Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2015 Nr.: 09 Børn&Unge som e-paper
TEMA: BØRNEPERSPEKTIV. De sjællandske minifotografer. Venskaber set gennem linsen
Et godt børnefællesskab er vigtigt i Børnehuset Munke Mose. Børnene skal lære at respektere andre og lege godt sammen. Børn&Unge har stukket tre af børnene et kamera for at se børnehaven fra børnenes perspektiv.
Af: Maja Hansen
Midt i Odense ligger en flot gammel hvidkalket bygning. Bygningen har tidligere været et børnehospital, men blev i 2013 omdannet til daginstitutionen Munke Mose. Man træder direkte ind på institutionens legeplads. Gule og falmede turkise legehuse står side om side med balancebom og gyngestativ.
Børn&Unge er taget til Børnehuset Munke Mose, for at børnene kan give et indblik i deres verden med billeder af de ting, de bedst kan lide.
Indenfor i institutionen venter et virvar af trapper. Den gamle bygning smelter sammen med det nye, som skal skabe en up to date-daginstitution. Her er både iPads og drejeskivetelefon, fra dengang bygningen var hospital.
På øverste etage ligger børnehavestuen Oppe hos fru Hansen. Her er hovedrummet indrettet som en dagligstue, komplet med billeder af kongehuset. Ved siden af dukkehus og piratskib i plastik står pædagog Lisbeth Staal. Hun er glad for sit job i Munke Mose.
»Vi har et utroligt godt team. En af de gode ting ved at starte en ny institution op er, at man ansætter helt nyt personale. Så kan man samtidig få mange pædagoger, der brænder for deres fag og er fulde af idéer. Det har været enormt fedt,« siger hun.

Cowboys mod mexicanere. Da frokosttiden nærmer sig, begynder børnene at strømme ind fra legepladsen. De har fælles madordning, og menuen står på ’troldegrød med æblemos’. Nogle af børnene spiser tre portioner, mens andre knap rører deres mad.
Efter maden er der tid til leg. Sofie og Jakob sidder begge og tegner. Da Jakob ser, at et af de andre børn går rundt med et skattekort, som en af pædagogerne har tegnet, udbryder han:
»Sådan ét vil jeg også have. Der skal være kæmpe hajer på det og et monster. Sådan nogle er bare vildt farlige.«
Jakob får sit skattekort og tager sin ven Gustav med på skattejagt. Ruten går gennem ’dagligstuen’, hvor det grønne runde tæppe, der er placeret midt i rummet, bliver omdannet til farligt hajbassin. Efter med nød og næppe at være sluppet uden om hajerne går turen op i leg vildt-rummet. Sofie mødes med drengene deroppe, og nu ændrer legen sig til ’cowboys mod mexicanere’, hvor man slås ved at kaste store bolde efter hinanden.
Da det bliver tid til frugt, strømmer børnene ned for at hente deres madkasser i køleskabet. De kulørte plastikkasser åbnes med stor fryd for at afsløre pølsehorn, cheese-dippers og et væld af grøntsager.
Da det meste af maden er gledet ned, og der er faldet lidt ro over flokken, finder Lisbeth Staal en lille rød kuffert frem. Inde i kufferten er små figurer og klodser. Der er både en bro, en trold og tre geder. Det er eventyrtid. I dag skal Lisbeth Staal fortælle historien om de tre bukkebruse, til børnenes store begejstring. «

Om børnehuset
Børnehuset Munke Mose har 31 børn i børnehaven. De går på stuen Oppe hos fru Hansen. Børnehaven er normeret til 45 børn, men er endnu ikke fyldt op. Derudover er der en vuggestue med 31 børn. Den integrerede institution ligger midt i Odense. Der er i alt 9 pædagoger og 4 medhjælpere. Oprindeligt blev bygningen brugt til børnehospital, men fra 2013 har der været daginstitution.

Sofie
Sofie er 4,5 år. Hun kan allerbedst lide at lege med sine venner.

Jakob
Jakob er 4,5 år. Han kan godt lide at lege vilde lege. Hans bedste ven hedder Gustav.

Karla
Karla er 5 år.Hun elsker blomster, og hendes yndlingsfarve er lyserød.

Det viser billederne os. Venskaber er vigtige
Overraskende, at børnenes venskaber træder så tydeligt frem i billederne, siger
pædagog Lisbeth Staal.
Venskaber er en af de ting, som pæda­gogerne lægger allermest vægt på i Børnehuset Munke Mose. Det synes pædagog Lisbeth Staal, man godt kan se på de billeder, som børnene har taget.
»Jeg er lidt forbavset over, at billederne udtrykker børnenes venskaber så tydeligt. Vi kunne i forvejen høre, at børnene var meget optaget af deres fællesskaber, og det afspejler billederne. De handler om at være bedste venner og om, hvor godt det er at kunne lege med andre,« siger hun.
Hos Munke Mose har de ansatte særligt fokus på, at børnene enes, er opmærksomme på hinanden, og at de ser, hvis nogen er kede af det, og hjælper dem, fortæller Lisbeth Staal.