Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2014 Nr.: 01
76.375.221 kroner til pædagogerne
Af: Lene Søborg
Arbejdsskader 2012

Samlet erstatning til skadede pædagoger 76.375.221 kroner
Antal afsluttede sager: 341

Så mange bliver anerkendt
arbejdsulykker 80 %
erhvervssygdommene 9 %

Oftest forekommende erhvervssygdom
Psykisk lidelse (69 %)

Kilde: Arbejdsskadeteamet, BUPL / Foto: Colourbox.

Arbejdsskadede BUPL-medlemmer fik flere end 76 millioner kroner i erstatning i 2012. Det viser BUPL’s seneste statistik.
Pædagogernes rygge er mest udsatte, når det handler om arbejdsulykker. Ulykker generelt skyldes mest fald, løft, vold eller trusler. Når det handler om erhvervs­sygdomme, som det tager længere tid at oparbejde, rammes pæda­goger oftest af psykiske lidelser. De skyldes samarbejdsproblemer, uoverensstemmelser mellem krav og ressourcer og dårligt psykisk arbejdsmiljø.
Mens mange af de fysiske lidelser efter ulykker eller langvarigt slid ofte anerkendes som arbejdsskader og giver erstatning, sker det uhyre sjældent for psykiske lidelser, der er jobrelaterede.
»Det er så frustrerende, at psykisk sygdom forårsaget af ens arbejde stadig ikke bliver anerkendt. Dårligt og opslidende arbejdsmiljø er en af vores fags største udfordringer, og jeg ville ønske, at systemet bakkede op, så vi kan komme til bunds i de problemer,« siger Mette Aagaard Larsen, medlem af BUPL’s forretningsudvalg.
Hun glæder sig til gengæld over, at medlemmer af en fagforening står stærkere end andre, hvis de får en arbejdsskade.
»Alle kan være så uheldige at få en arbejdsskade, og der skal fag­foreningen straks slå til med individuel hjælp af høj kvalitet. Jeg er stolt af, at vi i BUPL formår at følge så mange af de her sager til dørs og give de uheldige medlemmer et plaster på såret,« siger hun.