Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2011 Nr.: 17
Lorten, der blev til guldæg
Historien om en lille vred muldvarp, der har gået sin sejrsgang verden rundt med en lort på hovedet.
Af: Lene Søborg
Der er klassiske klassikere, og så er der usædvanlige klassikere. I den sidste kategori findes historien 'Muldvarpen, der ville vide, hvem der havde lavet lort på dens hoved', som millioner af børn og voksne verden over nu har købt, lånt og læst i 20 år.
Bogen om den vrisne halvblinde muldvarp, som en dag vågner med en relativt stor lort på sit lille hoved, er solgt i mere end en halv million eksemplarer alene i Danmark. På verdensplan er salget mange millioner.
Mens illustratoren Wolf Erlbruch og forfatteren Werner Holzwarth, begge tyskere, kan grine hele vejen hen til banken, klukker både små og store læsere, mens de følger muldvarpens systematiske jagt på synderen.
Jagten fører muldvarpen rundt i hans nærmeste omgangskreds af dyr, som alle får stillet det inkvisitoriske spørgsmål: Har du lavet lort på mit hoved?
Det skal ikke afsløres, hvem skurken er, men man får præsenteret mange forskellige dyr og deres ekskrementer, som man lærer lidt om.
Men det var ikke meningen, at bogen skulle være en lærebog i zoologi. Slet ikke. Bogen var ment som et oprør mod datidens efter forfatterens mening lidt kedelige og lærebogsagtige stil i børne­bøgerne.
Måske fordi bogen gik imod tidsånden, blev den ikke mødt med begejstrede anmeldelser og taknemmelige forlag i starten. Det var svært at få den udgivet og endnu sværere at få den solgt. I Danmark gik salget også sløjt, og bogen endte på tilbudshylderne.
Her kom der af uvisse grunde pludselig vældigt liv i salget. Langsomt, men stensikkert, er lorte-bog nr. ét blevet en nyklassiker.
"Før muldvarpen arbejdede jeg i reklamebranchen. Jeg følte ikke længere, at det var noget for mig. Reklameverdenen er for unge mennesker, der bare vil tjene penge. Det handler kun om at sælge ting. Titlen på alt, hvad man laver, er: 'Køb dette'. Jeg følte, at jeg skulle lave noget, som var vigtigere for mig," siger Wolf Erlbruch til Berlingske Tidende.
Han er stadig glad for bogen om muldvarpen.
"Den minder mig om min barndom, hvor jeg var meget optaget af at studere dyr, der sked. Børn er fascineret af den slags og har ingen problemer med at tale om lort og tis. For forældre er det mere tabubelagt," siger Wolf Erlbruch.
Muldvarpen fejrer sin 20-års fødselsdag med udgivelsen af 'De hæslige fem, Muldvarpen og tre andre gode historier', hvor muldvarpen kan genopleves, samtidig med at man møder nogle af Wolf Erlbruchs mindre kendte historier.