Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2016 Nr.: 04 Børn&Unge som e-paper
Lær af os. Dyt dyt, ska vi bytte
Pædagogerne i Barrit Børnehus ville gerne hjælpe de familier, der ikke har så meget. Nu bytter forældrene brugt tøj i børnehavens byttecentral, og pædagogerne kan altid finde en varm hue og et par tørre sokker til børnene.
Af: Marie Bille
Det ville vi
Vi havde en masse glemt tøj, som vi brugte til lånetøj. Vi brugte meget tid på opgaven, for tøjet skulle retur og vaskes. Da en af pædagogerne i huset fik en henvendelse fra Mødrehjælpen om en donation af tøj, opstod tanken om, at vi selv skulle have en byttecentral. Vi fik tøj til børn, og nu har vi tøj til alle aldre i byttecentralen. Her kan alle i lokalsamfundet lægge eller tage tøj. Vi pædagoger bruger også byttetøjet, når et barn mangler skiftetøj, så ingen børn får følelsen af at være forkert eller dårligt klædt på i forhold til vejret. Vi ville gerne hjælpe de børn, hvor familierne ikke har så meget, på en måde, så de ikke følte sig udstillet, men favnet.

Sådan gjorde vi
Vi havde et ekstra lokale i børnehaven, der lå sådan, at man kunne smutte derind og kigge diskret, når man kom ind i forhallen. Vi satte et skilt på døren, hvor der stor ’Dyt, dyt, skal vi byt’?’, og så spredte det sig stille og roligt. I vores område har vi mange børn og forældre, som er materielt dårligt stillet. Mange af forældrene fandt en værdi i at gøre noget for fællesskabet ved at gå ind på byttecentralen og ordne, lægge sammen og udstille tøjet – og så kunne de samtidig lige se, om der var noget for dem. Man går bare ind, og man behøver ikke at lægge noget for at tage noget. Det har fungeret godt for os.

Det lærte vi
Alle har villet hjælpe. Vi har så meget af alting, og vi kan lade det komme hinanden til gode. Vi har gjort noget godt for lokalsamfundet og for de af vores børn, som er bagud på point i mange henseender. Mangler de en hue, er den der, og så behøver de ikke også at slås med det. Før havde vi meget bøvl omkring byttetøjet og rammerne. Nu kan vi bare gøre det gode for barnet og lokalsamfundet. Det er en gevinst for alle. Vi har flyttet byttecentralen med over i vores nye lokaler på skolen, hvor vi nu har tøjet i skabe på gangen. Det fungerer godt, og vi er ved at brede konceptet ud til skolen også.

Vores råd til andre
● Prøv det – hvis det virker, så fortsæt.
● Folk vil gerne hjælpe, lad initiativet og idéen brede sig.
● Stil jer selv til skue, og brug byttecentralen, så er det ikke pinligt for nogen.

Om projektet
Børnehaven Barrit Børnehus i Hedensted har arbejdet med, hvordan de kan hjælpe udsatte familier i lokalområdet. Det er blevet til byttecentralen ’Dyt, dyt skal vi byt’, som kommer både familier og pædagoger til gavn. Alle er velkomne til at kigge ind, ringe eller skrive, hvis de vil høre mere om byttecentralen og om, hvordan pædagogerne bruger den. For mere information kontakt leder Helle Eglin i Barrit Børnehus på tlf. 7983 3191 eller på mail helle.eglin@hedensted.dk