Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2008 Nr.: 09
Kommunerne tvinges til at lukke mere
Regeringen har lovet færre lukkedage. Men kommunernes økonomi er så presset, at der i år er udsigt til flere lukkedage. Statsministeren er ikke tilfreds. Vi forsøger bare at holde styr på økonomien, lyder svaret fra kommunerne.
Af: Steffen Hagemann
Regeringen har som erklæret mål, at antallet af lukkedage i daginstitutionerne skal ned. Det er en del af Venstres og Konservatives regeringsgrundlag, og det er også et led i kvalitetsreformen, som endnu ikke er færdigforhandlet.

Alligevel stiger antallet af lukkedage i kommunerne. En rundspørge foretaget af dagbladet JydskeVestkysten viser, at kommunerne Kolding, Varde, Esbjerg, Vejen og Haderslev har fået flere lukkedage i 2008. Blandt andet har Esbjerg indført to lukkeuger i SFO. I Vejen har SFO'erne lukket hele juli. I Kolding er dagplejen gået fra nul til 17 lukkedage siden årsskiftet.
Den udvikling er statsminister Anders Fogh Rasmussen ikke tilfreds med.
"Vi ønsker at sætte en stopper for de enkeltstående lukkedage, som er meget generende for forældrene. Så det er noget vi ser på med stor alvor, hvis det viser sig, at det modsatte sker," sagde Anders Fogh Rasmussen på sit ugentlige pressemøde.
Regeringen har lovet kommunerne 50 millioner kroner til at afskaffe lukkedage på almindelige hverdage.

Økonomien er trængt. "Foreløbig har vi ikke fået pengene," påpeger Henrik Larsen, formand for Kommunernes Landsforenings Børne- og Kulturudvalg og radikalt byrådsmedlem i Kolding.
"Lukkedage er et værktøj kommunerne bruger for at udnytte ressourcerne bedst muligt i en tid, hvor økonomien er lidt trængt. Kommunerne vælger at bruge lukkedage frem for at sænke normeringen i dagligdagen eller at have en kortere åbningstid," siger Henrik Larsen.
Han noterer sig også, at regeringens retorik har ændret sig. Sidste år skulle alle lukkedage afskaffes. Nu skal kun lukkedage på almindelige hverdage væk.

"Vi ønsker at få lov til selv at definere, hvornår vi vil lave lukkedage," siger han.
Og så har han også en kommentar til Anders Fogh Rasmussens udmeldinger.
"Det er træls, når vi gang på gang bliver beskyldt for ikke at holde orden i økonomien, og her, hvor vi forsøger at gøre det, skal vi også skældes ud," siger Henrik Larsen.

Han mener ikke, at stigningen i lukkedage kan skyldes, at kommunerne indfører flere lukkedage i håbet om, at regeringen giver dem flere penge til at nedbringe antallet af lukkedage senere.
"Med et beløb på kun 50 millioner er det en dristig disposition. Jeg skal ikke afvise, at nogen har gjort det, men det vil i hvert fald være en tåbelig spekulation," siger Henrik Larsen.