Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2015 Nr.: 17 Børn&Unge som e-paper
Playmobilpædagog siger sandheden. 7,5 cm, lavet af plastic og meget vred
PlaymoGogen, en lille playmobil­pædagog, sætter fokus på de udfordringer, pædagoger står med i hverdagen på sin Facebookside.
Af: Maja Hansen
Efterårsferien er netop slut, og alle børnene er så småt ved at være tilbage i daginstitutionerne. Det gælder også i Honningkagehuset, hvor PlaymoGogen arbejder. PlaymoGogen er en 7,5 cm høj playmobilfigur. Som eneste ansatte pædagog i Honningkagehuset har PlaymoGogen nok at se til i hverdagen.
PlaymoGogen har sin egen Facebookside, som den bruger til at dokumentere de udfordringer, pædagoger oplever til dagligt. Her kan man følge den lille plasticfigurs hverdag i Honningkagehuset og se billeder af PlaymoGogen, der passer ­skrigende playmobilbørn eller snakker med ’Bossen’, som han selv gerne vil kaldes. Playmobilfigurer har nemlig også ledere.
Allerede fra første foto på Facebooksiden er den humoristiske stemning sat, da ’Bossen’ byder PlaymoGogen velkommen med ordene:
»Nu, hvor du er ny her i Honningkagehuset, burde jeg give dig en rundvisning, men jeg har desværre ikke tid lige nu. Kontoret kalder. Nærvær med computeren du ved …«
PlaymoGogen kæmper også med andre udfordringer, som når institutionen skal dokumentere en effektiv spisestund ved kun at have én ske til deling mellem børnene. Så kan den godt blive en smule træt.

Moderne hofnar. PlaymoGogen er medlem af BUPL og har sagt ja til at lade sig interviewe af Børn&Unge. Da PlaymoGogen ikke ønsker at afsløre sin identitet, er interviewet foregået på mail.
Det virker måske pudsigt at have en Facebookside til en lille skinnende plasticfigur, men det er ikke kun for sjov, at PlaymoGogen dokumenterer sin hverdag på Facebook.
»Før i tiden var det kun en hofnar, der kunne tillade sig at være åbenmundet over for kongen. Som den eneste person kunne narren sige sandheden. Selv de mest alvorlige ting blev formidlet med ­komik og et glimt i øjet. Jeg er en moderne udgave af en nar, åbenmundet og ærlig. Sand­heden om de danske institutioners vilkår kommer frem, men som PlaymoGog kan jeg sørge for, at der også bliver plads til et lille smil på læben hos dem, der læser med,« skriver PlaymoGogen til Børn&Unge.
PlaymoGogen mener, at pædagogfaget er et af de vigtigste erhverv i Danmark. Derfor er det også vigtigt for den at understrege, at den er mere end bare farverigt plastic.
»Jeg er ikke BARE en plasticfigur, ligesom en pædagog ikke BARE er en pædagog. Pædagoger er rollemodeller for børn og voksne i udvikling. Jeg vil gerne være rollemodel for pædagoger i praksis,« skriver den.
PlaymoGogen håber, at pædagogerne kan nikke genkendende til dens skildring af hverdagens udfordringer, og at de vil ’synes godt om’ Facebooksiden og dele den med deres bekendte.
»Jeg kan ikke ændre noget alene, men jeg vil gerne være med til at minde pædagoger om deres mulighed for ytringsfrihed. Vi kommer længst med ærlighed. Så kære pædagoger: Sig sandheden! Sammen er vi stærke, så hvis pædagoger og PlaymoGoger kan råbe højt nok, hører de os måske helt inde på Borgen,« skriver PlaymoGogen.

Legebarn. Personen bag PlaymoGogen og dens Facebookside ønsker at forblive anonym lidt endnu, men han/hun vil gerne fortælle, hvordan idéen til at dokumentere en pædagogs hektiske arbejdsdag opstod.
»Jeg er blevet pålagt at dokumentere min hverdag for politikere, forældre og andet godtfolk. Hensigten var at lave en tegneserie, men jeg er elendig til at tegne. Til gengæld er jeg et legebarn, så idéen med PlaymoGogen gør det legalt for mig at lege med playmobil i min fritid,« skriver vedkommende til Børn&Unge.
PlaymoGogens Facebookside har eksisteret i en måneds tid, men der er allerede en del indhold på den. Indtil videre har den lagt billeder og tekst på et par gange i ugen. Personen bag har da heller ingen planer om at lukke siden foreløbig.
»Jeg har tænkt mig at blive ved, lige så længe jeg synes, det er sjovt at lege PlaymoGog!«

Følg PlaymoGogens hverdag i Honningkagehuset på
facebook.com/playmogog