Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2008 Nr.: 03
Håndarbejde: Magisk Modellervoks
Leret tørrer ud. Og sandfigurer skylles bort af bølger eller regn. Men modellervoksen er altid levende. Gang på gang kan voksen formes til nye figurer, siger den israelske animator Rony Oren, der i nu 30 år har været afhængig af det bløde, føjelige materiale. Børn&Unge mødte ham under hans besøg i Danmark.
Af: Trine Vinther Larsen
Rony Oren var 11 år, da han første gang så fjernsyn. Og tegnefilmen var sort-hvid. Siden dengang har han bevaret en kærlighed til det enkle, det banale og det billige, når det kommer til børns underholdning. Han er modstander af højteknologiske computerspil og millionbudgetterede børnefilm og har i stedet viet sit liv til modellervoks. Med dette banale, enkle og billige materiale skaber han de mest fantastiske små figurer og film. Han skriver bøger om, hvordan man nemt bygger voksfigurer selv. Og han rejser verden rundt og holder workshops for børn, voksne og pædagoger.

Senest var den i dag 53-årige israeler i Danmark for at promovere sin metodebog "Hemmeligheder om modellervoks". Bogen afslører, at der bag det enkle materiale åbner sig en magisk verden.
"Det er så billigt og tilgængeligt for alle, men når voksen tager form er det den rene magi," siger Rony Oren, der derimod ikke ser megen magi i den fikse og færdigpakkede virkelighed, som et computerspil tilbyder børnene. Han mener, at børn i dag har for lidt kontakt med den virkelige og stoflige verden.

"Men jeg vil simpelthen ikke have, at den eneste mus, børn i dag kender, er den plasticmus, de klikker med, når de spiller computer," siger han og græmmes over de mange timer, som nutidens børn bruger alene foran en skærm.
"Modellervoksen præsenterer børnene for en anden stoflig verden, end den digitale verden. For når man skal skabe en mus i voks, må man tænke på musens form, hvordan den bevæger sig, og hvordan pelsen og halens stoflighed kan gengives. Og man kan også læse om andre musefigurer i børnelitteraturen for at hente inspiration. Men især må man nærstudere musen, dens anatomi og adfærd, og have fornemmelsen for dens væsen i fingrene, mens man modellerer den," siger han.

Afhængig af voks. Glæden ved at lege med et materiale, som børnene fysisk har i hænderne, frem for et joystick, er blot en af flere fordele, som Rony Oren nævner ved modellervoks.
En anden positiv effekt ved modellervoksen er, at børnene bliver motiverede til at løse selv umiddelbart svære opgaver, og de gør det ofte i sociale sammenhænge.

"Børnene stopper sjældent efter en figur, men bliver ofte bidt af det i uger efter. De tager modellervoksen med hjem, og i stedet for at sidde alene foran computeren, leger de med materialet sammen med deres søskende. Og mange forældre fortæller mig, hvordan de selv har fundet modellervoksen frem, efter deres børn er lagt i seng," siger Rony Oren, der nu har været afhængig af materialet i over 30 år, siden han første gang fik en blød klump voks i hænderne.
Han havde både tegnet og skulptureret og malet før, men modellervoksen gjorde et særligt indtryk.
"Jeg kunne mærke, hvordan materialet fulgte mine hænders bevægelser, og det var let at skabe de sødeste figurer. Fra den dag af vidste jeg, at det var mit materiale," erkender Rony Oren.

Ingen figur er perfekt. Ved at forme de små figurer lærer børnene også finmotorik, og de udvikler deres fornemmelse for detaljer, ligesom de træner deres tålmodighed.
Og så kan voksen noget frem for andre materialer: I modsætning til leret, der tørrer ud og måske brændes, eller sandet, som forsvinder med den næste bølge, så er modellervoksen et evigt formbart materiale. Og sådan skal det blive ved med at være, mener Rony Oren, der forbander de stolte mødre, som opbevarer børnenes figurer i hjemmet, som var de museumsgenstande.

"Materialet skal blive ved med at leve. Alle figurer er perfekte, og ingen figurer er perfekte. Når man arbejder med ler, vil man blive ved, til man synes, figuren er perfekt og så brænde den. Modellervoksen efterlader dig mange flere muligheder for at holde liv i materialet og figuren. Du kan ændre på den, som du vil, og synes du ikke lige din figur er god nok, kan du bare klaske den sammen og lave en ny og bedre figur. Man skal ikke gøre figurerne til noget større, end de er," siger Rony Oren.
Dog er der også magiske øjeblikke med modellervoksen.
"Det er ren magi, når figuren går fra at være en ubestemmelig klump til at være en genkendelig figur og omvendt," siger Rony Oren, der i sine animationsfilm leger med denne forvandlingsproces.

I hans filmserie om "Ægget" sprækker en æggeskal, og ud flyder en klump lavaagtig modellervoks. Den bliver til en figur, og filmen slutter med, at skallen igen lukker sig om figuren. I den næste film i serien udklækkes en ny figur, og sådan bliver serien ved.
"Børnene elsker det, og de lærer, at de ikke skal græde over de tabte figurer. Der kommer jo nye," siger Rony Oren.

Internationalt sprog. I de dage, hvor Rony Oren var i Danmark, var George W. Bush på statsbesøg både i Israel hos Peres og Olmert og på Vestbredden hos palæstinensernes præsident Abbas.
Rony Oren mener, at en session med modellervoks kunne bane vejen for større forståelse i storpolitik.

"Så snart de fik modellervoks i hænderne, ville de sikkert smile. Og man kunne forestille sig, at den alvorlige stemning ville lette, og de ville være mere fleksible," siger han.
Rony Oren har på børneniveau selv bidraget til fredsprocessen mellem jøder og arabere. For eksempel ved at holde workshops for palæstinensiske børn i Israel.

"Der er faktisk ikke så stor forskel på arabisk og jødisk sprog, og når det handler om at lave modellervoksfigurer med runde og flade former forstår alle børn, hvad de skal. Alle børn i Israel ved hvad et pitabrød er," siger han.
Også Rony Orens bøger bærer et ydmygt ønske om en fredeligere, mere økologisk og bæredygtig jord. I bøgerne er der billeder af køer, som malker. Får, der strikker uldsokker til de små lam. Og baggårdskatte, der går på opdagelse efter madrester i menneskenes skraldespande. I sin anden bog handler det om de vilde dyr, og i omslaget har han skrevet et par linjer om, hvor truede tigre, krokodiller og alle de afbillede dyrearter er i dag.
"Ligesom børn ikke kun bør kende musen som en computerdims, ønsker jeg heller ikke, at de eneste dyr i verden om 30 år er børnenes modellervoksfigurer," siger Rony Oren.


Lav din egen modellervoks
Her er en opskrift på hjemmelavet modellervoks, som er nem at arbejde med. Den har konsistens som dej og er nem at få af, hvis det kommer på gulvet.
400 gram mel, 100 gram salt, to teskefulde vinsyre, fire deciliter vand,to spiseskefulde olie og frugtfarve.
Vand og olie koges. Når gryden er taget af komfuret tilsættes frugtfarven. Mel, salt og vinsyre blandes og tilsættes. Dejen æltes. Det er lidt varmt i starten at ælte, men der kan et par gummihandsker være gode. Modellervoksen skal opbevares i køleskabet og kan holde i omkring tre uger.


Kilder: www.dr.dk og www.ahckids.dk


Det skal du bruge:
. Tandstikkere til at sætte de forskellige modellervoksdele sammen med, så figuren ikke falder sammen.
. En strimmel karton eller en plastickniv til at skære modellervoksen.
. En kuglepen til fordybninger og bittesmå huller.
. Tændstikker til lidt større fordybninger og huller.
. En kagerulle til at rulle modellervoksen flad med.
.En plade til at arbejde på, som er nem at gøre ren.
. En balje vand til at vaske dine hænder jævnligt.

Fra "Hemmeligheder om modellervoks - kæledyr og husdyr", af Rony Oren. 48. s. Forlaget Klematis. Januar 2008. Bogen kan købes i boghandlere og på www.klematis.dk. Pris: 248 kroner.


A-mærket modellervoks
Modellervoks kan indeholde både hormonforstyrrende og kræftfremkaldende stoffer. Den uafhængige informationstjeneste Grøn Information har undersøgt forskellige A-mærkede modellervoksprodukter, og de blåstempler følgende produkter til brug i børneinstitutioner for børn fra fire-årsalderen:
• Dacta Soft Modellervoks (Dacta Form)
• Jovi Modellervoks
• Kids Dough
• Kids Dough Factory
• OMYA Patplume
• Pottery Machine
• Smeedi
• Soft Dough Modellervoks
• Soffi Modellermasse
Børn under tre år bør kun lege med hjemmelavet modellervoks eller trylledej uden tilsætningsstoffer og farlig kemi.

Kilde: www.miljoeogsundhed.dk


Modellervoks lærer børnene
- at det er en fornøjelse at arbejde med virkelige, fysiske materialer, som de kan skabe genstande ud af med deres bare hænder. Det står i skarp modsætning til at spille computerspil.
- at opgaver, der ved første øjekast ser uløselige ud kan brydes ned i små delopgaver, som er meget mere overkommelige. Derfor frygter børnene ikke længere store opgaver.
- at følge en instruktion trin for trin og derved opnå det ønskede resultat.
- at opfinde nye figurer selv inden for den samme grundmetode.
- at arbejde tålmodigt med et meget fint materiale.


Kilde: Rony Oren.