Alle årgange Søg Facebook BUPL.dk
Søgning i fagbladet Børn&Unge

Der er søgt efter: forældresamarbejde*. Søgningen fandt mere end 100 artikler. Vi viser kun de første 100
Vis forældrene, at I kæmper på samme side: At I vil barnets bedste, lyder rådet fra psykolog Rikke Yde Tordrup, forfatter til en ny bog om forældresamarbejde.
År: 2017 Nr.: 20
Twitter er et udbredt værktøj blandt politikere og journalister. Det gør det muligt for dig at bruge mediet til at påvirke dagsordenen til kommunalvalget. Også selvom du blot har plads til at skrive 140 tegn i et tweet.
År: 2017 Nr.: 16
Sensommeren er højsæson for skilsmisser, når familien vender hjem til hverdagen, og far og mor har fået nok af hinanden. Når forældrene skal skilles, går det ofte ud over børnenes trivsel. Og her har pædagoger en vigtig rolle som barnets støtte og talerør, mener John Halse.
År: 2017 Nr.: 14
Grænserne mellem daginstitution og hjem flytter sig, i takt med at pædagogiske aktiviteter og læringsmål breder sig fra daginstitutionen og ud i hjemmene. Det stiller nye krav til samarbejdet mellem pædagoger og forældre.
År: 2017 Nr.: 14
For børn i vuggestuen Corneliusmindevej fortsætter de pædagogiske aktiviteter hjemme i stuen sammen med forældrene. Forældresamarbejdet om børnenes læring og udvikling skaber sammenhæng i børnenes og liv og respekt for pædagogernes faglighed.
År: 2017 Nr.: 14
Et projekt om sprogtilegnelse blandt børnehavebørn med sproglige udfordringer har vist gode resultater i Aalborg. En stor del af forklaringen er den aktive rolle, forældrene spiller.
År: 2017 Nr.: 12
År: 2017 Nr.: 08
Pædagoger kan med fordel lukke flere sprog end dansk ind i daginstitutionernes hverdag for at styrke flersprogede børns sproglige kompetencer, viser forskning. En institution har prøvet det og er begejstret.
År: 2017 Nr.: 06
År: 2017 Nr.: 06
Pædagogerne manglede håndfast viden, da en treårig pige begyndte at onanere voldsomt i institutionen. Tre ud af fire pædagoger savner materialer og redskaber til at håndtere børns seksualitet og dialogen med forældrene, viser ny undersøgelse.
År: 2017 Nr.: 05
Frygt for pædofilisager og seksuelle ovegreb mellem børn får mange institutioner til at indføre forbud mod nøgenhed, puderum og seksuelt orienterede lege. Reglerne præsenterer børnene for et voksenperspektiv, de ikke er klar til, advarer eksperter.
År: 2017 Nr.: 05
I 2016 blev der uddannet 216 pædagoger med indvandrerbaggrund. Det er godt for fagets udvikling, lyder det fra en forsker, en studiekoordinator og BUPL. Indvandrere har kompetencer, som både børn, forældre og det øvrige personale har gavn af.
År: 2017 Nr.: 04
Jeppe Dammark er netop færdiguddannet pædagog. Han hjælper specialskoleelever med at få plads i det etablerede foreningsliv. Det ham selv en stor glæde
År: 2017 Nr.: 02
De tre kommuner, Børn&Unge har talt med, ved endnu ikke, om pengene til sociale normeringer har effekt.
År: 2017 Nr.: 02
Hvad mener vi egentlig, når vi taler om trivsel? Tre forskere undersøger, hvad politikere, pædagoger, forældre og børn lægger i begrebet, som har fået fornyet politisk fokus de senere år.
År: 2017 Nr.: 02
Pædagogernes rolle i skolen skal defineres klarere, Merete Riisager (LA). Hun er bekymret for SFO- og klubområdet, men tror ikke på, at fritidspædagogikken kan komme ind i skolen.
År: 2017 Nr.: 01
Professionsforsker Bent Madsen er i gang med en omfattende kortlægning af det specialpædagogiske arbejde, der skal vise, om specialpædagogerne har kompetencerne til at løse deres opgaver med nogle de allermest udsatte børn, unge og familier i Danmark.
År: 2016 Nr.: 20
Forskningsprojektet ’Institutionernes fremtid’ definerer seks væsentlige tendenser og forandringer, som rammer det pædagogiske område. Under hver tendens kommer forskeren bag, Peter Ø Andersen, med forslag til reflektionsspørgsmål, som I kan bruge hver især eller sammen.
År: 2016 Nr.: 16
År: 2016 Nr.: 10
Fremtidens Dagtilbud er uetisk og minder om de laboratorieforsøg, der foregik for 40-50 år siden. Både børn og pædagoger bliver gjort til forsøgskaniner i en uhellig alliance mellem forskningsmæssige, politiske og kommercielle interesser. Tre forskere og BUPL er stærkt kritiske over for det 25 millioner kroner dyre forskningsprojekt.
År: 2016 Nr.: 10
Forældre til småbørn bliver skilt som aldrig før. Det mærker pædagogerne, der ofte må balancere som mellemmænd mellem stridende forældre i skilsmissefamilier. 
År: 2016 Nr.: 05
En handleplan for skilsmisse giver rammer for forældresamarbejdet, mener pædagoger og forældre. En fast politik er ikke vejen frem, lyder kritikken
År: 2016 Nr.: 05
Men hvis mange børn mistrives samtidig, er det en kolossal udfordring for pædagogerne at få ressourcer til at tage sig lige godt af alle børn, der skriger på hjælp
År: 2016 Nr.: 05
I en helt almindelig daginstitution er der oprettet et skærmet tilbud for sårbare børn. Her er normeringerne i top, så pædagogerne kan give børn, der har fået en svær start i livet, et blidt skub i den rigtige retning.
År: 2016 Nr.: 01
Pædagoger kan bryde tabuet om alkohol ved at spørge systematisk og uddybende om forældres alkoholvaner, siger misbrugskonsulent Steffen Christensen.
År: 2016 Nr.: 01
Mange flygtninge kommer til Danmark i disse måneder. Derfor er det vigtigt, at der står pædagoger klar til at tage godt imod flygtningebørnene i de danske institutioner
År: 2015 Nr.: 19
Et godt forældresamarbejde betyder glade forældre og børn. Det gør hverdagen lettere for pædagogerne. Desuden er det lavthængende frugter, som det ikke kræver alverden at plukke. At satse på samarbejdet med forældrene er en klar vindersag.
År: 2015 Nr.: 17
I Børnehuset Skovstjernen har pædagogerne dagligt fokus på det gode forhold til forældrene, som skal mødes med respekt og opfordring til dialog. For så får vi deres tillid, og det er til gavn for børnene, siger de.
År: 2015 Nr.: 17
Få gode råd til samarbejdet med forældrene fra forskerne Søren Laibach Smidt og Suzanne Krogh. Samt fra forældre, som har gode og mindre gode oplevelser fra deres barns institution.
År: 2015 Nr.: 17
På Mors tør de sige det højt: Pædagoger kan hjælpe og støtte forældre i børneopdragelsen. Nu sættes et udvidet forældresamarbejde i system. Nogle daginstitutioner er allerede i gang.
År: 2015 Nr.: 17
Formanden for FOLA – Forældrenes landsforening, Dorthe Boe Danbjørg, og formanden for BUPL, Elisa Bergmann, har fået de samme spørgsmål om forældresamarbejdets fordele og udfordringer. Læs her, hvad de svarede.
År: 2015 Nr.: 17
Pædagoger skal tage en samtale med de travle forældre om, hvad det betyder for deres barn at blive hentet sidst, mener ekspert i forældresamarbejde Lisbeth Lenchler-Hübertz.
År: 2015 Nr.: 13
Samarbejdsproblemer, sygemeldinger og stress. Inklusionsopgaven kan presse pædagoger til det yderste. Men der er også gevinster, viser nyt forskningsprojekt.
År: 2015 Nr.: 11
Hvordan er det første år med skolereformen gået? Tre eksperter giver her deres bud
År: 2015 Nr.: 11
Mens politikerne diskuterer, om grænserne skal lukkes, så vokser masser af børn op med samme historie som Abdel Hamid El-Hussein inden for landets grænser. Samfundets væsentligste opgave er at gøre alt for, at de ikke ender som ham.
År: 2015 Nr.: 04
Lederen spiller en central rolle, hvis en institution skal have mange fuldtidsansatte, viser ny rapport. I institutionen Asebo er alle pædagoger på 37 timer.
År: 2014 Nr.: 22
Mere traditionelle temaer blev nedprioriteret, da kongressen valgte, hvad BUPL i særlig høj grad skal arbejde med de kommende år. Ekspert kalder prioriteringen ’spøjs’.
År: 2014 Nr.: 21
Dit pædagogiske input er uvurderligt, når kommunen indhenter statusbeskrivelser til børne­faglige vurde­ringer. Men mange pæda­goger er i tvivl om, hvordan de bedst skriver dem. Det er der heldigvis råd for – lige her.
År: 2014 Nr.: 21
Pædagoger oplever, at de ikke har tid til at opfylde børnenes basale behov for nærhed i daginstitutionerne, viser en undersøgelse. Det er især krav fra politikerne, som tager tiden fra børnene.
År: 2014 Nr.: 20
Måske er det ved at gå op for politikerne, at man ikke kan fortælle om vigtigheden af tidlig pædagogisk indsats og samtidig se på, at kommunerne underprioriterer børneområdet.
År: 2014 Nr.: 20
De vil lede BUPL Der bliver kampvalg til BUPL’s daglige politiske ledelse, forretningsudvalget, når BUPL holder kongres den 21.-22. november. Mød her de syv kandidater, der kæmper om fem pladser i forretningsudvalget.
År: 2014 Nr.: 19
Så har vi søsat en etikstafet. Den første blev bragt i nr. 15 med forretningsudvalgsmedlem Allan Baumann, som sendte stafetten videre til Jytte Hare. Hun sendte den videre til Christian Aabro, som har sendt den videre til Iben Due Lund. Vi forlænger hermed den energiske debat mellem medlemmer, tillidsvalgte og eksperter på de etik-roadshows, som BUPL’s Etiske Råd turnerede med i foråret. Følg med i etikstafetten, send gerne dit eget bidrag og spred debatten.
År: 2014 Nr.: 18
Så har vi søsat en etikstafet. Den første blev bragt i nr. 15 med forretningsudvalgsmedlem Allan Baumann. Han sendte stafetten videre til Jytte Hare, som har sendt den videre til Christian Aabro. Vi forlænger debatten mellem medlemmer, tillidsvalgte og eksperter på de etik-roadshows, som BUPL’s Etiske Råd turnerede med i foråret. Følg med i etikstafetten, send gerne dit eget bidrag, og spred debatten.
År: 2014 Nr.: 17
Pædagoger og lærere skal være fødselshjælpere til et godt samarbejde med og mellem forældre i skolen.
År: 2014 Nr.: 15
Pædagogers udfordringer er tema på BUPL’s kongres til november. Nu kan du debattere med på Facebook.
År: 2014 Nr.: 12
Hjertebanken, hyperventileren og søvnløshed. Kroppen prøvede at advare Charlotte. Men først efter en nedtur med alvorlig stress, mange måneders sygemelding og timevis af coaching er hun på vej op igen.
År: 2014 Nr.: 11
Dorthe Boe Danbjørg er delemor med tre børn, ph.d.-studerende med en snarlig deadline, og så er hun ny formand for forældreforeningen FOLA. På trods af et travlt liv arbejder hun for, at forældre bliver mere engagerede i deres børns institution og for bedre vilkår i daginstitutionerne.
År: 2014 Nr.: 11
Børnesynet blev til et menneskesyn i Børnehuset Kastanjen. Det har haft positiv indflydelse på børnene, arbejdsmiljøet og forældresamarbejdet
År: 2014 Nr.: 11
BUPL-formand Henning Pedersen satte i Børn&Unge nr. 8 en dannelsesstafet i gang. Her overtager socialminister Manu Sareen stafetten og sender den videre.
År: 2014 Nr.: 09
Der er kridtet op til kamp. Ingrid Krogh-Hansen er leder i en privat daginstitution, og Kristian Johannesen er leder i en kommunal. Her bedømmer de deres egen institutionstype på en skala fra 1 til 5, hvor 5 er højest.
År: 2014 Nr.: 08
Pædagogerne Sanne og Pia har tilsammen smidt 128 kilo. Den ene med hjælp fra den anden. Deres vægttab har gjort dem til stærke rollemodeller, og både livskvaliteten og arbejdsglæden er vokset.
År: 2014 Nr.: 05
Klubpædagog Zeki Demir er så træt af ghettostemplet, at han insisterer på at fortælle om en cirkushverdag med glade unger på ethjulede cykler og brune ponyer.
År: 2014 Nr.: 01
Med brand, storm og andre udfordringer bliver hverdagen aldrig kedelig for Mia Nielsen, der som nyudklækket pædagog fik job i Vollsmose. Og det er hun glad for.
År: 2014 Nr.: 01
Når klokken ringer til frikvarter i Abildgårdskolen, bliver 600 børn sluppet ud til ren anarki. Det er ikke for sarte sjæle, fortæller SFO-pædagog Rasmus Flick.
År: 2014 Nr.: 01
Hvilke udfordringer møder pædagoger, der arbejder i et udsat boligområde med stor arbejdsløshed og mange etniske minoriteter? Og hvordan tackler man bedst udfordringerne? Det giver ph.d. og adjunkt Kirsten Elisa Petersen fra Institut for Uddannelse og Pædagogik på Aarhus Universitet (DPU) nogle bud på her. Hun er uddannet psykolog og har gennem de seneste år beskæftiget sig med socialt udsatte børn og daginstitutionens funktion og betydning i forsømte boligområder.
År: 2014 Nr.: 01
Høje følelsesmæssige krav, søvnbesvær og manglende overblik placerer pædagoger blandt bundskraberne i en ny ­undersøgelse af 54 faggruppers arbejdsmiljø. En giftig cocktail af for mange arbejdsopgaver og for få hænder til at løse dem får skylden.
År: 2013 Nr.: 17
Et af Danmarks største pædagogiske udviklingsprojekter nogensinde viser, hvad der optager pædagoger. Rutiner, inklusion og legepladsen har størst interesse, når daginstitutionerne selv må vælge, hvad der er vigtigt at arbejde med.
År: 2013 Nr.: 13
Din krop afslører, om du virkelig mener, hvad du siger. For pædagoger er det særlig vigtigt, at ord og krop stemmer overens, når de skal bane vej for et godt forældresamarbejde. Første skridt er at blive bevidst om sit kropssprog.
År: 2013 Nr.: 11
Pædagoger, der arbejder i udsatte boligområder, tilgodeser børnene bedst, hvis de anser socialpædagogisk arbejde som lige så værdifuldt som alment pædagogisk arbejde. Sådan lyder rådet fra adjunkt, ph.d. Kirsten Elisa Petersen fra DPU, Aarhus Universitet. Sammen med to kolleger sætter hun fokus på emnet i en ny rapport.
År: 2013 Nr.: 04
Gensidig tillid er alfa og omega Forældre vil stille store krav til deres barns institution og til sig selv. Børn&Unge har besøgt familien Kondrup og talt med en fremtidsforsker.
År: 2012 Nr.: 20
Brian Skat Christensen fra Vordingborg er en af de mange hundrede pædagoger, som har fået job i skolen de senere år. Hans succes med at stoppe pjæk og gøre de unge uddannelsesparate har banet vejen for endnu flere pædagogjob i skolen.
År: 2012 Nr.: 16
Katrine Illum Frichke er pædagog og underviser i en 1. klasse, som hun er klasselærer for sammen med lærer Britt Vorre. De er enige om, at samarbejdet kun fungerer, hvis begge bevæger sig på tværs af faggrænserne.
År: 2012 Nr.: 16
Mere end halvdelen af pædagogstanden får aldrig efteruddannelse, viser ny undersøgelse. Vikardækning og udvikling af en uddannelseskultur på arbejdspladserne kan få flere til at søge efteruddannelse, konkluderer rapporten.
År: 2012 Nr.: 12
Task Forcen om Fremtidens Dagtilbud anbefaler en pædagogisk praksis med fokus på læring og inklusion. Bedre forældresamarbejde, evaluering og ledelse skal også sikre højere kvalitet i dagtilbuddene.
År: 2012 Nr.: 11
Konkurserne breder sig blandt private daginstitutioner. De seneste 12 måneder er 9 institutioner gået konkurs, og en 10. kæmper for overlevelse.
År: 2012 Nr.: 06
Pædagog Danny Mutanda Andersen føler sig privilegeret over at arbejde sammen med 'så mange dygtige, smukke og fascinerende kvindelige kolleger'. Han peger dog på, at en mere lige kønsfordeling gavner både den pædagogiske praksis og forældresamarbejdet.
År: 2012 Nr.: 05
Pædagogerne i Hvidovre kan ikke genkende, at de skulle være dårlige til at involvere forældrene, når et barn har problemer. Undersøgelsen er på flere måder misvisende, siger dagtilbudschefen. Forskeren afviser kritikken.
År: 2012 Nr.: 02
Mette Bach og Pia Jeppesen blev for nyligt hædret med årets Læseinitiativpris for deres læsepædagogiske indsats mod marginalisering af tosprogede børn. De bygger bro mellem kulturer og skaber tillid til det danske system.
År: 2012 Nr.: 01
Minimumsnormeringer skal indgå i de kommende økonomiforhandlinger med kommunerne. Børneminister Christine Antorini (S) vil have tilstrækkeligt mange veluddannede pædagoger i dag- og fritidsinstitutioner, ellers kan hendes vision for et bedre børneliv og en bedre forberedelse til skolen ikke lade sig gøre.
År: 2011 Nr.: 19
Børn&Unge er taget med Villy Søvndal på besøg i Børnehuset Jennumparken. Her kan SF-formanden profilere sin politik i fotografvenlige omgivelser. Men han bliver måske også klogere på den virkelighed, han ønsker at forme.
År: 2011 Nr.: 14
I fremtiden skal kommunikation mellem dagtilbud og forældre være digital, mener Kommunernes Landsforening. BUPL frygter, at daginstitutionernes pressede økonomi skal betale for de nye digitale løsninger. Forældrenes Landsforening vil ikke have de personlige samtaler erstattet af elektroniske beskeder.
År: 2011 Nr.: 13
Der kommer stadigt stigende fokus på læring og skoleforberedende arbejde i dagtilbud. Senest med et nyt lovforslag om fælles nationale læremål. Hvad er det for en tendens, vi er vidne til, og hvad betyder den for den pædagogiske faglighed?
År: 2011 Nr.: 12
Der kommer stadigt stigende fokus på læring og skoleforberedende arbejde i dagtilbud. Senest med et nyt lovforslag om fælles nationale læremål. Hvad er det for en tendens, vi er vidne til, og hvad betyder den for den pædagogiske faglighed?
År: 2011 Nr.: 111
Forskere og eksperter mener, at evalueringer fortrinsvis skal bruges til at udvikle den pædagogiske praksis. Nogle af dem har ikke meget tilovers for evalueringer overhovedet. De er bare spild af pædagogernes tid, lyder meldingen.
År: 2011 Nr.: 08
Møder kan være tidskrævende, kedelige, ineffektive og en pestilens. Læs, hvordan du gør møder effektive samtidig med, at de er rare. Ja, ligefrem sjove.
År: 2011 Nr.: 08
Forældre er mere restriktive end pædagoger, når det gælder børns seksuelle lege og adfærd, viser ny undersøgelse. Men pædagogerne må ikke give efter for forældrenes krav. Forbud mod doktorlege er skadelige, mener ekspert.
År: 2011 Nr.: 07
Forældrenes stigende krav til daginstitutionerne er en udfordring. Ny bog giver gode råd om, hvordan pædagoger kan kommunikere bedre med de stadigt mere krævende forældre.
År: 2011 Nr.: 05
Hvis forældre i en skilsmissesag er uenige om, hvordan ansvaret for børnene skal deles, kan pædagoger blive bedt om at skrive en udtalelse. Men det kan være svært at blande sig i en skilsmisse. Eksperter kritiserer, at fagpersoner skal skrive erklæringer til brug for myndighedernes afgørelser.
År: 2011 Nr.: 05
Børnene er blevet de store tabere, efter at forældreansvarsloven blev indført for tre år siden, mener en række eksperter. Men loven er god nok. Den er blot blevet fejlfortolket, lyder det fra Familiestyrelsen, som skal evaluere loven forud for en politisk revision.
År: 2011 Nr.: 05
Margrethe Brun Hansen er vejviser i skilsmisseland - et sted, som mange danske børn ufrivilligt flytter til. Her kan børnene ikke længere gå ad vante stier, og de har brug for støtte i det fremmede land.
År: 2011 Nr.: 05
Mange børn går rundt med et lille spøgelse på skulderen efter forældrenes skilsmisse. Pædagog Thomas Andersen er overbevist om, at han kan være med til at jage det væk.
År: 2011 Nr.: 05
Pædagogerne har fået et etisk råd, der skal sætte fokus på etiske dilemmaer og holde debatten om det nye etiske grundlag levende og vedkommende i den pædagogiske praksis. Børn&Unge har talt med tre af medlemmerne.
År: 2011 Nr.: 03
Antallet af børn med ADHD stiger eksplosivt i børnehaver og skolefritidsordninger, men pædagogerne føler sig ikke klædt på til at hjælpe dem.
År: 2010 Nr.: 25
Pædagoger mener, at forældresamarbejdet er næsten lige så vigtigt som arbejdet med børnene. Men der er mange hindringer for et godt samarbejde.
År: 2010 Nr.: 23
De fleste pædagoger oplever samarbejdet med forældrene som en vigtig del af deres arbejde. Men de mener også, at det er besværligt. Den gode nyhed er, at pædagogerne selv kan gøre meget, mener fire eksperter.
År: 2010 Nr.: 23
I fritidshjemmet Den Flyvende Kuffert i København får forældrene ikke lige meget opmærksomhed. Og det får de klar besked om lige fra starten. Ligesom pædagogerne prioriterer i arbejdet med ­børnene, prioriterer de også, hvilke forældre der har brug for deres mere intense støtte og hjælp. I hverdagen gør de dog meget ud af, at alle føler sig set og mødt.
År: 2010 Nr.: 23
Forældrene er stort set tilfredse med samarbejdet med pædagogerne. Men en del mener, at pædagogerne ikke er gode nok til at tage konflikterne med forældrene og få dem løst.
År: 2010 Nr.: 23
Ifølge etikekspert Jørgen Husted opstår etiske dilemmaer, fordi forskellige værdier kolliderer, når pædagoger og forældre skal samarbejde om børns opdragelse og dannelse.
År: 2010 Nr.: 23
Forældrene hjælper med at passe dyr og vedligeholde institutionen og tager med på koloni. I Børnehuset Baunegård er man så glad for forældresamarbejdet, at man også fester med forældrene - uden børn.
År: 2010 Nr.: 23
Berøringsangst og manglende viden er nogle af årsagerne til, at pædagoger falder lettere i snak med Magnus' mor end med Muhammeds. Pædagoger i fire kommuner skal forbedre samarbejdet med nydanske forældre.
År: 2010 Nr.: 23
Når børnene er specielle, er forældresamarbejdet det også. Pædagogerne i Specialbørnehaven Rudegårds Allé møder forældre, som har brug for en skulder at græde ud ved, men også professionel guidning.
År: 2010 Nr.: 23
Børnene er ikke interesserede i, at forældrene kommer i klubben, og det prøver klubfolkene at respektere. Kontaktpersoner kan skabe et bedre forældresamarbejde, anbefaler konsulent fra Ungdomsringen
År: 2010 Nr.: 23
I dag er der allerede masser af eksempler på, at dagtilbudsloven ikke kan overholdes. Pædagoger, eksperter og politikere giver eksempler. De nye spareplaner vil forværre forholdene.
År: 2010 Nr.: 13
Mange pædagoger oplever, at de til tider er under voldsomt pres, for eksempel fra veluddannede forældre, i forhold til at skulle forklare beslutninger og pædagogiske tiltag, som man ellers synes er oplagte eller selvfølgelige.
År: 2010 Nr.: 108
Det er ikke afgørende for forældrene, om der er mange hænder i daginstitutionerne. Det afgørende er, at hænderne tilhører pædagoger, viser en ny omfattende undersøgelse. Den viser også, at forældrene er mest tilfredse med de små institutioner.
År: 2010 Nr.: 08
På hver sin måde skiller de sig ud ved at være domineret af en teori, som ikke er mest udbredt i nogen anden kommune. I Lemvig er det naturpædagogik. I Hillerød er pædagogerne blevet inspireret i Italien, mens Faxe satser på læringsstile. Det har de alle tre deres gode grunde til. Dem kan du læse om i disse artikler om de enestående pletter på danmarkskortet.
År: 2009 Nr.: 25
Når forældre har brug for støtte til at klare mindre og større problemer med deres børn, kan pædagoger sagtens vejlede. De skal bare tro på sig selv. Det mener to pædagoger, der lige har startet konsulentfirmaet 'Familiespin'.
År: 2008 Nr.: 39
Lynge Børnehus har deltaget i Allerød Kommunes og Kræftens Bekæmpelses fælles støjprojekt. Selvom det er et lille pilotprojekt, er effekten overvældende, mener institutionsleder Kamma Wiuff.
År: 2008 Nr.: 30
Ved at være pædagog har Henrik Vilsbøll erhvervet mange af de kompetencer, han bruger i dag som selvstændig konsulent og foredragsholder.
År: 2008 Nr.: 29
Da Jan og Annemarie skulle skilles, indviede pædagogerne dem i institutionens handleplan om skilsmisse. Begge forældre ser handleplanen som en god hjælp for en familie i krise
År: 2008 Nr.: 26
Børnegården i Vester Nebel har formuleret en handleplan for skilsmisser i forældregruppen. Nøgleord i planen er ærlighed, åbenhed, forældresamtaler og barnet i centrum. Men det kan kræve mod at sige tingene direkte til forældre, som er i krise.
År: 2008 Nr.: 26
Musik og anderledes rejser er nogle af de oplevelser, som børn og unge i alle aldre får sammen i Fritidscenteret Vognfjederen
År: 2008 Nr.: 04
Regeringen, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti er blevet enige om en ny skolestart, der inkluderer en indholdsbeskrivelse til SFO'erne. Men indholdet er overladt til kommunerne, og det er for slapt, mener BUPL.
År: 2008 Nr.: 04
SFO'en på Munkevængets Skole i Kolding har arbejdet med pædagogiske læreplaner i knap to år. Det har givet ekstra besvær, men pædagogerne er blevet mere bevidste om deres faglighed.
År: 2008 Nr.: 04
År: 2007 Nr.: 43
Det er vigtigt, at vi vælger at sætte gang i aktiviteter, der skal tydeliggøre, hvilke udfordringer hele den offentlige sektor og specielt vores område står overfor.
År: 2007 Nr.: 26
Forældrene vil informeres om deres barns udvikling og trivsel i den daglige kontakt med pædagogerne. De er ikke interesseret i tests, individuelle vurderinger og skriftlig dokumentation. Det viser en undersøgelse foretaget af Gallup for KL, FOA og BUPL.
År: 2007 Nr.: 24
Personale og forældre fra ni københavnske daginstitutioner har sammen lavet film om engagement, humor og omsorg. Resultaterne er bedre dialog mellem forældre og personale, nye legerelationer blandt børnene, gode oplevelser og bedre hjemmevideoer.
År: 2007 Nr.: 23
Alligevel kan man spørge om tiden ikke moden til, at det i højere grad er pædagogerne selv, der står for oplæggene, når vi skal diskutere pædagogik på et eventuelt kommende pædagogisk træf?
År: 2007 Nr.: 16
Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen mener, at nøglen til et godt overenskomstresultat er, at BUPL accepterer en fælles lederoverenskomst for hele det pædagogiske felt.
År: 2007 Nr.: 13
Et stigende antal pædagogstuderende bytter et praktikophold på en dansk institution ud med et praktikophold i udlandet. "De studerende kommer hjem med bedre oplevelser - også fagligt," siger rektor.
År: 2007 Nr.: 11
Overvægt er mere end fordoblet hos danske børn og unge fra 1970'erne til 1990'erne. Sundhedsstyrelsen opruster nu til kamp mod børnefedmen, og forfatteren til en ny vejledning opfordrer pædagogerne til at tilslutte sig kampen ved at sætte fedme på dagsordenen i forældresamarbejdet.
År: 2007 Nr.: 09
Ekspert fra Danmarks Pædagogiske Universitet (DPU) mener, at det er vigtigt, at det pædagogiske personale i brobyggerinstitutioner bliver efteruddannet til at kunne håndtere flere kulturer på en gang. I brobyggerbørnehaven Regnbuen har alle været på efteruddannelse i integration.
År: 2007 Nr.: 08
På bare to år er antallet af etnisk danske børn i den indvandrertunge børnehave Regnbuen i København steget fra fem til 33 procent. Børn&Unge var på besøg under Afrikansk Måned, mens integrationen af børnehavens i alt 18 nationaliteter var i fuld sving.
År: 2007 Nr.: 08
Hans Egede børnehave i Aalborg-bydelen Grønlandskvarteret gør alt for at bryde de svage børns isolation. Derfor skal alle børn have mindst en ven
År: 2007 Nr.: 06
Børn uden talesprog og med svære bevægelseshandicaps. Nok pædagoger til at mandsopdække hvert enkelt barn. Gange og stuer med særpræget legetøj. Forskellene på specialinstitutionen Troldemosen og et almindeligt børnehus er mange. Alligevel emmer stedet langt mere af børnehave end af behandling
År: 2007 Nr.: 02
Pædagoger føler i højere grad end ansatte i andre brancher, at arbejdet giver mening, at de har indflydelse på opgaverne, og at de udvikler sig på jobbet, viser nyt forskningsprojekt. "Det er et glansbillede", mener BUPL og henviser til de mange stressede, sygemeldte og nedslidte pædagoger
År: 2006 Nr.: 40
I flygtningecentrenes institutioner forsøger pædagogerne at skabe en forudsigelig og tryg hverdag for børnene. Men det er svært, når deres liv er præget af konflikter og traumer og frygten for at blive sendt tilbage, hvor de kom fra
År: 2006 Nr.: 33
Mistænker man et barn for at mistrives, skal man hellere underrette en gang for meget end for lidt, mener socialminister Eva Kjer Hansen (V). Oplysningskampagnen "Vores Ansvar" har fået flere både fagfolk og privatpersoner til at handle på deres mistanke om voldelige eller seksuelle overgreb på børn
År: 2006 Nr.: 33
Århus Kommune skal spare 410 millioner kroner. Daginstitutionsområdet skal fremover reduceres til 0-6 års institutioner og SFO fra 0.-7. klasse. Strukturændringer vil ifølge kommunen ikke betyde ændringer i basisydelsen, men det afviser BUPL Århus Kommune
År: 2006 Nr.: 28
Efter to års forsøg med modulpasning i fire institutioner, har Odense Kommune besluttet at afvikle ordningen. Den er for dyr og kan skabe konflikter, lyder begrundelsen.
År: 2006 Nr.: 26
En minibus, en boldspilbane og billige teaterture. Det er blandt de ting, som pædagoger, forældre og unge fra Gadegårdens Fritidscenter i Roskilde gennem frivilligt arbejde i en sandwichbod på Roskilde Festival har tilført fritidscentret. I år havde "Gadegårdens Bollebod" 25 års jubilæum
År: 2006 Nr.: 23
Hver gang et barn begynder i vuggestue, begynder samtidig et samarbejde mellem institutionen og forældrene. For begge parter er det vigtigt, at samarbejdet fungerer
År: 2006 Nr.: 20
Nogle forældre synes, at det er svært at finde ud af, hvordan deres børns dagligdag i daginstitutionen forløber og bliver usikre på, om de trives. Det er et fælles ansvar for forældre og pædagoger at bidrage til, at børns liv derhjemme hænger sammen med livet i institutionen, siger DPU-forsker
År: 2006 Nr.: 20
Det ser ud til at have en negativ effekt på pædagogers og forældres samarbejde, at forældrene opfattes som forbrugere af institutionens ydelser. Det betyder, at pædagogernes fokus drejes væk fra børnene, og energien bruges på at tilfredsstille forældrene for at undgå konflikter
År: 2006 Nr.: 20
Erhvervslivets tænkning er flyttet ind på Fritidscentret Bjergbanken i Middelfart, så nu snakker man kunde-leverandør-forhold og har lavet en forældretilfredshedsundersøgelse. Resultatet viste stor opbakning til pædagogerne, men der var også nogle ting, de kunne gøre bedre
År: 2006 Nr.: 20
I Børnehuset Spodsbjerg i Hundested kan pædagogerne slet ikke arbejde uden forældrene. De har brug for forældrenes viden om børnene for at kunne arbejde med deres udvikling og adfærd i gruppen
År: 2006 Nr.: 20
Hvis integrationen af tosprogede børn skal lykkes, kræver det en tæt kontakt til forældrene, koncentreret sprogstimulering og små børnegrupper. Det mener de i Vollsmose i Odense, hvor pædagogerne kan fortælle gode historier. Personalet tager udgangspunkt i STROF-modellen, der er udviklet til børn i svære livssituationer for eksempel i flygtningelejre
År: 2006 Nr.: 16
For to år siden var en børnegruppe ved at tage magten i Børnehuset Kildegaarden i Vollsmose i Odense. De kastede med sten og spyttede efter de voksne. Personalet måtte spørge sig selv, om deres pædagogik var god nok? Svaret var nej, og den blev derfor lavet om. I dag er lederen stolt af institutionens arbejde med at integrere de tosprogede børn
År: 2006 Nr.: 16
Da Leif Petersen for to år siden blev leder af Lendemark Børnehave, var stemningen i personalegruppen ikke den bedste. Nu bobler glæden frem hos medarbejdere, børn og forældre - takket være en målsætning om at være Danmarks gladeste børnehave
År: 2006 Nr.: 15
De tosprogede børn i Ishøj må gerne blive bedre til at tale dansk end deres etsprogede kammerater. Pædagogerne må også gerne blive bedre til integration. Selv om pædagoger og konsulenter har arbejdet med sprogstimulering og integration i kommunen i over 10 år, er der stadig et stykke vej, til indsatsen er i top
År: 2006 Nr.: 12
Fire bornholmske daginstitutioner er på eget initiativ gået sammen om at skabe en institution med fire afdelinger, fire pædagogiske ledere og en fælles leder. Det vil give mere tid til pædagogisk ledelse og kvalitet i det daglige arbejde, mener daginstitutionsleder
År: 2006 Nr.: 10
Nydanskere tager aldrig ud i naturen, siger en fordom. Der er noget om snakken. Pædagogerne bag et integrationsprojekt i Århus troede, at danske og tosprogede børn ville begynde at lege sammen, så snart de blev sluppet løs blandt træer og buske. Men de blev klogere
År: 2005 Nr.: 43
Integration afhænger også af, om forældrene forstår barnets hverdag. Derfor gør pædagogerne fra Mariendal meget for at involvere de tosprogede forældre i, hvad børnene oplever i naturbørnehaven
År: 2005 Nr.: 43
Vuggestue- og børnehavebørn, som er født for tidligt, har det svært. Men problemerne er vanskelige at definere, og børnene får ofte ikke den støtte, de har brug for. Derfor er der behov for stadig mere fokus på området, mener forfatter og mor til for tidligt fødte tvillinger, Jonna Jepsen
År: 2005 Nr.: 40
Kolding har ansat ressourcepædagoger i byens mest belastede institutioner. Det har betydet hurtigere indsats over for børn med særlige behov og intern læring personalet imellem
År: 2005 Nr.: 39
Faget skal lede vejen
År: 2005 Nr.: 37
God tid i pædagogisk arbejde betyder, at der er nok af den, men også at den bruges godt. Til at skabe magiske øjeblikke, hvor tiden står stille, mens engagerede børn og pædagoger fortaber sig i nuet.
År: 2005 Nr.: 33
Blandt de 150 børn og 25 ansatte i Lærkereden er fraværet af stress og larm påfaldende. Det handler ikke om størrelsen på en institution, men om holdningen, fortæller leder Ruth Kristensen
År: 2005 Nr.: 32
Små enheder og vidtstrakt selvstyre passer dårligt sammen. Alt for mange ressourcer bindes i ledelsesopgaven. Odense har fundet en mellemvej
År: 2005 Nr.: 31
Børnehaven er et af de få faste holdepunkter i tilværelsen for flygtningefamilier i Danmark. Nogle gange det eneste holdepunkt. Derfor har to børnehaver i Midtjylland erkendt, at de er nødt til at hjælpe nydanske familier mere, end danske familier er vant til
År: 2005 Nr.: 28
Hvem har ansvaret for, at mere end 25.000 danske børn nu er under en eller anden form for ekspertbehandling? Og at stigningen i antallet af "syge" børn er inde i en stejl stigning? Et af svarene kan være pædagoger, der tør tage ansvar og melde klart ud til forældre til børn, der mistrives. Det har de gjort i vuggestuen i Tønder de sidste 32 år
År: 2005 Nr.: 22
Flere pædagoger er nummer et på ønskelisten, hvis de selv kunne bestemme i Børnehaven Fyrkildevej i Aalborg Øst. Institutionen er en af de fem institutioner, hvis data lægges i en tidskapsel og tages frem ved næste valg
År: 2005 Nr.: 16
Når forældre bliver usikre på deres evner som forældre, spørger de pædagogerne til råds. Og selvom det er tidskrævende, er pædagogerne de helt rigtige til at støtte og vejlede forældre i børneopdragelse, mener familieterapeut Jesper Juul. En SFO i Sabro ved Århus har gjort forsøg med forældrekurser i institutionen
År: 2005 Nr.: 13
Da Ribe Kommune i 2000 indførte intern kontraktstyring på daginstitutionerne, var pædagogerne meget skeptiske, fordi kontrakterne var hårde og fyldt med tal. Efter fem års udvikling er kontrakterne bløde og dialogorienterede
År: 2005 Nr.: 08
I Fredericias klubber er der så store forskelle i børnekultur, børnesyn og forældresamarbejde, at den samlede styring og fælles faglige udvikling overfor udsatte børn og unge bliver meget svær, viser en ny undersøgelse, som pædagogisk konsulent Jes Jørgensen har lavet. Problemet er landsdækkende
År: 2005 Nr.: 06
Børn skal ses, høres og anerkendes. De skal føle sig trygge og have tillid til de voksne, som de omgås, mener pædagogerne i Børnehuset Planeten på Frederiksberg. De arbejder med anerkendende relationer og med Marte Meo for at blive bedre til at se, hvad børnene viser dem
År: 2005 Nr.: 03
I Hareskov Miniklub har de fået et elektronisk afkrydsningssystem. Det betyder, at telefonen ikke ringer så meget mere, og samtidig har de ansatte i klubben fået et langt bedre overblik over de 280 børns aktiviteter efter klub
År: 2005 Nr.: 01
Ole Lund efterlyser flere tosprogede børn til sin institution, fordi pædagogerne er gode til at tage sig af dem. Han ved, andre vil betakke sig for at få flere, men Ole Lund ser det som udviklende pædagogisk og menneskeligt
År: 2004 Nr.: 39
Børns mavepine, hovedpine og ufrivillig afføring er nogle af de symptomer, der vidner om mistrivsel forårsaget af stress blandt børn. Men løsningen er ofte ligetil og ret banal, fortæller to erfarne pædagoger, der underviser daginstitutioner i at håndtere stress blandt børn
År: 2004 Nr.: 20
I børnehaven Myretuen er papir snart en saga blot. Praktiske beskeder om skarlagensfeber, lus og "Husk lige cyklen i morgen" kan forældrene læse på computeren derhjemme. En stor del af den daglige kommunikation mellem pædagoger og forældre er gået online. Det giver mere tid til børnene
År: 2004 Nr.: 17
I børnehaven Hylet har pædagogerne stort set aldrig problemer med besværlige forældre. Opskriften er enkel: Brug de krævende forældre som en ressource.
År: 2004 Nr.: 08
I København har den kommunale forvaltning besluttet at ensrette og synliggøre klubarbejdet med udsatte unge. I "Klubrapporten" har forvaltningen stillet 10 konkrete krav til det københavnske klubarbejde. Krav, der er blevet mødt med undren, utilfredshed og forvirring.
År: 2004 Nr.: 02
Formanden for BUPL Fyn, Lars Søgaard, mener, at Odense Kommunes nye spareplan er en katastrofe for især SFO'erne
År: 2003 Nr.: 40
En udvidelse af arbejdet, som den pædagogerne i Børnenes Hus har lavet, kan ikke lykkes, hvis det daglige arbejde med børnene ikke er i orden. Desuden skal forældrene accepteres i rollen som forældre, hvis det skal blive legitimt at stille spørgsmål til deres forvaltning af rollen
År: 2003 Nr.: 34
I Børnenes Hus i Randers tager pædagogerne sig også af børnenes forældre. I Nordbyen, hvor den integrerede institution ligger, bor mange familier med sociale problemer, men ved at lytte, undre sig og stille spørgsmål til den måde, forældrene forvalter deres rolle på, yder pædagogerne hjælp til selvhjælp
År: 2003 Nr.: 34
Både de forældre, der har brug for ekstra hjælp, og de forældre, der ikke har, er glade for Børnenes Hus. To mødre fortæller om deres erfaringer
År: 2003 Nr.: 34
Grænseoverskridende. Intimiderende. En overskridelse af privatsfæren. Det vil mange forældre kalde det, hvis barnets pædagoger inviterer sig selv på middag. Men Vuggestuen Røde Rose har siden 1971 haft stor succes med hjemmebesøg. Børn&Unge tog med til middag hos lille Alvilda
År: 2003 Nr.: 31
Fordommme skal bearbejdes med humor, accept og nysgerrighed. Opskriften er Helle Kiruds. Hun er 39 år, pædagog, indvandrer fra Fyn og har som tosprogskonsulent haft succes med at integrere tosprogede småbørn i Ishøj Kommunes daginstitutioner
År: 2003 Nr.: 28
År: 2003 Nr.: 12
Pædagoger i Frederiksberg Kommune bruger 70 procent af deres tid på samvær med børnene, viser ny undersøgelse. Det er mere, end formanden for BUPL Frederiksberg havde forventet, mens formanden for Børne- og Undervisningsudvalget ikke synes, det lyder af meget
År: 2003 Nr.: 12
Pædagogerne fra Humlebien Børnehus og Cirkusgrundens Vuggestue deltager i et projekt om at samarbejde med psykisk syge forældre. Nu tør de tale med børn og forældre om problemerne.
År: 2002 Nr.: 48
Luisa havde ikke tid til at gå i børnehave. Hun skulle købe ind, stryge farens skjorter og passe lillebroren. For hendes mor var depressiv og rejste sig sjældent fra sofaen. Først efter mange års psykologhjælp og morens død har Luisa mod på selv at være mor.
År: 2002 Nr.: 48
Den daglige alkoholration for Tine Andersens mor lød på mindst tre liter papvin. Og skønt råbet om hjælp strålede i neon fra den lille pige, vendte både pædagoger, lærere og myndigheder det blinde øje til i årevis.
År: 2002 Nr.: 45
Det er børnene, der betaler den højeste pris, når mor eller far drikker for meget. Derfor skal pædagogerne gribe ind, så snart de har en fornemmelse af, at ikke alt er, som det skal være. De skal ikke vente på beviser.
År: 2002 Nr.: 45
Pædagogerne er uenige om, hvorvidt der skal laves nationale læreplaner for vuggestuer og børnehaver. I en undersøgelse foretaget af BUPL er medlemmerne delt i tre lige store grupper af fortalere, modstandere og skeptikere
År: 2002 Nr.: 24
Pædagoger føler sig presset af veluddannede forældres stigende krav, viser medlemsundersøgelse. Forældrene er umodne, siger pædagogerne, men børneforsker mener derimod, at forældrene er mere vidende og bare gør, hvad pædagogerne har bedt dem om
År: 2002 Nr.: 23
Med den såkaldte "nye forældregeneration" stiger antallet af klager over både pædagoger og daginstitutioner voldsomt. Klagerne går lige fra hundelopper i tøjet, støv i krogene og til langvarig utryghed ved at aflevere børnene i børnehaven
År: 2002 Nr.: 17
Forældre til børn i daginstitutioner opfører sig ofte, som var de kunder i Bilka. De forlanger kvalitet, service og handling. Får de ikke ret, klager de
År: 2002 Nr.: 17
BUPL modtager en stafet fra Nævnet for Etnisk Ligestilling og har derved forpligtet sig til at fremme integrationen og ligestillingen mellem etniske grupper på daginstitutionsområdet. BUPL vil sætte fokus på arbejdet med de tosprogede børn og deres familier, integration i klubberne og på samarbejdet i de institutioner, hvor personalet har forskellig etnisk baggrund
År: 2002 Nr.: 10
Som den første kommune i landet har Billund Kommune indført fælles pædagogisk tænkning hos alle lige fra dagplejemødre til skoleinspektører. En pædagogik inspireret af Howard Gardners otte intelligenser
År: 2001 Nr.: 50
Endnu en undersøgelse viser, at pædagoger har fået så mange nye opgaver, at de kun har tid til at tilbringe under halvdelen af arbejdstiden sammen med børnene. I København er pædagogerne kun 48 procent af tiden i børnegrupperne
År: 2001 Nr.: 46
Undersøgelsen af tidsforbruget i københavnske småbørnsinstitutioner viser, at det især er øget kontakt til forældrene, ledelse og administration, deltagelse i møder, tilfældige afbrydelser, praktisk arbejde og pædagogernes bestræbelser på at synliggøre det pædagogiske arbejde, der "stjæler" tiden fra børnene
År: 2001 Nr.: 46
Pædagoger lever ikke op til reglerne om skærpet underretningspligt. De foretager for få underretninger til kommunen, fordi de er bange for forældrenes reaktion. Men der er ingen grund til angst, blot pædagogerne holder sig fra at stille diagnoser
År: 2001 Nr.: 43
BUPL Nordjylland kalder undersøgelsen af aalborgensiske pædagogers tidsforbrug et uvidenskabeligt billede på de mange nye krav, der bliver stillet til pædagogerne, uden at de får mere tid til at løse dem. Det går ud over børnene, fordi det øgede arbejdspres ikke har udløst bedre normeringer
År: 2001 Nr.: 38
Børnene må nøjes med pædagogernes delte opmærksomhed i alt for mange af de timer, de opholder sig i daginstitutionen. Det er ikke det, pædagogerne ønsker. Men de har brug for flere pædagogtimer, hvis de skal gøre det anderledes
År: 2001 Nr.: 38
Inge Luffe har været pædagog i mange år, og arbejder nu frivilligt en gang om ugen i børnehaven Bifrost i Vordingborg. Kommunen igangsætter nemlig ikke automatisk sprogstimulering, men kræver en indstilling af det enkelte barn til Pædagogisk Psykologisk Rådgivning
År: 2001 Nr.: 34
Ordet forældresamarbejde giver ingen mening på arabisk. Og man når længst ved at appellere til følelserne hos arabiske forældre. Palæstinenseren Adham Dakwar tager rundt til daginstitutioner og udreder de mange misforståelser, der kan opstå i mødet mellem danskere og arabere
År: 2001 Nr.: 23
En af de vigtigste egenskaber hos pædagoger er evnen til at skabe tætte relationer, og denne kvalitet er især vigtig i arbejdet med truede børn. Nu har et pædagogisk udviklingsprojekt fra Århus Kommune sat ord på de utallige, værdifulde detaljer i arbejdet, der skaber den gode pædagog
År: 2001 Nr.: 22
Pædagoger i Præstø kan ikke bare gemme sig bag tavshedspligten. Kommunen forventer handling på tværs af faggrænser, når det drejer sig om truede børn
År: 2001 Nr.: 19
Pædagoger er verdensmestre i at observere et barn i månedsvis. Mange går alt for længe med en mistanke om dårlig trivsel, før de tager fat i forældrene. Det har man gjort op med i Præstø Kommune
År: 2001 Nr.: 19
Fortravlede forældre vælger i stigende grad arbejdsdage og sommerudflugter fra. Et tegn på individualisering, forældrene er optaget af deres egne problemer, siger ekspert
År: 2001 Nr.: 18
Forældrene kræver i stigende grad opmærksomhed fra pædagogerne. Det kan tage tid fra børnene, hvis ikke pædagogerne står fast på, at institutionen er til for børnenes skyld. I bogen "De kompetente forældre" gør forfatter Margrethe Brun Hansen op med de krævende forældre
År: 2001 Nr.: 17
År: 2001 Nr.: 17