Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2009 Nr.: 26
Madpakker lever længe endnu
Mere end hver anden kommune har benyttet sig af muligheden for at udskyde den tvungne frokostordning, viser rundspørge blandt kommunerne.
Af: Gitte Rebsdorf
Madpakkerne får lov til at blive et pænt stykke tid endnu. Den tvungne frokostordning skulle ellers have været indført i børnehaver og vuggestuer senest ved årsskiftet. Men en aftale mellem regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) har gjort det muligt at udskyde ordningen til 1. januar 2011.
Den mulighed benytter mange kommuner sig af, viser en undersøgelse, som Capacent har foretaget blandt landets kommuner. 57 procent af de adspurgte kommuner vil først indføre ordningen 1. januar 2011 eller i løbet af 2010. Kun 27 procent af kommunerne forventer at have ordningen klar inden 1. januar 2010, som det oprindeligt var planlagt.
Viborg Kommune har benyttet sig af den ekstra frist.
"Vi vil bruge tiden til at finde gode løsninger, men det kan være svært. De fleste forældre smører i forvejen en god madpakke, og når vi hæver forældrebetalingen betragteligt, er det nødvendigt at levere en madordning, der kan hamle op med forældrenes mad," siger formanden for børne- og ungdomsudvalget i Viborg Kommune, Søren Pape Poulsen (K).
Det er regeringen og Dansk Folkeparti, der har besluttet, at alle børn i daginstitutionerne skal have tvungen frokost. Madordningen blev dog hurtigt mødt med massiv kritik fra såvel forældre, opposition og kommuner. Ordningen er blevet kritiseret for at være underfinansieret og for at være jappet igennem. Kritikken blev imødekommet, og da regeringen og KL forhandlede økonomi først på sommeren, fik kommunerne ekstra 400 millioner kroner til ordningen. Samtidig blev det muligt at udskyde ordningen.
"Vi vil bruge den ekstra tid til at indrette vores køkkener sådan, at det som minimum bliver muligt at modtage og behandle maden i en eller anden form," siger Søren Pape Poulsen fra Viborg Kommune.