Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2015 Nr.: 15 Børn&Unge som e-paper
Lær af os. Klassisk musik åbner børns sind
Flygel og violin rykker ind i ghettoen, når daginstitutioner i boligsociale områder samarbejder med foreningen Genklange om at give områdets børn oplevelser med klassisk musik.
Af: Marie Bille
Det ville vi
Vi ville ud til nogle af de børn i de boligsociale områder, som normalt ikke får mulighed for at opleve den klassiske musik. Mange bliver lidt skræmte over klassisk musik, men faktisk kan man både lege og lave sjove ting til klassisk musik, ligesom til MGP. Der sker noget med børn, når de lytter til musik. Det åbner deres ører og sind på en speciel måde, og det er netop godt for nogle at de børn, som oplever at være lidt fastlåste i nogle ’båse’. Vi prøvede også at få fat i forældrene, så de kunne se, at der faktisk sker nogle spændende ting i det danske samfund, som de kan blive en del af.

Sådan gjorde vi
Der har været workshops i børnehaverne med aktiviteter og historier om musikken. Vi har brugt instrumenter, som børnene fik lov til at spille på, så musikken blev leget ind. Via workshopsene er børnene blevet forberedt til koncerterne, hvor forskellige musikere er kommet med deres instrumenter. Koncerterne er foregået på biblioteket eller i medborgerhuset. Sådan fik vi også familierne til at bruge nogle af de tilbud, der findes i lokalsamfundet. Alle institutionerne har fået et tykt kompendium med aktiviteter og tre CD’er. Det er kendte lege, men med den klassiske musik som krydderi.

Det lærte vi
Børnene er blevet sluppet fri, når de har haft med musikken at gøre, og det har været en helt speciel oplevelse for dem. En dreng fik fint jakkesæt på, da han skulle til koncert, og det betød meget for familien. Det har også givet meget til børnene, når der kom en fremmed ud og så dem med andre øjne og talte med dem om noget nyt. Det sproglige har derfor også været en vigtig del af workshopsene. Nogle af børnene i de her områder har sproglige udfordringer på grund af deres familiebaggrund, men jo mere udfordrede børnene er, jo større forskel gør det for dem.

Vores råd til andre
● Vær ikke bange for, at børnene keder sig.
● Prøv at lade børnene ligge stille i tre-fire minutter og lytte til musikken. Det giver dem ro.
● Find balancen. Det er en udfordring for børn at lytte, da de er ofte meget visuelle.

Om projektet
De klassiske musikforløb løber hver over tre-fire måneder og indeholder musikalske workshops i daginstitutionerne og månedlige koncerter for institutionernes børn og familier i boligområdets lokaler. Projektet løber i øjeblikket i Urbanplanen, i Værebro Park og i Aldersrogade kvarteret i København. Forløbene er støttet af private og offentlige fonde. Se mere på hjemmesiden genklange.dk, og find aktiviteter med klassisk musik på http.//genklange.blogspot.dk.
Kontakt Gabriella Meinert-Medici på gabriella@genklange.dk for mere information.