Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2011 Nr.: 19
Social arv: Investér i de små børn
Udsatte børn har især gavn af høj kvalitet i daginstitutionerne, mener professor Gösta Esping Andersen.
Af: Steffen Hagemann
Set med økonomiske briller er der god fornuft i at investere i daginstitutioner. Især udsatte børn nyder nemlig godt af gode daginstitutioner, fortalte Gösta Esping Andersen, professor i sociologi ved Universitetet Pompeu Fabra i Barcelona. Han forsker i daginstitutioners effekt på senere livsforløb.
Amerikanerne, der ifølge Gösta Esping Andersen kan sætte tal på alt, har beregnet, at et barn har en værdi på 100.000 dollars for samfundet i gennemsnit.
"Men taberbørn er meget dyre for samfundet. Et år i fængsel koster det samme som et år på Harvard, der er verdens dyreste universitet," sagde han og fremhævede, at i den anden ende var Bill Gates mere værd end 100.000 dollars.
Vejen til færre tugthuskandidater går gennem daginstitutionerne. For hver dollar, der bliver investeret i børn under seks år, kommer der ni dollars retur. Senere investeringer giver et dårligere afkast.
"Hvis børn har en stærk kognitiv begyndelse, lærer de bedre senere i skolen. Hvis vi sætter ind tidligt, har vi kæmpegevinster, og de er langvarige. Og de mest udsatte børn er dem, der får den største gevinst af vores indgreb," fremhævede Gösta Esping Andersen.
Børn, som har gået i kvalitetsdaginstitutioner, klarer sig markant bedre, når de er 11 år. Og effekten for de udsatte børn er fire gange så høj, som den er for middelklassebørn. Men hvis investeringen i de små børn ikke skal være spildt, er det vigtigt, at skolen også har høj kvalitet.
"For at man kan få langtidsvirkning af den høje kvalitet i daginstitutionen, må den kobles sammen med højkvalitetsskoler, ellers fordamper effekten," sagde professoren.