Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2006 Nr.: 18
Børneteaterfestival; Barndom på godt og ondt
Af: Randi K. Pedersen
Sprudlende piskeskum

Beretningen om Habitus H. Hansen i "Happy Habitus" er en skægt sammenstukket forestilling om en ganske almindelig dreng på syv år, der har fødselsdag. Men der går ikke mange sekunder, før Teater Trekanten har vendt op og ned på kronologi og logik. Endnu en Happy - klædt som den første i limegrønne smækbukser og med tårnhøjt, knaldsort hår, men højere og ældre - suser ind ad svingdøren. Som om det ikke kan skabe identitetsforvirring på et højere, komisk plan, har store Happy også en kunstig hånd. Årsagen til, at han nu vender tilbage til sin barndom for at leve livet om igen og forhindre ulykken med elpiskeren, der dengang gik amok, da den skulle piske fedeskum. Den fantasisprudlende forestilling manipulerer sjovt med fortid og nutid og gør drøm og virkelighed til to sider af samme sag i Happys liv. En understregning af, at man - på godt og ondt - bærer tiden og sin personlighed med sig. Og at fremtiden måske gemmer på det allerbedste.

"Happy Habitus", Teater Trekanten,
tlf. 7640 8100


Den digitale barndom

Computerspillets billeder suser rundt på væggene i Martins værelse, der i Team Teatrets skarpe komedie nærmest er "Af en anden verden". Survivor! vræler han, når en modstander bankes ned. - Hvilket sker døgnet rundt, for computerverdenen er tryg og nem at styre. Helt modsat den virkelige virkelighed, som Martin ikke er nær så god til at tackle. Det er svært at finde legekammerater, og selv om det lykkes til sidst, giver drengens kaotiske hverdag rige muligheder for at diske op med en god portion satire. Den rammer især Martins mor. En tjekket dame fra den kreative klasse, som køber sig fra ansvar og omsorg med det sidste nye - og viser det sig - fatale spil. Temaet enlig mor, der er mere optaget af sin trendy karriere end af sit barn, er ikke nyt. Men det er nuanceret beskrevet og spilles i en stil og et tempo, der appellerer til målgruppen. Velkommen til den digitale barndom!

"Af en anden verden", Team Teatret, tlf. 9712 5577

Seje og sårbare

Virkeligheden afhænger af øjnene, der ser, og i "Twist" er det sandheden om fire unges fatale møde, der "twistes". Hver har sin udlægning af, hvad der egentlig hændte på diskoteket den aften, to drenge og to piger tilfældigt mødtes, og det endte med en livløs krop på gulvet. Lige dér, hvor stedet er markeret med rødt. Men hvem gjorde hvad? Og hvorfor løb det hele ud af kontrol? Igen og igen gennemspilles forløbet, hvor de unge fører sig frem seje og sårbare. Men billedet ændres fra gang til gang og slår igennem i dansernes bevægelserne som et synligt bevis på evnen til at fortrænge og huske, som det er mest bekvemt. Det er ikke kønt, men tankevækkende, når de unge forsøger at smyge sig uden om overfaldet ved at pege de andre ud som gerningsmanden. Mens en effektiv blanding af modern dance og breakdance guider publikum gennem den sidste, dramatiske del af historien.

"Twist", Uppercut Danseteater,
tlf. 3582 1171Rap med Shakespeare

"Kampen om Danmark" er et genialt miks af Shakespeares mægtige drama "Kong Lear" og rap af den markante gruppe Hvid Chokolade. Det er også Baggårdteatrets overbevisende bud på moderne, samfundskritisk teater for de ældste skolebørn (og deres voksne!). Ført an af en speedsnakkende spindoktor og Kong Lears tre bitchede døtre lines der op til et portræt af Danmark og danskerne, som ikke er kønt. Der er kamp til stregen om, hvem der skal regere landet, og kampvåbnet er ord - for ord er magt. Kong Lears politiske klicheer er totalt utroværdige, og den ferme spindoktor fanges i sit eget manipulatoriske net. Tilbage er de unge kongedøtre, der dyster om at vinde folkets gunst i en politisk kultur, som har mistet enhver anstændighed. Den er blevet sin egen farligste fjende. Fremtiden lader den velspillede forestilling helt bogstaveligt være op til det unge publikum. Stemmekort udleveres ved indgangen!

"Kampen om Danmark", Baggårdteatret, tlf. 6221 4043