Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2016 Nr.: 18 Børn&Unge som e-paper
God opførsel på rim. Forfatter efterlyser mere ordentlighed
Ny rim og remse bog skal bringe god opførsel tilbage til det danske samfund. Forfatter Lotte Salling vil på rim lære os ordentlighed.
Af: Trine Vinther Larsen
Det kan lyde kedeligt med en børnebog, der prædiker god opførsel, men Lotte Sallings nye rim- og remsebog ’Opførsel i Familien – Op og Ned’ har ingen løftede pegefingre. Den har humor og aktiverer børnene til underfundige og oplysende samtaler med de forældre eller pædagoger, de læser bogen med.
Læser man bogen fra den ene ende, rimes der om god opførsel i hjemmet: En tændt ’telefon’, er for eksempel ikke godt for ’natteroen’. Begynder man bogen i den anden ende, er der fokus på god opførsel uden for hjemmet: Ser man én blive ’mobbet’, er det vigtigt at få det ’stoppet’, hedder det i et af rimene.
I alt 28 illustrerede scener og rim i bogen handler om god opførsel forskellige steder ude og hjemme. Og spørgsmål som ’Hvordan kan man glæde andre på deres fødselsdag?’, ’Hvad sker der, når man deler ting med andre?’ eller ’Hvordan kan vi vise hensyn i bussen?’ lægger op til gode snakke med børnene.

Er der brug for et kursus i pli?
»Ja, men bogen er ikke et kæft, trit og retning-indslag. Den er tænkt mere a la Emma Gads almindelige regler for, hvordan vi bør omgås hinanden. Vi er blevet mere laissez faire-agtige i vores tilgang til det. Jeg har lagt mærke til forskellige situationer, hvor vi mennesker godt kunne vise hinanden mere ordentlighed. Hvorfor rejser børn og unge sig for eksempel ikke for de ældre i bussen? Jeg håber, at bogen kan være med til at genskabe en kultur, hvor vi har lidt mere omtanke for hinanden. Det gælder børn såvel som voksne, for børn gør jo bare det, som de voksne gør«.

Hvorfor på rim?
»Jeg er fascineret af Halfdan Rasmussens rim og remser, og det er altid den fortællestil, jeg vender tilbage til. Det fungerer godt for børn, fordi rim er sjove, og børn husker bedre ordene og historien, når den er sat på rim og vers.«

Kan ord ændre opførsel?
»I en salme har Grundtvig skrevet ’Ordet skaber, hvad det nævner’. Jeg tror også på, at det, vi siger og tænker, forplanter sig i os og har indflydelse på, hvordan vi handler. Især når vi taler om opførsel uden en løftet pegefinger, men på en måde, hvor vi får stillet spørgsmål, der får os til at tænke over, hvad der er rigtigt og forkert, kan det få betydning for, hvordan vi faktisk handler. Jeg tror ikke, at nogen i dag er i tvivl om, hvad god opførsel er, men jeg tror, vi kunne have større opmærksomhed på også at gøre det, vi godt ved er rigtigt«.

Om bogen
’Opførsel i familien Op og Ned – Ude og hjemme’ af Lotte Salling. Forlaget Sprog & Leg, 2016. 36 sider. Vejl. pris 245 kr. Illustrationer af Michael Domino. Med bogen følger en kode til download af bogens tegninger til print og visning på smartboard. Bogen er en uafhængig opfølger på ’Familien Op og Ned – Synonymer og antonymer’.
Læs mere på familienopogned.dk

Om forfatteren
Lotte Salling er forfatter til mange børnebøger, foredragsholder i blandt andet daginstitutioner og uddannet psykomotorisk terapeut.
Se lottesalling.dk