Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2013 Nr.: 10
Nyt fra a-kassen. Feriedagpenge fra a-kassen
Hvis du skal have feriedagpenge fra a-kassen, er der nogle ting, du skal gøre. Læs mere her hvad og hvordan:
Af:
• FERIE MED FERIEPENGE:
De fleste holder ferie for de feriepenge, de har optjent hos deres arbejdsgiver året i forvejen. Gør du det, mens du er ledig og modtager dagpenge, skal du huske at oplyse det til jobcentret 14 dage før ferien. Og du skal anføre ferien på dit dagpengekort. Ferieoplysninger samkøres med a-kassens oplysninger, og hvis de ikke stemmer overens, risikerer du sanktioner.

• NYUDDANNET:
Kommer du direkte fra endt uddannelse, har du ret til at holde ferie ligesom alle andre. Men du må typisk selv finansiere ferien, fordi du ikke har optjent feriepenge under uddannelse.

• FERIE MED FERIEDAGPENGE:
Hvis du har været på dagpenge, barselsdagpenge eller sygedagpenge året i forvejen, har du optjent feriedagpenge i a-kassen. Dem kan du få udbetalt, når du har brugt din øvrige ferie. Læs mere nedenfor.

• TVUNGEN FERIE PÅ DAGPENGE:
Hvis din arbejdsplads holder kollektivt sommerlukket, skal du først bruge dine almindelige feriepenge og dernæst dine optjente feriedagpenge. Når de er opbrugt, kan du søge om almindelige dagpenge i a-kassen.

Sådan søger du om feriedagpenge fra a-kassen
Hvis du har optjent feriedagpenge, har du modtaget en ’Optjeningsmeddelelse’ fra a-kassen i din eBoks for nylig. Her kan du se, hvor mange feriedage du har optjent, og du kan læse om reglerne for at få feriedagpengene udbetalt. Du skal fx have opbrugt eventuelle feriepenge fra tidligere arbejdsgivere, før du kan holde ferie med feriedagpenge.

Udfyld, og indsend en ansøgning om feriedagpenge til a-kassen ved hjælp af blanket AR258, som du finder på hjemmesiden under ’Blanketter’. Eller gør det på hjemmesiden: Den Digitale A-kasse > Anmod om ydelser > Feriedagpenge.


Du kan logge ind med NemID eller pinkode (du kan få tilsendt en ny pinkode fra login-vinduet, hvis vi har din mailadresse eller dit mobilnummer).

Hvis du har været ansat på nedsat tid eller som tilkaldevikar i optjeningsåret, så KAN antallet af feriedage på dit feriekort være højere, end det du rent faktisk har optjent ferie til – og feriepengene pr. dag er tilsvarende lavere. A-kassen kan hjælpe dig med at beregne antallet af feriedage, som du reelt har optjent, så du ikke bliver snydt for feriedagpenge.

Dagpenge under tvungen ferielukning
Mange institutioner har tvungen ferielukning, og du kan være i en situation, hvor du ikke får løn for denne periode. En sådan lukning skal varsles senest en måned før lukningen. Har din arbejdsgiver ikke givet dig dette varsel, skal du have løn for perioden. Muligvis kan BUPL hjælpe dig med at få dækket den tabte indkomst.

Har du optjent ferie hos en arbejdsgiver eller i a-kassen, skal du først bruge den ferie først. Herefter kan du søge om at modtage dagpenge fra a-kassen under ferielukning.

Sådan skal du gøre:
• Meld dig ledig i jobcentret – på www.jobnet.dk eller ved personligt fremmøde.
• Udfyld en ledighedserklæring og et dagpengekort i a-kassen.

Ledighedserklæringen og dagpengekortet kan fås både i jobcentret og i a-kassen. Du kan også benytte BUPL’s Digitale A-kasse på hjemmesiden. På dagpengekortet skal du skrive ’0’ ud for de dage, hvor du ikke modtager løn på grund af sommerferielukningen. Så får du dagpenge i stedet. Arbejdsgiveren skal ikke betale for G-dage, fordi en sommer­ferielukning ikke er et arbejdsophør.

Hvis du har feriedagpenge til gode fra det ferieår, som sluttede den 30. april 2013, skal ansøgningen om feriedagpenge være modtaget i a-kassen senest 31. maj 2013.