Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2009 Nr.: 19
Elitesport: Elitebørn er plejebørn
Plejebarnet Morten Korch har feber. Glenn Riddersholm sætter sig på sengekanten og trækker i omsorgsrollen.
Af: Peter Broberg; Thorsten Asbjørn Lauritsen
"Skal jeg lige smutte ned på apoteket for dig? Du skal bare ringe, hvis der er noget, Morten. Så kommer jeg. Men vi ses under alle omstændigheder på lørdag."
Glenn Riddersholm sidder på sengekanten sammen med sit 16-årige plejebarn Morten Koch. Et ungt, lovende fodboldtalent, der i disse år har værelse på FC Midtjyllands fodboldakademi - med kun ganske få skridt til træningsbanen.
Den 16-årige knægt har taget turen fra Horeby på Falster til fodboldakademiet i FC Midtjylland. På stor afstand af familien, mors tøjvask og kogegryder og de trygge hjemlige rammer.
"Det er ekstremt vigtigt, at vores unge spillere ikke bare føler, at de er overladt til sig selv. Fodboldverdenen kan være barsk og ensom, men i FC Midtjylland har vi fokus på at skabe en helhed omkring den enkelte unges liv," fortæller Glenn Riddersholm.

I den midtjyske topklub har mange af trænerne og lederne et plejebarn tilknyttet. Et ungt menneske, som de tager ansvar for, og hvor det handler om at give en erstatningsfamilie, mens livet står på uddannelse og fodbold.
"Når Morten kommer hjem til os, så er jeg ikke træner, og han er ikke spiller. Vi bestræber os på, at han skal føle sig som en del af vores familie. Han kommer med til familiefester. Han spiser aftensmad hos os, og selvfølgelig kommer han også besøg og ser fodbold i sofaen sammen med mig," fortæller Glenn Riddersholm.
Han indrømmer med et stille grin, at Morten her har lov til noget af det, som der ellers bliver prædiket imod i fodboldakademiet.
"Når vi er på træningsbanen, gør vi meget ud af at fortælle de unge om kostens betydning for deres fodboldkarriere. Lærer dem en sund livsstil. Men når vi skal se fodbold på tv, så finder vi altså Matadormixen frem og gør alt det, som andre unge også gør," siger Glenn Riddersholm.
Ét er, at plejebarns-ordningen har til formål at give klubbens unge spillere en tryg base. Glenn Riddersholm oplever også, at ordningen er en berigelse for ham, hans kone og to små børn.
"Morten er en del af vores liv, og han skaber en anden dynamik i vores hus. Det er ikke som at have gæster - han hører til hos os," siger Glen Riddersholm

Fodboldakademiet FC Midtjylland
For fem år siden så fodboldakademiet FC Midtjylland dagens lys. Akademiet, der er for både danske og udenlandske supertalenter, kombinerer fodbold og uddannelse. Der må skrives kontrakt med de unge drenge, når de er fyldt 15 år. Det første år bor de på efterskole, herefter et-to år på selve akademiet, hvorefter de bor nogle år på det nærliggende college afhængig af kontraktlængden.
Siden 2004 har akademiet udklækket 17 spillere til deres eget superligahold. 40-50 spillere fra det midtjyske har optrådt på diverse danske ungdoms- og A-landshold. Andre af landets førende topklubber har tilsvarende fodboldakademier.