Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2008 Nr.: 19
Lilleprinsen ramt af lockout
Arbejdsgivernes lockout rammer Frederik og Marys søn. Sagen kan få storpolitiske konsekvenser.
Af: Ivan Enoksen
Spekulationerne er mange, men ingen kan med sikkerhed vide, hvor længe pædagogkonflikten kommer til at vare. Måske kommer der et regeringsindgreb, måske en forhandlingsmæssig løsning, men igen: Ingen ved det, og ingen ved heller, hvornår det måtte ske.
Til gengæld står det fast, at hvis ikke konflikten er bragt til ophør, inden arbejdsgivernes lockout træder i kraft og lammer den offentlige dagpasning, så får rigtig mange børnefamilier problemer.
Blandt dem er Hans Kongelige Højhed kronprins Frederik og Hendes Kongelige Højhed kronprinsesse Mary.
Dronning Louises Børnehus i Fredensborg Kommune, hvor kronprinseparret har deres ældste barn, prins Christian på 2 1/2 år, er omfattet af arbejdsgivernes lockout. Det betyder, at der fra døgnets begyndelse den 17. juni i Dronning Louises Børnehus ikke vil være pædagoger til at tage sig af lilleprinsen og hans kammerater. Institutionen må på grund af arbejdsgivernes kampskridt simpelthen lukke ned.

Aldrig før. Ifølge Michael Bregnsbo, der er lektor på Institut for Historie, Kultur og Samfundsbeskrivelse ved Københavns Universitet med speciale i blandt andet den danske enevælde, er det første gang, at kongemagten så direkte og personligt bliver berørt af en arbejdskamp.
"Der har været strejker blandt transportarbejdere, som betød, at gæster ikke kunne nå frem til fester ved hoffet. Og der blev truet med generalstrejke, da Kong Christian X under Påskekrisen i 1920 var på vej ind i noget statskupagtigt. Men berørt på den måde, at de i lighed med alle andre dødelige skal finde alternativ pasning, måske bede bedsteforældrene om en hjælpende hånd, det mener jeg aldrig før er forekommet," siger Michael Bregnsbo.
I hofmarskallatet imødeser man dog situationen med ophøjet ro.
"Hvis det kommer dertil, har kronprinseparret barnepiger at trække på, så på den måde er parret nok bedre stillet, end de fleste andre småbørnsforældre," siger kommunikationschef Lene Balleby.

Frederik og OL i Beijing. Hvis konflikten stadig er i gang på den anden side sommerferien (en meget højtstående person forbyde det), kan det få storpolitiske følger. OL i Beijing starter 4. august, og her skal kronprins Frederik efter planen som officiel gæst deltage i åbningsceremonien.
Sæt nu, at kronprinsesse Mary insisterer på, at hendes mand skal blive hjemme, så hun ikke skal stå med eneansvaret for børnene, og kronprins Frederik derfor ser sig nødsaget til at melde afbud?
Vil de kinesiske værter have forståelse for det? Og hvis ikke: Hvad kan det ikke komme til at betyde af ulykker for vores forretninger med Riget i Midten?
Skræmmende tanke! o

Vi har forgæves forsøgt at få en kommentar fra KL's chefforhandler og Frederiksbergborgmester Mads Lebech (K).