Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2018 Nr.: 16 Børn&Unge som e-paper
Guide. Sådan giver I gode råd til vintergarderoben
Af: Kurt Balle Jensen
Så blev det vinter og råkoldt. Der er lange næser og røde kinder, og der er strålende øjne, for der er lige kommet sne nok til en snemand og en kælketur. Eller måske er det diset og tåget og småregnende? Pyt med det, vi skal ud alligevel. Men hvad med vintergarderoben? Den integrerede institution Røde Ko i København er en af de institutioner, der i mange år har gjort meget ud af at rådgive forældrene.

»Hver gang vi nærmer os en ny årstid, kommer vi med gode råd i vores nyhedsbrev,« fortæller pædagog Sara Haubjerg, der arbejder i institutionens vuggestue.

»Når det gælder vintergarderoben, er der tre ting, der betyder noget: Sikkerhed, varme, og at tøj og støvler er relativt let at få på og af. Og så er det jo derudover vigtigt,
at børnene ikke føler sig hæmmet i legen, selvom de er i vintertøj. For eksempel er der mange forældre, der køber for store luffer til børnene, så de ikke kan tage fat i tingene.«

Ifølge Sara Haubjerg tager forældrene godt imod rådene og følger dem i vid udstrækning, men der er også de forældre, hvor der lige skal følges op med en snak.

»Det betyder jo rigtig meget, hvis der er velcrolukning på støvlerne i stedet for snørebånd, når vi skal have mange børn gennem garderoben og ud på legepladsen. Det gør det nemmere for os, men det gør også, at børnene hurtigere bliver selvhjulpne og klarer det selv. På samme måde opfordrer vi til, at de har indesko, de selv kan tage på,« siger Sara Haubjerg.

Et er gode råd, noget andet er orientering om love og regler i Røde Kos opdaterede skrivelser om garderoben.

»Der må jo i dag ikke være snore i tøjet, som børnene kan hænge fast i, hvis de for eksempel klatrer i træer. Og når luffer fastgøres i flyverdragten, må det ikke være med en snor gennem dragten, som man brugte det tidligere. Nu skal lufferne være klipset fast ved ærmerne eller fastgjort med en elastiksnor op til nakkestroppen. Når vi fortæller om den slags, er det vigtig orientering og ikke kun gode råd« siger Sara Haubjerg.

Sikre snore og stropper
● Tøj til børn op til 7 år må ikke have bindebånd eller snore i hoved- og halsområdet.
● Tøj til børn mellem 7 og 14 år må ikke have bindebånd i hoved- og halsområdet, der er længere end 75 mm, eller snore med frithængende ender.
● Børnetøj må ikke have bindebånd eller snore med frithængende ender, der er længere end 140 mm i bryst- og taljeområdet.
● Andre bindebånd eller snore i børnetøj må ikke hænge længere ned end til ærmets eller tøjets kant. Funktionelle snore ved den nederste buksekant skal være på indersiden af bukserne