Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2017 Nr.: 11 Børn&Unge som e-paper
TEMA. Skal hjælpen tvinges igennem?
Socialdemokraterne har for nylig foreslået tvangsopskrivning i vuggestue for etårige.
Af: Trine Vinther Larsen
BØRNE- OG SOCIALMINISTER, MAI MERCADO

Nej, værn om frivilligheden

»For mig er det vigtigt, at sundhedsplejersken er velkommen i alle hjem. Hvis sundhedsplejersken pludselig bliver en myndighedsperson, der kan give forældrepålæg, så tror jeg, vi vil opleve, at flere lukker dørene i, og det vil jeg være rigtig ked af. For det er fuldstændig unikt, at sundhedsplejersken kommer i 98-99 procent af alle hjem. Det er en lille juvel, vi skal passe på.
Samtidig synes jeg, vi skyder fuldstændig over målet ved at foreslå, at alle børn skal opskrives til dagtilbud (Socialdemokratiet foreslår tvangsopskrivning fra barnet er et år, red.). Det kan familierne godt selv finde ud af. Jeg er med på, at de (Socialdemokratiet, red.) gerne vil ramme de forældre, hvor der virkelig er udfordringer i hjemmet, men det tror jeg, man kan gøre, uden at man behøver at ramme alle de familier, hvor der ikke er problemer, som så lige pludselig skal have alle deres børn tvangsopskrevet. Det, tror jeg, vil føles som meget indgribende for en lille nybagt familie. Så jeg vil hellere fokusere på de børn, som er direkte udsatte, og de familier, hvor vi kan få gavn af et særlig tæt samarbejde mellem sundhedsplejersker og pædagoger.«

SOCIALORDFØRER OG FOLKETINGSMEDLEM PERNILLE ROSENKRANTZ-THEIL

Ja, vi skal blande os

»For nogle børn går det godt, men for andre børn føles det, som om velfærdssamfundet overhovedet ikke er til stede. Det er en undladelsessynd. Jeg vil ikke undlade at blande mig i, at der er børn, der ikke kommer i institution, som i den grad har brug for det. For deres sproglige udvikling, for deres sociale udvikling, på alle måder har de behov for at være i en institution. Jeg synes jo, der kommer et ’skal’ ind, for det er vores opgave at passe på de børn. Kurser i forældrerollen burde være det første, man kom på, når man fik konstateret en graviditet. Jeg kunne også godt tænke mig at tvinge forældrene. Så kan det godt være, vi får taget tre gange så mange børn med, som vi behøver, men der er ikke nogen, der er døde af at blive udsat for en sundhedsplejerske.
Min søster er en ud af de der 2 ud af 1.000, der sagde nej, men det mener jeg sådan set ikke skulle være en option. I forhold til argumentet om, hvorvidt folk lærer bedst, hvis det er frivilligt eller tvang, så skal vi bare huske, at samtlige danske folkeskoleelever er tvunget til at være der hver eneste dag.«

Citatet er i uddrag fra Pernille Rosenkrantz-Theils tale og debatten ved konferencen ’Bedre liv for børn og unge i Danmark’, som Børn&Unge overværede.