Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2007 Nr.: 07
Albertslund får miljøbevidste børnehaver
Alle Albertslunds daginstitutioner har fået et EU-miljøcertifikat. Et farvel til legetøj med ftalater var prikken over i'et i den miljøvenlige kommune.
Af: Trine Vinther Larsen
Samtlige 31 vuggestuer og børnehaver i Albertslund Kommune har fået et miljøcertifikat efter EU's EMAS-forordning. Det betyder blandt andet, at legetøjet er ftalat-frit, børnenes bleer er miljømærkede, beskeder hjem til forældrene skrives på genbrugspapir, 90 procent af den mad, børnene putter i munden, er økologisk, børnene dyrker selv grøntsagerne i ren jord i højbede på legepladsen, og pædagogerne kommer på kursus i kravene til en certificeret daginstitution.
Men Rom blev ikke bygget på en dag, og for at nå så langt har kommunen allerede siden 1990'erne arbejdet med især naturlegepladser og økologiske madindkøb i daginstitutioner, fortæller Anita Monnerup Pedersen, der er projektleder for projektet i Børne- og Undervisningsforvaltningen. Daginstitutionsprojektet er en del af et større certificeringsprojekt i Miljø- og Planforvaltningen, som handler om at få alle kommunens forvaltninger og institutioner certificeret inden udgangen af 2007.
"Vi gjorde meget i forvejen, men det, der virkelig har rykket, for at daginstitutionerne allerede nu kunne få certifikatet, er det nye fokus på børnenes legetøj. Vi skifter det ud løbende, og meget er allerede kørt på lossepladsen som miljøfarligt affald," siger hun.
Traditionelt er det produktionsvirksomheder, der arbejder med miljøledelse og har et miljøcertifikat. I Albertslund har Børne- og Undervisningsforvaltningen oversat konceptet, så det fungerer for pædagogiske virksomheder.
"Daginstitutionens vare er at skabe rammer for børns liv og læring, og ideen med at arbejde med certificering handler om at gøre rammerne så gode, sunde og miljørigtige som muligt," siger Anita Monnerup Pedersen og sammenligner certificeringsarbejdet med at arbejde med pædagogiske læreplaner.
"Institutionerne skal for eksempel hvert år i en rapport dokumentere, at de stadig opfylder kravene for at have certifikatet," forklarer hun.