Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2008 Nr.: 06
BUPL mener: Stormøde med energi
Syv ud af 10 pædagoger er klar til konflikt, hvis OK-aftalen ikke bliver tilfredsstillinde.
Af: Birgitte Conradsen Næstformand
Om få dage holdes de afsluttende forhandlinger i KTO-regi om OK 08, og i år har vi oplevet en meget stor interesse blandt pædagogerne for overenskomstforhandlingerne. Det skyldes naturligvis først og fremmest, at det er så soleklart, at vores løn ikke modsvarer vores uddannelse og kompetencer, og at lønnen er ude af trit med den samfundsmæssige værdi, som det professionelle pædagogiske arbejde repræsenterer.
Det skal der laves om på! Det er der næppe nogen på vores side af forhandlingsbordet, der er i tvivl om. Og en ny undersøgelse fra Synovate Vilstrup viser, at 84 procent af forældrene også mener, at pædagoglønnen er for lav, når man sammenholder den med vores uddannelse og ansvar.
Samtidig tror jeg også på, at den store interesse for forhandlingerne netop i år bliver næret af de mange BUPL-aktiviteter landet over.
Den iøjnefaldende lønbus kører også i denne uge og samler folk til diskussion og information på centrale pladser i en række byer. Jeg har haft den store glæde at være med til flere busarrangementer i kampagneperioden. Det var simpelthen så opløftende!
Det samme var tilfældet i sidste uge, hvor 1500 tillidsfolk var samlet til et stormøde, der sprudlede af engagement og kampgejst og en stor villighed til at bidrage til kampen for en rigtig løn til pædagoger. Også uden for det formelle program var der masser af energi i større og mindre grupper, hvor TR-erne kunne hente inspiration til deres argumentation i forhold til kolleger, politikere og forældre.
Så er der måske nogle, der vil spørge, om det overhovedet nytter. Hvad hjælper det, at der er 1500 mennesker til møde i Fredericia? Er løbet ikke allerede kørt? Er det ikke alt sammen noget, vi har prøvet før? Og er det ikke i virkeligheden til arbejdsgivernes fordel, hvis det kommer til konflikt, for så sparer de jo umiddelbart lønkroner?
Til det er der at sige, at syv ud af ti pædagoger ifølge en ny undersøgelse er klar til at gå i konflikt, hvis OK-aftalen ikke bliver tilfredsstillende. Der er altså en dyb og begrundet utilfredshed med, at vi halter så meget bagefter lønmæssigt.
Vi ved ikke, hvordan det kommer til at gå. Vi ved ikke, om vi får mere ud af forhandlingerne, fordi vi sætter en kampagne i gang, og fordi vi samler 1500 tillidsfolk til stormøde. Vi ved det virkelig ikke.
Men jeg ved, at hvis de 1500 tillidsrepræsentanter tog hjem med bare lidt af den energi, jeg jeg fik af at være med i Fredericia - så kommer der til at ske mange rigtigt mange spændende ting rundt omkring i de danske kommuner i den kommende tid.