Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2008 Nr.: 32
Tag vestpå og red familien
Der er for få fristelser i Vestjylland. I hvert fald viser en ny publikation fra Danmarks Statistik, at Vestjylland er det sted i landet, hvor færrest børn bor i delte hjem.
Af: Jesper Nørby
Hvis man som forælder vil sikre kernefamilien og undgå den enlige forsørgers kvaler, bør man tage sin ægtefælle og børnene under armen og drage til Vestjylland.
Ifølge Danmarks Statistiks nye bog, 'Børns Familier', som er skrevet af Anne Nærvig Petersen og Thomas Michael Nielsen, er Vestjylland det sted i Danmark, hvor flest børn bor sammen med begge deres forældre.
I København er det lige omvendt. Her bor fleste enlige med børn.
Sociolog, trendspotter og forfatter Emilia van Hauen giver en meget simpel forklaring på den lave andel af skilsmissefamilier i Vestjylland.
"Udbuddet af partnere i Vestjylland er bare mindre end i storbyerne," vurderer hun.
Det kan lyde banalt, men Emilia van Hauen forklarer, at folk oftest bliver gift med nogen fra deres lokalområde. Og hvis området er tyndt befolket, er der færre alternative partnere til at friste én, når man er blevet gift.

Hårdt for enlige. Hvis man skal tro bogen 'Børns Familier', er der god grund til at kæmpe for tosomheden, uanset hvor man bor. Livet som enlig forsørger er nemlig hårdt. Ikke bare når børnene skriger om natten, og man mangler en hjælpende hånd.
Også økonomisk kan tilværelsen være barsk. Enlige forsørgere er nemlig overrepræsenteret blandt børnefamilier med den laveste indkomst, viser Danmarks Statistiks nye bog.
En af bogens konklusioner er, at antallet af skilsmissebørn falder, jo længere uddannelse deres forældre har.
Men både København og Vestjylland er dog undtagelser. Hovedstaden har nemlig landets højeste uddannelsesniveau og flest skilsmisser, mens Vestjylland har et af de laveste uddannelsesniveauer og færrest skilsmisser.
Emilia van Hauen advarer dog folk imod at tro, at nøglen til et fasttømret ægteskab nødvendigvis findes, hvis man rykker teltpælene op og slår lejr i Vestjylland.
"Hvis du er totalt storbymenneske og vant til, at der skal ske noget hele tiden, kan en flytning til Vestjylland medføre, at du begynder at skændes med din partner, fordi der ikke sker nok. Men i virkeligheden opstår skænderierne fordi man ikke har det godt dér, hvor man er," vurderer hun. o