Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2009 Nr.: 04
Medlemsrekruttering: BUPL skrumper og kæmper
Pædagoger melder sig ikke længere ind i BUPL som en selvfølge. Det er nok for dyrt at være medlem i forhold lønnen, siger faglig sekretær Lasse Bjerg Jørgensen. Men nu skal en ny mappe give tillidsrepræsentanterne skyts til at forklare, hvorfor BUPL er alle pengene værd.
Af: Steffen Hagemann
Mange store fagforbund som 3F, FOA og HK har kæmpet med det i mange år. Medlemstallet falder. Nu er den virkelighed kommet til BUPL, og i 2008 var medlemstallet for første gang i BUPL's historie lavere end før.
Men BUPL har ikke bare tænkt sig at se passivt til, mens pædagoger vælger BUPL fra. Der er nu skyts på vej til de folk, der har svært ved at forklare, hvorfor det er bedre at betale 482 kroner om måneden for at være medlem af BUPL end at betale 155 kroner hos Kristelig Fagforening eller 60 kroner om måneden hos Det Faglige Hus.
BUPL er ved at udarbejde en mappe til tillidsfolk med argumenterne for et medlemskab af BUPL. Mappen forventes at være færdig i midten af marts.
"Tillidsfolkene kalder på et redskab, hvor de har argumenterne samlet. Nu får de den grundlæggende viden om BUPL samlet et sted, så de er rustet til at tage diskussionerne med de nyuddannede pædagoger, som ikke har meldt sig ind endnu. Og man kan også tage diskussionen med de uorganiserede kollegaer om, hvorfor et fagligt fællesskab er så vigtigt," siger forretningsudvalgsmedlem Lasse Bjerg Jørgensen, der er politisk ansvarlig for BUPL's hvervning og medlemsfastholdelse.
Er det svært at forklare vigtigheden af et fagligt fællesskab?
"Vi har ikke taget den diskussion i mange år, fordi medlemmerne kom af sig selv. Sådan er det ikke længere, og pludselig står vi i en ny situation. Nu skal vi til at genopfinde hele den fagpolitiske diskussion fra bunden," siger Lasse Bjerg Jørgensen.
Hvorfor vil folk ikke være med i BUPL mere?
"Det er der lige så mange grunde til, som der er pædagoger, der ikke melder sig ind eller har meldt sig ud. Og det betyder, at man ikke kan lave en enkelt målrettet kampagne. Vi skal tale med hinanden om, hvorfor man skal være medlem."
Er det for dyrt at være medlem af BUPL?
"Det er nok for dyrt i forhold til den løn, som pædagogerne får. Måske skal man kigge på at holde prisen i ro eller endda sætte den ned."
Er der politisk vilje til det?
"Det er ikke sikkert, men fremtidens omstændigheder gør, at den politiske vilje bliver nødt til at komme," siger Lasse Bjerg Jørgensen.
I modsætning til BUPL kan Socialpædagogerne melde om stigende medlemstal. Det skyldes blandt andet, at forbundet de sidste halvandet år konsekvent har været ude på arbejdspladserne og hverve nye medlemmer. I november 2008 havde Socialpædagogerne 34.177 medlemmer, en stigning på 941 medlemmer i forhold til året før.