Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2016 Nr.: 10 Børn&Unge som e-paper
Er du træt af arbejdet? Her er de nye anderledes pædagogjob
Ny undersøgelse viser jobmuligheder for pædagoger i blandt andet den private sektor og kriminalforsorgen, også selvom der ikke nødvendigvis står ’pædagog’ i jobopslaget.
Af: Mikkel Prytz
Pædagoger kan godt tænke bredt, når de søger arbejde. Sådan konkluderer en ny undersøgelse af, hvor pædagoguddannede kan få job. Undersøgelsen er udarbejdet af VIA University College.
Det er blandt andet i den private sektor, at pædagoger i stigende grad finder job. Tal fra BUPL viser således, at antallet af medlemmer, der er ansat i den private sektor, er steget fra 1.123 i januar 2011 til omkring 1.900 i december 2015.
Mange af disse pædagoger arbejder i private institutioner, men flere har også fundet arbejde i andre private virksomheder, fortæller Anne Birthe Due Bendixen, lektor ved VIA University College og medforfatter til undersøgelsen.
»Pædagogers evne til at se det enkelte menneskes styrker og svagheder er attraktiv for nogle firmaer. Det samme er pædagogers evne til at fremme trivsel og få mennesker til at udfolde deres potentiale,« mener Anne Birthe Due Bendixen.
»Jeg er begyndt at sige til vores studerende, at de skal søge stillingerne, hvis de har de rette kompetencer, selvom der ikke søges en pædagog,« siger Gitte Lauridsen, cand.pæd.psyk. og medforfatter til undersøgelsen.

Faglighed hitter. VIA-lektoren fortæller, at det fx er merituddannede pædagoger med særlige fagprofiler, der finder job i private virksomheder – og det er i høj grad pædagoger, som tænker kreativt og forstår at sælge sig selv. Der står nemlig sjældent ’pædagog’ i selve stillingsopslaget.
»Pædagoger skal tænke i at sælge deres kompetencer specifikt ind i de arbejdsopgaver, som virksomheden beskriver, for størstedelen af opslagene er rettet mod andre faggrupper,« siger Anne Birthe Due Bendixen.
Sådan er det også på et af de andre områder i undersøgelsen, kriminalforsorgen. Data fra Danmarks Statistik viser en stigning i beskæftigelsen af pædagoger i kriminal­forsorgen fra 91 i 2010 til 111 i 2014. Kriminalforsorgen vurderer selv, at der er behov for tre gange så mange pædagoger, fordi der bliver større fokus på socialpædagogiske og resocialiserende funktioner og mindre brug for kontrol og sikkerhed på grund af den teknologiske udvikling.
»Pædagoger har en grundlæggende viden om menneskers udvikling, læring og trivsel, som sætter dem i stand til på et fagligt grundlag at arbejde med de her mennesker,« mener Gitte Lauridsen, som dog også nævner flere udfordringer for pædager i kriminalforsorgen:
»Det er et konfliktfyldt område, og det kan være hårdt at arbejde med mennesker, der er frihedsberøvet. Pædagoger i kriminalforsorgen får en dobbeltfunktion, hvor de også har opgaver med kontrol og sikkerhed, og det er langtfra de forventninger, mange pædagoger har til jobbet.«

Om undersøgelsen
Projektet ’Nye aftagerfelter for pædagoguddannelsen’ har kigget på ansættelses- og praktikmuligheder for pædagoger inden for fire områder: ældre- og handicap, private virksomheder, staten samt frivillige organisationer.
Undersøgelsen viser, at der er potentiale for pædagogjob inden for de tre første områder, men at det er vanskeligt at finde lønnet arbejde for pædagoger i frivillige organisationer.
Projektet er iværksat af Pædagoguddannelsens Ledernetværk og udarbejdet af UC Syd, UCC samt VIA UC, som stod for projekt­ledelsen. ’Nye aftagerfelter for pædagoguddannelsen’ er støttet af Styrelsen for Videregående Uddannelser.