Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2013 Nr.: 13
Uddannelse. Pædagogfaget er blevet hot
Flere unge vil være pædagog, og optaget på professionshøjskolerne sætter rekord. I krisetider vender unge sig mod nære værdier og fællesskaber, og så er det oplagt at søge ind på pædagoguddannelsen.
Af: Kåre Kildall Rysgaard
5.330 unge fik 30. juli besked om, at de var optaget på pædagoguddannelsen. Det er det højeste antal studiepladser på uddannelserne siden 2009. Men faktisk drømte endnu flere om at blive pædagog. Knap 2.000 flere unge havde ifølge Danske Professionshøjskoler uddannelsen som deres topprioritet, men fik afslag med posten.
Det er glædeligt, at pædagogfaget er blevet så populært, siger Mette Aagård Larsen, faglig sekretær i BUPL og medlem af forretningsudvalget.
»Flere unge kan se en mening i at arbejde med mennesker. Pædagoger bliver også mere anerkendt for den store rolle, som de spiller i børns liv i dag. Krisen har øget bevidstheden om fællesskabet, og derfor kan flere unge se en fremtid i faget,« siger hun.
Univercity College Sjælland er et af de uddannelsessteder, hvor alle studiepladser er optaget, og hvor mange unge har fået en standbyplads. Her er antallet af mandlige pædagogstuderende steget med fem procent i forhold til sidste år. Mændene fylder nu cirka en tredjedel på uddannelsen.
»Udviklingen er rigtig positiv. Det er en god tendens, at vi får en mere ligelig kønsfordeling,« mener Ulla Koch, der er rektor på Univercity College Sjælland.

Prøv igen. Hver tredje ansøger til pædagoguddannelsen fik afslag, men de skal ikke opgive drømmen om en fremtid i faget.
Der er stadig ledige pladser andre steder i landet, og Mette Aagård Larsen opfordrer de mange afviste til at flytte uddannelsessted. Kan det ikke lade sig gøre, er hendes råd at søge ind på uddannelsen igen til næste år og arbejde som pædagogmedhjælper i mellem­tiden.
I 2009 var der 3.680 studiepladser på pædagoguddannelserne. I år er tallet helt oppe på 5.330. Spørgsmålet er, om der er job til de kommende mange pædagoger i en tid, hvor kommunerne svinger sparekniven.
»Det er langt fra sikkert, at der bliver plads til alle de nyuddannede pædagoger fremover, men der vil altid være brug for pædagoger,« siger Mette Aagård Larsen og henviser til, at pædagoger får flere arbejdsopgaver, blandt andet i den nye folkeskole, og at der bliver en del nye jobåbninger, når store generationer af ældre pædagoger går på pension inden for de kommende år.