Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2008 Nr.: 34
Pædagogprofessionen: Det handler også om magt
Dansk Sygeplejeråd har siden 2000 støttet forskning ved at finansiere sygeplejerskers ph.d.-projekter. Forskningen skal øge fagets status og indflydelse.
Af: Steffen Hagemann
Dansk Sygeplejeråd begyndte allerede i 2000 at sætte penge af til forskning, Og det handler ikke kun om at afdække ny viden, fortæller Dorte Steenberg, næstformand i Dansk Sygeplejeråd.

"Det handler også om at øge fagets magt. Det synes jeg er fuldt legitimt. Med det vidensamfund, vi har bygget op, handler det også om at have noget magt, og magten får man ved at demonstrere forskningsmæssige resultater," siger Dorte Steenberg, der er politisk ansvarlig for forskningsstrategien. Dansk Sygeplejeråd bruger to en halv million kroner om året på forskning.

Dansk Sygeplejeråd har valgt at støtte ph.d.-projekter, og forskningen skal tage udgangspunkt i sygeplejerskernes praksis. Planen er, at forskningsprojekterne skal etablere sygeplejeforskningen i den formelle forskningsverden, hvor læger og medicinalindustri i forvejen høster viden og autoritet.

Men strategien er ikke ubetinget en succes, erkender Dorte Steenberg.
"Hvis vi kigger i bakspejlet, må vi sige, at det ikke er lykkedes at få opbygget nogle stærke forskermiljøer i det omfang, vi havde håbet. Og det er slet ikke lykkedes at få flere midler til forskning," siger hun.
"Det er op ad bakke," tilføjer hun.
"Vi er oppe imod en konsolideret forskningsverden og nogle måder at se god viden på, som ikke flytter sig natten over," siger Dorte Steenberg.

Status og indflydelse. Dansk Sygeplejeråd står nu for at skulle revidere forskningsstrategien. Hvordan det ender, er ikke afklaret, men Dorte Steenberg har et bud:
"Det handler om at målrette forskningen, så det ikke bliver for fragmenteret. Vi skal kigge lidt mere strategisk på, hvilke hovedindsatsområder vi vil have forsket indenfor," siger hun.
Hun mener, at det er rimeligt at bruge medlemmernes penge på forskning.
"Vi gør det her for at øge fagets status, for at få indflydelse og dermed også mulighederne for bedre løn og arbejdsforhold," siger hun og understreger, at staten bør betale forskningen på længere sigt.
Men selv om der er gode grunde til at støtte forskning som fagforbund, vil en revideret forskningsstrategi ikke medføre, at Dansk Sygeplejeråd vil bruge flere penge på forskning.
"Nej, vi vil formentlig bruge færre penge, for vi har dem ikke," siger hun.