Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2010 Nr.: 15
Nedskæringer koster arbejdspladser
Markant flere pædagoger fyres på grund af nedskæringer, viser nye tal fra BUPL. Fagforeningen frygter, at regeringens krav om nulvækst og besparelser vil forværre den kedelige udvikling.
Af: Trine Vinter Larsen
En time kan måske hentes i morgenmodtagelsen. Og så er der en pædagog, som først møder klokken 11. Andre steder skærer man en hel pædagogstilling. Sådan bakses der lige nu i landets daginstitutioner med at få lønnen til pædagogtimer til at gå op med en stadig mindre pose penge til driftsudgifter fra kommunen.
Besparelserne i de trængte kommuner har ramt daginstitutionsområdet hårdt. Ifølge nye tal fra BUPL betyder skrabede budgetter fyringer og timereduktioner for de ansatte.
BUPL's seneste opgørelse over udviklingen i afskedigelsessager viser en voldsom stigning i afskedigelser på grund af nedlæggelse af pædagogstillinger. Alene i første kvartal 2010 er der på landsplan nedlagt 158 stillinger. Det er 58 procent flere end året før.
I andre tilfælde har nedskæringer ikke ført til nedlæggelse af hele stillinger, men man har i stedet filet på timeantallet. Således er 77 stillinger i første kvartal af 2010 blevet pålagt timereduktioner, hvilket er en stigning på 97 procent i forhold til året før.

Udviklingen tager fart. Udviklingen tog fart allerede i 2008 og 2009. I 2009 blev i alt 456 stillinger nedlagt på grund af nedskæringer, og BUPL forventer, at tallet bliver markant højere i år og næste år. Ikke mindst på grund af regeringens krav om nulvækst i den offentlige sektor.
'Der er sandsynlighed for, at udviklingen i stillingsnedlæggelser forstærkes af kravet om nulvækst. I forhold til den vækst i de offentlige udgifter, som regeringen lagde op til i sin 2015-plan, vil nulvækst betyde, at de offentlige udgifter i 2013 skal være 13,5 milliarder mindre end forudsat. Dette vil ikke kunne gennemføres uden yderligere afskedigelser', hedder det i et notat fra BUPL.
I BUPL Sydøst forventer formand Ulla Smedegaard, at nulvækst og besparelser fører til fyringer og kvalitetsforringelser inden for den nærmeste fremtid.
"I Næstved ser det ud til, at vi mister 50 pædagoger fordelt på 60 institutioner. Der er altså tale om næsten én pædagog i hver eneste institution. Der er i forvejen skåret ind til benet, og dagtilbuddene lever kun lige akkurat op til lovgivningen. Nye besparelser er en katastrofe," siger hun.

Serviceforringelser venter. Ifølge flere kommunalforskere, som Børn&Unge har talt med, er BUPL's frygt for endnu en stigning i pædagogfyringer og timereduktioner reel.
Senest har statsminister Lars Løkke Rasmussen oven i nulvæksten varslet besparelser på fire milliarder kroner i den offentlige sektor i perioden 2011 til 2013. Statsministeren har selv vurderet, at det vil koste 8000 offentligt ansatte jobbet.
Programchef Kurt Houlberg i AKF, Anvendt Kommunal Forskning, mener, at ikke mindst pædagoger kan vente fyresedler.
"Jeg tror desværre, at pædagoger kommer til at mangle kolleger. Alene af den grund, at de store sociale velfærdsområder - børneområdet, ældreområdet, folkeskolen - fylder cirka halvdelen af kommunernes økonomi. For at kunne hente besparelser på fire milliarder hjem, er det uundgåeligt, at det kommer til at koste på normeringerne i dagtilbuddene," siger han.
Bent Greve er velfærdsforsker ved Roskilde Universitet. Han hæfter sig især ved betydningen af timereduktioner i små daginstitutioner.
"Måske skal den enkelte institution ikke nedlægge en heltidsstilling, men fordi det ofte er små enheder, så vil bare 10 eller 20 timer kunne mærkes," siger han.