Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2015 Nr.: 01 Børn&Unge som e-paper
Regeringspartier er positive. Vil drøfte forslag om flere pædagoger
Daginstitutionerne kan se frem til endnu bedre normeringer, hvis nyt forslag om øremærkning af penge til pædagogstillinger bliver ført ud i livet. Regeringen er positiv.
Af: Vibeke Bye Jensen
Efter debatten om, at der mangler pædagoger i daginstitutionerne, har Enhedslisten og SF foreslået, at regeringen øremærker alle de 750 millioner kroner, der er afsat på finansloven til børneområdet om året.
Indtil videre er det kun de 250 millioner, der er øremærkede til flere pædagoger i dagtilbud, og som kommunerne derfor ikke kan bruge på andre ting.
Nu siger både Socialdemokraterne og De Radikale, at regeringen overvejer forslaget fra Enhedslisten og SF, og at de er åbne over for at ansætte flere pædagoger.
Ifølge Socialdemokraternes børneordfører, Annette Lind, er regeringspartierne villige til at drøfte forslaget. Hun siger til DR’s ­P3Nyheder, at hun ikke afviser, at der kan være flere pædagoger på vej til daginstitutionerne.
»Der er politisk fokus på området, så det er noget, vi vil drøfte i løbet af foråret,« siger hun.
Også De Radikales børneordfører, Lotte Rod, siger til P3Nyhederne, at hun vil gøre sit til, at der kommer flere pædagoger i daginstitutionerne.
»Børnene er det vigtigste, vi har, og dér skal vi sætte ind, hvis vi vil bryde den negative sociale arv, siger hun.

Flere pædagoger. Regeringen har to gange afsat ekstra penge til børneområdet på finansloven, men med forskellige krav til de kommuner, der skal udmønte pengene.
Ved finansloven for 2012 fik kommunerne tilført 500 millioner kroner årligt til daginstitutionerne, så de kunne ansætte flere pædagoger efter flere år med nedskæringer. Undersøgelser fra BUPL har dog vist, at kommunerne kun bruger halvdelen af pengene som aftalt.
På finansloven for 2015 er der afsat 250 millioner kroner ekstra til børneområdet, men denne gang er pengene øremærket til flere pædagoger. Kommunerne skal søge om pengene og bagefter dokumentere, at normeringerne rent faktisk er blevet bedre. Det er netop den sidstnævnte model, som Enhedslisten og SF vil brede ud over alle de 750 millioner kroner.
Forslaget glæder Elisa Bergmann, formand for BUPL.
»Nogle kommuner har en tendens til at vælge den kortsigtede løsning og spare på børneområdet, så de får penge i kommunekassen lige nu og her. Men på den lange bane er det hamrende forkert at spare på børnene, da en god normering med uddannede pædagoger har stor betydning for børnenes videre udvikling og muligheder,« siger hun.

Vild debat på dr.dk
Det var 21 Søndag på DR, der i sidste uge kickstartede debatten om kvalitet, normeringer og alenetid i landets daginstitutioner. På dr.dk kan du læse hundredvis af kommentarer fra forældre, pædagoger og andre om hverdagen anno 2015. Her er en af dem:
’Et lille eksempel fra hverdagen med en 3-årig i børnehave. Vi er ved at gøre ham renlig, men det er svært. I morges kom han og sagde til og gjorde, hvad han skulle på potten i stedet for i bleen. Jeg roste ham meget og sagde, at det var præcis sådan, han skulle gøre i børnehaven: Sige til en voksen, at han skulle lave pøller og blive hjulpet på toilettet. Hans svar: Men der er jo ingen voksne ...’
Maria
 Læs meget mere på kortlink.dk/fn2q