Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2011 Nr.: 18
Selvtilliden skal være i top
Generte typer har ikke mange chancer for at få et job i børnehaven Juelsbo, hvor leder Susie Johnsen også forventer, at ansøgeren er aktiv i fritiden.
Af: Niels Ole Qvist
Hold hænderne i ro!
Det er et af de råd, som er værd at huske på, hvis du skal til jobsamtale med Susie Johnsen, der leder børnehaven Juelsbo i Løsning ved jyske Hedensted. Under samtalen vurderer hun nøje ansøgernes kropssprog.
"Jeg hæfter mig ved deres kropsholdning og mimik. Altså om det, der kommer ud af munden, spiller sammen med deres generelle attitude. For eksempel er det en dårlig idé konstant at kigge ned i bordet eller hele tiden pille ved et eller andet, mens vi taler sammen," forklarer Susie Johnsen.
Men det kan jo være, at ansøgerne blot er nervøse?
"Det skal man selvfølgelig tage højde for. Men det nytter ikke, at de er alt for sky. Jeg kan ikke bruge folk, som er for generte til at møde forældrene eller til at træde frem foran en forsamling. Den slags skal de turde."
For at få job hos dig skal man have selvtillid?
"Ja, de skal gerne virke sikre på sig selv."
Susie Johnsen er chef for 15 medarbejdere. Hun forklarer, at hun ikke kun kigger på ansøgerfeltet, når hun slår en stilling op. Men i lige så høj grad tager hun udgangspunkt i den medarbejderstab, hun i forvejen råder over.
"Jeg betragter mine medarbejdere som en vidensbank og vurderer de samlede kompetencer i huset for at kunne identificere, hvad vi mangler. Det er afgørende, at vi kan favne hinanden og møde børnene på den mest optimale måde."
Spørger du ansøgerne om deres fritidsinteresser?
"Ja, det gør jeg faktisk. Her på stedet dyrker vi ofte idræt med børnene og har mange udeaktiviteter. Det er fuld fart frem med gymnastik, dans og leg."
Så pædagogerne skal have et højt kondital?
"Jeg løber selv i min fritid, men det er selvfølgelig ikke noget krav, at medarbejderne dyrker idræt. Jeg skeler dog til, om de er aktive uden for jobbet. Det kan også være på den lokale revyscene eller som bjergklatrere. De behøver ikke at være sportsfolk."
Heller ikke hos Susie Johnsen er det en god idé at møde op til jobsamtalen i citydress, lange røde negle og stiletter.
Du ansætter ikke Grevinde Alexandra-typer?
"De skal i hvert fald være klar til at smide de højhælede og hoppe i et par kondisko i arbejdstiden og så i øvrigt være indstillet på, at der ryger et par negle undervejs."
Kigger du på folks vægt, når du ansætter?
"Nej. Men vi har en medarbejder, som har tabt sig rigtigt meget. Det synes, jeg er utroligt flot, og det roser jeg hende ofte for."
Hvilke ansøgere har ikke en chance hos dig?
"Dem, der ikke kan argumentere for deres pædagogiske tankegang og faglighed. Hvis der ikke er substans bag ordene, kan jeg ikke bruge dem. Samtidig skal de helst fremstå som gode rolle­modeller for børnene."
Går du efter de unge pædagoger, der ikke koster så meget?
"Nej, vi er ikke trængt på budgetterne, så det har jeg ikke inde i tankerne. Jeg ansætter den bedste, ikke den billigste."
Susie Johnsen kigger desuden også på geografien, før hun træffer sin beslutning. Løsning er en mindre by, og ifølge børnehavelederen kan det indimellem være nødvendigt med frisk blod.
"Hvis jeg står med to lige kvalificerede ansøgere, vil jeg kigge på, hvor de er bosat. Hvis man kun rekrutterer i lokalsamfundet, kan det hele blive lidt for smalsporet. Derfor tager vi gerne folk fra for eksempel Vejle."
Hvad med mandlige ansøgere, har de en fordel?
"Vi har haft nogle virkeligt dygtige mænd ansat. Men vi har også haft det modsatte. Jeg ansætter ikke mænd for enhver pris. Hos os er det ikke nok at være god til at spille fodbold med drengene. Du skal også kunne tage fra, når det hele er hektisk. Hænge vasketøj op, tømme opvaskemaskinen og den slags. Min erfaring er, at det ikke er alle mænd, der har det nødvendige overblik til at klare det," konstaterer Susie Johnsen.