Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2008 Nr.: 19
BUPL mener: Løsning til ligeløn ligger ligefor
Vi skal have gennemanalyseret præcist hvor meget, pædagogerne og de andre grupper halter bagefter, og så skal der rettes op på forholdene ved hjælp af en ekstraordinær pose penge fra statskassen.
Af: Lasse Bjerg Jørgensen - medlem af forretningsudvalget
Det er meget, meget svært at få ekstra." Sådan siger arbejdsmarkedsforsker Jesper Due i en artikel i dette nummer af Børn&Unge om udsigterne til at få højere løn til pædagogerne gennem overenskomstsystemet.
Jesper Due har da ret i, at det ikke er den letteste opgave i verden. Jeg tror dog på, det er muligt. Men det vil i givet fald næppe være nok til at indhente det lønefterslæb, som pædagogerne har.
90 procent af alle pædagoger er kvinder, og lønnen ligger langt bagefter både private og offentligt ansatte med mellemlange videregående uddannelser. Hver gang en privatansat mand med samme uddannelseslængde tjener 100 kroner, tjener en pædagog kun 74 kroner.
Det er åbenlyst urimeligt, men altså svært at rette helt op på inden for det danske overenskomstsystem, som Jesper Due påpeger.
Løsningen ligger imidlertid ligefor: Vi skal have en ligeløns-kommission. Vi skal have gennemanalyseret præcist hvor meget, pædagogerne og de andre grupper halter bagefter, og så skal der rettes op på forholdene ved hjælp af en ekstraordinær pose penge fra statskassen.
Nedsættelse af en ligelønskommission er også et af BUPL's krav for at afslutte strejken. Vi har netop sat fokus på dette krav til demonstrationen foran Kommunernes Landsforenings sociale temamøde i Aalborg den 22. maj. En dag, vi af samme grund havde udråbt til ligelønsdag.
Mens 1.200 politikere og ledende embedsmænd diskuterede indenfor, tydeliggjorde over 2.000 pædagoger udenfor, hvor fundamentet for fremtidens socialpolitik ligger. "Rigtig Løn er ligeløn" lød parolen fra pædagogerne, hvoraf mange var kommet fra strejkekommuner langvejs fra.
I København blev ligelønsdagen også markeret. Her gik pædagoger og sygeplejersker i en demonstration gennem byen fra Nørrebrohallen til Christiansborg Slotsplads.
At dømme efter opbakningen både i Aalborg og København er ligeløn et populært krav blandt pædagogerne. Det er også den tilkendegivelse, jeg har fået, når jeg har været rundt andre steder i landet for at møde pædagogerne til forskellige konfliktarrangementer.
Men ligelønskommissionen skal ikke være en sovepude. Vi skal stadig presse kommunerne til det yderste under strejken, så vi kan få det lønløft, vi fortjener. Kommunerne skal ikke tro, at en statsfinansieret ligelønskommission fritager dem fra at finde en ekstra pose penge til pædagogerne her og nu.