Alle årgange Søg Facebook BUPL.dk
Søgning i fagbladet Børn&Unge

Der er søgt efter: internet* or mobil* or ipad* or digital* og smartphone*. Søgningen fandt mere end 100 artikler. Vi viser kun de første 100
Når robotterne slippes løs i Bastionen i Ringsted, bygger børnene med legoklodser ovenpå dem og bestemmer, hvad de skal sige. På den måde bliver børnene klædt på til en fremtid med flere robotter.
År: 2017 Nr.: 16
Vuggestuen Paddehatten brugte de digitale muligheder, der findes med en iPad og en projektor, til at styrke de små børns leg, nysgerrighed og evne til at sanse og opleve.
År: 2017 Nr.: 13
Ugentlige barselsbesøg af en pædagog er en del af Aarhus-projektet ’Tryg start i livet’, hvor pædagoger og sundhedsplejen samarbejder om støtte til sårbare spædbørnsfamilier i både hjem og dagtilbud. Projektet gav tvillingerne Esther og Villum en tryg start i vuggestuen.
År: 2017 Nr.: 11
Specialpædagog Signe Sass Bjørch underviser i 1.a på Holmeagerskolen efter metoden co-teaching. Klassen inkluderer fem børn med autisme, men de specialpædagogiske værktøjer kommer hele klassen til gode.
År: 2017 Nr.: 10
Når rådighedsbeløbet bliver mindre, øges risikoen for selvskade blandt unge, siger Børnerådets formand om kontanthjælpsreformen. Men den konklusion er forenklet, mener Liberal Alliances socialordfører, Laura Lindahl.
År: 2017 Nr.: 09
Det tog Lea Jensen flere dage at komme sig over den overraskelse, som forældrene i hendes SFO havde planlagt i afskedsgave. I de fleste andre institutioner er gaverne mere beskedne. Hjemmelavede gaver hitter hos pædagogerne.
År: 2017 Nr.: 09
Nu kan pædagogerne blive en del af de netværksmøder, der skal hjælpe udsatte børn og familier. Og sagsbehandleren er bare et opkald væk. Brønderslev lægger sagsbehandlingen helt om
År: 2017 Nr.: 08
Han udråbte børn til at være kompetente, men han har aldrig ment, at forældre eller pædagoger skulle lade børn stå alene med ansvaret. Børn har brug for voksne, der kan og vil lede, siger familieterapiens grand old man, Jesper Juul.
År: 2017 Nr.: 08
Stop indkøb af tablets og digitalt grej. Brug tid og penge på uddannelse og udvikling af it-pædagogik og digital dannelse. Sådan lyder det fra eksperter i mediepædagogik, som ser et stort gab imellem de fremadstormende og de traditionelt tænkende, når det gælder digitalisering i dagtilbud.
År: 2017 Nr.: 07
Digitalisering i dagtilbud er et krav, som er svært at komme udenom. Men det er der heller ingen grund til, lyder det fra teknologibegejstrede institutioner, som er vilde med at bruge robotter og sociale medier som pædagogiske redskaber. Tag med på tourdigital i Børnehuset Bøgely og Nyrup Børnehus, hvor tablets og kodning er lige så vigtige pædagogiske redskaber som maling og modellervoks.
År: 2017 Nr.: 07
Hvad betyder digitalisering for sanserne, hjernen, læring, fællesskab og nærvær? Vi har spurgt to engagerede eksperter, der er uenige.
År: 2017 Nr.: 07
’Helt vildt’ og ’totalt uansvarligt’ er nogle af de ord, to børneforskere finder frem, når de vurderer situationer, hvor en pædagog er alene med mange børn. Alenetiden rammer især børn i udsatte positioner, advarer de.
År: 2017 Nr.: 06
Blandt de mange fortællinger om, hvordan pædagoger tackler alenetid, er nogle serveret med overskud og et glimt i øjet. Læs her om Smuksak Guldlok, woop woop-følelsen og dirigenten i symfoniorkestret.
År: 2017 Nr.: 06
En genetisk mutation og et svækket immunforsvar betyder, at 12-årige Yusuf ikke kan komme i skole. Ved hjælp af en robot er han alligevel i skole og med på tur. Bag specialskolens robotsatsning står en pædagog og en it-vejleder.
År: 2017 Nr.: 06
Hvis et barn begynder at onanere meget, er det tegn på, at noget er svært for barnet, og så skal barnet have hjælp, fastslår Katrine Zeuthen, psykolog med speciale i børns seksualitet.
År: 2017 Nr.: 05
Det positive og udviklende i børns seksuelle lege og udforskningen af kroppen kan drukne i negativt formulerede forbud. Men retningslinjer kan sagtens motivere både børn og voksne til at tale om seksualitet og sætte emnet på dagsordenen i institutionen på en måde, hvor børnenes udvikling og trivsel i forhold til krop, køn og seksualitet er i fokus. Her er en række spørgsmål, I med fordel kan arbejde med
År: 2017 Nr.: 05
Den 45-årige irakiske flygtning, Ayar Hama-Ali Hama-Morad, blev tvunget på en dramatisk flugt fra sit hjemland, men endte med at vende modgangen til sin fordel og uddannede sig til pædagog. Han ved, hvordan det føles at være udsat og alene. Derfor kæmper han for at gøre en forskel for de unge.
År: 2017 Nr.: 04
Kreativ leg med film og filmproduktion styrker børns fællesskab, deres evne til at udtrykke sig og indsigten i, hvordan levende billeder kan snyde øjet. Det kræver hverken tunge kameraer eller særlig teknisk viden at mixe film med pædagogik.
År: 2017 Nr.: 04
Internationale undersøgelser viser, at ulighed skabes tidligt i livet og afhænger af læringsmiljøet i familien. Nu skal et hold af forskere med Jens Peter Thomsen fra SFI i spidsen undersøge læringsmiljøer i danske familier for på sigt at forbedre dem.
År: 2017 Nr.: 04
Pædagogstuderende i udlandspraktik oplever, at naturlige aktiviteter i Danmark opleves som farlige.
År: 2017 Nr.: 03
Smartphone, computer og iPad har fået nyt familiemedlem i VR, virtual reality, som giver en stærk oplevelse af at være inde i en anden virkelighed. Vildt spændende ikke alene til spil, men også til undervisning og kreative udfoldelser. Men det nye digitale legetøj skal håndteres med forsigtighed
År: 2017 Nr.: 03
I den integrerede institution Paddehatten ved Vejle tager pædagoger og vuggestuebørn på en opdagelsesrejse i den digitale verden. Med forskere på sidelinjen har sjove og lærerige eksperimenter givet lyst til mere
År: 2017 Nr.: 03
Der findes blogs om pædagogik, psykologi, forholdene i institutioner og meget mere, men hvor er de, og hvem skriver dem? Her får du gode råd til at finde de spændende blogs og til, hvordan du selv kan blive blogger.
År: 2017 Nr.: 02
År: 2017 Nr.: 02
Som medlemmer af BUPL er både du og jeg en del af et stærkt fagligt fællesskab, men for at få det optimale ud af fællesskabet, skal vi mobilisere vores fælles kræfter.«
År: 2017 Nr.: 01
En institution i Haderslev har gjort op med lange, kedelige gange. De har overladt indretningen til en pædagogisk indretningskonsulent. Nu understøtter indretningen pædagogikken.
År: 2017 Nr.: 01
På fem år er antallet af børn og unge i psykiatrisk behandling steget med 44 procent. Når børn mistrives, kan forældre og pædagoger presse på for en udredning og en diagnose. Men diagnosen løser sjældent alle problemer, mener psykolog i PPR og en ekspert i inklusion.
År: 2016 Nr.: 18
Pædagogerne Britta Søndergaard Nielsen og Jeannette Winther fra vuggestuen i Børnehuset Regnbuen på Frederiksberg vil have mere bevægelse i hverdagen. Løbecyklen er redskabet, og en årlig event trækker andre vuggestuer med.
År: 2016 Nr.: 18
Vinnie Maria Hessellund er mor, gravid og har social angst. Hun er netop blevet ramt af kontanthjæpsloftet og frygter, at den begrænsede økonomi vil få fatale konsekvenser for hendes børn. Mød en af de nyfattige familier, som pædagoger vil møde flere af fremover.
År: 2016 Nr.: 17
Kontanthjælpsloftet vil kaste flere børn ud i relativ fattigdom. Det vil få fatale konsekvenser for deres opvækst og liv, forudser eksperter.
År: 2016 Nr.: 17
Børnehaven Lystruplund havde svært ved at finde ud af, om den skulle betale for komponisternes ophavsret, når pædagogerne ville streame musik til børnene. Det skal institutionen ikke, lyder den korte konklusion på Børn&Unges tur gennem junglen af paragraffer.
År: 2016 Nr.: 17
Sproget er en vigtig faktor for inklusion. Pædagoger skal gå forrest i arbejdet med at skabe et inkluderende sprog blandt forældre og børn. Det er dog et dilemma, at man samtidig skal kunne tale om, at nogle har brug for mere støtte end andre.
År: 2016 Nr.: 17
Kontanthjælpsloftet betyder, at andelen af børn, der lever i fattigdom stiger til 43.500. Bag ved det høje tal gemmer der sig et hav af børneskæbner, der må leve med daglige afsavn.
År: 2016 Nr.: 17
’Ung kend din krop’ er en ny håndbog, der vil hjælpe unge i puberteten med viden om kroppens udvikling og nogle af de følelser og tanker, der opstår.
År: 2016 Nr.: 16
Alle daginstitutioner i Faaborg-Midtfyn Kommune har udvalgt en nøglemedarbejder, der får den digitale dannelse til at blomstre blandt børn og voksne. Ringgårdens Børnehave er godt i gang.
År: 2016 Nr.: 16
Pokémon-feberen har spredt sig som en epidemi og har fået tusindvis til at gå på gaden med hovedet rettet mod telefonen. It-konsulent Thomas Kramer opfordrer pædagoger til at hoppe med på bølgen og deltage i børnenes fascination.
År: 2016 Nr.: 14
Pædagoger fra Katrinedalskolen i Gislinge har taget initiativ til at sætte QR-koder op på den kommunale løbebane, og børn i forskellige aldersgrupper har engageret sig i projektet.
År: 2016 Nr.: 13
Den integrerede institution Krudtuglen i København har forbudt både børn, forældre og ansatte at bruge egne mobiler i institutionen. Det har skabt mere nærværende forældre og færre problemer blandt de større børn, fortæller leder Pia Lykke Pedersen.
År: 2016 Nr.: 12
I Lindehuset har Fremtidens Dagtilbud givet pædagogerne et mere nuanceret syn på det enkelte barn og på læreplanerne, som de nu arbejder anderledes med.
År: 2016 Nr.: 10
År: 2016 Nr.: 10
Mange pædagoger ved ikke, hvem pensionsopsparingen går til, når de dør. Man bør sikre sine nærmeste, anbefaler Pædagogernes Pensionskasse, PBU.
År: 2016 Nr.: 09
Det emmer af nærvær, forkælelse og bondeidyl i Annette Andersens ’Farmorhus’. Huset er blevet et populært kulturtilbud for lokalområdets børn, og nu skal idéen udbredes.
År: 2016 Nr.: 09
Den første generation af unge, der er flasket op med internettet og har været teenagere på Facebook, indtager nu arbejdsmarkedet. De digitale indfødte vil udfordre og udvikle arbejdspladsen, mener erhvervs­forsker bag omfattende undersøgelse.
År: 2016 Nr.: 05
Vi orienterer os over nettet. Derfor er en institutions hjemmeside ambassadør for institutionen, og den skal ikke kun give oplysninger og viden videre. Den skal også signalere kvalitet og professionalisme, mener Skive Kommune, hvor alle institutionerne har oprustet på den del af kommunikationen.
År: 2016 Nr.: 03
Ny app får liv i de gamle lege og lokker børnene væk fra skærmene, mener udvikler. Fritidshjemsbørn har med succes testet app’en.
År: 2015 Nr.: 18
År: 2015 Nr.: 16
De unge, som har det sværest, er ikke omfattet af ’Ungdomsprofilen 2014’. Det er de unge, der er snublet i livet og har brug for hjælp, blandt andet fra pædagoger.
År: 2015 Nr.: 16
Nikita og Martin hverdag indeholder masser af underholdning på YouTube (begge), computerspil (Martin) og beauty (Nikita). Verdens problemer og fremtidsdrømmene fylder ikke meget i et liv, hvor skolen, underholdning og vennerne tager det meste af pladsen.
År: 2015 Nr.: 16
Aldrig har de unge haft mere brug for betydningsfulde voksne i deres liv, noget som netop klubfolk kan være. Alligevel vælger stadig flere unge klubben fra. Unge skal have aktiviteter med kvalitet for at gide gå i klubben, siger ungdomsforsker Søren Østergaard.
År: 2015 Nr.: 16
81 procent af pædagogerne og 67 procent af institutionslederne mangler viden om deres ret til at ytre sig, viser ny BUPL-undersøgelse. Guiden klæder dig på til kritik.
År: 2015 Nr.: 12
Glem alt om paralyserede unger, der hænger i sofaen med en tablet. I den integrerede institution Asebo er iPad’en blevet et magisk kort, som børnene bruger til at finde vej på eventyrlige rejser i fantasiens land.
År: 2015 Nr.: 12
Skolereformen skulle forbedre børnenes skoledag, men det er ikke sket, mener ­pæda­goger i skolen. De beretter også om dårligere fritidsinstitutioner og et tungt inklusionsarbejde.
År: 2015 Nr.: 11
Hvordan er det første år med skolereformen gået? Tre eksperter giver her deres bud
År: 2015 Nr.: 11
Regeringens børnepakke lægger op til at løse mange problemer i dagtilbud. BUPL-formand Elisa Bergmann ærgrer sig over, at pakken hverken indeholder minimumsnormeringer eller håndfaste garantier.
År: 2015 Nr.: 10
Mens mange lærere stiller op, er kun få pædagoger kandidater til Folketinget. Lærer­seminarier har lang tradition for at producere politiske kandidater, forklarer professor.
År: 2015 Nr.: 10
Politikere vil gerne tale om, hvordan de kan forbedre danskernes hverdag. Derfor har de brug for at lytte til almindelige mennesker, også meget gerne pædagoger.
År: 2015 Nr.: 10
Arkæolog Julie Lolk står bag idéen til en ny app, der skal fortælle børn om ­old­tiden. Fortællingen er inddelt i seks små film.
År: 2015 Nr.: 09
Et godt børnefællesskab er vigtigt i Børnehuset Munke Mose. Børnene skal lære at respektere andre og lege godt sammen. Børn&Unge har stukket tre af børnene et kamera for at se børnehaven fra børnenes perspektiv.
År: 2015 Nr.: 09
Venskaber, fantasi og bevægelse er de ting, som Birgitte Conradsen, næstformand i BUPL, lægger mærke til, da hun ser de billeder, børnene har taget.
År: 2015 Nr.: 09
Børnehaven Trekløveren i Vejle kombinerede den fysiske bog med det digitale medie. Det fik børn med to sprog, der holdt sig tilbage på grund af sprogproblemer, til at medvirke aktivt i at skabe en iPad-bog.
År: 2015 Nr.: 08
Pædagogerne er blevet meget bedre til at håndtere de tekniske forhind­ringer. Nu handler det om, at de skal kvalificere brugen af iPad'en. Her er der stadig plads til forbedring, mener lærer på pædagoguddannelsen Frank Støvelbæk.
År: 2015 Nr.: 07
Her er fem områder, I kan arbejde ud fra, når I skal have jeres egen IT-pædagogik.
År: 2015 Nr.: 07
Der findes simple IT-værktøjer, som gør det nemt for dig at lære børn at programmere. Nu kan børnene fortælle deres egen digitale historie, siger Martin Exner fra Coding Pirates.
År: 2015 Nr.: 07
År: 2015 Nr.: 07
Pædagoger skal ind og ’røre’ ved de digitale medier og komme over den IT-forskrækkelse, som mange har, siger forsker i spil og læring Jari Due Jessen.
År: 2015 Nr.: 07
Barnet skal gå fra at være passiv konsument til aktiv producent. Det kræver en ­målstyring, som følger barnets eget spor, siger seminarielærer Frank Støvelbæk.
År: 2015 Nr.: 07
Diskussionen om, hvorvidt de digitale medier i daginstitutionerne overhovedet er en god idé, er stilnet af. Men diskussionen om pædagogisk forsvarlig omgang med dem er ikke.
År: 2015 Nr.: 07
Børn og unge er digitalt indfødte. De har tjek på, hvordan de betjener medier, men forstår dem ikke nødvendigvis. Derfor har de brug for vejledning fra de voksne, der er omkring dem.
År: 2015 Nr.: 07
Godt 1.000 mandlige BUPL-medlemmer er ansat i integrerede daginstitutioner, viser nye tal. Men kun få vælger et job i vuggestueafdelinger. En af dem er Henrik Madsen, der blev noget overrasket ved jobsamtalen.
År: 2015 Nr.: 06
Mandeforsker Kenn Warming er fortaler for flere mandlige pædagoger på 0-6-årsområdet, men advarer mod John Wayne-typer. Kernen i faget er jo omsorg, siger han.
År: 2015 Nr.: 06
Seksårige Naya har muskelsvind og er afhængig af støtte døgnet rundt. Da hun skulle starte i skole, fulgte hendes støttepædagog fra børnehaven med, og Naya er nu blevet et eksempel på vellykket inklusion.
År: 2015 Nr.: 06
Jejsing BørneUnivers lader alle børnene slappe af efter frokost til rolig musik og i halvmørke, før de indtager legepladsen. Resultatet er mindre konfliktfulde og mere koncentrerede lege
År: 2015 Nr.: 05
De sociale medier er nutidens poesibøger. Børn og unge bruger medierne til at bekræfte hinanden i, at de er der for hinanden. Børnene kommunikerer for at kommunikere – ikke for at kommunikere om noget bestemt, siger Malene Charlotte Larsen, som forsker i sociale medier.
År: 2015 Nr.: 04
Fonde kan være vejen frem, hvis I har en god idé og mangler penge til at udføre den. Men konkurrencen om bevillinger fra pengetankene er benhård. Se, hvordan I øger chancen for, at jeres projekt slipper gennem nåleøjet.
År: 2015 Nr.: 04
For lidt plads, for mange børn, for mange krav om dokumentation og for mange smartphones gør det svært for børnene at finde fordybelse i legen. Det er en god idé at hjælpe børnene til ro, mener eksperterne, men voksnes stresstænkning må ikke ramme børnene.
År: 2015 Nr.: 03
Neuropædagogikken breder sig fra specialinstitutioner til normalområdet. Hjerneforskerne finder hele tiden nye processer i hjernen, og det danner grundlag for nye teorier. Om få år kan pædagoger ved hjælp af ny teknologi måle på børnenes hjerneaktivitet.
År: 2015 Nr.: 01
Med udgangspunkt i neuropædagogik skaber pædagoger i Højvangskolens centerklasser en genkendelig, struktureret hverdag for børn med diagnoser. Det giver børnene ro til at lære og udvikle sig.
År: 2015 Nr.: 01
Børnene er med, når Stenurten forvandler lokaler til himmelrum og eventyrlige landskaber. Her kan en gammel badebold komme til at glimte og stråle som en sol.
År: 2015 Nr.: 01
År: 2014 Nr.: 22
Stor kunst kan være svær at komme i kontakt med. Men med humor glider både billeder og budskaber lettere ned, mener forfatter til ny kunstbog for børn.
År: 2014 Nr.: 21
Pædagogerne i Børnehuset ved Skoven i Ballerup Kommune har opfundet deres egen version af læreplaner. Det betyder, at de planer, som før var overordnede og fjerne, er blevet nærværende, brugbare og lige efter deres smag.
År: 2014 Nr.: 19
Et nyt online screeningsværktøj skal hjælpe skolepædagoger med at under­støtte livsduelighed, inklusion og positive læringsmiljøer hos børn og unge.
År: 2014 Nr.: 18
Forældrene til den pædagogstuderende Malthe Thomsen, som i New York er anklaget for krænkelser mod børn, gennemgår ligesom han selv et sandt mareridt. Som pædagoger kender de til pædofiliangst i institutionsverdenen.
År: 2014 Nr.: 17
BUPL’s A-kasse vil fra 1. november udelukkende kommunikere digitalt med medlemmerne. De sparede portopenge kan bruges på mere medlemsservice.
År: 2014 Nr.: 17
Fra 1. november 2014 skal alle borgere over 15 år kunne modtage post fra det offentlige i e-Boks. BUPL-A har besluttet, at a-kassen følger det offentliges praksis.
År: 2014 Nr.: 17
Tre pædagoger fortæller, hvordan de finder energi til at være gode forældre oven på en lang arbejdsdag. Planlægning, afkobling og motion lyder tre af deres forslag.
År: 2014 Nr.: 15
Børnehavebørn i fynske daginstitutioner har prøvet kræfter med filmmediet og skabt deres egne små film på iPads. 25 pædagogstuderende fra uddannelsen i Odense har skabt rammerne for de små kunstnere.
År: 2014 Nr.: 14
Pædagoger inddrager børnelitteratur i arbejdet med sprogstimulering, men de skal følge med i de nye digitale tendenser, hvis de vil fastholde børnene.
År: 2014 Nr.: 13
Børn med prædikatet særligt sensitiv, kan få sværere ved at begå sig i verden, og det kan skygge for børnenes virkelige problemer, mener eksperter i psykologi. Bruger man ikke begrebet, kan man misforstå disse børn, mener Foreningen for Sensitive Mennesker.
År: 2014 Nr.: 12
Har du svært ved at efterlade arbejdsopgaver og frustrationer på arbejdspladsen og slappe fuldstændig af, når der står ferie i kalenderen? Vi guider dig til maksimal afstresning i din sommerferie.
År: 2014 Nr.: 12
Er du en af vores ca. 600 nyuddannede kolleger, så tillykke med uddannelsen. BUPL-A er den billigste a-kasse, man kan være medlem af som pædagog. Oveni får du en a-kasse, der kender det pædagogiske arbejdsområde ud og ind.
År: 2014 Nr.: 12
Børn i 7. klasse blev spurgt, om de havde oplevet noget på nettet, som de ikke brød sig om
År: 2014 Nr.: 11
Få tips til, hvordan I bruger tablets til både leg, læring og dokumentation og samtidig gør det lettere at forberede sig til møder. Og til, hvordan I ikke skal bruge dem.
År: 2014 Nr.: 11
En iPad behøver ikke bare at være en sjov spillemaskine. Pædagog Eva Fog bruger den populære tablet i sit kreative værksted, hvor børnene kan lære at lave animationsfilm.
År: 2014 Nr.: 10
Ikke alle har let ved at bruge en iPad. Så nu laver Malene Mørck Kappel og Pernille Juhl Jensen en iPad-håndbog til kollegerne.
År: 2014 Nr.: 10
BUPL-formand Henning Pedersen satte i Børn&Unge nr. 8 en dannelsesstafet i gang. Den blev overtaget af socialminister Manu Sareen (R), som afleverede sin stafet til vuggestuepædagog og meningsdanner Helle Trasborg.
År: 2014 Nr.: 10
Efteruddannelse behøver ikke længere at vælte budgettet. Nu kan BUPL-medlemmer få gratis online­kurser i Word, Facebook eller virksomhedsøkonomi.
År: 2014 Nr.: 09
Intensitet og nærhed præger årets børne- og ungeteater, Børn&Unge var med på teaterfestivallen i Holstebro.
År: 2014 Nr.: 09
Børnehuset Planeten på Frederiksberg har fået mere tid til at tale med forældrene om deres børns udvikling og trivsel. Praktiske beskeder og dokumentation sker nu med app’en Famly.
År: 2014 Nr.: 09
Vi skylder børnene gode apps, som de både lærer af og kan lege med, siger børnebogsforfatter Lotte Salling. Hun er aktuel med en ny læringsapp for de 2-5-årige.
År: 2014 Nr.: 08
Opfindsomhed er en forudsætning for innovation, og derfor skal voksne bibeholde kreativiteten fra barndommen. Gode idéer kan for eksempel lette arbejdet for pædagoger, der ønsker mere tid med børnene.
År: 2014 Nr.: 07
Karsten Lerche blev truet med bank på internettet, fordi en mor var utilfreds med håndteringen af hendes søn. FTF’s medlemsorganisationer oplever et stigende antal sager om netchikane.
År: 2014 Nr.: 05
Hvordan bygges der bedst bro mellem børnehave og SFO/skole? Fussingsø Naturbørnehave og Bjerregrav SFO samarbejder om at skabe en digital fortælling i tekst og billeder for hvert enkelt barn.
År: 2014 Nr.: 05
Facebook, blogs og hjemme­sider har gjort det lettere for frustrerede forældre, unge og andre pårørende at dele løgne og private oplysninger om pædagoger. Læs her, hvordan du kan undgå at blive hængt ud på internettet.
År: 2014 Nr.: 05
Man kan fremover blive pædagog uden at lære, hvordan man søsætter praktiske aktiviteter. Pædagoguddannelsen kan også blive meget forskellig. Det mødes af skarp kritik fra BUPL.
År: 2014 Nr.: 04
År: 2014 Nr.: 04
Billeder siger mere end 1.000 ord. Og med fotodelingstjenesten Instagram er det let for Valby LilleFri Børnehave at fortælle om livet i børne­haven. I denne guide får I tips til nemt at gøre kunsten efter.
År: 2014 Nr.: 03
Børn og barndom kan ikke sættes på økonomiske formler
År: 2014 Nr.: 02
År: 2014 Nr.: 01
Hyppig brug af Facebook kan give unge et hak i humøret, viser undersøgelse. Omvendt bliver man gladere af at være sammen i virkeligheden.
År: 2013 Nr.: 22
Børnehaven Tumlehøj har samlet på børns sjove og underfundige guldkorn i 30 år. Men de griner aldrig af børnene, selvom det kan være svært.
År: 2013 Nr.: 22
Dansk børneliv og synet på barndommen har undergået store forandringer op igennem det 20. århundrede. En ny bog opridser børnenes historie fra børnearbejde til børnemagt.
År: 2013 Nr.: 21
Nudging får os til at smide skrald i skraldepanden og tage sikkerhedssele på og får mænd til at ramme pissoiret. Metoden kan også bruges over for børn og forældre i institutionerne. Landets førende ekspert giver gode råd til at angribe typiske problemstillinger i daginstitutionen.
År: 2013 Nr.: 21
Hvis pædagoger vil forebygge mobning, skal de vide, at mobning ikke handler om skurke og ofre. Det udspringer af onde mønstre i børns kamp om adgang til fællesskabet, lyder det fra den norske mobbeforsker Mai Brit Helgesen.
År: 2013 Nr.: 20
På tilfredshedsportalen.dk ligger resultaterne af daginstitutioners brugerundersøgelser nu offentligt tilgængelige. Men tallene er ikke særligt pålidelige.
År: 2013 Nr.: 19
År: 2013 Nr.: 18
Fortæl de gode historier, gør det mere og gerne på sociale medier, lyder råd fra erfarne pædagogdebattører.
År: 2013 Nr.: 18
Valg udkæmpes i stigende grad gennem Facebook-opdateringer, virale videoer, Instagram-fotos og blogs. Astrid Haug er ekspert i digitale strategier og giver 5 gode råd til dig, der vil påvirke politikerne igennem de sociale medier.
År: 2013 Nr.: 18
Billeder fra institutionens hverdag spreder glæde og giver god forældrekontakt. Desuden indgår de i både hygge, leg, udvikling og tungere dokumentationsopgaver. Få pressefotografens gode råd om at tage bedre billeder til alle formål.
År: 2013 Nr.: 16
Danske institutioner tager hensyn til mange andre end muslimer, når det handler om børns kost og forældrenes ønsker, viser rundringning til eksperter og institutioner.
År: 2013 Nr.: 15
Det rumler i det fjerne, men nu har alle børnene lige fået regntøjet på. Kan man så gå ud, hvor langt væk er tordenvejret, og hvad er torden? Få svarene i denne guide om lyn og torden.
År: 2013 Nr.: 15
iPads og tablets er ved at vinde indpas i mange af landets daginstitutioner. Derfor takkede den nyuddannede pædagog Alexander Mørup Rasmussen ja til et kursus om børns mediekultur.
År: 2013 Nr.: 14
Som nyuddannet pædagog kan jobsøgningen godt trække tænder ud. BUPL’s A-kasse giver med et uddannelses- og praktikforløb mulighed for at opgradere CV’et og at få mere viden og erfaring, mens man venter på drømmejobbet.
År: 2013 Nr.: 14
År: 2013 Nr.: 13
Børn&Unge har talt med fire københavnske børn om ældre mennesker. Vi spurgte blandt andet, hvordan gamle mennesker ser ud, hvad de laver, og om børnene kan lide at være sammen med dem.
År: 2013 Nr.: 13
Hvis I også vil arbejde med generationsmøder, får I her 7 gode råd fra de mange kilder, som har medvirket i Børn&Unges tema.
År: 2013 Nr.: 13
Forældre, der holder ferie uden deres børn, går stik imod tidens ideal om den gode ferie med børnene i centrum. Men billedet er måske ved at vende. Forældre vil også have opfyldt deres egne behov i ferien.
År: 2013 Nr.: 10
Du har masser af muligheder for at få motion på jobbet som pædagog. Hvis du bevæger dig mere i hverdagen, bliver du sundere og en bedre rolle­model for børnene.
År: 2013 Nr.: 10
Hvis du skal have feriedagpenge fra a-kassen, er der nogle ting, du skal gøre. Læs mere her hvad og hvordan:
År: 2013 Nr.: 10
Manu Sareen (R) er den første pædagog, der er blevet minister. Han bruger sine erfaringer fra børneområdet aktivt og er aktuel med en plan for at tiltrække og fastholde mandlige pædagoger i daginstitutioner.
År: 2013 Nr.: 09
Inden for det seneste år har Mette Kusk oplevet 11 tilfælde af vold eller trusler, fordi hun nu arbejder med et meget udadreagerende barn. Men hun føler sig fagligt stærkere til at klare opgaven.
År: 2013 Nr.: 08
Børnene lærer om mål, vægt, farver og former ved at bruge kroppen og hænderne på legepladsen i Børnehaven Orkestervej i Randers. Pædagogerne deltager i et stort EU-projekt.
År: 2013 Nr.: 06
År: 2013 Nr.: 06
Det stjæler tid, hvis du skal lede efter bogstaverne på tastaturet, når du skal skrive et referat eller et brev til forældrene. Hvis du lærer blindskrift, bliver du ikke alene hurtigere færdig ved computeren. Du får også en bedre skriveoplevelse.
År: 2013 Nr.: 05
Karsten Jensens lys for enden af arbejdsløshedens tunnel blev et job i det nordligste Norge. Han ser kun sin kone hver 6.-7. uge, men føler sig aldrig ensom. Lønnen er i top, og når han vender hjem, vil husgælden være betalt. Børn&Unge har besøgt Karsten Jensen i Nordnorge og hørt hans livs eventyr.
År: 2013 Nr.: 03
Flere og flere børn kan lege med tablet og computer i deres daginstitution. Men ikke alle mærker det digitale boom. Den forskel skal udlignes, mener BUPL, der efterlyser nationale eller kommunale handlingsplaner.
År: 2013 Nr.: 02
I Børnehaven Mejsen er børnene vant til elektroniske medier. De bruger tablets, leger tagfat med digitalkameraer og kommunikerer med en anden institution via Facebook. Den elektroniske verden fletter sig ind i den virkelige verden og udvikler aktiviteterne i institutionen.
År: 2013 Nr.: 02
Børnehavebørn, der bruger for lang tid foran en skærm, risikerer at blive dårligere til at koncentrere sig. Det kan gå ud over evnen til at lære at læse, advarer psykolog.
År: 2013 Nr.: 02
Børn skal bruge iPads i børnehaven, fordi det er en del af deres dannelse at lære at beherske dem, mener flere eksperter.
År: 2013 Nr.: 02
Lederen af en daginstitution i Skive har sammen med et forlag udviklet programmer, der kan sikre, at børnene kommer rundt om temaerne i læreplanerne.
År: 2013 Nr.: 02
I de kommende år vil brugen af tablets i daginstitutioner sandsynligvis finde et mere modent leje, mener ekspert.
År: 2013 Nr.: 02
Hvad er en tablet? En tablet er en mellemting mellem en bærbar computer og en smartphone. Den består af en touchskærm og kan blandt andet filme, tage billeder og gå trådløst på nettet. En tablet er ofte nem at betjene – også for små børn. Den mest kendte tablet er en iPad.
År: 2013 Nr.: 02
• Læs, hvad fagbøger er særligt gode til •Sådan arbejder man med fagbøger • 2 typer af fagbøger • 18 gode fagbøger
År: 2012 Nr.: 16
Camilla Nielsen blev pædagog for to år siden, men 1200 ansøgninger har ikke resulteret i et job. Til marts risikerer den 35-årige alenemor til tre at miste sine dagpenge.
År: 2012 Nr.: 15
År: 2012 Nr.: 14
Dueholmskolen på Mors har sin egen tv-kanal, og børnene er både journalister og kamerafolk. En pædagogisk aktivitet, der giver forældrene enestående muligheder for at leve med i SFO’erens hverdag
År: 2012 Nr.: 14
Både i storbyer og provinsen vælger flere studerende end tidligere praktik i udlandet. Men storbystuderende rejser mest ud. Til gengæld tager næsten ingen et studieophold i udlandet.
År: 2012 Nr.: 13
Mens tv og internet er bandlyst i mange børnehaver, har radioen fået en markant rolle. Rigtig mange pædagoger og børn lytter til DR’s Ramasjang Radio.
År: 2012 Nr.: 13
• I mange institutioner kniber det med penge til for eksempel bøger. • Læsningen risikerer at blive nedprioriteret, fordi bøgerne er gamle og måske slidte. • Læs her, hvordan I kan forny jeres bogsamling – helt gratis! Guiden er delt i to: Gratis papirbøger Gratis bøger online, der skal downloades til computer eller iPad.
År: 2012 Nr.: 12
188 forskellige teaterforestillinger blev i april præsenteret på ’Festival 2012 – teater for børn og unge’. I den kommende sæson er der rig mulighed for at give både små og store børn en god, gammeldags kulturoplevelse. Børn&Unge har udvalgt og anbefaler her nogle af forestillingerne.
År: 2012 Nr.: 11
Efterhånden som flere og flere daginstitutioner får iPads inden for dørene, stiger behovet for information om apps med kvalitet og indhold. Denne guide hjælper dig, der arbejder i vuggestue eller børnehave, til at vælge de rigtige apps til dit pædagogiske arbejde.
År: 2012 Nr.: 11
Debatten om vuggestuer har været overophedet, og præmisserne har været forkerte. Det mener børneminister Christine Antorini (S), som ønsker en ordentlig snak med pædagogerne om, hvordan man kan sikre høj kvalitet for de mindste.
År: 2012 Nr.: 10
Foråret kalder, og der er mange gode grunde til at tage ud i naturen og lege. Ny håndbog giver idéer til udeliv for de 0-6-årige.
År: 2012 Nr.: 10
"Jeg lytter og skaber selvtillid" Der er langt fra velfungerende børn i parcelhusene til stærkt udsatte familier, har Jane Rasmussen erfaret.
År: 2012 Nr.: 08
BUPL er klar med ønskelisten til trepartsforhandlingerne. Budskabet er, at ret til uddannelse og lavere sygefravær kan sikre pædagogerne et længere arbejdsliv. Så behøver man ikke at pille ved frokostpauser, fridage eller de 37 timer.
År: 2012 Nr.: 07
Hverdagen bliver rykket op med rode, når børn og ansatte med kort varsel smides ud af institutionen. I Kernehuset i Nr. Bjert fik rotter embedslægen til at beordre lukning, og så handlede pædagogerne hurtigt.
År: 2012 Nr.: 06
Overalt i landet oplever institutioner, at de skal lukke med ultrakort varsel. Uanset hvad, der har lukket institutionen, er det fælles budskab, at grundig information til alle involverede er en forudsætning for at komme helskindet gennem krisen.
År: 2012 Nr.: 06
Innovativ legeteknologi skaber nye muligheder for læring, viser nyt projekt
År: 2011 Nr.: 21
Det er kun en idé. Alligevel har planen om et chip-armbånd til børn ført til voldsom kritik. Pædagogerne bag idéen føler sig misforstået. En overvågningsekspert mener, at vi afskærer os selv fra udviklingen, hvis vi automatisk afviser ny teknologi.
År: 2011 Nr.: 21
Det kan virke svært at påvirke politikerne, men med godt lobbyarbejde kan det lade sig gøre. En ekspert giver gode råd til, hvordan du bearbejder beslutningstagerne.
År: 2011 Nr.: 21
En daginstitution i Veksø har investeret i to iPads til deres vuggestue- og børnehavebørn. Daginstitutionens leder mener, at iPads er et godt læringsredskab og en sjov måde at introducere børnene for it på.
År: 2011 Nr.: 20
At børn får lov til at lege med digitale redskaber i institutionerne, skyldes stort set kun pædagogiske ildsjæle. Kommunerne har ingen strategi eller plan for digital pædagogik.
År: 2011 Nr.: 20
Kast jer ud i den nye teknologi. Det er et bare et hjælpemiddel, lyder rådet til landets pædagoger fra underviser Frank Støvelbæk.
År: 2011 Nr.: 20
Pædagoger spiller en stor rolle, når børn skal udvikle deres ordforråd. Nærvær, snak og engagement er nøgleordene, siger pædagogisk konsulent Lis Pøhler.
År: 2011 Nr.: 20
Den årlige bogmesse i Frankfurt er verdens største af sin slags. Den huser 7400 udstillere fra 106 forskellige lande, og den besøges af knap 300.000 besøgende og flere end 10.000 journalister. Messen er én stor markedsplads for køb og salg af rettigheder, bøger og multimedier fra forlag til forlag, agent til agent. Kun én enkelt dag bliver dørene åbnet for bogelskende læsere uden for branchen. Messen spænder vidt og favner alle litterære genrer både til voksne og børn. Den er et pejlested for nye litterære tendenser og trends. Børn&Unge var med på bogmessen og kan her præsentere de fem væsentligste tendenser, når det handler om børn og unges læsning.
År: 2011 Nr.: 20
Dag- og fritidsinstitutionerne bliver flyttet over i Undervisningsministeriet, som får nyt navn. Det var på tide, mener forskere, der forventer sig mere sammenhæng mellem skole og de tidlige år.
År: 2011 Nr.: 18
Opsøgende pædagoger ser unge gøre livet svært for sig selv og lægger øre til hemmeligheder, som de er nødt til at sige videre for at beskytte de unge, fortæller pædagog og leder Dorthe Hvirvelkær.
År: 2011 Nr.: 18
Læring har i de senere år udkonkurreret kreativitet og fantasi i den pædagogiske praksis. Men det er en oplagt opgave for pædagoger at sætte sig på den dagsorden, der handler om børns kreativitet, mener Daniela Cecchin, udviklingskonsulent i BUPL.
År: 2011 Nr.: 15
Asiens fremstormende økonomier tvinger Danmark til at satse på viden og kreativitet, hvis vi skal overleve som velfærdssamfund. Derfor retter mange for tiden blikket mod de alleryngste børn. Det er deres kreative evner, som skal redde Danmark i fremtiden.
År: 2011 Nr.: 14
I starten er det kun for sjov. Men nogle børn og unge bruger så mange timer ved computeren, at de får psykiske symptomer på afhængighed. Den amerikanske psykolog David Walsh har i mange år beskæftiget sig med mediernes indflydelse på unges hjerner. Her fortæller han, hvorfor vi bør være bekymrede, når unge bruger for meget tid foran skærmen.
År: 2011 Nr.: 13
I fremtiden skal kommunikation mellem dagtilbud og forældre være digital, mener Kommunernes Landsforening. BUPL frygter, at daginstitutionernes pressede økonomi skal betale for de nye digitale løsninger. Forældrenes Landsforening vil ikke have de personlige samtaler erstattet af elektroniske beskeder.
År: 2011 Nr.: 13
Skolegruppen i børnehaven kan sagtens tænke skarpe tanker om tanker og blive opmærksom på, hvordan man flytter opmærksomhed. Det ved pædagog Anna-Grethe Pugholm, Børnehaven Gerlachsgade i Aarhus, som er med i et stort projekt om mentalisering.
År: 2011 Nr.: 12
Der kommer stadigt stigende fokus på læring og skoleforberedende arbejde i dagtilbud. Senest med et nyt lovforslag om fælles nationale læremål. Hvad er det for en tendens, vi er vidne til, og hvad betyder den for den pædagogiske faglighed?
År: 2011 Nr.: 12
Der kommer stadigt stigende fokus på læring og skoleforberedende arbejde i dagtilbud. Senest med et nyt lovforslag om fælles nationale læremål. Hvad er det for en tendens, vi er vidne til, og hvad betyder den for den pædagogiske faglighed?
År: 2011 Nr.: 111
Det er blevet svært for pædagoger at finde et nyt job. Sidste år var der omtrent halvt så mange stillinger at søge som i 2009. Kommunerne sparer, og det rammer især de nyuddannede pædagoger.
År: 2011 Nr.: 11
Helt almindelige forældre giver op overfor deres teenagebørn. Familiecentre og anonyme rådgivninger får flere henvendelser fra desperate forældre. Kommuner opretter stærkt efterspurgte kurser for forældre til teenagere.
År: 2011 Nr.: 10
Pædagogerne skal tænke anderledes for at overvinde de barrierer for fysisk aktivitet, som præger mange daginstitutioner. Det mener Mads Brodersen, der underviser pædagoger i at sætte fut i ungerne.
År: 2011 Nr.: 04
Flere par finder sammen på tværs af etnisk oprindelse, og det giver flere blandede børn. Psykologer undersøger nu, hvad det kulturelle og biologiske mix betyder for børnene.
År: 2011 Nr.: 02
Omkring 250 ledige pædagoger ville miste deres dagpenge, hvis regeringens dagpengereform var gældende i dag. I lyset af kommunernes spare­runder og fyringer af pædagoger, frygter BUPL's a-kasse, at det tal stiger betydeligt frem mod sommeren 2012.
År: 2011 Nr.: 02
Pædagogerne får nu alligevel lov til at købe skattefrie mobiltelefoner, fitnesskort, computere og massage fra kommunernes frynsekataloger. BUPL vender 180 grader i spørgsmålet om fryns.
År: 2010 Nr.: 29
I 25 år har Ayhan Demir arbejdet i en klub i Københavns mest belastede bydel. Han giver de udsatte unger støtte, laver netværk på tværs af bydelen - og får mening i sit arbejdsliv.
År: 2010 Nr.: 28
Inddragelse af børnene, selvforvaltning, leg, en højt udviklet fritidspædagogik og børnepasning, der varetages af kvalificerede og højtuddannede pædagoger. Det er kendetegn ved den danske pædagogiske model. Flere lande lader sig inspirere.
År: 2010 Nr.: 28
Pædagogerne får ikke lov at vælge en skattefri iPhone eller et klippekort til massage fra kommunernes frynsekataloger. Et flertal på BUPLs hovedbestyrelsesmøde stemte fryns til pædagoger ned.
År: 2010 Nr.: 26
På Den Flyvende Kuffert i Ishøj er der klare regler for, hvordan man taler. De unge og pædagogerne taler høfligt og dansk til hinanden. Man bander ikke og siger aldrig noget skidt om mødre.
År: 2010 Nr.: 26
Nyt debatforum på nettet giver medlemmer af BUPL direkte indflydelse på de udtalelser, som kongressen skal vedtage til december.
År: 2010 Nr.: 26
De 1800 pædagoger, der hidtil har fået en del af deres løn udbetalt som mobiltelefon eller massage, har ikke den mulighed fremover. Det har BUPL bestemt, og det skaber debat.
År: 2010 Nr.: 25
Mens medhjælperen kan få en billig Iphone, kan pædagogen pudse glorien og være stolt af at betale skat af hele sin løn. Men nogle pædagoger vil ikke være hellige, og BUPL genovervejer nu sit nej til skattebetalt fryns.
År: 2010 Nr.: 25
Forældre vil ikke have, at der spares på antallet af pædagoger. Hvis det sker, er de parate til at straffe politikerne ved næste valg, viser ny undersøgelse.
År: 2010 Nr.: 23
Ifølge etikekspert Jørgen Husted opstår etiske dilemmaer, fordi forskellige værdier kolliderer, når pædagoger og forældre skal samarbejde om børns opdragelse og dannelse.
År: 2010 Nr.: 23
Hver dag afleverer forældre deres børn i daginstitution, i vished om at de om eftermiddagen igen kan hente barnet. Og hver dag har pædagoger ansvar for, at forældrenes små poder trives og ikke kommer til skade. Den 8. oktober 2008 blev en treårig dreng under leg i sin børnehave hængt i en persiennesnor. Dette er historien om en ulykke. Det er også historien om, at pædagogers viden om førstehjælp redder liv.
År: 2010 Nr.: 22
Børnepsykiater Per Hove Thomsen blev slettet fra Lægemiddelstyrelsens liste over læger, der samarbejder med medicinalindustrien. Men det var en fejl.
År: 2010 Nr.: 21
Når de unge ikke kommer i klubben om sommeren, må klubben flytte ud til dem. Tag med Rubinen og en pose friskbagte boller til fodbold hos en flok sultne unger i Københavns Sydhavn. Hør om de store pædagogiske fordele, der er ved at opsøge børnene.
År: 2010 Nr.: 20
Det er hårde tider for Camilla Heller og hendes to sønner. Med et rådighedsbeløb på 2600 kroner om måneden har hun hidtil ikke haft råd til ferie. Camilla blev gift, da hun var blot 20 år, og fik sit første barn, da hun var 21. Med økonomisk hjælp fra Børnesagens Fællesråd er hun nu i gang med at uddanne sig til pædagog. Og i år bliver der råd til ferie.
År: 2010 Nr.: 16
Forældre og børn kan overbevise den brede befolkning om, at pædagogerne er bedre end deres rygte. Det mener Henrik Strøier, der er en af Danmarks førende eksperter i omdømme.
År: 2010 Nr.: 15
Udelukkelse og mobning er populære temaer hos børne- og ungdomsteatrene, der godt tør give publikum mentale og etiske udfordringer.
År: 2010 Nr.: 14
I Rudersdal Kommune kan forældrene via mobiltelefonen tjekke, om deres børn skal på tur med børnehaven i morgen, eller andre vigtige informationer. Mobilruden, som den nye borgerservice i kommunen kaldes, har netop vundet Digitaliseringsprisen 2010.
År: 2010 Nr.: 12
Mobningen er fulgt med over på Facebook. I Bodenhoff Fritidscenter fik pædagogerne sig en overraskelse, da 10-15 medlemmer af fritidsklubben lavede en hadegruppe, der hængte nogle andre medlemmer ud.
År: 2010 Nr.: 12
Læserundersøgelse af Børn&Unge Forskning sommer 2010. I alt 602 personer deltog via internettet i undersøgelsen, der bestod af mellem 12 og 14 spørgsmål.
År: 2010 Nr.: 108
Læserundersøgelse af Børn&Unge Forskning blev gennemført mellem den 3. og 14. juni 2010. I alt 602 personer deltog via internettet i undersøgelsen, der bestod af mellem 12 og 14 spørgsmål.
År: 2010 Nr.: 108
Energidrikke påvirker børns adfærd, siger ekspert i tokiskologi. Derfor bør børn ikke få mere koffein end det anbefalede maksimum. De øvrige tilsætningstoffer er ikke direkte skadelige.
År: 2010 Nr.: 08
I daginstitutionen Galaksen i Gentofte Kommune er opslagstavlerne fjernet. I stedet foregår den skriftlige kommunikation med forældrene på institutionens intranet og via mobiltelefoner. Andre institutioner er også på vej med at forene pædagogik med internet og mobiltelefon. Det giver nye perspektiver for at dokumentere det pædagogiske arbejde.
År: 2010 Nr.: 05
De unge slår bare tiden ihjel og sender kedelige beskeder til hinanden på de sociale netværk som Facebook. Men der er meget mere på spil: Her iscenesætter de sig selv og konstruerer deres personlighed, her plejer de deres venskaber og finder nye måder at styrke båndene på. Men klubfolkene er ikke meget for at bruge de sociale netværk pædagogisk.
År: 2010 Nr.: 05
Ingen andre offentlige medarbejdere vægter deres kolleger så højt, som pædagogerne gør, viser ny undersøgelse
År: 2010 Nr.: 03
Den nye formand for Børne rådet, Lisbeth Zornig ­Andersen, er selv børnehjemsbarn og har mange meninger om, hvordan børn skal behandles for at få et bedre liv. Pædagogerne skal blive bedre til at se og støtte de udsatte børn. Men samfundet skal også give dem rammerne til det.
År: 2010 Nr.: 02
Slunkne kommunekasser og skrappe krav til legeredskaber er en dårlig kombination, hvilket mange steder giver store åbne sår på legepladserne som her på Balleskolens SFO i Silkeborg. Når det gamle kasseres på grund af slid og råd, har institutionerne ofte ikke penge til at købe nyt. Hvis de vil erstatte mudder med gynger, skal de være kreative. Leasing og reklamefinansierede legepladser kan være løsningen.
År: 2010 Nr.: 01
Børn&Unges nye tiltag, 'Slip fortællingen løs', giver BUPL's medlemmer mulighed for at dele erfaringer og historier fra arbejdslivet med hinanden.
År: 2009 Nr.: 35
Film og medier fylder meget i børns hverdag. Men det er langtfra alle børn, som har kompetencer til at bearbejde deres oplevelser fra mediernes verden. Efteruddannelseskurset Filmpilot klæder pædagoger på til at arbejde mediepædagogisk med de yngste børn i institutionerne.
År: 2009 Nr.: 35
Pædagoger, der tager en arbejdsgiverbetalt telefon ­eller computer med hjem, bliver næste år beskattet med 3000 kroner ekstra i multimedieskat. Det gælder, uanset om computeren er en nødvendig del af pædagogens arbejde.
År: 2009 Nr.: 34
Ganske almindelige, gennemsnitlige danske børn sover mindst en time for lidt - hver nat. Det koster venskaber, sygedage, læring og livskvalitet i børnehøjde. Og så går det i øvrigt ud over de voksnes arbejdsmiljø. Nu vil søvneksperter have en god søvnhygiejne tilbage på opdragelsens dagsorden.
År: 2009 Nr.: 34
Selvom de fleste forældre har kort til daginstitution, vælger to ud af tre at transportere deres børn i bil, viser en ny undersøgelse. Men ganske overraskende er mange parate til at ændre vaner.
År: 2009 Nr.: 33
Forældre bedømmer i stigende grad daginstitutioner på nettet. Nogle forældre bruger internetsiderne til at få afløb for frustrationer.
År: 2009 Nr.: 26
Når danske soldater gør tjeneste i brændpunkter, tager flere af dem afsked med familien hjemme i Danmark. Familien må leve flere måneder med afsavn og risikoen for permanent at miste et familiemedlem i krigens tjeneste. For børn kan det være svært at kapere de stærke følelser, der opstår, når en forælder sendes til krigszone.
År: 2009 Nr.: 20
I Københavns Kommune skal vuggestue- og børnehavepædagogerne være med til at løfte ansvaret for, at fremtidens danske børn bliver bedre læsere. Men læsepolitikken bliver mødt med skepsis og frygt for tests og undervisning i børnehaverne.
År: 2009 Nr.: 20
Pædagogik og heste er en cocktail med mange gevinster. Ny uddannelse sætter fokus på hesteinteresserede pædagoger og inddrager hesten som pædagogisk redskab.
År: 2009 Nr.: 18
Børn elsker computerspil. Det er et fantastisk redskab til leg, fortæller en forsker. Alligevel forsøger pædagogerne hele tiden at begrænse børns leg ved computeren. Spillene fascinerer og drager, fordi de appellerer til og spiller på basale kognitive færdigheder i os, fortæller en forsker. Fremtiden byder på spil med kunstig intelligens, som skræddersyr spillene til den enkelte spillers færdigheder.
År: 2009 Nr.: 15
Næsten halvdelen af landets offentlige ledere går på pension inden for de næste 10 år. For at lokke nye ledere til, lancerer Væksthus for Ledelse nu det interaktive videoværktøj 'Ledere der spirer'.
År: 2009 Nr.: 13
Pædagogerne vil også gerne have frynsegoder, viser en ny BUPL-undersøgelse. I en nordjysk børnehave har medarbejderne fået penge til golf, motion og diætist. Det er fagforeningen ikke glad for.
År: 2009 Nr.: 11
Kommunerne er i gang med at ændre strukturen på daginstitutionsområdet. Reformbølgen foregår meget forskelligt. Fælles for kommunerne er, at de ønsker at højne kvaliteten. Men det er usikkert, om indsatsen virker.
År: 2009 Nr.: 06
For et år siden brugte Bente Lerche-Thomsen kun sin computer, når arbejdet krævede det. I dag er hun med 900 indlæg blevet den mest aktive bruger af BUPL's debatside på nettet. Børn&Unge tog til Falster og mødte en stædig debattør, hvis hjerte banker for børnene.
År: 2009 Nr.: 04
Kun 69 kommuner tilbyder de lovpligtige sprogvurderinger til alle treårige. Loven trådte i kraft for halvandet år siden, men kommunerne undskylder sig med mangel på tid. Velfærdsministeren er utilfreds.
År: 2009 Nr.: 03
Livet i et stort, levende og mobilt netværk, stærkt styret af mobiltelefonen, har gjort de unges identitetsdannelse til en proces og et projekt. Det sande jeg findes ikke længere. Frem­tiden? Den tegner lyst. Hvert forår og efterår samles enorme stæreflokke i Tøndermarsken for at æde stankelbens- og gåsebillelarver, inden de skal på træk. Rovfuglene ser også frem til stærens træk. Sandsynligvis som et forsvar mod rovfuglenes angreb samler stærene sig ved solnedgang i flokke på helt op til en million fugle. Sværmene er så store, at de nogle gange nærmest kan skygge for solen. Derfor kaldes fænomenet også for ’sort sol’, og fugleinteresserede i tusindvis valfarter til Sønderjyllands vestkyst for at se de fantastiske mønstre, den tilsyneladende koordinerede koreografi, som fuglenes overlevelsesinstinkt kaster dem ud i. Men der er ingen koreografi, ingen førerstær, der fortæller de andre stære, hvordan de skal flyve. Stærene finder sammen og flyver tæt sammen ved at holde øje med de nærmeste artsfæller og gøre som dem. De koordinerede bevægelser er en dynamisk skiftende akkumulering af individuelle beslutninger – og det går så lynhurtigt, når en flok skifter retning, at man skulle tro, at det var en kollektiv beslutning.
År: 2009 Nr.: 01
Det truer fleksibiliteten og mobiliteten på hele arbejdsmarkedet.
År: 2008 Nr.: 43
Høje Taatrup Kommunes pædagogiske team, 'Gadeplan', sigter efter at hjælpe utilpassede unge i gang med uddannelse og arbejde. De fleste af de unge drømmer da også om et helt normalt liv. Selv dem, hvis straffeattest allerede er plettet.
År: 2008 Nr.: 35
Når man ikke bryder sig om at blive rørt ved, kan det være rigtig svært at få en kæreste. Det er den virkelighed, pædagog Tina Brund arbejder med hos unge med Autisme Spektrum Forstyrrelser. Hun er netop færdig med en to-årig uddannelse som seksualvejleder.
År: 2008 Nr.: 29
Indenfor 48 timer blev pædagog og bladtegnerkone Gitte Vestergaard fyret af områdechefen, genansat af Rådkvinde Louise Gade (V) og bakket op af borgmesteren. Her fortæller hun for første gang sin historie for at inspirere andre til at sige fra, når de bliver trådt hårdt over tæerne.
År: 2008 Nr.: 29
Ifølge en ny undersøgelse har 12 procent af de fem til seks-årige nordmænd mobiltelefon. Telefonerne kan også være på vej ind i danske institutioner.
År: 2008 Nr.: 28
Børnemiljøvurderingen kan blive et redskab til refleksion over praksis og være med til at udvikle pædagogikken. Det mener Søren Smidt, der sammen med Erik Sigsgaard har lavet et inspirationsmateriale, som kobler børnemiljøet sammen med sprogvurderinger og læreplaner.
År: 2008 Nr.: 26
Pædagoger har altid spillet en vigtig rolle i organiseringen af Roskilde Festival. Også i år, hvor festivalen ellers havde svært ved at samle frivillige, mødte pædagogerne trofast op.
År: 2008 Nr.: 25
Resumé: Efter to blodpropper er pædagog Lotte Skov blevet en mere alvorlig og mindre spontan person. Da hun vender tilbage på arbejde efter sygdomsperioden, bliver hun frosset ud af fællesskabet, og det dårlige klima munder ud i, at Lotte bliver fyret. Hun bruger lang tid på at slikke sine sår og forstå, hvorfor det gik, som det gik. Men hun skal også finde et nyt arbejde som 43-årig på et tidspunkt, hvor selvtilliden har fået et knæk.
År: 2008 Nr.: 23
Forældregruppe i Århus står bag storstilet kampagne for at få stoppet modulordningen. BUPL støtter forældrene.
År: 2008 Nr.: 22
Forlig om ny overenskomst føjer ekstra 30 millioner kroner til det forkastede mæglingsforslag. Et flertal i hovedbestyrelsen på 27 mod 4 anbefaler medlemmerne at stemme ja til forliget. Strejken og lockouten er stillet i bero.
År: 2008 Nr.: 22
Resumé: Lotte Skov er leder af en SFO i Vejen. Men på en ferie til Tunesien i oktober 2006 sammen men sine to børn og en veninde får hun det skidt. På vej hjem i flyveren får hun en blodprop i hjertet. Herefter følger et flere måneder langt sygdomsforløb med en blodprop mere. Men nu er hun efterhånden frisk nok til at komme tilbage på arbejdet.
År: 2008 Nr.: 21
Børn&Unge følger dagligt en familie fra Bornholm, en tillidsrepræsentant fra Frederiksberg, en pædagog fra Hjørring og BUPL's formand, mens konflikten løber. På vores hjemmesider kan du se, hvad de har lavet, og hvad de mener om konflikten.
År: 2008 Nr.: 21
Peters 2. strejkeuge ender med et lam der kaldes Magenta
År: 2008 Nr.: 20
Ferien har englevinger
År: 2008 Nr.: 20
Kun få måneder efter et nyt klubtilbud for vilde unge er åbnet i Frederikssund, er antallet af hærværkssager i politiets døgnrapport raslet ned.
År: 2008 Nr.: 19
Telefonerne i BUPL's medlemsafdeling gløder rødt for tiden. Her er de fem spørgsmål, som flest medlemmer ringer for at få svar på. De handler især om det ekstra konfliktkontingent på 300 kroner om måneden, som stort set alle medlemmer siden 1. april betaler i støtte til de strejkende.
År: 2008 Nr.: 17
Børn skal have masser af kærlighed, det er fundamentet. Men børn har også brug for fællesskaber, hvor de har en fornemmelse af, at de bidrager med noget. Meningsmaskinen Per Schultz Jørgensen er netop blevet 75 år, men det afholder ham ikke fra fortsat at have skarpe meninger om børn og de vilkår, de bydes.
År: 2008 Nr.: 12
En stor gruppe piger havde det med at rode sig ud i uoverskuelige konflikter i SFO'en. Men strukturerede aktiviteter tre gange om ugen har bremset konflikterne. Nu leger pigerne på tværs af klasserne, tager flere selvstændige initiativer og er mere glade og tilfredse.
År: 2008 Nr.: 11
Bahar Almassi manglede et forbillede, da hun kom ud på et sidespor og begyndte at tæve uskyldige piger. I dag er hun selv blevet rollemodel.
År: 2008 Nr.: 10
LEGETØJSMESSE: Legetøjsgiganter som Mattel og Lego viser nyhederne frem i enorme udstillinger. Et andet sted forsøger pædagogen Kristian Dreinø fra firmaet Four Esses også at gøre opmærksom på sine spil i en stand på fire kvadratmeter. Børn&Unges journalist Steffen Hagemann har været på verdens førende legetøjsmesse i Nürnberg.
År: 2008 Nr.: 09
Familieterapeut Jesper Juul reklamerer for computerspillet Pixeline i biffen og på tv. Det skader hans troværdighed, mener kommunikationsekspert. Jesper Juul afviser at have solgt sin sjæl til Pixeline.
År: 2008 Nr.: 05
BUPL's statsautoriserede revisor, Torben Friis Larsen/AP Statsautoriserede Revisorer, guider dig gennem den del af skatteskoven, som tager afsæt i dit job. Læs hvad du kan trække fra, hvor du skal være særligt opmærksom, og hvad du skal huske at indberette.
År: 2008 Nr.: 05
BUPL Hovedstaden vil skabe opmærksomhed om pædagogernes løn. Eller mangel på samme.
År: 2008 Nr.: 04
En konflikt endte med, at pædagog Jørgen Lauritsen blev meldt for vold. Efter 10 måneders venten og en dom for vold i byretten blev han endelig frikendt i landsretten.
År: 2008 Nr.: 02
År: 2007 Nr.: 43
År: 2007 Nr.: 43
År: 2007 Nr.: 43
Folk, der arbejder med børn, undervisning og pædagogik, har et fællesskab, som også må få kærligheden til at blomstre. Nu er der en datingside på nettet, hvor pædagoger og lærere kan finde den eneste ene - eller noget, der ligner.
År: 2007 Nr.: 37
Robotprofessor mener, at nutidens børn skal udvikle legen og kreativiteten i samspil med robotteknologisk legetøj.
År: 2007 Nr.: 37
Før var det drengene, der havde styr på computer og internet. De brugte flest timer foran skærmen. Men nye tal viser, pigerne bruger fire timer mere på nettet om måneden end drengene.
År: 2007 Nr.: 35
Ammoniak- og limdampe er en del af produktionen af rollespilsvåben. Derfor bør man lufte grundigt ud eller rykke udenfor, anbefaler Miljøstyrelsen.
År: 2007 Nr.: 34
BUPL laver et medlemspanel for at få en nem, hurtig og systematisk adgang til medlemmernes holdning. Du kan også være med.
År: 2007 Nr.: 34
Lederne er de pædagoger, som bruger computeren mest i deres daglige arbejde, og med en ny hjemmeside vil bupl.dk være ledernes vejviser til ledelsesværktøjer i cyberspace. På hjemmesiden finder lederen information om alt fra lovgivning til lønforhandling.
År: 2007 Nr.: 33
Endelig efter mange års planlægning og arbejde står Stjernehaven her i 2010 færdig i Gråsten. For bare tre år siden kaldte man den for "Fremtidens bæredygtige børnehave". Men nu er den en realitet. Kom med på en kigger ind i en helt anderledes daginstitution.
År: 2007 Nr.: 33
Drop nettet, hvis du vil have rigtige venner, siger engelsk forsker. Nix, lyder svaret fra dansk kollega. Unge net-træner i venskaber. Det gør dem socialt kloge.
År: 2007 Nr.: 32
Pædagoger i fritids- og ungdomsklubberne på Amager og Christianshavn spiller en aktiv rolle i et nyt kriminalitetsforebyggende projekt, der har sikret 200 sårbare unge et fritidsjob. Nu tjener de deres egne penge i stedet for at rende rundt og lave ballade.
År: 2007 Nr.: 31
Mikkel, Oliver, Joakim og Rolf fra Københavns Østerbro maler graffiti, når de ikke går i 8. klasse. For drengene handler graffiti om at skubbe til kreative grænser. Børn&Unges udsendte var med drengene i Sydhavnen.
År: 2007 Nr.: 29
Meget tilfredse forældre. Men der er ingen grund til at bruge flere ressourcer på computere og forældrearrangementer. Det blev konklusionen, da SFO Hendriksholm undersøgte, hvor tilfredse forældrene var.
År: 2007 Nr.: 28
Grønlænderne er ligesom pubertetsbørn, og danskerne er de nødvendige, men uønskede voksne, der prædiker faglige idealer, mener ekspert i pædagogik. Hun råder grønlænderne til at løsrive sig og tænke deres egne tanker om god pædagogik.
År: 2007 Nr.: 26
I Pædagogisk Bogklub bliver redaktøren kimet ned af ivrige pædagoger, der elsker at læse om alt fra personlig udvikling til omsorgssvigt.
År: 2007 Nr.: 21
BUPL's debatsider på nettet er lige nu hjemsted for hidsige debatter om alt fra burka-klædte pædagoger til stridigheder om en ordentlig løn. Ekspert i internet-etik glæder sig over ytringerne, men advarer.
År: 2007 Nr.: 20
Ny hjemmeside giver forældre mulighed for at give institutionerne karakterer i form af stjerner, så andre kan lade sig inspirere eller afskrække. Værdiløst og farligt, mener eksperter.
År: 2007 Nr.: 19
Fire ud af fem forældre støtter pædagogernes ønske om et statsligt fastsat minimum af antal voksne pr. barn i de danske institutioner. KL advarer mod indgreb.
År: 2007 Nr.: 19
Der er masser af muskler i årets mange, nye teaterforestillinger for børn og unge. Storslået, velspillet dramatik, visuel sprudlen og tænksom underholdning præger det udvalg fra Børneteaterfestival 2007, som Børn&Unge anbefaler.
År: 2007 Nr.: 17
Der falder lettere penge af til forskning i og pædagogisk arbejde rettet mod mennesker med autisme end andre grupper inden for specialområdet. Det vurderer flere forskere, der efterlyser mere status og flere penge til hele det specialpædagogiske felt.
År: 2007 Nr.: 17
Unge i dag vælger uddannelse og tøjstil, som de lyster. De kan rejse verden rundt både i fysisk forstand og på internettet. Men midt i dette mulighedernes mekka står de alene med ansvaret for at vælge rigtigt. Valgfriheden er både en gave og en byrde, mener ungdomspædagogikkens guru Thomas Ziehe. Han mener, at unge i dag savner faste strukturer at forholde sig til.
År: 2007 Nr.: 16
To designere satte sig for at producere bogstaver i materialer med samme lyd som bogstavet. Så nu er der lynlås i L, hul i H og dun i D, så de mindste børn kan lære bogstavets lyd - også selvom de ikke kender alfabetet.
År: 2007 Nr.: 15
Privat ansatte vælter sig i skattefrie frynsegoder. Dem snydes pædagoger for. Men ikke nok med det. Deres lønstigninger lider også under frynsefesten.
År: 2007 Nr.: 12
Ny ungdomspolitik fra Dansk Folkeparti skal køle unges sexliv ned og sætte afholdenhed øverst på dagsordenen. Ekspert mener, at forslaget er inspireret af kristne amerikanske højeekstremister og Bush-regeringens enslydende politik.
År: 2007 Nr.: 12
En pige, der overvejer at melde en mand for voldtægt - bare for at score penge på en erstatning. Piger, der konkurrerer om at have "gjort" mest. Det er ikke altid de lette emner, sexualisterne Kaare, Lisa og Henrik skal forholde sig til, når de holder foredrag i skoleklasser og ungdomsklubber.
År: 2007 Nr.: 10
På trods af at en fjerdedel af danske unge aldrig beskytter sig, når de har sex med en ny partner og ikke ser nogen risiko ved det, er der ifølge en ekspert tale om en både romantisk og ansvarsfuld ungdom. I Ung2006-rapport tager danske unge stilling til alt fra bøsser over prævention til betalingssex.
År: 2007 Nr.: 10
I BUPL ønsker vi, at vores aktiviteter - også dem på nettet - understøtter professionen og medlemmernes daglige arbejde.
År: 2007 Nr.: 07
Det tog et år at overbevise Line om, at det er bedre at fyre den af på guitar end at ryge, stjæle og ture rundt med en bande
År: 2007 Nr.: 05
Hver tredje dansker bruger tid på frivilligt arbejde. En af dem er 26-årige Camilla Vad. Til daglig er hun pædagog i en børnehave på Nørrebro, men hver anden mandag er hun frivillig i en pigeklub for teenagepiger med anden etnisk baggrund end dansk
År: 2007 Nr.: 05
Børn uden talesprog og med svære bevægelseshandicaps. Nok pædagoger til at mandsopdække hvert enkelt barn. Gange og stuer med særpræget legetøj. Forskellene på specialinstitutionen Troldemosen og et almindeligt børnehus er mange. Alligevel emmer stedet langt mere af børnehave end af behandling
År: 2007 Nr.: 02
Leder jeres klub efter en ny guitar? Mangler I viden om den luseepidemi, der hærger vuggestuen? Eller savner I opskriften på den perfekte personaleweekend? En ny internetportal samler relevant viden for pædagoger
År: 2006 Nr.: 40
Selvom det jo desværre ikke lykkedes at få fjernet alle nedskæringerne, har budgetkampen vist et sammenhold og skabt en stolthed over vores fag
År: 2006 Nr.: 37
Derefter reduceres velfærdsdebatten til en lomborgsk Copenhagen Consensus, hvor det alene handler om at prioritere mellem besparelser.
År: 2006 Nr.: 36
På Bornholm er alle treårige blevet sprogscreenet siden 1985 med gode resultater. Nu skal succesen bredes ud til hele landet, mener regeringen. Men en sprogscreening skal foregå i hjemmet, så forældrene får et ejerforhold til eventuelle vanskeligheder, mener talepædagog Kirsten Andersen fra Bornholm
År: 2006 Nr.: 36
Den grove mobning får nyt liv gennem mobiltelefoner og tv-realityshows som Robinson Ekspeditionen, siger forfatterne til to nye bøger om blandt andet medier og mobning
År: 2006 Nr.: 36
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd giver BUPL medhold i talkrig om normeringer. Alligevel fastholder familie- og forbrugerminister Lars Barfoed (K), at ministeriets tal er korrekte, og at "BUPL's kampagne er underlødig"
År: 2006 Nr.: 36
Forsvindende få indianske kvinder finder vej til universiteterne i Guatemala. En af dem, der gjorde, er Josefa Xiloj Tol. I dag er hun socialrådgiver og koordinator og bestyrelsesmedlem i organisationen ASDECO. Til gengæld kostede karrieren hendes ægteskab
År: 2006 Nr.: 34
De unge - og især drenge - er storforbrugere af porno. Og langt de fleste kan godt finde ud af at skelne pornografiens iscenesatte seksualitet fra virkeligheden. Men alligevel efterlyser de unge nogle voksne at snakke med om sex og porno
År: 2006 Nr.: 33
I Danmarkshistorien er de store ændringer altid blevet fulgt af kollektive aktioner på den ene eller den anden måde, forklarer forskningslektor fra Aalborg Universitet
År: 2006 Nr.: 28
Odense Kommune vil tilbyde ældre at arbejde som frivillige i byens institutioner. Formålet er blandt andet at skabe dialog på tværs af generationerne
År: 2006 Nr.: 27
Arbejdsløse vil i fremtiden miste retten til dagpenge, hvis de ikke mindst en gang om ugen tjekker deres elektroniske CV på Jobnet for tilbud og bekræfter, at de stadig er jobsøgende
År: 2006 Nr.: 26
En undersøgelse blandt brugerne på sex-hjemmesiden scor.dk viser, at knap hver tredje kvindelige bruger blandt svarpersonerne er pædagog
År: 2006 Nr.: 24
E-mailen er suveræn til at skabe faglige netværk og den kan forbedre kommunikationen med forældre. Men bliver den brugt forkert, kan e-mailen være med til at skabe konflikter
År: 2006 Nr.: 24
Børn og unge forbruger som aldrig før, og de følger i hælene på resten af samfundet. Forbrug fylder rigtig meget i den moderne barndom, og det er kommet for at blive. Men det er de voksne i børnenes liv, der afgør, om forbruget skal stjæle barndommen
År: 2006 Nr.: 24
Ifølge Red Barnets psykolog, Kuno Sørensen, er hjælpen til potentielle krænkere slet ikke god nok herhjemme, mens England er foregangsland
År: 2006 Nr.: 19
Årets nye børneteaterforestillinger er præget af mangfoldighed og poetisk realisme. Men tidens nye kulturformer havde også holdt deres indtog på årets børneteaterfestival, der denne gang fandt sted fra 23.-30. april i Nykøbing Falster. Blandt 150 forskellige forestillinger kan følgende varmt anbefales til næste sæsons teaterbesøg
År: 2006 Nr.: 18
Internettet er som regel et både smart og godt medie, men samtidig er det også et paradis for pædofile. Over 200.000 hjemmesider indeholder børnepornografisk materiale
År: 2006 Nr.: 16
Forslagene til, hvordan man undgår, at pædagoger og andre er slidt ned længe inden de 63, står desværre ikke i kø i regeringens velfærdsudspil. Tværtimod forringes muligheden for efteruddannelse, som ellers er med til at bevare arbejdsgejsten og holde ældre medarbejdere up-to-date med de nyeste udviklinger.
År: 2006 Nr.: 16
Globaliseringen, EU's udvidelse mod Øst og krigen i Irak medfører henholdsvis lave lønstigninger og høje prisstigninger. OK 05 holder derfor ikke, hvad der blev lovet ved overenskomstens indgåelse
År: 2006 Nr.: 11
Flere pædagogstuderende har optaget samtaler med deres lærere, uden at lærerne vidste det. Enkelte af optagelserne er bagefter blevet offentliggjort
År: 2006 Nr.: 11
Ledigheden på Fyn er så høj, at BUPL Fyn og A-kassen nu har oprettet en annonce på deres hjemmeside direkte henvendt til arbejdspladser i hovedstadsområdet
År: 2006 Nr.: 09
Computerspil behøver ikke være en stillesiddende aktivitet foran tv-skærmen, men kan indgå på lige fod med andre fysiske aktiviteter. Nye teknologier til PlayStation er udviklet, så spillene kun kan styres ved hjælp af bevægelse
År: 2006 Nr.: 08
Brugerbetalt pædagoguddannelse og privat pasning er i fare for at blive kommercielle varer, der kan udbydes på tværs af EU's landegrænser. Det mener repræsentanter i fagbevægelsen bliver konsekvensen af EU's omdiskuterede servicedirektiv. EU-parlamentariker afviser
År: 2006 Nr.: 07
Netpædagoguddannelsen kaldes et venstrehåndsarbejde, den udsættes for misbrug og frafaldet er stort. Men seriøse E-pædagoger gør alle fordomme til skamme, og stadig flere seminarier udbyder den efterhånden populære uddannelse
År: 2006 Nr.: 06
År: 2006 Nr.: 04
Nu er ulven altså for længst ankommet til daginstitutionerne, hvor den tager godt for sig af børns, pædagogers og lederes trivsel.
År: 2006 Nr.: 03
Leg vil vinde over lærdom, familien bliver mere rummelig, daginstitutionen bliver mere opdragende, ordet teknologi forsvinder, og pædagogerne får en endnu vigtigere rolle. En fremtidsforsker, en børneforsker og en legeforsker forudsiger barndommen i 2031
År: 2006 Nr.: 02
Marianne Nelhorf-Holm var med til at starte Børneposten i Albertslund. I 25 år har hun været redaktør for et hold af unge, der har lavet en fast avisside og en brevkasse, der har fået over 5000 breve. Mobning, kærester, venner, sex og familie er stadig det, der optager de unge
År: 2005 Nr.: 43
År: 2005 Nr.: 41
For at sætte fokus på det børnepolitiske område op til kommunalvalget har BUPL sendt et interaktivt kunstværk på turné i det ganske land. Århus havde for nyligt besøg af kunstværket Tænketanken
År: 2005 Nr.: 37
Rejseholdet
År: 2005 Nr.: 34
750 pædagoger mødtes i København for at snakke med hinanden og lytte til andres tanker om, hvad der lige nu sker i det pædagogiske fag, og hvordan det skal gå i fremtiden
År: 2005 Nr.: 34
Er der overhovedet nogen af jer, som har tænkt på vores børn? Indstillingen til at flytte og udvide børnehaven Solsikken i Horsens fra 20 til 66 børn har skabt angst og frustration i forældregruppen, som indkaldte embedsmænd og lokalpolitikere til dialog - i børnehøjde
År: 2005 Nr.: 32
BUPL skal være bedre til at bruge tillidsrepræsentanterne til at få sin politik igennem ude i kommunerne og til at skabe bedre arbejdsvilkår, erkender medlem af forretningsudvalget Birgitte Conradsen
År: 2005 Nr.: 31
Skandinaviske velfærdssystemer er gode til at udvikle mennesker, og de skandinaviske lande bliver derfor også de bedste til at forme fremtidens teknologi, mener forfatter Tor Nørretranders
År: 2005 Nr.: 31
I Danmarks medborgerhuse har BUPL en lille gruppe medlemmer af aktive ildsjæle. I Ringsted er Bjørn Mølgaard blevet den leder, som har forvandlet medborgerhuset til en af byens førende kulturarrangører med hundredvis af ringstedere involveret hvert år
År: 2005 Nr.: 28
I dag er det ikke en selvfølge for den yngre generation at melde sig ind i en fagforening. I BUPL nøjes flere og flere nyuddannede pædagoger med a-kassen, og fagbevægelsen står generelt over for nye krav fra de yngre medlemmer. En udfordring man skal tage imod, også i BUPL, mener professor på RUC Steen Scheuer
År: 2005 Nr.: 27
Vi er mere usikre end vores bedsteforældre over for børns skader, selv om vi har adgang til flere oplysninger. Pædagoger kan mindske usikkerheden ved at søge viden om skader og ved at lave aftaler indbyrdes og med forældrene om, hvordan institutionen håndterer skaderne
År: 2005 Nr.: 26
Howard Gardners teori om de mange intelligenser er lige så stille ved at revolutionere det danske skolesystem - og såmænd også mange daginstitutioners arbejde. I sidste uge var guruen i Danmark for at forklare sin populære teori
År: 2005 Nr.: 26
Først og fremmest er de unge mennesker, og sådan bliver de også behandlet. I Multikommunikationsklassen på Ungdomsskolen i Vordingborg er eleverne fire multihandicappede teenagere. Og her får de lov at leve deres teenageliv ud
År: 2005 Nr.: 23
De ansatte pædagoger og lærere på Søren Kanne Skolen i Grenå får så mange bank af de adfærdsvanskelige elever, at de sammen med deres fagforeninger har meldt skolen til Arbejdstilsynet. BUPL Århus Amt og pædagogerne kritiserer kommunen for at lade stå til. En tidligere ansat pædagog kalder det kriminelt
År: 2005 Nr.: 16
Igennem to år har otte kommuner tilbudt konfliktmægling til børn og unge mellem 12 og 15 år i sager om chikane, hærværk, vold og tyveri. Ved at lade de unge selv tage ansvar for konflikten er målet, at mæglingerne skal forebygge kriminalitet
År: 2005 Nr.: 15
Børn med handicap som DAMP eller autisme er i stigende grad på vej ind i klubberne. Her er de ikke i behandling, men de er en pædagogisk udfordring
År: 2005 Nr.: 12
Fire 10-årige drenge i Gedved er godt på vej ned ad skråplanet. De holder til på en lukket tankstation til langt ud på aftenen, og ingen har rigtig føling med, hvad de går og laver. Så ansætter kommunen en pædagog til udelukkende at være sammen med drengene. Det ændrer drengenes liv
År: 2005 Nr.: 11
" Det private må skilles fra professionalisme og fra personlighed, både i vores nærvær i forhold til brugerne og i vores samarbejde med hinanden.
År: 2005 Nr.: 10
Mens forskere diskuterer, hvad fattigdom i Danmark er, lever op mod 90.000 børn i fattigdom. I Tranekær er hvert sjette af kommunens børn fattige - dobbelt så mange som på landsplan. "Her er ingen fattige børn," lyder det fra borgmester Jørgen Nielsen
År: 2005 Nr.: 09
På femte sal i Thomas P. Hejle Fritids- og Ungdomsklub gav en flok breakdancere, graffitimalere, DJ's og rappere hiphopkulturen et dansk design. "I Thomas P. Hejle fik jeg min hiphopopdragelse," siger Bossy Bo fra Østkyst Hustlers. "De husker ikke pædagogerne, men de har deres minder fra huset," fortæller pædagog Madeleine Nielsen
År: 2005 Nr.: 09
Historisk flertal i BUPL's hovedbestyrelse anbefaler medlemmerne at stemme ja til overenskomstforliget ved urafstemningen
År: 2005 Nr.: 08
I nogle medier forbindes indvandrerunge med kriminalitet og problemer, og tosproget er bare et pænt ord for perker. I multietniske ungdomsklubber er det derimod in at tale perkerdansk. "Selv danske unge dyrker deres tosprogede venners arabiske gloser. Derved signalerer de, at de hører til i gruppen," siger sociolingvist Mette Vedsgaard
År: 2005 Nr.: 05
Fælles base for seminarie-biblioteker, CVU-biblioteker og Danmarks Pædagogiske Bibliotek
År: 2005 Nr.: 03
Pædagoger ved for lidt om, hvad man skal se efter hos et barn med en mulig depression. Det er skidt for et deprimeret barn, som har brug for hjælp. En overlæge efterlyser bedre uddannelse til pædagoger
År: 2005 Nr.: 02
År: 2005 Nr.: 02
I Kolding undrer de sig i Fabrikkernes Børnehave. Institutionen havde kun modtaget én ansøgning på to ledige pædagogjob, da ansøgningsfristen udløb. Og det er ikke mange i et område med flere hundrede ledige pædagoger, mener lederen
År: 2005 Nr.: 01
I Hareskov Miniklub har de fået et elektronisk afkrydsningssystem. Det betyder, at telefonen ikke ringer så meget mere, og samtidig har de ansatte i klubben fået et langt bedre overblik over de 280 børns aktiviteter efter klub
År: 2005 Nr.: 01
Børn skal erobre den nye teknologi, og det kan de ved at skille den ad og opfinde den i en ny sammenhæng. I Århus har en udviklingsgruppe sammen med børnene leget sig frem til et nyt pædagogisk rum
År: 2004 Nr.: 44
Alvorlige uoverensstemmelser mellem BUPL og arbejdsgiverne om udformningen af ny lønmodel for pædagoger
År: 2004 Nr.: 44
Efter 10 måneders ledighed og 35 ansøgninger uden en eneste samtale er den 30-årige nyuddannede pædagog Berith Aarup ved at tabe modet. Og spørgsmålet er nu, om hun skal rejse til storbyen. Eller lavet noget helt andet
År: 2004 Nr.: 42
Ledighedsproblematikken bør ikke begrænses af kommunegrænser, uanset hvordan disse grænser flyttes.
År: 2004 Nr.: 42
Vis mig din mobiltelefon, og jeg skal sige, hvem du er. Det synes at være mottoet blandt unge. Især piger bruger sms-beskeder til at bekræfte hinanden socialt. Jo flere navne, teenagere har i adressekartoteket, desto større status har de
År: 2004 Nr.: 42
I Statsfængslet i Vridsløselille bliver der sunget igennem. Fangekoret bestående af nuværende og tidligere indsatte har indspillet en cd, hvor overskuddet går til Børnetelefonen
År: 2004 Nr.: 40
Større indflydelse til medlemmerne står højt på dagsordenen i flere forbund. I Forbundet Træ-Industri-Byg (TIB) går vejen over en appel til den indre spilledjævel
År: 2004 Nr.: 39
Værdibaseret ledelse er misforstået, hvis værdierne betragtes som indiskutable sandheder. "Værdier er ikke Guds ord ristet ind på stentavler til at stå for evigt," siger professor Ole Thyssen. I Ballerup får kritiske daginstitutionsledere påtaler, mens Københavns Kommune kalder sin tilgang til værdier for "licens til kritik"
År: 2004 Nr.: 38
Kommunernes Landsforening (KL) afholder årligt 30-40 konferencer for offentligt ansatte. Konferencerne er langt dyrere end andre organisationers konferencer, og differencen betales blandt andet af trængte institutionsbudgetter
År: 2004 Nr.: 38
BUPL Sønderjyllands generalforsamling var en stille omgang fra medlemmernes side med færre deltagere end normalt og fuld opbakning til bestyrelsen hele aftenen
År: 2004 Nr.: 37
Værdiledelse er topscorer blandt et væld af nyere ledelsesværktøjer i det private erhvervsliv, og nu bebuder også kommunerne på deres hjemmesider en række værdier, de hver især står for. Forskere advarer mod uetisk eller skizofren ledelse. "Problemet er, at retorikken ofte ikke svarer til realiteten," siger Peter Holdt Christensen fra Handelshøjskolen i København
År: 2004 Nr.: 37
Der er rigtig meget, der tyder på, at det bliver de sværeste forhandlinger i mange år.
År: 2004 Nr.: 36
Der er rigtig meget, der tyder på, at det bliver de sværeste forhandlinger i mange år.
År: 2004 Nr.: 36
Jens Bruun blev i 2002 forflyttet fra en fritidsklub til en SFO i Holbæk. Måske var det på grund af samarbejdsproblemer. Selv er han i tvivl. "Jeg ved stadig ikke, hvorfor jeg røg ud," siger Jens Bruun i dag. Folketingets ombudsmand kalder kommunens afgørelse for ugyldig
År: 2004 Nr.: 33
Skattestop, skattelettelser og stramme rammer for kommuners og amters økonomi presser besparelser igennem på centrale velfærdsområder.
År: 2004 Nr.: 30
Annoncehajer forsøger at sælge daginstitutioner plads i forskellige registre på internettet. Det kan vise sig at blive meget dyrt at sige ja til sådan en annonce. Desuden er det en ydelse, institutionerne slet ikke har brug for
År: 2004 Nr.: 27
Det var begyndelsen på en negativ spiral den aften, Camilla sagde ja til at have sex med fire drenge. Hendes venner tog afstand fra hende; hun følte, hun havde svigtet sig selv; hun drak for at glemme sit selvhad; og hun blev mere og mere viklet ind i et spind af krænkelser og udnyttelse. I sin fritids- og ungdomsklub havde hun dog et fristed og nogle voksne, som hun kunne tale fortroligt med
År: 2004 Nr.: 26
Den tidligere rod Ali Haseki er i dag koordinator på Gadepulsen, der tager sig af Indre Nørrebros 13-18-årige. Tillid og tilstedeværelse i stedet for kontrol og mistanke er hans bud på at nå de udsatte, etniske unge
År: 2004 Nr.: 25
I Gladsaxe er de i gang med at videreudvikle læreplanernes og dermed daginstitutionernes indhold i en anerkendende
År: 2004 Nr.: 25
Med de nye læreplaner er der for første gang lagt op til, at daginstitutioners praksis skal evalueres. Og det skaber frygt for politisk styring af børns hverdag
År: 2004 Nr.: 24
Gå i øjenhøjde med børnene og se, hvad de er optaget af, og lad det bestemme kursen for de pædagogiske aktiviteter, mål og delmål for læreplanen. Den skal formuleres i forlængelse af børnenes interesse og engagement - for der ligger deres potentielle udviklingszone, siger forsker Pernille Hviid
År: 2004 Nr.: 23
To danske firmaer er på markedet med digital teknologi til at holde en usynlig snor i børnene i forlystelsesparker og zoologiske haver. I fremtiden vil både børn og voksne blive udsat for her-og-nu-markedsføring, der vil bruge vores mobiltelefoner til med få meters nøjagtighed at afsløre, hvor vi befinder os.
År: 2004 Nr.: 20
Ny jobportal på BUPLs hjemmeside gør det muligt at afsøge hele markedet for ledige pædagogstillinger
År: 2004 Nr.: 19
I 1990'erne investerede Pædagogernes Pensionskasse (PBU) i ejendomme landet over til billige penge. "Vi bygger til pædagoger med Lada og barnevogn, ikke yuppier med Volvo og hund," var slagordet. 15 år efter har pædagoger ikke råd til at flytte ind i ejendommene. "Vi er en pensionskasse og ikke et socialt boligselskab," lyder argumentet
År: 2004 Nr.: 18
I børnehaven Myretuen er papir snart en saga blot. Praktiske beskeder om skarlagensfeber, lus og "Husk lige cyklen i morgen" kan forældrene læse på computeren derhjemme. En stor del af den daglige kommunikation mellem pædagoger og forældre er gået online. Det giver mere tid til børnene
År: 2004 Nr.: 17
Ny jobportal på BUPLs hjemmeside gør det muligt at afsøge hele markedet for ledige pædagogstillinger
År: 2004 Nr.: 17
Selvangivelsen bliver udsendt i marts/april 2004 påført de oplysninger, skattemyndighederne har modtaget fra arbejdsgivere, pengeinstitutter m.fl. Indsendelsesfristen er 1. maj 2004. Hvis man ingen ændringer har til disse oplysninger, skal selvangivelsen ikke indsendes. Ønsker man at foretage ændringer eller tilføjelser, skal de felter udfyldes, som ønskes rettet, og derefter skal man indsende selvangivelsen eller indtaste ændringerne via en trykknaptelefon (tast-selv). Der er også mulighed for at foretage rettelserne via internettet. Alle former for korrektioner skal være foretaget inden 1. maj 2004. Den senere modtagne årsopgørelse bør gennemgås nøje og kontrolleres for, om alle indkomst- og fradragsbeløb er korrekte. Uanset om skatteyder har indsendt selvangivelsen med ændringer eller ikke har gjort det, hæfter skatteyder for eventuelle fejl i de angivne oplysninger på årsopgørelsen.
År: 2004 Nr.: 15
Mens pigerne fører sig sexet og provokerende frem, gemmer drengene sig bag computeren. Hvad laver I der, spurgte forfatteren Marie Scott Poulsen 40 helt almindelige, velfungerende drenge i alderen 12-16 år. Vi ser porno i rå mængder, onanerer og ryger hash, når vi ikke lige er til fodbold, lød svaret fra drengene
År: 2004 Nr.: 14
Ordet "barnlig" får aldrig en positiv klang. Alligevel er der god grund til at forsvare barndommen, mener forfatterne Bertill Nordahl og John Madsen, der ikke bryder sig om, at piger på otte år gemmer dukkerne væk for i stedet at kaste sig ud i et liv som unge. Bare rolig, pigerne leger stadig, det er bare på en anden måde, påpeger forfatteren Jørn Martin Steenhold
År: 2004 Nr.: 13
Lederne i de københavnske daginstitutioner er utilfredse. Kommunens indkøbsaftaler tvinger dem til at opsige aftaler med håndværkere, de har brugt i mange år, fratager dem retten til at købe tilbudsvarer i butikkerne og begrænser institutionernes selvforvaltning. Til gengæld sparede Københavns Kommune sidste år 23 millioner på de fælles indkøb
År: 2004 Nr.: 08
Børn og unge er godt stof i medierne, og der går ikke en dag uden en eller anden opsigtsvækkende nyhed. Men en del af "nyhederne" holder ikke vand, viser en gennemgang af nogle af de mest omtalte nyhedsartikler fra den sidste måned. Blandt andet blev en fem år gammel og diskutabel undersøgelse af børns trivsel pludselig "ny".
År: 2004 Nr.: 06
Institutionsleder Birte Johnbeck har fået meget mere tidskrævende administrativt arbejde efter kommunesammenlægningen på Bornholm. Arbejde, hun ikke har følt sig klædt på til, og som derfor har medført mere frustration end glæde over øget ansvar
År: 2004 Nr.: 05
I Valby i København er en gammel ydmyg spejderhytte udgangspunkt for det opsøgende arbejde. "Fingeren" kaldes det nyåbnede sted, der i løbet af få måneder har formået at tiltrække langt flere "klubløse" børn, end pædagogerne havde regnet med.
År: 2004 Nr.: 02
"Så min nytårshilsen skal være, at vi vedbliver at udbygge et demokratisk samfund med plads til alle."
År: 2004 Nr.: 02
Theresa handlede med stoffer i over et år. Det gik rigtig godt i over et år, for Theresa solgte ikke på klods, og hun kunne også styre sit eget forbrug. Men til sidst fik politiet fat i hende. Hun slap billigt med fem måneders betinget fængsel. I dag er hun fri af stofmiljøet.
År: 2003 Nr.: 50
Unge fyre finansierer deres misbrug ved at sælge stoffer og lave kriminalitet. Unge piger finansierer deres misbrug ved at sælge sig selv. Sådan lyder klicheen. Men noget tyder på, at billedet er ved at ændre sig. Flere steder i landet er der nemlig en kønsmæssig ligestilling på vej blandt de pushere, der sælger partystoffer som ecstasy, amfetamin og kokain.
År: 2003 Nr.: 50
Forældrene i den svenske kommune Nacka kan vælge frit mellem private og kommunale institutioner og betaler kun for den tid, deres børn er i institutionen. Ordningen giver ledere og pædagoger større frihed, men skaber også usikkerhed
År: 2003 Nr.: 47
Børns mobning er flyttet fra hjørnet i skolegården til indbakken på mobiltelefonen eller e-mailen. Teknologien har medført nye måder for børn at mobbe på. Måder, der kan være værre for offeret end at stå ansigt til ansigt med sin mobber.
År: 2003 Nr.: 45
8000 mobilmaster skal sættes op i det danske landskab. Men tvivl om sundhedsfaren har nu fået flere kommuner til at stoppe opsætningen. Nu kræver BUPL, at skoler og daginstitutioner bliver friholdt for de omdiskuterede master.
År: 2003 Nr.: 45
Du skal kunne tage dig selv i nakken, og din familie må lægge øre til dine frustrationer, konkluderer to fjernstuderende et halvt år inde i uddannelsen til e-pædagog
År: 2003 Nr.: 44
Meningerne er delte om, hvorfor stadig flere seminarier tilbyder at uddanne de studerende via computeren. Studerende frygter kreativ tænkning for at fylde studiepladser op. Mens de studieansvarlige henviser til trang til at præge udviklingen
År: 2003 Nr.: 44
På et forvokset klippeskær i Østersøen lever 100 børn og voksne tæt på hinanden i Danmarks østligste samfund. I hverdagen er Christiansø et sted, hvor naturen spiller en hovedrolle, men også et sted hvor barndommen ender brat
År: 2003 Nr.: 40
Byrådet i Stenløse Kommune lod sig flytte, da det fik argumenterne mod endnu en nedskæring præsenteret. Face to face
År: 2003 Nr.: 37
Oversete, svigtede og ensomme. Sådan er de stille pigers lod, men ikke i Lyngby, hvor projektet Gnisterne gennem syv år har hjulpet stille piger ud af deres isolation. For det kan nemlig lade sig gøre at give de stille piger stemme, viser en bog, der dokumenterer effekten af Gnisternes indsats
År: 2003 Nr.: 36
Børnene kender hverken hendes navn eller ansigt, men de elsker hendes tv-programmer. Siden Danmarks Radio i 1968 fik en børne- og ungdomsafdeling, har Anette Tony Hansen produceret danske kulturskatte som Ingrid og Lillebror og Ude på noget. Karrieren og kærligheden til børn startede på pædagoguddannelsen
År: 2003 Nr.: 30
Kompan, Danfoss og en robotprofessor er gået sammen om at udvikle legeredskaber, der skal få computerbørn tilbage til den fysiske leg uden døre ved hjælp af computere og robotter.
År: 2003 Nr.: 29
En ældre skrutrygget mand med hornbriller, der forsker i atomfysikkens mysterier. Det er det billede, mange ser for sig, når de skal gætte på, hvem der står i spidsen for Mensa - foreningen for højt intelligente. Men nej. Den danske formand er 35 år ... og pædagog
År: 2003 Nr.: 27
Daginstitutioner kan være med til at bryde den negative sociale arv. Men forskningen viser, at det kræver midler til at forbedre normeringerne. For få voksne, for mange børn i grupperne, støj og dårligt miljø kan være med til at fastholde de mønstre, der fører den sociale arv videre, mener Henning Pedersen, medlem af BUPL’s forretningsudvalg
År: 2003 Nr.: 26
Af smudspressen fremstillet som hårdkogt pamper. Nu højst placerede dansker i europæisk fagbevægelse. Den tidligere lærerformand Martin Rømer har gjort noget af et come back
År: 2003 Nr.: 24
Undersøgelser viser, at piger bruger computeren mindre og til andre ting end drengene. Fremskriver man den tendens, mener medieforskere, at pigerne bliver tabere i forhold til at være aktive borgere eller at kunne begå sig erhvervsmæssigt i en stadig mere globaliseret verden
År: 2003 Nr.: 23
Skovbørnehaven i Bjerringbro er Danmarks bedste daginstitution, i hvert fald når det gælder hjemmesider på internettet
År: 2003 Nr.: 23
Pædagoger fejlfortolker selvforvaltningsbegrebet, når de tilbyder piger en plads ved computeren, men ikke støtter dem i at bruge mediet. Det mener pædagog og cand.it. Camilla Balslev. Hun har udviklet et workshopkoncept til klubber og SFO’er, hvor piger prøver at fortælle personlige, digitale historier. Michelle og Carina var forsøgskaniner
År: 2003 Nr.: 23
Bente Sorgenfrey kan lide sit job som formand for BUPL. Men hun kan også lide at sidde i sofaen med en god bog og en kop the. Det sidste har hun alt for lidt tid til, for hendes dage, aftener og weekender er optaget af at sørge for bedre vilkår for pædagogerne
År: 2003 Nr.: 22
Hovedbestyrelsen siger god for forretningsudvalgsmedlemmernes og rejsesekretærernes frynsegoder
År: 2003 Nr.: 22
I 2000 var ungdomsskoleklubben Hampen i Tanzania for at bygge en klub. Nu er det endelig lykkedes at få nogle af de unge fra den afrikanske klub på genbesøg i Ølstykke. Børn&Unge var med på en rundtur i Ølstykke
År: 2003 Nr.: 22
Børn&Unge har bestilt en undersøgelse af sig selv. Den viser meget tilfredse læsere, som først og fremmest åbner bladet, fordi de vil læse pædagogiske artikler. Fagpolitik er langt fra så populært
År: 2003 Nr.: 20
Kun 17 procent af landets kommuner har besluttet, at mindst en pædagog i institutionen skal kunne førstehjælp. DLO og BUPL kritiserer kommunerne, men der er uenighed om, hvorvidt det er uddannelsen eller arbejdsgiveren, der skal lære pædagogen livreddende førstehjælp
År: 2003 Nr.: 19
Selvangivelsen vil blive udsendt i marts/april 2003 påført de oplysninger skattemyndighederne har modtaget fra arbejdsgivere, pengeinstitutter m.fl. Indsendelsesfristen er 1. maj 2003. Hvis man ingen ændringer har til disse oplysninger, skal selvangivelsen ikke indsendes. Ønsker man at foretage ændringer eller tilføjelser, skal de felter udfyldes, som ønskes rettet, og derefter skal man indsende selvangivelsen eller indtaste ændringerne via en trykknaptelefon (tast-selv). Der er også mulighed for at foretage rettelserne via internettet. Alle former for korrektioner skal være foretaget inden 1. maj 2003. Den senere modtagne årsopgørelse bør gennemgås nøje og kontrolleres om alle indkomst- og fradragsbeløb er korrekte. Uanset om skatteyder har indsendt selvangivelsen med ændringer eller ikke har gjort det, hæfter skatteyder for eventuelle fejl i de angivne oplysninger på årsopgørelsen.
År: 2003 Nr.: 14
Ni ud af ti ledere må selv tage initiativet til lederuddannelse, og en tredjedel skal endda lægge fritid til. Det viser en ny undersøgelse, som FTF har lavet. Dermed svigter kommunerne deres medarbejdere
År: 2003 Nr.: 11
I Randers er der ikke længere problemer med voldelige piger. Et gadeprojekt, der nu kører på femte år, har for alvor formået at nå ind til kriminelle unge, og metoden er enkel: Samværet foregår på pigernes præmisser.
År: 2003 Nr.: 09
Kommunernes lønstyring er blevet så stram, at institutionslederne tit må fravælge den bedst kvalificerede ansøger, som også er den dyreste. Problemet rammer især små decentraliserede institutioner.
År: 2003 Nr.: 09
Piger i dag er ikke bly violer, men vilde og voldelige. Forsker kalder det bagsiden af Girl Power. De seje tøser stiller pædagogerne over for helt nye udfordringer, for bag den rå facade gemmer sig et uudslukkeligt behov for omsorg.
År: 2003 Nr.: 08
Et nyudviklet kursus- og praktikforløb skal give ledige pædagoger i Vejle Amt bedre chancer for at få fodfæste på arbejdsmarkedet. Enten som pædagog eller i et helt andet fag.
År: 2003 Nr.: 07
Frederiksberg Kommune bryder nu endeligt med Børn & Unge Fonden. Kommunen har købt fondens ejendomme på Frederiksberg, og institutionerne er nu helt og aldeles drevet og ejet af kommunen.
År: 2003 Nr.: 07
Opgaven synes næsten håbløs, men det kan faktisk lade sig gøre at drive hæderlig, men ømbenet fritidspædagogik på en stor, mokkabrun skole med 230 meter mellem det diminutive fællesrum og de bagerste ensomme skolelokaler. Men det er kun i kraft af vilje og fleksibilitet hos pædagogerne.
År: 2003 Nr.: 05
Børn vokser i dag op i en mediekultur, men det kan ikke ses i ret mange institutioner. Og derved går udviklingsmuligheder tabt. For også her skal børn have en hjælpende hånd fra nogle voksne, der kan lære dem at skelne mellem skidt og kanel, mener medieforsker
År: 2003 Nr.: 03
Der er indført nye regler for ledige medlemmer fra den 1. januar 2003
År: 2003 Nr.: 02
Der er drøn på unge mænd i alderen 16-24 år. De er storforbrugere af alt, hvad der indebærer fart, farer og risiko, og deres voldsomme livsstil kan læses i alle ulykkes- og dødsstatistikker. En biskop, en ungdomsforsker og en klubpædagog giver deres bud på hvorfor.
År: 2002 Nr.: 51
En mor til en niårig dreng i SFO'en Vig er ved retten i Nykøbing Sjælland idømt dagbøder for trusler mod pædagog og viceinspektør. Dommen er enestående og viser, at der er grænser for, hvad pædagoger skal finde sig.
År: 2002 Nr.: 46
Socialpædagogernes Landsforbund har fra 1. januar ikke længere nogen arbejdsgivermodpart på Bornholm. Spøgsmålet er, om SL på den konto må afskrive sine medlemmer til BUPL
År: 2002 Nr.: 44
Hurtige nyheder på e-mail, dialog med sagsbehandlere, overskuelige menupunkter og direkte adgang til dine foretrukne emnesider. BUPL's nye hjemmeside muliggør daglig og personlig dialog med fagforeningen
År: 2002 Nr.: 44
I de russiske republikker Tjetjenien og Ingusjetien undervises børn og unge ikke kun i matematik og geografi. Dansk Flygtningehjælp lærer også børnene, hvordan de overlever i et land med mere end en million miner.
År: 2002 Nr.: 43
De fynske medlemmers dugfriske erfaringer fra barrikaderne gav liv og diskussionslyst på generalforsamlingen i BUPL Fyn. Følelsen af fælles kamp var stor, og Anker Boye fik et par harske ord med på vejen.
År: 2002 Nr.: 42
Humor, glæde og optimisme kan være med til at forandre kulturen på en institution, mener lektor, foredragsholder og kursuskonsulent Per Ryt-Hansen. Men det kræver viden om humorens udtryk og virkninger og en beslutning om, at man vil satse på humoren. Indføres humoren i personalegruppen, vil den sive ned til børnene.
År: 2002 Nr.: 40
År: 2002 Nr.: 39
Det er helt klart Venstres politik, at det især er indvandrere, kontanthjælpsmodtagere og de unge, der skal være ansvarlige og gøre en indsats
År: 2002 Nr.: 39
Hvis du ved, hvordan en computer ser ud, og hvis du har gå-på-mod og kan afsætte 100-150 timer i løbet af fire-fem måneder, har du gode forudsætninger for at tage pædagogisk IT-kørekort. Det mener tre kvindelige pædagoger fra Nysted SFO. For dem er tekstbehandling, regneark og internettet blevet hverdagskost.
År: 2002 Nr.: 32
Hedegårdens Ungdomsklub tog til Tantrabjergene i det sydlige Polen med 11 unge for at vandre i bjergene og riverrafte. Det blev en krævende og udfordrende tur.
År: 2002 Nr.: 30
Specialgruppen Resen har knap 20 børn med vidtgående fysiske og psykiske handicaps. Alligevel insisterer de hvert år på at tage på koloni på øen Fur i Limfjorden. Her er deres kolonidagbog fra sidste års koloni.
År: 2002 Nr.: 28
Fritidshjemmet Narsarmiutaq tog fra Nuuk til den nedlagte bygd Qoornoq længere inde i fjorden. Pragtfuldt sommervejr, storslået natur, søde børn og technomusik på gettoblasteren gav en vellykket koloni - selv uden friskskudt sæl.
År: 2002 Nr.: 27
Børn&Unges læsere har spurgt, hvor man bør købe filtrerings-systemer til computere, så man kan komme internetpornoen til livs. Filtre udviklet i Danmark er de mest præcise til danske forhold, mener lektor i datalogi
År: 2002 Nr.: 23
Børn&Unge har talt med to skoler og en kommune, der i længere tid har afprøvet filtrering. Flere lærere mener, at filtrering kunne være en god løsning for SFO'er, fritidshjem og klubber.
År: 2002 Nr.: 19
År: 2002 Nr.: 19
I kommunale klubber eller SFO'er kigger tusindvis af børn med på nettets pornosider. Men pornoen kan skade børnene, forklarer specialist. Nogle peger på filtrerings-systemer som løsning.
År: 2002 Nr.: 19
Selvangivelsen vil blive sendt ud i marts/april 2002 med de oplysninger, skattemyndighederne har modtaget fra blandt andet arbejdsgivere og pengeinstitutter. Indsendelsesfristen er 1. maj 2002. Hvis du ingen ændringer har til disse oplysninger, skal du ikke indsende selvangivelsen. Ønsker du at foretage ændringer eller tilføjelser, skal de felter udfyldes, som du vil rette, og derefter skal du indsende selvangivelsen eller indtaste ændringerne via en trykknaptelefon (tast-selv). Der er også mulighed for at foretage rettelserne via Internettet. Alle former for rettelser skal være lavet inden 1. maj 2002. Når du senere modtager årsopgørelse, bør du gennemgå den nøje og kontrollere, om alle indkomst- og fradragsbeløb er korrekte. Uanset om du har indsendt selvangivelsen med ændringer eller ikke har gjort det, hæfter du for eventuelle fejl i de angivne oplysninger på årsopgørelsen.
År: 2002 Nr.: 13
BUPL modtager en stafet fra Nævnet for Etnisk Ligestilling og har derved forpligtet sig til at fremme integrationen og ligestillingen mellem etniske grupper på daginstitutionsområdet. BUPL vil sætte fokus på arbejdet med de tosprogede børn og deres familier, integration i klubberne og på samarbejdet i de institutioner, hvor personalet har forskellig etnisk baggrund
År: 2002 Nr.: 10
BUPL søsætter stor medlemsundersøgelse. Den skal fortælle BUPL, hvad medlemmerne synes, forbundet skal arbejde for
År: 2002 Nr.: 10
Som pædagog på et hospital ser man børnene som raske børn, ikke som syge. Pædagogernes opgave er at få børnene til at føle sig normale i den tid, de ufrivilligt er revet væk fra deres hverdag
År: 2002 Nr.: 08
En pigeklub har på et halvt år gjort halvdelen af medlemmerne i en hensygnende klub til piger. Ture ud af huset trækker pigerne til, og sms-beskeder sikrer, at pigerne møder op til alle arrangementer
År: 2002 Nr.: 06
Møbelfabrikant i Tørring tager sig af unge kriminelle og gør det råt, men kærligt og låner dem sit dankort og er på 24 timer i døgnet
År: 2002 Nr.: 04
Dårligt psykisk arbejdsmiljø i den udliciterede institution Klosterdalen i Kalundborg tvinger personalet væk eller gør dem syge. Driftsherren, Børn & Unge Fonden, der ifølge en uvildig rapport har skabt problemerne, siger, at problemerne nu er løst, og anklager til gengæld BUPL for overenskomststridig arbejdsnedlæggelse
År: 2002 Nr.: 04
Klubberne skal i stadig stigende omfang tage sig af truede børn og unge. Flere og flere klubber arbejder i gråzonen mellem fritidstilbud og behandlingstilbud. I Århus har tre klubber kastet sig ud i decideret behandling med programmet Ny Start
År: 2001 Nr.: 48
Den første generation, som er vokset op med let adgang til porno, er ved at blive unge i alderen 13-18 år, og de ofte voldsomme sexbudskaber er med til at skabe forvirring om egen seksualitet. Det viser spørgsmålene fra tusindvis af unge på Sex og Samfunds web-side
År: 2001 Nr.: 44
Nævn blot ét seksuelt problem, og det har været omtalt på http://www.sexlinien.dk. Siden 1997 har 300.000 hovedsageligt unge klikket sig ind på websiden og læst de mere end 2.000 spørgsmål og svar. Lige så mange ringer og stiller spørgsmål til de 25 specialuddannede rådgivere
År: 2001 Nr.: 44
Diasshow med lyd skal gøre holdninger til fusionen nærværende
År: 2001 Nr.: 40
Privat initiativ stod bag første fælles fusionsmøde for pædagoger og pædagogmedhjælpere i Storstrøms Amt
År: 2001 Nr.: 40
Københavns Kommune indviede i sidste uge sin første skolefritidsordning ledsaget af protester fra såvel en borgmester som en klovn.
År: 2001 Nr.: 40
År: 2001 Nr.: 37
Pendlerprojektet skulle først og fremmest hjælpe 12 truede indvandrerunge. Men samtidig har det også givet et meget tæt samarbejde mellem de tre involverede klubber, politi og forvaltning
År: 2001 Nr.: 36
Ungdomsskoleklubben Hampen i Ølstykke sender en container til venskabsklubben i Usangi i Tanzania. Skolemøbler, cykler og gamle computere skal fylde containeren. I efterårsferien tager Hampen til Tanzania for at tømme containeren og bygge den om til et cykelværksted
År: 2001 Nr.: 35
Et nyt solcelleanlæg i daginstitutionen Kløverløkken i Fredericia producerer ikke kun strøm til hverdagens brug, men giver også børnene en god forståelse af, at energi er en sparsom ressource
År: 2001 Nr.: 35
År: 2001 Nr.: 30
Selv om Claus Møller slap for en tjenstlig påtale for sin kritik af sagsbehandlingen i Århus Kommune, så fastholder kommunen stadig kritikpunkterne, senest i en intern mail, der er sendt rundt til samtlige medarbejdere i kommunens Børn- og Ungeafdeling. Claus Møllers påstande var urigtige, men vi lod tvivlen komme ham til gode, lyder forklaringen fra kommunen
År: 2001 Nr.: 25
Det er klart, at der vil være en rationaliseringsgevinst ved at smelte to organisationer sammen. Der er lagt op til, at den gevinst skal udmønte sig lokalt.
År: 2001 Nr.: 24
Møde med bossen i en privat kæde, som tjener mange dollars på privatiseringen af børnepasningen i eksperiment-nationen New Zealand
År: 2001 Nr.: 23
I to måneder havde Claus Møller truslen om en skriftlig advarsel hængende over hovedet, fordi han havde udtalt sig til TV 2 om hastigheden af sagsbehandlingen i Århus Kommune. Nu har kommunen droppet sagen, men inden det kom dertil, blev Claus Møller udsat for chikanerier.
År: 2001 Nr.: 22
Jørgen Grønne Jørgensen blev kaldt ind til to kammeratlige samtaler og fik en tjenstlig påtale. Men han lod sig ikke kue og fortsatte med åbent at ytre sig mod Dianalund Kommunes planer om at indføre Leg og Læring. Til sidst opfordrede viceborgmesteren offentligt Jørgen Grønne Jørgensen til at søge andet arbejde. I dag er han leder af en børnehave i en anden kommune.
År: 2001 Nr.: 15
Ingen tvivl om at en kommende folketingsvalgkamp vil blive ført på den velfærdspolitiske bane
År: 2001 Nr.: 14
Selvangivelsen vil blive sendt ud i marts/april 2001 med de oplysninger, skattemyndighederne har modtaget fra blandt andet arbejdsgivere og pengeinstitutter. Indsendelsesfristen er 1. maj 2001. Hvis du ingen ændringer har til disse oplysninger, skal selvangivelsen ikke indsendes. Ønsker du at foretage ændringer eller tilføjelser, skal de felter udfyldes, som ønskes rettet, og derefter skal du indsende selvangivelsen eller indtaste ændringerne via en trykknaptelefon (tast-selv). Der er også mulighed for at lave rettelserne via Internet. Alle former for rettelser skal være lavet inden 1. maj 2001. Når du senere får årsopgørelsen, bør du gennemgå den og kontrollere, om alle indkomst- og fradragsbeløb er korrekte. Uanset om du har indsendt selvangivelsen med ændringer eller ikke har gjort det, hæfter du for eventuelle fejl på årsopgørelsen.
År: 2001 Nr.: 14
Ingen tvivl om at en kommende folketingsvalgkamp vil blive ført på den velfærdspolitiske bane
År: 2001 Nr.: 14
Børn&Unge er nu på nettet med sin egen hjemmeside, der giver bedre service til medlemmerne. Samtidig skal hjemmesiden være med til at profilere bladet - og dermed pædagogfaget - i offentligheden
År: 2001 Nr.: 14
Tre seminarier tilbyder en pædagoguddannelse, der hovedsageligt foregår på nettet. Det vil give flere mulighed for at tage uddannelsen, mener rektor
År: 2001 Nr.: 12
Læger, der blander sig i den offentlige debat, risikerer ligesom pædagoger at få mundkurv på. Men nu har 100 læger dannet en forening, der skal kæmpe for lægernes ytringsfrihed. Sådan en burde pædagoger også have, siger initiativtageren til den nye forening
År: 2001 Nr.: 11
Børn er godt stof, og hver måned læser 450.000 hovedsageligt unge mødre i de mange børne-forældremagasiner, der er dukket op inden for de sidste år. Magasinerne erstatter meget af den information, unge mødre tidligere fik fra deres mor
År: 2001 Nr.: 10
Ved siden af lederjobbet på Satellitten har Sascha Popovic haft gode resultater med at få syv unge nydanskere vænnet af med trick-tyveri
År: 2001 Nr.: 06
Børnene skal væk fra computerne og i stedet sanse, lege og bevæge sig i den virkelige verden, fastslår amerikansk rapport
År: 2001 Nr.: 04
Børn og unge med angstsymptomer og selvmordstanker kan hjælpes hjemme uden indlæggelse på psykiatrisk afdeling, viser forsøg fra Sønderjylland. Gevinsten er mere trygge rammer for behandlingen og hurtigere hjælp
År: 2001 Nr.: 03
Stilling Skoles SFO har fået egen hjemmeside, hvor forældrene kan give beskeder om børnene
År: 2001 Nr.: 03