Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2018 Nr.: 10 Børn&Unge som e-paper
LEDER. Et sundt pres og en spænndende sensommer
Af: Elisa Bergmann
En historisk varm sommer er ved at gå på hæld. Men ­udover at byde på den ene varmerekord efter den anden har sen­sommeren også vist sig usædvanlig på den politiske front – ikke mindst på vores område. Børns trivsel og pædagogers ­arbejde ser takket være vores fælles indsats således ud til for alvor at have fundet vej til de politiske dagsordner. Først var der det konservative tryghedsforslag om 110 øremærkede millioner til dagtilbuddenes ­ydertimer, og i sidste uge lettede regeringen så på låget for sit finanslovsudspil med forslaget om at sætte 760 millioner kroner af til de første 1.000 dage af vores mest udsatte børns liv – over de næste fire år.
Det er bestemt positivt, at de borgerlige også får øjnene op det fornuftige i at ­investere i et godt børneliv og gode daginstitutioner. Men ingen af de vel­menende forslag vil desværre kunne genoprette skaderne fra de seneste mange års ­drøje hug med sparekniven. Bliver de til virkelighed, vil de højst kunne lappe på ­nogle af de sorteste huller og måske sætte kursen for en egentlig genopretning af børne­området. Det sidste kan dog se noget sort ud i skyggen af kommunernes ­sparekataloger. Byrådspolitikerne ser ud til at have glemt de smukke løfter fra kommunalvalget, hvor 8 ud af 10 af kandidaterne så minimumsnormeringer som en politisk mærkesag. 
Når vi har konfronteret politikerne med, at det vil koste mindst to milliarder kroner at bringe daginstitutionsområdet tilbage på et minimum, lyder svaret, at det er for dyrt. Derfor har vi igen og igen slået på tromme for, at de tager de skridt, de nu kan finde opbakning til. Vi har peget på de yngste børn, hvor normeringstallene lader mest tilbage at ønske. Men også – og ikke mindst – de mest sårbare børn, der har særlig brug for det, vi pædagoger kan.
Jeg er glad for, at børneminister Mai Mercado og resten af regeringen har hørt efter i timen og har læst BUPL’s nye udspil ’Alle har ret til en god start’. Men som jeg også har understreget rundtom i medierne, er der brug for en bred politisk ­aftale for hele børneområdet. Det har man heldigvis taget godt imod i det politiske landskab, hvor blandt andre Socialdemokratiet med afsæt i vores tal har pointeret, at der skal langt mere til.
Vi fastholder selvfølgelig presset for at få børneområdet i fokus i den ­kom­mende valgkamp og ad den vej få pustet liv i en national handleplan.
Fortsat god sensommer.

Elisa Bergmann