Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2005 Nr.: 41
En interaktiv fortælling
Af: Vibeke Bye Jensen
Tre piger og tre drenge fra Den Hemmelige Dal, hvor der kun bor børn, den glemsomme troldmand Alviid og vanillefuglen, er hovedpersonerne i en ny interaktiv computerfortælling om mobning. Da vanilleisen, som de lever af, en dag slipper op, begynder de seks børn jagten på vanillen. Den vokser i toppen af de højeste træer i regnskoven, og derfor må børnene igennem mange strabadser, inden de sikrer sig vanillen.
Det er BUPL og Danmarks Lærerforening, der med hjælp fra Tips- og Lottomidlerne har fået udviklet fortællingerne. Målet er at få børn mellem fem og otte år og deres pædagoger og lærere til at arbejde med mobning på en sjov og engagerende måde. Selv om computerfortællingerne er rettet mod børn, har den voksne en vigtig funktion i forhold til at støtte børnene undervejs i deres valg og refleksioner over det valgte. Den voksne skal ikke løfte moralske pegefingre, men sikre at børnene giver sig god tid til at tale om deres valg og de følelser og tanker, de møder undervejs i fortællingen.
Efter en fælles indledning deles fortællingen i en pige- og drengedel. I pigernes historie følger man Katinka, Strit og Hiphop, og den mobning, der indgår, henvender sig først og fremmest til piger og er derfor mest verbal og indirekte. Drengene Snoop, Ice B og Kalle G. mobber også indbyrdes og er, som drenge gør det, mest fysisk og direkte. I begge grupper er der én, der mobber, én der bliver mobbet og én, der står i dilemmaet om han/hun skal mobbe med eller lade være.
Computerfortællingerne er ikke tænkt som spil, børnene selv kan hygge sig med, men de kan dog have glæde af selv at gennemgå historien uden voksne i nærheden. Men de er tænkt som opgaver, der løses i grupper på tre til fem børn og en voksen. Fortællingerne tager cirka en halv time hver især, men det anbefales at sætte tid af til snak, grin, forhandlinger og kommentarer. Det er vigtigt at have god lyd på den computer, man bruger, for hele historien ligger i fortællerens stemme sammen med tegningerne, og hvis den ikke kommer til sin ret, bliver oplevelsen ikke god.

"Den Hemmelige Dal - og jagten på vanilleisen" kan spilles online fra www.bupl.dk eller kan downloades gratis herfra. Spillet fylder 90,8 mb. og det tager omkring 10-20 minutter alt efter hvilken opkobling, man har. I øjeblikket ligger computerfortællingerne på websidens forside, i fremtiden vil det ligge under menupunktet Arbejdsmiljø/Børns sundhed og sikkerhed.