Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2011 Nr.: 07
Neeej, sikke en fin kjole
Børn kan få dårligt selvværd, hvis de konstant mødes med bemærkninger fra velmenende voksne, der roser deres tøj, mener børnepsykolog Birgit Bruun.
Af: Signe Strandby Nielsen
Det ligger på rygraden. Vi tænker slet ikke over det, og ordene nærmest falder ud af munden, uden vi selv ved det: 'Orv, en flot bluse du har på, Anton'. Mange voksne, også pædagoger, kommenterer børns tøj som noget af det første, når vi møder dem. Og det er svært at lade være, for det er en indgroet vane hos rigtig mange.
Men det er en vane, der kan få en dårlig indflydelse på de børn, som vi roser, mener børnepsykolog Birgit Bruun.
"Hvis børnenes tøj får stor betydning tidligt i livet, kan det påvirke deres udvikling og selvværd i negativ retning. Det sker, når man kommenterer den måde, de ser ud på, og ikke, hvem de er," siger Birgit Bruun.
Når voksne roser børn for deres påklædning, anerkender vi dem i kraft af deres udseende og påklædning og ikke som dem selv. Birgit Bruun understreger, at det er vigtigt for børns selvværdsudvikling, at de oplever, at de udgør en værdi i sig selv. Hun mener, det er en uheldig påvirkning af børn, hvis deres nære voksne fokuserer meget på deres tøj. Her spiller forældrene naturligvis en afgørende rolle, men pædagogerne har også stor betydning for udviklingen af børns selvværd.

Jeg er så glad for min kjole. Birgit Bruun opfordrer pædagoger til at være bevidste om, hvad de siger til lille Anna, når hun træder ind i børnehaven i en ny kjole og tydeligvis forventer, at hendes nye gevandter bliver bemærket.
Ifølge børnepsykologen er det helt i orden at bemærke børnenes tøj, men det skal gøres på den rigtige måde.
"Jeg kan se, du er glad for din nye kjole. Det er fint at sige, for så har man forstærket barnet, der er glad for sit nye tøj. Og man har ikke lagt nogle værdier ind i kjolen," siger Birgit Bruun.
Hun mener, at det handler om at finde en balance, hvor man er opmærksom på også at kommentere barnets egenskaber for at styrke dets selvværd. Når automatpiloten er slået til, falder man let i sikke en fin kjole-fælden, og den er vigtig at komme ud af. For det er urimeligt, at børn, der får nyt tøj hele tiden, får mere opmærksomhed end de børn, der ikke får fornyet deres garderobe så ofte.