Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2004 Nr.: 28
Alternative pædagoger; Balance i Birkerød
I to måneder har en SFO i Birkerød tilbudt børnene at komme til en kinesiolog. Tre forældrepar har taget imod tilbuddet om at få afbalanceret energierne i deres børns kroppe
Af: Mikkel Kamp
Christian tager fingrene op på hovedet, mens Inge Harris masserer hans brystkasse.
"Det er for at fortælle kroppen, at den skal fordele balancen mellem kalium og salt i cellerne," forklarer Inge Harris, der er igang med at lave en afbalancering af Christian, der er seks år gammel.
Inge Harris er kinesiolog, har en praksis derhjemme og arbejder samtidig i en klinik i Farum. Ved siden af er hun også pædagogmedhjælper i en SFO i Birkerød nord for København, og det er her, hun i dag tester Christian, der lider af allergi.
Som et forsøg har SFO'en i nogle måneder tilbudt, at børnene kan komme til kinesiolog for at få hjælp til forskellige problemer. Det tilbud har tre forældrepar taget imod. Personalet i SFO'en har været positive overfor forsøget, faktisk så positive at Inge Harris har fået to af sine kolleger som kunder i sin klinik.
Christian ligger på et blåt liggeunderlag på et bord i et lille lokale i SFO'en. Hans mor og lillesøster er også med. Det er anden gang Christian er hos Inge Harris. Seancen går ud på at finde ud af, hvor der er ubalance i Christians krop og få genoprettet balancen, der hvor der er noget galt.
Kinesiologi kommer fra USA, hvor nogle kiropraktere i 1960'erne blandede vestens viden om anatomi, fysiologi og kemi med østens tanker om kroppens energibaner og livsenergi. Kinesiologien ser mennesker som en helhed, hvor krop, kemi, følelser, tanker og energi påvirker hinanden. Der er ikke forskningsprojekter, som beviser, at kinesiologien virker. Men der er foretaget et projekt på en skole i Danmark, hvor en gruppe elever der fik specialundervisning, blev behandlet med kinesiologi. Det hjalp tilsyneladende de fleste af eleverne.
Ifølge kinesiologien har mennesker det godt, når energien flyder frit i kroppen. Og er der noget galt, er det fordi der er noget, som blokerer for at energien kan strømme frit. Det kan for eksempel være noget følelsesmæssigt, der blokerer for et barns indlæring.
Ved kinesiologiske behandlinger bliver der opstillet et mål for, hvad man skal nå. Målet for Christian er, at han skal kunne spise alt det, han har lyst til og kunne være ude, når han har lyst. Det kan han ikke i dag på grund af allergien.
Inge Harris muskeltester Christian. Det vil sige, at hun stiller ham forskellige spørgsmål, men Christian skal ikke svare i traditionel forstand. Det klarer hans krop. Ifølge kinesiologien kender kroppen nemlig alle svarene. Det handler om at stille de rigtige spørgsmål.
Christian ligger på ryggen med albuerne nede i underlaget. Han presser sin hånd mod kinesiologens hånd, og alt efter om hans tryk er stærkt eller svagt, kan hun vurdere, hvilken behandling han har brug for.
"Er der stress på det emotionelle plan? Er der mere end 50 procent? Er der mere end 25 procent," spørger Inge Harrris, indtil hun når til, at der er 22 procents stress.
Inge Harris tester Christian indefor de fire hovedområder, som kinesiologien opererer med. Det er struktur, som muskler knogler og led, kemi, som handler om fødevarer, psyke, som handler om følelserne, og endelig energi, der blandt andet dækker over sanseapparatet. På den måde finder hun ud af, hvor hun skal sætte ind med behandling. Sidste gang fandt hun ud af, at Christian skal have to forskelllige fedtsyrer og c-vitaminer, for at hans krop kommer i bedre balance. Det skal han fortsætte med nogle måneder endnu.
Ved dagens konsultation lægger Inge Harris nogle ampuller på Christians mave. De indeholder forskelllige stoffer, han kan være allergisk overfor. Og ganske rigtigt. Han kan ikke trykke ligeså hårdt mod Inge Harris' hånd som før. Det betyder, ifølge kinesiologen, at ampullen på maven svækker ham. Bagefter lægger hun forskellige flasker med blomstermedicin på Christians mave sammen med ampullen. Det viser sig, at de ophæver effekten fra den ampul, der kunne fremkalde allergi. Efter at have skiftet lidt ud i de små flasker kommer Inge Harris frem til, at Christian skal have dråber fra et lærketræ. Men hun har endnu ikke fundet ud af hvor mange. Derfor spørger hun Christians krop, ved igen at lade ham presse sin arm ind mod hendes hånd.
"Vil du have en dråbe? Vil du have to dråber? Vil du have tre dråber," spørger hun. Kroppen reagerede ved tre, så derfor hælder hun tre dråber i et glas vand, som Christian drikker. På den måde bliver han styrket overfor de stoffer, han er allergisk overfor. Ihvertfald ifølge kinesiologien.

Forældrereaktioner
"Jeg skulle lige have en forklaring først, men jeg var ikke skeptisk, fordi Inge virker som om, hun har etikken i orden," siger Else Marie Andersen, som er mor til en dreng, der går til kinesiolog i
Birkerød. Hendes erfaringer er positive.
"Jeg forstår ikke de dybere detaljer, men det virker tilsyneladende. Det er det centrale. Min søn sov ikke godt om natten, men nu sover han bedre. Der er sket en ændring i sovevanerne."