Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2011 Nr.: 01
Uligeløn: Der er 8000 kroner imellem os
Marianne Joldersma passer børn i vuggestuen. Hendes mand Robin Joldersma passer computere. Hun har en taget en uddannelse på tre et halvt år, han har ingen uddannelse. Alligevel tjener han 8000 kroner mere om måneden end hende.
Af: Marie Bille
Marianne Joldersma har villet være pædagog, siden hun selv gik i børnehave.
"Jeg blev pædagog, fordi jeg brænder for det. Det er det, jeg vil. Så var lønnen lidt lige meget," siger Marianne Joldersma.
I 2006 blev hun uddannet efter tre et halvt år på Højvangseminaret. Nu sidder hun i den store sofa i stuen i rækkehuset i Borup, hvor hun bor med sin mand Robin Joldersma og deres tre børn.
Robin har altid været god til det med it og computere. Han fik aldrig taget en uddannelse, men arbejdede som postbud og på et diskotek, før han fik sin 'gyldne mulighed' for at komme ind i det it-firma, hvor hans kammerat havde job.
Både Marianne og Robin arbejder på fuld tid. Hun i vuggestuen Bamsen i Høje Taastrup, han i et it-firma. Men Robin hiver 8000 kroner mere om måneden hjem til familien.
Ægteparret Joldersma er ikke de eneste. Ifølge EU-statistikker er lønforskellen mellem mænd og kvinder i Danmark en af Europas højeste. En hovedforklaring er, at danske kvinder ofte arbejder i den offentlige sektor med omsorg, mens de danske mænd arbejder i den private sektor inden for tekniske erhverv, hvor lønnen er højere.

Tjener bare dårligt. Marianne mener netop, at den store lønforskel hænger sammen med, at hun arbejder i et kvindedomineret fag.
"Hvis man arbejder i fag, der har med omsorg at gøre, tjener man bare dårligt," siger hun.
Og efter tre års arbejde i faget er det ikke længere helt ligegyldigt med lønnens størrelse.
"Jeg synes faktisk, at det er ret irriterende. Det er så hårdt nu med nedskæringer hele tiden, og når man så får sådan en dårlig løn, er det ufedt. Der bliver flere og flere opgaver, men lønnen følger bare ikke med," siger hun.
Robin kan godt forstå sin kones frustration, men han synes ikke, at han selv tjener for meget.
"Jeg synes selv, jeg er det værd. Men hvis man tænker på, at en it-supporter med en etårig uddannelse starter med en løn på 26-27.000 kroner om måneden, så er det jo ikke fair over for en pædagog," siger han.
Selvom der er flere mænd i it-branchen end kvinder, oplever han ikke sit eget job som et decideret mandejob.
"Sådan er lønnen bare i det private," siger han om den store lønforskel.

Mor på barsel. Lønforskellen har betydet, at Marianne har gået hjemme på barselsorlov med alle tre børn, selvom Robin gerne ville have taget en del af orloven.
"Vi havde simpelthen ikke råd til, at han skulle gå på barsel. At få ham ned på dagpenge ville være helt urealistisk for vores økonomi," fortæller Marianne.
"Det har været rigtig ærgerligt. Også fordi det jo fastholder de kønsroller, hvor mor bare går hjemme og passer børnene," siger hun.
Selvom Marianne synes, det er uretfærdigt, at hendes uddannelse til pædagog batter så lidt på familiens budgetkonto, ved hun ikke, hvordan man skal vurdere, hvilke job der skal aflønnes højest.
"Det er svært at sammenligne os med nogle, der laver noget helt andet. Robin arbejder med it, og jeg arbejder med børn, hvad er vigtigst - børnene eller computerne? Jeg vil til enhver tid sige, at det er børnene. Så jeg forstår ikke, hvorfor lønforskellen skal være så stor," siger hun.