Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2014 Nr.: 14
BUPL MENER: Vi skal have bedre løn til studerende i praktik
Vi er som studerende blevet glemt i 10 år, og det skal være slut nu.
Af: Kim Them Simonsen faglig sekretær PLS
Forstil dig, at du sidder på din arbejdsplads og tænker over, hvilke forhold du arbejder under. Du kommer frem til, at du godt kunne tænke dig mere ferie, flere kurser til at højne din faglighed, bedre pension eller noget helt andet. Du ved, at din fagforening hver dag kæmper hårdt for at forbedre disse ting. Du ved, at fagforeningen ikke kun kæmper for dig, men de kæmper også for din kollega, som i dette øjeblik sidder over for dig. Det har fagbevægelsen gjort i 100 år, og selvom der har været op- og nedture, er konklusionen, at vi er nået rigtig langt i arbejdet med at skabe bedst mulige forhold for arbejderklassen i Danmark.
Ved siden af den kollega, som sidder over for dig, sidder en pædagogstuderende. I har gennem tiden haft mange nye pædagogstuderende, og det er altid en fornøjelse at snakke faglighed med dem, da de ofte har ny viden eller et andet perspektiv på det pædagogiske arbejde, som er med til at skabe refleksion omkring din egen pædagogiske praksis. Den studerende er medlem af Pædagogstuderendes Landssammenslutning (PLS) og derigennem også aktivt medlem hos SL eller BUPL. Du ved, at den studerende skal udfylde samme rolle som dig, da denne er en del af normeringen. Men ved du, at den studerende ikke har oplevet forbedringer gennem overenskomstforhandlingerne de seneste 10 år? At de ikke får pension, at de ikke har ret til tillæg overhovedet og derfor ofte bliver udnyttet? At de kan blive tvunget på arbejde samme dag, som de har været på indkald på uddannelsesstedet? At deres løn er meget lav, og hvis de er så ’uheldige’ at være forsørgere eller have et handicap, kan deres indtægt falde 4.000-6.000 kroner om måneden.
For sandheden er, at vi som studerende er ansatte i institutionen, og derfor skal vi naturligvis have forbedret vores vilkår løbende – på lige fod med alle andre ansatte i de danske institutioner. BUPL og SL må påtage sig et ansvar for, at de studerende fylder mere, når der skal forhandles overenskomst, og at der kommer markante forbedringer, for det fortjener vi. Vi er som studerende blevet glemt i 10 år, og det skal være slut nu.
Undskyldningen har længe været, at vi jo skulle ud af de lønnede praktikker, og derfor ville det være spild af penge at forbedre de studerendes vilkår. Denne præmis har vi alle købt. Men de lønnede praktikker er ikke blevet afskaffet, og med vedtagelsen af en ny pædagoguddannelse, som ikke indeholder en omlægning af de lønnede praktikker til SU-finansieret praktik, har det meget lange udsigter.
I PLS har vi en række krav til forbedringer, som vi på det stærkeste opfordrer SL og BUPL til – i samarbejde med PLS – at forhandle hjem til foråret, når OK15-forhandlingerne begynder.
Det er på tide, at de studerende mærker det, som du og dine kolleger har mærket i mange år, nemlig hvad en stærk fagforening kan skabe af forandringer og forbedringer. Og hvis du tænker, at ’nu piber de altså lidt’, så stil dig selv et spørgsmål. Vil DU arbejde under de samme forhold og til den samme løn de næste 10 år? Mit svar er nej!