Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2003 Nr.: 13
BØRNELIV I GHANA - Sexchikane fra læreren
I Ghana er der store problemer med lærere, som giver lektiehjælp til teenagepiger mod betaling i sex.
Af: Trine Vinther Larsen
Faustina har ventet hele morgenen på at komme til lægen på Komfo Anokye universitetshospital i Kumasi, der er hovedbyen i den stolte Ashanti-region, hvis konger længe modstod briternes koloniherredømme over Ghana.
Sygeplejersken har givet hende fem pjecer fra organisationen Planned Parenthood. De beskriver de problemer, som en 17-årig skolepige som Faustina kan gå og tumle med i hverdagen. Da Børn&Unge forstyrrer hende, sidder hun og læser i pjecen, som handler om kønssygdomme og om AIDS.
»Tidligere troede jeg, man fik AIDS af myggestik, ligesom når man får malaria,« siger hun.
Hun er siden blevet klogere, fordi en læge kom ud på hendes skole og fortalte om sygdommen.
»Nu ved jeg godt, at man kan undgå sygdommen bare ved at bruge kondom, men alligevel tør jeg ikke have nogen kæreste,« siger Faustina.
Hun er bange for sex, og hun er bange for sine lærere.
»Jeg kender tre piger i min klasse, som læreren har rørt ved,« næsten hvisker hun, fordi hun mærker, at manden bag os lytter med.
Han præsenterer sig som pedellen på den kostskole, Faustina bor og går i skole på.
»Jeg har set dig i skolegården. Jeg er jo en singlemand, så jeg kan genkende smukke piger,« siger han til Faustina.

Værst på landet. Charles Amankonah er næstformand i lærernes fagforenings (GNAT) lokale afdeling i Kumasi og bekræfter, at læreres overgreb mod de unge pigere finder sted. Han mener især, det sker i landområder.
»På landet kommer pigerne senere i skole, og fysisk er de derfor ret veludviklede i forhold til deres klassetrin. Når forældrene ikke kan betale deres skolepenge, betaler de i stedet i naturalier. Om morgenen sender de deres datter hen til lærerens hus med morgenmad, og om aftenen bringer pigen ham vand til aftenbadet. Efterhånden vil et intimt forhold udvikle sig, og hvis lærerens moral er slet, kan han finde på at forgribe sig på pigen. Han udnytter sin magtposition og barnets tillid,« mener Charles Amankonah og tilføjer, at risikoen også på kostskoler kan være højere.
»Her er læreren jo ofte væk fra sin kone i lange perioder,« siger Charles Amankonah.
Han understreger dog, at ligesom hvis en lærer bliver dømt for at snyde i skat, vil fagforeningen ikke støtte en lærer, der dømmes for sexmisbrug af sine elever.
»Sådan en lærer har jeg ingen tårer til overs for, men som fagforening må vi støtte ham under sagen indtil hans skyld er bevist. Han kunne jo være uskyldig,« siger Charles Amankonah.

Flest sager i byen. På landet er der dog få sager omkring sexmisbrug af elever.
»I små landsbyer vil man ofte lade være med at rapportere sagen til politiet, fordi man ved, det ødelægger lærerens liv. Han kommer måske i fængsel, og i Ghana er en lærers position i samfundet nu engang højere end et barns,« siger Charles Amankonah.
På det seneste har der dog været en kraftig stigning i antallet af rapporterede sager om sexmisbrug, men altså mest i byen. I Accra viser politiets statistikker, at der i 1999 er anmeldt 154 tilfælde, hvor en lærer har forgrebet sig på en elev, mens tallet i 2002 er mere end tredoblet til 533 anmeldte sager.
Agnes Asredua Yeboah er lærer på Liberty Avenue Skolen i Accra. Hun mener, at den voldsomme stigning skyldes større åbenhed omkring pigers problemer. Som leder af skolens pigeklub og medlem af FAWE (Forum for African Women Educationalists) er hun den person, pigerne kommer til med deres problemer.
»Pigerne fortæller om lærere, der har bedt dem komme med mad til dem i frokostpausen, eller som har tilbudt at hjælpe dem med deres lektier. Når de så er kommet hen til læreren, har han famlet på deres bryster eller bagdel,« fortæller hun.
Hun mener, at der sjældent i byerne er tale om egentlig samleje, men vil ikke afvise, at det forekommer.
I Faustinas klasse har tre piger angiveligt været udsat for seksuelt misbrug af lærerne.
»Pigerne skammer sig og tør ikke fortælle om det til deres forældre. En af pigerne flygtede til Accra,« siger Faustina, som selv er bange for to af sine lærere.

Sex følger med jobbet
A for "Abstain"
B for "Be faithful to your partner"
C for "Condom use"
Skiltene med præventionens ABC finder man over alt i Ghana. På fotoet nederst ses skiltet hænge uden for uddannelsesministeriets (Ghana Education Service) afdelingskontor i Assin Foso i Western Region, hvor lærerne kommer på kursus. Man kan spørge sig selv, hvorfor det er særligt vigtigt at lære lærerne at bruge kondom?
En undersøgelse fra World Health Organisation (WHO) giver imidlertid svaret. Den viser, at lærere næst efter lastbilchauffører er den faggruppe, som har relativ flest AIDS-dødsfald og HIV-smittede, og Education Internationals generalsekretær i 2001, hollænderen Fred Van Leeuwen, kom i Børn&Unge nummer 33/2001 med følgende forklaring:
»Skønt ingen vover at tale om det, har man i nogle lande - afrikanske først og fremmest - den opfattelse, at sex med eleverne er en af fordelene, som følger med en lærers job. Jeg ville byde enhver anden forklaring velkommen, men jeg er bange for, at der ikke er nogen anden forklaring,« siger han i artiklen "En grum historie om farlig sex".