Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2007 Nr.: 21
Pædagog, du er en læsehest
I Pædagogisk Bogklub bliver redaktøren kimet ned af ivrige pædagoger, der elsker at læse om alt fra personlig udvikling til omsorgssvigt.
Af: Mads Louis Orry
Støvede, tykke værker om neuropsykologi, narrativ pædagogik og læringshistorie. Sniger du dig ind i en pædagogs soveværelse og kigger på natbordet, ligger der typisk faglitteratur.
For pædagogerne er vilde med bøger - især de tunge, fortæller redaktør for Pædagogisk Bogklub, Anne Munch Terkelsen. Hun mener, at de voksende krav til pædagogen skaber et behov for dyb viden.
"Pædagogerne er læsende mennesker. De køber flittigt fagbøger om psykologi, pædagogik, men også om selvudvikling. Som pædagog er man jo sit eget redskab, hvor man sætter sig selv i spil ved at forholde sig til, hvem man er som menneske," siger hun.

Ikke kun lir. Pædagoger læser ikke for på stuen at blære sig med flotte, nye teorier.
"Selvom de meget teoritunge bøger er populære, er det tydeligt, at bøger med et tydeligt element af praksis hitter. Pædagogerne vil ikke bare vide noget om hjerneforskning - de vil også vide, hvordan de bruger den viden i deres daglige arbejdsgang," forklarer Anne Munch Terkelsen.
"Gennem fagbøgerne bliver pædagogerne opdateret med de nyeste teorier, som de bruger i forhold til kolleger, eller når de
skal tale med forældrene. Jeg oplever især,
at de vil føle sig godt klædt på, fordi forældrene blander sig meget i pædagogikken i dag."
Også kravene fra børnekulturen, der har ændret sig markant de seneste ti år, er blevet højere.
"Man er nødt til at udvikle sig som pædagog for at kunne matche de børn, man møder i dag. Det bryder fuldstændig med tanken om pædagoger, der bare sidder stille og drikker kaffe. Jeg er også redaktør for lærernes og sygeplejerskernes bogklubber, og jeg kan se, at mange flere pædagoger køber bøger, end de andre faggrupper gør," siger Anne Munch Terkelsen og kalder udviklingen "imponerende".

Anbefal bogen. Hos internetportalen for pædagoger Jagoo.dk ser man en stor værdi i, at pædagoger anbefaler bøger til kollegerne.
"Pædagogerne har dårlig tid til at læse, men nogle gange skal de bare lige have en anbefaling, før de går i gang med en bog," siger Mette Hegnhøj Mortensen, der er tidligere pædagog og redaktør for boganmelderne på den populære internetside.
Hver anmeldelse bliver typisk læst af over hundrede pædagoger. o


Pædagogernes
favoritlæsning er
• Howard Gardner: De mange intelligensers pædagogik
• Rudolph Schaffer: Børnepsykologi
• Kari Killen: Omsorgssvigt er alles ansvar
• Berit Hertz og Frank Iversen: Anerkendelse i børnehøjde
• Espen Jerlang: Udviklingspsykologiske teorier
Kilde: Pædagogisk Bogklub