Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2016 Nr.: 14 Børn&Unge som e-paper
Lær af os. Vi bruger naturen som løftestang
Dagtilbud Brædstrup i Østjylland består af 3 daginstitutioner og 18 dagplejere, der er gået sammen om at fokusere mere på udelivet for at løfte børnenes udvikling.
Af: Maja Hansen
Det ville vi
Vi ønsker at skabe et godt udeliv for børnene og at have et godt samarbejde med forældrene om deres barns udeliv. Vi mener, at naturen er en gave, hvor børn har mulighed for at lære gennem sansning og aktivitet, og vi ville skabe nogle gode rammer for det.
Vi ønskede at ’gribe nuet’ og inspirere børnene til at udforske naturen. Vi ville gerne skærpe børnenes fantasi, kreativitet, koncentrationsevne og motorik ved hjælp af naturoplevelser. Vores institution ligger i et meget naturskønt område, og det ville vi gerne benytte os af.

Sådan gjorde vi
Naturinstitutionen Himmelblå huser Naturbasen og De grønne spirer. Eventyrhuset og Tinggården tager børnene med til Naturbasen hhv. tirsdag og onsdag. Dagplejen kommer mandag. Fredag er der legestue for hjemmegående forældre og børn. Vi har en fast pædagog på Naturbasen. Vi uddanner tovholderne, der er med til at udvikle metoder og idéer til oplevelser i naturen. Vi arbejder også med ’KLK’ (kollega lærer kollega). Vi har små projekter som fx såning, spiring, blomstring og høstning, og vi følger dyr i skoven og taler om årstiderne. Vi giver børnene mulighed for at undersøge naturen og fordybe sig i den, og vi dokumenterer med billeder.

Det lærte vi
Når børnene kommer ud, falder støjniveauet automatisk, og der opstår ikke så mange konflikter. Naturen kan hjælpe børnene med at udvikle sig på mange områder, fx motorik, fantasi, nysgerrighed, koncentration, sprog og robusthed.
Vi dokumenterer vores arbejde i naturen, men vi har lært, at dokumentationen hverken behøver at være omfattende eller svær. Vi har også lært, at det er vigtigt at have fokus på alt det gode, vi gør, og ikke på de ting, vi ikke opnår. Vi har lært, at børnene trives, når deres hverdag bliver sat lidt ned i tempo, for de har fart nok på resten af tiden.

Vores råd til andre
● Tag billeder af jeres oplevelser i naturen. Læg dem på hjemmesiden sammen med små tekster, så børnene har noget at fortælle ud fra.
● Sæt små mål. Gør hellere lidt end ingenting.
● Gå sammen med flere institutioner, og brug hinandens viden.
● Udform en fælles platform til billeder, idéer osv., hvor alt kan ’stjæles’ og bruges andre steder.

Om projektet
Dagtilbud Brædstrup i Østjylland er sammensat af daginstitutionerne Eventyrhuset, Tinggården og Himmelblå med børn fra 0-6 år samt 18 dagplejere. De er gået sammen om at skabe et bedre udeliv for børnene med projekterne Naturbasen og De grønne spirer, som begge har base i naturinstitutionen Himmelblå. Naturbasen og De grønne spirer giver børnene mulighed for at komme tæt på naturen og lære om den via små projekter som for eksempel at være med til at så og høste.