Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2015 Nr.: 14 Børn&Unge som e-paper
TEMA: NY CHEF PÅ TRAPPERNE. 10 Cheftyper
– og hvordan du tackler dem
Den amerikanske nyhedshjemmeside Business Insider, der har specialiseret sig i nyheder om erhverv og teknologi, beskriver 10 forskellige cheftyper og fortæller, hvordan man håndterer dem. Helt overordnet.
Af: Maja Hansen
Arbejdsnarkomanen
Denne type chef sætter jobbet før alt andet. Han har intet problem med overarbejde og arbejder gerne i ferien. Du kan være sikker på, at denne cheftype ikke melder sig syg, med mindre han virkelig ikke kan stå ud af sengen, og selv da arbejder han gerne hjemmefra.
Det gør du
Fordi din chef er gift med sit job, betyder det ikke, at du behøver at være det. Gør dit arbejde effektivt, så behøver samarbejdet med denne type chef ikke at give problemer.

Den traditionstro
En traditionstro chef er ikke meget for forandring. Han vil helst blive ved med at gøre tingene, som de altid har gjort.
Det gør du
Vær åben over for de gamle metoder. Måske virker de. En gang imellem kan du måske introducere ham til nye måder at gøre tingene på. Hvis han aldrig vil prøve noget nyt, vil hans overordnede sandsynligvis opdage, at noget er galt.

Den magtsyge
For denne type chef betyder magten og prestigen mere end selve jobbet. Han tror, han er enehersker, fordi hans titel giver ham magt, og han er ikke bleg for at bede dig udfører opgaver uden anden begrundelse end ’Fordi jeg siger det’.
Det gør du
Hvis du arbejder for denne chef, så gør, hvad han beder om, men gør først og fremmest det, du mener, er rigtigt. Lad være med at udføre uretfærdige opgaver, fordi din chef siger, du skal.

Den skræmmende
Denne type chef har gjort det til sin pligt at holde dig i en boble af frygt. Han råber eller truer dig for at nå sit mål.
Det gør du
Forhåbentlig opdager din chefs overordnede, at der er noget galt, når medarbejderne begynder at klage eller sige op. Hvis du er modig, kan du selv konfrontere din chef, men gør det på en konstruktiv måde. Hvis du er rigtig skræmt, skal du måske begynde at lede efter et nyt job.

Fejlfinderen
Fejlfinderen mener, at der er noget galt med alt, hvad du laver. Han ændrer på dit arbejde, bare fordi han kan.
Det gør du
Vælg, hvilke kampe der er værd at kæmpe. Mange gange vil du tabe. Find måder at argumentere for dine synspunkter på, samtidig med at din chef stadig føler, at han har kontrollen. Kompromiser er nøglen.

Perfektionisten
Han er involveret i alt, hvad du gør. Han forsøger at kontrollere dit arbejde og sætter spørgsmålstegn ved alle dine beslutninger. Han kigger dig konstant over skulderen, og det mindsker din produktivitet.
Det gør du
Tag ikke hans behov for at være involveret i alt, du gør, personligt, og lad ham ikke dræne din motivation. Sørg for at sætte pris på hans styrker, og prøv at fortælle ham uden at komme med beskyldninger, hvordan hans ledelsesstil påvirker dig.

Kammeraten
Denne type chef ønsker at være venner med alle sine medarbejdere. Han vil gerne have, at medarbejderne ser ham som ligemand og derfor kan lide ham.
Det gør du
Det er dit job at sørge for, at der er en balance mellem dit arbejdsliv og dit privatliv. Det er helt i orden at være ven med din chef, så længe du stadigvæk udfører dit arbejde tilfredsstillende. Vær venlig, men professionel over for din chef.

Den ukvalificerede
Denne chef er måske mindre veluddannet, mindre bekendt med arbejdspladsen eller branchen, end du er. Bare fordi din nye chef virker mindre kvalificeret, betyder det ikke, at han ikke kan blive en god chef.
Det gør du
Hjælp ham med at finde ud af stedets procedurer og komme ind i rutinen. Han vil huske dig for det og stole på dig i fremtiden.

Excentrikeren
Den excentriske chef har ofte unikke idéer om arbejdspladsen og unikke måder for at nå sit mål. Det kan gøre medarbejderne forvirrede og frustrerede. Til gengæld er denne type chef ofte åben over for nye forslag og idéer.
Det gør du
Excentrikeren er ofte svær at gennemskue. Det vigtigste er, at du fokuserer på dit job og gør det godt.

Den fantastiske chef
Den ideelle chef er fair, lytter til og motiverer sine medarbejdere Han beder om feedback og input fra alle medarbejdere. Han leder et positivt arbejdsmiljø og vil gerne have, at du og dine kolleger lykkes med det, I laver.
Det gør du
Det er ikke svært at arbejde for en fantastisk chef, og du er heldig, hvis du har en af slagsen.
Kilde: businessinsider.com


Sådan siger du din chef imod uden at miste jobbet

Sig din mening
Husk, at din mening tæller. Det er vigtigt, at du er i stand til at håndtere svære samtaler og løse problemerne rationelt igennem dialog.
Sørg for, at dine problemer er ’chef-værdige’.
Du behøver ikke at gå til din chef med alle problemer. Vælg de vigtigste. Hvis du har problemer med en kollega, så forsøg at løse problemerne mellem jer først. Har du større problemer, der har betydning for, om du kan udføre dit job ordenligt, skal du til gengæld gå til chefen med det samme.
Find et ledigt lokale
Hvis du er uenig i din chefs beslutning, er det vigtigt, at du ikke konfronterer din chef foran dine kolleger. Sørg for at vælge det rigtige øjeblik til at lufte dine forbehold. Indgå en aftale med din chef om et tidspunkt, I kan mødes, og aftal et sted, hvor I kan være i fred.
Start samtalen positivt
Lad være med at starte med det negative. Start ud med at rose noget, der faktisk fungerer ved din chefs beslutning. Derefter kan du fortælle om dine bekymringer og komme med forslag til, hvordan I gør det bedre. Hvis din chef går i defensiven, kan du understrege dine gode intentioner og give din chef mulighed for at lufte sine bekymringer vedrørende emnet.
Hold fokus på din arbejdsplads
Fokusér på arbejdspladsen ved at stille gennemtænkte spørgsmål til din chefs beslutning og ved at præsentere forskellige måder, som beslutningen vil have indflydelse på. Du skal ikke miste modet, hvis din chef ikke ændrer mening i sidste ende. Husk, at det er vigtigt for din arbejdsplads, at du siger din mening, og når du gør det, ser din chef, at du går op i, at I har en god arbejdsplads.
Kilde: career-advice.monster.com