Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2013 Nr.: 17
Middagsluren sikrer god nattesøvn
Det er forkert at tro, at børn, der sover til middag, ikke kan sove om natten.
Af: Vibeke Bye Jensen
Det er en udbredt myte og misforståelse, at middagsluren ødelægger nattesøvnen. Tværtom er den ofte forudsætningen for, at børn sover godt om natten. Det skriver søvn­ekspert og læge Vibeke Manniche i sin nye bog ’Børns søvn – din lille sovetryne’.
Får barnet ikke sin middagslur, bliver det i løbet af eftermiddagen tiltagende overtræt. Det skyldes, at niveauet af stresshormonet kortisol normalt falder i løbet af natten, men stiger fra morgenstunden. Er barnet overtræt og stresset, stiger niveauet ved aftenstid og betyder, at barnet har svært ved at falde i søvn.
Mange forældre står på hovedet for at undgå, at barnet får sin middagslur, eller for at den bliver så kort som mulig, viser undersøgelser.
Luren skal selvfølgelig tilpasses barnets alder, skriver Vibeke Manniche. Børn over ét år kan som regel nøjes med én middagslur, som typisk skal være i to timer og helst ikke strække sig for langt efter klokken 15. Børn helt op til fem år kan have brug for at sove lidt midt på dagen.

Ikke vækning. En af de hyppigste konflikter mellem forældre og daginstitutionernes personale er børns søvn i vuggestue eller børnehave, mener Vibeke Manniche.
’Mange forældre tror fejlagtigt, at det hjælper på natteroderiet, hvis barnet vækkes efter at have sovet en time. Det forholder sig stik modsat. Nemlig at barnet bliver utidigt, overtræt og har endnu sværere ved at sove om aftenen. Barnet har brug for sin middagslur i dagpasningen, i hvert fald indtil det er tre år, for nogle børn længere’, skriver hun i bogen. Middagsluren er nødvendig for barnets samlede søvnbehov. Den er endnu mere nødvendig i en travl, stressende, støjende og krævende hverdag, som dagpasningen er. Søvn avler søvn, mener Vibeke Manniche, som også skriver, at mange daginstitutioner heldigvis har en søvnpolitik, hvor det fremgår, at de ikke vækker børnene. ’At bede dagpasningen om at vække børnene midt i en nødvendig middagslur kan på mange måder sammenlignes med, at forældrene bad personalet om kun at give barnet halvt så meget mad, som det har behov for. Eller slet ingen’, advarer hun.

’Børns søvn – din lille sovetryne’ af Vibeke Manniche (red.).
Forlaget Liva, 116 sider, vejl. pris 249 kroner.