Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2017 Nr.: 06 Børn&Unge som e-paper
God karma i nyt koncept. Forkælelse til både krop og sjæl
Musicarma er et nyt børnebogskoncept, som blander musik, remser, mindfulness og forslag til aktiviteter. Det beroliger både børn og pædagoger.
Af: Trine Vinther Larsen
Børnebogskonceptet ’Musi­carma’ begyndte egentlig som en musik-cd, som musikeren Claus Behrens sendte ud til 25 daginstitutioner. Her blev musikken fra hans band Trio Before testet af pædagogerne og cirka 500 børn.
’Vi bruger cd’en, når børnene tegner’, ’Kan du ikke lave remser og øvelser til?’ og ’Musikken får børnene til at slappe af’, lød nogle af tilbagemeldingerne fra institutionerne.
I en spørgeskemaundersøgelse svarede 78 procent af pædagogerne, at cd’en ikke bare beroligede børnene, men også virkede på pædagogerne, fortæller Claus Behrens.
»Tanken var at lave noget, som kunne skabe en stemning af ro og fred i krop og sjæl. Mange børn er stressede, og pædagoger arbejder i travle, støjfyldte miljøer, men musik og mindfulness kan give et frirum fra al larm og travlhed,« mener Claus Behrens, der fulgte pædagogernes råd og tilføjede både remser, mindfulnessøvelser, illustrationer og forslag til aktiviteter til musik-cd’en.
Vi har talt med Claus Behrens.

Hvad kan konceptet?
»Man kan bruge både musik og bog eller bare enkelte dele af konceptet. Mange bruger musikken som rolig baggrundsmusik, mens børnene tegner. Andre bruger mindfulnessøvelserne før børnenes hvilepause. En skole satte musikken på om morgenen, når indskolings­børnene blev krydset ind i SFO’en, og så brugte de temaerne i remserne som inspiration til, hvad børnene kunne tegne. Nu, hvor det er vinter, læste de remsen ’Vinter’, og så kunne børnene tegne en snemand, mens de lyttede til musikken og vintersangen ’Spurven sidder stum bag kvist’, der er en af cd’ens ni sange.«

Hvilken musik er det?
»Musikken er velkendte sange som ’Nu falmer skoven’ og ’I Danmark er jeg født’, men det er meget afslappede udgaver uden sangtekst. De første gange, de hører musikken, kalder nogle børn den ’kedelig’, men senere efterspørger de at høre ’den der rolige musik’. Pædagogerne ser det som en god måde at introducere dansk musiks kulturarv for børnene.«

Hvorfor sange om årets gang?
»Det er sange om noget, der kommer igen, og bogen lægger op til at skabe ritualer med børnene, fordi det velkendte og gentagelser er med til at berolige børn. Remserne og melodierne om aften eller drømme kan også bruges af forældre, før børnene skal sove. Med tiden behøver man måske bare afspille sangen, og så ved børnene, at det er sengetid.«

Om bogen
’Musicarma – mindfulness med musik for børn’ består af en bog og en cd, der blander musik, illustrationer, remser og mindfulnessøvelser. De ni sange stammer fra den danske sangskat og er uden sangtekst for at skabe optimal ro. Bestilles på musicarma.dk, 34 sider, pris 199 kr.

Om forfatteren
Claus Behrens (saxofon) udgør sammen med Niels Erichsen
(piano) og Peter Friis (kontrabas) Trio Before, der står for musikken. Sammen med Lotte Salling har Claus Behrens skrevet teksterne og øvelserne. Illustreret af Tatiana Tanasa.