Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2014 Nr.: 13
TEMA: GRÆNSELANDET. Vuggestueleder i Tyskland. En gave at vokse op med to sprog
Birte Schwitzkowski er en af de pædagoger, der får arbejde i de nye tyske vuggestuer.
Af: Kurt Balle Jensen
De mange nye danske vuggestuepladser i Tyskland betyder også nye arbejdspladser. En af de nye vuggestuer er Oksevejens Vuggestue i Flensborg, der åbner til september, og her er Birte Schwitzkowski ansat som afdelingsleder. Hun er samtidig et eksempel på den helt specielle vandring af arbejdskraft over grænsen: I en periode arbejdede hun på samme tid i en dansk institution syd for grænsen og i en tysk institution nord for grænsen.
»Jeg kan godt lide at arbejde for det danske mindretal, for her føler jeg mig hjemme. Det er en slags Danmark i Tyskland, og for mig var det en gave at kunne vokse op med to sprog, « siger Birte Schwitzkowski.
Hun er tosproget tysk statsborger og føler sig som sydslesviger. Derfor har det for hende været naturligt at arbejde i såvel danske som tyske institutioner. Birte Schwitzkowski blev uddannet som pædagog i Aabenraa i 2007 og har siden 2009 arbejdet i Nystadens Børne- og Ungdomshus. Nu skal hun så være med til at få den nye vuggestue godt i gang.
»At arbejde i en vuggestue i Sydslesvig giver mig et stort ansvar. Barnet udvikler sig i vuggestuealderen mere end på et andet tidspunkt i livet, og det giver os mange muligheder for at give dem de bedste forudsætninger for udvikling og trivsel. Min vision er en sansemotorisk vuggestue med det danske sprog i centrum,« siger Birte Schwitzkowski.

Birte Schwitzkowski
arbejder i dansk vuggestue i Flensborg, Tyskland
Job
pædagog, afdelingsleder
Nationalitet
tysk