Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2016 Nr.: 09 Børn&Unge som e-paper
Teater giver børn oplevelser
Børnene får en god teateroplevelse, hvis forestillingen er afvekslende, og skuespillerne har tæt kontakt til børnene.
Af: Randi K. Pedersen
Som mange andre institutioner har Børnehuset Vandkunsten i Frederiksund været på indkøbstur efter nye teaterforestillinger på Aprilfestival 2016 på Frederiksberg.
Det betyder noget for børn at opleve at se teater. Men det er ikke ligegyldigt, hvad slags forestilling man vælger. Hvis det bare er en lang fortælling, så er det ikke så interessant for børnene. Der skal også helst være musik, og så skal der ske noget, der gør oplevelsen afvekslende undervejs.
»Dertil er det vigtigt at vælge efter, om en forestilling passer til børnenes alder,« fremhæver pædagog Bente Nielsen fra Vandkunsten, der har det mål, at hver aldersgruppe fra halvandet til seks år ser en teaterforestilling pr. år.

For alle sanser. Den tidligere institutionsleder har i mange år været med til at vælge teaterforestillinger, for da hun var leder, så de en del teater med børnene.
»Det er ikke alle forældre, der har ressourcer til at se teater med deres børn. Men teater giver børnene oplevelser, der appellerer til alle deres sanser. Når børnene har været i teatret, oplever de noget, som de snakker videre om helt af sig selv,« siger Bente Nielsen.
Hun fortæller, at børnene også går op i det, hvis pædagogerne opfordrer dem til at tegne noget fra en forestilling. Der er helt bestemt mange gode ting ved en teatertur, synes Bente Nielsen. Men hun understreger, at kvaliteten af en teateroplevelse afhænger meget af den eller de medvirkende.
»Det kommer mest an på, om der er nærvær hos skuespillerne. Om de kan skabe kontakt til børnene, og om de kan holde kontakten under hele forestillingen. Det betyder så meget, og det er det, som jeg ser efter, når jeg vælger teater,« fortæller Bente Nielsen.

Musikken er vigtig. Hvis skuespillerne ikke tager øjenkontakt med de små tilskuere, eller hvis de ikke svarer på spørgsmål eller kommentarer fra børnene, så taber de børnenes opmærksomhed. Sker det, så får de dem ikke til at hænge på igen, er hendes erfaring.
Det har også stor betydning, hvordan musikken er. De fleste teaterforestillinger for børn har musik, og det er vigtigt, at den er en del af helheden. Det duer ikke med blot en sang eller to undervejs. Når børn ser teater, skal de opleve at være godt underholdt. Derfor peger Bente Nielsen på, at det er vigtigt med afveksling.
»Der skal være små overraskelser og flere sceneskift. Handlingen må godt bygge op til noget, der vækker børnenes nysgerrighed. Det får dem til at hænge på. For de helt små skal historien være enkel, men det er altid helheden, der fænger,« understreger hun.