Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2014 Nr.: 01
Pædagoger valfarter til Norge. Lars rykkede familien op med rode
Efter mange overvejelser besluttede Lars Westergaard og hans kone at flytte familien fra Hjørring til Norge. Antallet af danske pædagoger, der tager turen over Skagerrak, stiger støt.
Af: Laura Philbert
Pædagogparret Lars og Majse Westergaard har altid drømt om et udenlandseventyr. Da de tilfældigvis faldt over en virksomhed, der rekrutterer danske medarbejdere til Norge, tog de chancen.
»Vi var i tvivl, men vi tænkte, at det var nu eller aldrig, hvis vi ville have den oplevelse som familie, inden vores børn flyver fra reden. Vores mellemste syntes, at vi var verdens værste forældre, og talte ikke til os i en uge. Men han er faktisk den, som er faldet hurtigst til,« fortæller Lars Westergaard.
Udover Lars Westergaard og hans kone består familien af tre drenge på 9, 12 og 15 år. Hele familien flyttede i august til den norske hovedstad Oslo.
Lars og Majse Westergaard er langtfra de eneste pædagoger, der har fået job i Norge. Ifølge konsulent i Norgesprojektet i Vendsyssel, Stein-Erik Linna, der formidler norske job til danskere, er mindst 32 danske pædagoger taget til Norge i 2013. Det er bare dem, han kender til igennem sit arbejde, og tallet er sandsynligvis langt højere, vurderer han. Ifølge tal fra det norske Undervisningsministerium tog kun 20 pædagoger til Norge for at arbejde året før.

Norske jobtræer. Mens pædagoger i Danmark kæmper med arbejdsløshed, er der mangel på pædagoger i Norge. Jobbene hænger så at sige på træerne, og det nordjyske pædagogpar fandt hurtigt arbejde.
»Min kone fik tilbudt job det første sted, hun var til samtale. Jeg var til tre samtaler på en dag og fik tilbudt to af jobbene. Det tredje sted opfordrede de mig til at søge en lederstilling,« siger Lars ­Westergaard, der før var leder af en SFO i Hjørring.
Der er mange gode grunde til at tage til Norge, fortæller Stein-Erik Linna. Skatten er lavere, og lønnen er højere end i Danmark. En startløn for en pædagog er på 358.000 norske kroner om året, og al tidligere arbejdserfaring giver anciennitet, også arbejde i Super Brugsen. Til gengæld er ­leveomkostningerne væsentlig højere.
En gang om måneden kører familien Westergaard til Sverige, hvor de blandt andet fylder bilen med kød, cigaretter og spiritus.
»Kød koster en formue. Det er træls at bruge 70 kroner på et halvt kilo oksefars. Og det er en dårlig forretning at være ryger i Norge,« fortæller Lars Westergaard.

En ‘flott mann’. Lars Westergaard og hans kone er blevet ansat som pædagogiske ledere i hver sin småbørnsgruppe. Arbejdet som pædagog i Norge adskiller sig på flere punkter fra arbejdet i Danmark. Især sproget kan for eksempel være en udfordring.
»Min leder fortalte mine kolleger, at hun havde ansat sådan en ’flott mann’. Jeg tænkte, at det da var et fint kompliment, indtil det viste sig, at flott betyder stor,« siger Lars Westergaard.
Han fortæller desuden, at normeringen er betydeligt bedre end i Danmark. På hans stue er de 4 voksne til 14 børn. Til gengæld er der mange regler, som gør det svært at være spontan.
»Da jeg startede, fik hver pædagog udleveret en hel A4-side med punkter til hver vagt, og det kunne jeg slet ikke arbejde med. Jeg tog det op på et personalemøde, og nu har vi barberet det ned til fem linjer til os alle fire.«

Vil du arbejde i Norge?
BUPL’s a-kasse afholder i samarbejde med Norgesprojektet en række informationsmøder for pædagoger i sidste uge af januar. For mere information kontakt teamleder i Kolding, Kirsten Larsen på kla@bupl.dk.
Du kan læse mere om at bo, arbejde og søge job i Norge på hjemmesiderne jobsinorge.dk og norden.org.