behov.
År: 2008 Nr.: 11
Personalet i Frihavn Sogns Menighedsbørnehave II blev tvunget til at opgradere sin viden om børns seksualitet, da et barn var ekstremt fokuseret på andre børns kønsdele.
År: 2008 Nr.: 08
Overenskomstforhandlingerne har ligget stille i månedsvis, mens medier og politikere har kloget den. Først nu - kun en måned før deadline - rykker sagens hovedpersoner. Dem, der skal skabe resultaterne.
År: 2008 Nr.: 02
Er du bøsse? Det forbudte spørgsmål blev stillet under et ansættelsesforløb i en daginstitution i Herning, og det forvandlede pædagog Frank Hedegaards jobdrøm til et mareridt. Jeg følte mig krænket og klædt af, siger ansøgeren, der takkede nej til jobtilbudet og nu fører sag imod daginstitutionen.
År: 2007 Nr.: 42
Antropologien kan vise de mønstre i praksis, som pædagoger selv er blevet blinde på. En antropolog, der kigger med fra sidelinjen dokumenterer, hvor børns legemønstre eller personalets fastlåste rutiner har indflydelse på udviklingen. I Varde Kommune skal antropolog Lise Jönsson hjælpe pædagogerne i Hoppeloppen med at forbedre hverdagen for alle børn, men især for de mange tosprogede.
År: 2007 Nr.: 40
Der findes ikke én sandhed om, hvad der er bedst for børn. Ifølge post-strukturalismen er virkeligheden konstrueret og skabes gennem de betydninger, man tillægger den. Det giver pædagoger mulighed for at udfordre selvfølgelige og gængse antagelser og dermed åbne op for flere måder at se sig selv og børn og unge på, siger Line Knak Sidenius.
År: 2007 Nr.: 38
Før var det drengene, der havde styr på computer og internet. De brugte flest timer foran skærmen. Men nye tal viser, pigerne bruger fire timer mere på nettet om måneden end drengene.
År: 2007 Nr.: 35
Kvinder er tossede med mandlige ledere, og mænd kan ikke få nok af kvindelige ledere. Det påstår svenske forskere nu. Sludder, lyder svaret fra dansk lektor. Super-chefer er nemlig tvekønnnede.
År: 2007 Nr.: 29
Tal fra Lægemiddelstyrelsen viser store regionale forskelle på brug af lykkepiller og Ritalin til børn og unge. Århus udskriver flest recepter. Ribe og Sønderjylland er mere sparsomme. Behandlingen i børnepsykiatrien er præget af tradition og holdninger, lyder en forklaring.
År: 2007 Nr.: 29
Menneskelig adfærd forklares i stigende grad med biologi. Udviklingen gør raske børn syge og medicinalindustrien spiller en stor rolle, mener forsker.
År: 2007 Nr.: 27
Hver fredag danser 100 børn lanciers i SFO'en Spiloppen i Højbjerg. To pædagoger indførte dansen for syv år siden for at give specielt pigerne en ny mulighed for at røre sig.
År: 2007 Nr.: 22
En artikel i Børn&Unge har skabt bred debat om manglen på mandlige pædagoger i de danske daginstitutioner. De radikales Lone Dybkjær går ind for positiv kønsdiskrimination for at få flere mænd til at søge stillingerne, mens SF's Bo Asmus Kjeldgaard vil se på fagligheden før kønnet.
År: 2007 Nr.: 21
Hjerner udvikler sig, som de bliver påvirket til, siger hjerneforsker med nyudgivet bog. Hun foreslår, at pædagogerne erkender piger og drenges forskellige hjernemæssige udvikling, for dermed udvikler de sig bedst.
År: 2007 Nr.: 20
I mere end to år har kommunerne kunnet opfordre mænd til at søge pædagogstillinger i institutioner med mange kvinder. Kun én kommune har benyttet sig af muligheden, mens tre slet ikke kendte reglerne på området, viser en rundringning til 10 af landets største kommuner.
År: 2007 Nr.: 20
Et værksted er der, hvor man beslutter, det er. Kunstneren Anna Marie Holm laver kunstnerisk udfoldelse med de helt små børn og helst på legepladsen. Hun mener, at kunst opstår i mødet mellem mennesker, så for at være skabende er det ikke nødvendigt at organisere alt for meget. Hun har netop udgivet bogen Baby-Art.
År: 2007 Nr.: 15
At dyrke sex med en af samme køn synes mange unge, danske mænd ikke er okay, viser Ung2006. Sex & Samfund kalder det et frisindsparadoks, hvor unge på den ene side værdsætter seksuel mangfoldighed, men samtidig er bange for en homoseksualitet, der er kommet for tæt på.
År: 2007 Nr.: 10
På trods af at en fjerdedel af danske unge aldrig beskytter sig, når de har sex med en ny partner og ikke ser nogen risiko ved det, er der ifølge en ekspert tale om en både romantisk og ansvarsfuld ungdom. I Ung2006-rapport tager danske unge stilling til alt fra bøsser over prævention til betalingssex.
År: 2007 Nr.: 10
En holdningsændring i befolkningen og bedre børnepasningsmuligheder er nøglen til tyske kvinders ligestilling, viser et etnografisk studie af den tyske landsby Tamm. Her er der som mange andre steder i Tyskland ingen vuggestuer, børnehaverne er halvdags, og kvinders plads er hos børnene og ved kålgryderne.
År: 2007 Nr.: 09
Både Danmark og Tyskland var blandt de første lande, der i 1911 afholdt Kvindernes Internationale Kampdag. Men i dag halter Tysklands kvinder gevaldigt efter de danske i helt basale ligestillingsspørgsmål om adgang til arbejde og muligheder for børnepasning.
År: 2007 Nr.: 09
De traditionelle maskuline værdier er i høj kurs, hvis mandlige pædagoger skal overleve i faget. Men der er også mange forventninger at leve op til, slår sociolog Kenn Warming fast i sit speciale "Kønnet som med- og modspiller".
År: 2007 Nr.: 09
Overvægt er mere end fordoblet hos danske børn og unge fra 1970'erne til 1990'erne. Sundhedsstyrelsen opruster nu til kamp mod børnefedmen, og forfatteren til en ny vejledning opfordrer pædagogerne til at tilslutte sig kampen ved at sætte fedme på dagsordenen i forældresamarbejdet.
År: 2007 Nr.: 09
Familie- og forbrugerminister Carina Christensen (K) kalder sit ministerium et holdningsministerium. Efter en måned på ministertaburetten har hun masser af holdninger til modulordninger, normeringer, daginstitutionsledelse med mere. Men der kan være langt fra holdning til handling.
År: 2007 Nr.: 08
I BUPL ønsker vi, at vores aktiviteter - også dem på nettet - understøtter professionen og medlemmernes daglige arbejde.
År: 2007 Nr.: 07
Når unge ser drabelige horrorfilm sammen, er det ikke for at svælge i blod og vold men for at opnå et socialt fællesskab, hvor de kan afprøve og teste nogle følelser. Det viser forskning i unges filmvaner og fascination af blandt andet horrorfilm.
År: 2007 Nr.: 07
Med sin placering midt i et belastet kvarter i Nakskov har Falken mange børn fra dårligt stillede familier. Pædagogerne i ungdomsklubben bruger musik til at sætte fokus på børnenes ressourcer. Undervisningen foregår i bands, så børnene må tage ansvar for hinanden
År: 2007 Nr.: 05
Pædagogstuderende får ingen undervisning i ligestillingspædagogik. Eksperter efterlyser en diskussion blandt studerende og pædagoger om, hvordan de selv er med til at skabe køn blandt børnene, og ikke mindst hvilke køn de skaber
År: 2006 Nr.: 41
I to svenske børnehaver har pædagogerne siden 1997 praktiseret ligestillingspædagogik. Børnene bliver i perioder kønsopdelt, og ifølge pædagogerne gavner det både børn og voksne. Blandt andet har det skabt piger med mere selvtillid, flere empatiske drenge og pædagoger der bliver bekræftet i deres arbejde
År: 2006 Nr.: 39
Studier fra Sverige viser, at pædagoger fastholder piger og drenge i traditionelle kønsroller, fordi piger og drenge ikke får den samme behandling. Ligestillingspædagogik vinder derfor mere og mere frem i Sverige. Pædagogerne fokuserer på, at alle børn får de samme muligheder i stedet for at tænke på, hvad der er typisk for henholdsvis drenge og piger
År: 2006 Nr.: 38
Børnetegningerne fra Libanon er ensartede og savner spontanitet, mener to børnetegningsanalytikere, Børn&Unge havde med på udstillingen "Min ven er blå". Udstillingen sammenstiller selvportrætter af 60 danske børnehavebørn med selvportrætter af 60 palæstinensisk-libanesiske flygtningebørn
År: 2006 Nr.: 36
Regeringen har over de næste fire år afsat to milliarder kroner til kvalitetsudvikling i dagtilbud. Men hvor er de politiske visioner og ambitioner for området, spørger Per B. Christensen, der er formand for Børne- og Kulturchefforeningen
År: 2006 Nr.: 34
Ny statistik fra Ankestyrelsen giver for første gang overblik over antallet af børn og unge, som er anbragt uden for hjemmet. Statistikken viser, at hver tredje anbringelse er sket på foranledning af pædagogers underretning til kommunen. Flest teenagere anbringes, og der kan sættes tidligere ind
År: 2006 Nr.: 34
I Idrætsfritidsordningen i Randers dyrker børnene sport hver dag. De afprøver forskellige idrætsgrene og lærer at takle sejre og nederlag. Til gengæld er der ikke så meget tid til kreative udfoldelser
År: 2006 Nr.: 31
I Guatemala er det ikke en selvfølge, at alle børn går i skole. I storbyen Xela giver projektet "Skolen på Gaden" de fattigste børn en chance for at lære at læse og skrive. På skoleskemaet står spansk, matematik, men også børns rettigheder, ligestilling og miljø
År: 2006 Nr.: 30
Unge drikker for at vise deres modenhed. Pigerne drikker for at vise, at de er klar til det seksuelle spil med det modsatte køn, drengene drikker for at vise deres mandighed, viser ny undersøgelse af de 15-åriges drikkevaner
År: 2006 Nr.: 30
Selvom nogle tvillinger ligner hinanden som to dråber vand, er det vigtigt, at de behandles som to selvstændige individer
År: 2006 Nr.: 26
En undersøgelse blandt brugerne på sex-hjemmesiden scor.dk viser, at knap hver tredje kvindelige bruger blandt svarpersonerne er pædagog
År: 2006 Nr.: 24
Børn og unge forbruger som aldrig før, og de følger i hælene på resten af samfundet. Forbrug fylder rigtig meget i den moderne barndom, og det er kommet for at blive. Men det er de voksne i børnenes liv, der afgør, om forbruget skal stjæle barndommen
År: 2006 Nr.: 24
Mandlige pædagoger har svært ved at gøre deres stemme gældende både på uddannelsen og på arbejdspladserne. Det forsøger Kolding Pædagogseminarium nu at gøre noget ved
År: 2006 Nr.: 22
Man skal turde stå ved sit køn og tro på sig selv både som mand og pædagog, hvis man vil begå sig i et kvindefag. Sådan lyder det fra to mandlige pædagoger, der begge har brudt igennem muren af fordomme over deres karrierevalg - et valg, som de ikke har fortrudt
År: 2006 Nr.: 22
Skolelærere vil fra 1. januar 2007, når kommunalreformen træder i kraft, sidde på en fjerdedel af borgmesterposterne, mens der kun vil være sølle en borgmester med pædagog-baggrund
År: 2006 Nr.: 21
Hver femte pædagog var sidste år sygemeldt på grund af stress, 80 procent føler sig stressede, og oplevelsen af stress er stort set uafhængigt af køn, alder, om man har børn, og om man har været pædagog i 10, 20, 30 eller næsten 40 år. Antallet af stressede er fordoblet siden 2002. Af Lis Pedersen - medlem af forretningsudvalget BUPL har undersøgt pædagogers stress. Undersøgelsen viser en række positive sider af pædagogers oplevede hverdag, for pædagoger er gode til at skabe et godt arbejdsmiljø for hinanden. 70 procent af de adspurgte pædagoger mener, at der overordnet set er en afslappet og behagelig stemning på arbejdspladsen, og over 80 procent oplever kollegerne som opmuntrende og støttende. Det gælder også i perioder, hvor der kan være særlig brug for støtte. Desuden fortæller 60 procent, at de oplever, at deres arbejde ofte, meget ofte eller altid bliver anerkendt og påskønnet af ledelsen. Og uanset om man er stresset eller ej, oplever pædagoger generelt, at deres arbejde er meningsfyldt, og alle føler, at der ofte eller meget ofte er positive udfordringer i arbejdet. Desværre rykker de positive resultater ikke ved, at undersøgelsens altovervejende resultat er nedslående og skriger til himlen. Hver femte pædagog var sidste år sygemeldt på grund af stress, 80 procent føler sig stressede, og antallet af stressede er fordoblet siden 2002. De pædagoger, der betegner sig selv som stressede angiver arbejdstempoet og mængden af arbejdsopgaver, som stressfaktorer. Desuden siger næsten samtlige pædagoger, at løsningen på stressproblemerne findes i ansættelse af flere pædagoger og mere tid til det pædagogiske arbejde. Undersøgelsen om stress kommer lige efter en undersøgelse af forældrenes tilfredshed. Men ikke kun tidspunktet for undersøgelsernes offentliggørelse er tæt på identiske, det er løsningen også. For forældrene peger også på, at flere uddannede pædagoger skal ansættes, hvis kvaliteten skal sikres og stress til livs. Det vil vi i BUPL hellere end gerne arbejde for, at der bliver. Det har vi arbejdet ihærdigt på i lang tid. Men Christiansborgs mure er tykke, og skal sagen vindes, er der brug for alle perspektiver og stemmer. For skal kampen vindes, skal slaget også kæmpes lokalt - ikke kun centralt. Derfor vil jeg opfordre til, at pædagoger ser forældrene som deres nærmeste alliancepartner og omvendt. En vigtig årsag til, at kvinder er blevet sat fri på arbejdsmarkedet, så også deres talentmasse kommer til orde og langt de fleste familier i dag har to indkomster, er, at vi i Danmark tilbyder gode pædagogiske dagtilbud til børn i alle aldre. Og vil vi undgå stressede pædagoger og bevare kvaliteten i det pædagogiske arbejde, må vi stå sammen skulder ved skulder. BUPL, pædagoger og forældre. Ellers bliver vi ikke hørt.
År: 2006 Nr.: 20
Årets nye børneteaterforestillinger er præget af mangfoldighed og poetisk realisme. Men tidens nye kulturformer havde også holdt deres indtog på årets børneteaterfestival, der denne gang fandt sted fra 23.-30. april i Nykøbing Falster. Blandt 150 forskellige forestillinger kan følgende varmt anbefales til næste sæsons teaterbesøg
År: 2006 Nr.: 18
År: 2006 Nr.: 18
To ekstraordinære kongresser har sat en diskussion om magtfordelingen i BUPL's politiske ledelse på dagsordenen. En rundringning til politikere i BUPL afspejler enighed om, at der er sket en vis magtforskydning fra hovedbestyrelsen til formændene, men ikke alle bryder sig om det
År: 2006 Nr.: 17
Henning Pedersen, 57 år, fynbo, fagpolitisk superveteran og ifølge inderkredsen hæderligheden selv, valgt som den 8. forbundsformand i BUPL's historie
År: 2006 Nr.: 17
En tredjedel af den gruppe mennesker, der krænker børn seksuelt, er selv børn. Projekt Janus er det første og eneste projekt i Danmark, som tilbyder behandling til den gruppe børn og unge
År: 2006 Nr.: 17
Børn tegner det, der optager dem. Derfor er tegninger altid et personligt fingeraftryk, mener psykolog Hanne Bistrup. Hun kalder tegning for et sprog og opfordrer pædagoger til at bruge tegningerne som anledning til at snakke med børnene
År: 2006 Nr.: 16
Hvert år fyres tre til fire procent af BUPL's medlemmer. Afskedigelsesstatistikken for 2005 sætter nye, triste rekorder for pædagoger. I to ud af fem sager skyldes afskedigelsen sygdom. Årsagen er dårligt psykisk arbejdsmiljø, påpeger eksperter
År: 2006 Nr.: 15
Vallensbæk Kommune vil kompensere for, at børnehaver og vuggestuer mangler mænd ved at ansætte drenge fra 8. og 9. klasse som juniorpædagoger
År: 2006 Nr.: 07
Marianne Nelhorf-Holm var med til at starte Børneposten i Albertslund. I 25 år har hun været redaktør for et hold af unge, der har lavet en fast avisside og en brevkasse, der har fået over 5000 breve. Mobning, kærester, venner, sex og familie er stadig det, der optager de unge
År: 2005 Nr.: 43
I sager om seksuelle overgreb på børn er hovedbeviset ofte videoafhøringer af børn. Forsker i hukommelse kalder disse beviser et udslag af voksenfantasi, og advokat i BUPL frygter muligheden for justitsmord. Underviser på politiets kurser i afhøringer af børn er uenig
År: 2005 Nr.: 41
Pædagogerne er fanget i et tomrum mellem 80'ernes bollerumstankegang og nutidens pædofiliforskrækkelse. Derfor er det svært at acceptere børns normale seksuelle udvikling, der blandt andet rummer sexlege, når børnene samtidig skal beskyttes mod seksuelle overgreb
År: 2005 Nr.: 40
Socialpædagogernes Landsforbund er den foretrukne partner, når pædagoger bliver spurgt, hvem de synes, BUPL skal slå sig sammen med. Overraskende mange - hos BUPL Vejle Amt endda et flertal - peger dog på Danmarks Lærerforening. Pædagogmedhjælperne, nu en del af FOA, regnes stadig ikke for noget godt papir
År: 2005 Nr.: 38
I SFO'en har alle pædagogerne en walkie-talkie på sig hele tiden. I fritidshjemmet er stuerne kønsopdelt, så drenge og piger er for sig. To institutioner har udvekslet medarbejdere og ideer. "Jeg oplever det lidt som at komme ud som studerende igen. At få lov til at iagttage, fordybe sig, stille spørgsmål og få noget ny viden," siger en af pædagogerne
År: 2005 Nr.: 30
På den lille privatskole Laursens Realskole i Århus er der kort afstand mellem de to pædagoger i SFO'en og resten af lærergruppen. Pædagogerne underviser børnene om formiddagen og laver pædagogiske aktiviteter om eftermiddagen
År: 2005 Nr.: 29
Forældrene i en børnehave i Holbæk Kommune fik i et brev fra kommunen at vide, at en mandlig pædagog fra institutionen var sigtet for seksuelt overgreb mod et barn i institutionen. Kommunen valgte at oplyse mandens navn, og det er en overtrædelse af forvaltningsloven, mener BUPL
År: 2005 Nr.: 24
Det kan være svært at dæmme op for de unge pigers ukritiske brug af sexede signaler i tøj og adfærd. Men i Helsingør er det lykkedes at få pigerne til at tænke lidt mere over, hvad de gør - og trække blusen ned over maven
År: 2005 Nr.: 21
En ny rapport fra Center for Ligestillingsforskning sætter fokus på mænd, der vælger at arbejde i traditionelle kvindefag, herunder pædagogfaget. En af konklusionerne er, at mændende også privat får større forståelse for de bløde værdier, og til gengæld tilfører de de bløde værdier noget maskulint
År: 2005 Nr.: 20
Børnehavebørn og skolebørn fra den integrerede daginstitution Regnbuen har med hjælp fra en forfatter skrevet deres helt egen bog om den forheksede Prins Toruk's forunderlige rejse. Børnene har også indspillet scener fra bogen på dvd. Begge dele bliver nu udgivet
År: 2005 Nr.: 18
Næsten hver femte kvindelige pædagog og hver tiende mandlige pædagog er udsat for vold på jobbet, viser en ny rapport. Tallene svarer til mere end en tredobling på knap 10 år i andelen af pædagoger, som har oplevet psykisk eller fysisk vold på arbejde. Undersøgelsens forfatter er forbavset og kalder på handling
År: 2005 Nr.: 16
I eventyrenes verden kan børn gå på opdagelse i deres følelsesliv, uden at det er farligt, for det ender jo godt til sidst. Psykolog Lene Brok har længe arbejdet med at få den mundtlige fortælling ind i daginstitutionerne i form af eventyrtimer
År: 2005 Nr.: 12
" Vi kan ikke snakke os fra det ved alene at fokusere på besparelser og strukturændringer
År: 2005 Nr.: 11
Børn ser, hører og mærker verden forskelligt. Hvis du som pædagog ikke sætter dig ind i forskellene og på den måde er i stand til at møde barnet, kan du ikke styrke barnets selvværd
År: 2005 Nr.: 09
" Jeg tror på, at regeringens fattige bud på udvikling vil afsløre sig i det daglige, og jeg tror også på, at vi er mange, der ønsker et Danmark, vi kan være bekendt.
År: 2005 Nr.: 09
Piger skal hellere ryste røven end sidde på den, siger kultursociologer med speciale i hiphop, mens en rapskribent advarer hiphoppens ho's mod at sælge sig selv for billigt på et dansegulv. Drengeforsker mener, hiphop er en leg med ekstreme kønsroller, og en pigerapper spiller rollen som homegirl, ikke ho
År: 2005 Nr.: 08
Det er svært for mandlige pædagoger at blive anerkendt både som mænd og som fagligt dygtige pædagoger, konstaterer en svensk forsker, der har analyseret en række artikler i Børn&Unge
År: 2005 Nr.: 06
Generation fucked-up Luder, møgso, ho, pikslikker og fucking bøsserøv. Der skal mere end almindeligt sæbevand til at vaske de unges mund i dag, og sproget vækker forargelse hos den voksne generation. Pædagoger og psykologer advarer mod en stadig hårdere omgangstone, og kønsforskere råber vagt i gevær over for de sexistiske eller fækale udtryk, der især stammer fra rapmusik, film eller stand-up comedy shows på tv. Sprogforskere og ungdommen selv maner derimod til besindelse. Ungdommen har altid forarget, og de sure gamle mænd skal holde sig langt væk fra de unges leg med sprog og identitet. I dette og de næste numre af Børn&Unge skriver vi om den nye generations fuck-sprog. Vi starter i fritidshjemmet, hvor seksårige siger "fuck dig" til pædagoger. Mange daginstitutioner arbejder med at forbedre børn og unges barske sprog. Der er dog store forskelle på sproget, alt efter hvor i landet institutionen ligger. Når man f. eks. er dum i Kolding, er man en møgluder i København. Også voksnes sprog er grovkornet.
År: 2005 Nr.: 03
Børn skal erobre den nye teknologi, og det kan de ved at skille den ad og opfinde den i en ny sammenhæng. I Århus har en udviklingsgruppe sammen med børnene leget sig frem til et nyt pædagogisk rum
År: 2004 Nr.: 44
Lederne i Rønnede Kommune er blevet til Team Dagpasning med ansvar for drift og udvikling af hele dagpasningsområdet. Der er ingen børneforvaltning, og Team Dagpasning refererer direkte til politikerne. De fem tidligere "dronninger i eget rige" har brugt meget tid på processen fra institutionsegoisme til solidarisk teamledelse
År: 2004 Nr.: 44
På Byggelegepladsen Midgård i Ballerup sluttes ugen altid af med en omgang rollespil i de overbevisende omgivelser. Orker, elver, sigøjnere, prinsesser og konger kæmper side om side i kampen mellem det gode og det onde
År: 2004 Nr.: 39
Selv om brugerundersøgelser ikke siger noget om den faglige kvalitet af daginstitutionerne, giver de et godt fingerpeg, om forældrene er tilfredse med bestemte områder, mener konsulent Thomas Rafn fra Kommunernes Landsforening
År: 2004 Nr.: 35
Brugerundersøgelser siger intet om kvaliteten af daginstitutionerne, pædagogerne kan ikke bruge dem til ret meget, og politikerne bruger dem ofte til at profilere kommunen, mener forsker Bente Bjørnholt fra Aalborg Universitet
År: 2004 Nr.: 35
Nye regler betyder, at institutioner må opfordre mænd til at søge pædagogstillinger. Det kan give mere lige kønsfordeling, vurderer kønsforsker
År: 2004 Nr.: 29
Hvad er dansk kulturarv, og kan nutidens børn bruge den til noget? Kulturarvsstyrelsen vil de næste tre år støtte kommuner og lokale projektmagere, der vil formidle den lokale kulturarv til børn. Det første projekt er allerede på vej i Gentofte Kommune
År: 2004 Nr.: 24
Hver tredje gang, seksuelle overgreb mod børn bliver meldt til politiet, retter anklagen sig mod et familiemedlem. Overgreb begået af de nærmeste er den værste form for svigt, et barn kan opleve, siger psykolog
År: 2004 Nr.: 21
Arbejdsmarkedet er stadig kønsopdelt, og hverken den store prestige eller de store penge er at finde der, hvor der er flest kvinder
År: 2004 Nr.: 19
Et helt store rykind af nye forestillinger er i år rettet mod de ældste børn og unge. Genrer og indhold varier fra Shakespeare over ny dramtisk til musikalsk teatersport og decideret debatteater. Det sidste er igen på banen, provokeret af tidens pornoficering i almindelighed og unges holdning til pornoen i særdeleshed.
År: 2004 Nr.: 19
Arbejdsmarkedet er stadig kønsopdelt, og hverken den store prestige eller de store penge er at finde der, hvor der er flest kvinder
År: 2004 Nr.: 19
Der er langt mellem skægstubbe og mandesved i landets vuggestuer. I vuggestuen Østboulevarden i Århus prioriterer man mangfoldigheden, også når det gælder ansættelse af mænd
År: 2004 Nr.: 17
Mens pigerne fører sig sexet og provokerende frem, gemmer drengene sig bag computeren. Hvad laver I der, spurgte forfatteren Marie Scott Poulsen 40 helt almindelige, velfungerende drenge i alderen 12-16 år. Vi ser porno i rå mængder, onanerer og ryger hash, når vi ikke lige er til fodbold, lød svaret fra drengene
År: 2004 Nr.: 14
Ny Løn - udskældt for mangt og meget - er måske alligevel godt for noget. Nye tal tyder på, at den for eksempel kan være med til at fremme lønmæssig ligestilling mellem kønnene
År: 2004 Nr.: 13
Ordet "barnlig" får aldrig en positiv klang. Alligevel er der god grund til at forsvare barndommen, mener forfatterne Bertill Nordahl og John Madsen, der ikke bryder sig om, at piger på otte år gemmer dukkerne væk for i stedet at kaste sig ud i et liv som unge. Bare rolig, pigerne leger stadig, det er bare på en anden måde, påpeger forfatteren Jørn Martin Steenhold
År: 2004 Nr.: 13
Reggio Emilia-pædagogikken er kendt verden over for at se børn som personer med mange ressourcer og kompetencer. De bliver gennem kreative projekter opmuntret til at bruge alle sanser. Børn&Unge satte en pige fra Reggio Emilia stævne for at høre, hvad hun egentlig fik med sig i bagagen fra sit institutionsliv.
År: 2004 Nr.: 11
Hvis man vil sikre velegnede ledere, så må man fra arbejdsgiverside tage opgaven med ledelsesudvikling alvorligt.
År: 2004 Nr.: 10
Peter Sabroe Seminariet har åbnet dørene op for det, de kalder "rigtige mænd". De vil have en anden type mandlige pædagoger ind i landets daginstitutioner. Adjunkt Steen Baagøe Nielsen mener, at der mangler en faglig refleksion.
År: 2004 Nr.: 10
Og når der skal tænkes anderledes, så må det først og fremmest være slut med at kalde udgifterne til daginstitutionsområdet for "sociale udgifter".
År: 2004 Nr.: 08
Peter Sabroe Seminariet kan vælge og vrage blandt mandlige ansøgere. Og det gør de. Seminariet går bevidst efter seje gutter, og det betyder, at adskillige håndværkere, soldater og filmfolk har næsen begravet i pædagogiske lærebøger
År: 2004 Nr.: 02
Sådan lyder den nye forbundsformands parole for BUPL's fremtid. Modkandidaten talte for ledelsesstil med plads, rum, overblik og retning
År: 2003 Nr.: 51
År: 2003 Nr.: 51
Unge fyre finansierer deres misbrug ved at sælge stoffer og lave kriminalitet. Unge piger finansierer deres misbrug ved at sælge sig selv. Sådan lyder klicheen. Men noget tyder på, at billedet er ved at ændre sig. Flere steder i landet er der nemlig en kønsmæssig ligestilling på vej blandt de pushere, der sælger partystoffer som ecstasy, amfetamin og kokain.
År: 2003 Nr.: 50
Pædagoger skal være mere professionelle, når de indretter en institution. Ellers kommer hyggen let til at veje tungere end pædagogiske ideer om, hvad rummene skal bruges til. Men rigtig indretning frigiver tid, der kan bruges til børnene, lyder budskabet i et århusiansk projekt
År: 2003 Nr.: 45
Man kan leve med forskellige holdninger til meget - men ikke til at menneskerettighederne krænkes på grund af køn eller etnicitet.
År: 2003 Nr.: 44
Mediepåvirkningen har forandret pigernes leg i løbet af de seneste 10-20 år. I dag dyrker de 7-12 årige et syntetisk pseudounivers, hvor ekstrem rigdom, utopiske karrierer, glamour og soap er ingredienserne. Legen afslører pigernes forestillinger om den højeste lykke, mener Jørn Martin Steenhold
År: 2003 Nr.: 44
Tillidsrepræsentanter inddrages oftere i vigtige beslutninger, når chefen er kvinde, viser lederundersøgelse fra FTF.
År: 2003 Nr.: 43
Skoda, skur og skildpadde. Drømmen om et borgerligt liv lever i bedste velgående blandt unge. Det viser en ny bog fra Fredericia, hvor 30 unge fortæller om deres værdier. Håbet er, at bogens budskaber skal få kommunens klubber til at arbejde bedre sammen
År: 2003 Nr.: 42
På BUPL Københavns generalforsamling tog man forskud på overenskomsten 2005 og snakkede om velfærd og manglende ytringsfrihed for offentligt ansatte. Og hvem der er den foretrukne kandidat, hvis en ny forbundsformand skal vælges
År: 2003 Nr.: 41
BUPL Afdeling 4, fagforening for 1700 pædagoger i Albertslund, Høje Taastrup, Ishøj og Vallensbæk, nedlægger en af tre poster som valgt faglig sekretær for at få råd til at købe sig til anden slags ekspertise. Det kommer til at koste veteranen Jan Hoffmann jobbet.
År: 2003 Nr.: 41
Film kan give god inspiration til en diskussion på personale- eller forældremøder. Eller de kan give børnene mulighed for at snakke om deres eget liv på en anden måde. Børn&Unge har kigget lidt i Det Danske Filminstituts rige skat af kvalitetsfilm
År: 2003 Nr.: 39
Selv om danske vuggestuer er ganske gode, har de muligheden for at blive verdens bedste. Mikael Witte har skrevet en bog om, hvad der skal til. Blandt andet opfordrer han pædagogerne til at lytte til børnenes personlige sprog. Og i øvrigt råbe op om, at de laver et vigtigt stykke arbejde
År: 2003 Nr.: 38
I fritidsklubben Vænget i Lyngby bekæmper de børnenes trang til søde sager med et ordentligt foder hver dag. Og det koster kun halvanden krone om dagen pr. barn at give børnene mad
År: 2003 Nr.: 38
Unge, der krænker mindreårige seksuelt, bliver fremover tilbudt behandling som led i treårigt forsøg under Socialministeriet
År: 2003 Nr.: 38
Malk De Koijn er en meget succesrig hiphop-gruppe, som vader i anerkendelse. Deres lyrik bliver sammenlignet med Dan Turell og Benny Andersen. En stor del af gruppens fans er børn, og det bekymrer gruppen, der selv mener, at deres musik med de sjofle, fækale og vulgære tekster er beregnet til voksne og ikke til niårige småpiger
År: 2003 Nr.: 37
Pædagoglønnen steg fra 2001 til 2002 mindre end gennemsnittet for alle kommunalt ansatte. Til gengæld indsnævredes lønforskellen mellem mandlige og kvindelige pædagoger til sølle én krone.
År: 2003 Nr.: 35
I Institutionskarnevalets børnemelodigrandprix deltog i år ni bands fra skoler og fritidshjem i københavnsområdet. Børn&Unge fulgte pigebandet Risen Cup fra øvelokalet på fritidshjemmet til scenen i Fælledparken. Undervejs talte vi med musikmedarbejder Søren Beha om pædagogikken i poppen.
År: 2003 Nr.: 29
Undersøgelser viser, at piger bruger computeren mindre og til andre ting end drengene. Fremskriver man den tendens, mener medieforskere, at pigerne bliver tabere i forhold til at være aktive borgere eller at kunne begå sig erhvervsmæssigt i en stadig mere globaliseret verden
År: 2003 Nr.: 23
Pædagoger fejlfortolker selvforvaltningsbegrebet, når de tilbyder piger en plads ved computeren, men ikke støtter dem i at bruge mediet. Det mener pædagog og cand.it. Camilla Balslev. Hun har udviklet et workshopkoncept til klubber og SFO’er, hvor piger prøver at fortælle personlige, digitale historier. Michelle og Carina var forsøgskaniner
År: 2003 Nr.: 23
I 2000 var ungdomsskoleklubben Hampen i Tanzania for at bygge en klub. Nu er det endelig lykkedes at få nogle af de unge fra den afrikanske klub på genbesøg i Ølstykke. Børn&Unge var med på en rundtur i Ølstykke
År: 2003 Nr.: 22
Børnene kæmper på livet løs i Fritidshjemmet Himmelblå. De bryder, fægter med sværd og slår på tæven med boksehandsker. Hvis ikke børnene selv tager initiativet, sætter pædagogerne gerne gang i slåskampene. De bruger slåskultur som et pædagogisk redskab
År: 2003 Nr.: 21
Ny undersøgelse fra Center for Ligestillingsforskning viser, at kollegerne skal løbe stærkere, og budgettet snævrer ind, når en pædagog skal være mor. Rapporten peger på, at kvindedominerede arbejdspladser indirekte kønsdiskrimineres, fordi de sidder med regningen, når Familien Danmark er gravid
År: 2003 Nr.: 20
Børn&Unge har bestilt en undersøgelse af sig selv. Den viser meget tilfredse læsere, som først og fremmest åbner bladet, fordi de vil læse pædagogiske artikler. Fagpolitik er langt fra så populært
År: 2003 Nr.: 20
For små til druk og dating i ungdomsklubben, og for store til perler og puslespil i fritidsklubben. Det er dilemmaet for de 12 til 13-årige klubgængere, der i Gentofte Kommune normalt går i klub med unge på op til 18 år. En tredelt klubstruktur løser imidlertid problemet, men det er ikke nok at aldersdifferentiere, påpeger ungdomsforsker
År: 2003 Nr.: 18
År: 2003 Nr.: 18
Valentines Day får en ironisk klang, når man tilbringer den blandt sexturisterne på Labadi Beach i Accra. Her færdes de prostituerede, som håber på at tjene en ekstra skilling på kærlighedens dag, og her møder man socialarbejderne, der fortæller pigerne om den høje risiko for at få AIDS.
År: 2003 Nr.: 13
I Ghana er der store problemer med lærere, som giver lektiehjælp til teenagepiger mod betaling i sex.
År: 2003 Nr.: 13
Fra Accra ved Guniea Bugten i Syd til Wa i det støvede Nord rapporterer Børn&Unge om børneliv i Ghana. I sidste nummer besøgte vi en børnehave, og i dette nummer møder vi de drenge og piger, som er flygtet fra det stille landsbyliv i Nord for at søge lykken i byen. Mange af dem er endt blandt Accras 20.000 gadebørn, og vi taler med de ildsjæle, der forsøger at hjælpe dem. Serien fortsætter. Biografer, modetøj, et arbejde og andre drenge end naboens søn. Rygtet om storbylivets goder er nået ud i de yderste afkroge af Ghana. Teenagepigerne oplever deres søstre og veninder vende hjem til landsbyen med nye sandaler, et væld af ørenringe og flere sæt gryder til medgiften. De vil også afsted, men lykken er lunefuld
År: 2003 Nr.: 12
Også børn og unge lægger krop til sex, når der er en eller anden form for betaling. Risikoen for, at de ender i prostitution, er et overset problem, viser flere undersøgelser.
År: 2003 Nr.: 10
Takket være kvindekampen i 70'erne har nutidens unge kvinder mange valgmuligheder, mener tre pædagogstuderende. Alligevel vil de ikke leve deres liv som deres mødre. De vil tage mere ansvar for børnene og for hjemmet.
År: 2003 Nr.: 10
I Randers er der ikke længere problemer med voldelige piger. Et gadeprojekt, der nu kører på femte år, har for alvor formået at nå ind til kriminelle unge, og metoden er enkel: Samværet foregår på pigernes præmisser.
År: 2003 Nr.: 09
»Personligt mener jeg også, at Ny Løn medvirker til at forstærke uligheden.«
År: 2003 Nr.: 09
Piger i dag er ikke bly violer, men vilde og voldelige. Forsker kalder det bagsiden af Girl Power. De seje tøser stiller pædagogerne over for helt nye udfordringer, for bag den rå facade gemmer sig et uudslukkeligt behov for omsorg.
År: 2003 Nr.: 08
I USA er der nu for alvor sat spotlys på den skjulte og mere indirekte mobning blandt piger, hvor venskaber og kropssprog bliver brugt som våben i stedet for næver og aggressive ord. En mobning, der hidtil har været skubbet i baggrunden forskermæssigt og uddannelsespolitisk, men som har voldsomme konsekvenser.
År: 2003 Nr.: 07
To sprogtoner dominerer, når pædagoger snakker med børn. Hvilken tone de bruger afhænger blandt andet af barnets køn og etnicitet.
År: 2003 Nr.: 05
År: 2003 Nr.: 05
Børn vokser i dag op i en mediekultur, men det kan ikke ses i ret mange institutioner. Og derved går udviklingsmuligheder tabt. For også her skal børn have en hjælpende hånd fra nogle voksne, der kan lære dem at skelne mellem skidt og kanel, mener medieforsker
År: 2003 Nr.: 03
Der er drøn på unge mænd i alderen 16-24 år. De er storforbrugere af alt, hvad der indebærer fart, farer og risiko, og deres voldsomme livsstil kan læses i alle ulykkes- og dødsstatistikker. En biskop, en ungdomsforsker og en klubpædagog giver deres bud på hvorfor.
År: 2002 Nr.: 51
Humor, glæde og optimisme kan være med til at forandre kulturen på en institution, mener lektor, foredragsholder og kursuskonsulent Per Ryt-Hansen. Men det kræver viden om humorens udtryk og virkninger og en beslutning om, at man vil satse på humoren. Indføres humoren i personalegruppen, vil den sive ned til børnene.
År: 2002 Nr.: 40
År: 2002 Nr.: 39
Kvindelige pædagoger i vuggestuer og børnehaver har den tredje laveste dødelighed blandt kønsfællerne. Selvmordsraten er dog højere end gennemsnittet i den erhvervsaktive del af befolkningen.
År: 2002 Nr.: 35
Brandmand, designer eller racerkører? Mange unge har svært ved at vælge uddannelse. Hvad vil jeg, og hvad kan jeg, tænker de. Fritids- og ungdomsklubben Viadukten i Roskilde har anskaffet sig et jagerfly. Det skal omdannes til en flysimulator og vise de unge, at de kan lære at flyve, hvis de vil.
År: 2002 Nr.: 33
Efter Børn&Unges artikler om vold mod børn vil både justitsministeren og socialministeren nu undersøge, hvor stort problemet er. Justitsministeren peger på en særlig offerstatistik som en del af undersøgelsen. Men den statistik er sparet væk.
År: 2002 Nr.: 30
Fire formiddage om ugen inddeles børnene i Børnehaven De fire Elementer i to grupper med henholdsvis drenge og piger. Kønsopdelingen har gjort pigerne mere modige og drengene mere omsorgsfulde, konkluderer en psykolograpport
År: 2002 Nr.: 25
Kommunerne har ikke længere helt så travlt med Ny Løn, nu da overenskomsten er i hus. Flere af dem lægger an til enten aflysning af forhandlingerne i 2002 eller til forhandling kun med udvalgte grupper, fordi "puljen" er så lille
År: 2002 Nr.: 24
Vi skal være meget bevidste om de metodevalg, vi foretager. Vi bør faktisk kende konsekvenserne, når vi træffer et valg
År: 2002 Nr.: 24
Mange institutioner har svært ved at håndtere de ubehagelige personsager, der med jævne mellemrum dukker op. Det siger arbejdspsykolog, der råder pædagoger til at støtte og snakke med kolleger, der er udsat for alvorlige beskyldninger
År: 2002 Nr.: 20
En sanselig spillestil med skuespilleren i centrum har afløst flere års fokusering på orgier af lyd og lys.
År: 2002 Nr.: 18
I en række kommuner bliver udgifter til barsel ikke altid kompenseret på institutionerne. Resultatet er nogle steder kæmpe underskud, som institutionerne hænger på i årevis, og BUPL går nu til Tilsynsrådet
År: 2002 Nr.: 11
At forældre kan få penge for at holde deres børn ude af institutionerne bærer alvorlige konsekvenser med sig
År: 2002 Nr.: 09
En pigeklub har på et halvt år gjort halvdelen af medlemmerne i en hensygnende klub til piger. Ture ud af huset trækker pigerne til, og sms-beskeder sikrer, at pigerne møder op til alle arrangementer
År: 2002 Nr.: 06
OECD har gennemført den hidtil mest dybtgående internationale kortlægning af daginstitutionernes tilstand og væsen. Danmark får i rapporten "Starting Strong. Early Childhood Education and Care" fine karaktererer, men der lyder også kritik. Skattefinansieret, offentlig dagpasning vinder frem overalt i den rige del af verden
År: 2002 Nr.: 03
Forslaget om at lade pengene følge barnet vil blive dyrt, fordi arbejdsudbuddet vil falde og skatteindtægterne blive mindre. En anden konsekvens vil være et øget frafald af arbejdskraft fra områder som ældreomsorg og børnepasning, der er domineret af lavtlønnede kvinder
År: 2002 Nr.: 02
Hvad sker der med parforholdet, når man får et handicappet barn? Hvordan reagerer storebror? På Småbørnscentret i Århus er der gode råd og hjælp at hente for familier med handicappede børn.
År: 2001 Nr.: 49
Vi må derfor holde gang i debatten om, at børn i alle aldre har brug for tryghed og omsorg - både i daginstitutionerne og i familien.
År: 2001 Nr.: 49
Klubberne skal i stadig stigende omfang tage sig af truede børn og unge. Flere og flere klubber arbejder i gråzonen mellem fritidstilbud og behandlingstilbud. I Århus har tre klubber kastet sig ud i decideret behandling med programmet Ny Start
År: 2001 Nr.: 48
Fremtidens børnefamilier kan mikse en helt ny ret af suppedasen dårlig samvittighed, manglende tid og høje forventninger. Det får konsekvenser for pædagoger og kommuner, mener en fremtidsforsker
År: 2001 Nr.: 47
Den 20. november er der kommunalvalg, og ikke alle pædagoger nøjes med at sætte et kryds den dag. Mange stiller faktisk selv op til byrådet. Vi tegner et lille portræt af nogle af dem frem til valget - på tværs af partiskel, alder,kommunegrænser og køn
År: 2001 Nr.: 46
Den 20. november er der kommunalvalg, og ikke alle pædagoger nøjes med at sætte et kryds den dag. Mange stiller faktisk selv op til byrådet. Vi tegner et lille portræt af nogle af dem frem til valget - på tværs af partiskel, alder,kommunegrænser og køn
År: 2001 Nr.: 46
Den 20. november er der kommunalvalg, og ikke alle pædagoger nøjes med at sætte et kryds den dag. Mange stiller faktisk selv op til byrådet. Vi tegner et lille portræt af nogle af dem frem til valget - på tværs af partiskel, alder,kommunegrænser og køn
År: 2001 Nr.: 46
Den 20. november er der kommunalvalg, og ikke alle pædagoger nøjes med at sætte et kryds den dag. Mange stiller faktisk selv op til byrådet. Vi tegner et lille portræt af nogle af dem frem til valget - på tværs af partiskel, alder, kommunegrænser og køn.
År: 2001 Nr.: 45
Den 20. november er der kommunalvalg, og ikke alle pædagoger nøjes med at sætte et kryds den dag. Mange stiller faktisk selv op til byrådet. Vi tegner et lille portræt af nogle af dem frem til valget - på tværs af partiskel, alder, kommunegrænser og køn.
År: 2001 Nr.: 45
De generelle krav er krav, som er fælles for alle 640.000 kommunalt ansatte, og som forhandles og aftales af forhandlingssammenslutningen KTO.
År: 2001 Nr.: 45
Pædagogen Kristian Munk fra et dansk fritidshjem på den tyske ferieø Sild har etableret et langtidsholdbart projekt, der skal hjælpe ludfattige sigøjnere i Ungarn. Børnene har godt af at supplere legen med lidt alvor, mener Kristian Munk.
År: 2001 Nr.: 45
Den første generation, som er vokset op med let adgang til porno, er ved at blive unge i alderen 13-18 år, og de ofte voldsomme sexbudskaber er med til at skabe forvirring om egen seksualitet. Det viser spørgsmålene fra tusindvis af unge på Sex og Samfunds web-side
År: 2001 Nr.: 44
Den 20. november er der kommunalvalg, og ikke alle pædagoger nøjes med at sætte et kryds den dag. Mange stiller faktisk selv op til byrådet. Vi tegner et lille portræt af nogle af dem frem til valget - på tværs af partiskel, alder, kommunegrænser og køn
År: 2001 Nr.: 44
Den 20. november er der kommunalvalg, og ikke alle pædagoger nøjes med at sætte et kryds den dag. Mange stiller faktisk selv op til byrådet. Vi tegner et lille portræt af nogle af dem frem til valget - på tværs af partiskel, alder, kommunegrænser og køn
År: 2001 Nr.: 44
Den 20. november er der kommunalvalg, og ikke alle pædagoger nøjes med at sætte et kryds den dag. Mange stiller faktisk selv op til byrådet. Vi tegner et lille portræt af nogle af dem her og i de kommende numre af Børn&Unge - på tværs af partiskel, alder, kommunegrænser og køn.
År: 2001 Nr.: 43
Den 20. november er der kommunalvalg, og ikke alle pædagoger nøjes med at sætte et kryds den dag. Mange stiller faktisk selv op til byrådet. Vi tegner et lille portræt af nogle af dem her og i de kommende numre af Børn&Unge - på tværs af partiskel, alder, kommunegrænser og køn
År: 2001 Nr.: 43
Diasshow med lyd skal gøre holdninger til fusionen nærværende
År: 2001 Nr.: 40
I kraft af sin fortid som pædagog er chefen for Børn- og Ungeforvaltningen i Tornved Kommune med til at skabe en nyttig dialog mellem to verdner: Den pædagogiske og den politiske
År: 2001 Nr.: 39
År: 2001 Nr.: 37
Stadig flere fædre vælger børnene, når mor og far skal skilles. Og hvor det før var de store børn, der flyttede sammen med far, er det nu også de helt små børn
År: 2001 Nr.: 35
Erklæringen udtrykker læreres og pædagogers individuelle og kollektive, faglige engagement og supplerer de gældende love og regler, der definerer professionens praksis. Desuden fungerer den som værktøj dels til brug for professionsudøverne til løsning af spørgsmål vedrørende professionel adfærd og dels til løsning af problemer, der opstår i forhold til elever, forældre og kolleger etc.
År: 2001 Nr.: 35
Vi har brug for dygtige og kompetente medarbejdere, som har gennemgået en uddannelse med et højt selvværd og stor stolthed
År: 2001 Nr.: 32
Et godt måltid er pædagogik i høj potens, mener kostterapeut Else Marie Simonsen. Pædagoger skal spille en vigtig rolle, når det gælder børns forhold til mad. Et gedigent måltid efter skoletid serveret af pædagoger kan være med til at stille både den fysiske og den psykiske sult, som mange børn har i dag.
År: 2001 Nr.: 29
Ung kærlighed varer ved og ved, og det er ikke usædvanligt, at selv helt unge i 7.-8. klasse er kærester i årevis. Der er status i at have en kæreste, og samtidig gør de unge op med forældrenes hektiske skilsmisseliv. De faste forhold giver tryghed i en zappetid med tusindvis af valgmuligheder
År: 2001 Nr.: 23
Jeg tror, at vi risikerer at få et massivt ligestillingsmæssigt problem, hvis man indfører den såkaldte fleksible barselsorlov
År: 2001 Nr.: 22
I Børnehuset Klatretræet lærer både tosprogede og etnisk danske børn sprog med alle sanser. Pædagogerne kombinerer bevægelse og sprog, så børnene kan mærke, hvad de siger, og høre, hvad de gør
År: 2001 Nr.: 13
Det er omsorgsvigt at overlade de små børn til pædagogerne. Børn, der forlades af deres mor, inden de er to år, vil resten af livet være i tvivl, om de er elsket, og derfor kan de ikke indgå i ordentlige samspil med andre. Ole Schouenborg, psykolog, seminarielærer og forfatter til bogen "Velfærdsyngel", vil have kvinderne til at vende tilbage til yngelplejen
År: 2001 Nr.: 12
Odense Vuggestue fylder 100 år i denne måned. Det gør den måske ikke til landets ældste af slagsen, men det placerer den i veteranklassen
År: 2001 Nr.: 10
Måske skal vi til at gennemføre individuelle lønforhandlinger, så både kvindelige og mandlige forhandlings-metoder bliver tilgodeset.
År: 2001 Nr.: 07
Hvad stiller man op med de børn, som det er svært at holde af? Pædagog Gitte Jensen fortalte sine kolleger om, hvor svært hun havde det med et enkelt barn. Sammen fandt de en løsning, som fungerede for både Gitte Jensen og barnet. Eksperterne mener, at pædagogerne blander det faglige og det private sammen, når der er børn, de ikke kan lide. Det var en forbudt følelse, så det kom fuldstændig bag på pædagog Gitte Jensen, da det gik op for hende, at der var et barn, som hun ikke brød sig særlig meget om
År: 2001 Nr.: 02
Drenge burde være et år længere i børnehaven. For deres hjerner er faktisk slet ikke skoleklare, og deres indlæring foregår på en helt anden måde end pigers. I det hele taget burde vi behandle de to køn anderledes, end vi gør, mener hjerneforsker Ann Knudsen
År: 2001 Nr.: 01