Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2016 Nr.: 06 Børn&Unge som e-paper
TEMA: NYE EGENSKABER SØGES. Fokus på effektiv arbejdsplads. Børnene kommer i anden række
Der er mere fokus på at få arbejdspladsen til at fungere end på at finde pædagoger, der er omsorgsfulde og rummelige. Sådan lyder kritikken fra østjysk pædagog, der undrer sig over ordvalget i jobannoncer.
Af: Kåre Kildall Rysgaard
Daginstitutioner leder i stigende grad efter ambitiøse, strukturerede og systematiske pædagoger, der kan samarbejde. Men den 54-årige Annie Knudsen Hall studser over ordvalget. Pædagogen, som bor i Hårup nær Aarhus, er for øjeblikket ledig og har læst topordene fra Børn&Unges analyse af jobannoncer.
»Det lyder, som om man søger medarbejdere til en virksomhed, når man bruger ord som mødestabil, systematisk, helhedsorienteret og profes­sionel. Det er ikke dét, børnene først og fremmest har brug for. Børn har brug for voksne, som er rollemodeller, empatiske, autentiske og lydhøre, og som tør være kærlige og spontane,« mener hun.

Hellere ro og tid. Når Annie Knudsen Hall kigger de ord igennem, der hitter i jobannoncer, tænker hun, at der er for stor fokus i jobannoncerne på at drive daginstitutionerne som en effektiv arbejdsplads. Og mindre plads til at søge efter rummelige pædagoger, der har gåpåmod og nærværende møder børnene.
»Det vigtigste er, at man har roen og tiden til at hjælpe børnene på rette vej. Mange af de her ord peger på, at det skal være effektivt, og at børn hurtigt presses igennem daginstitutionerne. Økonomien betyder mest, og man skal være omstillingsparat, innovativ og uddanne sig. Det er ikke mennesket, der er i centrum,« synes hun.

Professionel. Annie Knudsen Hall forstår ikke, hvorfor det er nødvendigt at nævne bestemte ord i jobannoncerne.
»Selvfølgeligt er pædagoger ansvarsbevidste, og samarbejdsorienteret er man jo. Når der står, at man skal være professionel og mødestabil, kan det være mistillid til, om vi gør arbejdet godt nok. Selvfølgelig er man mødestabil, men er folk syge, skal de have lov til at være syge,« understreger hun.
Der er også mange ord på listen, som pædagogen fra Østjylland holder af: troværdig, rolig, analyserende og begejstret står blandt andet på hendes hitliste, og så det positive og humoristiske.
»Skulle jeg søge en kollega, ville jeg også gerne have én, der er positiv og humoristisk. Humoren kan man komme langt med. Hvis ikke hu­moren er der, kan det være svært at få enderne til at nå sammen. Det er vigtigt med en humoristisk tilgang til hverdagen, og at man kan have en distance til sig selv og lave sjov med arbejdet.«