Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2019 Nr.: 04 Børn&Unge som e-paper
Danskerne ser positivt på fagforeninger
Af: Trine Vinther Larsen
For nylig har formand for Nye Borgerlige, Pernille Vermund, raset mod fagforeninger for at være for politiske, men spørger man befolkningen, tegnes der generelt et positivt billede af arbejdstagerorganisationerne.
I en ny YouGov-undersøgelse blandt 3.921 danskere over 18 år, svarer 68 procent således ’ja’ til, at fagforeninger er nødvendige for gode løn- og arbejdsforhold. Næsten lige så mange mener, at fagforeninger har haft en positiv indflydelse på den danske arbejdsmarkedsmodel, og er enige i, at fagforeninger handler om solidaritet og sammenhold. På negativsiden mener cirka hver anden, at fagforeningerne er for dyre og mangler gennemslagskraft. Men kun fire ud af ti mener som Pernille Vermund, at fag­foreninger er styret af politiske partier.
Undersøgelsen viser også, at mens 73 procent af medlemmerne af de traditionelle fagforeninger mener, at fagforeninger handler om solidaritet, så gælder dette kun for 51 procent af medlemmerne i de ’gule’ fagforeninger og for 58 procent af de uorganiserede. Over halvdelen af befolkningen er medlem af en fagforening.